Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πατέρας Θεμιστοκλής: Δεν φεύγω από τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον Έμπολα

Πατέρας Θεμιστοκλής: Δεν φεύγω από τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον Έμπολα


Ποιος είναι ο Έλληνας ιεραπόστολος που ζει στην Αφρική και αγωνίζεται κατά του θανατηφόρου ιού;

«Προσευχηθείτε για εμάς, πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι. Η πόλη μας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο με πτώματα σε όλους τους δρόμους». Είναι η κραυγή απόγνωσης του πατέρα Θεμιστοκλή που από τη μακρινή Σιέρα Λεόνε στέλνει μήνυμα προς τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος στην αφρικανική χώρα που αυτή την περίοδο ζει τον φρικτό εφιάλτη του ιού Έμπολα. 

«Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πια ούτε να φάνε, έχουν σταματήσει να βγαίνουν πια έξω, φοβούνται ακόμη και τον αέρα που αναπνέουν. Πριν λίγο καιρό οι δρόμοι σφύζανε από κόσμο τώρα πια υπάρχει μια νεκρική σιωπή. Προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου να είμαι συνεχώς κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό μου να φύγω γιατί καταλαβαίνω ότι τώρα είναι που με χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Είναι φριχτές οι εικόνες που βλέπω μπροστά μου με πτώματα παρατημένα στους δρόμους και σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης. Μοιάζει με νεκροταφείο. Οι τραυματιοφορείς φανταστείτε ότι από φόβο και επειδή δεν υπάρχουν ούτε γάντια αρνούνται ακόμα και να αγγίξουν τα πτώματα. Σας παρακαλώ αδελφοί μου βοηθήστε μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Στείλτε μας γάντια, στείλτε μας φάρμακα γιατί στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε. Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις για να πολεμήσουμε αυτόν τον φονικό ιό».

Μια ζωή - σενάριο ταινίας κινηματογράφου 

Η προχωρημένη ηλικία του δε συμβαδίζει με τις αντοχές του. «Οπλισμένος» με πάθος υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια το έργο του ως ιεραπόστολος της αγάπης στη Σιέρα Λεόνε. 

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας. Ελληνοαυστραλός, μπαίνει στο Πανεπιστήμιο, αλλά εγκαταλείπει πολύ γρήγορα τα όνειρα για ακαδημαϊκή καριέρα: «Με εξέφραζαν περισσότερο οι πολιτικές επιστήμες και η φιλοσοφία», θα πει. Το αξιοπερίεργο πάντως είναι πως εκείνη την περίοδο επηρεασμένος από το ρεύμα της εποχής και τη μουσική των «Beatles» και των «Rolling Stones» θα δημιουργήσει το μουσικό group «The Flies» («Μύγες» στα ελληνικά) το οποίο γνώρισε επιτυχία,  αφού κατάφερε να παίξει ακόμη και στο πλευρό του Mick Jagger. Ωστόσο, κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δε μπορούσε να φανταστεί ότι το αγόριμε τα μακριά μαλλιά και τις επαναστατικές ιδέες θα άλλαζε σελίδα στη ζωή του και θα έβαζε… ράσο.


Ο επαναστάτης Θέμης που έγινε… Πατέρας Θεμιστοκλής
 
Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να σταματά να «βασανίζεται» με τα δικά του υπαρξιακά ερωτήματα που κατέκλυζαν το νου του. «Αρχές της δεκαετίας του 70 αποφασίζω να παρατήσω τα πάντα και επιστρέφω στην Ορθοδοξία. Έμπνευσή μου ήταν το έργο της Μητέρας Τερέζας» λέει ο ίδιος. 
 
«Αυτό που με ενδιέφερε πλέον ήταν το πάθος μου να είμαι στο πλευρό ανθρώπων φτωχών και να τους βοηθάω. Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα ζήτησα τότε από τον Σεβασμιότατο την ευλογία του προκειμένου να αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Ήταν πια 1999 όταν ξεκινούσα το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, ο οποίος φρόντισε να χειροτονηθώ Διάκος ακολούθως Ιερέας και μετά Αρχιμανδρίτης», σημειώνει και εξηγεί το έργο του στην Αφρική: «Πιστεύω ότι η γνώση και η μόρφωση πρέπει και μπορούν να βοηθούν στην εξέλιξη. Έφτιαξα σχολεία για τους ανθρώπους αυτούς. Τους αγάπησα, δέθηκα μαζί τους. Περάσαμε δυσκολίες, πώς να τους αφήσω τώρα στα δύσκολα; Ξέρετε οι εικόνες που έχω δει εδώ έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μου. Παιδιά ακρωτηριασμένα, παραμορφωμένα πρόσωπα και ο θάνατος μέρος της καθημερινότητας. Είναι καθήκον μου να μείνω σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στο πλευρό τους. Αυτή είναι η δική μου αποστολή. Δεν θα εγκαταλείψω τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον ιό Έμπολα, θα μείνω εδώ είναι καθήκον μου».

33 σχόλια:

  1. Βλέπεις καλό μου περιστερακι, έναν Ζηλωτη της Αγάπης, της Θυσίας της Αυταπάρνησης;
    Τον ζηλεύω όχι μόνο σαν προσωπικότητα για το έργο της Αγάπης που επιτελεί, αλλά για το πολύ μεγάλο άλμα από την ζωή των celebrities, στην Ασκητική Ιεραποστολική Πατερικη Ορθοδοξία.
    Υπάρχει αμφιβολία, ότι εφόσον προσφέρει όλον τον εαυτόν του στην υπηρεσία του πλησίον, δεν θα έχει προσφέρει και όλη την υλική του περιουσία σε αυτούς τους ανθρώπους;

    Το επιπλέον θαυμαστό γεγονός είναι ότι δεν προσφέρεται στον ταλαίπωρο της διπλανής πόρτας στη γειτονιά του, αλλά ξενιτευτηκε στη μαύρη Ήπειρο, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, το δύσκολο κλίμα, τις ασθένειες, τη φτώχεια, τον ίδιο το θάνατο!!!!!!

    Εάν εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε λίγο από αυτή την ευλογημένη φλόγα της προσφερόμενης καρδιάς του, δεν θα ήμασταν σε αυτή την τραγελαφική κατάντια που φτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνο μου
    δεν γνωρίζω προσωπικά τον π. Θεμιστοκλή, όμως πράγματι και μένα με συγκίνησε η αυτοθυσία του! Ο Θεός ας του ανταποδώσει το έλεος της Αγάπης που προσφέρει σε κείνα τα μαυρόπαιδα, σε κείνη την Κόλαση...

    Οπου βλέπω ανθρώπους Αγάπη Χριστού, όπως και όταν βλέπω Ομολογητές Αληθείας, υποκλίνομαι!

    Είναι δυσεύρετες στις μέρες μας αυτές οι δύο δυνατές φτερούγες της Χριστιανικής Πίστης.

    Καλό σου ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ευανθία,
    διαβάζοντας το μικρό αφιέρωμα σ’ αυτόν τον εξαίσιο άνθρωπο και κάνοντας μια μικρή σύγκριση με την δική μου στάση και προσφορά απέναντι στον συνάνθρωπο δεν μπορώ παρά να νιώσω πολύ μα πάρα πολύ μικρός.
    Εύγε στον Πατέρα Θεμιστοκλή και σε όλους σαν και αυτόν. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και υγεία για να συνεχίσουν το έργο τους, και εμείς ας βοηθούμε κατά τις δυνάμεις και αντοχές μας.

    Έχουμε τεράστια ανάγκη από τέτοια φωτεινά παραδείγματα.

    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγενέστατε φίλε Χ

    νιώθω και γω εντελώς ανύπαρκτη ηθικά, μπροστά σε ανθρώπους ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ αγάπης, όπως ο π. Θεμιστοκλής και αμέτρητοι άλλοι αφανείς και φανεροί εργάτες των Εντολών του Κυρίου.

    Ως πρόχειρο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, αναφέρω αυτή τη στιγμή ότι
    στην Πάτρα, υπάρχει μια αφιερωμένη στο Θεό εκ νεότητος η κυρία Λάζαρη- δασκάλα. Η εν λόγω εκλεκτή ψυχή, έχει μεγαλώσει ως ζεστή μανούλα, δεκάδες ορφανά, βοήθησε να βρουν εργασίες, να αποκατασταθούν με κάθε τρόπο.

    Και αμέτρητοι άλλοι, κρυφοί ευεργέτες ανθρώπων σε υλικό και πνευματικό επίπεδο, για χάρη των οποίων κρατιέται ακόμη όρθιος ο Αποστάτης, κόσμος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλτατε Χ(διάβασα το βιβλίο!)δεν χρειάζεται ούτε να αισθανόμαστε μειονεκτικά ούτε τίποτα άλλο.Απλά κάνουμε ό,τι μπορούμε ανάλογα με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παπα- Κώστα μου
    δεν σωζόμαστε από τα έργα μας.

    Σωζόμαστε δια Ορθής Πίστως, κατά Χάριν αλλά και τα έργα της Αγάπης κρίνονται απαραίτητα στον αγώνα της Σωτηρίας μας.
    Τώρα βέβαια, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει έργα, διότι είναι πένης, ασθενής, ή ανήμπορος, μπορεί να προσφέρει ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ αγάπης και θερμής προσευχής για τους πάσχοντες.

    Και τούτο ο Κύριος το δέχεται. Τίποτε δεν αφήνει να πάει χαμένο, ευτυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή αν κάποιος ομολογεί ορθή πίστη και αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του σώζεται;Και πώς υπάρχει ορθή πίστη χωρίς έργα;
    Είπαμε,αναλόγως των δυνάμεων μας προσφέρουμε.Το λέει και το Ευαγγέλιο.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παπα- Κώστα μου

    Απαραιτητότα και τα δύο.
    Και Ορθή Πίστη και έργα Αγάπης.

    Έκαστος προσφέρει ο,τι μπορεί ή ό,τι του επιτρέπει ο ναρκισσισμός του (τα έγραψε φίνα αυτές τις μέρες η Αστερόπη Λαζαρίδου στο Βημα)

    Η Τελική Κρίση για την κάθε ψυχή, βρίσκεται ΜΟΝΟ στα χέρια του Κϋριου.
    Ο,τι και να πούμε εμείς (είτε κατάρες είτε καλολογίες), ΔΕΝ έχει ιδιαιτερη σημασία, έως και καθόλου σημασία δηλαδή.

    Σημασία έχει ΜΟΝΟΝ τι θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ο Κϋριος...για τον καθένα μας, την ώρα του χωρισμού της ψυχής από το σώμα.

    Οι παλαιοί χριστιανοί το κράταγαν ΣΥΝΕΧΕΙΑ αυτό στο νού τους. Το έχω ξαναγράψει. Θυμάμαι τη φράση στις γειτονιές : " τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; " .

    Γι αυτό και παρουσίαζαν ΑΛΛΗ κοινωνική- πνευματική συμπεριφορά. Πιο θερμή προς τον πλησίον. Πιο παρηγορητική. Είτε σε υλικά θέματα είτε σε πνευματικά.

    Σήμερα η φιλανθρωπία συχνά γίνεται δια το θεαθήναι.

    Γι αυτό, δεν αγιάζουν όλοι οι φιλάνθρωποι, εμφανώς....
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από "δια το θεαθήναι" τις ανθρώποις, υπάρχει και "δια το θεαθήναι" στον εαυτό μας, η αυταπάτη.

      Μόνο η αναφορά όλων των πράξεων αγάπης στον Κύριο και η μετά ευχαριστίας προσφορά τους σ’ Αυτόν αγιάζει τον άνθρωπο.

      Αν δεν απορρίψουμε ως ψευδές το ''τεχνητό'' ''κατασκευασμένο'' τμήμα της συνειδησεως μας, δεν κάναμε τίποτα. Διότι της "αγάπης" τα έργα μας είναι όλα ά-Χριστα, γεμάτα κακία.

      Διαγραφή
  9. Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι ο χριστιανισμός είναι -εκτός των άλλων- η έξοδος από το πρόβλημα του δυϊσμού.
    Δηλ. η απάντηση στο πρόβλημα θεωρία vs πράξη, σώμα vs ψυχή, ουσία vs ύπαρξη, πνεύμα vs ύλη, θεός vs άνθρωπος, ζωή vs θάνατος.
    Έχω την αίσθηση ότι στην βάση αυτής της ενότητας και όχι στην σύγκρουση βρίσκεται ο θείος έρως ή ο χριστιανικός αποφατισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη φιλοσοφοτάτη

    Ναι! Γι αυτό και οι αληθινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί
    (όσοι με τη Χάρη του Θεού προσεγγίζουν ΚΑΠΟΤΕ σ' αυτή τη δυσανάβατη ιδιότητα του αληθινού Ορθοδόξου- απαιτείται δια βίου ενίοτε ΚΑΙ αιματηρή προσπάθεια προς τούτο )
    ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να ζουν ως αιρετικοί μονοφυσίτες.

    Σχολιάζοντας, ένωσες τα δι-εστώτα της σκέψης και βοήθησες να συλλάβουμε το νόημα με την δυνατή απόχη του λόγου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γενναιόδωρη Ευανθία,

    Ο π. Θεμιστοκλής - ας διαβάσουμε τι λέει ο ίδιος- εμένα μου φαίνεται ένας σφόδρα ερωτευμένος άνθρωπος, όταν λέει ότι δεν πρόκειται να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους, αυτόν τον τόπο που γνώρισε και που δεν είναι δικός του ότι και να γίνει, ότι θα μείνει εκεί με κάθε κόστος, για πάντα, ότι έχει ενώσει τη μοίρα του με την μοίρα των απολύτως "άλλων" έως θανάτου, είναι σα να ακούω τις εξομολογήσεις ενός ερωτευμένου προς την αγαπημένη του. Αυτό το για ΠΑΝΤΑ των ερωτευμένων....
    Από πού προέρχεται τόσος έρωτας;
    Και τι είναι τελικά ο έρωτας;

    Έτσι οι αναρτήσεις μας, αυτών των ημερών, αν και φαίνονται διαφορετικές, είναι συνάλληλες...
    Η προσφορά του π. Θεμιστοκλή δεν είναι μια ηθική συμπεριφορά γι' αυτό και μας σκανδαλίζει τόσο πολύ το παράδειγμά του. Είναι η πέρα από την ηθική απάντηση στο πρόβλημα του ναρκισσισμού, η ταυτότητα "είναι" (πρόσωπο) και "φαίνεσθαι" (αντανάκλαση) σε ένα.
    Αυτό το "ένα" δεν μπορεί να λεχθεί ή να περιγραφεί με τους τρόπους που γνωρίζουμε γιατί εντός του περικλείει τον μεγάλο άγνωστο τον Θάνατο και την υπέρβασή του. Είναι το αποφατικό του Χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ paracosmos

    (και σκεφτόμουνα: δεν θα σχολιάσει κάποιος με αφορμή τη φράση " ανύπαρκτη ηθικά" που έγραψα στο σχόλιο των 7:46 μ.μ. ε! το σχολίασε η Ελένη στο σχόλιό της των 8:59 και μας "έστειλεεε!")
    ;-)

    Φίλε, αναγνώστα, απέξω από την παρένθεση, πάλι
    ο γνωστός ήχος πτώσης στο έδαφος:

    -Σντούπ!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το "ανύπαρκτη ηθικά" που γράφεις είναι λάθος. Ανύπαρκτος ηθικά σημαίνει ανήθικος, διότι στην καρδιά μας δεν υπάρχει ούτε κενό ούτε ουδέτερο, αλλά ή ο ένας ή ο άλλος "Αφέντης", και όταν είναι ο ένας, δεν μπορεί να είναι ο άλλος.
    Ανάλογα λοιπόν Του Αφέντη μας στην καρδιά μας, είναι και τα έργα μας.
    Άρα λοιπόν το ηθικός ή το ανήθικος, είναι αποτέλεσμα μόνο της προαίρεσής μας, ενώ τα έργα μας είναι αποτέλεσμα του αυτεξούσιου ΚΑΙ της επέμβασης Του Αγίου Τριαδικού Θεού, στο μέτρο που Εκείνος επιθυμεί και ευλογεί το έργο του καθενός μας για το ανάλογο αποτέλεσμα.
    Άλλο το, "άδειος από έργα αγάπης", που προτιμώ να λέω για τον εαυτό μου, και άλλο το ανήθικος.
    Ανήθικος θα πεί, ότι το αυτεξούσιό σου το έχεις αφιερώσει στην ανηθικότητα, δεν σε κόβω για τέτοια, δεν σε γνωρίζω, άλλα "διαβάζω", από το γραφικό σου χαρακτήρα, καθόσον, "εκ του περισσεύματος της καρδιάς μας λαλώμεν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ύμνος και τα χαρακτηριστικά της αγάπης κατά τον Απόστολο Παύλο.

      "Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.

      Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντα μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.


      Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει."

      Συνεπώς όποιος δεν μετέχει στην Αγάπη, ακόμα και να κάνει έργα αγάπης, ουσιαστικά όχι μόνο ανήθικος είναι άλλα κι ένα τίποτα.

      Διαγραφή
  14. Mαρίνο
    (πω πω! Πετάει η ομάδα, ξεκινώντας από τον παπα-Κώστα)
    ;-)

    Δεν το είχα εννοήσει έτσι...όπως το συνέλαβες εσύ, πουλάκι μου, σ' ευχαριστώ που με βοηθάς να βάζω τις συγκεχυμένες γεροντικές μου φράσεις, σε τάξη!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητη Σαλογραια καλο βραδυ!
    Παντοτε καλα να εισαι!

    Μαρινο,
    Το του γεροντος
    ''Εχετα καλα με ολους και φευγε απο ολους '' υστερει την αγαπη ναι η ου;;
    Επισης , η προσευχη για προσωπα ειναι αγαπη ναι η ου;;
    Να σε ρωτησω ακομα ,
    Εαν καπου δεν τα βρεις με καποιον ,τουτο σημαινει πως επειδη απεμακρυνθεις απο αυτον ,δεν τον αγαπας;;
    Εαν παλι εχεις διασταση αποψεων,τουτο κατα την χριστιανικη σου αποψη σημαινει πως πρεπει να τον εχεις και κολλητο σου νυχθημερον;;;
    Ποια τελος παντων ειναι τα ορια της αγαπης σου ;;;;κατα τον νικοδημον τον Αγιορειτην;;;Να μιλαμε μαζι ας πουμε και να μη συννενοουμαστε;;;να μιλαμε πολυ ωσπου να καταντησουμε στο ''ομιλιαι κακαι φθειρουσι ηθη χρηστα'';;;
    Να μιλαμε πνευματικα και να μου λες π.χ πως το παιζω αββας παμβω,να μιλαμε κοσμικα ...και να μου λες ''τι συναναστρεφεσαι γυναικα πραγμα'';;;η να πεταξω με αεροστατο δια να αποδειξω την τελεια αγαπη -μου η οποια εξω βαλλει τον φοβο;;;
    Ευλογειται!π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή π.
      η πνευματική αγάπη δεν έχει όρια, ούτε υπόκειται σε νόμους ή κανόνες. Είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Κι εκείνος που μετέχει σ αυτή ούτε θέλει μα ούτε και μπορεί να την ελέγξει. Παραδίδεται με πλήρη εμπιστοσύνη κι ελεύθερος από τον εαυτό του στην διάθεσή της/Του.

      Διαγραφή
    2. Καλή μου Πην, δεν γνωρίζω να σου απαντήσω επι του θέματος, ως άνθρωπος που είμαι μακράν Της Αγάπης.
      Άνθρωπος που δεν είναι σκεύος της εν λόγω αρετής, δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο.
      Συγχώρα με!

      Διαγραφή
    3. Μην υπεκφευγεις 11:15
      Διδασκεις την αγαπη την τελεια ...θεωρεις ανηθικο και ενα τιποτα αυτον που δεν μετεχει στην αγαπη και τωρα μου λες πως δεν μπορεις να αρθρωσεις λογο και μαλιστα δεν μπορεις να απαντησεις επι του εματος;;;
      Τελος παντων...
      Ο καθενας οπως μπορει και ο,τι μπορει εκφραζει την λιγη η πολλη αγαπη του...
      Αντε καλα να εισαι καλο βραδυ !π

      Διαγραφή
    4. Το να υπάρχει άγνοια σε τέτοια σοβαρά θέματα που αφορούν το πιστεύω μας, αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς, διότι ο Θεός «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωση αληθείς ελθείν» (Α΄ Τιμ. 2.4) ...

      Η σωτηρία μας, η ένωσή με την Αγάπη, τον Θεό, επιτυγχάνεται με το να ταυτισθεί η βούλησή μας (θέληση, επιθυμία) με την βούληση του Θεού, ενώ η καταστροφή μας με το να υπάρχει αντίθεση της βουλήσεως μας με την βούληση του Θεού. Τότε, τα πράγματα μας οδηγούν σ'αυτό που καταλαβαίνουμε, που πιστεύουμε και νομίζουμε. Όλα έρχονται φυσικότατα και κάνουμε εκείνο που θέλουμε, βρίσκοντας δικαιολογίες, αποδείξεις, τα πάντα.
      Όσο και να αγωνίζεται κάποιος, δεν σώζεται αν δεν θέλει να σωθεί!

      Πρέπει να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας, να τον ρωτάμε τι θέλει.

      Διαγραφή
    5. Άκου Πην, δεν είμαι αριθμός, δεν ανέχομαι να με κάνεις αριθμό, να σέβεσαι την υπόστασή μου ως Χριστιανός βαπτισμένος, και εφόσον δημοσιεύω όνομα που έλαβα στο Άγιο Βάπτισμα.
      2. Δεν σου δίδαξα την τέλεια αγάπη εγώ, δεν κατάλαβες τι γράφω.

      Διαγραφή

    6. Και κάτι άλλο Πην, Ο Άγιος Ιωάννης Της Κλίμακας κατατάσσει την αγάπη στο 30στό σκαλοπάτι και τελευταίο στην Κλίμακα των Αρετών, που για να την αξιωθείς εξ άνωθεν, ως πλήρη δωρεά, θα πρέπει να ανέβεις την αποταγή, ...μνήμη θανάτου,..υπακοή,..., αοργησία,..χαροποιό πένθος, αγρυπνίας, ..αγνείας,..ακηδίας,...γαστριμαργίας,..φιλαργυρίας,...πραότητος και απλότητος, ..ταπεινοφροσύνης,...διακρίσεως,.....προσευχής, ...απαθείας..και άλλες αρετές για να αξιωθεί Πιστός την Αγάπη την Πίστη και την Ελπίδα.
      Λέει λοιπόν ο Άγιος Ιωάννης για τον σύνδεσμο της εναρέτου τριάδος των Αρετών,
      "Αυτός που θέλει να ομιλεί για την Αγάπη είναι σαν να θέλει να ομιλεί για τον ίδιο τον Θεόν. Η ανάπτυξης όμως ομιλίας περι Θεού είναι λόγος επισφαλής και επικίνδυνος. Για την Αγάπη γνωρίζουν να μιλούν οι Άγγελοι, *** βλέπεις Πην τι λέει? ****, αλλά και αυτοί ανάλογα με τον βαθμό Της Θείας Ελλάμψεώς τους.
      Αγάπη είναι ο Θεός, και όποιος προσπαθεί να δώσει ορισμό του Θεού μοιάζει με τυφλό που μετρά στην άβυσσο τους κόπους της άμμου!!!"

      Βλέπεις Πην, ότι ο Άγιος Ιωάννης δεν τολμά ούτε εκείνος να ομιλεί περί Αγάπης??

      Πως λοιπόν εγώ, να τολμήσω να μιλήσω και να κηρύξω για την Αγάπη, ο ταλαίπωρος?

      Ή μήπως νομίζεις επειδή δίνουμε κανένα ευρώ σε κανέναν άστεγο να φάει, αποκτάμε δικαίωμα να μιλάμε για την αγάπη!!!

      Ω! μα πόσο γελασμένοι είμαστε.

      Χαμένα τα έχουμε Πην, χαμένα και όσο προχωράμε τα χάνουμε περισσότερο!!

      Διαγραφή
    7. Αγαπητε Μαρινο ειπα να το κλεισουμε το θεμα.δεν αντεχει ο κοσμος να βλεπει να αντιμαχωμαστε.Δεν εισαι αριθμος!Συγνωμη καθολου εσκεμμενα δεν το εκανα...λογω ταχυτητας καμια φορα.
      Ας κλεισει εδω δεν καταλαβα,δεν καταλαβες.
      Ενταξει!γραψε λαθος δικο μου.
      Ολα καλα !πην

      Διαγραφή
  16. Πηνελοπάκι μου
    έθεσες πολλά και καίρια ερωτήματα.

    Ο Ύμνος της Αγάπης του Απόστολου Παύλου
    αποτελεί χάρτη και δρόμο για τη βίωση της, πλην ο κίνδυνος των ψευδών απομιμήσεων σε κάθε της εκδήλωση, παραμονεύεί και δηλητηριάζει σήμερα πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, των ανθρώπων τις διάνοιες.

    Έκαστος, ας πράττει κατά συνείδηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 12:10
    Εχω μαθει αποτον αγιο Νικοδημο τον αγιορειτη
    Την αγαπη Του Θεου ανευ οριων...και εξ ολης της ψυχης και διανοιας και την
    Αγαπη του πλησιον μεσα απο τα πρεποντα ορια...της αγαπης ως εαυτον.
    Και μεχρι τωρα δεν με εχει διαψευσει αυτη η θεοσοφια του αγιου τον οποιο αγαπω.
    Αυτα που λετε μου θυμιζουν κατι οικουμενιστες ζηλωτες που τρεχουν στους διαλογους με το προσχημα της ψευδ-αγαπης.
    Ερευνηστε παρακαλω τον αγιο.
    Καλη νυχτα!π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να μη με κατάλαβες π.

      Με αυτό που έγραψα ήθελα να τονίσω ότι η αγάπη δεν μπαίνει σε καλούπια. Με την συμμετοχή του ανθρώπου στην Αγάπη, παύουν και δεν χρειάζονται οι νόμοι της φύσης και της συνείδησης, καθώς η αγάπη καλύπτει τα πάντα.

      Αγαπάμε λοιπόν ανάλογα με το ποσό αισθανόμαστε την αγάπη του Θεού. Από αυτό το βίωμα μαθαίνουμε την αγάπη.

      Λες ότι έμαθες από τον Άγιο Νικόδημο περί αγάπης. Τι είδους μάθηση ; Εγκεφαλική; Δεν θα μάθεις τίποτα από κανέναν Άγιο, αν δεν του μοιάσεις.

      Για τον ίδιο λόγο και κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει τον πλησίον ως εαυτόν, αν δεν έχει γίνει ο Θεός εαυτός του.

      Διαγραφή
  18. 3:33
    Επειδη παντα μιλω ως μαθητρια ,θα ηθελα να μου το κανετε λιανα αυτο που ειπατε.
    Για να καταλαβουμε δηλαδη...οταν εγω θελω να κανω κανενα καλο εργο αγαπης,παυουν οι νομοι της φυσεως και της συνειδησης ..δηλαδη,δεν κινειται φυλλο που λενε ;;παυουν τα μελη ;;;ξεραινεται ολη η ανθρωπινη φυσις και γινεται μπετος, ε,τοτε φθασαμε στα μετρα του οσιου Παχωμιου βρε παιδι μου και δεν το ηξερα!
    Τοσο απλανες !
    Σαν το απλανες βλεμμα της αγελαδος που επηρα τωρα δα!
    Η αγαπη δηλαδη καλυπτει και τα μελη ωστε ο ευνουχισμος ειναι γεγονος οποτε τι χαρα γινηκαμε και αγιοι;;;Τοτε γιατι να χρειαστει να παλευουμε καθε στιγμη και λεπτο με την προσευχη κλπκλπ.Δηλαδη εσεις φθασατε σε μετρα αν και νεος τετοια που δεν χρειαζεται να βαλετε καγκελα πουθενα ωστε η αγαπη να μην μπαινει σε καλουπια και να ειναι ελευθερη ετσι που και να ιδει και κατι μυαρο να μην της κανει και καμια αισθηση;;
    Για εξηγηθειτε σας παρακαλω πολυ,γιατι εμεις αγωνιζομαστε με χιλια δυο εμποδια και πειρασμους και η αγαπη που εχουμε ειναι αναλογη με αυτο που εχει η καρδια μας,δεν παυουμε ομως να προσεχουμε,ακομα και στην εκκλησια μεσα ποσο μαλλον και εξω.Δεν μπορουμε ομως με ακριβεια να πουμε πως ειμαστε και ευνουχισμενοι,παρακαλουμε δε τον Κυριο δια αυτο νυχθημερον και περιμενουμε να μας δωρισει το Δωρον.
    Η μαθηση στα πατερικα ναματα ειναι εκ πιστεως.
    Μαθαινουμε και την αγαπη και απο τους αλλους....πολλες φορες δεν τα καταφερνουμε και παλι προσπαθουμε,γιατι ο καθενας εχει το δικο του χαρακτηρα και καποιοι ειναι και σκληροτραχηλοι και εκει βλεπεις και τα ορια σου και κανεις υπομονη και παλι δειχνεις την αγαπη σου την οποια ο αλλος την ριχνει εις το αποχωρητηριον,ισχυει για ολων των ειδων τις σχεσεις λεμε...και παλι προσπαθεις εως εσχατης πνοης.
    Αλλα εσεις λετε κατι αλλο ..
    Δεν με πειραζει που ειπατε πως εχω εγκεφαλικη μαθηση,
    Ας παει στο καλο αυτο που ειπες!
    Το οτι ''''''η φυσις ησυχαζει''''''ε αυτο με βαζει σε σκεψεις αδελφε ,ειμαι πολυ πισω ακομα..
    Για κανετο λιγο λιανα......πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή π.,
      δεν έγραψα την λέξη "εγκεφαλική" για να σε προσβάλω, αλλά για να σου επισημάνω ότι οι Θεολογικές και νηπτικές διδασκαλίες των Αγίων Πατέρων δεν μεταλαμπαδεύονται με την διδασκαλία. Αποκαλύπτουν το νόημά τους μόνο σ'αυτόν που είναι προετοιμασμένος να τις δεχθεί μέσα από την αγιότητα του βίου του με την βοήθεια της Χάριτος.

      Σίγουρα οι προσπάθειες σου να ειρηνεύεις με τους συνανθρώπους σου είναι ειλικρινείς. Ο κόσμος όμως δεν συγκινείται από την αγάπη ή τις πράξεις που έχουν ανθρώπινη προέλευση. Εκτός αυτού θα πούμε και τούτην αλήθεια, ότι η κακία (και οποιοδήποτε άλλο πάθος) ακόμα και αν δεν εκδηλωθεί με πράξεις, και όταν δεν εκφραστεί με λόγους, αλλά είναι κρυμμένη στην καρδιά, αμέσως μεταδίδεται στην ψυχή του άλλου.

      Εκείνος που ζει με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος έχει ζωή υπερφυσική, κι όλοι όλοι γύρο του, στο περιβάλλον του νιώθουν την παρουσία και την δύναμη του Θεού πάνω του, μέσα του.

      Η εν Χριστώ ζωή, είναι τρόπος ζωής που κανείς δεν μπορεί μιμηθεί ή να πλαστογραφήσει. Ο άνθρωπος που μετέχει στον Κύριο δεν είναι "καθώς πρέπει", αλλά καθώς ο Θεός θέλει.
      Είναι απαλλαγμένος από την ιδιοτέλεια και κάθε είδους ψυχαναγκασμό και απελευθερωμένος από τις τακτικές του κόσμου.

      Αυτό λοιπόν που βοηθάει τους άλλους, που έχει μεταμορφωτικη δύναμη δεν είναι οι συμβουλές και οι προτροπές, αλλά ο προσωπικός μας αγιασμός εν Κυρίω.

      Τι χρειάζεται λοιπόν για επιτύχουμε την ένωση μαζί Του και που να αρχίσουμε;

      Η επίγνωση της γυμνότητάς μας είναι η αρχή, διότι:
      "Αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ' ώ δε ολίγον αφίεται, ολίγον αγαπά " μας λέει ο Κύριος.

      Διαγραφή
    2. Χαιρω πολυ ..
      Μαλλον αλλα λεμε και αλλα καταλαβαινουμε.. ..
      Ας σταματησει εδω ..
      Φαινεται εχουμε διασταση αποψεων περι αγαπης το ζητουμενον.π

      Διαγραφή
    3. Έτσι είναι π.,
      όπου υπάρχει διάσταση αγάπης προς τον Κύριο, εκεί δεν είναι δυνατόν η αλληλοκατανόηση.

      Γι αυτό σου έγραψα ότι άλλο να διαβάζουμε τους Πατέρες και άλλο να τους ζούμε.

      Εκείνοι αγαπούν τον Σωτήρα Κύριό τους, ενώ εμείς τον άσωτο εαυτό μας.

      Διαγραφή
    4. 8:48
      Η Ιωαννη η οπως χψ κλπ
      ---
      Το ''οστις θελει...''το γνωριζεις...
      Δεν εχω να πω κατι αλλο.με το ζορι ,τιποτε δεν γινεται.Ειδικα οταν καποιος εκνευριζεται.
      Αντε καλο απογευμα.
      Νουν εχουν ολοι οι ανθρωποι και μπορουν και ειναι σε θεση να διακρινουν το καλο απο το κακο.
      Μερικα πραγματα πρεπει να τα αφηνουμε στη Χαρη του Θεου..Δεν θα επιστρεψω με αλλο σχολιο.π

      Διαγραφή
  19. ;-) Πηνελόπη μου
    γαΪδουρινή υπομονή βλέπω να έχεις και συ!

    Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κάποιος που ταυτίζει τον εαυτόν του με το Χριστό αυτοπροσώπως, ΠΩΣ μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ με ΔΊΠΛΩΜΑ, αλλά έγινε μέγας άγιος όπως ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ δια της ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΑΣ, να μας πείσει κάποιος, ενώ κάθε τόσο ΈΤΣΙ ΚΑΙ αργήσουμε να του ανεβάσουμε τα σχόλια, με κράζει (σε μηνύματα που ΔΕΝ ανεβάζω) " αντίχριστη " και " δαιμονισμένη" ;

    ;-)
    (Νομίζω ότι και γω διαθέτω ενίοτε γαιδουρινή υπομονή Πηνελόπη, μου, αααχ που να βρίσκεται εκείνο το γλυκό παιδί ο Κούμουλους; Ευχόμαστε να είναι ΠΑΝΤΑ καλά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή