Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Και μένα το Interstellar απάλευτο μου φάνηκε, ενώ ο Κιούμπρικ αξεπέραστος!Τεχνοφρικιούλι μου

ναι ναι, βαριόμουν απίστευτα με το Interstellar, όμολογώ! και ... 

σαν να μη έφτανε ο κίνδυνος απ' τους δαιμόνους που μας κολάζουν 
-ροκανίζοντας με ανούσια φίλμς τον πολυτιμότατο  χρόνο μας-
διαβάζω τώρα (στα παρακάτω) ότι 
μπορεί να προκύψει και κίνδυνος  στο εγγύς μέλλον
από σκεπτόμενες μηχανές! 

Αγχώθηκα...


-Πάψε μωρ' καημένηηη! Μη φέρνεις την καταστροφή!

-Εγώ φέρνω την καταστροφή νερντάκι μου; 
Δεν τα βλέπεις τα σημάδια στον ορίζοντα; 
Τόσον οξυπτέριον  και τόσον μύωψ; 

Τόσον μέσ' στην αποβλακωτική χαρά

της καινούργιας σου κάρτας γραφικών; 

-Αλί και τρισαλί (ανέκραξε η τρελή με το μάτι όρτσα!)

- Έρχεται καταιγίδα!


Ευανθία η Σαλογραία

.....................................................................................................


Aκόμα και την ίδια την ύπαρξή μας απειλεί η ανθρώπινη προσπάθεια δημιουργίας σκεπτόμενων μηχανών επισημαίνει ο διαπρεπής επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο Χόκινγκ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και μπορεί και εκφέρει λόγο χάρη στα τεχνολογικά βοηθήματα που διαθέτει. Ο θεωρητικός φυσικός, ο οποίος πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα, που αναπτύχθηκε από την Ιntel, προκειμένου να επικοινωνεί.

Η νέα συσκευή μαθαίνει με ποιον τρόπο σκέπτεται ο διαπρεπής επιστήμονας και του υποδεικνύει τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια. Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι κάποιες «πρωτόγονες» μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά ο ίδιος φοβάται πως θα καταστεί εφικτή η δημιουργία κάποιας μηχανής που θα υπερκεράσει τα όρια της ανθρώπινης ευφυΐας. 

«Θα μπορεί, λοιπόν, αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα να ξεκινήσει και να επανασχεδιάζει τον εαυτό του διαρκώς με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από τη βραδεία βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν και θα υπερκερασθούν».

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι oι ειδικοί με την προσέγγιση του καθηγητή Χόκινγκ. 


Ο Ρόλο Κάρπεντερ, κατασκευαστής του Cleverbot, του λογισμικού που μαθαίνει από τις προηγούμενες συνομιλίες καταφέρνοντας να παραπλανήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι μιλούν με κάποιο συνάνθρωπό τους, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί επί της τεχνολογίας για πολύ καιρό ακόμη, ενώ χάρη σε αυτήν θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας. 

«Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί αν τα μηχανήματα γίνουν εξυπνότερα από εμάς. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει, κάτι το οποίο θα είναι αδιάφορο ή κάτι που τελικά θα μας καταστρέψει». 

Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει ότι θα είναι μία θετική δύναμη, ένα βοήθημα για το ανθρώπινο είδος. Αλλά, βέβαια, κάποιοι άλλοι ειδικοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για το μέλλον. 

Βραχυπρόθεσμα εκφράζονται φόβοι πως οι σκεπτόμενες μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας ανθρώπινα καθήκοντα θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Μακροπρόθεσμα, όπως επισημαίνει και ο επιχειρηματίας του κλάδου Ιλον Μασκ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η «σημαντικότερη απειλή για την ύπαρξή μας».

Ο καθηγητής Χόκινγκ αναφέρθηκε και στο Ιντερνετ λέγοντας ότι οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε το Διαδίκτυο να μη γίνει φυτώριο τρομοκρατών και να το επιτύχουν χωρίς να παραβιάσουν την ελευθερία ή την ιδιωτικότητα του βίου των χρηστών.

Παρά την αναβάθμιση της τεχνολογίας επικοινωνίας που χρησιμοποιεί, η φωνή του θα παραμείνει ίδια, έστω κι αν ακούγεται ηλεκτρονική. «Εχει γίνει το σήμα κατατεθέν μου», λέει.

Έντυπη

3 σχόλια:

 1. Εμένα πάλι, μου άρεσε η ταινία. Εντάξει, Κιούμπρικ δεν είναι, αλλά μου άρεσε. Παρεμπιπτόντως, γέλασα πολύ με εκείνο για την κάρτα γραφικών.

  Κατά τ' άλλα, δε μας φταίει η τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι το μέσον. Η απληστία μας μάς φταίει. Αυτή μας έφταιξε από δημιουργίας κόσμου. Ολόκληρος παράδεισος ολόδικός μας, αλλά εμείς εκεί! Να φάμε και το μήλο, όπως πολύ ωραία το λέει και το άσμα που παραθέτω παρακάτω. Κι έτσι χάσαμε του παράδεισου το τζάμπα, μαζί και την ειρήνη μας κι άλλα πολλά.

  Η τεχνολογική πρόοδος είναι πια ένα δεδομένο (ευτυχώς ή δυστυχώς) μη αναστρέψιμο. Η πρόοδος μας ως ανθρώπων παραμένει ζητούμενο. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Έχουμε δώσει σε πιθήκους να παίζουν με πυρηνικές βόμβες. Ε, δεδομένο είναι ότι κάποτε κάποια θα σκάσει. Φταίει ο πίθηκος ή η βόμβα;

  Ήλος

  Και το έξαλλο άσμα: http://www.youtube.com/watch?v=JXldavxmXaw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ταινία είναι υπερβολικής φαντασίας, και μου έδωσε την αίσθηση ότι η παραγωγή προσπάθησε να δώσει κάτι εντελώς διαφορετικό και πολύπλοκο αφενός για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και αφετέρου να προσπαθήσει να μην αντιγράψει κάτι του παρελθόντος. Ζήτησε δηλαδή τη μοναδικότητα ως παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.
  Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το πέτυχε άσχετα εάν σε κάποια σημεία ήταν αργή και φλύαρη η πλοκή.
  Για το θέμα που θα φτάσει η τεχνολογία κανείς δεν μπορεί μα διανοηθεί.
  Για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης η άποψή μου είναι ότι ο άνθρωπος μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία θα είναι κυρίαρχος επί της Δημιουργίας Του Θεού γιατί έτσι πλάστηκε και δεν θα άρει ο Παναγαθος Θεός τούτη την τάξη της ύπαρξής μας σε αυτή τη Ζωή.
  Όσο και να μάς βομβαρδίζουν με τέτοιου είδους προπαγάνδα, θεωρώ ότι επιχειρούν να φοβίσουν τον κόσμο για κάποιους δικούς τους λόγους. Οπότε καμία πιθανότητα δεν θα υπάρξει να εξουσιαστει ο άνθρωπος από μηχανές και ρομπότ. Θαρσει ποτέ δεν θα γίνει. ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ήλε έξαλλο πράγματι το τραγουδάκι που έστειλες!
  Δυστυχώς απεικονίζει μια σκληρή πραγματικότητα.

  Μακάριοι όσοι μπορουν (υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι σου λέω ) και την υπερβαίνουν...ΜΑΚΑΡΙΟΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή