Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

The Lonely Shepherd-André Rieu & Gheorghe Zamfir



..............................................................................................
...............................................................................................
Διάβασα τα παρακάτω  στη σελίδα"Τρελογιάννης"
..............................................

Ωχ Χριστέ μου!

Η Γερόντισσα Σωφρονία έγινε μοναχή στα 23 της, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη Φιλοσοφική Σχολή. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, επέλεξε αρχικά να κατοικήσει και να ανακαινίσει την Μονή της Αγίας Τριάδας στην Ακράτα. Το VICE Greece την επισκέφτηκε στο μοναστήρι της όπου μας αφηγήθηκε πώς επέλεξε αυτό το ησυχαστήριο, αλλά και πώς άλλαξε η ζωή της επικοινωνώντας με τους πιστούς της μέσα από τα social media. Μας εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο φέρνει πιο κοντά τον κόσμο στον πνευματικό δρόμο. 


Διαχειρίζεται τη σελίδα της στο Facebook και άλλες «πνευματικές» σελίδες, όπως τις ονομάζει, όπου μέσα από αυτές επικοινωνεί με δεκάδες πιστούς δημιουργώντας έτσι μία νέα μορφή σύγχρονου προσκυνήματος. 

Παράλληλα γνωρίσαμε και δύο δόκιμες μοναχές, οι οποίες μάς εξιστορούν πώς βρήκαν τη Μονή και τη Γερόντισσα μέσω του Διαδικτύου και τι τους προσφέρει η μοναστηριακή ζωή.


Άλλοι μιλούν για "διαδικτυακή ποιμαντική" και λοιπά. Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία αγαπά το διαδίκτυο. 

Το διαδίκτυο ωστόσο παραμένει απλώς ένα μέσο. 

Η συνάντηση με τον άνθρωπο απ' την άλλη, γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. 

Ο Χριστός δεν καθότανε σε κανένα γραφείο να γράφει επιστολές κι όταν ο Παύλος έγραφε επιστολές τις έγραφε σε ανθρώπους που ήξερε, που τους είχε δει κατά πρόσωπον. 

Πολλοί ζητούν διαδικτυακά απ' τον παπά κάποιες συμβουλές πνευματικές. Αυτό είναι αδύνατον. Αν δεν ξέρεις τον άλλον, ποιος είναι, πως κοιτά, πως αντιδρά, πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα πώς θα τον συμβουλέψεις;

Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. 

Ο καθένας είναι διαφορετικός και ξεχωριστός ενώ το διαδίκτυο αποτελεί ένα τεράστιο φίλτρο που κρύβει του καθένα την αλήθεια. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. 

Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή.

Σίγουρα, ο χώρος εδώ δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα μιας αρχικής επικοινωνίας, ωστόσο την πραγματική επικοινωνία αδυνατεί να αντικαταστήσει. 

Μ' όλα αυτά πρέπει να 'μαστε πολλοί προσεκτικοί όταν, για παράδειγμα, στη Δύση μέσω διαδικτύου -σε κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες- κάποιος μπορεί να εξομολογηθεί ή ακόμα και να χειροτονηθεί (άκουσον, άκουσον).

Ιντερνετικό λοιπόν προσκύνημα δεν μπορεί να υπάρχει, ούτε ιντερνετική εξομολόγηση, ούτε ιντερνετική λατρεία. 

Ο Χριστός μας λέει ότι η αληθινή λατρεία γίνεται εν Πνεύματι και Αληθεία. 

Και μάλλον το διαδίκτυο ούτε στο Πνεύμα, ούτε στην Αλήθεια μπορεί τόσο να βοηθήσει...

π.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου