Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η μούντζα από το μαθητή στην παρέλαση ήταν... μαγκιά;


76 σχόλια:

  1. Eλληνικότατη αποδοκιμασία Σαλογραία μου. Ας θυμηθούμε τί έκανε και ο μέγας Καραϊσκάκης στην μάχη,όταν επιδείκνυε στους Τούρκους αυτό πού όλοι ξέρουμε. Και όχι δεν αποτελεί ασέβεια προς τους

    Α) νεκρούς: διότι φωνή λαού,οργή Θεού και οι νεκροί ανήκουν στον λαό και όχι στις εξουσίες.

    Β) προς τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους:διότι τα πρόσωπα λαμπρύνουν τους θεσμούς και όχι οι θωκοί-θεσμοί τα πρόσωπα.

    Ελληνικότατη αποδοκιμασία. Μην ακούτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τους ΣΥΝΤΡΟΜΟΥΣ εκπροσωπους των κομμάτων, πού εννόησαν πλέον ότι ήρθε η ώρα τους.Όταν ο λαός μιλάει είναι ώρα περίσκεψης και όχι κρίσης, ακόμα και αν φαίνεται πώς έχει άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι επίσης θα ήθελα να προσθέσω, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, πώς δεν είναι μείζον θέμα αν είναι θεμιτή η μούντζα στην παρέλαση ή όχι, αλλά το ό,τι φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ας πάρουν το μήνυμα τους αυτοί πού πρέπει να το πάρουν και ας το επεξεργαστούν επ αγαθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ;-)
    Αγαπημένε μου πάτερ,

    καλησπέρα και του χρόνου εύχομαι την επέτειο να την εορτάσουμε με καλύτερη διάθεση.

    Με όλο το σεβασμό, δεν θα μπορέσω να συμφωνήσω μαζί σου.
    Είδα τη φωτό με το μαθητή που φασκελώνει και...αγριεύτηκα.
    Νομίζω ότι δεν έπρεπε να πέσει μούντζα στην ΩΡΑ της παρέλασης, ούτε αυγά, ούτε ύβρεις, αλλά...φαίνεται...έχει πλεονάσει τόσο η αγανάκτηση και η απελπισία, και η πείνα, που σε λίγο θα καταντήσουμε να ανοίγουμε την τηλεόραση για να βλέπουμε φαγιά και να χορταίνουμε βλέποντας, όπως τα περιγράφει υπέροχα ο Μάτεσις στο μυθιστόρημά του: "Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ"

    Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ, δηλαδή-ΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

    Ας κρατήσουμε ψυχραιμία.

    Άκουσα σήμερα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων από ένα δημοσιογράφο την αναφορά (ως πιθανότητα) σε εμφύλιο.

    Αυτό θα ήταν η ΕΣΧΑΤΗ πλάνη των Ελλήνων(αν συμβεί) η ΧΕΙΡΩΝ της πρώτης.

    ΜΗΠΩΣ, κάποιοι θα θελαν να μας κάνουν π.χ. Λιβύη;

    Ας έχουμε τα μάτια μας τετρακόσια, δι ευχών της Κυρά Παναγίας της Κραταιάς Προστασίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Σαλογραία , επειδή κανένας σώφρων άνθρωπος και πατριώτης δεν θέλει τον εμφύλιο, γι αυτό ακριβώς θα έπρεπε να πάρουν το μήνυμα τους αυτοί που πρέπει και δευτερον να ευχόμαστε ολα αυτα να είναι εκτονώσεις και όχι προάγγελοι.

    Πάντως πίσω από αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι-όλοι οι δημοσιογράφοι-κρύβεται δόλος: η τρομοκράτηση του λαού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί να οδηγηθούμε σε εμφύλιο; Σε λίγο όλοι θα μαστε εξαθλιωμένοι. Πριν χρόνια που συνέβη αυτό υπήρχαν λόγοι, σωστοί ή λάθος άλλο ζήτημα. Σήμερα εκλείπουν οι λόγοι. Απλά ο κόσμος είναι απέναντι στους 300+1! Απλό..
    Η μούντζα πάντως είναι ελληνικότατη!!! Αισθητικά δεν είναι το καλύτερο! Αλλά θερίζουν σήμερα ό,τι έσπειραν. Που να βρίσκαν στο δρόμο και κανα μεγαλοδημοσιογράφο!!! Τους μεταφορείς της προπαγάνδας!!
    Θα δούμε πολλά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γνωρίζω το περιστατικό με τη μούτζα, δεν πολυσυμφωνώ. Μου άρεσε όμως η αποστροφή της κεφαλής από τους μαθητές στην Αθήνα. Νομίζω ότι δήλωνε: Είμαστε Έλληνες, τιμάμε την πατρίδα και τους πεσόντες (γι αυτό παρελαύνουμε, συντεταγμένα με τη σημαία μπροστά), αλλά εσάς πολιτικάντηδες σας "φτύνουμε". Το αντίθετο δηλ. από αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε κάποιος, αυτοί που πάντα δεν ήθελαν να γίνονται παρελάσεις, με πρόφαση τα τεκταινόμενα, φέτος το κατάφεραν!
    Το κακό είναι ό,τι αν συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε πάρει (κάποιοι να μην αναγνωρίζουν την κυβέρνηση αφ' ενός (κατάλυση δημοκρατίας), και η κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει ότι δεν είναι ανεκτή (επίσης κατάλυση δημοκρατίας)αφ' ετέρου, πάμε για εμφύλιο...
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στέλιο φίλτατε
    Με την αποστροφή της κεφαλής από τους επισήμους θα συμφωνούσα και γω.
    Επειδή υπάρχει πολλή οργή συσσωρευμένη αυτή τη στιγμή.
    Όχι όμως ο μαθητής του σχολείου να μουντζώνει τους ένστολους, την επίσημη ώρα της παρέλασης.

    Κανένας δεν έχει δικαίωμα να "φτύνει" αυτό που εκφράζει η στολή είτε του αξιωματικού είτε του μοναχού είτε του ιερέα, όσο και αν οι φορούντες τις εν λόγω στολές, φέρονται άθλια.

    Δεν επιτρέπεται τα παιδιά να ενθαρρύνονται από τους μεγαλύτερους, και να γίνονται τόσο αυθάδικα. Είναι ασύμφορο για τα ίδια.
    Η αν-αίδειά τους, τους θα γυρίσει ως μπούμεραγκ αργά ή γρήγορα εναντίον τους. Και τότε, εξαιρετικά θα πονέσουν.
    Δυστυχώς, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι,άσε...
    Τι να πούμε, μέρα που ήταν!
    Αντί να τιμάμε αυτούς που θυσιάστηκαν, βρίζαμε αυτούς που μας θυσίασαν για τα προσωπικά τους μικροσυμφέροντα.
    Θα μου πεις:πάντα έτσι γινόταν.
    Ωστόσο και μέσα από τις χειρότερες συγκυρίες, όσοι ήθελαν να επιβιώσουν, συν Θεώ, επιβίωναν.
    Είναι απίστευτα ανθεκτική η ανθρώπινη φύση.
    Και τα νήματα της ιστορίας, δεν τα κινούν οι άνθρωποι,σε έσχατη ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Lpap
    :-)
    Όπως αναφέρει ο Φαίδων Κουκουλές στο έργο του ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

    "η ασβόλη τότε ελέγετο και μούτζα (=μουντόν χρώμα), εντεύθεν δ'έλαβον την αρχή των το ρήμα
    μ ο υ τ ζ ώ ν ω
    ή μουτζουρώνω ως και αι φράσεις:έφυγα μουτζωμένος, ήτοι κατησχυμένος , κοίταξε να μη με μουτζουρώσεις , ήτοι να μη με προσβάλης, έννοια σου και γω σε βάφω, θα σε τιμωρήσω δήλα δη. Επειδή δε , ίνα δια μούτζης αλείψωσι το πρόσωπον του περιαγομένου ήπλωνον επί της αιθάλης την παλάμην της χειρός διαστέλλοντες τους δακτύλους , δια τούτο το υβριστικόν σχήμα , το οποίον αποτελείται εκ της τοιαύτης της άκρας χειρός διαθέσεως, εκλήθη μ ο ύ τ ζ α...."

    (τόμος Ε΄ παράρτημα, η Νέα ελληνική γλώσσα και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά έθιμα, έκδοσις Γαλλικού Ινστιτούτου 1952, ΑΤΗΕΝΕΣ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή μου Σαλογραία, καλό χειμώνα. Αν και ξέρω ότι ακόμα είμαστε στο φθινόπωρο, λέω χειμώνα, γιατί η Ελλάδα ζει τον χειμώνα της δυσαρέσκειάς μας, όπως έγραψε και ο Σαίξπηρ στο έργο του Ριχάρδος ο 3ος. Και άνοιξη δε βλέπω σύντομα να έρχεται.

    Δύο χρονάκια πριν, όταν λεφτά υπήρχαν, μια τέτοια κίνηση μαθητή σε σχολική παρέλαση θα ήταν αδιανόητη. Τότε χειροκροτούσαμε χαρούμενοι εκείνον, που ήδη γνώριζε ότι έρχεται να μας εξαπατήσει, τάζοντας μας τον Μαμωνά. (Θυμάται αλήθεια κανείς την ομιλία της Μπενάκη προς τον Παπούλια όταν αναλάμβανε;) Σήμερα, οι περισσότεροι, από όσα σχόλια διάβασα κάτω της φωτογραφίας του μαθητή που φασκελώνει, του λένε μπράβο. Δεν συμμερίζομαι ούτε εγώ τα σχόλια αυτά. Φασκέλωσε μήπως ο Χριστός τους δικαστές του; Φασκέλωσαν μήπως οι Άγιοι τους βασανιστές τους; Φασκέλωσε μήπως ο Κολοκοτρώνης εκείνους που τον φυλάκισαν; Φασκέλωσε μήπως ο Σωκράτης εκείνους που τον φόνευσαν;

    Ας μην ξεχνάμε, όποιος κι αν είναι αυτός που έχουμε απέναντι μας, είναι αδερφός μας και νοσεί την νόσο της ανθρωπότητας. Την αμαρτία. Το φασκέλωμα από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, καμία θεραπευτική ή παιδαγωγική έστω ιδιότητα δεν έχει.

    Και αναρωτιέμαι: αν δεν μας είχαν πειράξει την τσέπη μας, αλλά το έργο της ανομίας προχωρούσε, θα αντιδρούσαμε με τον ίδιο τρόπο; Σου απαντώ με σιγουριά καλή μου Σαλογραία και πολύ θλίψη πως όχι... Όπως δεν αντιδρούσαμε τόσα χρόνια τώρα που το σχέδιο ήταν σε εξέλιξη.

    Με λίγα λόγια εδώ που φτάσαμε (και όχι άδικα), φασκελοκουκούλωστα!

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α! Τόσο παλιά!! Που να τα ..θυμάμαι γω αυτά!! Είμαι μικρή!! ;-)

    Κάπου διάβασα το εξής: οι πολιτικοί ντρέπονται γι αυτά που λέει ο κόσμος γι αυτούς και δεν ντρέπονται για όσα κάναν αυτοί!!!

    Μη στεκόμαστε στη μούντζα! Να σκεφτούμε και παραπέρα. Όπως: τι μπορεί να κουβάλαγε αυτός ο μαθητής, τι θυμό, τι οργή, τι προβλήματα. Κυρίως όμως τι αγωγή! Κι από ποιόν; Από την οικογένεια; Από το σχολείο; Από την κοινωνία; Από την πολιτική ελίτ; Όπως και να ναι το θέμα είναι μεγάλο κι οι στόχοι κι οι σκοποί της κοινωνίας είναι ώρα ν αλλάξουν. Αυτό που ονομάστηκε προοδευτικό χωρις να ναι κι αυτό που ονομάστηκε οπισθοδρομικό χωρίς επίσης να ναι, χρειάζεται να το δούμε πάλι από την αρχή. Εδώ είναι το θέμα. Η διόρθωση που είναι απαραίτητη να γίνει και τα επίπεδα στα οποία θα γίνει.
    Προσωπικά δε διατηρώ αισιοδοξία. Θα περάσουν και χρόνια και θα χρειαστεί να φύγουν από τη ζωή, δια της φυσικής φθοράς, αυτοί οι οποίοι παρήγαγαν το χάος και το κενό. Οι δημιουργοί των προβημάτων σπάνια τα λύνουν κιόλας καθότι η λύση θέλει ταπείνωση κι η ταπείνωση μαγκιά. Αμφότερα λείπουν σήμερα(κάτι ψευτόμαγκες κυκλοφορούν ακόμα, που θα πάει..αποσύρονται τάχιστα)!
    Οι κοινωνίες αλλάζουν συνήθως σιωπηλά κι ας λένε το αντίθετο αρκετοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Νοέμβριο του 1983,ο Μανόλης Αναγνωστάκης έγραψε το ακόλουθο ποίημα:
    Φοβᾶμαι...
    Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἑφτὰ χρόνια ἔκαναν πὼς δὲν εἶχαν πάρει χαμπάρι
    καὶ μία ὡραία πρωία μεσοῦντος κάποιου Ἰουλίου
    βγῆκαν στὶς πλατεῖες μὲ σημαιάκια κραυγάζοντας «δῶστε τὴ χούντα στὸ λαό».
    Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ μὲ καταλερωμένη τὴ φωλιὰ
    πασχίζουν τώρα νὰ βροῦν λεκέδες στὴ δική σου.
    Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ σοῦ κλείναν τὴν πόρτα
    μὴν τυχὸν καὶ τοὺς δώσεις κουπόνια καὶ τώρα
    τοὺς βλέπεις στὸ Πολυτεχνεῖο νὰ καταθέτουν γαρίφαλα καὶ νὰ δακρύζουν.
    Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ γέμιζαν τὶς ταβέρνες
    καὶ τὰ σπάζαν στὰ μπουζούκια κάθε βράδυ καὶ τώρα τὰ ξανασπάζουν
    ὅταν τοὺς πιάνει τὸ μεράκι τῆς Φαραντούρη καὶ ἔχουν καὶ «ἀπόψεις».
    Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἄλλαζαν πεζοδρόμιο ὅταν σὲ συναντοῦσαν
    καὶ τώρα σὲ λοιδοροῦν γιατὶ, λέει, δὲν βαδίζεις ἴσιο δρόμο.
    Φοβᾶμαι, φοβᾶμαι πολλοὺς ἀνθρώπους.
    Φέτος φοβήθηκα ἀκόμη περισσότερο.
    ------------------------------------------------
    Εγώ , που δεν είμαι ποιητής, και όχι μόνο με αφορμή ό,τι διαδραματίστηκε χθες(28.10.2011), θα είχα να προσθέσω ότι :
    Φοβάμαι τους ανθρώπους που χρόνια τώρα τροφοδοτούσαν σαν δεξαμενή το σύστημα της αθέμιτης συναλλαγής και τώρα, που στέρεψε η πηγή που τους εξυπηρετούσε τόσο βολικά, λένε πως «έπεσαν από τα σύννεφα» και παριστάνουν αγανακτισμένοι τους τιμητές .
    Όσο για τον μαθητή και τη μούτζα , κάνοντας προβολή σ΄έναν τυχαίο και όχι στον συγκεκριμένο μαθητή (τον οποίο δεν γνωρίζω και δεν έχω άλλη γνώμη γι΄αυτόν πέραν της «αληθείας» της εικόνας),θα είχα να πω το εξής: Επειδή, ένας προεξάρχων σε παρέλαση, σίγουρα-εκτός από… ψηλός- θα είναι και «αριστούχος», με μια τέτοια… χειρονομία επιστρέφει , υποθέτω, και το αριστείο που ευκόλως του απένειμαν, τώρα που αποδεικνύεται η πληθωριστική αξία του (αν και θα είχε πραγματική αξία η χειρονομία, αν την έκανε ένας μαθητής σε ανύποπτο χρόνο , προ διετίας και βάλε και σε άλλους χώρους, συγκεκριμένα δε προς εκείνους που τον βράβευαν τόσο εύκολα και σ΄εκείνους που απαιτούσαν τη βράβευσή του -κι ας μην έπρεπε- τόσο πιεστικά, ή αν την έκανε στο μέλλον προς τον εαυτό του κοιτάζοντάς τον στον καθρέφτη - το τελευταίο,μετά ή άνευ μούτζας, συνιστάται προς όλους μας) . Αλήθεια, πώς το είπε προφητικά ο τραγουδοποιός; «Σημαία από νάυλον» ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για την συγκεκριμένη μούντζα ηθικά υπεύθυνος είναι ο μουντζωμένος και όχι ο μουντζώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το φασκέλωμα από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, καμία θεραπευτική ή παιδαγωγική έστω ιδιότητα δεν έχει.

    Εκτονώνει ο μουντζώνων το θυμό του. Δεν τον κρατά μέσα του αλλά τον εξωτερικεύει. Είναι ένας είδος θεραπείας.
    Προσωπικά μόνο μια φορά μούντζωσα στη ζωή μου!! Ως οδηγός που μ είχε φέρει ένας τύπος σε όριο. Θυμάμαι το συναίσθημα. Αναρωτιόμουν: δικό μου ήταν το χέρι; Δεν νομίζω να το ξανακάνω. Δεν το επικροτώ αλλά το κατανοώ.
    Κι όχι δεν τσουβαλιάζονται όλοι οι άνθρωποι. Δεν περίμεναν όλοι τους μεσσίες. Δεν περίμεναν ν αδειάσουν οι τσέπες. Δεν παρασύρονται όλοι. Όταν όμως το σάπιο σε κατακλύζει και νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό απλά προσπαθείς να μη μολυνθείς απ΄τη σαπίλα και τραβάς το μοναχικό σου δρόμο. Δεν κλέψαν όλοι, δεν ήταν ασύδοτοι όλοι.Η γενίκευση δεν είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία. Βολεύει σχεδόν πάντα αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είδα! Μάλλον μιλάμε για το φάσκελο που έριξε ο ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ στην Λάρισσα. Αυτό χρήζει ιδιαιτέρας αξιολογήσεως: Ένας από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου (και όχι ένας από τους αλητήριους, που γυρίζουν από καφετέρια σε μπαρ και τούμπαλιν) δείχνει πολλά! Θα συμφωνήσω με τη Σαλογραία για την προσβολή των θεσμών (και όχι των ανθρώπων που κατέχουν τους θεσμούς). Θυμήθηκα, όταν είχαμε κατέβει στο δρόμο για τις ταυτότητες,όταν στη ροή του λόγου, του τότε αρχιεπισκόπου (Σαλογραία, σε βλέπω που σου σηκώνονται οι τρίχες!)αναφέρθηκε η λέξη πρωθυπουργός, ακούστηκε σχετικό γιουχάρισμα. Τότε εκείνος είπε: Όχι,σταματήστε, δεν είναι σωστό αυτό, ο πρωθυπουργός είναι θεσμός. Είχε χίλια δίκια. Οι θεσμοί και ο τύπος (όχι η εφημερίδες αλλά το "τυπικόν"), διαφυλάττουν την ουσία -δεν είναι η ουσία (γι αυτό υπάρχει και το "κατ΄οικονομίαν" δηλ, η παράκαμψη του τύπου) αλλά ο προστάτης της ουσίας, το μπουκάλι μέσα στο οποίο υπάρχει η ουσία. Τώρα αν στο μπουκάλι βάλεις λάδι,κρασί ή απόνερα, το μπουκάλι δεν φταίει, ούτε πρέπει να το σπάσουμε.Πρέπει να αλλάξουμε το περιεχόμενο, διατηρώντας το μπουκάλι (θεσμό) ακέραιο. Έτσι, νομίζω ότι αρκούσε απλώς η ένδειξη αποστροφής, αλλά και ο π.Παντελεήμων δεν έχει άδικο για το ποιός φταίει...
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπημενοι:Πάτερ Παντελεήμονα, Lpap, Στέλιο, Ήλε, ανώνυμε των
    9:20

    συμφωνώ περισσότερο από όλους με τον Ήλο, επειδή νιώθω πρώτα χριστιανή και μετά, πολίτις της Ελλάδος.

    Ο παρών χωρόχρονος όπου καλέστηκα να ζήσω,αποτελεί το επιφαινόμενο της ύπαρξής μου.
    Θα μπορούσα να βρίσκομαι σε οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό μήκος και πλάτος, με άλλη εθνικότητα, χωρίς την τιμή, τού να κρατώ από ρωμαίϊκες ρίζες.

    Θα ήταν μια έλλειψη, αλλά, δεν θα υπέφερα κιόλας. Αρκεί να μπορούσα να ζω συνεπής με την Ορθόδοξη πίστη που από Άγιες Μορφές- ως πολύτιμος μαργαρίτης- μέχρι τα χρόνια μου, παραδόθηκε.

    Αν παρασυρθώ από την κακία(του όποιου, απλού πολίτη ή "ηγέτη")
    και ανταποδώσω με εμπάθεια κακία,
    ΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΝΑ 'ΧΩ,αμέσως, ΤΟ ΧΑΝΩ.

    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,ΚΑΙ Ο Λ Ο Ι ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ, μου έδωσαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.

    Οι πιστοί οι Ορθόδοξοι καλούμαστε σε ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΤΕΛΑ, ΕΙΔΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ, από αυτό που μας προτείνουν τα μήντια, οι κοινωνιοψυχολόγοι και οι ΔΗΘΕΝ "αρχηγοί" των πολιτικών μας πραγμάτων.

    Το ξέρω, δεν διαθέτουμε το Κουράγιο.

    Απαιτείται ΠΟΝΟΣ, κόπος μεγάλος δηλαδή, προκειμένου να ενσαρκώσουμε το θείο πρότυπο που με το Θάνατο-Ανάσταση του Κυρίου, σφραγίστηκε -στην εκάστου Ορθοδόξου- καρδιά, τη μέρα της Βάπτισης.

    ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να είμαστε απλώς "καλοί άνθρωποι".

    Καμιά φορά, σκέφτομαι ότι αυτό το μοντέλο του "καλού ανθρώπου" της "καλής κοπέλας" και του " "πνευματικού" ανθρώπου-συγγραφέα-ποιητή-κουλτουριάρη-φιλόσοφου"

    των νεότερων χρόνων, είναι ο λυμεώνας όλων των ψυχικών θησαυρών που εν Αγίω Πνεύματι θα ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να βιώνουμε, και ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να βιώσουμε.

    Ο Στήβεν Ράνσιμαν, θαύμαζε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία που κράτησε 1000 χρόνια περίπου.

    Νομίζω ότι κάτι παραπάνω από μένα καταλάβαινε, ως βαθύς μελετητής της περιόδου και υποκλήθηκε στη λαμπρότητα του πολιτισμού της.

    Σήμερα αποϊεροποιήθηκαν τα πάντα, η "κονόμα" μονάχα, το ιδανικό μας.

    Ακούω και μοντέρνους ιερωμένους, αντί των παλιών εκκλησιαστικών ευχών, στους ενορίτες να εύχονται:
    "Να περνάτε καλά!"

    Πόσος "εκ δεξιών" πειρασμός", μπορεί να κρύβεται κάτω από μια φράση κατά το φαινόμενο τόσο αθώα, ποιος μπορεί να γνωρίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Φανατισμοί Όντως δεν είναι Καλό Πράγμα η Αγανάχτηση Όμως είναι Αγανάχτηση Αυτό Δεν Μπορεί να Κρυφτεί.
    Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλημέρα αγαπητή Σαλογραία και καλή Κυριακή εν Κυρίω σε όλους.Είναι αλήθεια πως όλα τα έκτροπα που έγιναν αυτές τις ημέρες δεν ήταν σωστό να γίνουν.Αναρωτιέμαι,δεν υπάρχει επάρκεια αγαθών σήμερα;Δεν δίνει Ο Θεός όλη του την ευλογία στα αγαθά για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων;Τό δικαίωμα του ανθρώπου να έχει τα προς το ζειν ,να έχει γάλα και ψωμί για τα παιδιά του δεν είναι δεδομένο;Αλλά γιατί ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση;Από τη μιά οι αμαρτίες μας και από την άλλη βλέπω γενικά η έλλειψη αγάπης.Διότι η έλλειψη αγάπης φέρνει την εκμετάλλεύση του ενός προς τον άλλο.Όταν τεντωθεί το τόξο δεν γίνεται,κάποια στιγμή θα σπάσει.Θα υπάρξουν πολλά φαινόμενα εκτρόπων στη χώρα μας εξ αιτίας της ανέχειας πιστεύω.Πως να πείς στο παιδίσου ''Ξέρεις παιδί μου δεν υπάρχει γάλα για σήμερα..''.Όταν και σε μιά οικογένεια δεν υπάρχει πνευματική καλλιέργεια,ο καθένας αντιδρά ανάλογα με τα θέλω του.Ακόμη και όταν υπάρχει αυτή η καλλιέργεια ,πάλι καλείται κανείς να υπομείνει.Είναι ένας φαύλος κύκλος όλα αυτά..Ο πλούσιος και ο Λάζαρος ίσως να μας θυμίζουν λίγο την κατάσταση που περνούμε αυτή την εποχή.Πάντα θα υπάρχει ο θύτης και το θύμα στη ζωή που ζούμε ακόμη και με τους δεσμούς αίματος που συνδέονται οι άνθρωποι.Ακουσα ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία.Επίκαιρο!Κατέβηκε ο Κύριος στη γη και βλέπει κάποιον που του ζητά να κάνει ένα θαύμα για τους πονοκεφάλους που είχε.Πράγματι Ο Ιησούς άγγιξε το κεφάλι του και έγινε καλά ..περπατώντας είδε κάποιον άλλον που του ζητούσε να του κάνει καλά το χέρι του και πάλι ο Ιησούς έκανε θαύμα.Πάει παρα κάτω και βλέπει έναν ανάπηρο.Τον είχε παρακολουθήσει ο ανάπηρος και πλησιάζοντας του λέγει''Κύριε ,σε παρακαλώ..μην με κάνεις καλά γιατί θα χάσω το επίδομα από την πρόνοια που παίρνω εδώ και χρόνια..''..Είναι αυτό που λέμε ''Μη χάσω και αυτά που ήδη έχω αγαπητή Σαλογραία .Λοιπόν ,υπάρχουν πολλά ζητήματα και δεν γνωρίζουμε που θα οδηγηθούμε.
    Εύχομαι υπομονή και ας γίνει το θέλημα ΤΟΥ ΘΕΟΥ!ΠΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι άνθρωποι φιλοσοφούν χριστιανικά, όσο έχουν να φάνε.
    Όταν τους κόψει η κυβέρνηση και το σουγλάκι τους που είπε ο κύριος Τράγκας, τότε, ω τότε, το τι πατατράκ θα επακολουθήσει, δεν θέλω να ξέρω, μόνον ο Κύριος γνωρίζει, ΠΗνελοπάκι και Λ. μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ἀγαπητό Σαλοκομεῖο,
    Ὁσοι συμφωνοῦν μέ τήν μούτζα πού ἐκτοξεύτηκε ἀπό τον μαθητή, εἶναι σίγουροι -σιγουρότατοι θάλεγα- ὅτι αὐτός ἔφηβος -χθεσινό μειράκιο- μέ τόν ὑπό διαμόρφωση χαρακτήρα καί ἀξιακό του σύστημα, ἀντιλαμβάνεται μέ σφήνεια τήν διάκριση μεταξύ προσώπων καί θεσμῶν; Ἀντιλαμβάνονται οί συμφωνοῦντες, ὅτι ὁ ἔφηβος αὐτός, παρήλασε ὥς μαθητής, τουτέστιν ὥς ὑποκείμενο ἄσκησης καί μάθησης; Ἄντιλαμβάνονται οϊ συμφωνοῦντες, ὅτι γιά τόν ἄγουρο αὐτόν νεανία, ἡ μοῦτζα τοῦ σήμερα, εἶναι ἴσως ἡ μολότωφ τοῦ αὔριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. cummulus
    Μου έφτιαξες το κέφι!
    ;-)

    Μου κλέβεις την καρδιά - μέχρι και παστουρμά θα με καταφέρεις να φάω- πρώτον όταν με προσφωνείς "Σαλοκομείο"

    (οποία εκφραστική της πραγματικότητας προσφώνηση!)
    ;-)
    δεύτερον όταν χρησιμοποιείς πολυτονικόνννν!

    (μακάρι να ήξερα να χρησιμοποιήσω και γω, κοντεύω να ξεχάσω πού πρέπει να βάζω οξείες και περισπωμένες, άσε τη μπαχαλοποίηση του επιτονισμού στην ανάγνωση)

    και τρίτον και σπουδαιότερον, όταν -αν και καθήμενος, αντελήφθης ορθώς- ότι ο μαθητής ήτο όντως, εκπαιδευΟΜΕΝΟΝ μειράκιον, του οποίου η μούτζα της σήμερον θα μετατραπεί εις την μολότωφ τής αύριον -και αλίμονον και γραψαλίμονον, στις γριές που θα περνούν εκείνη την ώρα προκειμένου να υπάγουν εις τον εσπερινόν του πατρός Παντελεήμονος... και των οποίων το τίμιον τσεμπέριον, φρικτώς θα λαμπαδιάσει...

    Τέλος πάντων, φίλτατε Κούμουλους, έρχονται δύσκολότατες μέρες.

    Αναχωρώ να διαβάσω τα πατερημά μου, διότι χωρίς προσευχή, δεν αντέχονται.

    Φίλησέ μου τα παιδιά και την Όλγα.

    Ο Κύριος πάντα στο Βράχο της Πίστης, να σας στηρίζει!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ὦ, τῆς Σαλοσύνης σου,
    τολμᾶς νά λες ὅτι δέν πολυτονίζεις, διότι ξέχασες τίς ὀξεῖες καί τίς περισπωμένες; Μά δέν γνωρίζεις, ὦ δύστυχη, πώς λάθη στόν τονισμό καί τόν ἐπιτονισμό πάντα θά γίνονται, ἀλλά αὐτό πού στό τέλος μετράει εἶναι τό ταξίδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ;-)
    Αυτά τα Καβαφικά ύποπτα μου φαίνονται...δεν νομίζω ότι το ταξίδι είναι το σπουδαιότερο.
    Το σπουδαιότερο, νομίζω, η θεραπεία μας...αν ταξιδεύουμε από γιατρό σε γιατρό και θεραπεία δε βλέπουμε, τι να την κάνω εγώ αυτή την τρεχάλα των ταξιδιών, ω λατρεμένε της, γάΪδαρε;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠάειΣαλοφρονησες. Τιά τό ταξίδι τῶν τόνων μιλᾶμε, πού φλόκοι, ἐπίτονοι καί ξάρτια, πάνω στίς λέξεις-πλεούμενα, καθώς αὐτές ἀρμενίζουμε στά πέλαγα λευκοῦ χαρτιοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ;-)
    Αύριο θα ξυπνήσουμε ενωρίς.
    Έχει θεία λειτουργία για τον άγιο Απόστολο και ιατρό Λουκά, η Ορθόδοξη Εκκλησία.
    Ας μας θεραπεύσει όλους, σαλεμένους και μη, Γάϊδαρέ μου...
    Καλό βράδυ σε όλα τα πουλάκια που φτεροκοπάνε σε αυτή τη σελίδα και θυμήστε μου να σας πω κάποια στιγμή μια ιστορία αληθινή για πένθος περιστεριών(!) που άκουσα από αυτόπτη μάρτυρα του γεγονότος, τις προάλλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή έχω κουραστεί να ακούω για θεσμούς και πρόσωπα κλπ αυτές τις μέρες. Ο θεσμός δεν είναι πανάκεια ούτε το άπαν σε αυτό τον πλανήτη. Από τον άνθρωπο φτιάχτηκε με κάποιο σκοπό και στόχο,. Επίσης αναπροσαρμόζεται. Είμαστε σε εποχή αναπροσαρμογών, γιατί όχι και θεσμών.
    Επίσης όλοι μας, ενα ατελεία, αλληλοεκπαιδευόμαστε. Και κάτι ακόμα από προσωπική εμπειρία. Δεν ξεκινάς τη μέρα σου λέγοντας: τώρα θα πάω να εκπαιδεύσω το μαθητή!! Λειτουργείς ανθρώπινα και στη διαδικασία αυτή εκπαιδεύεις κι εκπαιδεύεσαι.
    Για όνομα..(που λέει και μια σαλή) ας δούμε από άπειρε ςπλευρές το θέμα κι ας μη σταθούμε στο σωστό ή λάθος!! Είναι το ελάχιστο!!!!Για μένα φυσικά...
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πιστεύω ότι είναι πολύ ήρεμη η αντίδραση με μαγκιές στην βία όλων αυτών των πραγμάτων που γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Aγαπητοί, νομίζετε πώς ότι έγινε, έγινε για το σουβλάκι;Το παντεσπάνι; Εδώ υπάρχουν μαθητές που λιποθυμούν απο ασιτία! Άνθρωποι πού ψαρεύουν μέσα από τα σκουπίδια. Είναι ηθικό να τους ψυχολογούμε από την όποια θαλπωρή του σπιτιού μας; Διάβασα κάτι για περικοπές. Νομίζετε πώς ο φτωχός ή ο μικρομεσαίος νοιάζεται πολύ αν θα παίρνει 600, 700 αντί για 800 ευρώ το μήνα; Και πάλι φτωχός θα είναι. Αυτοί που είναι μικρόψυχοι και καταχρηστικά έπαιρναν απολαυές και τώρα αυτές διακόπησαν, έχουν μια τέτοια ποταπή ποιότητα-αν μου επιτρέπετε- πού δεν θα είχαν το θάρρος να βγουν στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν.Όχι δεν είναι οι χτεσινοί που τα έσπαγαν στα μπουζούκια οι διαμαρτυρόμενοι. Επίσης εγώ δεν τους φοβάμαι. Τους λυπάμαι!Άρα στον δρόμο υπάρχει μια ποιότητα. Και όχι δεν είναι υλικό το θέμα. Είναι καθαρά πνευματικό. Απεμπολήθη η πατρίδα,οι αξίες. Οι θεσμοί πρώτα κουφώθηκαν από αυτούς πού τους εκπροσωπούν και κατόπιν μουτζώθηκαν. Οι θεσμοί στέκονται ψηλά.Τα πρόσωπα είναι χαμηλού είδους.

    Ακόμα και αν οι ΈΛληνες πέσαμε χαμηλά, ακόμα και αν είμαστε επιτήδεια λαμόγια-με συγχωρείτε για την έκφραση- διατηρούμε το δικαίωμα να διαχειριστούμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της ράτσας μας προς όφελος ή και προς απώλεια μας ακόμα ακόμα, χωρίς επιτηρήσεις και πάτρωνες. Πρέπει να εννοήσουμε πώς οι δανειστές και εταίροι μας είναι ρατσιστές.Ας μην πέσουμε στην παγίδα.

    Εμείς μιλάμε για αυθάδεια και έλλειψη ηθικής όταν δεν υπάρχουν καν οι βάσεις για κάτι καλύτερο. Όχι δεν είναι μαγκιά η μούντζα, ούτε μπράβο θα πούμε. Επιμένω πώς πρέπει όμως να την αναλύσουμε σημιολογικά αντί να την απαξιώνουμε δήθεν έκθαμβοι. Κάτι τραγικό έχει συντελεστεί και αυτό λέγεται μηδενισμός. Κατανοώ απόλυτα την μούντζα χωρίς να την επιδοκιμάζω.

    Επίσης ο Λάζαρος αγαπητή μου Πην είχε τον εαυτό του και τον εποίμαινε προς το πνευματικό του συμφέρον καλώς. Γι αυτό και κέρδισε τον παράδεισο. Το ευαγγέλιο δεν μας λέει πώς είχε παιδιά τα οποία έπρεπε να θρέψει.Γιατί αν είχε και περιοριζότανε στα ψιχία,χωρίς να νοιάζεται γι'αυτά, θα έδινε λόγο στον Κύριο και θα καταδικαζότανε για πνευματική αυταρέσκεια και εγωιστικό εγκρατιτισμό, ακόμα και για ράθυμη αδιαφορία.

    Με συγχωρείτε για την φλυαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η μούντζα ήτανε και για τον δεσπότη, αφού η εκκλησιές και τα μοναστήρια κατάφεραν πάλι να μην πληρώνουν φόρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Lpap, πάτερ Παντελεήμονα, ανώνυμε των 7 και 58 ανώνυμε των 10:09

    Συμπληρώσατε ένα ψηφιδωτό πολύ λογικών και θεολογικών προβληματισμών, δεν θα αντείπω και σας ευχαριστώ εκ καρδίας.

    Σήμερα σκεφτόμουνα και γω ότι όσο ο Ελληνικός λαός είχε "άρτον και θεάματα" έδειχνε επαναπαυμένος.

    Τώρα που χάνεται ο άρτος, τώρα που θα θυμηθούμε όλοι τι καλούς φίλους και συγγενείς - με φιλόξενη κουζίνα, ή περιβόλια- διαθέτουμε, προκειμένου να τους έχουμε ως παρήγορη πόρτα για το Χειμώνα, τώρα φανερώνεται στα μάτια μας, το ΜΕΓΕΘΟΣ της πνευματικής, ΚΥΡΙΩΣ, αποστασίας μας.

    Συμφωνώ με τις τελευταίες σου επεξηγήσεις πάτερ μου...όπως το έγραψες:

    "Κάτι τραγικό έχει συντελεστεί και αυτό λέγεται μηδενισμός"

    Πιάσαμε πάτο στου μηδενισμού το βαρέλι.
    Και ο πάτος (κάτω απ'τα μέλια της πάνω μεριάς) είναι τίγκα στις ακαθαρσίες που μας δημιουργούν μια ναυτία.
    Ναυτία που άγει εις θάνατον.

    Φίλε ανώνυμε για το θέμα της περιουσίας των μοναστηριών και τις φορολογίες είχε γίνει λόγος εκτενής σε κάποιες ιστοσελίδες.
    Τα διάβασες;
    Ισως να λύνουν κάποιες απορίες σου.

    Προσωπικά, έπαθα σήμερα ένα λαλά, που φίλος, μού είπε ότι άκουσε τον πάπα Βενέδικτο να λέει στα μήντια, ΟΤΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!

    Εσείς αυτή τη δήλωση, συνέβη να την ακούσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παλιό!!!
    http://www.antinews.gr/2011/10/28/130219/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. :-)
    Αμ εσύ είσαι ενημερωμένο, πουλάκι μου...και βέβαια εδώ ο κύριος πάπας συμπροσεύχεται με Ινδιάνους και Βουδιστές και πυρολάτρες και Εβραίους για την έλευση του Μεσσία τους, στην παγκόσμια διακυβέρνηση θα κολλήσει; τι αφέλειες ρωτάω η καλτάκα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κάτι τραγικό έχει συντελεστεί και αυτό λέγεται μηδενισμός... Συμφωνώ κι εγώ. Μα υπάρχει και κάτι τραγικότερο και λέγεται η μαύρη μας η τύφλα. Κι εξηγούμαι. Όταν ακόμα ο νυν πρωθυπουργός ήταν υπουργός εξωτερικών αν θυμάμαι καλά, είχε πει ότι θα νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά, όπερ κι έγινε. Τότε εξ' αιτίας αυτής της φράσης του, είχα πει στη μητέρα μου, όταν θα βγει αυτός να μας κυβερνήσει, να βγάλουμε καλύτερα διαβατήριο να φύγουμε. Αναρωτιέμαι -ειλικρινά- ποια μάνα με παιδιά ήταν αυτή που πήγε και τον ψήφισε να κυβερνήσει εκείνη και τα παιδιά της. Το 'πα και το ξαναλέω και δυστυχώς το πιστεύω: εάν ο ίδιος ο Βέλζεβουλ εμφανιζόταν μπροστά μας και μας έταζε λεφτά, εμείς θα τον ψηφίζαμε! Αναρωτιέμαι αν αυτό που έγραψα μόλις κατατάσσεται στον μηδενισμό. Όχι ακριβώς. Ονομάζεται δημοκρατία. Και όταν ο δήμος έχει δημαγωγηθεί και χειραγωγηθεί, ιδού τα αποτελέσματα.

    Επίσης, Πηνελόπη εύχεσαι να γίνει το θέλημα του Θεού. Αφού μας έχει διαβεβαιώσει ότι ούτε ένα φύλλο δεν πέφτει από το δέντρο χωρίς το θέλημά Του, τότε το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτό ακριβώς που διαδραματίζεται στον κόσμο και ως υποσύνολό του και σε εμάς αυτό τον καιρό, είναι το θέλημά Του. Και υποψιάζομαι πως αν υπήρχε και κανένας ακόμα χειρότερος να μας κυβερνήσει, θα μας τον έδινε, μπας και ποτέ ξυπνήσουμε, και φύγει από τα μάτια μας η τύφλα μας η μαύρη που προανέφερα. Και κανείς δεν αναρωτιέται γιατί το θέλημα του Θεού είναι να περνάμε όσα περνάμε αυτό τον καιρό. Μπας και φταίμε κάπου; Αλλά είπαμε, (σε άλλη δημοσίευση παλιότερα)τα έχουμε εξηγήσει όλα και τα έχουμε ερμηνεύσει όλα με τις επιστήμες μας και με τις γνώσεις μας, φτάνει εμείς να μη φταίμε πουθενά. Γιατί έχουμε τόση ανάγκη βρε αδερφέ να μη φταίμε πουθενά; Το έχει αναλογιστεί κανείς; Και κάτι ακόμα. Δεν χρειάζεται να μας τιμωρήσει ο Θεός για τίποτα. Αρκεί να αποτραβηχτεί, κι εμείς θα τρέξουμε ολοταχώς μόνοι μας για το γκρεμό.

    Καταλήγοντας, είμαι της άποψης ότι το φάσκελο που στρέφεται στον άλλο, εντάσσεται στο πλαίσιο που προανέφερα, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εγώ. Μα εσύ δεν ήσουν καλέ μου που τους ψήφισες και τους ψηφίζεις και θα τους ψηφίσεις πάλι αύριο; Σε τελική ανάλυση, τους φασκελώνεις για λάθος λόγο. Τους φασκελώνεις επειδή σου πήραν τα χρήματά σου. Γιατί δεν τους φασκέλωνες τόσα χρόνια τώρα, που υπέσκαπταν την πατρίδα σου, που ρήμαζαν τη γλώσσα σου, που ξεχαρβάλωναν τη θρησκεία σου, που διέλυαν την οικογένειά σου, που εκμηδένιζαν την παιδεία σου. Που ήσουν τότε; Μόνο όταν σου στερούν το χρήμα ανοίγουν τα ματάκια σου τα μπιρμπιλωτά; Ε καλά τα παθαίνεις λοιπόν. Δε σου φταίει ο Θεός σε τίποτα. Έβαλες τα χεράκια σου κι έβγαλες τα ματάκια σου. Γιατί λοιπόν δε φασκελώνεις τον εαυτό σου;

    Ήλος

    ΥΓ. Καταλαβαίνετε ελπίζω ότι ο προβληματισμός μου δεν είναι τόσο ως προς την πράξη του μαθητή, την οποία θα μπορούσα ίσως και να δικαιολογήσω, αλλά κυρίως προς όλους εκείνους που γράφουν τα μπράβο και τα εύγε κάτω από τη φωτογραφία του. Σαλογραία μου και εσύ αναγνώστη, συγνώμη αν τα γραφόμενά μου σας στενοχωρούν. Πρέπει όμως κάποτε, να μάθουμε να μιλάμε για τέτοια θέματα χωρίς να πλακώνεται η ψυχή μας. Τουλάχιστον εμείς οι χριστιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. " Γιατί δεν τους φασκέλωνες τόσα χρόνια τώρα, που υπέσκαπταν την πατρίδα σου, που ρήμαζαν τη γλώσσα σου, που ξεχαρβάλωναν τη θρησκεία σου, που διέλυαν την οικογένειά σου, που εκμηδένιζαν την παιδεία σου. Που ήσουν τότε; Μόνο όταν σου στερούν το χρήμα ανοίγουν τα ματάκια σου τα μπιρμπιλωτά; Ε καλά τα παθαίνεις λοιπόν. Δε σου φταίει ο Θεός σε τίποτα. Έβαλες τα χεράκια σου κι έβγαλες τα ματάκια σου. Γιατί λοιπόν δε φασκελώνεις τον εαυτό σου;"
    ................
    :-)πιο πολύ από ολα Ήλε μου, με ξετρέλανε η φράση με "τα ματάκια σου τα μπιρμπιλωτά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας τι άλλο να κάνει κανείς;Έχουμε την ελπίδα μας στον Θεό και εκεί πρέπει να στραφούμε.Προσωπικά έχω περάσει δύο φορές επί μακρύ χρονικό διάστημα φτωχειας και είδα πως αναπαυόμουν όταν άφηνα τα πάντα στον Κύριο χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει κανείς κάτι,να τρέξει ,να αγωνιστεί για την επιβίωσή του.Αλλωστε Ο Κύριος φροντίζει και για το τελευταίο πουλάκι στη γη να βρεί τροφή,αλλά δεν πάει και την τροφή στη φωλιά.Αυτό που είχα ακούσει από τους παπούδες μου και τις γιαγιάδες μου''Έχει Ο Θεός!!!'',δεν είναι να το καταφρονεί κανείς.Περνάει μέγα σταυρό η χώρα μας ,δεν το αμφισβητεί κανείς .Πολλοί έχουν αυτοκτονήσει.Στην γειτονιά μου ένας οικογενειάρχης 45 ετών.Όσον αφορά για το γιατί τους ψηφίζουμε τόσα χρόνια τους ίδιους,αυτό είναι αλήθεια και συνήθως τους ψηφίζουν για να τακτοποιηθούν σε καμμιά θέση.Ψηφίζει ο κόσμος το ψωμί που θα φάει.Είχε πει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.''Είσαι πλούσιος;μη δανείζεσαι!''...είσαι πτωχός;Μη δανείζεσαι!!!''Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τοκογλυφία από τις τράπεζες.Ο κόσμος φταίει εν αγνοία του.Με όλα αυτά που μας βομβαρδίζουν καθημερινά,κάνουν τον κόσμο να τρελαθεί από απόγνωση.Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη λογική.Προσπαθούν να στύψουν τον ελληνικό λαό και θα το κάνουν και ίσως να προωθήσουν άλλα σχέδια.Θα αγωνιστούμε όπως μπορεί ο καθένας αλλά προς Θεού μην χάσουμε την Πίστη μας και την τιμή μας.Μούλεγε κάποιος που είχε έρθει από την Ρωσία,πως όταν έπεσε ο Κουμουνισμός,δημιουργήθηκαν ηθικιστικά έκτροπα στις οικογένειες για μερικά ρούβλια[ο πατέρας παζάρευε τη μητέρα η την κόρη] προκειμένου την επιβίωση.Όπως γίνεται και με τα νησιά εκεί κάτω στη Μαλαισία.Φοβούμαι πως θα υπάρξουν και εδώ αυτά τα έκτροπα..Και τότε το να τρώει κανείς από τα σκουπίδια δεν θα είναι η μόνη εξαθλίωση.Τώρα που θα οδηγηθούμε δεν το γνωρίζω.Ας γεμίσουμε τις εκκλησίες και ας προσευχηθούμε και Ο Θεός που βρέχει για δικαίους και αδίκους κάτι θα κάνει για την πατρίδα μας.Συμφωνώ με όσα ελέχθησαν σε αυτή την ανάρτηση!πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπημένη Πηνελόπη

    (με το αρχοντικό καππαδόκικο ήθος το αξεπέραστο)
    :-)
    σ'ευχαριστώ για την κατάθεση που μας έκανες.

    Το πρόβλημα, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ,και βέβαια.

    Εάν αρνούμαστε να το δούμε, θα μας αλέθουν στα μεταφυσικά τους σαγόνια, μεγάλες οδύνες.

    Όσοι λίγο καταλαβαίνουμε ας ευχόμαστε υπέρ Μετανοίας και Φωτισμού, των επιθυμούντων σωθήναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. AN o Σαββόπουλος μπήκε κει ως επαναστάτης είναι μάλλον άστοχο! Τα στερνά τιμούν τα πρώτα λένε οι παλιοί. Επαναστάτες που δειπνούν στη Μ. Βρετανία δε γνωρίζω!
    Συγγνώμη, αλλά θεωρώ σημαντική την παρατήρηση. Γέμισε ο τόπος από αριστερούς-προοδευτικούς-εκσυγχρονιστές .......κι ένα σωρό άλλα με κρατικές χορηγίες ασφαλώς!
    Αρκετά!
    Πήραν πολλά..
    Ωραία τα τραγούδια του αλλά η σημερινή εποχή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τα δικά της.
    Φτάνει η καπηλεία όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ;-)
    Το τραγούδι από τη στιγμή που δημιουργείται δεν ανήκει πια στο δημιουργό του.
    Ανήκει στον καθένα που το αναγιγνώσκει με πληθώρα αναγνώσεων.

    Δεν ξέρω πού δειπνεί ο Σαββόπουλος ούτε και τον ζηλεύω όπου και αν δειπνεί- με γεια του με χαρά του, του αξίζει.
    Κάποτε μίλησε σαν προφήτης-ποιητής.

    Αν ξέπεσε εντωμεταξύ και ο προφήτης-ποιητής

    (ΔΕΝ παρακολουθώ τον προσωπικό του βίο, ΠΡΑΓΜΑΤΙ δεν γνωρίζω, προσωπικά στέκομαι κυρίως στο τραγούδι του)τι να γίνει!

    Ανθρώπινον το σφάλλειν, αγαπημένο μου.
    ;-)
    Δος μου κάτι του γούστου σου να το ανεβάσω...
    Φιλάκια!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μα κι εγώ δεν παρακολουθώ που παίρνει το δείπνο του ο κύριος ο συγκεκριμένος,δε μ αφορά και δε δειπνούμε και στα ίδια μέρη ασφαλώς. Αλλά τα ιντερνέτια είναι μεγάλες κουτσομπόλες και γράφουν πολλά. Άμα έχεις και μεγάλο σκληρό δίσκο!
    Έχω μια διαφωνία σε αυτό. "Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια ότι ψέμα στη ζωή μου και να πω.." τραγουδούσε η Δήμου παλιότερα.
    Ας ψάξει ο καθένας τα δικά του ψέματα στον προσωπικό του βίο και στον επαγγελματικό. Αν όμως το ψέμα αποδεικνύεται εύκολα, μέσα από γεγονότα, μάλλον ακυρώνει την πρωταρχική αλήθεια του δημιουργού. Δεν είναι τόσο απλό!!
    Έτσι πιστεύω γω..
    Του γούστου μου;μμ ανέβασες μια μέρα και το απέσυρες μετά. Δε δίνω άλλο(κι εκείνο δεν το δωσα γι ανάρτηση..;-) ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αντιλαμβάνεται κανείς το ψυχικό αδιέξοδο ενός παιδιού 18μελούς! οικογένειας, που δουλεύει απ' τα 13, φοιτά σε νυχτερινό σχολείο, διαβάζει ως τα μεσάνυχτα και το πρωί ξυπνάει χαράματα να πάει στο μεροκάματο; Και, σε πείσμα των περιστάσεων, είναι ΑΡΙΣΤΟΣ μαθητής;!

    Όταν τέτοια παιδιά-διαμάντια, που θα έπρεπε να είναι καύχημα και πρότυπο της κοινωνίας μας, βλέπουν το μέλλον, τις ελπίδες, τα σχέδια και τους κόπους τους να γίνονται πατσαβούρια, από ανάξιους λαθρεπιβάτες των θεσμών, να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που περιορίζονται στην μούτζα και δεν αρπάζουν κανένα μπαζούκας. Προς το παρόν.

    Και το "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" έχει τα όριά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ανων.των 7:15

    Αντιλαμβάνομαι αγαπημένο μου- το κατά δύναμη, γνωρίζω και πολλά τέτοια διαμάντια παιδιά- σε διαβεβαιώνω- ο Αντώνης Κ. που έγραφα στην λίγο προηγούμενη ανάρτηση για τον "Απολυμένο και τη βοήθεια από την Παναγία της Τήνου" ένα τέτοιο διαμάντι παλικάρι είναι,

    ΟΜΩΣ, για την ταπεινή μου αντίληψη και πίστη, καμία άθλια ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ κατάσταση ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ.

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟ.

    ΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΑΒΗΞΕ ΜΑΧΑΙΡΙ, εκεί, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ ΚΑΙ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΞΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ:

    "ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΣΕΣ, ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ".

    Αυτός υπήρξε ο φαύλος κύκλος της Βίας από τον οποίο ο Κύριος με την ΕΚΟΥΣΙΑ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΉΡΘΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ, ΝΑ ΛΥΤΡΩΣΕΙ.

    ΟΣΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ υπαΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟΝ ΕΩΣΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ, Η ΒΙΑ ΘΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΑΤΕΛΕΥΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΩΣ
    Δ Ο Υ Λ Ο Ι ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΘΗ, ΤΗΣ ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΙΑΣ(το βλέπουμε σε όλο του το μεγαλείο με την παγκόσμια -τεχνητά δημιουργημένη- οικονομική κρίση, Η ΦΙΛΗΔΟΝΙΑ( όλη η ανθρωπότητα ένα τεράστιο κρεβάτι σαρκικων οργίων( σου θυμίζω την καταπληκτική σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος ΤΟ ΑΡΩΜΑ του Ζίσκιντ, με προεξάρχοντα τον πάπα) ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ(το τέρας το γελοιότατον της ΚΕΝΟΔΟΞΙΑΣ).

    Το ΦΩΣ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ στη Γη για να φωτίσει τους ανθρώπους, αλλά κατά την φράση της Γραφής, "ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΜΑΛΛΟΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΦΩΣ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σωστά όλα αυτά που λες.
    Αλλά έχω μερικές ερωτήσεις:

    1) Πόση υποταγή στην αδικία μπορεί να ζητήσει κανείς, από ένα παιδί 15-16 χρονών που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για μια καλλίτερη ζωή και δεν είναι καλογεράκι, βρε αδερφέ; Μην κρίνεις ένα αγωνιζόμενο μέσα στην κοινωνία 15χρονο, με τα δικά σου μέτρα συνειδητοποίησης, είναι άδικο και παράλογο.

    2) Αν όλοι οι ορθόδοξοι λαοί είχαν "αγαπήσει το φως" με τον απόλεμο τρόπο που το εννοείς εσύ, θα υπήρχε σήμερα ορθοδοξία; Ή θα ήμασταν όλοι μουσουλμάνοι και παπικοί;

    3) Ο Άγιος Γεώργιος είχε αγαπήσει το σκότος;
    Όλοι οι πολεμιστές του Βυζαντίου, που με το αίμα τους διετήρησαν την χιλιόχρονη αυτοκρατορία, γεγονός που έδωσε στην ορθοδοξία τον χρόνο να εδραιωθεί και να εξαπλωθεί, είχαν αγαπήσει το σκότος;

    4) Έπρεπε να γίνει η επανάσταση του 1821 ή έχει δίκιο ο Βαρθολομαίος περί ξεβράκωτων που διέκοψαν την "αρμονική συμβίωση";

    5) Το 1940 έπρεπε ν' αμυνθούμε "λαβόντες την μάχαιραν", ή όχι;

    6) Είμαστε Ρωμιοί ή Μάρτυρες του Ιεχωβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @mnk
    Χάριτι θεία είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι, με φιλότιμοι ρωμέικο μέσα μας.
    Από το πρωί σου γράφω μια απάντηση και παίρνει τέτοια έκταση που ακόμη δεν την έχω τελειώσει.
    Μάλλον μου προκύπτει προς μικρό εγχειρίδιο, χιχι και όχι σκέτο σχολιάκι.
    Θα περιμένεις λιγακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ωραία! Θα περιμένω όσο χρειάζεται. Πραγματικά με προβληματίζει το θέμα, μακάρι να μου το διαλευκάνεις κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. mnk
    Είναι, νομίζω, τρία διαφορετικά πράγματα, το ΤΙ ΔΙΔΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ο Χριστός, τι ΕΠΕΤΡΕΨΕ η Εκκλησία ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, δια μέσου των αιώνων, και το τί ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ έκαστος πιστός, επί του θέματος, ανάλογα με την ιδιαίτερη ψυχολογία, τις δυνάμεις και το φωτισμό του.

    Αδυνατώ να διαλευκάνω το τεράστιο αυτό θέμα!
    Μη λες τόσο μεγάλη κουβέντα.
    Δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες ούτε και με καίει εξάλλου, διότι μάλλον, αν γίνει κάτι δεν θα με πάρουν φαντάρο, χαχα...

    Επιγραμματικά ας πω μόνο δυο σκέψεις για να μην περιμένεις.

    Ρωτάς πόση αδικία μπορεί να αντέξει κανείς από 15 ετών.
    Απαντώ ότι δεν ξέρω.
    Ειδικά άνθρωποι που έχουν ΓΕΝΝΗΘΕΙ μέσα στην αδικία ΜΠΟΡΕΙ να έχουν συνηθίσει την αδικία σε σχέση με κάποιον που την αδικία δεν την έζησε στο πετσί του και ξαφνικά αισθάνεται οτι τον πετάνε αδίκως σε ισόβια κάτεργα.

    Ισως όποιος είναι από μικρός στην αδικία, για πολλά χρόνια να αντέχει περισσότερα.
    Ίσως και να εξεγερθεί γρηγορότερα.

    Και οι δυο πιθανότητες "παίζουν". Η ψυχή του ανθρώπου μονίμως είναι απρόβλεπτη στις επιλογές της.

    Στο δεύτερο ερώτημα πάλι δεν ξέρω να απαντήσω, τι θα είχε συμβεί.
    Δεν θεωρώ σωστό να κάνουμε συζήτηση με ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
    Εκείνο που ξέρω είναι ότι στα τετρακόσια χρόνια της Τουρκοκρατίας, έχουμε πλήθος αγίων και νεομαρτύρων οι οποίοι ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να επιτεθούν στους βασανιστές τους, αν και θα μπορούσαν να βγουν σε κάποιο αντάρτικο- ας πούμε.

    (Υπήρξαν πολλές καταπνιγμένες ελληνικές επαναστάσεις, πριν το 1821).

    Στην περίπτωση των νεομαρτύρων, αντιμετώπιζαν ειρηνικά οι θυόμενοι, τους θύτες τους, προσεύχονταν για το φωτισμό των δολοφόνων τους και συνάμα αυτοπροσφέρονταν ως άγια σφάγια στον Κύριο, που ΕΚΩΝ θυσιάστηκε για το γένος των ανθρώπων.

    Για τους στρατιωτικούς αγίους, παλιότερων εποχών δεν ξέρω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να πώ.

    Δεν ξέρω δηλαδή πότε ΑΚΡΙΒΩΣ έγιναν χριστιανοί και ποιά ήταν η συμπεριφορά τους, από κει και ΜΕΤΑ...
    Και πάλι έκαστο πρόσωπο, κρίνεται με βάση τις παραμέτρους της εποχής του.

    (Στην Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε πράξεις μεγάλης σκληρότητας.
    Εκεί ο Θεός φαίνεται να «ευλογεί» τη βία.
    Γιατί; Είναι μια μεγάλη κουβέντα και δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να την κάνω.
    Στην Καινή Διαθήκη οι άνθρωποι, με την Έλευση του Αγίου Πνεύματος δια της Πεντηκοστής, είναι ώριμοι να ακούσουν το κήρυγμα της ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗΣ ΑΓΑΠΗΣ).

    Σέβομαι και τιμώ επίσης τους αγωνιστές-πολεμιστές του 1821.
    Οι άνθρωποι έφτασαν στο "αμήν" βέβαια, βλέποντας επί αιώνες, να τους αρπάζουν τις περιουσίες, να τους βιάζουν οι Τούρκοι γυναίκες- και παιδιά να τα κάνουν γενιτσάρους, να τους εξοντώνουν με κάθε απάνθρωπο τρόπο.
    Δεν ξέρω και γω αν ήμουν στη θέση τους, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, πώς θα αντιδρούσα.
    Ποτέ δεν το γνωρίζει ο άνθρωπος αυτό, εκ των ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. (συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο)

    Σέβομαι και τιμώ τους επαναστάτες του 1821 ΔΙΟΤΙ πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν με άνεση οικονομική και δίνοντάς τα ΟΛΑ στον αγώνα υπέρ Πίστεως ΠΡΩΤΑ, και υπέρ της πατρίδος έπειτα, πέθαναν λησμονημένοι και πάμφτωχοι.

    (Μια ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗ δηλαδή με πολλούς "εθνοπατέρες" σήμερα, που ΑΝ δεν εντάσσονταν στο άλφα βήτα κόμμα(και ενώ επί της ουσίας ΔΕΝ πρόσφερα ΤΙΠΟΤΑ ΘΕΤΙΚΟ στην πατρίδα), δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, ούτε θα είχαν τα χρήματα για να κάνουν γαμάτους γάμους στην Παναγία των Παρισίων, για Ονομαααα! )
    ;-)
    Λοιπόν, αν διαβάζεις αυτό το μπλογκ θα ξέρεις τι σούρνω στον κύριο Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις οικουμενιστικές προδοσίες του.

    Τι είπε για τους ξεβράκωτους που λες, δεν έχω διαβάσει, άρα δεν είμαι σε θέση να το κρίνω.

    Αυτό που αναρωτιέμαι ως χαζή γραία, είναι τι μας ωφέλησε ως έθνος ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, η θυσία εκείνων των ηρώων του 1821, όταν οι απόγονοί τους ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ( πολύ ΛΙΓΑ χρόνια ΜΕΤΑ ΑΠΟ τις θυσίες τις αιματηρότατες, καταντήσαμε κλέφτες πολυτελείας, μπονβιβέρ ξεβράκωτοι λόγω ντόλτσε βίτας αυτή τη φορά-κοίτα το γδύσιμο των γυναικών που το αποκαλούνε "ντύσιμο", χαχα) και κοίτα πώς έχουμε γεμίσει μουσουλμάνους, στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας,ενώ αρκεί ένας φανατισμένος ιμάμης για να τους ξεσηκώσει πάλι ΕΝΑΝΤΙΟΝ των Ελλήνων, με την πρόφαση ότι οι ελληνίδες με το ξεγύμνωμά τους π.χ. τους θίγουνε το κοράνιο.
    (Προσωπικά θαυμάζω την ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ και την ΑΦΟΣΙΩΣΗ που έχουν οι Μουσουλμάνοι στη θρησκεία τους.
    ΜΑΚΑΡΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
    Αλλά οι Ελληναράδες, για την πίστη επί της ΟΥΣΙΑΣ, ΔΕΝ νοιάζονται.
    Νοιάζονται μόνο για άρτον και θεάματα.
    Πρόσφατα οι νεοέλληνες βέβαια αγριέψαμε,διότι ΟΙ ΔΟΥΝΟΥΤΟΥΔΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ σουβλάκι μας, κατά τη φράση του Γιώργου Τράγκα)

    Και ερωτώ πάλι, ΠΟΙΟΝ ΉΤΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΩΝ ΧΥΘΕΝΤΩΝ τόσων ΑΙΜΑΤΩΝ;

    ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΑΓΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, άν μου έκανε τη χάρη και ανασταινόταν για πέντε λεφτά:
    "Στρατηγέ μου, βλέποντας ΠΟΥ ΕΚΑΤΑΝΤΉΣΑΜΕΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΞΑΝΑΕΚΑΝΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ;"

    Τι θα απαντούσε ο ΣΤρατηγός;
    Αυτό θα ήθελα ΠΟΟΟΛΥ να το μάθω.
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. (συνέχεια από προηγούμενο)

    @mnk
    Τον παρόμοιο με μένα προβληματισμό πρέπει να είχε και ο "Κανέλλος Δεληγιάννης" για τον οποίο σημειώνει ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ στο ομώνυμο έργο λέγοντας ότι συνέγραψε απομνημονεύματα και "αναφέρεται σε πολλά πρόσωπα του Αγώνα(1821)από μικροκαπεταναίους ίσαμε τους πρωταγωνιστές , αλλά το βασικό κίνητρο της συγγραφής του είναι ο αποτροπιασμός απέναντι στα πρόσωπα της νέας τάξης πραγμάτων, αυτά που ΑΝΑΞΙΩΣ κέρδισαν πόστα και εξουσίες..
    Η πατρίδα αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό και, ΑΝΤΙ να ΔΕΙ Θεού πρόσωπο , περιήλθε στην εξουσία ξενόφερτων ανθρώπων, "απάτριδων", "τυχοδιωκτών"και "φερέοικων"
    ..................................

    (γιατί, αλήθεια δεν είδε η πατρίδα Θεού πρόσωπο; μήπως διότι παραβιάστηκαν σοβαρότατα κάποιοι πνευματικοί νόμοι;)
    .........................

    Το 1940, οι έλληνες διέθεταν άλλη ψυχολογία από τη σημερινή τη δική μας.

    Δεν μπορώ να κρίνω την εποχή διότι ΔΕΝ ΕΖΗΣΑ ΤΟΤΕ.
    Αγνοώ το όλο ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
    Αγνοώ ένα σωρό παραμέτρους.

    Δεν ξέρω αν έπρεπε να λάβουμε μάχαιραν τότε, παρότι τον θείο Χαρίλαο που πέθανε από κρυοπαγήματα στο Αλβανικό μέτωπο, τον έχω κάδρο στο καθιστικό μου και του χαμογελάω κάθε φορά που από μπροστά του, περνάω,λέγοντας:
    "Γειά σου θείε λεβέντη!"
    ............
    (Ένας συνάδελφός, συνδικαλιστής κουκουές, μεταξύ αστείου και σοβαρού μού είπε κάποτε ότι ίσως να μην έπρεπε να απελευθερωθούμε από τους Γερμανούς το Σαράντα.Ισως λέει αν ήμασταν γερμανική επαρχία από τότε, ίσως να είχαμε διορθωθεί και να μην ήμασταν λαός τόσο ανεύθυνων προσώπων!)
    :-).

    Τέλος, ΜΑΚΡΑΝ εμού οι Ιεχωβάδες.

    Με τη χάρη του Θεού είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά βέβαια, αν έρχεται ο άλλος να μας πειράξει τα παιδιά, τις γυναίκες, το μικρό μας λιοστάσι, τα ιερά και τα όσια, δεν θα του πω, με ταπεινό ύφος εγκαρτέρησης: "σφάξε με αγά μου να αγιάσω".

    Όοοοχι! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟΝ ΑΓΙΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    Τι θα κάνω;

    Κατά πάσα πιθανότητα, αν με αιφνιδιάσει με την επιθέτικότητά του-και δεν προλάβω να προσευχηθώ δυο τρεις ώρες ώστε να κρατήσω με νύχια και δόντια την ψυχραιμία μου...
    ;-)
    θα αρπάξω τη χοντρή ξύλινη κουτάλα της κουζίνας και στο «Δόξα Πατρί» θα του την κοπανήσω, αστραπιαία του κερατάαα, για να μάθει να σέβεται!
    ;-(

    Το ότι θα του κοπανήσω την κουτάλα στο "Δόξα Πατρί" -και όχι μόνον- αν έρθει να με πειράξει δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το πλέον θεάρεστο που θα όφειλα να κάνω!

    Έτερον εκάτερον.
    ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΩ βαθιά, ΑΡΓΟΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΠΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑ...
    Θα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ φέρω και παγάκια για τα καρούμπαλααα!
    (έτσι δεν πράττουν οι πλανητάρχες; βομβαρδίζουν ένα έθνος για να του βουτήξουν τα πετρέλαια, ας πούμε, και αμέσως μετά, επειδή είναι ...σούπερ πονόψυχοι, στέλνουν και την ανθρωπιστική τη βοήθεια...χαχα)
    ;-)

    ...Τεσπα...
    Κάποιοι, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, ζώντας, υλοποιούν την αγιότητα εφαρμόζοντας το κήρυγμα της αγάπης και των εχθρών σε ΚΑΘΕ περίπτωση.

    Αλλοι γίνονται, ΑΠΛΩΣ ήρωες, πολεμώντας ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ την πατρίδα τους και την τιμή των δικών τους ανθρώπων.

    Το ΠΟΥ θα φτάσει έκαστος, ΜΟΝΟ ο Θεός το γνωρίζει που χαλκεύει τις περιστάσεις και δίνει τη φώτιση και το σθένος.

    Θα σημειώσω ότι είδα κάποτε και κανόνα στο Πηδάλιο, που βάζει κανόνα αποχής από θεία μετάληψη σε πιστούς, εφόσον σκότωσαν ανθρώπους σε πόλεμο.
    Αυτό μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

    Το θέμα είναι τεράστιο, και γω, αγαπημένο μου, και θα το ξαναπώ, ΔΕΝ είμαι το καταλληλότερο πρόσωπο για τέτοια ενημέρωση.

    Θα επιμείνω, πάντως, στην ταπεινή μου άποψη ότι ο άξιος (κατά τα άλλα)Αχιλλέας, την ΩΡΑ, τουλάχιστον της παρέλασης , ΔΕΝ έπρεπει να μουτζώσει, προς τη μεριά των επισήμων και ενώ συνόδευε και τη σημαία.

    ΤΟ ΚΑΛΟΝ (της διαμαρτυρίας εν προκειμένω)
    ΟΥ ΚΑΛΟΝ ΕΣΤΙΝ,
    ΟΤΑΝ ΜΗ ΚΑΛΩΣ ΓΕΝΗΤΑΙ έλεγον οι παλιότεροι.

    Κάτι θα ξέραν, οι μακαρίτες...
    ;-)

    Ταπεινά συγνώμη αν με την όλη πολυλογία σε κούρασα.
    Αυτό το μικρό κέρασμα διέθετα μονάχα για την αγάπη σου.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δε θα μπω στη συζήτηση, αλλά θα βάλω ένα προβληματισμό.
    Να ξαναδούμε την ιστορία του 1821 και τους αγωνιστές αυτής. Αν πέθαναν στην ψάθα; Αμφίβολο. Μόνο ο Νικηταράς αρνήθηκε αυτά που του πρόσφεραν. Οι υπόλοιποι μπαίναν -βγαίναν φυλακές, εξορίες. Γιατί άραγε; Ποιό ήταν το διακύβευμα; Η εξουσία και το χρήμα. Τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα μάθανε. Έτσι ακριβώς. Είναι κάπως έτσι. Ας το ψάξουμε μόνοι μας. Λίγο Φωτάκο να διαβάσουμε αποκτούμε άλλη ματιά. Ας μην τους ηρωοποιούμε περισσότερο από όσο τους αξίζει λοιπόν.

    Ο Τρ'αγκας δε δικαιούται να ομιλεί για το δικό μου σουβλάκι γιατί αυτός στη δική μου πλάτη χρόνια τώρα εξασφάλισε το δικό του παντεσπάνι κι εξακολουθεί να το εξασφαλίζει. Αν πλήρωνε κι αυτούς που δούλευαν γι αυτόν θα ταν ακόμα καλύτερα.Πέντε σωστές σημερινές τοποθετήσεις δεν αθωώνουν τόσο εύκολα το χτες. Δεν υπάρχει μετάνοια στη δημοσιογραφία και την πολιτική.

    Ο ζήλος των μουσουλμάνων για τη δική τους θρησκεία δείχνει πόσο κολλημένοι είναι. Δεν αξίζει θαυμασμού αυτό. Αντίθετα στο χριστιανισμό υπάρχει πλουραλισμός κι ο Χριστός αποδέχεται την αμφισβήτηση και την αναζήτηση. Δε θέλει δίπλα του βόδια αλλά ανθρώπους ελεύθερους και σκεπτόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κάτι ακόμα: μας ελευθέρωσαν, δεν απελευθερωθήκαμε. Όσο κι αν αγωνιστήκαμε με λεβεντιά. Άλλαξαν τα συμφέροντά τους κι ήταν προς το δικό μας όφελος. Κακά τα ψέματα, πικρή η αλήθεια. Ποτέ δεν υπήρξαμε ουσιαστικά ελεύθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. "Κακά τα ψέματα, πικρή η αλήθεια. Ποτέ δεν υπήρξαμε ουσιαστικά ελεύθεροι".

    ........Με την παραπάνω αποψή σου, συμφωνώ απόλυτα. Επειδή η αληθινή ελευθερία ξεκινάει πάντα από το ΜΕΣΑ του ανθρώπου και όχι από το απέξω του.

    Σε ευχαριστώ αγαπημένο μου για την τοποθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγαπητή Σαλούλα Γριούλα, :)
    Ευχαριστώ για το κατεβατό.

    Μου έκανε εντύπωση η απολυτότητα της φράσης: "καμία άθλια ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ κατάσταση ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ.", γι' αυτό αποφάσισα να σε τσιγκλίσω, εξωθώντας σε σέ γράψιμο σεντονιού.

    -Ίσως η πράξη του νεαρού να μην έγινε στον ενδεδειγμένο χρόνο και τόπο, αλλά, όπως είπε και κάποιος αρχαίος που μου διαφεύγει το όνομά του, "Όταν οι γέροι γίνονται αχρείοι, τότε και οι νέοι γίνονται αναιδείς".
    Όλα κρίνονται αναλόγως των συνθηκών, εξωτερικών κι εσωτερικών.

    -Υπάρχουν περιστάσεις που κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Ακόμα κι οι αυτοκράτορες έπαιρναν κανόνα, όταν γύριζαν απ' τον πόλεμο, ΟΜΩΣ χωρίς βυζάντιο δεν θα υπήρχε ορθοδοξία. Πρέπει να λαβαίνουμε υπ' όψιν μας τις αντιθέσεις του πτωτικού κόσμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ;-)
    Α σηπία μελανηφόρε, παμπόνηρε που σου αρέσει να τσιγκλάς τις γριές!
    Το αυτί θα σου τραβήκσσσσω!
    :-)
    Ναι, τελικά, το πιστεύω, ακόμα ΚΑΙ μέσα από ΦΡΙΧΤΑ ΛΑΘΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ τις καλοπροαίρετες ψυχές, τις σώζει και σωστικά τις αρδεύει!

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
    "ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ" την αναφερόμενη στον ΕΜΦΥΛΙΟ (μετά την Απελευθέρωση από τη Γερμανική αρβύλα)
    ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ...

    Ο σκηνοθέτης με αυτό το έργο, ο ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ με τη μουσική και οι ηθοποιοί με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, έδωσαν σε μένα, μηνύματα, που διαβάζοντας στεγνά τις σελίδες του βιβλίου(δεξιού ή αριστερού βιβλίου) της πολιτικής νεοτέρας Ελλάδος δεν θα ήταν εύκολο να τα προσλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κι εγώ συνάδελφος, παλαβόγρια είμαι, σιγά μη μου τραβήξεις τ' αυτί!

    -Αφού το είπε: Κανένας δεν Του ξέφυγε απ' τους εγγεγραμμένους στο Βιβλίο της Ζωής. Έχω εμπιστοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ;-)
    Έχε χάρη που κολλάει το ποντίκι με τη δική σου σελίδα, αλλιώς θα έλεγα κι άλλα, χαχα!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ο μαθητής, όπως και οι επίσημοι, εκφράζουν το ήθος σχεδόν όλόκληρου του λαού.

    Βλέπωντας την φωτογραφία αισθάνθηκα ένα με τον μαθητή αλλά και με τους μουντζώμενους.

    Πολύ λυπητερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ιωάννη
    έχεις Θεό μέσα σου γι αυτό μπορείς να πονάς και με το μαθητή και με τους μουτζωμένους.
    Μπαίνουμε σε μακρύ και μαύρο τούνελο που θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Αντρέας ο "μεγάλος ηγέτης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Δέν "μπαίνουμε σε μακρύ και μαύρο τούνελο".... Eίμαστε και ο Θεός ετοιμάζει για να βγούμε απ αυτό αγαπητή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ιωάννη
    σίγουρα εσύ ξέρεις κάτι περισσότερο. Ό,τι πεις.
    Δεν θα σου φέρω αντίρρηση.
    Ξέρω, διαθέτεις φωτισμένη πληροφορία ...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Πρός mnk

    Γράφεις ..."χωρίς βυζάντιο δεν θα υπήρχε ορθοδοξία", το αντίθετο όμως είναι η αλήθεια.

    Όλα τα βλέπουμε, τα αξιολογούμε και τα κρίνουμε μέσα ψεύδος ἤ την αλήθεια του ἑαυτοῦ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ Ιωάννη, δεν διαφωνώ καθόλου μ' αυτό που λες, αλλά νομίζω πως ισχύουν και τα δυο.
    Αν, όπως γράφει η Σαλογραία την οποία εμπιστεύομαι, "διαθέτεις φωτισμένη πληροφορία", δεν είμαι σε θέση να μπω σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Εγώ παλεύω με το φτωχό μου το μυαλό.

    Πράγματι, κρίνουμε με τα δεδομένα αλήθειας ή ψέματος που έχουμε. Εύχομαι να έχεις δίκιο σχετικά με το τούνελ, αν και σε κάποιους το φως φαίνεται σαν σκοτάδι και τανάπαλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Τα τσιτάτα του στυλ: χωρίς βυζάντιο no ορθοδοξία ή το αντίθετο φανερώνουν άγνοια της χρονικά μεγάλης αυτής περιόδου που μεταγενέστερα ονομάστηκε βυζαντινή ορθοδοξία. Το κράτος ήταν το ρωμέικο όπως λέει κι ο πατροκοσμάς. Μην είμαστε γενικόλογοι, αφοριστικοί, ευπιθείς και κυρίως να μη μιλάμε αν δεν ξέρουμε. Αυτά λέει η δική μου κρίση. Η βυζαντινή ιστορία είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ και περιεκτική. Η ορθοδοξία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποίησε( τα πρόσωπα βασικά) για πολλούς λόγους και σκοπούς. Κυρίως ας κάνουμε το βασικό: ας απελευθερώσουμε την εκκλησία από την εθνότητα και τα κατορθώματα προγόνων. Δεν είναι όλα τόσο άγια όπως θα θέλαμε να είναι. Φυσικά καμιά σχέση όλα τούτα, η κακή χρήση της ορθοδοξίας στην υπηρεσία της πολιτικής ή το αντίστροφο, με την ουσία του χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ;-)
    Καλέ, τον απλώσατε πολύ τον... τραχανά...
    Το θέμα μας είναι η μούτζα...ούτε το βυζάντιο, ούτε το ρωμέικο...κάνει να μουτζώνουμε ή δεν κάνει;
    Θα βγει άλειωτο το χεράκι μας άμα μουτζώνουμε(ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣ, ή όχι;
    Ο πατήρ Παντελεήμων, μάλλον με καθησύχασε!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. xaxaxaxaxxaνα διορθώσω ένα ορθογραφικό μου λάθος!! Μου βγαλε το μάτι μέσα από τα γυαλιά! ευπειθείς!!

    Άσε καλέ να πάει όπου θέλει..αυτό είναι το ωραίο των συζητήσεων..άλλη η αφετηρία άλλο το τέρμα κι άλλη η διαδρομή εκάστου εκ των συμμετεχόντων!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ;-)
    Ναι, μου αρέσει και μένα ο ελεύθερος συνειρμός αλλά είπα να θυμίσω ποιο ήταν το θέμα...όσο για την ορθογραφία, εντάξει...άμα διορθώνει συνέχεια ανορθόγραφα, τη ζημιά την παθαίνει ο άνθρωπος...είναι και οπτική μνήμη ο ορθογραφία, είναι και λάθη από ταχύτητα, είναι και κόλλημα του μυαλού ενίοτε...νο πρόβλεμ...
    ;-)
    Πρώτη εγώ κάνω περισσότερα και δυστυχώς δια ταύτα δεν ολοφύρομαι όπως θα έπρεπε...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Συγχώρα με, μα δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ στον πειρασμό.
    :-D

    http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2011/11/blog-post_3405.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Πολυαγαπημένη μας καλή μας Σαλογραία, γεια σου.
    Εγώ θα ήθελα οι πιο νέοι να θυμόμαστε περισσότερο το οτι δεν είμαστε οι μοναδικοί αδικημένοι σε αυτή την πλάση. Θα μπορούσαμε να ήμασταν δούλοι κάποια εποχή της αρχαιότητας. Θα μπορούσε να είχε συμβεί να γεννιόμασταν όταν ο Ηρώδης έδωσε εντολή να θανατωθούν όλα τα μωρά. Θα μπορούσε να ζούσαμε την εποχή των χριστιανικών διωγμών, που κράτησε αιώνες. Θα μπορούσε να ήμασταν σκλάβοι αφρικανοί που έρχονταν οι Ευρωπαίοι τους φόρτωναν στα καράβια και τους πήγαιναν σκλάβους στην Αμερική. Θα μπορούσε να ήμασταν ιθαγενείς σε κάποιο τόπο και να έρχονταν οι Ευρωπαίοι και να μας αφάνιζαν. Θα μπορούσαμε να ήμασταν θύματα της Ποντιακής γενοκτονίας, ή της Αρμένικης ή της πρόσφατης στη Ρουάντα, ή κάποιας από τις μυριάδες άλλες. Θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει πριν περίπου μισό αιώνα μέσα σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα μπορούσαμε να ανήκαμε στο ένα από τα εφτά δισεκατομμύρια ανθρώπους αυτού του πλανήτη οι οποίοι ζουν τώρα εξαθλιωμένοι εντελώς από τη φτώχεια, στην Αφρική ή στη ΝΑ Ασία ή στη Ν Αμερική. Θέλω να μη νομίζουμε οτι η αδικία έπεσε μόνο πάνω στα δικά μας κεφάλια, και να θυμόμαστε πως τίποτα το απρόοπτο δεν συμβαίνει: διεφθαρμένες, εγκληματικές, σατανικές κυβερνήσεις, σε εμάς, όπως είναι σε τόσες δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου, κι όπως ήταν πάντα στο παρελθόν. Θα ήθελα να κάναμε περισσότερα ουσιαστικά πράγματα, αντί απλώς να γριλίζουμε, να βρίζουμε, να μουτζώνουμε τους εγκληματίες που μας έχουν κατααδικήσει. Ουσιαστικά πράγματα, βοήθεια προς τον πλησίον, αγάπη στην πράξη.

    Ο καθένας αντιδρά με τον τρόπο που μπορεί. Κάποιος θα μουτζώσει να εκτονώσει τον θυμό του, και με γεια του και χαρά του. Κάποιος άλλος θα βοηθήσει στην Εκκλησία στην οργάνωση συσιτιων. Κάποιος άλλος θα εμποδίσει την εφαρμογή άδικων νόμων. Ο καθένας ό.τι μπορεί. Πιστεύω πως δεν είναι δουλειά μας να κρίνουμε αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να ρίξει το παιδί την μούτζα την ώρα της παρέλασης, Θεός φυλάξει, δεν είμαστε Θεοί για να ξέρουμε αυτά που ξέρει μόνο Αυτός. Μπορούμε να διατυπώσουμε τις γνώμες μας για το γεγονός, και εδώ διατυπώθηκαν διάφορες γνώμες. Το θέμα μας δεν είναι να ξέρουμε αν κάνει ή δεν κάνει να ρίξουμε μούτζα κι αν θα βγει άλειωτο το χεράκι μας ή όχι. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, ας κρίνουμε με διάκριση, και κατά περίπτωση, τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, αν πρέπει να μουτζώσουμε ή όχι, σύμφωνα με τη διδασκαλία Του, διότι δική μας δουλειά είναι να κάνουμε ό.τι καλύτερο είναι στο χέρι μας, κι από εκεί και πέρα η Κρίση είναι του Θεού, όχι δική μας.

    (συνέχεια στο επόμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μόλις πληροφορήθηκα το γεγονός με τον μαθητή και τη μούτζα, η πρώτη σκέψη μου ήταν "Ωχ, θα τον αρχίσουν στα "μπράβο, συγχαρητήρια", θα τον λούσουν με εγκώμια και "μπράβο" από την κορυφή ως τα νύχια, θα τον ηρωποιήσουν, κι έτσι το παιδί θα βγάλει το συμπέρασμα οτι αρκεί να κάνει κάτι τόσο άκοπο ώστε να είναι ήρωας. Τα παιδιά ίσως πιστέψουν οτι είναι τρέντυ, μοδάτη, και αντιστασιακή η ετερομεμψία" Οπότε, ένιωσα ανακούφιση όταν είδα του Ήλου το σχόλιο.
    Μια ακτιβίστρια που ξέρω η οποία έχει γυρίσει όλο τον κόσμο αγωνιζόμενη για το περιβάλλον, την προστασία ανθρώπων από πυρηνικά απόβλητα κλπ, είχε μέσα της καημό και παράπονο με τους Αγανακτισμένους, κι ένιωθε μέσα της "πού ήταν τόσο καιρό; Γιατί όταν γίνονταν περιβαλλοντικές εγκληματικές πράξεις εξίσου εγκληματικές όσο οι σημερινές κοινωνικές και πολιτικές εγκληματικές πράξεις, αδιαφορούσαν και δεν έκαναν ούτε μία διαμαρτυρία Αγανακτισμένων; Όλοι συμφωνούσαν πως η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι κάτι κακό αλλά έτσι και τους έλεγες να κάνουν κάτι στην πράξη, πχ να πάνε σε κάποια διαμαρτυρία, σε κοιτούσαν σα να είσαι εξωγήινος".
    Αακουφίζομαι όταν ακούω και βλέπω απόψεις σαν του Ήλου, διότι αυτό που έχω ανάγκη είναι να εργάζομαι το καλό, αντί να ασχολούμαι με το να.. μουτζώνω.

    Το έτος 2011 στην παρέλαση της 28ης, υπήρξε ένας μαθητής παρελαύνων ο οποίος μούτζωσε. Το 2012 που θα έχουν χειροτερέψει τα πράγματα θα ρίξουν μούτζες άραγε ομαδικώς οι μαθητές;
    Μια μούτζα δε λέει τίποτα από μόνη της για τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω της. Το θέμα είναι το κλίμα που υπάρχει, ατομικά ή συλλογικά, κατά πόσο είναι κλίμα ετερομεμψίας και κατά πόσο αυτομεμψίας. Όσο περισσότερο μια μούτζα είναι ενταγμένη σε κλίμα αγάπης, ταπείνωσης, πίστης, τόσο πιο μάγκικη είναι. Αλλιώς, είναι απλώς μια μούτζα και τίποτα περισσότερο, όπως τα λόγια μας είναι απλώς λόγια και τίποτα περισσότερο, είναι σαν ξεροί ήχοι από κύμβαλα, αν δεν έχουν αγάπη. Αντίθετα με την εμπαθή μούτζα, υπάρχει κι η μούτζα η αγιασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. :-)
    Αγαπημένο μου
    μια μούτζα είναι μια μούτζα.
    Δεν καταλαβαίνω την αγιασμένη μούτζα, ομολογώ!
    Όπως και ένα μπερντάχι είναι ένα μπερντάχι.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. mnk
    Θες να μας πεις ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ τι λέει η επιστολή και γιατί εκεί, μας παρέπεμψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Λυπάμαι που δε κατάλαβες. Μπορεί σε μια εξαιρετική περίπτωση κάποιος Άγιος να μουτζώσει, διότι πχ ξέρει οτι η μουτζα του θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει σε μετάνοια ο μουτζωμένος, ή επειδή.. ο.τιδήποτε άλλο. Εγώ ξέρω πως ο κανόνας είναι μη 'φονεύσεις', αλλά πολλοί εδώ πέρα μας διαφωτίζουν και λένε πως υπάρχουν πολλοί Άγιοι που επέλεξαν να φονεύσουν χωρίς να μετανιώσουν. Ναι, δεν πρέπει να μουτζώνουμε, αλλά, πού να ξέρω εγώ.. θέλω να κοιτώ όσο μπορώ από κάθε πλευρά αποφεύγοντας τις απολυτότητες.. και.. ένα ξέρω οτι τίποτα δεν ξέρω.. Ναι, δεν είναι καλό να μουτζώνουμε, αλλά μπορεί να τύχει να υπάρξει μία μούτζα η οποία θα είναι πράξη αγία.. πού να ξέρω εγώ.. μπορεί και να τύχει.. Ο Χριστός λέει "αγάπα τον Θεό και αγάπα τον πλησίον σου". Δεν λέει "μη μουτζώσεις". Οπότε, ο καθένας κρίνει από μόνος του αν πρέπει να μουτζώσει ή όχι. Ο Χριστός δεν μούτζωσε κανέναν από τους σταυρωτές του, αλλά έσπρωξε και έριξε κάτω την πραγμάτεια των εμπόρων στον ναό. Το θέμα είναι να έχουμε αγάπη.. Αν έχουμε αγάπη τότε βρίσκουμε την απάντηση αν πρέπει να μουτζώσουμε ή όχι, και με διάκριση αποφασίζουμε για κάθε ζήτημα κι απόφαση του βίου μας.. Αν δεν έχουμε αγάπη τότε δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση για το αν πρέπει να μουτζώσουμε ή όχι.. Μπορεί μια μούτζα μέσα σε συγκεκριμένα συμφραζόμενα να δηλώνει την ανυπακοή στον κατακτητή με συνέπεια το μαρτύριο ή την αυτοθυσία.. οπότε να είναι μια αγιασμένη μούτζα.. Σε παρακαλώ πες μου πού είναι το ακατανόητο σε όλα αυτά, διότι πραγματικά αμφιβάλλω πολύ για την διανοητική μου υγεία, αν κάτι που που φαίνεται τόσο σαφές σε εμένα, εσένα σου φαίνεται ανύπαρκτο κι ακατανόητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. :-)
    Περιστεράκι μου ΜΗΝ αγχώνεσαι.
    ;-)
    Με αυτό το τελευταίο σου σχόλιο, κατάλαβα, νομίζω, το σκεπτικό σου, και μου άρεσε!
    ;-)
    Ναι, το σημαντικότερο βρίσκεται πάντα στην Αγάπη, όταν υπάρχει, πίσω από κάθε κίνητρο.

    Και γω κάποτε είπα σε έναν παπά:

    -Σε θεωρώ ηλίθιο, απαράδεκτο, και απορώ ΠΩΣ Η ΔΥΣΜΟΙΡΗ παπαδιά σε αντέχει, αμάνννν!

    Σε διαβεβαιώνω ότι του το είπα ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ αγάπης, όμως ΕΚΕΙΝΟΣ ο παπάς, ας ήταν και παπάς, ΜΕ ΜΙΣΗΣΕ δια βίου,μα δια βίου, ο Πάβλακας, χαχα!
    ............................
    Γι αυτό σου λέω, κυρ Ιωάννη μου, ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ, Ο Λ Ε Σ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ.
    ;-)
    φιλάκιαααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Πριν λίγα χρόνια-κανά δυό- είχα αποκτήσει μια κακή συνήθεια. Έβριζα άσχημα όχι για σοβαρά αλλά και για ελάχιστα. Υπερβολή και δεν ταίριαζε με μένα και μ αυτά που κάνω. Είχα κι έχω μια εξαιρετική φίλη-άνθρωπο αγάπης η οποία έσκαγε κάθε φορά που μ άκουγε να βρίζω. Μια μέρα πήγαμε για καφέ,πικρός υπήρξε για μένα, αν και τον πίνω έτσι,αλλά στη συνέχεια γλυκός. Άνοιξε ο στόμας μου κι είπα μια "κακή" λέξη!! Ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!! Με έστειλε αδιάβαστη. Ορμώμενη από την αγάπη που μου χε με ξαπόστειλε και μου δωσε τελεσίγραφο. Εκτός από αυτό έκανε και θερμή προσευχή, τα αποτελέσματα της οποίας γεύτηκα πολλές φορές με θετικό τρόπο, και εγώ θύμωσα καταρχήν αλλά στη συνέχεια ήρθα στα συγκαλά μου κι έβαλα στόχο να μην το ξανακάνω. Μπροστά της σίγουρα όχι. Πάντως το κοψα, αν όχι οριστικά, το μεγαλύτερο κομμάτι σίγουρα ναι. Θέλει αγάπη η παρατήρηση, μόνο που ελάχιστοι από μας διαθέτουμε. Η σύγκριση με τους αγίους είναι ωραία αλλά κι επικίνδυνη πολλές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. "Θέλει αγάπη η παρατήρηση, μόνο που ελάχιστοι από μας διαθέτουμε. Η σύγκριση με τους αγίους είναι ωραία αλλά κι επικίνδυνη πολλές φορές" .
    .................
    Κρατώ τη φράση που μου άρεσε ιδιαιτέρως.
    Ζήτω η Καλαμάτααα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ζήτω η Δυτική Ελλάδα, Σαλό!! Νότια πας...τσαπέλες δεν έχει η Καλαμάτα;; χαχαχαχαχ

    Σε πειράζω ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. :-(
    φτού!
    Πάλι τη μπέρδεψα τη...γεωγραφία!
    ;-)
    Ναι, ναι... η Καλαμάτα έχει και πρώτα τσαπελόσυκα και λατρεμένα φραγκόσυκα, αχ και να είχαμε λίγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Συνοπτικώς γράφει πως ο Ιωάννης Βατάτζης, ο οποίος υπήρξε και Άγιος και Αυτοκράτορας και Πολεμιστής, ενημερώνει τον πάπα, με εξόχως δεικτικό ύφος, πως έχει αρκετό στρατό και δεν θα πάψει να επιτίθεται στους σταυροφόρους κατακτητές, μέχρι ν΄ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη.

    Ο Βατάτζης ανακηρύχτηκε Άγιος επειδή βασίλευσε με αγάπη και δικαιοσύνη. Αν είχε αφήσει τον λαό έρμαιο στα χέρια των εισβολέων για να παραστήσει τον Γκάντι, αμφιβάλω κατά πόσον θα είχε αγιάσει.

    Συμφωνώ με την από πάνω προλαλήσασα. Κάθε τι κρίνεται κατά περίπτωσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή