Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η Βούλα, ο Γιώργος και ο Χλοερός τόπος


Και μετά ήρθαν οι έγχρωμες φωτογραφίες, περιστεράκι μου...

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι τα χρώματα πάνω στα πράγματα είναι όπως τα επίθετα δίπλα στις λέξεις.

Με την έγχρωμη φωτογραφία,η πραγματικότητα έλαμψε πιο ζωντανή,
ο θαυμασμός μας, απογειώθηκε.

Με τους καλύτερους φακούς- τους τηλεφακούς, τους ευρυγώνιους, τα φοβερά τηλεσκόπια, τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια- η αρχαία ζωγραφική στο ...παρατσάκ το γλίτωσε το εγκεφαλικό από τη ζήλια της.

Ζωγραφίζαν κάποτε οι άνθρωποι, προκειμένου να κρατήσουν τις έντονες αναμνήσεις,
 στις επιφάνειες των κατοικιών τους.

Τώρα την μεγαλειώδη εικόνα μπορεί να μας τη δώσει και το πόστερ στον τοίχο και η ψηφιακή ή και τρισδιάστατη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης.

Τελικά, φτιάχνουμε εμείς τις εικόνες μας, ή μήπως, και οι εικόνες με τη σειρά τους, διαμορφώνουν τον ψυχοσωματική μας υπόσταση;

Έχω αρχίσει και το ψυλλιάζομαι και θα 'θελα να το κουβεντιάσω μαζί σου.

-Και τι εννοούσε ο Κύριος των Δυνάμεων
όταν έδωσε την εντολή στο Μωυσή, εκεί στο φοβερό Όρος Σινά:

Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης
Ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς, εγώ γαρ ειμί Κύριος ο θεός σου, θεός ζηλωτής...


(Παλαιά Διαθήκη,Έξοδος κεφ.κ. στίχοι 4-5)

-Για πες μου, τι εννοούσε;

Ευανθία η Σαλογραία

2 σχόλια:

  1. Η ζωγραφική ως τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης. Ακόμα και στα σπήλαια ζωγράφιζαν. Πρωτόγονα τα σκίτσα γιατί πρωτόγονο ήταν νομίζω και το μέσα τους. Η έκφραση, όπως και ο λόγος έχει πλαστική επίδραση στην ψυχή του ανθρώπου. Βλέποντας χυδαίες εικόνες, όπως ακούγοντας χυδαία λόγια, ο άνθρωπος υποβαθμίζεται, ασχημαίνει θα τολμούσα να πω.
    Κατά τούτο, κατά την γνώμη μου ο λόγος του Θεού αναφέρεται στο αντικείμενο λατρείας. Αν φτιάχνουμε εικόνες για να τις προσκυνούμε ναρκισσιστικά, αυτοθαυμαζόμενοι, είμαστε παραβάτες της εντολής. Άλλως απλά εκφραζόμαστε. Η έκφραση μπορεί να είναι οικοδομή (μας ξυπνάει λχ αισθήματα τρυφερότητας ή μας φιλοτιμεί να κάνουμε κάτι καλό) ή απλά είναι αργολογία. Και όσο θα λογοδοτήσουμε για την αργολογία μας, άλλο τόσο θα το κάνουμε και για τον οποιοδήποτε άλλο τρόπο έκφρασής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπε ο AΚΥΛΑΣ: Αν φτιάχνουμε εικόνες για να τις προσκυνούμε ναρκισσιστικά, αυτοθαυμαζόμενοι, είμαστε παραβάτες της εντολής.
    ................
    Φοβούμαι ότι τις φτιαχνουμε τις εικόνες και ότι ναρκισσσιστικά αυτοθαυμαζόμαστε, άρα παραβαίνουμε την εντολή, όμως στο ζήτημα θα ξανάρθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή