Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Γιάννης Τσίγκρας-Προσευχή-και Φώτης Κόντογλου περί αγίου φόβου Θεού και αμαρτωλών φοβιών ανθρωπίνων



ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πάριδε,Κύριε,τη δριμεία αλαζονεία μου.
Γεωσκώληξ είμαι 
Θρέμμα των πετεινών τ'ουρανού.
Το γνωρίζω αυτό, όσο 
τις γραμμές της παλάμης μου.
Ο φοβισμένος φύλακας της δραχμής
Που μου την εμπιστεύθηκες
Και που την έθαψα στο χώμα.
Ο αποδέκτης των ουαί
Η ανέλαιος λαμπάδα
Ο οικοδόμος της άμμου.
Ίσως που και που να είχα 
Ένα υγρό κόμπο 
Στην άκρη των ματιών.
Τώρα που το'πα, το θυμάμαι
Αγαπούσα τους αποσταμένους.
Τους πρόσφερα ένα αγκωνάρι 
Για στασίδι-
Μου' μοιαζαν τόσο πολύ.
Ίσως κι ένα ποτήρι δροσερό
Να πρόσφερα σε διψασμένο.
Τίποτε άλλο.
Συγχώρησε, Κύριε, τη φιλαυτία μου.


Γιάννης Τσίγκρας
........................................................................................


Πηγή για τη φωτό: Τρελογιάννης


8 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά και τα δύο, εννοώ και το ποίημα και ο λόγος ο αληθινός του Κόντογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;-)
    Χαίρομαι που συμπίπτουν τα γούστα μας, φιλ. ανων. των 1:52 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αληθής ο λόγος του Φ.Κόντογλου, πλην πρόκειται για ένα συνεχή κύκλο...Θα έλεγα ότι όσες φορές οι άνθρωποι απομακρύνονται από το Θεό (και δεν είναι λίγες αυτές οι φορές) είναι προφανώς διότι παύουν να Τον φοβούνται(τον συνηθίζουν;;). Και όταν ο φόβος ο γνήσιος (δηλαδή ο φόβος της αγάπης, ο φόβος μην πληγωθεί α αγαπώμενος) λείψει έρχονται να τον αντικαταστήσουν οι φοβίες: της πενίας, της ασθένειας, της...του..Ένθες ημίν τον των μακαρίων Σου εντολών φόβον...
    ΑΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσες φορες οι ανθρωποι απομακρυνονται απο Τον Θεο.παυουν να τον φοβουνται.
      -----
      Θα ελεγα η οτι υπερηφανευτηκαν οτι τα γνωριζουν ολα[για τους θεολογουντες αυτο...]..η αμαρτησαν και εξεπεσαν οποτε απομακρυνθηκαν...η ακηδιασαν και με την αμελεια απομακρυνθηκαν.και στις τρεις περιπτωσεις η Χαρις Θεου μας εγκαταλειπει.Δεν ειναι ζητημα συνηθειας διοτι ολο και κατι καινουργιο εχει να προσφερει ΑΚ...Αλλα ζητημα του οτι ο ανθρωπος εχει αναγκη απο ΕΚΕΙΝΟΝ και ειναι αναγκη να εισαι σταθερα ενωμενος μαζι Του!
      Και στις τρεις περιπτωσεις σε αναλαμβανουν τα δαιμονια.π
      Γ.Τ ωραιο μηνυμα εκ του ποιηματος!

      Διαγραφή
    2. ;-)

      π(ηνελοπάκι)

      όσοι τη σημερινή εποχή της Αποστασίας, κρατάνε ακόμη τη λιγοστή, Ορθόδοξη Πίστη τους, να ξέρουμε ότι αποτελούν θαύματα τρισμέγιστα του θείου ελέους, διότι αυτό το επίτευγμα, της εμμονής στην Ορθόδοξη Πίστη, μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, αποδεικνύεται ανέφικτο...

      Διαγραφή
  4. @ ΑΚ
    ;-)
    είναι όπως τα λες, αλλά...πού μυαλό να εννοήσουμε και κυρίως πού συν-αίσθημα ώστε να εφ-αρμόσουμε στον προσωπικό του βίο, έκαστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναφορά μου στη "συνήθεια" σημαίνει τον εξ επαναλήψεως εθισμό σε καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν διαπεράσει τον άνθρωπο. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει κάλυμα..teflon στην ψυχή μας, με αποτέλεσμα να μένει ..αδιάβροχη στον πόκο της Θείας Χάρης. Το teflon είναι υλικό αδιάβροχο στο ζωογόνο νερό, είναι υδρόφοβο όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, δηλαδή απωθεί το νερό. Η ψυχή με την αμέλεια και την εξωστρέφεια γίνεται "χαριτόφοβη" και την απωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η επανάληψη των εξωτερικών τύπων (προσευχές μακρές, εκκλησιασμοί κτλ.) οδηγούν σε συνήθεια, κακώς εννοουμένη "εξοικείωση" και εν τέλει...αφοβία.
    ΑΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α.Κ
    Πηγαινουμε στην εκκλησια ,κανουμε μακριεςπροσευχες και γονυκλισιες ''για τους τυπους,οπως λες''και ομως δεν φυτευεται στην καρδια μας ο θειος ερωτας!Και εγω σου λεγω πως εκτος των αγιων και σωστικων Μυστηριων και ας με διαψευσει καποιος,αυτο που εχουμε απολυτα αναγκη ειναι η καθαρη καρδια εκ της αδιαλειπτου προσευχης,η αγαθη συνειδηαη ,εκ του ηθους και η σταθερη ,ακλονητη και ειληκρινης πιστη.Αλλα ,..........εν τη ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥ ΕΚΚΑΥΘΗΣΕΤΑΙ ...ΠΥΡ ΨΑΛΜ 38-4)...
    Απο τα ολιγα που εχω κατανοησει στην πνευματικη ζωη...θα πρεπει να κατσεις ,να μελετησεις τον λογο του θεου,στη γραφη και στο ψαλτηρι που εχει αγιοπνευματικους χυμους ,στα πατερικα κειμενα σε συνδιασμο...Παντως ο,τι ζητησεις πνευματικο...θα το λαβεις αναλογα τον ζηλο,τον αγωνα,την πιστη και την υπομονη.Ξερω καποιους που γνωριζουν απεξω ολο το ψαλτηρι...ξερεις τι ειναι αυτο;;;ποσο καλο κανει ;;;Διοτι ολη την μημερα μελετας την δικαιοσυνην του και ειναι αδυνατον να μην φυτευθει η Αγαπη του θεου μεσα στην καρδια σου.Οπως λεγει και ο ψαλμος σε μεταφραση:''πως να κρατησει τη ζωη του ο νεος καθαρη;;;Ζωντας με το δικο Σου Λογο!!!ψαλ118-9)...γιατι...''μες στην καρδια μου διατηρω τα λογια σου ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΡΤΗΣΩ!!!ψλμ 118-11)και στη γραγη σε συνδιασμο''σας εγραψα νεοι μου πως ειστε δυνατοι και Ο Λογος του Θεου ειναι μεσα σας ...και εχετε νικησει το πονηρο.Α`Ιωαν 2-14).
    Πρεπει να αγαπησει κανεις τις εντολες για να τις τηρησει
    ''Χαρα μου να τηρω τις εντολες σου,γιατι τις αγαπω ψλμ 118-43)...
    Συγχωρηστε με ,δεν κανω τον διδασκαλο ...ολοι εξαλλου μαθητες ειμαστε και ολοι ελλειψεις εχουμε!αλλα αυτα τα μαργαριταρια ,μου ειναι αδυνατον να μν τα προσφερω.Η γνωση ειναι ανεξαντλητη,αλλα τουλαχιστον τον σκελετο της πιστης μας,τα κυριως δογματα μας και τον τροπο ζωης ,επρεπε ολοι να γνωριζουμε.και διαβαζα στο περηφημο περι Ιεροσυνης βιβλιο του αγιου Ιωαννη του χρυσοστομου,οτι ολοι οι πιστοι και οι ποιμενες ζωντας μεσα σε αυτο το αηττητο καστρο της ορθοδοξιας εν ειρηνη ,προσευχη κλπκλπ εν αγιω πνευματι,θα επρεπε ολοι-μα.ολοι να ειμασταν ετοιμοι μαχητες του Λογου Του Θεου ,ωστε σε περιπτωση που χρειαστει,να αναλαβουν να πολεμησουν για την πιστη τους σθεναρα...αλλωστε το συναντουμε και αυτο στο ευαγγελιο.αλλα εμεις,τρεχουμε σε ομιλιες για πιο γρηγορη ενημερωση με κενα και τρεχουμε στη Θεια Κοινωνια..πως να αναψει και ο ζΗλος αλλα και ο Θειος Ερωτας εαν δεν υπαρχει και η μελετη των Γραφων;;;εΧει αναγκη η ψυχη αδελφοι μου απο τον Θειο Λογο...τρεφεται καθημερινα και χαλκευεται απο τις πονηρες σκεψεις και της ειναι αδυνατον να αμαρτησει ουτε και με το νου,χωρις να επιρρεαζεται βεβαιως απο τα εξωτερικα ερεθισματα και απο τους λογισμους και τις φαντασιες που τις τσακιζει στην κυριολεξια στο εξομολογηταριον.Αλλα εχουμε ακομη να μαθουμε πολλα...και μακαρι να ειμαστε στους εκλεκτους αλλα ολοι..
    Καλημερα σε ολους ,απλα μια συζητηση κανουμε,οπως σε μια συγκεντρωση σε φιλικο σπιτι.πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή