Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ρεαλισμός-ποίηση π.Β. Θερμού(επανάληψη)


Οι στίχοι που ακολουθούν, αφιερωμένοι -με ατελεύτητη εν Κυρίω αγάπη- στον εικονιζόμενο  Στέφανο Κουτσούκο

  Σαλογραία
........................................................
Ρεαλισμός

Πρέπει να ρίξεις πολλά όνειρα
στο πηγάδι της ζωής
για να ανεβεί το νερό της  Αλήθειας

Β. Θερμός
.......................................................................................

27 σχόλια:

  1. Η αλήθεια, το νερό της αλήθειας για να ακριβολογούμε, δεν "ανεβαίνει" με τα όνειρα. Εκτός και αν θα πρέπει να γράψω την "αλήθεια" με εισαγωγικά.

    Κατεβαίνει (παραλείπω τα εισαγωγικά) και μάλιστα στα τάρταρα του Άδη, αν η ποιητική γραφίδα προέρχεται από ιερωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-) αχαχα! πού είσαι γιατρουλάκο; δεν κοιμάσαι μεσημεριάτικα; έρριξες πρόκα στον ποιητή, ή δεν κατάλαβα καλά; ή μήπως εσύ δεν έπιασες τι ήθελε να είπει ο ποιητής; δεν είναι σωστό- νομίζω- αν διαφωνούμε σε άλλα θέματα με τον π. Θερμό να του πετάμε την ποίηση μέσα σε βαθύ πηγάδιιιι!

    Θες να μου εξηγήσεις κάτι περισσότερο;
    Τι ακριβώς εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έγραψα. Ίσως, δεν το πρόσεξες ή δεν το κατάλαβες :

    "[Κατεβαίνει (παραλείπω τα εισαγωγικά) και μάλιστα στα τάρταρα του Άδη, αν η ποιητική γραφίδα προέρχεται από ιερωμένο.]"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι απλώς "πρόκα", ταβανόπροκα θέλουν όλοι αυτοί οι αισθητικοί, που μάχονται να μας μάθουν τα θρησκευτικά (τους) με τον εικαστικό τους λόγο.
    Διό και κουλτουριάρηδες ευστόχως ονομάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώ την εμπάθεια του άγνωστού μου κ. Κυπριανού Χριστοδουλίδη τόσο στο ιστολόγιο του Αναστασίου όσο και στο δικό σου αγαπητή φίλη. Ομολογώ πως απετέλεσε για μένα έκπληξη το πόση εμπάθεια μπορεί να εκθρέψει κανείς στο όνομα της υποτιθέμενης αλήθειας.
    Είναι πράγματι τόσο δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτή που μόνο ένα πρώτης σειράς θαύμα υπό του Αγίου και τελεταρχικού Πνεύματος μπορεί να το επιτύχει. Αυτό το θαύμα της ρωγμής των βεβαιοτήτων του εύχομαι στον αγαπητό σου γιατρουλάκο. Κι ένα ανάλογο σε εμένα.
    Με αγάπη
    γδμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :-)

    Κατάλαβααα!

    Μάλλον, "ξύνεις" τα νυχάκια σου για αντιπαράθεση, αλλά...είναι απόγιομα, έξω έχει έναν υπέροχο ήλιο και λέω να βγω για ένα μικρό, μοναχικό σουλάτσο. δήθεν ότι θα αγοράσω και κάτι δωράκια..

    Δεν νιώθω την παραμικρή διάθεση να πάρω το μέρος του πατρός Θερμού, σε ό,τι μου φανεί ότι σφάλλει,αλλά ως νεοέλληνας ποιητής- εμένα- μου φαίνεται απ' τους καλύτερους που έχω διαβάσει.

    Ξεχωρίζω την ιερατική του ιδιότητα, την ψυχιατρική του ιδιότητα, την συγγραφική του ιδιότητα από την ποιητική του την έκφραση.

    Λοιπόν, ας χαλαρώσουμε,μέρες που είναι, αγαπημένε Κυπριανέ.

    Ας πιούμε έστω και εξ αποστάσεως, ένα ελληνικό καφεδάκι με κουλούρι κανέλλας, ας χαμογελάσουμε και στους " εχθρούς " μας, διότι σε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (προεόρτια για μένα, μεθεόρτια για σένα) μου αρέσει να χαμογελώ ειρηνικά, ακούγοντας τα σείστρα της χαράς και της αθωότητας που το βρέφος- Λόγος, κράτησε κάποτε στα τρυφερά του χεράκια, ευλογώντας μας ΟΛΟΥΣ- " ΚΑΛΟΥΣ" ΚΑΙ " ΚΑΚΟΥΣ" , ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΥΣ- με την ΑΓΑΠΗ την ΑΦΑΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γδμ
    ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!
    Σε είχα χάσει και σένα, πουλάκι μου!
    Άλλος ένας που κρατάει τσίλιες τα μεσημέρια, χαχα...

    Ανέβασα το δηκτικό σου σχολιάκι, επειδή ΞΕΡΩ και τη δική σου ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ και του γιατρουλάκου.

    Εντάξει.
    ΤΟ ΕΧΩ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ.

    ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΜΟΝΙΜΩΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    (ΕΔΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ...ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ Ο..ΧΑΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ...)

    Δεν είναι εδώ, ωστόσο ο κατάλληλος χώρος για Θερμομαλλιοτράβηγμα... με νιώθεις!

    Καλύτερα να πείτε τις ...Θερμές συνέχειες στα άλλα μπλοκάκιααα!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γδμ :
    "Αυτό το θαύμα της ρωγμής των βεβαιοτήτων του εύχομαι στον αγαπητό σου γιατρουλάκο"

    Κυπριανός Χ :
    Βεβαιότητες, αγαπητέ γδμ, υπάρχουν πολλές (καθότι κατάληξη με -οτητες). Η πίστη δεν είναι βεβαιότητα, όπως δεν είναι και εμπιστοσύνη.

    Αν εσείς απεχθάνεστε τις βεβαιότητες, το ίδιο ισχύει και δι΄ εμέ. Μόνο που οι δικές μου δεν αφορούν στην πίστη. Ελπιζομένων υπόσταση είναι η πίστη, δεν είναι βεβαιότητα των ελπιζομένων. Η είναι, ή δεν είναι, υπόσταση. Ή έχουν, ή δεν έχουν υπόσταση τα ελπιζόμενα.

    Είναι όμως και "έλεγχος πραγμάτων ου βλεπομένων" και ως τοιαύτη, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγατε τον χαρακτηρισμό του εμπαθούς, που μου αποδώσατε. Ελέγξετε αυτά που γράφω χωρίς συνθήματα και ταμπέλες.

    Το αν είμαι ή όχι εμπαθής, αφήστε το για τους αναγνώστες, εφόσον δεν έχετε κάτι καλύτερο να γράψετε ώστε να βοηθηθούν αυτοί που θα μας διαβάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλεος με το Θερμό!! Το ψυχράνατε από την υπερβολική αγάπη! Κάνει λάθος σε πολλά, δεν είναι όμως για πέταμα. Για όνομααα, που θα λεγε και μια Σαλή(δεν την ξέρετε αλλά δεν πειράζει)! ;-)
    Και τα λάθη τα αποδέχεται ο Θεός. Ουδείς αλάνθαστος ή έστω άσφαλτος(κατά την κα Δημητρίου). Αλίμονο σε αυτούς που πιστεύουν πως είναι αλάνθαστοι και σωστοί. Μήπως είναι αυτός ένας τρόπος για να μείνει κλειστή η πόρτα του παραδείσου; Απλά αναρωτιέμαι, δεν μπορώ να γνωρίζω τα πως και τα γιατί του κάθε ανθρώπου. Αλλά φτάνει με την υπερορθοδοξία!! Σώνει, μπουχτίσαμε. Η πραγματική ορθοδοξία δε φοβάται, δεν κάμπτεται, δεν τρέμει και το λάθος.
    Τάδε έφη, μια ψυχή.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :-)
    " Η πραγματική Ορθοδοξία δε φοβάται δεν καμπτεται"
    ναι θα συμφωνήσω αλλά... Η πραγματική Ορθοδοξία, ΤΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΤΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΕΜΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ Α Λ Η Θ Ε Ι Α Σ...και αλίμονο αν η Κιβωτός της Αληθείας αρχίζει και μπάζει νερά πλάνης.
    ΑΛΙΜΟΝΟ!
    ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, τίποτα από την ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝ κάνει δογματικό λάθος ένας άνθρωπος, ένας παπάς, ένας δεσπότης, ο οποιοσδήποτε δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι οι οποίοι δεν μπορούν να διορθώσουν αυτό.
    Η εκκλησία στην ολότητά της δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ακόμα κι αν χαθούν όλοι οι χριστιανοί. Ο αρχηγός της τη φροντίζει καλύτερα από τον καθένα. Ας επιτρέψουμε όμως στον κάθε άνθρωπο να κάνει και λάθος αλλά και να το διορθώσει είτε άμεσα είτε όχι.
    Λάθη εξάλλου όλοι κάνουμε και δογματικά ενίοτε. Για να μην κάνουμε λάθη είναι απαραίτητη η γνώση και η πνευματική κατάσταση εκείνη που θα φανερώνει τη γνω΄ση και την εμπειρία του θείου. Ξέρουμε πολλούς τέτοιους; Προσωπικά γνωρίζω ελάχιστους.
    Γράφω τα παραπάνω διότι έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν τον Θερμό. Κάνει λάθη, ναι. Ποιός ξέρει όμως αν είναι εσκεμμένα ή όχι; Κανείς. Διορθώνουν από αγάπη; Εδώ γελάμε.
    Ο καθένας όπως νιώθει αλλά ας μην είμαστε τόσο σούπερ ορθόδοξοι στη θεωρία. Ενίοτε χρειάζεται κι η πράξη.
    υγ.
    Πριν λίγο καιρό ένας φίλος μου επικρίθηκε σφοδρότατα από σούπερ χριστιανούς. Μπήκα σε μια σελίδα να τον υποστηρίξω γιατί τον γνωρίζω. Έγραψα διάφορα κι είχα ένα επικοδομητικό διάλογο. Δε λέω. Μετά έπεσε στα χέρια μου ενα βίντεο όπου οι σούπερ ορθόδοξοι ερμήνευαν εντελώς αυθαίρετα κι εκτός πραγματικότητας ένα γεγονός που δε γνωρίζαν και βγάλαν συμπεράσματα συναλλαγής!!!! Είπα μέσα μου:κρίμα, πολύ κρίμα. Κι αναρωτήθηακ τι έχει να πει κι ο Θεός για όλα αυτά.
    Θα φανεί στην άλλη ζωή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυν. έγραψε:"Η εκκλησία στην ολότητά της δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ακόμα κι αν χαθούν όλοι οι χριστιανοί"
    .............
    ΝΟΜΙΖΩ Η ΟΡΘΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ αναφέρει:

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙ ΓΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΤΟ Σ Ω Μ Α ΠΙΣΤΩΝ.

    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΥΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

    ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΕΚΚΛΗΣΙΑ(αν κάνω λάθος, κάποιος, ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ας με διορθώσει. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΣ ΜΗ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ στέλνοντάς με στον...κόρακα! ;-))

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΧΑΤΑ, ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ε ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ
    Η ΕΩΣΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΕΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ Π Ι Σ Τ Η ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ Ε Ν Α Ν εκ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
    ......................
    Τον π. Βασίλειο Θερμό, ας τον αφήσουμε στην ησυχία του.
    Ας κρίνει ο Κύριος τα τυχόντα λάθη του, ή έστω η Σύνοδος στην οποία ανήκει.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.

    Οι εμπνευσμένοι του στίχοι,ήταν το θέμα μας.

    Ας μην πετροβολάμε- λόγω υπερβάλλοντος ζήλου- τους ποιητές.

    Ο Κύριος, κατεξοχήν τους αγαπάει, νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέλη της Εκκλησίας

    Την Εκκλησία την αποτελούν οι άγιοι άγγελοι, οι βαπτισμένοι Χριστιανοί που ζουν σε αυτό τον κόσμο, οι άνθρωποι που έχουν κοιμηθεί και εκείνοι που έζησαν πριν από την έλευση του Χριστού και αποδέχθηκαν το κήρυγμα του Θεανθρώπου στον ’δη. Οι άγιοι άγγελοι είναι ο πνευματικός κόσμος τον οποίο έπλασε ο Τριαδικός Θεός πρωτύτερα από οτιδήποτε άλλο. Οι άγγελοι αποτελούν και το πλήρωμα της πρώτης φάσης της εκκλησίας δηλ. της επουράνιας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μέλη και της εν χρόνω φανέρωσης εκκλησίας. Είναι κατ΄ εξοχήν λειτουργικά όντα, αφού έργο των θρόνων, των Χερουβείμ και των Σεραφείμ είναι ο Θεοπρεπής ύμνος του «γελ», έργο των Εξουσιών, των Κυριοτήτων και των Δυνάμεων είναι ο τρισάγιος ύμνος, ενώ των Αρχών, Αρχαγγέλων και Αγγέλων το «αλληλούϊα». Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ότι σε κάθε Θεία Λειτουργία παρίστανται και συμμετέχουν μυριάδες αγγέλων και χιλιάδες αρχαγγέλων.

    Οι εν ζωή βαπτισμένοι Χριστιανοί αποτελούν τα μέλη της επίγειας Εκκλησίας. Αυτή ονομάζεται στρατευομένη γιατί βρίσκεται σε διαρκή πνευματικό αγώνα προκειμένου να εξαγιασθούν τα μέλη της και να αποκτήσουν τη κοινωνία με το Τριαδικό Θεό. Οι κεκοιμημένοι Χριστιανοί αποτελούν τα μέλη της επουράνιας Εκκλησίας. Αυτή αποκαλείται θριαμβεύουσα, γιατί έχει ολοκληρώσει το έργο της, έχει κερδίσει τη διαρκή παραμονή της κοντά στο Θεό και συγκροτεί πλέον κοινωνία αγίων δίχως το κίνδυνο της πτώσης. Μέλη της Εκκλησίας είναι και όσοι έζησαν κατά τρόπο δίκαιο και άγιο πριν την έλευση του Ιησού στο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι παρέμεναν δέσμιοι του θανάτου μέχρι τη στιγμή που ο Θεάνθρωπος Ιησούς κατέβηκε στον ’δη μετά το σταυρικό του θάνατο και κήρυξε το Ευαγγέλιο και την Ανάστασή του. Από εκείνη ακριβώς την ώρα όλοι οι δίκαιοι της Π. Διαθήκης καθίστανται μέλη της θριαμβεύουσας επουράνιας Εκκλησίας. Γι΄ αυτό η στρατευομένη Εκκλησία τιμά κατά τη Κυριακή προ της Γέννησης του Χριστού όλους όσους ευαρέστησαν το Θεό, από τον Αδάμ μέχρι τον Ιωσήφ το μνήστορα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

    Τα μέλη της στρατευομένης Εκκλησίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και σε άρρηκτη σχέση με τη θριαμβεύουσα. Σε κάθε Θεία Λειτουργία μνημονεύονται τα ονόματα των κεκοιμημένων όχι ως απλή αναφορά όσων απουσιάζουν, αλλά ως βεβαιότητα ότι είναι παρόντες και ότι η Εκκλησία ξεπερνά τις διαστάσεις του χρόνου βιώνοντας έντονα τη πορεία της προς τα έσχατα, δηλ. τη θέωσή της. Αλλά και η θριαμβεύουσα Εκκλησία πρεσβεύει στο Θεό για την στρατευομένη, ώστε να μπορεί και η ίδια να αντιμετωπίζει νικηφόρα τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες και να κερδίσει την αγιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ανων.των 10:31 ευχαριστούμε θερμά για τις θεολογικές πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάτω ἀπό τούς στίχους, καί μπροστά ἀπό τό Β. ΘΕΡΜΟΣ, γιατί δέν βάζεις τό "π"; Ὑπάρχει λόγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Ανων 10:11
    Μιά ἐρώτηση στό πολύ ὡραῖο σχόλιο σου. Πρώτη φορά ἀκούω γιά τό "γέλ῾ Μπορεῖς νά γράψεις κάτι παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "γελ"; πού υπάρχει γραμμένη αυτή η λέξη;πού αναφέρεται; για βοήθησέ με, δεν το βρίσκω στα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε καλησπερίζω φίλτατη!
    Λοιπόν, άκου να δεις πού με πήγες με την ανάρτηση!
    Ήταν που λες πριν καιρό,που'χα το γιόκα μου εφηβούλη στα ντουζένια του,να παραδέρνει με όλα τα καλούδια της εφηβείας-ματαιώσεις,υπαρξιακά ερωτήματα,κοινώς τρωγότανε με τα ρούχα του και βασανιζότανε το πουλάκι μου.Τι να κάνει η δόλια η μάνα!Εκείνο τον καιρό είχα διαβάσει τη συλλογη ποιημάτων του παπα Βασίλη και είχα φάει κόλλημα με τους παραπάνω στίχους(κι ας φρικάρει ο γιατρός σου).Τους έγραψα λοιπόν σ 'ένα χαρτάκι και τους έχωσα στην τσέπη του,έτσι σαν αμήχανη παρηγοριά.Εύκολο είναι να μεγαλώνεις εφήβους;;
    Το αποτέλεσμα είναι οτι για πολύ καιρό έφαγα το δούλεμα της αρκούδας απ'το βλαστάριμου.Τισαλεμένη του πηγαδιού με έλεγε,τι ονειροπαρμένη!
    Δεν πειράζει πουλάκι μου!Στο βάθος το ζηλεύουμε αυτό που ρεζιλεύουμε και μάρτυράς μου ο Άθως...που λέει κι ένα τραγουδάκι!

    Φιλια-Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρεις εξαίρετοι ύμνοι καί δοξολογίες είναι με τις οποίες δοξολογούν την αγία Τριάδα οι εννέα τάξεις των Αγγέλων. Καί της μεν πρώτης ιεραρχίας των Θρόνων, Χερουβίμ καί Σεραφίμ, είναι ίδιος ύμνος το, γέλ γέλ, το οποίο έβγαινε από τους τροχούς των Χερουβίμ κατά τον Ιεζεκιήλ (ι' 13), και σημαίνει ανακυλισμός κατά τον Αρεοπαγίτη Διονύσιο (Ουραν. Ιεραρχ. κεφ. ιε'), της δε δευτέρας ιεραρχίας, των Κυριοτήτων, Δυνάμεων καί Εξουσιών, ίδιος ύμνος είναι το, Άγιος, Άγιος, Άγιος (Ησ. στ' 3), της δε τρίτης των Αρχών, Αρχαγγέλων καί Αγγέλων, ίδιος ύμνος είναι το Αλληλούια, κατά τον Νικήτα τον Στηθάτο (Φιλοκ. κεφ. 99).

    Ας μαθαίνουμε κιόλας.. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπημ.Στ.
    Πολύ χαίρομαι που άκουσα τη ζεστή φωνή σου.

    Ξέρεις γιατί διάλεξα και γω αυτό το κείμενο του π. Βασιλείου; διότι κάποτε, τυχαία, ανακάλυψα μέσα στο δωμάτιο, χωμένο σε ενα περίεργο ξύλο-δώρο από κάπου, στο γιο, ένα χαρτάκι, γραμμένο από το Στέφανο, κάτι σαν επίκληση σε μια αόρατη οντότητα γραμμένο εκεί στα φοιτητικά του χρόνια, που έλεγε: "...πες μου ποια είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!"
    Εκεί στο ίδιο εκείνο χαρτάκι, έγραψα, τότε, μια απάντηση, το ξανακαταχώνιασα στο ίδιο μέρος που το βρήκα, και στο παιδί, δεν είπα τίποτε.
    Ούτε θα πω. Δεν διαβάζει και το μπλογκ.
    Θα αργήσει να το μάθει...
    Κάποτε, ωστόσο, μπορεί να το βρεί. Μπορεί να διαβάσει την απάντηση στο δικό του ερώτημα.

    Ο Θεός δύναται να ενεργεί με ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ σκηνικά και να μας αφηνεί ενεούς, με την ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ!
    Μια και μιλήσαμε τώρα, θα ήθελα να πω ότι βλέπω πολλές φορές πρόσκληση να με κάνεις φίλη στο facebook.
    Λοιπόν, θέλω να εξηγήσω, ότι στο φατσομπούκι, μου είχαν ανοίξει ως "ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ" λογαριασμό τα παιδιά, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ(πέραν του ανοίγματος του λογαριασμού) ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΦΑΤΣΟΜΠΟΥΚΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΓΡΙΕΣ σαν και μένα, ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ.
    ΟΠΟΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛίΑ, ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Ο Υ Δ Ε Ν ΕΤΕΡΟΝ.

    ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ.

    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ Μ Ο Ν Ο Ν ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.

    ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ
    Κ Α Ι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,όπως το φατσομπούκι, ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ
    Π Ρ Ω Τ Α , ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΩ στους φίλους.

    ΑΥΤΟ, ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ της όποιας τυχόν ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΜΟΥ, για σύναψη εκεί φιλίας.
    ..................................

    Εύχομαι υγεία και κάθε ευλογία, αγαπημένο μου Στ. για το νέον οικονομικόν έτος (επειδή το εκκλησιαστικόν, αρχίζει κάθε πρώτη Σεπτέμβρη, χαχα...)

    Φιλιάααα!
    ..................
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝΩΝ.ΦΙΛ. για τις ωραίες θεολογικές πληροφορίες που μας έστειλε!
    Εμαθα και τι είναι το "γελ"!
    .................................

    cummulus,
    της εγκυκλοπαιδικής μου αναβάθμισης, τυγχάνεις ο ηθικός αυτουργός, "οφείλω χάριτας":
    (λατινιστί:gratias ago)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. γενικά, φίλε "γδμ" άμα της στρίψει της Σαλογραίας, τρέξτε όλοι να κρυφτείτε! Βγάζει πολύ νεύρο και κακές λέξεις ετούτο το πατρινό εξ Αυστραλίας παλαιοημερολογίτικο Σαλογραιάκι μας. Την εκκλησία μόνο ο Κύριος ερμηνεύει και οι άγιοι, καμία Σαλογραία δεν το κατάφερε ακόμη, όσο και αν επιμένει να γράφει και να γράφει και να γράφει τις δικές της ερμηνείες για την εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. :-)
    Δεν κατάγεται από την Πάτρα η Σαλογραία ανων. των 8:45...Εκ Μεσσηνίας κατάγεται...
    Σ ευχαριστώ για την αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ξέρουμε, πήγε νύφη στην Πάτρα, όπου και κόλλησε τον παλαιοημερολογιτισμό, διότι σκανδαλίστηκε από την εκκλησία, ζητούσε κάτι τελειότερο, τελειότατο, σχολαστικότατο. Όλα μας τα έχει πει, λες και είμαστε ο ψυχαναλυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. :-)
    Όχι ευλογημένο μου...δεν τον κόλλησα τον...παλαιοημερολογιτισμό στην Πάτρα.

    Ήμουν από κοπέλα(χαχα..στην έσκασα! είδες που δεν τα ξέρεις όλα;)

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ ΣΕ ΣΕΝΑ, ούτε στους πράκτορες του Πατριάρχη κυρίου Βαρθολομαίου, Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ.

    Για ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΩ.

    ΑΠΛΩΣ, τώρα, Τ Υ Χ Α Ι Ν Ε Ι ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ και συ, ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ...χαχα...

    Δεν θα συνεχίσω την κουβέντα...πρέπει να κάνω δουλειά...σε φιλώ και... μετρίασε την κακή σου διάθεση.

    ΔΕΝ ΣΕ ΩΦΕΛΕΙ, ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ...

    Ό,τι αρνητικό εκπέμπουμε προς τον πλησίον,στον ταλαίπωρο εαυτόν μας, πάλι επιστρέφει...και του χαλάει την υγεία και του ανεβαίνει το ζάχαρο και είναι ΚΡΙΜΑΑΑΑ!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έχετε δίκιο, Γνησιοτάτη. Τα παιδιά καμιά φορά μας βάζουν σε μεγάλους πειρασμούς με τις αποκοτιές τους και τις λάθος επιλκογές τους και μετά ΕΚΤΟΝΩΝΟΜΑΣΤΕ σε μπλογκ, τα βάζουμε με τους παπάδες, ψάχνουμε Γνησιοτάτους και ΓΟΧοτάτους, βρίζουμε τους παπάδες (πχ τον Βαρθολομαίο) και γενικώς ΠΡΗΖΟΥΜΕ ανωφελώς τους αναγνώστες. Έχεις δίκιο, δεν ωφελεί. Κάτσε μακριά από την εκκλησία, αφού δεν είναι επαρκώς αγία για τα μέτρα του νου σου, άκου μόνο το νου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ;-)
    Αγαπημένο μου είναι φανερό ότι είσαι ΠΟΟΟΟΛΥ βασανισμένο και ξύνεις τα νυχάκια και συ για ...κρεβατομουρμούρα...

    Δεν θα σου φέρω αντίλογο.
    Ο Κύριος συμβουλεύει να μην φέρνουμε αντίλογο, σε αυτούς που πάνε γυρεύοντας για τσαμπουκά,
    ΠΑΡΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ.

    ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, ΚΡΙΝΩ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ.
    :-)
    θα σου πω μια ωραία φράση θα σε αφήσω να κάνεις γλυκά νάνι...

    -Υψηλοτάτη μου, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!

    Φιλάκια!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή