«Οι ευσεβείς πολιτικοί άντρες της Ελλάδος και οι επιδικώντες την ανόρθωσιν αυτής, οι αγαπώντες και τιμώντες την Εκκλησίαν ας μην αρνηθώσιν εις αυτήν το δικαίωμα της διοικητικής αναδιοργανώσεως και ανασυντάξεως.
Αλλά. βεβαίως δια την ανόρθωσιν της Εκκλησίας δεν αρκεί μόνον η διοικητική αναδιοργάνωσις αυτής. Απαιτείται, προ παντός, παρά τον λειτουργών αυτής η απομάκρυνσις από της πολιτικής» διακήρυσσε, το 1923, στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος.
Ο Θεοδόσης Τσιρώνης θέτει ως βασική υπόθεση εργασίας την επιβεβαίωση της πολιτικής διάστασης των εκκλησιαστικών γεγονότων, κατά την περίοδο που ακολούθησε τους Βαλκανικούς Πολέμους και διήρκησε έως τους πρώτους μήνες της γερμανικής Κατοχής. Αντικείμενο της μελέτης του είναι η εξέταση, κατανόηση και ανάδειξη των διαδικασιών, μέσω των οποίων η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχε και επέδρασε στις πολιτικές εξελίξεις του ελληνικού κράτους ή επηρεάστηκε από αυτές.
Ο συγγραφέας, με την αξιοποίηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, αλλά και την ανάδειξη αδημοσίευτων πρωτογενών πηγών. τεκμηριώνει την άποψη του πως το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι σχετίζεται άμεσα με το αντίστοιχο πολιτικό και αποτελεί πολύ συχνά απόρροια του.
Εντέλει, προκύπτει ως διαπίστωση πως, όσο και αν υποστήριζε, με θέρμη, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος, το 1935, ότι «η Εκκλησία πολιτευομένη, παρασυρόμενη εις πολιτικούς ανταγωνισμούς, μόνον ζημίας δύναται να προσδοκά. Η Εκκλησία δέον να τηρήσει εαυτήν μετά πάσης επιμελείας μακράν πάσης πολιτικής αναμίξεως και μακράν από οποιαδήποτε πολιτικής», η τοποθέτηση του αυτή αποτελούσε περισσότερο μία ευχή και δεν αντανακλούσε την υφιστάμενη πραγματικότητα.
Ο Θεοδόσης Τσιρώνης γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη θεμάτων της πολιτικής, κοινωνικής, εκκλησιαστικής και τοπικής ιστοριογραφίας.
| ||
πηγή:http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582570 |
Δευτέρα 30 Απριλίου 2018
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ- εκδόσεις Επίκεντρο
Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Βλέπει ο Θεός Ίντερνετ;
[..... Οι υπογραμμίσεις στο έξαλλο κείμενο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που ακολουθεί,
εμού της Ευανθία της Σαλογραίας ]
εμού της Ευανθία της Σαλογραίας ]
.............................................................................................................
..........................................................................................................
..........................................................................................................
Ισως να υπάρχει, πια, εδραιωμένη η πεποίθηση πως ο Θεός σερφάρει νυχθημερόν και δέχεται παρακλήσεις ή άλλα αιτήματα, όχι ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, αλλά, πλέον, μόνο μέσω του Διαδικτύου. Αυτό σε κάποιο βαθμό ίσως να είναι λογικό, διότι και Θεός να είσαι πώς να βγάλεις άκρη με τόσα αιτήματα και παράπονα που διατυπώνει άναρχα, ακατάπαυστα και κατά ριπάς το ανθρώπινο γένος - ενώ αν διατυπώνονται μέσω Internet υπάρχει μια συγκεκριμένη ελεγχόμενη διαδρομή, ένα κλασάρισμα και μπορεί κάποιος, ακόμα και αν είναι το Υπέρτατο Ον, να έχει μια σταθερή και σαφή πλατφόρμα, όπου συγκεντρώνονται όλα τα αιτήματα, τα πάντα, και δεν χάνονται στον αέρα όπως μια προσευχή, ένα τρισάγιο, μια παράκληση, αλλά παραμένουν εκεί, ωσάν σε κιβώτιο παραπόνων, ώστε η Ανώτερη Δύναμη να μπορεί να τα αναγνώσει οποιαδήποτε στιγμή και πιθανώς να τα διευθετήσει σε εύθετο χρόνο.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν με την ιδέα πως ο όντως βίος βρίσκεται μόνο μέσα στο Internet και, ό,τι υπάρχει εκτός Διαδικτύου, η πραγματική ζωή, η φύση, ο κόσμος, είναι μια απλή εικονική αντανάκλαση του Facebook, του Instagram και του Διαδικτύου εν γένει.
Ότι δεν υπάρχουμε ένσαρκα, δεν είμαστε υλικοί, πραγματικοί, αλλά μια απλή ιδεατή απεικόνιση, μετεικάσματα, ολογράμματα του πραγματικού μας εαυτού που βρίσκεται, υπάρχει και ζει μόνο μέσα στα κινητά και στα κομπιούτερ.
Άρα μόνο μέσω του Internet οφείλουμε να αναζητούμε και την επικοινωνία με το Θείο, να στέλνουμε ευχέλαια, προσευχές και θρηνητικές μαντινάδες οι οποίες διά των δορυφόρων θα αναπέμπονται ταχύτερα προς τα άνω, προς τον Μεγάλο Λογαριαστή και Επουράνιο Εισαγγελέα.
Αλλά επίσης θα δημοσιοποιούνται και στον γήινο περίγυρο, προς την (εικονική) κοινωνία.
Και βέβαια οι κυβερνήσεις και ο νόμος μπορεί να πασκίζουν να προστατεύσουν με πολλούς τρόπους τα προσωπικά δεδομένα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το θέλουν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι δημοσιεύουν ακατάπαυτα στο Facebook πού βρίσκονται, τι κάνουν, τι βλέπουν απέναντι, πού πήγανε χθες το βράδυ.
Βγαίνουν φωτογραφίες γυμνοί, απαθανατίζουν τον πισινό τους και τον κάνουν ανάρτηση, τραβούν selfie ενώ κάνουν γιόγκα στο μπαλκόνι, κάποιες γυναίκες κατά τη φάση που είναι έγκυες (τη διογκωμένη κοιλιά τους), το νεογέννητο μωρό τους, ή τα δώρα που έφεραν οι φίλοι στα γενέθλια του Γιαννάκη. Τα πάντα.
Προσφέρουν ακόμα και τις πιο ιδιωτικές τους στιγμές σε δημόσια θέα, κοινοποιούν και τα πιο απόκρυφα, καμαρώνουν με το στρινγκ, ακόμα και με ζώα που βασανίζουν, ή όχι. Τα πάντα στη διατίμηση, στην αρένα, σε κάθε βλέμμα κακόβουλο ή όχι, καμαρώνοντας. Άλλοι για να προκαλέσουν, να μπούνε στο μάτι διαφόρων, άλλοι να ναρκισσευτούν, ή να αυτο-επαινεθούν, πρακτική πολύ συνηθισμένη, αφού το αυτο-κοπλιμάν είναι απαραίτητο σε καρδιές τόσο λυσσασμένες για την πενιχρή δόξα του Διαδικτύου.
Ποια προσωπικά δεδομένα; Ποιος τα θέλει, εφόσον αποκλείουν την αυτο-επίδειξη; Τη λεζάντα; Το «δέστε τι όμορφη που είμαι με το μπικίνι στις Οινούσσες», ή πόσο σέξι με το μπουρνούζι στο ντους, τι κούκλος που είναι ο δίχρονος μπέμπης μου, ή εγώ όταν ήμουνα δέκα χρονών στο χωριό, με σαγιονάρες, δίπλα στο καμπαναριό - και ποιος νοιάζεται, ποιος νοιάζεται για το πώς ήσουνα, είσαι, ή θα είσαι;
Αλλον γκαϊλέ δεν είχαμε; Θα πεις: είναι πολλοί που ενδιαφέρονται χάριν δεκαρολογίας, που δεν κάνουνε άλλη δουλειά όλη μέρα και νύχτα και το τέως εν στενώ κουτσομπολιό τώρα έχει γίνει δημόσια αξία και πρακτική. Η μικρολογία και τα ανούσια ιδιωτικά έχουν γίνει το θέμα της ημέρας κι όποιος δεν ακολουθεί είναι καθυστερημένος, αναχρονιστικός - πέραν του ότι πολλοί προτιμούν από τα «προσωπικά δεδομένα», τη θεληματική αυτο-διαπόμπευση.
Εξάλλου ο αυτο-διασυρμός είναι κι αυτός ένας τρόπος να υπάρχεις, θεαματικός μάλιστα, σε στυλ: όλοι γελούν με μένα κι εγώ ξεκαρδίζομαι.
Κατά συνέπεια δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν κάποιοι φτάνουν στο σημείο ακόμα και να θρηνούν την απώλεια στενού τους προσώπου μέσω Internet, ή με αναρτημένες προσευχές στο Facebook να παρακαλούν για τη σωτηρία του (εφόσον ο Θεός παρακολουθεί συστηματικά το Διαδίκτυο - ίσως μάλιστα να είναι κι αυτός εθισμένος) και το επόμενο βήμα είναι το εξής, όπως έλεγε κάποιος ήρωας σε ένα μυθιστόρημα: η εγκατάσταση εικονικού νεκροταφείου μέσα στο Internet, όπου ο καθένας, αντί να πηγαίνει στα κανονικά Κοιμητήρια, θα βρίσκει εκεί, διά του κομπιούτερ, τον τάφο του απολεσθέντος, θα ανάβει εικονικό κερί, θα κάνει digital τρισάγιο, θα βάζει ηλεκτρονικά λουλούδια (η τιμή ανάλογα με το αν είναι ορχιδέες απ' την Ολλανδία, ή ντάλιες του μπαχτσέ), θα επισκέπτεται άλλους τάφους - κι όλα αυτά με ένα απλό κλικ στο λάπτοπ, χωρίς να μετακινείται απ' το σπίτι, και, εφόσον γίνει συνδρομητής στο πρόγραμμα, με πολύ φτηνότερες τιμές από μια κανονική επίσκεψη που απαιτεί χρόνο, βενζίνες και γενικώς πολύ περισσότερα έξοδα.
Εξάλλου, άμα φύγει ο άνθρωπος, τι μένει; Μόνο η μνήμη του κι όλα τα άλλα είναι κατασκευές των ζώντων. Και η μνήμη του μπορεί να τιμάται ευρύτερα, φτηνότερα και ευκολότερα μέσω του Διαδικτύου.
Και αν κάποιος πιστεύει πως όλα αυτά είναι εξωφρενικά και απίστευτα, τον πληροφορώ ότι όντως σε λίγο - στη Θεσσαλονίκη καταρχήν - θα γίνουν (εικονική) πραγματικότητα.
Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη - δόξα τω Google και τω Θεώ.
Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ : http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5546858/blepei-o-theos-internet/
......................................................................................................
......................................................................................................
Labels:
Γιώργος Σκαμπαρδώνης,
Εύα Πέτρου,
Θεός,
Ίντερνετ,
ΤΑ ΝΕΑ,
facebook
Σάββατο 28 Απριλίου 2018
Σωτηρία Μιράζ 2000 (επανάληψη)από την υπερθαύμαστη επέμβαση του Αγίου Δαβίδ της Εύβοιας
(Συχνά τα στήθια εκούρασα, ποτέ τις επαναλήψεις, από το https://salograia.blogspot.gr/2011/11/2000.html )
......................................................................................
......................................................................................
Η κουβέντα που κάναμε, τις προάλλες, ευλογημένο μου,
με παρακίνησε σήμερα- να πιάσω το πληκτρολόγιο, προκειμένου να σου αφηγηθώ σκηνικό θαυμαστής σωτηρίας, συνάδελφού σου, πιλότου.
Σωτηρία υπερφυσική και ψηλαφητή, από τον μεγάλο Όσιο Δαβίδ της Ευβοίας.
...................................................................................
(Eννοείται ότι αυτού του είδους οι ιστορίες αφορούν μόνο τους ευρύνοες, τους πιστεύοντες στην Θεία δύναμη και βοήθεια.
Όσοι δεν πιστεύουν, και ζουν υλιστικά, έχοντας σκέψη πρωτόγονη- ένεκα των παθών, που συναισθηματικά τούς δεσμεύουν και πνευματικά τούς τυφλώνουν- και νεκρό να δουν μπροστά στα μάτια τους, να ανασταίνεται, δεννν θα πιστέψουν.
Το τόνισε ο ίδιος ο Κύριος στην παραβολή του Άφρονα πλούσιου και του φτωχότατου Λάζαρου.
Η πίστη και η απιστία είναι τελικά, θέμα, π ρ ο α ί ρ ε σ η ς.
Η Ορθοδοξία ή η αίρεση, είναι επίσης, θέμα προαίρεσης.
(Το θέμα της προαίρεσης το κατάλαβα, αργά, οριστικά και σε βάθος, όταν το ανέλυσε ο Σκοτ Πεκ ο ψυχίατρος στο -όχι άδικα ευπώλητον- έργον του με τίτλο: "Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος" απ' τις εκδόσεις του Κέδρου- αν έχεις χρόνο για διάβασμα, αξίζει, νομίζω, να τ' αγοράσεις.)
Αν, δυστυχώς, υπάρχει κωφάλαλη προαίρεση, τα π ά ν τ α θα διαστρεβλώσει και θ' ακυρώσει, χλευάζοντας.
Αν υπάρχει αγαθή προαίρεση στα βάθη τ' ανθρώπου, ο Κύριος Ιησούς, θα καταφέρει σε κείνη την καρδιά να γεννηθεί, δωρίζοντας τη δική Του, αναφαίρετη ειρήνη.)
................................................................
Πριν λίγα χρόνια, λοιπόν, καταγράφηκε το περιστατικό στην Τανάγρα της Βοιωτίας.
-Βούϊξε η βάση!
-Στο παρατσάκ αποφύγαν το έμφραγμα, οι αρμόδιοι για την ασφάλεια των πτήσεων!
Πριν το ξεκινήσω, να θυμίσω με το γνωστό ντροπαλό και χαμηλοβλεπούσικο ύφος μου, ότι
έμαθα τα θαυμαστά γεγονότα, στα μέσα, περίπου, Ιανουαρίου του 1999, από δυο φίλους Θεσσαλονικιούς, της πολεμικής αεροπορίας, με τους οποίους ένα μεσημέρι στην Πάτρα, είχαμε-αλήστου μνήμης- συνάντηση....
(υφαίναμε τότε και συνοικέσιο, που -χάριτι θεία- ετελεσφόρησε, χι χι...ω ναι! υπήρξα η ευτυχής-μην πάει στο πονηρό το μυαλό σου- έγγαμος, προξενήτρα!)
... ουχί οινοβαρή συνάντηση, ας διευκρινίσω, αδελφέ- πλήν- μετά χειροποιήτων, τερψιλαρυγγίων εδεσμάτων.
Επειδή, ναι μεν, εκ πρώτης όψεως, εσύ φαντάζεσαι ότι είμαι μια θεούσα του
κερατά, ας υποτονθορύσω, (που θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης) τουτέστιν, ας υποψιθυρίσω
(που σημειώνει κι ο Κωστής Παπαγιώργης) έτι και έτι εν ειρήνη, ότι τυγχάνει και η αφεντιά μου, μια κάργια μεγάαααλης καχυποψίας, ακούγοντας, θαυμάτων αφελείς διηγήσεις.
Δυστυχώς, μου αρέσει να ακούω-και να πιστεύω- τα τοιαύτα, μόνον όταν συνοδεύονται από συγκεκριμένα ονόματα, χρόνους, διευθύνσεις τηλέφωνα, και κυρίως οικονομική ανιδιοτέλεια
( μια τόσο σπάνια πιά, αρετή) του καταθέτοντος μάρτυρος, αλλέως, δεν τείνω ούς ευήκοον εις τον ομιλούντα και, μειδιώσα - όσον ευγενικότερα δύναμαι- αποφαίνομαι:
-Αγαπημένο μου, ακουσόμεθά σου πάλιν...
(ή χυδαϊστί:
-Μάγκα μου, αυτά που μας ξεφουρνίζεις, με γουρλωμένα τα μάτια , για Θεούς, αγίους και διασώσεις αλλόκοτες από του Χάρου τα δόντια, προσωπικώς, στα παλαιότερα των υποδημάτων μου, τα έχω γραμμένα, παράτα με και ...μη μου ζαλίζεις το ...έρωτα που γράφει και ένας θερμόαιμος φίλος, όστις το μυαλό του, ακριβώς ε κ ε ί, (στο ζαλισμένο ...έρωτα ντε!) τον έχει μονίμως, χαχα...ευθυμήσαμεν).
-Ας σοβαρευτώ όμως μια στάλα.
..........................................................
Αναφέρομαι στο εν λόγω αληθινό σκηνικό, σήμερα, επειδή διαφωνώ μαζί σου -οριζόντια και κάθετα- σχετικά με κείνη την κουβέντα που είπες- την ολιγόπιστη- ότι δηλαδή, σε ώρα κινδύνου υπάρχεις μονάχα εσύ, ο εαυτός σου, δηλαδή, και δεν υπάρχει άλλος κανένας!
-Με πλήγωσες με αυτή σου, τη σκέψη.
Ποτέ να μη ξανασκεφτείς έτσι, καλέ μου.
Είναι του Εξαποδού η υποβολή, από φθόνο γεμάτη .
Ποτέ, μα ποτέ, δεν είμαστε μόνοι μας, ό,τι και αν μας συμβαίνει.
-Ο Θεός κάθε στιγμή, μάς ακούει, μας βλέπει και όποτε κρίνει πως είναι για το αιώνιο συμφέρον μας, προσφέρει δια των Αγίων Του, μεγάλη παρηγορία.
Στην αληθινή ιστορία που θα σου πω, υπήρξε ολοφάνερα (για τον παραλήπτη της εμπειρίας) διασώστης, ο μέγας ασκητής και Όσιος Δαβίδ της Εύβοιας- ας έχουμε τις πρεσβείες του.
Λοιπόν, τα συγκεκριμένα που άκουσα απ' τα εντιμότατα χείλη των φίλων πιλότων άφησαν άναυδους, πρώτα τους ίδιους, και δευτερευόντως κι εμάς -τους παραπέρα- που κατόπιν τ' ακούσαμε.
Πρώτα πρώτα, η ιστορία, είχε ως πρωταγωνιστή, τον συνάδελφό τους...
(μη με ρωτήσεις λεπτομέρειες για βαθμό που φέρει αυτή τη στιγμή, ιδέα δεν έχω, κι ούτε θα καθίσω τώρα να μάθω, αποστρατεύτηκε πάντως...)
...τότε, εκπαιδευόμενο ακόμη πιλότο-τον Παναγιώτη Καπετανόπουλο.
Την περίπτωση τής διάσωσής του, την αναφέρει ονομαστικώς και το βιβλιαράκι με τα θαύματα, που διατίθεται στο Μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ, την σήμερον, αλλά έτσι όπως το παρουσιάζουν μέσα σε δυο μόνο σειρούλες, πραγματικά δεν αποδίδει το μέγεθος, μια κι όλη η ουσία, στις λεπτομέρειες -εκάστης περιγραφής- ενυπάρχει.
(εντάξει το κατανοώ είναι πολλά τα φοβερά, ποιο να πρωτοαφηγηθούν, κατά πλάτος;).
Θα ήταν ευχής έργο, βεβαίως, να εύρισκα τον ίδιο τον παθόντα (και εκ του απροσδοκήτου συμβεβηκότος, μαθόντα τα θεία) αλλά δεν τα κατάφερα.
Θα στα μεταφέρω, λοιπόν, όπως μου τα 'παν οι δύο του συνάδελφοι, και αν χρειάζεσαι διευθύνσεις ή τηλέφωνα επιβεβαίωσης- στείλε μου, ηλεκτρονικό ραβασάκι να στα προωθήσω ασμένως.
...............................................................
-Τι λέγαμε;
-Λέγαμε ότι ο Παναγιώτης, νέος, "γόης φιδιών και κοριτσιών", γλεντζές, λάτρης του ωραίου φύλου, και ίκαρος, δεν άφηνε ξενυχτάδικο για ξενυχτάδικο και μπουζουξίδικο για μπουζουξίδικο, στη Βοιωτία και αλλαχού, μόλις απ' τη δουλειά του, λιγάκι, χαλάρωνε.
-Τι άλλο να πράξει, ως εύελπις, νεαρός στρατιωτικός, που ήθελε να χαίρεται, τάχατες, τη ζωή, κυνηγώντας γκόμενες(" τις πρώην και τις επόμενες", κατά το λαϊκόν άσμα), στα τέλη του εικοστού αιώνα;
-Μακράν της τεστοστερόνης και ρωμαλεότητας του, οι μακριοί σταυροί, τα θυμιατά, τα λιβάνια!
Ουδεμία σχέση!
Αυτά τα άφηνε στη φουκαριάρα τη μάνα μου, που τράβαγε μαλίνα απερίγραπτη.
(...τι είναι η μαλίνα; Α! για να σου πω! μη μου "βγάζεις το λάδι" με τα φιλολογικά ερωτήματα.
Έλεος. Δεν ξέρω τι είναι η μαλίνα! Έτσι το άκουγα, από την κυρά Μαρία- τη μάνα της κολλητής μου της Δήμητρας- όταν ήμουνα μικρή αδυνατούλα και χαζή, έτσι το λέω. Δεν το έψαξα ποτέ λεξιλογικώς ίσαμε τώρα, και ό,τι καταλάβεις, κατάλαβες!)
...υπέφερε, τονίζω, η φουκαριάρα η μάνα του, μόνο με τη σκέψη ότι ο κανακάρης της,
πέταγε καθ' εκάστην στα ουράνια και διαρκώς- της μόρφαζε απειλητικώς εκ του μακρόθεν- ίδιον με παγκάκιστον Γκρέμλιν- το ενδεχόμενον -από υποψήφιος σμηναγός- ξαφνικά να προαχθεί κατεπειγόντως σε "άγγελο", ως αναγιγνώσκουν οι εκφωνούντες τα επικήδεια( προς προσφιλείς απελθόντες) σημειώματα- επ' εκκλησίαις, εν θλίψει- παρευρισκόμενοι.
( για Ονομα! τι μακρινάρι πρόταση ήταν αυτό; πάρε αναπνοή χριστιανή μου, και "σείσου από τον τόπο σου, χρουσούζα, μην κακομελετάς, τόσα παιδιά πιλοτάρουν - η Παναγία να τα φυλάει!")
.................................................................
Είχε καιρό, λοιπόν- σκεφτόταν- ο Παναγιώτης για τα πολλά αγιωτικά, ίσως, άμα γερνούσε.
Προς το παρόν, η δυνατή του σάρκα, αλλού τον έσερνε- ίδια με περήφανο αραβικό άτι εν οχεία- μόνο σεξ-άλωμα και απάνω –στους ουρανούς-φούρλαα!
-Με πιάνεις;
-Σε πιάνω. Για..παρακάτω, να δώ πού την πάς τη βαλίτσα.
-Στο αεροπλάνο θα ανεβεί η βαλίτσα, πού αλλού;
Δεν υπάρχει εξάλλου για μένα, επί γης, συναρπαστικότερο όχημα!
Μαζί με τη βαλίτσα της αφήγησης, ανέβηκε, λοιπόν, για ειδική εκπαιδευτική πτήση και πάνυ ανυποψίαστος περί του μεταφυσικού κόσμου, ο φίλος, ο Παναγιώτης.
Από δω και κάτω θα στα πώ απλοϊκά, όπως τα θυμάμαι, διότι φαντάρος στην αεροπορία ουδαμώς διετέλεσα και ...τέλος πάντων, δε μας ενδιαφέρουν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Η ουσία του πράγματος, προσφέρει όλη τη σημασία.
-Το κάνεις επίτηδες για να μου σπάσεις τα νεύρα, και καθυστερείς να μπεις στο ψητό της υπόθεσης;
-Όχι, φιλόθεε, περαστικέ ηλεκτρονικέ μου διαβάτη, δεν το κάνω επίτηδες, το ξανάπα!
Μου προκύπτει, μόνο πάψε να με συγχύζεις γιατί θα αργήσω να ξανανεβάσω άλλη ανάρτηση.
Τι λέγαμε;
Ας ξαναπιάσω τον ειρμό (έχω και μια ηλικία- με τις διακοπές παθαίνω μπλακάουτ- με νιώθεις...)
.............................................
Λέγαμε, λοιπόν, ότι όταν ανεβαίνει στο πρώτο Mιράζ 2000, ο εκπαιδευόμενος -όπως ήταν ο Παναγιώτης- τον ακολουθεί και δεύτερο Μιράζ 2000, στο οποίο επιβαίνει ο εκπαιδευτής- η παλιά καραβάνα ντε!- ο ιεραρχικά ανώτερος και αρχαιότερος.
....................................................................
Εκείνη τη μέρα, ο νεαρός που συχνά πετούσε στα σύννεφα, ένιωθε τη γη να τον έλκει.
-Όοοχι! Δεν έπαθε vertigo, περιστέρι μου!
Απλώς τον "έλκυε η γη", πέταγε δηλαδή, ασυναίσθητα, σχεδόν όλο και χαμηλότερα.
Βρισκόταν πάνω από το νησί της Εύβοιας, εκείνη την ώρα, όταν, ξαφνικά, ακούει αγωνιώδη τη φωνή του εκπαιδευτή, στην ενδοσυνεννόηση :
-Ανέβα!
Ενστικτωδώς και εν ριπή οφθαλμού, ανυψώνει ο σκάφος ενώ σχεδόν την ίδια στιγμή, τραντάζεται το πιλοτήριο από δυνατό κρότο περίεργο...
« Πουλιά θα χτύπησαν στα φτερά» σκέφτηκε αγχωμένα, συνέχισε, όμως, δίχως απρόοπτο και σε λίγα λεπτά, προσγειώθηκε ομαλά, στον αεροδιάδρομο της Τανάγρας.
Πες μου τώρα ευλαβικέ -ή και ανευλαβικέ, περαστικέ αναγνώστη αυτής της σελίδας- τι είδε βγαίνοντας, ο Παναγιώτης Καπετανόπουλος και... (κατά την προσφιλή μου έκφραση),
τού πετάχτηκαν από την έκπληξη έξω τα μάτια- ακριβώς όπως είχαν πεταχτεί
ολωνών έξω τα μάτια( και του όπισθεν ερχόμενου εκπαιδευτή του, που τον συνόδευε εκείνη τη μέρα με το δεύτερο σκάφος) -όλων αυτών που παρατηρούσαν με το στόμα ορθάνοιχτο- το σκηνικό της προσγείωσης;
-Τι είδε, μωρή Σαλογραία, για λέγε!
-Είδε, αδερφέ μου, από κάτω στην κοιλιά του αεροσκάφους( αν είναι δυνατόν Παναγία μου...) να έχει σφηνωθεί και να σέρνεται ένα δέντροοοο τεράστιο!
-Το φαντάζεσαι;
-Θέλεις να με τρελάνεις;
Τι είχε συμβεί;για εξήγα, να καταλάβω- ο άσχετος!
-Πετούσε, πουλάκι μου, πάνω απ' την Εύβοια ο χαρούμενος ίκαρος, και ενώ φαινόταν ότι ήσαν όλα "under control" -που γρυλίζουν οι πρωταγωνιστές και στα έργα- ξαφνικά ( τη στιγμή που του φώναξε "ανέβα"ο εκπαιδευτής) το μαχητικό, ξερρίζωσε κοτζαμάν δέντρο ολόκληρο από κάποια ραχούλα και το έσουρε, εναέρια- θε μου, θε μου- απ' την Εύβοια, μέχρι Τανάγρα!
-Και δεν έγινε πίτα-όπως θα έπρεπε- ο λεβέντης! (αχ! πάλι οι προσευχές της φουκαριάρας της μάνας του!)
Και έφτασε στη βάση, ολοζώντανος, κουβαλώντας το καταπράσινο δέντρο, ως τεκμήριο αδιάσειστο, της θείας βοήθειας!
-Εντάξει, τρελοτάτη μου, με όλο το σεβασμό, και εμάς εχτύπησε η κρίση κατακούτελα, αλλά τέτοιες κουζουλάδες, δε γράφουμε!
Προσωπικώς, πιλότος δεν είμαι, μόνο πατίνι οδηγάω, κι αυτά τα θεοσκοτωμένα που αναφέρεις, δεν τα πιστεύω.
-Χα! "Σιγά μην κλάψω!" που τραγουδάει κι ο Γιαννάκης.
Αν θες, τρέχα και ρώτησε!
"Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα" και "έκαστος, ό,τι προαιρείται τη καρδία, μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης, ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός"
-Άσχετον!
Και προχωράμε...
.......................................................
Μόλις προσγειώθηκε, το Μιράζ σέρνοντας το δέντρο ολόκληρο, και βγήκε, ανυποψίαστος ο ιπτάμενος, άρχισαν καταθορυβημένοι οι ανώτεροι την ανάκριση: χαρτιά, πρακτικά, "τι έγινε, πώς έγινε, γιατί έγινε" γνωρίζεις - σε αρχεία όλα τούτα, υπάρχουν- ξέχωρα απ'τους αυτόπτες και αυτήκοους κατάπληκτους μάρτυρες.
Ο Παναγιώτης ο ίδιος, αυτοπροσώπως, είχε πάθει το σοκ των αετών των δικέφαλων.
-Υπάρχει τέτοιο ψυχιατρικό σύνδρομο, μωρή Σαλογραία;
-Δεν υπάρχει!
Το κατασκευάζω εδώ και τώρα για τις ανάγκες της ιστορίας!
Συνήθως μιλάμε για σοκ της αρκούδας, όμως αρκούδες στους αιθέρες δε βρίσκονται.
Επομένως;
-Επομένως ...
-Δεν περιγράφεται.
-Ναι.
Δεν περιγράφεται.
Ξέρει μονάχα όποιος το έζησε.
Ουδείς έτερος.
Περπάταγε, λοιπόν, ο εκπαιδευόμενος στη μονάδα, σαν αποσβολωμένος, κι όλο μουρμούριζε:
«Τι ήταν τούτο που έγινε; Θε μου και Κύριε!
Τι ήταν ετούτο που έγινε! Παρανόμως ζω!
Αχ οι προσευχές της φουκαριάρας της μάνας μου!"
-Λογικά και με βάση τις υπερευαίσθητες ισορροπίες στην πτήση, έπρεπε το αεροπλάνο να είχε γίνει "στάχτη και μπέρμπερυ" θα αποφαινόταν βαθυστόχαστα-σε μια κρίση σοβαρής σκέψης- ο εθνικός γελωτοποιός μας.
-Και όμως- χάριτι θεία- δεν έγινε!
Εκείνες τις ώρες, την άλλη ή την παράλλη ημέρα,
(δε θυμάμαι ακριβώς, έχουν περάσει και χρόνια από τον καιρό της διήγησης),
λέω, ενώ διατελούσε υπό το κράτος της μεγάλης λαχτάρας, και περιφερόταν αλαλιασμένος στη βάση, ξαφνικά τον πλησιάζει ένας υπόλογος.
Υπόλογοι, εάν ενθυμούμαι καλώς- και διόρθωσέ με, αν κάπου λανθάνω- ονομάζονται οι μηχανικοί οι επικεφαλής της ομάδας συντήρησης που φροντίζουν τα αεροσκάφη, όταν επιστρέφουν στη βάση τους.
-Τον υπόλογο αυτόν, πρώτη φορά στη ζωή του, τον έβλεπε.
Και ενώ συνήθως οι υπόλογοι βρίσκονται μέσ' στη μουτζούρα- του συγκεκριμένου υπόλογου, η στολή έμοιαζε πεντακάθαρη, εντελώς ατσαλάκωτη.
-Ξέρεις σε ποιον οφείλεις την σωτηρία σου, Καπετανόπουλε; τον ρώτησε ο άγνωστος υπόλογος, με μειδίαμα ανθρώπου, που γνωρίζει άριστα, την απάντηση, τής γενομένης ερώτησης.
-Σε ποιον οφείλω τη σωτηρία μου; επανέλαβε, μηχανικά και σαστισμένος ο νέος πιλότος.
- Στον Δαυίδ της Εύβοιας, οφείλεις τη σωτηρία σου! απάντησε εκείνος.
-Α! πήρε ανάσα , ο Παναγιώτης- σαν χαμένος- ακόμη στον κόσμο του.
Ο υπόλογος, λέγοντας τη φράση, ξεμάκρυνε.
Ο Παναγιώτης, σαν ν' αφυπνίστηκε από λήθαργο, σκέφτηκε να τον βρει, να ρωτήσει λεπτομέρειες, να πληροφορηθεί περισσότερα.
-Τι κουβέντα ήταν αυτή που ξεστόμισε; πώς του κατέβηκε;
Έτρεξε πίσω του.
Έψαξε όλη τη βάση.
Ο υπόλογος άφαντος.
Τον περιέγραψε σε κάτι συνάδελφους.
Ρώτησε όλες τις βάρδιες.
Κανείς δεν τον γνώριζε.
-Παράξενο!
Ο Παναγιώτης προσπαθούσε να δείχνει και να γίνει απόλυτα ψύχραιμος.
Στριφογύριζε στο μυαλό του η φράση, ωστόσο:
-Οφείλει- είπε ο υπόλογος- τη σωτηρία του, στον Δαυίδ της Εύβοιας.
-Ποιος ήταν, πάλι, αυτός ο Δαυίδ της Εύβοιας;
Δεν τον είχε ακούσει ποτέ του.
Βασανιζόταν με το ερώτημα, ο φίλος, που ως την ώρα εκείνη, καμία σχέση με μοναστήρια και άγιους, ( μονάχα τη Βάνα Μπάρμπα, την Άντζελα Δημητρίου, άντε και το Νταλάρα, είχε τη ευχαρίστηση να γνωρίζει).
Προσπάθησε, μάταια, άλλη μια, να βάλει σε τάξη τα ταραγμένα συναισθήματα και τις σκέψεις.
-Παρανόμως ζω, εντάξει, έπρεπε να είχα σκοτωθεί εκεί, πάνω από την Εύβοια, πράγματι!
-Άκου "ο Δαυίδ της Εύβοιας", με έσωσε!
Ό,τι προλαβαίνει, ξεφουρνίζει ο κάθε πικραμένος εδώ μέσα, μου φαίνεται- μα πού χάθηκε κι αυτός ο υπόλογος;!
Ο λογισμός, αγχωμένα, ερχόταν έφευγε, ερχόταν έφευγε, σαν νευρασθενικός νοικάρης του πάνω πατώματος, που τον φάγαν οι αϋπνίες, και τρελαίνει με το αέναο σουλάτσο, τους αποκάτω.
Σαν οίστρος περίεργος, ο λογισμός, δεν τον άφηνε να κλείσει τα μάτια, στης λήθης το βολικό μαξιλάρι.
Και πέρασε η μέρα εκείνη, η επόμενη και η μεθεπόμενη κι ο Παναγιώτης προσπαθώντας να προσαρμοστεί, να απορροφηθεί απ' την επαγγελματική του ρουτίνα- σχεδόν- τον άγνωστό του, τον Δαυίδ της Εύβοιας -τον ξέχασε
.
Σαν να ξαναγίνονταν όλα, όπως πριν το συμβάν.
Σαν να έπαιρνε πάλι η ζωή, το λογικό, τετράγωνο, υλικό, άθραυστο προσωπείο της.
Σαν να μην είχε κινδυνέψει τον έσχατο κίνδυνο πριν λίγα μερόνυχτα.
Όμως, ο Τρισάγιος Θεός που τον κάλεσε, σε επίγνωση άλλης Αληθείας, το μικρό του αρνάκι, δεν τον άφησε ήσυχο.
Τον πολιόρκησε πάλι με τη λεπτή του φροντίδα, χωρίς να του παραβιάσει της ελευθερίας τη βούληση...
..................................................................
Ἐνα βράδυ, λίγες μέρες αργότερα, και ενώ κοιμόταν βαθιά, είδε στον ύπνο του κάποιον.
-Δεν ήρθες σπίτι μου να με ευχαριστήσεις πιλότε, του είπε, ο κάποιος, με ύφος παράπονου.
-Πού είναι το σπίτι σου; ρώτησε απορώντας ο νέος, κατ' όναρ.
-Στο Μοναστήρι του Δαυίδ στην Εύβοια, εκείνος του απάντησε.
...................................................
Ξύπνησε ο Παναγιώτης, μέσα στη νύχτα απ' το ολοζώντανο όνειρο, λουσμένος στον ιδρώτα, πνιγμένος σε δάκρυα.
-Τα συναισθήματά του, δεν περιγράφονταν.
Φωτιά θεία, στην ψυχή του είχε φουντώσει.
Η καρδιά του είχε μεταβληθεί σε άκαυτη, φλεγόμενη βάτο, που όμως η αίσθηση εκείνη, περιέργως, τον δρόσιζε.
Σηκώθηκε ευθύς, ετοιμάστηκε τάχιστα και αρπάζοντας, ό,τι μεταφορικό βρήκε μπροστά του, κοιτάζοντας χάρτες, ρωτώντας, τράβηξε για το Μοναστήρι στην Εύβοια.
Έφτασε.
Μπήκε μέσ’στον περίβολο με πόδια, τρεμάμενα.
Ρώτησε πού είναι ο ναός, να πάει να ανάψει κεράκι.
Προχώρησε.
Στάθηκε, με δέος, στο τέμπλο απέναντι.
Κοίταξε τα πρόσωπα του Χριστού της Παναγιάς, του Αγιάννη του Πρόδρομου.
Έκανε για πρώτη φορά- σε όλα τα χρόνια της αλαζονικής του νεότητας- πραγματικά και ευλαβικά το σταυρό του.
Στο τέμπλο, δίπλα στην Παναγιά, η μεγαλοπρεπής μορφή του Δαυίδ του Αγιώτατου.
Δεν μπόρεσε να κρατηθεί- κι ας ντρεπόταν να τον βλέπουν οι άλλοι να κλαίει.
Αναλύθηκε σε δάκρυα εξ εγκάτων.
Ο ταπεινότατος ασκητής τον ατένιζε σιωπηλός, πλην, φιλόστοργος, μέσ' στην ιλαρότητα και τη θεία γαλήνη.
-Αυτό το όσιο το πρόσωπο!
Το πρόσωπο του Αγίου Δαυίδ, στην αγιογραφία του τέμπλου, ολόϊδιο, με το πρόσωπο του παράξενου, άφαντου, Υπόλογου, στης Τανάγρας τη βάση, εκείνη την απίστευτη μέρα!
Στάθηκε , ώρα πολλή, ο Παναγιώτης, εν σιωπή, ευγνωμόνως...
...........................................................................
Από κείνη τη στιγμή και μετά, τίποτα πια, δεν ξαναφάνηκε ίδιο στα μάτια του.
Από κείνη τη στιγμή και μετά, το βλέμμα του Οσίου Δαυίδ στη ζωή του, σάρωσε απ' της επιθυμίας του, το τραπέζι, τη σκόνη της ματαιότητας μαζί με τη Βάνα Μπάρμπα, την Άντζελα, τα ξενύχτια στα μπουζουξίδικα, και ε ί δ ε για πρώτη φορά, ό,τι μέχρι τότε, να δεί, δεν μπορούσε.
Από κείνη τη στιγμή και μετά ο Παναγιώτης, ξεκίνησε καινούργια πορεία, με ζωηφόρο επί-γνωση.
Τα νέα δρομολόγια οδήγησαν σε μονοπάτια απο-κάλυψης νοημάτων, που μέχρι τότε, δεν διέθετε.
Ξεκίνησε επισκέψεις – αγρυπνίες σε μικρές σκήτες, στο Όρος το Άγιο, και η ζωή, κι ο θάνατος, οι άνθρωποι, κι όλη η πλάση, τυλίχτηκαν -για τη δική του συν-είδηση- απ' της Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού, το Φως, την Αλήθεια...
Ευανθία η Σαλογραία
...................................................................................................
...................................................................................................
Labels:
Άγιος Δαβίδ,
Εύβοια,
Μιράζ 2000,
πιλότος,
σωτηρία,
Τανάγρα
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)