Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Με αφορμή τη Δήμητρα Κόντου...



Λατρεμένε μου ...

Τα προβλήματα δεν είναι εκεί έξω.

Είναι εδώ μέσα στο κεφάλι μας!

Αυτό θα έπρεπε να διδάσκονται οι άνθρωποι ως πρώτο και έσχατο μάθημα.

Η εξαντικειμενοποίηση του κόσμου φτιάχνει την Κόλασή μας...

Για πολλά χρόνια πίστευα και γω ότι το πρόβλημα ήταν εκεί έξω...μέχρι που διάβασα σελίδες απο το ημερολόγιο της Δήμητρας Κόντου, μιας φτωχιάς, μόνης,παράλυτης, γυναίκας, πού έζησε πολλά χρόνια στο Άσυλο Ανιάτων Πατρών...

Αξιώθηκα και σκηνοθέτησα και μ ί α θεατρική παράσταση στη μνήμη της, 
βασισμένη απολύτως στα ημερολόγια της 

( σημείωση μεταγενέστερη της ανάρτησης: σε κείνη την παράσταση σήκωσε το βάρος του μονολόγου με επιτυχία, η μαθητριά μου του Γενικού Εσπερινού Λυκείου Πατρών, Μάρθα Βασκαντήρα )

Αυτή η γυναίκα, η Δήμητρα Κόντου, εξ Αιγίου   με δίδαξε με τα κείμενά της, ό,τι δεν με δίδαξαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι που διάβασα στη ζωή μου, ούτε κάν ο Χάιντεγκερ που κάποτε μου είχε φανεί "Θεός!"

Η Δήμητρα Κόντου, μια γυναίκα αγράμματη, με την προσωπική της
Ε μ π ε ι ρ ί α, με δίδαξε, πως αληθεύει απόλυτα,
ο λόγος του Τζον Μίλτον, στον "Απολεσθέντα Παράδεισο", που λέει ότι:

"Ο νους του ανθρώπου μπορεί να φτιάξει έναν Παράδεισο από μια Κόλαση και μια Κόλαση από έναν Παράδεισο!"

Είμαι απόλυτα πια πεπεισμένη γι αυτό...αλλά,δυστυχώς, αυτή η κατανόηση,
δ ε ν μεταβιβάζεται με λογικές επιχειρηματολογίες.

Τίποτα δεν μεταβιβάζεται, τελικά, με λογικές επιχειρηματολογίες.

Ό λ α είναι θέματα Ε μ π ε ι ρ ι ώ ν και φ ω τ ι σ μ έ ν ο υ συναισθήματος...

Μείνε σε ένα δωμάτιο κατασκότεινο.

Πώς θα αισθάνεσαι;

Θυμήσου και το Σπήλαιο του Πλάτωνα...

Χρειαζόμαστε Επειγόντως, το Ένδον Φως...

Ευανθία η Σαλογραία

8 σχόλια:

  1. Τίποτα δεν είναι δικό μας.Ακόμη κι αυτός ο νούς,που όλοι έχουμε,δάνειος είναι.Δική μας είναι η ελευθερία,η βούληση και η επιθυμία,να αναζητήσουμε την πηγή του Νοός ή να αυτοανακυρηχθούμε "νόες" αυθύπαρκτοι μετά από μια αιφνίδια έκρηξη.

    Κάποτε οι άγιοι του Θεού είχαν εμπειρίες θείου Φωτός.Έλαμψε "εν ταις καρδίαις" ο Φωτοδότης Χριστός για να έχουμε τα Λόγια του Θεού.Σήμερα μην περιμένεις "ελλάμψεις". Περίμενε την ηδύτητα της Σιωπής και την απουσία της εμπειρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυπριανέ μου
    Βγες εκεί έξω, και πες τους ότι τ ί π ο τ α δεν είναι δικό τους, ούτε ο νούς τους, ούτε το σώμα τους, και να δεις π ώ ς θα σε κοιτάξουν και πώς θα κουνήσουν τα επηρμένα κεφαλάκια τους.
    Και όμως αυτή είναι η α λ ή θ ε ι α.
    Πρέπει να είσαι ή καλός γιατρός-επιστήμονας, ή φωτισμένος πιστός, ή πολύ γέρος άνθρωπος ώστε αυτό να μπορείς κ ά π ω ς να το καταλάβεις.
    Πάντως χωρίς παρουσία εμπειρίας, ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει στην ηδύτητα της σιωπής.
    Των αδυνάτων αδύνατον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ γιατρέ, γιατί λέτε τόσο μελαγχολικά ότι δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι (πιστοί) της "εμπειρίας"; Δαλδή άνθρωποι που βδίζουν πρός την αγιότητα;
    θεωρείτε ότι η Έκκλησία μας έπαψε να γεννά αγίους; Προσωπικά δεν το πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Cummulus
    ανέβασα-στη θέση της πρώτης- και μια δεύτερη φωτό της μάνας μου...
    Την είδες;
    Η μάνα μου ήταν μια λαική γυναίκα που ζούσε καλογερικό βίο, χωρίς ράσα και χωρίς ποτέ αυτό να το δει κάποιος ή να το καταλάβει.
    Για τέτοιους αφανείς ήρωες, κρατάει ο Θεός τον κόσμο, επειδή αν περίμενε απο την έπαρση των περισσότερων Φαρισαίων ρασοφόρων, τη γη θα έπρεπε να την έχει βουλιάξει...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν οι άγιοι.Μόνο που η εμπειρία του μένει στη σιωπή και η αγία Σιγή τους οδηγεί στην εμπειρία.Η εμπειρία της σιωπής είναι η εμπειρία του αγίου Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική η εμπειρία, αλλά χωρίς το όραμα μπορεί να ζήσει κάποιος κάτι ιδιαίτερο; Δεν είναι η ιδέα που σε εμπνέει άραγε πρώτα και σε οπλίζει με την υπομονή και την επιμονή που σου χαρίζει την εμπειρία; Ο Λόγος βέβαια μετασχηματίζεται σε εμπειρία. Ή αιτία που βλέπουμε αρκετό κακό γύρω μας είναι ο κακός ένθετος λόγος ή η απουσία προσπάθειας κάθαρσης. Η εσωτερική αυτή κακή εμπειρία της απουσίας φωτισμού θα γεννήσει και αρνητικές εξωτερικές εμπειρίες...
    Ερευνητής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακύλα
    συμφωνώ μαζί σου.
    Προηγείται ο Υιός και Λόγος του Πατρός, με τη διδασκαλία του, που την εσωτερικεύουμε δια της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης,μέσω των Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και με τη δύναμη της οποίας -Εκκλησίας και Διδασκαλίας- τείνουμε σε Αγιοπνευματικές μυστικές πραγματοποιήσεις, ο καθένας κατά το μέτρο της επίγνωσής και των δυνατοτήτων του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον Ακύλα,

    Οι άνθρωποι σήμερα δεν αποζητούν τη σιωπή,δεν την θέλουν.Ακόμη και όταν είναι μόνοι,τους συντροφεύει ο ήχος της μουσικής ή ο ρεμβασμός κάποιας ιδέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή