Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ελεήμων και Φιλάνθρωπος είναι "ιερεύς"

Αποτέλεσμα εικόνας για ελεημοσύνη

Ὁ Ἐλεήμων καὶ Φιλάνθρωπος εἶναι «Ἱερεύς». 

Ἡ Ἐλεημοσύνη εἶναι μία «Θυσία» εὐάρεστος τῷ Κυρίῳ. 

* * * Ὁ Ἐλεήμων: ἐνδύεται τὰ ἄμφια τῆς Φιλανθρωπίας· 
χρίεται μὲ τὸ ἔλαιον τοῦ ἀγαθοποιοῦ Πνεύματος·
 στέφεται «ἐν ἐλέει καὶ οἰκτιρμοῖς»·

γίνεται ὅμοιος μὲ τὸν Θεό: «Γίνεσθε οἰκτίρμονες...»·
προσφέρει στὸ θυσιαστήριο τῆς Ἐλεημοσύνης: 
τὰ ἴδια τὰ Μέλη τοῦ Χριστοῦ· 

θεωρεῖ ὡς τόπον τοῦ θυσιαστηρίου
κάθε τόπο καὶ κάθε ὥρα· 
ἀναβιβάζει τὶς εὐωδίες τῶν θυσιῶν στὸν Θρόνο τοῦ Θεοῦ. 

* * * Ἡ Ἀνώτερη Θυσία εἶναι ἡ ἑξῆς: 
ὅταν συναντήσης πτωχό, 
νὰ μὴ τὸν περιφρονήσης· 
καὶ ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλὰ νὰ τὸν σεβασθῆς· 
καὶ ἀκόμη, νὰ ἐπέμβης
ὅταν κάποιος τὸν περιφρονήση. 

Ἡ Φιλανθρωπία «Χειροτονεῖ καὶ Ἱερεῖς».
Χρυσοστομικὰ Σταχυολογήματα.

Γιὰ τὴν ἀντιγραφή: † ὁ Μητροπολίτης Κυπριανὸς
1.2.2015 ἐκ. ἡμ., † Ἁγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, Περπέτουας, Ρευκάτου, Φηλικιτάτης.

2 σχόλια:

  1. Γέροντος Εφαραίμ Φιλοθεΐτου: Η Πνευματική Ελεημοσύνη (απόσπασμα)

    "Ελεημοσύνη δεν εννοείται μόνο το να προσφέρεις κάτι το υλικό, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το να προσφέρεις κάτι το πνευματικό.

    Ποια είναι αυτή η πνευματική ελεημοσύνη; Είναι όταν συγχωρώ έναν εχθρό μου. Αντί να τον καταδικάσω, τον ελεώ, δεν τον κατηγορώ, δεν τον μισώ, αλλά προσεύχομαι γι’ αυτόν. Αυτή είναι μεγάλη ελεημοσύνη, που μπορεί να κάνει ένας χριστιανός.

    Ο άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός ασκούσε την σαλότητα, για να υποφέρει στη ζωή του και για να εξουδετερώσει από την ψυχή του κάθε ίχνος υπερηφανείας.
    Ήταν μεγάλος Άγιος , αλλά οι άνθρωπο τον περνούσαν για τρελό, για χαζό , τον έβριζαν , τον κορόιδευαν και τον χλεύαζαν μέσα στους δρόμους.
    Σε μια περίπτωση τέτοια περνούσε μια γυναίκα ενάρετη, ονόματι Βαρβάρα. Βλέποντας τον Άγιο , που τον περιέπαιζαν , της άνοιξε ο Θεος τα μάτια τα πνευματικά και κατάλαβε ότι ήταν άγιος άνθρωπος κι όχι τρελός, όπως ενομίζετο από τους ανθρώπους.
    Έβλεπε και τους δαίμονες, που έλεγαν μεταξύ τους: «Καλά του κάνουν αυτού του λαοπαίχτη , που εμπαίζει τον κόσμο και κοροϊδεύει τους ανθρώπους ότι είναι τρελός. Όταν όλοι αυτοί πεθάνουν , θα τους κατακρίνουμε, γιατί περιέπαιζαν τον Άγιο του Θεού».
    Ο Άγιος Ανδρέας που άκουγε όλα αυτά , που έλεγαν τα δαιμόνια-τα οποία είχε ακούσει και η Βαρβάρα- τους απάντησε: «Μη χαίρεσθε και πανηγυρίζετε, διότι εγώ παρακάλεσα τον Θεό , να μη λογισθούν ως αμαρτία τα όσα μου κάνουν οι άνθρωποι. Επομένως πλανάσθε, να πιστεύετε ότι θα τους κατακρίνετε εν ημέρα Κρίσεως».

    Κι ο Θεός για να δείξει τόσο στον Άγιο όσο και στην ενάρετη αυτή γυναίκα πόσο ήταν ευάρεστος στον Θεό αυτού του είδους η ελεημοσύνη και η συγνώμη, που έδινε ο Άγιος Ανδρέας στους χλευάζοντας ανθρώπους, ανοίγει τον ουρανό και κατεβαίνει μία περιστερά, που είχε στον ράμφος της ένα κλαδί ελιάς.
    Ήρθε προς τον Άγιο και με ανθρώπινη φωνή του είπε:
    «Λάβε, Ανδρέα, αυτόν τον κλάδο της ελαίας, τον οποίο σου αποστέλλει ο Πατήρ των Φώτων, γιατί όπως Αυτός είναι δφιλεύσπλαχνος, ελεήμων , μακρόθυμος, οικτίρμων και μετανοών επι κακίαις ανθρώπων, έτσι είσαι κι εσύ οικτίρμων και ελεήμων προς τους υβρίζοντάς σε. Επομένως είσαι παιδί του Θεού!».

    Σκεφθείτε τη μεγάλη διαβεβαίωση του Θεού! Όπως είναι ο Θεός εύσπλαχνος, έτσι και ο Άγιος σαν πραγματικό παιδί του Θεού είχε τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του ουράνιου Πατέρα.
    Κοιτάξτε την ομορφιά της παρρησίας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρότεινα να ανοίξης ένα blog αγαπητέ μου. Θά γίνουμε σοφότεροι . Να σε γνωρίσουμε και καλύτερα . Να μήν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας η Σαλογραια . Στα κείμενα προσθέτεις κείμενα . Ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή