Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο Γεωργιανός ηγούμενος που Θυσιάστηκε στην τραγωδία του NORMAN ATLANTIC για να σώσει μια Ελληνίδα μάνα και το κοριτσάκι της


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Ένας μάρτυρας διηγήθηκε πώς ένας γεωργιανός μοναχός συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές πριν ο ίδιος χάσει τη δική του στην τραγωδία του Norman Atlantic.


Πρόκειται για τον π.Ηλία Kartozia που εμψύχωνε τους άλλους επιβάτες και που βοήθησε στην εκκένωση του φλεγόμενου πλοίου δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica ένας γεωργιανός που επέζησε ο Ηρακλής.

Ήταν ηγούμενος στη μονή του Αγίου κτήτορος Δαβίδ στη Mtskheta.

Ο ίδιος είπε ότι ο π. Ηλίας Kartozia τον παρηγόρησε στην απόγνωσή του και του έδωσε τη δύναμη να πάρει τον 9χρονο γιο του τη γυναίκα του και τα πεθερικά του στη σωτηρία.

«Ήταν αυτός που μέ έσωσε δίνοντάς μου δύναμη » αποκάλυψε ο 25χρονος στην εφημερίδα.

 Όταν άρχισε η φωτιά ο μάρτυρας πήρε τον γιο του κι άρχισε να τρέχει αλλά αισθανόταν φόβο.

«Αυτός με παρότρυνε με καθησύχασε και μου είπε να έχω εμπιστοσύνη και να σκέφτομαι το Θεό. 


O π.Ηλίας,  μου έλεγε ο Θεός δεν θα σας εγκαταλείψει.Μου υπέδειξε σε ποιά κατεύθυνση να πάω.Όταν ήταν η σειρά του να επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο είδε μια γυναίκα με ένα κοριτσάκι ενδεχομένως ελληνικής υπηκοότητας και τους παραχώρησε τη θέση του και έμεινε στο φλεγόμενο πλοίο. Όταν θα κατέβαινε έσπασε το σχοινί και βρέθηκε στη θάλασσα. Του έριξαν ένα σωσίβιο αλλά δεν ήταν σε θέση να το φθάσει και πνίγηκε στο τρικυμισμένο πέλαγος, θυμάται ο μάρτυρας. Italian media writes about Georgian priest, perished on Norman Atlantic ferry. Ο μοναχός ταξίδευε 

Italian media writes about Georgian priest, perished on Norman Atlantic ferry









με το καράβι για να επισκεφθεί την κρύπτη με το λείψανο του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας.Μαζί του είχε ένα σακίδιο με εικονίδια που τα έφερε πάντα μαζί του.Το ιταλικό κανάλι Rai 2 ανέφερε ότι το σώμα του Kartozia βρέθηκε στις ακτές του Λέτσε.Βρέθηκε επίσης και το σακίδιο γεμάτο με τα εικονίδια. Στη Γεωργία έχει προκαλέσει αίσθηση το αυτοθυσιαστικό φρόνημα του ιερέα και ήδη τον συγκρίνουν με τον θεολόγο Γκριγκόλ Peradze που συνελήφθηκε κατά τον β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί έδινε καταφύγιο σε εβραίους και πέθανε στο Άουσβιτς.Ο Peradze αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας το 1995.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο π.Ηλίας ήταν στο πλευρό του καπετάνιου και προσευχόταν ως το τέλος.

πηγή-Τρελογιάννης


3 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου Ευανθία, αυτό που αντιλαμβάνομαι από το θαυμαστό περιστατικό είναι ότι, ο Πανάγαθος Θεός στέλνει τους δικούς του ανθρώπους σε κάθε δύσκολη περίσταση, για το έργο της Σωτηρίας και του Ευαγγελικού παραδείγματος.

    Μέσα στον όλεθρο και στην πολύωρη ζωντανή κόλαση, ο Πανάγαθος Θεός, στέλνει ανθρώπους να θυσιαστούν και να μεγαλουργήσουν για τον άγνωστο πάσχοντα άνθρωπο.

    Είναι το μέγιστο μήνυμα της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης ενός αληθούς Διακόνου και Ποιμένα που εντελώς καταφρονεί και καταπατεί το "εγω", δεν στέκεται καθόλου στο "εμείς", και υιοθετεί με όλη τη δύναμη της ψυχής του της πυρωμένης καρδιάς και του σώματος το καθόλα "εσείς"!!



    Θα ήθελα εδώ να συγκρίνουμε, τον ζωώδη τύπο ανθρώπου όπως οι Ιρακινοί και άλλοι, που σπρώχνανε και κακοποιούσαν τους συνανθρώπους τους για να τους πάρουν τη θέση στο ελικόπτερο της σωτηρίας, με τον άνθρωπο Του Θεού που όχι μόνο παραχωρεί τη θέση του αλλά και βοηθάει τους άλλους να σωθούν, περιφρονώντας ολοκληρωτικά τον εαυτόν του. Είναι άλλη μία απόδειξη πως ο Θεός θαυματουργεί στους δούλους Του, για όλους εμάς που ακόμη προβληματιζόμαστε ποιόν Θεό θέλουμε να βάλουμε στη ζωή μας.


    Άξιο σκεύος Χάριτος λοιπόν, εφόσον ο Π. Ηλίας απέδειξε με το έργο του πάνω στον όλεθρο και την απελπισία, πως ο Άγιος Ευαγγελικός λόγος λαμβάνει "σάρκα και οστά" στο ακέραιο, στις μέρες της αποστασίας και της ισοπεδώσεως των Αξιών, και της αρρωστημένης κυριαρχίας του selfie & gay ανθρώπου.


    Για μένα αυτή η σιωπηρή, απρόβλεπτη, αναντίρρητη, αυτεξούσια αυταπάρνηση και αυτοθυσία, είναι το μέγιστο θαύμα σήμερα της ύπαρξης μας και του προορισμού μας, και το καθιστώ πολύ ανώτερο από μία θαυματουργική θεραπεία ενός ασθενούς, διότι εδώ ενεργεί ΚΑΙ το θέλημα του ανθρώπου ΚΑΙ η Αγία Χάρις, που μεταμορφώνει τον άνθρωπο, και τον αξιώνει να ενεργεί με μεγάλη γενναιότητα, παλικαριά και αυτοθυσία, και στο τέλος να δοξάζεται Η Αγία Εκκλησία εφόσον ένας κατά τα φαινόμενα μάρτυρας "πολιορκεί" την Αγία Θριαμβεύουσα Εκκλησία.

    Ο Ηγούμενος, διαβάζοντας το Συναξάρι του, είμαι σίγουρος ότι και τον ίδιο τον θάνατο περιφρόνησε και περιγέλασε, και κατόπιν Χάριτι Θεού θεωρώ, ότι επεδίωξε να ανταμώσει τον Δεσπότην Χριστόν προσφέροντας το εαυτών μαρτύριο.


    Εν τέλει, και παρά το γεγονός ότι ο αληθής εργάτης του Ευαγγελίου εργάστηκε σιωπηρά και ταπεινά, ο Πανάγαθος Θεός στέλνει κραυγαλέα στα πέρατα του κόσμου Την Αγία Ευαγγελική του Θυσία.


    Τούτο πάλι είναι ένα άλλο μέγα θαύμα που με γεμίζει με πολύ θάρρος, με μεγάλη χαρά και ελπίδα για το μέλλον μας ως Χριστιανοί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεός να τον αναπαύσει.Στάθηκε ως ορθόδοξος ιερέας και μοναχός.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ορθόδοξοι ιερομόναχοι που έχουν Χριστό μέσα τους, μιμούνται την αυτοθυσιαστική αγάπη του Κυρίου, και σκέφτονται ΠΡΩΤΑ τη σωτηρία των Άλλων, και τελευταία τη δική τους. "Ο ποιμήν ο Καλός, τίθησιν την ψυχήν αυτού, υπέρ των προβάτων" . Βέβαια θυσιάζοντας το προσωπικό τους θέλημα χάριν της ζωής των αδελφών τους, αξιώνονται της Αιώνιας Χαράς και με λιγο κόπο κερδίζουν ασύλληπτα πνευματικά πλούτη. Αιωνία του η Μνήμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή