Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Επιτρέπεται αυτοκτονία για λόγους "αξιοπρέπειας";






Φυσικά και δεν επιτρέπεται  η  αυτοκτονία για λόγους "αξιοπρέπειας", σαν αυτούς που επικαλέστηκε ο δύσμοιρος αυτόχειρας σήμερα.

Το γελοίον και μάταιον της αυτοκτονίας ,

έγραφα σε παλιότερη ανάρτηση εννοώντας ότι η αυτοκτονία ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε σε κείνον που φεύγει -μια και τον περιμένει η αιώνια κόλαση- κατά την εμπειρική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας- ούτε κυρίως σε κείνους που μένουν πίσω.

Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι, τούτη την αλήθεια, οι φλερτάροντες καθ'υπόδειξιν τού  κακού δαίμονα  με την σκέψη της αυτοκτονίας- να την  καταλάβουν.

Ο Θεός, ας παρηγορήσει- όσο γίνεται-   και όλους όσους έφαγαν το σοκ της αρκούδας, βλέποντας  την αυτοκτονία του ηλικιωμένου  φαρμακοποιού στο Σύνταγμα.

Ο Θεός ας παρηγορήσει και τους - εσαεί απαρηγόρητους- δικούς του ανθρώπους.

Σαλογραία
................................................................................................................
...................................................................................................................
 Υ.Γ.
Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη  Μαρία Κ. για το βίντεο που ακολουθεί. 
Μου το έστειλε σήμερα. 
Αν τις σκέψεις του βίντεο- σκέψεις του Αγίου Σεραφείμ της Βίριτσα- τις ασπαζόταν  ο καθένας μας, ο υ δ ε ί ς θα συγκατετίθετο να αυτοκτονήσει- γιγνόμενος  έτσι, η χαρά των δαιμόνων.

Εύχομαι ημέρα  με σθένος και φώτιση για κάθε ψυχή αγωνιζόμενη στο στάδιο της Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης Κυρίου Ιησού, του Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

34 σχόλια:

  1. η φωτό που διάλεξες είναι απρεπής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απρεπής για μένα δεν είναι η φωτό, αγαπημένο μου.

    (Με τη φωτό θέλω να σαρκάσω αυτή την άθλια έννοια της "αξιοπρέπειας"που χρησιμοποιούν οι δαιμόνιοι για να διαλύουν τις ψυχές των ανθρώπων στο έρεβος).

    Απρεπής για μένα, και καθαρή μαύρη τρέλα είναι η αυτοκτονία για λόγους "αξιοπρέπειας" δήθεν για να "μην επιβαρύνει τα παιδιά του".

    "Αξιοπρέπεια"
    αντικειμενικά ΔΕΝ υφίσταται.

    Είμαστε(με εξαίρεση τους αγίους)πολύ αμαρτωλοί άπαντες και πάνυ αναξιοπρεπείς ενώπιον του Θεού.

    Όσο για τα παιδιά έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τον ηλικιωμένο πατέρα τους γιατί και αυτός τα φρόντισε για πάρα πολλά χρόνια όταν ήταν μικρά ή ανήμπορα να θρέφουν τον εαυτόν τους.

    Τα παιδιά διδάσκονται συμπόνια φροντίζοντας γέρους γονείς.
    Τα παιδιά φροντίζοντας γέρους ή ανήμπορους ή άρρωστους, ξεκαβαλικεύουν από τα καλάμια των φαντασιώσεων που τους δέρνουν(ας είναι καλά η καταστροφική πλύση εγκεφάλου της τυφλεόρασης)
    όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.

    Το θέμα μας είναι ότι δεν νομιμοποιείται κανένας να αυτοκτονεί για λόγους "αξιοπρέπειας" αυτού του είδους.

    Είναι καθαρή βλακεία αυτή η κίνηση της αυτοκτονίας, υποβολιμαία υπό του αρχιβλάκα Εωσφόρου.

    Δυστυχώς, αν δεν είναι στερεωμένη η ψυχή στο νόμο του Θεού, είναι πολύ εύκολο να χάσει τον προσανατολισμό της, σε ώρα σκληρού πειρασμού -όπως η παρούσα οικονομική δυσπραγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η διαφωνία μας με κάτι δεν μας επιτρέπει να το γελοιοποιούμε! κι εγώ τη θεωρώ βλακεία την αυτοκτονία αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να κατανοήσω την τραγικότητά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατανοώ απολύτως την τραγικότητά της αυτοκτονίας γι αυτό κάνω αυτή την ανάρτηση, αλλά επιμένω να γελοιοποιώ και να σαρκάζω την έννοια της "αξιοπρέπειας"που ωθεί με τις υποβολές του Δαίμονα, τους ανθρώπους σε τέτοια τρομακτικά και μη αναστρέψιμα διαβήματα, ΓΕΜΑΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΟΔΥΝΗ.

    Η ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΗ απελπισία που υπάρχει πίσω από το τελεσίδικο της αυτοκτονίας "θάνατο αιώνιο απεργάζεται".

    Κοίτα το λινκ που έδωσα στην κύρια ανάρτηση, αν δεν το έχεις διαβάσει.

    Μιλάω εκεί, για έναν ευφυή μαθητή που όλο σκεφτόταν να σκοτωθεί, αλλά τελικά πρυτάνευσε η λογική της Εκκλησίας(μικρός ήταν πιστό παιδάκι) και αυτό το τρομακτικό κακό της αυτοκτονίας, δεν το έκανε στον εαυτόν του, ούτε άφησε οδυνηρά απαρηγόρητους δια βίου, τους δικούς του ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οκ θα το πάρω το χαπακι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην εφηβεία μου, ως θαυμαστής του Νίτσε, του Σοπενχάουερ, αλλά και της ιαπωνικής κουλτούρας, θεωρούσα την αυτοκτονία, μία αξιοπρεπέστατη προσωπική "έξοδο του Μεσολογγίου".
    Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά κάτι που έγραψα σε ένα χαρτί (έγραφα σκέψεις, ποιήματα και άλλα τινά, που μετά τα πέταγα, τα χάριζα ή τα καταχώνιαζα, συνήθεια που μου έχει μείνει μέχρι σήμερα, όταν δεν γράφω στον υπολογιστή), και το παραθέτω όπως το θυμάμαι: "Γιατί δεν θα αυτοκτονούσα: Φαντάσου με την αυτοκτονία σου να βρεθείς σε ένα μέρος, έστω και το ίδιο σκατά με αυτό που βρίσκεσαι τώρα, με την σημαντική διαφορά ότι από εκεί δεν μπορείς να δραπετεύσεις με κανέναν τρόπο".
    Η σημερινή αυτοκτονία, όπως και κάθε αυτοκτονία, είναι αιτία για να κλάψουμε, για τις παγίδες που βάζει ο διάβολος στους ανθρώπους για να τους απομακρύνει για πάντα από το Θεό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αυτοκτονίες από αξιοπρέπια δικαιολογούνται, όπως στο Ζάλογγο ή στο Αρκάδι, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό.
    Το μόνο που εύχομαι ειλικρινά είναι να τον συγχωρήσει ο Κύριός μας, ως ψυχικά ασθενή ενεργούντα, και να τον ελεήσει.
    Στους δε ηθικούς αυτουργούς, τους πολιτικούς- υπηρέτες του άρχοντος του κόσμου τούτου- να δώσει μετάνοια, γιατί η κόλαση που τους περιμένει θα είναι βαριά και τα κρίματα που έχουν στο λαιμό τους αμέτρητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλτατε Δάσκαλε

    ευχαριστώ πολύ για την κατάθεσή σου.
    Χαίρομαι που συμφωνούμε.
    Αυτός ο μαθητής που γράφω στην παλιότερη ανάρτησή μου για "το γελοίον και μάταιον της αυτοκτονίας", ΑΚΡΙΒΩΣ τη δική σου φράση μού είχε πει ένα βράδυ που μιλούσαμε:

    "Φαντάσου με την αυτοκτονία σου να βρεθείς σε ένα μέρος, έστω και το ίδιο σκατά με αυτό που βρίσκεσαι τώρα, με την σημαντική διαφορά ότι από εκεί δεν μπορείς να δραπετεύσεις με κανέναν τρόπο. Ω! Αυτό θα ήταν πραγματική Κόλαση!
    Γι αυτό αξίζει να κάνω υπομονή σε ό,τι και αν μου συμβαίνει τώρα, αν είναι από εκείνα τα φοβερά τα αιώνια να γλιτώσω".

    Ο Θεός ας δίνει ΦΩΤΙΣΗ.
    Μπαίνουμε σε πολύ σκοτεινή εποχή.

    Ο Υπομείνας εις Τέλος, εν Πίστει, Ελπίδι και Αγάπη Χριστού, μόνον αυτός θα γλιτώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπήκαμε στην σκοτεινή εποχή και βαζίζουμε ολοταχώς προς το τέλος...

    Προφητεία του Αμώς, 7ο κεφάλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θέμα είναι πως τα μέσα μαζικής χειραγώγησης, αναδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές ως δείγμα ηρωισμού...και η μάζα δυστυχώς μιμείται...

    ΜΑΙΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον οι μέρες που ζούμε. Πάντα είχαν, αλλά χάνονταν στην ευδαιμονία, λέμε τώρα, της καθημερινότητας.
    Η αυτοκτονία είναι μια πράξη απελπισίας, κατά κανόνα. Η συγκεκριμένη όμως ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας. Έτσι επέλεξε ο συγκεκριμένος κύριος να τελειώσει τη ζωή του. Αναφαίρετο δικαίωμά του. Δείχνει τα πιτσεύω και τις πεποιθήσεις του. Προφανώς πίστευε μόνο σε αυτή τη ζωή και σε καμιά άλλη. Κι επένδυε μόνο σε αυτή. Γι αυτό και δεν άντεχε να βιώνει την ξεφτίλα που ζούμε σήμερα όλοι μας. Είναι γεγονός πως υπάρχουν άλλοι που ζούν με ελάχιστα κι έχουν μύρια προβλήματα. Ξέρω πολλούς τετοιους ανθρώπους. Όμως δεν επιλέγουν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας ή παραίτησης. Ο κύριος αυτός γνώριζε τις συνέπειες της πράξης του. Γι αυτό κι επέλεξε να τελειώσει το βίο του στο Σύνταγμα. Για να προκαλέσει την κοινή γνώμη και να αντιδράσει σε όλα όσα γίνονται. Αριστερός λένε ήταν, τα μμε. Μου θυμίζει τις αποφάσεις τόσων ανθρώπων μεταπολεμικά, στον εμφύλιο, που επέλεγαν το θάνατο προσδοκώντας για τους άλλους ένα επίγειο μέλλον καλύτερο(που τελικά στην εφαρμογή του διαψεύστηκε εντελώς).
    Ό,τι και να πούμε δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε από τον απέναντι την επιλογή να διαχειριστεί τη ζωή και το θανατό του με βάση την προσωπική του πεποίθηση και πίστη. Από μένα: ο Θεός να τον συγχωρεί, αλλά δεν διατηρώ τη βεβαιότητα πως πίστευε σε αυτόν. Μπορεί και να μην επιθυμεί καν να τον επικαλεστώ για λογαριασμό του. Σε ό,τι όμως με αφορά ως πρόσωπο δεν του ζήτησα να πράξει έτσι και δεν με καλύπτει η επιλογή του. Βασικά τη θεωρώ εντελώς μάταιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι,αγαπητή Σαλογραία,να μπορούσαμε όλοι να ενστερνιστούμε τις σκέψεις του Αγίου Σεραφείμ της Βίριτσα που είδαμε στο βίντεο καθώς και την ανάρτησή σου,προφητική θάλεγα,Νους Χριστού.π.Ιουστίνου Πόποβιτς,στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.Εχουν αυτοκτονήσει πολλοί άνθρωποι,νεώτεροι κυρίως με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και τώρα η αυτοκτονία του συνταξιούχου με βάζει σε προβληματισμούς και σκέψεις πως κι άλλοι άνθρωποι θα μιμηθούν την πράξη του όχι μόνο από χρέη,αλλά κυρίως από την κρίση αξιών και οικογενειακών δεσμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαλογραία καλησπέρα.
    Είναι απολύτως τραγική η πράξη του συνανθρώπου μας, και φανερώνει, κάνει αμεσα και έμπρακτα φανερή, την κατάσταση που όλοι σκεφτόμαστε, την εξαθλίωση της ανθρώπινης ζωής. Η τραγική αυτή πράξη,αφενός έχει συνέπειες για την δική του ζωή, αλλά αφετέρου έχει και τρομακτικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Ενώ παρουσιάζεται ως πράξη "ηρωική" στην πραγματικότητα είναι μια πράξη αδιέξοδη. Είναι μια πράξη χωρίς ελπίδα ενώ αυτή την στιγμή έχουμε μεγάλη ανάγκη από πράξεις θάρρους και ελπίδας, από πράξεις υψηλές που μας δίνουν διέξοδο, υπομονή, καρτερικότητα, αγωνιστική διάθεση. Το αίσθημα που κυριάρχησε στην ψυχή μου όταν έμαθα το τραγικό γεγονός ήταν απελπισία και κατάθλιψη. Ένα μούδιασμα της ψυχής. Επιστράτευσα όλες μου τις δυνάμεις και την βοήθεια των καλών λογισμών ( του Χριστού και των αγίων μας) για να ισορροπίσω. Αν αληθεύει ότι ο άνθρωπος είναι ον μιμητικόν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τέτοιες ενέργειες. Τον αυτόχειρα ο Θεός να τον συγχωρέσει και έχει και την δική μας συμπάθεια αλλά η πράξη του (κρίνουμε μόνο την πράξη και τα αποτελέσματά της όσο βέβαια μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται να κρίνουμε τους ανθρώπους) ήταν προβληματική και αδιέξοδη για τον ίδιον και, ίσως, περισσότερο αδιέξοδη και προβληματική για την κοινωνία εάν βρει μιμητές.
    Εύχομαι καλή ανάσταση ΣΠΙΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλοι ανων. και αγαπημένη Μινωίτισσα και γω συμφωνώ μαζί σας.

    Δεν νομίζω ότι η οικονομική κρίση είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αιτία των απονενοημένων αυτών διαβημάτων.

    Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να αφαιρέσουν τη ίδια τη ζωή που ΔΕΝ δημιούργησαν,διαπράττουν σοβαρότατο έγκλημα κατά της ύπαρξής τους, και κατά την ταπεινή μου άποψη, ΚΑΜΙΑ οικονομική κρίση ΔΕΝ τους νομιμοποιεί να το κάνουν.

    Μακάρι να βρεθούν ελαφρυντικά για τις ψυχές τους κατά τη μέρα της Κρίσεως. Μακάρι.

    Όμως η αυτοκτονία δεν λύνει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα.

    Μόνο σωρεύει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    Μόνο ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ και τα παιδιά τους, ή τα αδέρφια τους και τους συμπολίτες τους σε αυτή την ΟΛΕΘΡΙΑ μίμηση.

    Επιτέλους ας σκεφτούμε ότι σε παλιότερους αιώνες, άρχοντες πάμπλουτοι και βασιλείς ΠΩΛΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ, δοξάζοντας το Όνομα του Κυρίου.

    ΚΑΙ ευφραίνονταν ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

    Εμείς, αντιθέτως, μόλις χάσουμε τα υλικά αγαθά μας, απελπιζόμαστε...

    Εκείνοι τα σκόρπιζαν τα υλικά αγαθά τους στους φτωχούς και χαίρονταν που γίνονταν και από τους φτωχούς φτωχότεροι.

    Εμείς οι υλόφρονες, αποκαλυπτόμαστε δέσμιοι της κολασμένης υπόληψης του εαυτού μας, και της "αξιοπρέπειας".

    Ας μου πεί,όμως, κάποιος πόσο "αξιοπρεπής"για την εποχή του ήταν ο Κύριος και οι Αγιοι Απόστολοι που ακτήμονες, πάμφτωχοι, γύριζαν από τόπο σε τόπο, μιλώντας στον κόσμο, και παρηγορώντας και ανασταίνοντας ψυχές νεκρές στο Φως του Θεού του Ζώντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ Μινωίτισσά μου σ ότι λές.
    Πολύ κατάλληλη ανάρτηση και σπουδαίο το βίντεο Σαλογραία μου.
    Εκείνο που με ανησυχεί είναι ο τρόπος που παρουσιάζουν το θλιβερό αυτό γεγονός τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτυχα το μεσημέρι σε τέτοια παρουσίαση που έμοιαζε σαν ηρωοποίηση και σαν κάτι το υψηλό, το ιδεατό, το ανώτερο... Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να μοιάζει ηρωισμός η πλάνη, η παγίδα της απόγνωσης, η ανυπαρξία της ελπίδας και του Θεού από την ψυχή ενός ανθρώπου που δεν είδε το Χέρι απ το οποίο μπορούσε να κρατηθεί.Δεν είναι παντοδύναμος ο άνθρωπος. Δεν είναι όμως και παντελώς αδύναμος. Είναι παιδί του Πατέρα που είναι έτοιμος να τον αγκαλιάσει αρκεί μόνον ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ. Ο δυστυχής αυτός άνθρωπος χρειαζεται την προσευχή μας τώρα και το έλεος της φιλανθρωπίας του Θεού.
    Καλό βράδυ Σαλογραία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρεγγίνα και φίλτατε Σπίθα παρηγοριέμαι που ακούω τις συνετές και φωτισμένες κουβέντες σας.

    Δεν κατάφερα να δω ειδήσεις και δεν άκουσα τι λένε οι δημοσιογράφοι ή ο κόσμος για το αποτρόπαιο περιστατικό της δημόσιας αυτοκτονίας.

    Σκέφτομαι τους συμπατριώτες μας Ελληνες που ήταν άρχοντες στη Μικρασία το 1922 και αφανίστηκαν οι άμαχοι με δαιμονικές σφαγές από τους Τούρκους. Που τους έκοβαν και τα χέρια οι ...Σύμμαχοι όταν πλησίαζαν στα καράβια τους εκεί κοντά στη Σμύρνη. Σκέφτομαι ότι ήρθαν στην Μητέρα Ελλάδα μόνο με τα ρούχα που φόραγαν, τις εικόνες τους, και ελάχιστα χρήματα. Και όμως αυτοί οι εξαθλιωμένοι επιβίωσαν και έγιναν τα καλύτερα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας τις δεκαετίες που ακολούθησαν διότι τους εμψύχωνε το ΜΕΙΖΟΝ που ήταν Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή Ρεγγίνα,Σπίθα και αγαπητή οικοδέσποινα,συμφωνώ πως πρέπει να προσευχόμαστε για την ψυχή αυτού του απελπισμένου ανθρώπου που έγινε αυτόχειρας καθώς και όλων των άλλων που έχασαν τη ζωή τους από απελπισία..Τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρεις,αγαπητή Σαλογραία,είναι πράγματι ισχυρά επιχειρήματα και φωτεινά παραδείγματα.Συγκινήθηκα ιδαίτερα για τους μικρασιάτες,διότι σαν παιδί μεγάλωσα μ΄αυτό το γεγονός που στα μάτια μου έμοιαζε με τρομακτικό παραμύθι..ο πατέρας μου που είδε τους συμμάχους να κόβουν τα χέρια των Ελλήνων όταν πλησίαζαν στα καράβια τους στο λιμάνι της Σμύρνης και τις σφαγές και τους βιασμούς στην προκυμαία , γλύτωσε,ενώ άλλοι συγγενείς σκοτώθηκαν,ήρθε στην Ελλάδα,έγινε οικογενειάρχης,νοικοκύρης που λέμε,μα πολύ-πολύ σπάνια γελούσε και θεωρούσε τα πάντα,χαρές και λύπες,περαστικές και εφήμερες.....ήταν πράγματι ένας φτωχός,αξιοπρεπής άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μινωίτισσα αγαπημένη
    ο πατέρας σου που γλίτωσε ενώ είδε στην κυριολεξία τον πιο φριχτό χάρο με τα μάτια του, έγινε προφανώς μέσα από αυτή την εμπειρία αληθινός φιλόσοφος, τουτέστιν αληθινά αξιοπρεπής άνθρωπος του Θεού, αφού ένιωσε ότι ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα γήινα τυγχάνουν παροδικά,ότι όλα είναι στην ουσία ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ.
    Δεν εννοώ, βέβαια, με αυτό να μην αντιπολεμήσει ο άνθρωπος το Κακό σε όποια μορφή το βρίσκει μπροστά του.
    Και βέβαια να το αντιπολεμήσει με κάθε τρόπο που ο Θεός θα τον φωτίσει και θα τον δυναμώσει για να το πράξει.
    Εννοώ ότι δεν πρέπει να γίνεται αιτία η φρικιαστική δράση του Κακού, ώστε να καταστρέφει από απελπισία ο άνθρωπος το ιερότατο σώμα του, παγιδεύοντας σε αιώνια δυστυχία συνάμα και την πολυτιμότατη ψυχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://nonews-news.blogspot.com/2012/04/77_06.html

    Για να υποστηρίξω ακόμη περισσότερο αυτά που γραψα πιο πάνω. Πως, δηλαδή, ο συγκεκριμένος κύριος δεν αγαπούσε το Θεό και δεν είχε καμιά τέτοια προσέγγιση της ζωής. Επομένως συμβατή η πράξη του με τις πεποιθήσεις του. Και να μη μας σοκάρει και κυρίως να μη μας εκπλήσσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aνων. φιλ.
    Προσωπικά εμένα ΔΕΝ με εκπλήσσει το γεγονός της αυτοκτονίας αγνωστικιστών ή συνειδητών αθέων.

    Για μένα αυτό είναι λογική συνέπεια της έλλειψης ισχυρού μεταφυσικού ερείσματος.
    Όταν δεν υπάρχει μεταφυσικό έρεισμα ισχυρό, τότε οι όποιες ανατροπές στα εξωτερικά γεγονότα αυτού του προσωρινού βίου, δημιουργούν τεράστιες τρικυμίες εν τω κρανίω των δοκιμαζομένων και... το...κρανίο συντρίβεται.

    Αυτές τις μέρες διαβάζω ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον για μένα βιβλίο του Ακαδημαικού και καθηγητή Νομικής στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Είναι το βιβλίο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ με τίτλο "ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΟΥ".

    Εκεί, σε κάποια σελίδα αναφέρει ως υπόδειγμα ψυχικού σθένους, και στον πεθερό του, ΣΠΥΡΟ ΤΡΥΠΑΝΗ που ενώ καταγόταν από πολύ άνετη οικονομικά οικογένεια, με την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 τα ΕΧΑΣΕ ΟΛΑ (μαζί και τον πατέρα του) και βρέθηκε επί ξύλου κρεμάμενος, έχοντας μόνο στήριγμα την αδερφή του, η οποία τον βοήθησε να σπουδάζει στο καλύτερο δυνατό σχολείο της εποχής του, πουλώντας τα κοσμήματα που είχε καταφέρει από την φοβερή καταστροφή να διασώσει.
    Νομίζω ότι αξίζει να παραθέσω ένα απόσπασμα σχετικό από το βιβλίο του, όχι όμως εδώ στα σχόλια γιατί θα χαθεί.
    Ίσως κάτω από την κύρια ανάρτηση, για να το διαβάσουν περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι, είναι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα ο Μαρκεζίνης. Φαίνεται καθαρά αυτό σε κάθε συνέντευξη που έδωσε στα ελληνικά μμε. Ελπίζω να αναφέρει στο βιβλίο(αλλού το γράφει) και για τις πνευματιστικές ενασχολήσεις του πατρός του. Είναι ενδιαφέρον κομμάτι για να διαπιστωθεί κι η "κληρονομιά" που έχει. Ένα κομμάτι της έστω και πόσο τον αφήνει, κι αν, ανεπηρέαστο. Ζήτημα προς διερεύνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλ. Ανων.
    Ήξερα ότι καλούσε πνεύματα και μιλούσε μαζί τους, ο ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓ.
    Δεν είχα ακούσει κάτι τέτοιο για το Σπύρο Μαρκεζίνη.
    Έχεις βεβαιότητα για την πληροφορία σου; Αλλά και αν είναι έτσι, δεν σημαίνει ότι ο γιος του Βασίλης Μαρκεζίνης ακολουθεί, ή εγκρίνει τέτοιες πρακτικές.
    Έχω φτάσει στη μέση του βιβλίου του αλλά ακόμη κάτι τέτοιο δεν το διάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο ίδιος ο γιος του το έχει πει, αν θυμάμαι καλά, στην εκπομπή:Ουδείς αναμάρτητος(!!!) στην ΕΡΤ στην Παναγιωταρέα. Αν ακόμη θυμάμαι καλά, που θυμάμαι, το αναφέρει σε βιβλίο του που αναφέρεται στον πατέρα του και το έγραψε ο ίδιος.
    Κι ένα ενδια΄φερον δημοσίευμα:
    http://www.paraskevi13.com/?p=20516

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=35549&tsz=0&act=mMainView

    Κι εδώ η συνέντευξη(νομίζω σε αυτή το λέει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ;-)
    Ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράσταση στα γεράματα!
    Θα το κοιτάξω!
    ωρα 3:54 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γέρος είναι ΜΟΝΟ όποιος νιώθει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ;-)
    Εντάξει. Ο,τι πείτε. Δεν θα διαφωνήσω!
    Αν με ρωτήσεις πώς νιώθω ενίοτε νιώθω για 17 και άλλοτε για 107, αναλόγως...
    ...........................
    Αρχισα και βλέπω την κουβέντα της Παναγιωταρέα με Μαρκεζίνη. Εκείνη η Παναγιωταρέα, καλέ, αγέραστη!

    Τη θυμάμαι ενώ ήμουν μικρή μαθήτρια στο σχολείο όταν εκείνη έκανε εκπομπές, ως σοβαρή δημοσιογράφος στην ΥΕΝΕΔ τότε, όπως λέγαν τη ΝΕΤ οι συνταγματάρχες, φτου φτου να μην την ματιάσω, για Όνομααα!

    Και ο Μαρκεζίνης στη συζήτηση πάρα πολύ συμπαθής.

    Βασικά, τον λάτρεψα διαβάζοντας την αυτογραφία του,και βλέποντας τον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο μιλάει για τη γυναίκα του.

    Ανθρωπος που ΤΟΛΜΑΕΙ μετά από τόσα χρόνια ατέλειωτου γάμου, να ΕΠΑΙΝΕΙ τη γυναίκα του ΔΗΜΟΣΙΑ και να πει οτι είναι ο πρώτος του και τελευταίος του έρωτας, πράγματι, για μένα τυγχάνει απίστευτα ΕΥΦΥΗΣ και ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ σύντροφος, διότι απονέμει τα ΕΥΣΗΜΑ της -κατά κόσμον- σπουδαίας καριέρας του, εκεί που ΚΥΡΙΩΤΑΤΑ- μετά το Θεό-τα οφείλει.

    Αλήθεια, χωρίς τη ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ Ευγενίας, τι θα ήταν ο Βασίλης Μαρκεζίνης;
    Κατά πάσα πιθανότητα, όχι κάτι ΤΟΣΟ ξεχωριστό, όσο έγινε.
    Ας έχουν υγεία και αγάπη πάντα οι άνθρωποι.
    Κλείνοντας...
    Θα ξαναθυμίσω τη χαριτωμένη φράση που ρωτάει:

    -Τι κρύβεται πίσω από εναν μεγάλο άντρα;
    -Μια μεγάλη γυναίκα!
    -Και τι κρύβεται πίσω από μια μεγάλη γυναίκα;
    -Ενας νιπτήρας γεμάτος άπλυτα πιάτα, χαχα!
    4:41 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας σηκώσω το γάντι.
    Για την Αννούλα...υπάρουν τρόποι και τρόποι για να μένει αγέραστος ένας άνθρωπος!!Η τηλεόραση ξεγελά. Μια γνωστή λέει πως άμα θες να δεις την ηλικία της γυναίκας πρόσεξε απλά πως κατεβαίνει μια σκάλα!!χαχαχαχα
    Όσο για τα εύσημα κλπ.. αν ο σερ δεν διέθετε το μυαλό,το επίπεδο δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Τα προσόντα τα κατείχε και τα καλλιέργησε. Μπράβο του. Αλλά ανδρώθηκε σε ευρωπαικά σαλόνια κι όχι σε νεοελληνικά κομπλεξικά. Δε θα επεκταθώ. Μ ανησυχεί μόνο που πιάνω πως τον προσεγγίζουν χριστιανοί κι ανησυχώ μη κι αλλοιωθεί η κρίση του!!
    Η εκπομπή π ανέφερε για τον αποκρυφισμό δεν βρίσκεται. Είχε δοθεί στο στούντιο και δεν ήταν εξωτερικό γύρισμα. Νομίζω ήταν στην πρώτη παρουσίαση βιβλίου στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ;-)
    Περισσότερο από όλα μου άρεσε χαχα αυτό με τη σκάλα!
    ;-)
    Πολύ σημαντική η φράση που είπες φιλ. ανων.

    : "Ανδρώθηκε σε ευρωπαικά σαλόνια και όχι σε νεοελληνικά κομπλεξικά".

    Για το νεοελληνικό ΦΘΟΝΟ, αυτή τη ΦΡΙΚΤΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ της Ελληνικής κοινωνίας- άργησα ανεπίτρεπτα πολύ να συνειδητοποιήσω σε τι έκταση και βάθος εκτείνεται, τον είχε προειδοποιήσει και ο γέρος Παπανδρέου- αναφέρει τα σχετικά και στην αυτοβιογραφία του.

    Ο sir Bασίλειος Μαρκεζίνης, ευτυχώς φαίνεται σχετικά με το θέμα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΛΑΦΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ...

    Τι να αγγίξουν τώρα τον αετό, τα κοκόρια;
    ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, ΕΥΤΥΧΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευγνώμων (που δεν έχω νιώσει στη ζωή μου τέτοια απελπισία ώστε να φτάσω στο σημείο να σκεφτώ αυτοκτονία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  30. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν "αντικειμενικοί "λόγοι που θα πιέσουν την ψυχή προς απονενοημένα διαβήματα. Αρκεί να την κυκλώσουν οι..εξαποδοί, με σύστημα και άγρια πολιορκία και την έκαναν τη δύστυχη ψυχή να χάσει τα αβγά και τα καλάθια!
    Η Παναγία να μας φυλάει!
    Ωρα 7 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή