Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Γιατί δε μας λένε, τι γίνεται στην Ισλανδία;



Αγαπημένο μου

παρότι πενθώ τον ψόφιο περιστέρο μου, και παρότι δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά, διότι τυγχάνω ένα βούρλο και μισό, αναφορικά  με  την άσκηση εξουσίας και οικονομίας, σου παραθέτω μετά απ’αυτό το εισαγωγικό μου σημείωμα, ένα κείμενο που έλαβα ιντερνετικώς, από φίλο.


Ελάχιστα πιστεύω απ' όσα διαβάζω σ’ εφημερίδες και στο διαδίκτυο, αλλά στο συγκεκριμένο έδωσα σημασία, επειδή έτυχε να βρεθώ με έναν σοβαρό Ισλανδό καθηγητή ηφαιστειολογίας απ’ το πανεπιστήμιο του Ρέϋκιαβικ , ο οποίος έλεγε με το κουλ επιστημονικό του ύφος, στην παρέα, αυτά ακριβώς που γράφονται παρακάτω, και τα οποία δυστυχώς, δεν τ' άκουσα ποτέ από κανέναν μεγαλοδημοσιογράφο της ελληνικής τυφλεόρασης να τ' αναφέρει.

-Μήπως τα είπανε και έλειπα;
-Μήπως είχα κλειστό το διαολοκούτι;

(Μακάρι και στο γκρεμό να το πέταγα. Του αξίζει το πέταμα τέτοιο που μας κατάντησε.
Ελπίζω να το κάνω  κι αυτό, γιατί άμα το ανοίγω, όλο σε μούτζες εκτρέπομαι και φοβούμαι μήπως το χέρι, μού βγει άλειωτο μετά θάνατον- απ' της ασυγκράτητης μούτζας το μέγα αμάρτημα, τιμιότατε πάτερ μου...).

Τα ανακοίνωσαν, λοιπόν, άραγε, ή "παίζει" όλοι αυτοί, οι κουστουμάκηδες και οι κυρίες δημοσιογράφοι -με τη δηθενιά της μεγάλης ντίβας στη μικρή οθόνη, με τις αμοιβές τις παχυλότατες για τα δικά μας, (της πλέμπας) τα μέτρα- ασύστολα τον ελληνικό λαό να εμπαίζουν;

Δεν θέλω να τους κατηγορήσω δίχως στοιχεία.

Εδώ ο Χριστούλης, είπε, ακόμα και να τους βλέπουμε με τα μάτια μας τους κερατάδες να πράττουν τα χείριστα, εμείς να μ η ν τους κατακρίνουμε.


Να κάνουμε υπομονή, λέει, να μην τους στέλνουμε στο γέρο διάολο, λέει.


Όσο γιά μένα,  όλη μου τη ζωή, περιστεράκι μου, έκοψα τα λαιμά μου, να κάνω αυτά που προστάζει ο Χριστούλης, θέλω να με πιστέψεις -τη γραιότατη.

Πρόσεχα, παιδιόθεν, την ανάσα μου κράταγα, στα νύχια πατούσα, να μην κλέψω ποτέ μου την εφορία, να μη χρωστάω σε καμία τράπεζα, να μην πω ψέμα στον άντρα μου ότι τάχα βγήκα για ψώνια ενώ θα έπινα καφέδες βαρείς γλυκούς, με τον "ξάδερφο" - ας πούμε(με πιάνεις;).

Όλη μου τη ζωή, με το σταυρό στο χέρι, βάδισα , το όρνιο, και αναγνώριση καμία από κανέναν δεν επερίμενα, διότι, προσωπικά, λατρεμένο, ό λ ε ς τις ανταμοιβές, τις περιμένω,  ω ναι, ναι, μ ε τ ά θάνατον- με την καρδιά μου στο γράφω, και εξάλλου γνωρίζεις  εκ του σύνεγγυς, όλα τα πεπραγμένα μου...

Εδώ όμως, σήμερον, όσον και αγαθιάραι και να τυγχάνομεν ( τόσον η αφεντιά μου όσον και η φίλη μου η Πηνελόπη) το πράγμα το βλέπω και χοντραίνει ποοοοολύ και η τρίχα αρχίζει και μου σηκώνεται " κάγκελο" !

-Άρα;
-Άρα θα αφήσουμε να μας φάει η... μαγάρα;
Προσωπικώς το νεομαρτυριλίκι το έχω στο αίμα μου, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, Μητσοτάκη μου.

Προσωπικώς, χάριτι θεία,  αντέχω.

-Όμως...υπάρχουν και κείνα " τα παλιόπαιδα τα ατίθασα" .
Υπάρχει το new generation ,  ω γλυκούλι  γιουσουφάκι Γιωργάκη μου.

Που δεν γνωρίζομεν πόσον, ακόμη  θα αντέξει διότι του κατηχητικού δυστυχώς δεν είναι ώστε να ψέλνει μαζί μου,  καρτερικά: "Σφάξε με, Κοτζαμπάση  μου, να αγιάσω"

-Πώς το καταδικάσατε έτσι αυτό το new generation με τα προδοτικά ή κλεπτομανικά κουμάντα που κάνατε;

-Πώς θα κερδίσουν ένα τίμιο ψωμάκι χιλιάδες (πρώην) φερέλπιδες νέοι;

Δεν σας κόφτει διότι εσείς, καλά τα βολεύετε τα μοσχαναθρεμμένα σας, κύριοι υπουργοί και βολευτές μου. Καλά τα βολεύετε.

Ας είναι καλά, το γελάδι για άρμεγμα, ο αργόστροφος ο Νεοέλλην κοσμάκης.

--Και γιατί παίξατε στα Χρηματιστήρια τα κερδισμένα με αίμα φτωχών υπαλλήλων, λεφτά των Ταμείων, ρε λεβεντόπαιδα; Με ποιο δικαίωμα κύριε Σημίτη μου;

Μας κρατήσατε χρόνια και χρόνια χρήματα να μας τα δώσετε στο τέλος, λέει, ως εφάπαξ και ως σύνταξη.

Θα μας  το δώσετε το εφάπαξ-  -αν βγούμε- ή θα μας πείτε:" δυστυχώς επτωχεύσαμεν και «πάρε τα τρία» μονάχα -από τα σαράντα χιλιάδες"-ας πούμε, που θα ήταν να  πάρουμε;

Και ας μη μιλήσουμε για τις κουτσουρεμένες- της άθλιας πείνας- συντάξεις.

Και βέβαια, όταν ένας φουκαρατζίκος πολίτης χρωστάει στο κράτος, τού αρπάζετε και τα σώβρακα και τον χώνετε στη «στενή» για να μάθει ο... βρομιάρης να είναι συνεπής στη φορομπηξία σας.

Όταν οι κρατικοί λειτουργοί, μάς ληστεύουν, αυτό πώς εμείς οι χριστιανοί οι Ορθόδοξοι να το αντέξουμε;
Ἐχουμε το δικαίωμα να χώσουμε στη φυλακή το "κράτος"που μας απάτησε;

- Τι λένε οι θείοι νόμοι;
- Τι λένε οι ανθρώπινοι νόμοι;

Κάποιος, μου είπε ότι οι κύριοι βολευτές μας, έχουν φτιάξει έτσι τους νόμους, ότι όσο και να κλέψουν οι υπουργοί μας δεν πάνε ποτέ των ποτών στη φυλάκα, διότι είναι υπεράνω, λέει, πάσης υποψίας, " σεβάσμιες"  οντότητες!!!
Είναι, λέει, αλάθητοι σαν τον πάπα!!!

Έφριξον που το έμαθα!

-Μα για Όνομααα!
Αληθεύει; να το πιστέψω; και τι στον κόρακα χρηστοήθεια και τιμιότητα πάνε τάχα μ' να διδάξουν στα σκολιαρόπαιδα -οι δόλιοι δασκάλοι;

Θα το χάψουν νομίζεις τα νήπια; Και τι κοινωνία θα φτιάξουν εκείνα με τη σειρά τους μετά έχοντας τέτοια αισχρά παραδείγματα όπου " το νόμιμο είναι και ηθικόν" , όπως είπε ο άλλος ο αλησμόνητος του Βατοπεδινού  Εφραίμ ο... ηγαπημένος...

Πω πω...δε θα σου γράψω άλλα.
Πνίγομαι.
Με αρπάζει από το λαιμό, μια σκασίιιιιλα μεγάλη.

Ο Θεός της Ελλάδος ας επέμβη.
Οι Έλληνες πέσαμε πολύ χαμηλά...
Θα σωθούμε;
Ποιος ξέρει;

Εδώ υπάρχει στο μυαλό μου, ένα κενό πληροφόρησης.

Και επειδή η σωματική βία, μού φαίνεται απαράδεκτη, προβληματική και του Εξαποδού η χαρά η μεγάλη, ας διαβάσουμε για της Ισλανδίας το καλό παράδειγμα, μήπως κατέβη και σε μάς κάποια ιδέα σωτήρια.

Σε φιλώ και εύχομαι δύναμη Κυρίου, στις μαύρες μέρες που έρχονται.

Ο υπομείνας και επιμείνας εις τέλος, ούτος και σωθήσεται, διότι " ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν" καθώς γράφει και ο μέγας Απόστολος.

Σαλογραία
.........................................................................................................
.................................................................................................................

ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί;
Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, τι παίχτηκε στη Λιβύη, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία:

Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.

Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση.
Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια;

Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;

Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία:

2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ.Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΌΧΙ στην πληρωμή με 93%
των ψήφων. H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια magna carta λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης:
• Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης,
• εθνικοποίηση της τράπεζας,
• δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις,
• φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και
• ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες.
Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ?
Φυσικά ΟΧΙ!
Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο.

(Φίλοι μου, διαδώστε το μήνυμα αυτό. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει.)




15 σχόλια:

  1. Αν, διαπιστώνοντας ότι οι άρχοντες είναι αχρείοι, σκύβαμε μέσα μας και βλέπαμε πως εμείς τους εκθρέψαμε με τον τρόπο μας (με ανοχή ή με ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια φάση που έμοιαζε ανώδυνη και που όμως εξελίχθηκε σε εφιάλτη), αν είχαμε τη δύναμη της μετάνοιας, αν είχαμε την ευφυΐα να μεμφόμεθα τους εαυτούς μας αντί τους άλλους (όχι μοιρολατρικά αλλά με διάθεση μετα-νοίας), αν μας είχανε απομείνει αρκετά αποθέματα και εφεδρείες αξιών, τότε των λαμογιών οι μέρες θάταν λιγοστές....
    ΑΚΥΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακύλα
    συμφωνώ μαζί σου.
    Η ευθύνη είναι ΚΑΙ των λαών."Κατά το λαό και οι ηγέτες"ποιος το είπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα αγαπητή Σαλογραία και πάλι,
    Στον ιερεμία καπου συναντούμε αυτή τη φράση που είπες και λέει ότι θα τους δώσω άρχοντες αναλόγως της καρδίας τους.Όταν ο Ισραήλ αμάρτησε τον παρέδωσε στην αγριότητα των Ασσυρίων...και όταν διεξήχθησαν διάλογοι στην Αλεξάνδρεια μεταξύ αρχόντων και πλήθους λαού και του αγίου Αναστασίου του Σιναίτου πριν ακόμη γίνει πατριάρχης Αντιοχείας[επατριάρχησε το 599-609 μ.χ],του έκαναν μιά ερώτηση:΄΄Όλα τα κακά που μας κάνουν οι εθνικοί,τα κάνουν με εντολή του Θεού;'' και η απάντησή του αγίου ήταν*Ο μεν φιλάνθρωπος Θεός και δίκαιος Κριτής,όταν αμαρτάνουμε μας παραδίδει πολλές φορές στους εχθρούς,όχι για να χαθούμε,αλλά για να παιδαγωγηθούμε[όπως λέγει με το στόμα του Ιερεμία στον ισραηλίτικο λαό..λαέ μου,έχε θάρρος,συ που θυμάσαι το ένδοξο παρελθόν σου.Πουληθήκατε στους εθνικούς δούλοι,όχι για να χαθείτε,αλλά επειδή εξοργίσατε τον Θεό,παραδωθήκατε στους εχθρούς σας.Διότι εξοργίσατε τον Δημιουργό σας.Και οι εχθροί και παράνομοι και ασεβείς,υπηρετώντας στη δική τους πονηρία,κάνουν όλα τα κακά σε σας,έστω και αν δεν αρέσουν στον Θεό ..ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΛΑΣΗ[Βαρούχ4,5].Διότι όπως ειπώθηκε,ο Ισραήλ παραδόθηκε στους εχθρούς για να τιμωρηθεί με μέτρο και φιλανθρωπία και επειδή οι Ασσύριοι τους φέρθηκαν σκληρά και με αντιπάθεια,άκουσε τι λέει Ο Θεός μέσω του Ζαχαρία προς τον Ισραηλιτικό λαό για τους Ασσυρίους τώρα...1]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....
    ''Ποθώ με ζήλο την Ιερουσαλήμ και οργίζομαι πάρα πολύ εναντίον αυτών που επιτίθενται εναντίον σας,γιατί ενώ εγώ οργίστηκα εναντίον σας λίγο,αυτοί προσέθεσαν σε σας και άλλα κακά[Ζαχ.4,5]..αλλά και στον Ιεζεκιήλ 39,12-24μας λέγει Ο Κύριος''Και θα γνωρίσουν όλα τα έθνη ότι οι οικογένειες των ισραηλιτών αιχμαλωτίστηκαν εξαιτίας των αμαρτιών τους,επειδή ΑΠΙΣΤΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΝΑ,ΓΙΑΥΤΌ ΓΎΡΙΣΑ ΑΛΛΟΎ ΤΟ ΠΡΌΣΩΠΌ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΟΥΣ..Και στο Λευιτικό είπεν Ο Κύριος στον Μωυσή.Εάν πορευθείτε σύμφωνα με τις διαταγές και φυλάξετε τις εντολές μου και τις εφαρμόσετε,θα σας δώσω βροχή στον καιρό της και η γη θα σας δώσει τα προιόντα της,και τα δέντρα στις παιδιάδες θα αποδώσουν τον καρπό τους..και το αλώνισμα των σιτηρών σας θα είναι πλούσιο ώστε να διαρκέσει μέχρι το τύγημα των σταφυλιών ,θα διαρκέσει μέχρι τη σπορά του σιταριού,και θα χορτάσετε το ψωμί σας και θα κατοικήσετε με ασφάλεια στη χώρα σας...και θα δώσω ειρήνη σε αυτή τη χώρα..και θα κοιμάστε και κανένας δεν θα μπορεί να σας φοβήσει..και δεν θα περάσει πόλεμος από τη γη σας..και θα πέσουν οι εχθροί σας..και θα σας ευλογήσω και θα σας πληθύνω και τα παλιά των παλιών θα τα βγάλετε για να βάλετε καινούργια..και θα περπατώ ανάμεσά σας..και θα είμαι Ο Θεός σας και εσείς θα είστε ο λαός μου..2]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....
    Εάν όμως δεν υπακούετε στα προστάγματά μου,θα φέρω σε σας την απορία...και την ψώρα και τον ίκτερο..και θα σπέρνετε μάταια τους σπόρους σας..και τους ΚΟΠΟΥΣ ΣΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΣΑΣ..θα στρέψω το πρόσωπό μου εναντίον σας και θα σας διώξουν αυτοί που σας μισούν..και ΘΑ ΦΕΥΓΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ..Και αν παρόλα αυτά δεν με υπακούσετε,θα αυξήσω τη τιμωρία σας επταπλασιάζονταςτις πληγές για τις αμαρτίες σαςκαι θα συντρίψω την υπερηφάνειά σας...και θα στερέψω τον ουρανό από τη βροχή..και η γη δεν θα καρποφορήσει...και αν μετά από αυτά δεν είσαστε ευθείς και δεν θέλετε να με υπακούσετε,θα σας επιβάλω επταπλάσιες πληγές ανάλογες με την αμαρτία σας..και θα κάνω τις πόλεις σας έρημες..και θα στείλω τον θάνατο......και θα ερημώσω τα άγιά σας...και θα παραδωθείτε στα χέρια των εχθρών σας και θα σας διασκορπίσω στα έθνη...Λευιτικό κεφ 26]_
    ---
    Αγαπητή Σαλογραία συγγνώμη που μακρυγόρησα άλλά επειδή στα μπλόκ δεν ακούγεται καθόλου η περισπούδαστη Παλαιά Διαθήκη,βρήκα την ευκαιρία να παραθέσω κείμενα της,που είναι καταπληκτικά για να δει κανείς αλήθειες αλλά και τα γεγονότα της ιστορίας της ανθρωπότητας δείχνοντας πως στην πραγματικότητα δεν είναι αίτιος του κακού Ο Θεός αλλά η ίδια η ανθρωπότης γιαυτό η παιδαγωγία του Θεού γίνεται προς διόρθωσιν με τα αντίθετα..πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σχόλιο για την Ισλανδία, το βρίσκω πολύ ωραιοποιημένο, ή αλλιώς «πολύ ωραίο για να είναι αληθινό». Δύσκολο να βρει κανείς ποια είναι πραγματικά η αλήθεια. Κάποιο πιο περιεκτικό άρθρο εδώ :
    http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis (στα αγγλικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη σ'ευχαριστώ..Θα επανέλθω αργότερα
    ...............................

    Προς φίλο Ανων. των 10:17

    Και γω είχα διαβάσει παλιότερα το άρθρο για Ισλανδία και μου φάνηκε υπεραισιόδοξο και ωραιοποιημένο(γι αυτό και δεν το ανέβασα τότε, διότι ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑ)

    Όμως συνέβη να ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΚΑΤΟΙΚΟ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ, ο οποίος ΔΕΝ διαθέτει και αΪκιού ραδικιού, μια και τυγχάνει καθηγητής ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέϋκιαβικ (και κάθε τόσο χώνεται με κίνδυνο της ζωής του μέσα σε ηφαίστεια προκειμένου να βγάλει επιστημονικά συμπεράσματα).

    Όταν είχαμε ξαναμιλήσει παλιότερα, τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ισλανδία, ο ίδιος άνθρωπος ήταν ΠΟΛΥ στενοχωρημένος με την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας του.

    Τώρα τον είδα ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ.

    Ο καθηγητής, λοιπόν, μας είπε τα ίδια που λέει το άρθρο, ως ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.

    Ο ΛΑΟΣ ΕΚΕΙ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΔΑΦΟΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ, ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΖΟΡΙΚΟ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝΟΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

    ΔΕ ΜΑΣΑΝΕ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ "ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ" ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΑ ΣΕ ΞΕΝΥΧΤΑΔΙΚΟ, ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΞΕΧΑΣΕΙ.

    ΕΞΙ ΓΛΩΣΣΕς ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟς(δεν πήρα πληροφορίες τι συμβαίνει εσχάτως)
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Χώρια τα άλλα.

    ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    Πιστεύω, λοιπόν, ΠΙΟ πολύ ένα ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ του οποίου ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ, παρά ένα άρθρο στην ΥΠΟΠΤΗ wikipedia, από ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ που δεν ξέρω ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχετικά με την Ισλανδία, θα ήθελα να διαφωτίσω λίγο το θέμα γιατί υπάρχει μια σύγχυση. Η βασική διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι κάποια στιγμή το κράτος ιδιωτικοποίησε τις τράπεζες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι (ιδιώτες πλέον) ιδιοκτήτες να "ανοιχτούν" πολύ σε δάνεια προς τους Ισλανδούς (όπως εδώ με τα διακοποδάνεια κλπ - αυτός ήταν και ο λόγος που την περασμένη δεκαετία οι Ισλανδοί είχαν το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη). Τα χρήματα τα παίρνανε από τις ξένες (Βρετανικές κυρίως) τράπεζες. Όταν κάποια στιγμή η φούσκα έσπασε (οι δανειστές ζήτησαν από τις Ισλανδικές τράπεζες να τους επιστρέψουν τα χρήματα) το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕ γιατί απλούστατα δεν είχε δανειστεί τίποτα (αυτή είναι η μεγάλη διαφορά). Κατέρρευσαν όμως όλες οι επιχειρήσεις-φούσκες που χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες. Ο τότε πρόεδρος για να σώσει την αγορά έκοψε την κορώνα στη μέση (υποτίμηση στο 50%). Τεράστιο πλήγμα για τους Ισλανδούς οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα εκτός από ενέργεια και ψάρια (βλ. αλίπαστος βακαλάος Ισλανδίας και ρέγγα καπνιστή σρρρλουπ!!! -εδώ τρέχουν σάλια) δηλ. εισάγουν τα πάντα, άρα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έπεσε στο 1/2 (για όσους είχαν δουλειά, γιατί στον καιρό της ευημερίας πάρα πολλοί είχαν παρατήσει τα καΐκια και είχαν γίνει γιάπις). Αυτό έριξε την κυβέρνηση, και κάθησε στο σκαμνί τους κρατούντες (που τέτοια μεγαλεία εδώ!!!). Όμως επειδή ήδη το μέτρο άρχισε να αποδίδει, μάλλον θα αθωωθεί.
    Ηθικό συμπέρασμα: Όταν ο Θεός έδωσε την οδηγία στον Αδάμ "εν τω ιδρώτι του προσώπου σου φαγείν τον άρτο σου" (πράγμα που κάνουν οι καλόγεροι σήμερα) δεν εννοούσε να βρίσκουμε άκοπους τρόπους να βγάζουμε χρήματα.Δεν μιλάω για "λαμογισμό", αλλά νόμιμους (όμως μη ηθικούς) τρόπους:
    τοκισμός,
    επιδοτήσεις,
    δανεικά κι αγύριστα,
    χρηματιστήρια (ασχέτως αν "έχασε" -πήγε με την προσδοκία να κερδίσει ακόπως...),
    "βόλεμα" στο δημόσιο,
    Μάλλον εννοούσε κάθε μπουκιά που τρώμε να είναι δουλεμένη. Αυτό είναι που κάνει την κρίση πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως οικονομική και νομίζω ότι σαν Χριστιανοί έτσι πρέπει να το βλέπουμε, ζούμε και να το συζητάμε με τους γύρω μας:
    Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΗΘΙΚΗ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ.

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στέλιο
    ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Ναι, η κρίση ΠΡΩΤΙΣΤΑ είναι ηθική.
    Θα επανέλθω προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Ισλανδία δεν ανήκει στην ευρωπαική ένωση! Είναι επομένως ελεύθερη σε σχέση με μας που μας ελέγχουν άλλοι τα πάντα πια. Σημαντικός παράγοντας γιατί δεν εξαρτάται από το κοινό νόμισμα.Τι τα λέμε όμως; Στημένο το παιχνίδι και το διακύβευμα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανών.
    Συμφωνούμε.
    Τα χαρτιά της τράπουλας τυγχάνουν απολύτως σημαδεμένα.
    Και όλοι εμείς στη βάση της οικονομικής πυραμίδας, -τα μερμηγκάκια, έτοιμα για τσαλαπάτημα- είμαστε απολύτως αναλώσιμα υλικά.

    ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

    (Το άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ισλανδίας είναι ο μικρός αριθμός των κατοίκων της.
    Επομένως τους ήταν πιο εύκολο να ελέγξουν τα κακώς κείμενα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ὁ Σατανάς και τα ὄργανά του που ὑπονομεύουν την πατρίδα μας κάνουν τον λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο.

    Το Ἑλληνικό Εθνος δέν παίρνει ἂλλα μπαλώματα.

    Πρέπει να τελειώση κάτι για να αρχίσει κάτι καινούργιο.

    Πρέπει να πεθάνει κάτι για να γεννηθεί κάτι καινούργιο.

    Θυμήθηκα τα λόγια του Γέροντα Πα'ι'σίου:
    "Ὅλοι ἔχουν το σχέδιό τους, ἄλλα ὅλοι προωθοῦν το σχέδιο τοῦ Θεοῦ"..."Θα βγάλει Μακκαβαίους ο Θεός"

    Ας κάνει ο καθένας τόν προσωπικό του αγώνα και ας μήν αγωνιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξ αφορμής των λόγων του γέροντος Παϊσίου, που αναφέρει ο Ιωάννης, θα ήθελα να σας μεταφέρω μια ωραία εικόνα από ένα κήρυγμα σχετικά με την ελευθερία του ανθρώπου και το σχέδιο του Θεού: Φανταστείτε ένα πλοίο, ένα κρουαζιερόπλοιο ας πούμε, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει: Άλλος πάει στην πισίνα, άλλος μένει στην καμπίνα του, άλλος αγναντεύει την θάλασσα, άλλοι κουβεντιάζουν, κάποιοι πιθανόν δολοπλοκούν (πολύ Αγκάθα Κρίστι διαβάζω) κοκ. Ο καθένας είναι ελεύθερος, αλλά όλο το πλοίο ταξιδεύει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση... Ανταλλάξτε τώρα τους επιβάτες με τον κάθε άνθρωπο, τον καπετάνιο με το Θεό, και το πρόγραμμα πλεύσης με το σχέδιο του Θεού. Έχετε την εικόνα που δείχνει πως κινείται το σχέδιο του Θεού, ασχέτως με την βούληση - σχέδιο - ενέργεια των ανθρώπων. Ισως αυτό μοιάζει άσχετο με το θέμα. Έ, τότε σκεφτείτε ότι απλώς θέλησα να σας μεταφέρω αυτή την ωραία εικόνα.
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στέλιο
    ευχαριστούμε για την εικόνα.
    Ναι, κάπου πάει το καράβι του Εθνους.
    Και ο Θεός ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ηγέτες, διότι αλλιώς οι ψυχές των ανθρώπων καβαλάμε μεγάλα καλάμια και προχωράμε στα σκοτάδια καλπάζοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή