Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Εσύ γιατί κρατάς τις δικές σου γωνίες, εξυπνοπούλι μου;


Γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων δεν έχουν γωνίες
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ γωνίες

Όποιος πραγματοποιεί συχνά ταξίδια με αεροπλάνα, τότε σίγουρα θα έχει παρατηρήσει πως το σχήμα των παραθύρων είναι πάντοτε σε σχήμα οβάλ, χωρίς γωνίες. 
Σαφώς ο σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος. 
Ο λόγος που τα παράθυρα έχουν το συγκεκριμένο σχήμα είναι διότι  στις γωνίες των τετράγωνων ή ορθογώνιων παραθύρων ασκούνται υψηλά επίπεδα πίεσης, ενδεχόμενο που περιορίζεται δραστικά όταν τα παράθυρα δεν έχουν γωνίες.
Το παρακάτω βίντεο χρησιμοποιεί διαγράμματα για να εξηγήσει την ροή της πίεσης που περνά στην καμπίνα των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης και δείχνει τα σημεία του παραθύρου που θα μπορούσαν να δεχτούν μεγαλύτερες πιέσεις.
Ο Dai Whittingham, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων τονίζει στη Daily Mail: «Οι γωνίες προκαλούν συγκέντρωση της πίεσης και μπορούν να οδηγήσουν σε αστοχία. Οι σχεδιαστές προτιμούν τα οβάλ παράθυρα επειδή μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια ορατότητας ενώ το στενό τμήμα τους διασφαλίζει πως η καμπυλότητά του δεν παράγει επισφαλείς πιέσεις στα παρακείμενα υλικά».
«Ακόμα και στην πρόσφατη τάση τα παράθυρα να μην είναι εντελώς οβάλ οι σχεδιαστές εμμένουν στις "καμπυλώδεις" γωνίες», πρόσθεσε.
Στα πρώτα αεροσκάφη τα παράθυρα είχαν γωνίες και οι σχεδιαστές κατάλαβαν το λάθος μόνο όταν ήταν πολύ αργά, στο δυστύχημα του de Havilland Comet το 1954, το οποίο διαλύθηκε στον αέρα και έπεσε σε φλεγόμενα κομμάτια κοντά στη νήσο Elba. 

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας έδειξε πως όλα ξεκινούσαν από τη... γωνία παραθύρου.
πηγή
...............................................................................................
................................................................................................
Σαλοαπορία:

-Εσύ γιατί κρατάς τις δικές σου γωνίες, 
με θρησκευτική (αν)ευλάβεια, εξυπνοπούλι μου;

...........................................................................................................
..........................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου