Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σπάνια από τον πρώτο αιώνα έχει αντιμετωπίσει η εκκλησία στην Ανατολή διώξεις σε αυτήν την κλίμακα



CNN / ΚΟ) Αυτή είναι η εποχή του έτους, που οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο - πάνω από 2 δισεκατομμύρια – θυμούνται την σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου μας.

Υπό το φως της τραγικής σφαγής των χριστιανών μαθητών στην Κένυα, την Πέμπτη, και τη συνεχιζόμενη απειλή κατά των χριστιανών σε άλλα έθνη, αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα ως Χριστιανοί θα πρέπει να θυμηθούμε επίσης τις σταυρώσεις, τους αποκεφαλισμούς, τους λιθοβολισμούς, την αναγκαστική δουλεία, την σεξουαλική κακοποίηση, την εμπορία ανθρώπων, την κακοποίηση, τους βομβαρδισμούς και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών - και άλλων – των οποίων η πίστη τους και μόνο αυτή τους κάνει στόχο θρησκευτικών (μουσουλμάνων)εξτρεμιστών.

Αμέτρητες ζωές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Πακιστάν, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Νιγηρία.

Τον Ιούνιο του 2012, ο καθολικός επίσκοπος Shlemon Warduniτου Ιράκ δήλωσε στην Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «Σας παρακαλώ βοηθήστε μας. Θέλουμε μόνο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία. Σας παρακαλώ, όχι άλλοι θάνατοι, όχι άλλες εκρήξεις, όχι άλλη αδικία." Μέχρι τότε, σχεδόν κάθε εκκλησία που είχε απομείνει στο Ιράκ είχε κατασκευάσει ένα τείχος γύρω από το κτίριο για να προστατευθεί από την απειλή του βομβαρδισμού.

Αυτή η κρίση κλιμακώθηκε σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ISIS σάρωσε σαν αστραπή μέσα από την επαρχία Νινευήστο Ιράκ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, μια πόλη που μέχρι το 2014 ήταν η πατρίδαμιας ακμάζουσας χριστιανικής κοινότητας, που βρίσκονταν εκεί αιώνες πριν από το Ισλάμ.

Ξανά και ξανά ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε, όπως θα μπορούσε να κάνει, και τώρα το αδιανόητο συνέβη: η Νινευή έχει αδειάσει από την αρχαία χριστιανική κοινότητά της, που υπήρχε εκεί για περισσότερο από 1.500 χρόνια.

Στις 27 Μαρτίου, σε μια παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χαλδαίος Πατριάρχης Louis Raphael Sako ανέφερε την σημερινή πραγματικότητα των αδελφών Ιρακινών χριστιανών ως "καταστροφική κατάσταση".

Έχει δίκιο.

Σπάνια από το πρώτο αιώνα έχει αντιμετωπίσει η εκκλησία στην Ανατολή διώξεις σε αυτήν την κλίμακα. Χριστιανικές κοινότητες που χτίστηκαν πριν από 2000 χρόνια και που άρχισαν από τους ίδιους τους αποστόλους, βρίσκονται σε στάχτες μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη. Οι επιζώντες λιώνουν ως πρόσφυγες, συχνά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς σπίτια ή εκκλησίες να υπάρχουν όταν και αν επιστρέψουν στην περίπτωση που η κατάσταση στην περιοχή σταθεροποιηθεί τελικά.

Είτε είναι Καθολικοί, είτε Ορθόδοξοι είτε Προτεστάντες, οι χριστιανικές κοινότητες βιώνουν περισσότερο μαρτύριο σήμερα από ό,τι τον πρώτο αιώνα.

Αυτό δεν είναι μια υπερβολή ή μια τεχνητή κρίση.

Όπως η Nina Shea, διευθύντρια του Κέντρου του ΙνστιτούτουHudson για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες, έχει θέσει εύστοχα,"κομμάτι-κομμάτι, ο Χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής καταρρέει".

Είναι αλήθεια ότι ο Χριστιανισμός αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή εξαφάνισης σε διάφορα μέρη του Ιράκ και της Συρίας και αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή σε χώρες όπως η Νιγηρία. Ως αλληλεγγύη σε εκείνους που απειλούνται, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II το περασμένο φθινόπωρο στα Ηνωμένα Έθνη είπε, "οι Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Μέσης Ανατολής."

Όταν γραφτεί η ιστορία της εποχής μας, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σταματήσει αυτή η προσπάθεια εξάλειψης των 2000 χρόνων του Χριστιανισμού από τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει αυτή η απειλή πριν επεκταθεί σε άλλα έθνη;

Αυτές οι κοινότητες χρειάζονται την αγάπη μας και την υποστήριξη, όπως ποτέ πριν, και χρειάζονται επίσης ασφάλεια και προστασία από τον κόσμο όπως ποτέ πριν.
Αυτό το Πάσχα ας  σκεφθούμε τα λόγια ενός χριστιανού
ο οποίος ο ίδιος αποκεφαλίστηκε για την πίστη του και μόνο.

Ο ίδιος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό μία ημέρα που βάδιζε σε ένα δρόμο προς τη Δαμασκό της Συρίας, όταν το όνομά του άλλαξε από Σαούλ σε Παύλος.

Σε επιστολή του προς τους χριστιανούς που ζούσαν σε παρόμοια επικίνδυνη θέση σε καιρούς διωγμών, έγραψε, 

«Προσευχηθείτε να ελευθερωθούμε από κακούς και πονηρούς ανθρώπους».

Αυτό το Πάσχα, ας προσευχηθούμε θερμά με όλη την αγάπη του Χριστού για όλους εκείνους που δοκιμάζονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου