Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η κατά Θεόν μοναχικότητα του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα



"Όταν κατάλαβα ότι τόσο οι γονείς μου
όσο και η οικογένειά μου, 
οι φίλοι μου, 
αλλά και όλοι οι άνθρωποι, 

δεν μπορούσαν να μου προσφέρουν
τίποτε άλλο 

παρά πόνο, 
προσβολές
και πληγές,

αποφάσισα να σταματήσω να ζω για τον κόσμο, 

και να αφιερώσω στον Κύριο

τις λιγοστές μέρες 
που μου απέμειναν να ζήσω.

Κατάλαβα ότι δεν είχα κανέναν στον κόσμο, 
εκτός απ' τον Θεό".


(Γέροντας Θαδδαίος (1914-2003) της Βιτόβνιτσα,
απ' το βιβλίο:
"Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας "
των εκδόσεων "Εν Πλώ" )

14 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=rQXuy-GeLok

    http://www.youtube.com/watch?v=DG7j47RXmM4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;-)
    Ευχαριστώ πολύ ανων. φιλ. για τις διευθύνσεις.
    Θα τα δω.

    Το βιβλίο πάντως που αναφέρω και που αγόρασα χτες, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και προσεγμένο στην παρουσίασή του.

    Αυτό το καθαρής και ταπεινότατης ψυχής, γεροντάκι τράβηξε πολλά βάσανα και όμως τα άντεξε, με τη δύναμη του Κυρίου...

    Μακάρι για μας να προσεύχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπω τις τιμάς κι εσύ τις συγκεκριμένες εκδόσεις.Το βιβλίο αυτό το έχω στα προσεχή μου σχέδια(μην το ακούσει η πρεσβυτέρα που γκρινιάζει ότι γέμισα νοικιασμένο σπίτι με βιβλία και πώς θα κάνουμε μετακόμιση όταν χρειαστεί).Το γέροντα Θαδδαίο τον"γνώρισα"από ένα βιβλίο ενός "αμφιλεγόμενου" μοναχού,του Μιχαήλ και είχα εντυπωσιαστεί.Αργότερα είδα και κάποια βίντεο στο youtube.Ωραία ανάρτηση!
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμφιλεγόμενος ο Μιχαήλ ειπε όμως κι αλήθειες. Που πόνεσαν αρκετό κόσμο τότε. Σε μένα φέρθηκε καλά, με εξυπηρέτησε δηλαδή σε κάτι, και παρόλο που η αισθητική μας είναι διαφορετική θα τον θυμάμαι με σεβασμό. Ελπίζω ακόμη να ναι μοναχός. Τον γνώρισα προτού εκδοθεί το πρώτο βιβλίο που χε κάνει πάταγο, θυμάμαι. Το χαμε συζητήσει κάπως τότε. Ήταν όμως αμετακίνητος. Πάει πέρασε κι αυτό.
      και: καλά τα λες παπά στο ίντερνετ. Δέξου όμως μια συμβουλή:πρόσεχε το ίντερνετ και τους ανθρώπους του. Είναι παγίδες που δεν γράφουν γι αυτές οι πατέρες. Με κάθε συμπάθεια στο γράφω. φιλικά και να με σχωράς.Οι αναφορά στους ανθρώπους είναι γενική κι αφορά τον καθένα. καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Πολλές αλήθειες πράγματι.Τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του.Μου αρέσει η στάση του.Οι άνθρωποι κρύβουν παγίδες γενικά.Οι οποίες μεταλλάσονται με τις εποχές.Σε επιφυλακή είμαστε πάντα...
      παπα-Κώστας

      Διαγραφή
    3. ;-) π. Κώστα μου

      όπως βλέπεις ο ανων. άνθρωπος ανησυχεί για τις συνομιλίες σου στο Ίντερνετ και προσπαθεί να σε... προφυλάξει.

      Πραγματικά, ποοολύ συγκινητικό το ...ενδιαφέρον, ...φιλικά στο γράφει βέβαια και χωρίς να θέλει να υποτιμήσει κανέναν, α πα πα... ελπίζω να το έχεις υπόψη σου!
      ;-)

      Διαγραφή
  4. π. Κώστα μου
    το αγόρασα το βιβλίο χτες.

    Περίμενε να το διαβάσω πρώτα να σου πω πώς μου φάνηκε και μετά τα ξαναλέμε (αν χρειαστεί μπορώ και να σου το δανείσω για να μη φωνάζει-και με το δίκιο της - η καλή σου γυναίκα.

    Η φράση που ανέβασα, βρισκόταν στις πρώτες σελίδες του βιβλίου και λάτρεψα την ειλικρίνειά της.
    " Πεθαίνω" για ειλικρινείς εξομολογήσεις.
    ;-)
    Είναι τόσο σπάνιες αυτές οι εξομολογήσεις, ειδικά από ρασοφόρους που προσπαθούν να παραστήσουν τους αγίους ντε και σώνει, να παραστήσουν τους υπεράνω παθών και τους τεθεωμένους, χαχα...και από κάτω βράζουν πάθη κολασμένα ενάντια σε συμμοναστές, συνεπισκόπους, σε ενορίτες και δε συμμαζεύεται...

    Πώς θα βγάλει άκρη ο Θεός με τόσο χάλι που μας δέρνει όλους αλλά ειδικά και κατεξοχήν τους παριστάνοντας τους...αντιπροσώπους του Κυρίου επί της γης, απορώ και εξίσταμαι.

    Καλά που συναντάμε στη χάση και στη φέξη και κάποιες φωτεινές, παρήγορες εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεός είναι,κάτι παραπάνω ξέρει!Θα βγάλει μια άκρη.Δε ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ είμαι και απαθής και συγχωρητικός και ταπεινός και...και...και...
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ο γέρων Κλεόπας Ηλιέ έλεγε πως πολύ λίγοι από τους Ιερείς θα σωθούν δεν το πίστευα και δεν θέλω ακόμα να το πιστέψω.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη μου
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ,όταν οι ιερείς-επίσκοποι, ΒΙΟΠΟΡΙΖΟΝΤΑΙ από το ρόλο του ιερέα-επισκόπου, είναι ΈΩΣ ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟ, να παραμείνουν ΜΗ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, και ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΓΝΟΙ στη συμπεριφορά τους.

    Οι κακόμοιροι οι λαικοί, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ΔΕΝ ΒΙΟΠΟΡΙΖΟΝΤΑΙ πηγαίνοντας στην εκκλησία.
    Ίσα ίσα που μπορεί και να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ υλικά τουλάχιστον στις ενορίες.

    Οι λαικοί, ζούν από τις δουλειές τους, και όχι από τη ρασοφορία τους.

    Και πάνε οι λαικοί, στην εκκλησία όχι επειδή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ( διότι αλλέως, αν δεν πάνε θα πεθάνουν από την πείνα)
    αλλά, πάνε στην εκκλησία, διότι και γουστάρουνε το Θεό, Πηνελόπη μου.

    ;-)
    Αυτό, αυτόματα, σε σχέση με τους περισσότερους ρασοφόρους, από την έπαρση του συνδρόμου του Θεού, τους λαικούς, τους προφυλάσσει.

    Όταν η δουλειά των παπάδων εξαντλείται ΑΠΛΩΣ, στην τέλεση τελετουργικών, χωρίς ίχνος ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΨΥΧΗ του ποιμνίου τους,
    τότε είναι ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟ, ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΦΘΑΡΟΥΝ ΑΠΟ το φιλοπαπικό ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ που τους διαολίζει, από τη ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ επηρμένης ΕΞΟΥΣΙΑΣ, εις βάρος των ψυχών των λαικών, ειδικά, όταν στο ελάχιστο, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ θιγεί, ο α-νόητος εγωισμός τους.

    Άσε Πηνελοπάκι.
    ΜΗΝ συζητήσουμε περισσότερο το ζήτημα.

    Αν ζούσαμε σε παλιότερους αιώνες, εσένα και μένα
    ίσως οι παπάδες του καιρού εκείνου, να μας είχαν κάψει ως κακές μάγισσες, εφόσον επιθυμούσαμε να διατυπώσουμε κάτι που δεν θα τους άρεσε.
    ;-)
    Δόξα τω Θεώ που ζούμε στο σήμερα και έχουμε ελευθερία να είμαστε οι εαυτοί μας, χωρίς να τρέμουμε το κάψιμο και τις γεμάτος μίσος παπαδοκατάρες του παρελθόντος...
    ;-)
    Γκλόρυ γκλόρυ αλληλούιαααα!
    ΠΟΛΥ, μας αγάπησε ο Κύριος!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν συμφωνώ.Αν ο ιερέας δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ εκτός από Λειτουργίες,δηλαδή διαβάζει τις ευχές και τα αναγνώσματα ούτε αρχομανής γίνεται ούτε σύνδρομα αποκτά.Αυτά προέρχονται από το προβληματικό υπόβαθρο προ χειροτονίας και από το εξίσου προβληματικό περιβάλλον μετά τη χειροτονία.Ο βιοπορισμός,είτε από μισθοδοσία του δημοσίου είτε από την ενορία δεν αποτελεί εμπόδιο πνευματικής προκοπής.Αντίθετα το να κάνει άλλο επάγγελμα ο ιερέας(εκτός από δάσκαλος,ιατρός,αγρότης ή κτηνοτρόφος και ίσως κάποια ακόμα)μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. π. Κώστα μου
    βλέπω ότι έχεις εμβαθύνει στο θέμα, και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αφού, είσαι ΜΕΣΑ στην ΕΜΠΕΙΡΊΑ του Ράσου. Εμείς είμαστε λαικοί και τα κρίνουμε με πολύ πόνο απέξω τα άσχημα.
    Δεν θα συζητήσω περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα, διότι το θεωρώ τεράστιο. Θα πω μόνο ότι ΤΕΛΙΚΑ, η ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ενός εκάστου, δημιουργεί είτε τη Χάρη είτε την κόλαση της ιερατικής εμπειρίας.

    Μακάρι οι ιερείς που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πώς ΝΑ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ για το ποίμνιο, να κερδίσουν την ΤΕΛΙΚΗ μάχη, διότι ΟΛΑ "παίζονται" για ΟΛΟΥΣ μας (κληρικούς και λαικούς) μέχρι την ώρα της προσωπικής μας, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, απολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :-) Άλλο πάλι και τούτο. Αντί να χαίρεται και να δοξολογεί η κυρά που το σπίτι είναι πλούσιο σε ψυχωφέλιμα, σεμνά, ωραία, πνευματικά, ευεργετικά, ευλογημένα, πολύτιμα αναγνώσματα, αυτή ..γκρινιάζει και "με το δίκιο της"; :-) ;-) ;-) :-) :-) Τι ακούν τα αυτιά μου!!! :-) :-) :-) :-) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ;-)
    Ανων. φιλ. των 12:17 π.μ.

    Νομίζω πρέπει να "πιάσεις" το πνεύμα του π. Κώστα, που συχνά κάνει πλάκα με απόλυτα "σοβαρό' ύφος.

    Ένας άντρας -ας είναι και παπάς- που δίνει δίκιο στη γυναίκα του,κι όταν "γκρινιάζει", νομίζω, βαδίζει σε ασφαλές μονοπάτι σοφίας και αγάπης...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή