Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

«Να δανείζετε σε εκείνους που δεν ελπίζετε να πάρετε πίσω τα δανεισθέντα»: Αυτή είναι η Παράδοσή μας

 [Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/224Y8VE]
danopdp12


Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα βρέθηκε και αυτή απέναντι σε μια τέτοια οικονομική κατάσταση. Όχι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί και θεολόγοι βρέθηκαν προσωπικά υπερχρεωμένοι με ανάλογα δάνεια, αλλά και η Εκκλησία ως θεσμός δεν είχε προλάβει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο ενοικίασης των ακινήτων της, τα οποία αποτελούν την περιβόητη εκκλησιαστική περιουσία. Η ποιμαντική της δεν μπορεί να είναι άμοιρη, όχι μόνο της οικονομικής κρίσεως, αλλά και της υψηλής παιδείας που απαιτείται για τη χρήση ενός πολύ σπουδαίου νομίσματος.

Η Εκκλησία πολλές φορές στην ιστορία της προβληματίστηκε για το χρήμα, καθώς πολλοί μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας ζούσαν μέσα στον κόσμο και γνώριζαν τα σχετικά με την οικονομική διαχείριση. Αυτό συνέβη και με τους τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι είχαν σχέση με τα χρήματα, όπως γνωρίζουμε από το βίο τους. Νομίζω αξίζει τον κόπο να δούμε τη σκέψη των μεγάλων Εκκλησιαστικών Πατέρων για τον πλούτο. 

Ο Μέγας Βασίλειος έχει συγγράψει ένα έργο με τον τίτλο Εἰς τόν 48ο ψαλμό όπου σημειώνει τα εξής: «Μην πτοείσαι όταν πλουτίσει κάποιος κακός άνθρωπος ή αυξηθεί η οικογενειακή του δόξα. Υπάρχει ο Δαυίδ για να σε καθησυχάσει. Ίσως να το είπε ειδικά για σένα: ¨Μην πτοείσαι όταν πλουτίσει κάποιος άδικος άνθρωπος¨. Είναι σίγουρο ότι ο πλούτος του φέρνει ευτυχία; Και όταν πεθάνει δεν θα πάρει τίποτα μαζί του. Ένα ένδυμα για να κρύψει την ασκήμια του εκείνη την ώρα. Μην είσαι μικρόψυχος με τον πλουτισμό άδικων ανθρώπων. Σκέψου είναι η πρώτη και τελευταία προς αυτούς φιλανθρωπία».

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ένας Πατέρας της Εκκλησίας που χρειάστηκε να ασκήσει οικονομική διαχείριση, στο έργο του Μή φοβοῦ ὅταν πλουτίσει ἄνθρωπος, Ὁμιλία α΄ ρωτά: «Είναι δυνατόν να σωθεί ο πλούσιος; Βεβαιότατα. Ο Ιώβ ήταν πλούσιος, ο Αβραάμ ήταν πλούσιος. Είδες τα πλούτη του; Δες και τη φιλοξενία του. Είδες το πλούσιο τραπέζι του; Δες και την περιποιητικότητά του. Τι έκανε λοιπόν ο Αβραάμ; Αφού άφησε σπίτι, γυναίκα, παιδιά και υπηρέτες αν και είχε 318, αφού τους άφησε όλους βγήκε και άπλωσε το δίχτυ της φιλοξενίας μην τυχόν περάσει κανένας οδοιπόρος, κανένας ξένος και προσπεράσει το σπίτι του.».
Ο Μέγας Βασίλειος καθώς ερμηνεύει τον 33ο ψαλμό της Παλαιάς Διαθήκης, το στίχο 7: «Αυτός εγώ ο φτωχός φώναξα και ο Κύριος με άκουσε με ευμένεια» για να σχολιάσει:

«Δεν είναι πάντοτε αξιέπαινη η φτώχεια αλλά εκείνη που κατορθώνεται με τη διάθεση σύμφωνα με το σκοπό του Ευαγγελίου. Γιατί πολλοί είναι φτωχοί ως προς την περιουσία, αλλά έχουν πλεονεκτική διάθεση. Αυτούς δεν τους σώζει η φτώχεια, αλλά τους καταδικάζει η διάθεση. Δεν είναι πάντοτε άξιος μακαρισμού ο φτωχός, αλλά εκείνος που θεώρησε την εντολή του Χριστού ανώτερη από τους θησαυρούς του κόσμου».

Είναι γνωστό πως και η Παλαιά Διαθήκη και ο Χριστός και οι Πατέρες της Εκκλησίας καταδικάζουν σφόδρα τον τόκο. Πράγματι ο τόκος νομιμοποιήθηκε μόνο από το 1580 και μετά, μετά την προτροπή του Καλβίνου, ο οποίος για πρώτη φορά εισηγήθηκε την νομιμοποίηση του τόκου. 

Ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του Εἰς τόν ΙΔ΄ ψαλμό καί περί τοκιζόντων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ζητάς χρήματα από έναν φτωχό; Αν ήταν πλούσιος και μπορούσε να σε κάνει πλουσιότερο, για ποιο λόγο θα ερχόταν έξω από την πόρτα σου; Ήρθε να σε βρει σύμμαχο και σε βρήκε εχθρό. Ενώ έπρεπε να ανακουφίσεις τη φτώχια του δυστυχισμένου αυτού ανθρώπου, εσύ αντίθετα αυξάνεις τη στέρηση, ζητώντας να πάρεις καρπούς από την έρημο. Σαν το γιατρό που επισκέπτεται τους αρρώστους και αντί να τους βοηθήσει να αναρρώσουν, αυτός τους αφαιρεί και την ελάχιστη δύναμη που τους έχει απομείνει». 

Στο ίδιο έργο ο ιερός Πατήρ θα σημειώσει: «Ο δίκαιος δεν πρέπει ποτέ να δανείζει τα χρήματά του με τόκο.

Σε πολλά μέρη της Αγίας Γραφής καταδικάζεται αυτή η αμαρτία. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ περιλαμβάνει ανάμεσα στα πιο μεγάλα αμαρτήματα και το να παίρνει κανείς τόκο και επιπλέον χρήματα (Ιεζεκιήλ 22,12). Αλλά και ο Μωσαϊκός νόμος απαγορεύει κατηγορηματικά τον τοκισμό:δεν θα τοκίσεις χρήματα στον αδερφό σου και στον πλησίον (Δευτερονόμιο 23,20-21). Στο έργο του Πρός Πλουτοῦντας σημειώνει: «Τι θα απολογηθείς στον Κριτή εσύ που ντύνεις τοίχους και δεν ντύνεις άνθρωπο, εσύ που στολίζεις τα άλογα και περιφρονείς τον γυμνό αδερφό σου;». Στο έργοἘπιστολή 188η Ἀμφιλοχίῳ Περί Κανόνων σημειώνει : 

«Εκείνος που παίρνει τόκους αν δεχθεί να διαθέσει στους φτωχούς τα άδικα κέρδη του και να απαλλαγεί στο εξής από την αρρώστια της φιλοχρηματίας, γίνεται δεκτός στην ιεροσύνη».

Αλλά και στο προαναφερθέν έργο του Εἰς τόν ΙΔ΄ Ψαλμό καί περί Τοκιζόντων θα ξανασημειώσει:

 «Να μην δεχθείς ποτέ δανειστή που σε πολιορκεί για να σου δώσει δάνειο. Το δάνειο είναι η αρχή του ψεύδους. Είναι αφορμή αχαριστίας, αγνωμοσύνης και επιορκίας. Είσαι φτωχός τώρα αλλά και ελεύθερος. Όταν δανειστείς όχι μόνο δεν θα πλουτίσεις αλλά θα χάσεις και την ελευθερία σου». 

Όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και την προτροπή του στο ίδιο έργο Εἰς τόν ΙΔ΄ Ψαλμό καί περί Τοκιζόντων: «Να δανείζετε σε εκείνους που δεν ελπίζετε να πάρετε πίσω τα δανεισθέντα» φράση που είναι γραμμένη στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 6,34.(συνεχίζεται)

....................................................................................................
....................................................................................................

Θυμήθηκες, απόψε, το συχωρεμένο το μπαμπά.
Σε δίδαξε, όταν ερωτάσαι, και αν δεν είναι να προκύψει κάτι κακό στον πλησίον,να λες πάντα την αλήθεια, ώστε νά 'χεις το Θεό βοήθεια. Σε δασκάλεψε ακόμη, να είσαι έντιμη μέχρι αηδίας, και να μην απλώνεις,  την ποδάρα σου, πιο μακριά από κει που φτάνει το πάπλωμά σου-μεταφορικά μιλώντας, το έλεγε!

Τουτέστιν, σε δίδαξε πρώτον να μην κλέβεις ούτε μερμήγκι, και δεύτερον, να μην ζητάς για κανένα λόγο δανεικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, πιστωτικές κάρτες και λοιπά, και λοιπά, διαβολικά εργαλεία εξανδραποδισμού των ψυχών και των σωμάτων ημών...

Ευλαβώς, τις μικροαστικές, γονεϊκές παρακαταθήκες, 
άχρι του νυν, τις ετήρησες...

-Έκανες καλά; Δεν έκανες καλά; 

-Θα δείξει!

.........................................................................
........................................................................

7 σχόλια:

  1. Έτσι όπως έχουν γίνει τά πράγματα στην Ελλάδα, όποιος δανείζει δεν βλέπω νά τά παίρνει ποτέ πίσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mαρίνο, αδερφέ μου
    είναι μακάριος όποιος μπορεί να δανείζει τον έχοντα ανάγκη.

    Και μακαριότερος όποιος ΔΕΝ περιμένει τα δανεικά πίσω, ΠΟΤΕ.
    ;-)
    Προσωπικά όταν δανείζω (χάνεται πια ΚΑΙ αυτή η δυνατότητα, μας την αφαιρούν, μας εξαθλιώνουν οικονομικά, με ΚΑΘΕ τρόπο...) δανείζω με αυτό το σκεπτικό(που όμως ΔΕΝ το εκφράζω μεγαλόφωνα) στη σκέψη.

    Ότι δηλαδή, αυτό που θα δώσω, θα το ΞΕΧΑΣΩ και ΔΕΝ θα το περιμένω πίσω από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ΠΟΤΕ.

    Και αυτή είναι η ΚΑΛΗ περίπτωση, εννοείται..

    Η πιο σκληρή είναι και να φάμε και μαύρο ξύλο από τους φίλους ή γνωστούς που εξυπηρετήσαμε και ευεργετήσαμε, επειδή είναι τόσο...λυσσαλέα και από ΦΘΟΝΟ δαγκωτική από μόνη της-οταν, δηλαδή, δεν τροφοδοτείται απο τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος- η ανθρώπινη φύση...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ έβαλα ταμπέλα:"Βερεσέδες και δανεικά στην παρακάτω ενορία" και ησύχασα με τα δανεικά!Χοχοχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παπά-Κώστα
    εμάς η ενορία στην Πάτρα, είναι πολύ μικρή και φτωχική. Αν τη δεις ΑΠΕΞΩ με το ζόρι θα καταλάβεις ότι είναι εκκλησία. Πιο πολύ μοιάζει με σπίτι.
    Λοιπόν, τι Βουλγαροι, τι τσιγκάνοι μαζεύονται δε λέγεται. Και όταν κάποτε τους ρώτησα ΓΙΑΤΙ δεν πάνε παρα πέρα, να ζητήσουνε δανεικά, στις ΜΕΓΑΛΕΣ και ΠΛΟΥΣΙΕΣ ενορίες, μου λένε ότι ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ. ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΛΈΕΙ, ΔΕΝ δίνουνε!
    Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί όμως σαν αλήθεια μου ακούστηκε!
    ΑΝ τους μεγαλουπηρέτες πολιτικάντηδες τους βάζαμε κανά μήνα να ψοφολογήσουν στην πείνα και στο κρύο, ΜΠΟΡΕΙ να είχαν άλλες συμπεριφορές, ποιος ξέρει; Τώρα που ανακάλυψε και η Ψυχολογία την αξία των ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ σεμιναρίων, υπάρχουν ελπίδες. Ακουσα στις ειδήσεις χτές ότι κανουν σε Ολλανδεζάκια εξομοίωση προσφυγικής κατάστασης με πείνα, δίψα, κρύο για ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ..
    Μακάρι να γινόνταν και σε άλλα θέματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Καλημέρα Ευανθία.
    Γράφεις, "Ακουσα στις ειδήσεις χτές ότι κάνουν σε Ολλανδεζάκια εξομοίωση προσφυγικής κατάστασης με πείνα, δίψα, κρύο για ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.."
    Καί αμέσως σκέφτηκα, πόσα κόλπα εφευρίσκει ο διάβολος καί τα όργανά του, γιά νά διευκολύνουν και να περάσουν τά σχέδιά τους μέ καθολική επιτυχία στον κόσμο;
    Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι πρέπει νά γίνει προσομοίωση τού τρόπου ζωής των προσφύγων με τις αναλογες συνθήκες διαβίωσης, γιά νά μπορέσουν νά τους "καταλάβουν" οι πολιτισμένοι Δυτικοί, καί νά τους βοηθήσουν στό δράμα τους. Εδώ δύο συμπεράσματα εξάγονται.
    1) Τό πόσο ασυναίσθητα κατά κανόνα μεγαλώνουν οι Δυτικοί, χωρίς την κοπή τού θελήματος και την στέρηση κάποιων βιωματικών πραγμάτων, ειδικά σέ νεαρή ηλικία προκειμένου νά αντιληφθούν την αξία τους στη ζωή. Εδώ ο Χριστιανός θαυμάζει τό μεγαλείο της Πίστης, Ω! Πόσο Ευλογημένη είναι η πνευματική Ζωή; όπου μεγαλώνεις τά παιδιά σου στην νηστεία καί στην μερική στέρηση κοσμικών βιωματικών τρόπων ζωής, άγνωστο στους Δυτικούς, καί διατρανώνει την αξία τής πνευματικής αλλά και κοσμικής μας ζωής;
    Τό 2) πού σκέφτομαι είναι, καλά η Ολλανδία δέν έχει ανθρώπους αποτυχημένος από τη ζωή καί κάτω από τά όρια της φτώχειας, γιά νά είναι προγυμνασμένοι οι πολίτες, καί νά μην χρειάζεται η προσομοίωση;;
    Ή υπάρχουν αναξιοπαθούντες αλλά τους έχουν "γραμμένους" κανονικά. Μάλλον τό δεύτερο...

    Υ/Γ
    Θα μπορουσε νά βρεθεί σε άρθρο ή "τεχνική φτώχεια", νά τό μεταφράσουμε να τό δημοσιεύσεις καί εκτός τής κουβεντούλας, να γίνει καί viral στά Ελληνικά blogs. Αλλά ξέχασα οι "παλαιοημερολογίτες" είναι ψιλοαποκλεισμένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή