Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

πώς το λες..πώς το γράφεις...





«Ο ιερός Χρυσόστομος λέει πως στην πνευματική αγωγή η μεγάλη αυστηρότητα, οι συνεχείς επιπλήξεις και οι πολλές παρατηρήσεις και τιμωρίες πονούν, κουράζουν και αποθαρρύνουν. 

Η διάκριση καλείται να σώσει και όχι να επιδεινώσει μια κατάσταση. 
Η συγχωρητικότητα, η μετάνοια και η αγάπη υπερβαίνουν την όποια αμαρτία. Ο ευγενικός, χαριτωμένος και ταπεινός τρόπος είναι χρήσιμος πάντοτε. 

Το καλό δεν φέρνει καλό όταν καλώς δεν γίνεται. 

Τους ανθρώπους θα βοηθήσουμε καλύτερα με την αγαπητική αλήθεια, τη φιλαδελφία και την καταδεκτικότητα. Κάθε άνθρωπος έχει το κλειδί του, το κλικ του. Να μη στεκόμαστε απέναντι του ως ανακριτές, δικαστές, ψυχαναλυτές και κατήγοροι».
 
(Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης)

Το σημαντικό λοιπόν είναι όχι μόνο αυτό που λες και γράφεις αλλά και πως το λες, πώς το γράφεις. Σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο η αλήθεια θα προβληθεί ακόμα και θα υπερασπιστεί (αν έχει ανάγκη υπεράσπισης). 

Γιατί τελικά η Αλήθεια μπορεί να νοθευτεί ακόμα και με τον τρόπο που θα κηρυχθεί.

Σ’αυτό λοιπόν θα μείνω. Διότι το σίγουρο είναι ότι πλήγωσα με τον τρόπο μου. Πλήγωσα με τον τρόπο μου κατ’αρχήν τον ίδιο τον Χριστό και μετά ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν είμαι αρμόδιος να δικάσω. Κανείς δεν είναι. 

Και επειδή δημόσια κατέκρινα, έλεγξα και σίγουρα στεναχώρεσα, νομίζω πρέπει να γράψω και αυτό εδώ δημόσια...

Και επειδή πολύς λόγος περί μετανοίας και συγχώρεσης...
Συγνώμη δημόσια τολμώ να πω, κι ας μην διαβαστεί ποτέ.

Συγνώμη κι ας μείνουν τα σημάδια της σκληρότητά μου στις ανθρώπινες καρδιές. Τουλάχιστον να κλείσουν οι πληγές θέλω, τουλάχιστον να μην ματώνουν πια εξαιτίας μου. 

Όχι ότι η άποψή μου μετράει, αλλά μπορεί έστω και για λίγο να έγινα αιτία λύπης.

Είναι εύκολο να ξεφύγεις και να πράξεις όλα εκείνα που καταδικάζεις ενώ και συ ακριβώς εκείνη την ώρα τα πράττεις. π.χ.Να μιλάς αδιάκριτα περί αδιακρισίας. Να καταδικάζεις όλους εκείνους που το παίζουν "εκκλησιαστικοί παράγοντες" αυτοπαρουσιαζόμενος ως "εκκλησιαστικός παράγοντας".

πηγή
http://trelogiannis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_783.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου