Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι Τζιχαντιστές και το πτηνό

Σπάνιο πτηνό απειλείται από τους τζιχαντιστές στην Παλμύρα
Μόλις επτά φαλακρές ίβιδες της Ούρφα έχουν εντοπιστεί στη Συρία την τελευταία δεκαετία
 (Πηγή: Roberto Verzo / CC BY-SA 2.0)  

Δαμασκός
Ένα άκρως απειλούμενο πτηνό, η φαλακρή ίβις της Ούρφα, κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη Συρία μετά την κατάληψη της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος.
Η φαλακρή ίβιδα της Ούρφα (Geronticus eremita) εξαφανίστηκε από την Ευρώπη πριν από περίπου τρεις αιώνες και κατατάσσεται σήμερα στα είδη της Κόκκινης Λίστας που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.
Το μεγαλόσωμο μεταναστευτικό πτηνό απαντάται σήμερα μόνο στην Ούρφα της Τουρκίας και στο Μαρόκο. Το 2002, όμως, μια ομάδα μόλις επτά ατόμων ανακαλύφθηκε κοντά στην Παλμύρα.
Την περασμένη εβδομάδα, τρεις ίβιδες πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία εγκαταλείφθηκαν όταν οι φρουροί ασφαλείας στο χώρο όπου φυλάσσονταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Η τύχη των πτηνών αγνοείται,αναφέρει το BBC.
Οι αρχές προσφέρουν τώρα αμοιβή 1.000 δολαρίων για όποιον διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το ένα τέταρτο πτηνό της ίδιας ομάδας.
Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης στον Λίβανο δήλωσε ότι ο εντοπισμός της Ζηνοβίας, του αγνοούμενου θηλυκού πτηνού, έχει κομβική σημασία.
Η Ζηνοβία είναι το μοναδικό πτηνό που γνωρίζει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τόπους διαχείμασης στην Αιθιοπία και χωρίς εκείνην τα άλλα αιχμάλωτα πτηνά δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα.
Τρία ακόμη πτηνά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κρατούνται σε γειτονικό χώρο, παραμένει όμως ασαφές το εάν είναι ασφαλή.

Newsroom ΔΟΛ- BHMAgazino 30-31 Mαίου 2015

4 σχόλια:

  1. Τώρα τι να πω...συγνώμη ...., αλλά άνθρωποι εκτελούνται εν ψυχρώ, σταυρώνονται , παλουκώνονται , βιάζονται, βασανίζονται πέραν πάσης λογικής... τους έπιασε ο πόνος για το συγκεκριμένο είδος πτηνού; δίνουν μάλιστα και αμοιβή 1000 δολαρίων για πληροφορίες; Πάμε καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Unknown
    ΜΗΝ το πιάσουμε το θέμα με τους Τζιχαντιστές γιατί ΔΕΝ υπάρχουν λόγια! Εντάξει. Το θέμα με το πουλί, αποτελεί μια ελάχιστη πινελιά θλίψης στον πίνακα της ασύλληπτης κακουργίας που θα απλωθεί και άλλες περιοχές σε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μεταναστευτικά πουλιά δεν γνωρίζουν από ένστικτό τους δρόμους μετανάστευσης;Έτσι θυμόμουν.
    Δεν κάνει σε κανέναν εντύπωσει που οι Τζιχαντιστές έχουν σαν στόχους Χριστιανούς,Σιίτες,Αλεβίτες,μετριοπαθείς Σουνίτες,Κούρδους Γιεζίντι,πτηνά,θηλαστικά,ερπετά ό,τι κινείται εκτός από τους Σιωνιστές(έτσι αποκαλούν τους Ισρηλίτες οι Μουσουλμάνοι που δεν τους χωνεύουν);Περίεργα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παπα-Κώστα μου

    αυτό που με εντυπωσίασε στο άρθρο ήταν η πληροφορία ότι ΕΝΑ μόνο πτηνό είχε απομείνει ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.

    Προφανώς ΔΕΝ γνωρίζουν το δρόμο από ένστικτο ΜΟΝΟ. Προφανώς το σμήνος χρειάζεται έναν ΟΔΗΓΟ που έχει ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ έστω μια φορά τη συγκεκριμένη διαδρομή.

    Ίσως τα άλλα πουλιά να γεννήθηκαν στα κλουβιά και να ΜΗΝ ξέρουν ΤΟ ΔΡΟΜΟ.

    Γι αυτό χρειάζονταν το ΕΝΑ αυτό πουλί που χάθηκε και που το πουλί αυτό ΘΥΜΟΤΑΝ τη διαδρομή.

    Πραγματικά, γι αυτή τη λεπτομέρεια με εντυπωσίασε η είδηση. Για τη ΦΡΙΚΗ των Τζιχαντιστών ΔΕΝ επιθυμώ να μιλήσω. Όχι φρίκες σε αυτό το μπλοκάκι. Δεν τις αντέχω τις φρίκες...

    Βοήθεια και ο Μέγας Κωνσταντίνος σήμερα 21 Μαίου με το Πάτριο, τώρα που γράφω το σχόλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή