Γράφει η Νατάσα Μπαστέα
[...] η Μάρθα Νουσμπάουμ, η διάσημη καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου...ακολουθώντας τους Στωικούς , γίνεται υπέρμαχος της "θεραπευτικής φιλοσοφίας" όπως την αποκαλεί, "μιας επιστήμης της ζωής που ασχολείται με τις επίμονες ανθρώπινες ανάγκες.".
Θεωρεί λοιπόν ότι ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε, το να διαβάζει ή να βλέπει κάποιος στο θέατρο αρχαίες τραγωδίες είναι θεραπευτικό.
" Το να διαβάζουμε τα βάσανα άλλων δοσμένα με τον μοναδικό τρόπο των αρχαίων τραγικών ποιητών λειτουργεί ως ένα είδος "μεταβατικού αντικειμένου"- όρος που χρησιμοποιούν οι ψυχαναλυτές για να περιγράψουν τα παιχνίδια που επιτρέπουν στα μωρά να βγουν από την αγκαλιά της μητέρας τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο".
"Όταν έχουμε αισθήματα φόβου και οίκτου για τον ήρωα μιας τραγωδίας", έχει γράψει, "εξερευνούμε στοιχεία της δικής μας ευαλωτότητας σε ένα ασφαλές περιβάλλον".
[....] απόσπασμα από άρθρο με τίτλο: Η αρχαιοελληνική σκέψη φάρμακο για την κρίση, της Νατάσας Μπαστέα στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 6-7 Οκτωβρίου 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου