Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ για την "ανατολική σοφία"

Αποτέλεσμα εικόνας για π.Σεραφείμ Ρόουζ

Σε μια επιστολή του σε έναν νεαρό άνδρα ,
σπουδαστή των γραπτών του Ρενιέ Γκουενόν που έτρεφε 
διανοητικό ενδιαφέρον για τις ανατολικές θρησκείες ,
ο π. Σεραφείμ μίλησε για τη δική του πρώιμη
ενασχόληση με τον Γκουενόν και τις ασιατικές μελέτες.

Ολοκλήρωσε ως εξής: " Ξανακοιτάζω στοργικά τώρα το Ρενιέ Γκουενόν καθότι ήταν ο πρώτος πραγματικός δάσκαλός μου στην Αλήθεια, προσεύχομαι ότι θα πάρεις αυτό που είναι καλό και δεν θα αφήσεις  τους περιορισμούς του να σε αλυσοδέσουν.

Ακόμα και ψυχολογικά, η "ανατολική σοφία" 
δεν είναι για μας που είμαστε σάρκα και αίμα της Δύσης.  

Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι ξεκάθαρα η παράδοση που μας δόθηκε-και μπορεί να φανεί καθαρά  στη δυτική Ευρώπη των πρώτων δέκα αιώνων , πριν από την πτώση της Ρώμης  από την Ορθοδοξία.  Αλλά επίσης, συμβαίνει να είναι η Ορθοδοξία  κάτι πέρα από μια απομάκρυνση της "παράδοσης" όπως οποιαδήποτε άλλη-μια "κληροδότηση" της πνευματικής σοφίας από το παρελθόν.

Είναι η αλήθεια του Θεού εδώ και τώρα- μας προσφέρει την άμεση επαφή με το Θεό όπως καμία άλλη παράδοση δεν μπορεί να κάνει. 

Υπάρχουν πολλές αλήθειες  στις άλλες παραδόσεις , εκείνες που παραδίδονται από ένα παρελθόν στο οποίο οι άνθρωποι ήταν κοντύτερα στο Θεό,  και εκείνες που ανακαλύπτονται από ταλαντούχα άτομα  ως κατακτήσεις του νου, αλλά η πλήρης αλήθεια βρίσκεται μόνον στον χριστιανισμό, την αποκάλυψη του Θεού του ίδιου στην ανθρωπότητα.

Θα παραθέσω  μόνον ένα παράδειγμα: υπάρχουν διδασκαλίες  για την πνευματική πλάνη σε άλλες παραδόσεις, αλλά καμία δεν είναι τόσο λεπτομερής  όπως εκείνες που  διδάσκονται  από τους Ορθόδοξους αγίους πατέρες. 

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτές οι απατηλές καταστάσεις του κακού και της πεπτωκυίας φύσης μας είναι πανταχού παρούσες και τόσο διεισδυτικές  που κανένας δεν θα μπορούσε να τις αποφύγει εάν ο Θεός της αγάπης  που αποκαλύφθηκε από το χριστιανισμό δεν ήταν κοντά για να μας απαλλάξει από αυτές.

Παρομοίως: Η Ινδουιστική παράδοση διδάσκει πολλά αληθινά πράγματα για το τέλος της Κάλι-Γιόγκα. Κάποιος που γνωρίζει  αυτές τις αλήθειες  μόνο νοητικώς είναι ανίσχυρος  να αντισταθεί στους πειρασμούς  εκείνων των χρόνων που πολλοί θα αναγνωρίσουν  τον Αντίχριστο (Χακραβάτι) θα τον λατρέψουν , διότι μόνο η δύναμη του Χριστού  που δίνεται στην καρδιά  θα έχει τη δύναμη να του αντισταθεί".

Μετά την έκδοση του βιβλίου "Η Ορθοδοξια και η θρησκεία του Μέλλοντος" , τη Μονή του Αγίου Γερμανού επισκέφθηκαν άνθρωποι που είχαν εμπλακεί στα φαινόμενα  απου περιέγραφε.

("π. Σεραφείμ Ρόουζ- η ζωή και το έργο του", τόμος Β, σελ.498, ιερομονάχου Δαμασκηνού, εκδόσεις Μυριόβιβλος )

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικός ο π.Σεραφιμ Ρόουζ.
    Παρόμοια αντιμετωπίζει το θέμα των ανατολικών θρησκειών και η γερ.Γαβριηλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή κάποιες δικές σου τοποθετήσεις έκανα αυτή την ανάρτηση, φίλε παπα-Κώστα.

    Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ, για μένα είναι ΜΟΡΦΗ...
    Το έχω ξαναγράψει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή