Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ο Αϊνστάϊν, το Φ(φ)ως και η αναπλαστική του δύναμη...


Αγαπημένο μου
όταν το σκοτάδι, γύρω και μέσα μου, πλεονάζει για διάφορους λόγους, μου αρέσει να σκέφτομαι τα μυστήρια του φωτός και να παρηγοριέμαι.

Διάβαζα κάποτε ότι η πιο σημαντική ικανότητα του ανθρώπου, είναι η ικανότητα, τού να παρηγορεί ο ίδιος, τον εαυτό του!
Στον καιρό μας- καιρό παμμέγιστης Αποστασίας από το Θέλημα του Κυρίου, σπανίζουν- δυστυχώς- οι εν Αγίω Πνεύματι παρηγορητές.
Σήμερα, λοιπόν, που σχεδόν από πουθενά- εκεί έξω- δεν ελπίζουμε ουσιαστικό και ενσυνείδητο λόγο ενίσχυσης, αποτελεί μέγιστη ευλογία αυτή η Χάρη -όταν μας επισκέπτεται ένδον, με τη μορφή τρυφερής εικόνας,ιλαρού συναπαντήματος, αφοπλιστικής μουσικής ή και φωτισμένης σκέψης, που έστειλε ο φύλακας άγγελος- αφήνοντας στην ψυχή μας- έστω και ανεπαίσθητο- αποτύπωμα ειρήνης...

Θυμούμαι στην παιδική μου ηλικία, τότε που δε βλέπαμε Τυφλεόραση, ώστε να μας διαστρέφει σε πολλαπλά επίπεδα τη σκέψη-και κατ' επέκταση το συναίσθημα- και η καρδιά μου, τραγουδούσε, ίδια ανέμελο τζιτζίκι, ή χόρευε στο απαλό αεράκι της άνοιξης του βίου, σαν πολύχρωμη, ανάλαφρη πεταλούδα(παρά τον πόνο εκ των κακών σχέσεων των γονέων) θυμούμαι, λέω, ότι ακούγοντας περί της Δεύτερης Έλευσης του Κυρίου, το όλο ζήτημα φάνταζε στη γήϊνη, αδαή, χοντροκομμένη λογική μου, αλλόκοτο και απίστευτο.

Το ενδεχόμενο της μετατροπής του υλικού σύμπαντος εν ακαρεί, όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, παρουσιαζόταν συναρπαστικό, εκπληκτικό, αλλά και, έως..αδύνατον!

Με ταχύτητα ασύλληπτη, τόνιζαν ευλαβώς, οι θεολογούντες, άπαντα, γ ύ ρ ω και
μ έ σ α μας -όταν φτάσει εκείνη η στιγμή- θα μεταλλαχτούν, σε κάτι λαμπρό, και εις το διηνεκές, θαυμασιότατο!
Θα αναστηθούν τα σώματα, τών απ' αιώνων νεκρών- και αυτό είναι Δωρεά του Αναστημένου Κυρίου Ιησού Χριστού του δεύτερου Αδάμ- με νέα υφή, άφθαρτα, έτοιμα να εισπράξουν -και δια του εγερθέντος και εν τω Φωτί αναπλασθέντος σώματος- όσα εν τη Γη- όσο ζούσαν- φύτευσαν, πότισαν με την προαίρεσή τους - και δια των λόγων τους- καλλιέργησαν.

Τα σώματα των Δικαίων- πάντα σύμφωνα με τη Διδασκαλία των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας- θα αναστηθούν εις Ανάστασιν Ζωής, τα σώματα των Αδίκων, εις Ανάστασιν Κρίσεως.

(Ήξει δε η ημέρα Κυρίου, ως κλέπτης εν νυκτί, εν η οι ουρανοί ροιζηδόν παρελεύσονται, στοιχεία δε καυσούμενα λυθήσονται, και γη και τα εν αυτή έργα κατακαήσεται...δει υπάρχειν υμάς εν αγίαις αναστροφαίς και ευσεβείαις, προσδοκώντας και σπεύδοντας την παρουσίαν τής του Θεού ημέρας, δι ήν ουρανοί πυρούμενοι λυθήσονται και στοιχεία καυσούμενα τήκεται!

Καινούς δε ουρανούς και γην καινήν κατά το επάγγελμα αυτού προσδοκώμεν, εν οίς δικαιοσύνη κατοικεί.

Διο αγαπητοί, ταύτα προσδοκώντες, σπουδάσατε άσπιλοι και αμώμητοι αυτώ ευρεθήναι εν ειρήνη(Β καθολ.Πέτρου κεφ. γ στ.10-14))

Αυτό το θέμα της Δεύτερης Παρουσίας του Κυρίου και της εν ριπή οφθαλμού, αλλαγής
των π ά ν τ ω ν- φύσεως και ανθρώπων-δημιουργούσε στην παιδική μου διάνοια, <τρόμον και έκστασιν>, αλλά...και ολιγοπιστία, που αύξαινε όσο μεγάλωνα-για ευνόητους λόγους.

-Εντάξει, μανδάμ, εντάξει!
Πιστεύω ό,τι είπε ο Χριστούλης, σε γενικές γραμμές το πιστεύω,μη σμπρώχνεις σου λέω, αλλά...αυτή η αλλαγή η αστραπιαία, πώς θα γίνει;
Είναι δυνατόν;
Τόσοι πεθαμένοι;
Ακαταμέτρητων χιλιετηρίδων πεθαμένοι, ξαφνικά να ξαναπάρουν πίσω ανακαινισμένα και αφθαρτοποιημένα τα σώματά τους, σώματα των οποίων τα μόρια με μύριους τρόπους διασκορπίστηκαν δια μέσου του χρόνου, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα;

Με δουλεύεις, άραγε, με ψιλό γαζάκι; θα συμβούν τέτοια πράγματα;

Μη και τα παραφουσκώνει η φαντασία των...βαρεμένων θρησκευάμενων;

Θα γίνουν;

Δείχνει, πάνυ αφύσικο!

-Αγαπημένο μου!
Ωθείς τη γαιδουρινή υπομονή μου σε ακραία όρια, με τη αμφισβήτηση που κάθε τόσο εγείρεις, στα βαθέα - ζωής και θανάτου- ζητήματα.
Σκάσε και σκάβε... ένδον!
Με το ΠΑΣΟΚ, να το ξέρεις, όλα γίνονται!

-Α καλά!
Εγώ ρωτάω στα σοβαρά και συ μου απαντάς, σαλότητες, για Όνομααα!

-Περιστεράκι μου, δε λέω σαλότητες.
Σου τονίζω, απλώς, ότι αν όχι με το Πασόκ, πάντως και με την εξήγηση της Επιστήμης, σήμερα, ΟΛΑ γίνονται!

- Τι εννοείς;

-Να στο κάνω πιο λιανά, μήπως και διαφοροποιηθεί, κάπως, η υλιστική σου προσέγγιση:

Θυμάσαι το μακαρίτη τον Αϊνστάϊν και τη φοβερή του εξίσωση - εκείνη τη φημισμένη- που λέει ότι η Ενέργεια κάθε σώματος, είναι ίση με τη μάζα του σώματος, επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός;
Το θυμάσαι σίγουρα!

- Με τι ταχύτητα τρέχει το χρυσαφένιο το φως;

- Με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Μάλιστα!
Αυτή είναι η ταχύτητά του, σε όλο το γνωστό σύμπαν, και δεν θα του ζητήσουμε το λόγο, εμείς:< διατί τρέχει με τόσο και όχι με τριακόσια δέκα ή με τετρακόσια>, εντάξει;
Με <πιάνεις>;

Αποφασίζει ο Νομοθέτης Τριαδικός Θεός, και τρέχει η ακτίνα με τόσα, πώς το λένε!

Συγκεντρώσου!

Εμείς θα του υποδείξουμε τώρα του Κυρίου, τι σταθερές θα δώσει στο Σύμπαν που δημιούργησε;

Μη γένοιτο, τόση αυθάδεια.

Λοιπόν, άκου τώρα τι μας πληροφορεί , την σήμερον, η επιστήμη και όλο με αφήνει με το στόμα ορθάνοιχτο:

Λέει, λοιπόν, η επιστήμη ότι αν για κάποιο λόγο, ξαφνικά, το φως ...λωλαθεί -κατόπιν εντολής του Δημιουργού του βεβαίως - από τη χαρά του, ας πούμε- και αυξήσει την ταχύτητά του, στις εφτακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ή αν το φως πάθει μια... ψιλοκατάθλιψη -που <φοριέται> πολύ στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο σήμερα,μας πληροφορούν οι εφημερίδες- και αρχίσει να..σέρνεται ρίχνοντας την ταχύτητά του, στα 50.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ή στα εκατό, ή δεν ξέρω σε τι άλλο νούμερο, τότε, ξαναλένε οι επιστήμονες,ω τότε, ως που να πεις: <φτου σκουληκομερμηγκότρυπα!>, τότε πάραυτα θα αλλάξουν ό λ ε ς οι γνωστές ιδιότητες των σωμάτων και θα μας προκύψουν σώματα με εντελώς άλλες ιδιότητες!

-Πω πω!

Εδώ θα γίνουν σημεία και τέρατα δηλαδή, σαλογραία μου...

(Μυαλό ο μακαρίτης ο Αλβέρτος...
Και μέχρι περίπου την εφηβεία του, για χαζό τον <έκοβαν> οι αφελείς δάσκαλοί του...)

-Επομένως;

-Επομένως,μην είμαστε σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι τη καρδία και τοις ωσίν(Πράξεις ζ, 51) σαν τα βόδια τους φαρισαίους τους λιθοβολούντες τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, τον ορώντα, τους ουρανούς ανεωγμένους και Δόξαν Θεού,(Πράξεις ζ, 55) λίγο πριν παραδώσει το αγιώτατο πνεύμα του.

Τουτέστιν, αν η επιστήμη, με πληροφορεί ότι με την αλλαγή της ταχύτητας του φωτός θα αλλάξουν οι ιδιότητες των σωμάτων, γιατί όχι με το Λόγο του Κυρίου, να μην εγερθούν και τα σώματα των νεκρών;


Τι είναι αδύνατον, για Εκείνον που εξουσιάζει, ως Άκτιστος και Άχρονος και Παντοδύναμος και Πάνσοφος Δημιουργός, Ό Λ Α τα στοιχεία και τα Μυστήρια της κτιστής φύσεως;

Τίποτα!


Για να μη μακρηγορώ, λοιπόν, και σε κουράζω:

ΟΛΑ όσα είπε ο Χριστούλης, λατρεμένο μου-και με την εξήγηση της σύγχρονης επιστήμης, η ολιγόπιστη, πλέον- το έπιασα το...υπονοούμενο- μπορούν να γίνουν και ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ!

Βἐβαια, και να μην καταλάβαινε η Επιστήμη, ή και να μην μπορούσε να εξηγήσει, σκορδοκαΐλα μας!

Εμείς το λόγο του Αναστημένου Χριστού , πιστεύουμε πρώτα και κύρια,

και την επιστήμη σε δεύτερη μοίρα πάντα την έχουμε,διότι άλλα είν' τα χωράφια της, όμως...μια και υπάρχει την σήμερον, από τα γήϊνα πανεπιστήμια κάποια πληροφορία που μπορεί να ενισχύσει την πίστη σε ολιγόπιστες κατίνες όπως είναι η αφεντιά μου, το γεγονός εκτιμάται ως απολύτως ευπρόσδεκτο!

Ο Παντοδύναμος Κύριος του Σύμπαντος κόσμου, που όρισε τις σταθερές του σύμπαντος, ανα πάσα στιγμή μπορεί να τις αναιρέσει, και να δημιουργήσει για όλους μια νέα πραγματικότητα, βασισμένη πάνω σε άλλους νόμους, όπως Εκείνος θα κρίνει.

Μακάριοι όσοι- είτε ζωντανοί είτε κεκοιμημένοι- θα ευρεθούν εκείνη τη μεγαλειώδη Ώρα του Τέλους, έχοντας τη δέουσα προετοιμασία και ετοιμότητα τότε που το Φως-Ιησούς

(διότι Αυτός είναι το Αληθινό Φως του Σύμπαντος πέρα και πάνω από κάθε υλικό ήλιο που βλέπουν τα ανθρώπινα τηλεσκόπια)

του Κόσμου-έπειτα από την αμετάκλητη Εντολή του Θεού Πατρός- θα λάμψει με τη λαμπροφόρο Του Έλευση, και εν θεϊκή Δυνάμει, δια Πνεύματος Αγίου, θα μεταμορφώσει το Σύμπαν ανασταίνοντας τα σώματα και τις ψυχές, τών από αιώνων,τεθνεώτων ανθρώπων...

Μακάριοι όσοι θα εισέλθουν - ως ευφρόσυνοι πολίτες- στην Επουράνιο Βασιλεία της Παναγίας Τριάδος...

Ακούραστα-με μια Πίστη που μετακινεί και όρη-το τονίζουν Πάντες οι Αγιοι.

-Μακάριοι!

ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ

22 σχόλια:

 1. Άσχετο με το θέμα καλή μου Σαλογραία ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευχούλα σου είναι ότι καλύτερο δεν σου εγγυούμαι 5 αλά ένα στα σίγουρα παιδί έρχεται. Να είσαι πάντα ευλογημένη από το Θεό καλή και πάλι σε ευχαριστώ :-)


  Με αγάπη ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ;+)
  ...Π ο λ ύ ό μ ο ρ φ α Σαλογραία!
  Πολύ όμορφα...

  Καλή συνέχεια ομοίως,
  ώς ζήσεις γάρ εσαεί,
  στ'Αυτό Φώς Αυτού! ;+)

  †ΒΒΒΒ†HOC VINCES†ΙCXC ΝΙΚΑ†
  http://www.romanity.org/indexe.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Elijah H. Junior
  Αμήηηην!
  Είθε όλοι οι καλοπροαίρετα αγωνιζόμενοι, εν τω Φωτί Αυτού, να αγαλλόμεθα.
  Ευχαριστώ πάντα για την αγάπη :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι ευκαιρία να μας εξηγήσει κάποιος Σαλή μου, γιατί η ταχύτητα του φωτός είναι αυτή που είναι, και γιατί υπάρχει, (και όχι πως υπάρχει) το σύμπαν.
  Γιατι υπάρχει, αυτό που υπάρχει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλά ε! έχω μήνη άφωνος!!!Τέτοιο πάντρεμα επιστήμης,Θεολογίας,και τεχνολογίας ΚΒΑΝΤΟΝ Αϊνστάϊν δεν σε φανταζόμουν τόσο διάνοια!
  Εγώ πάντως πιστεύω ότι σε αυτόν το κόσμο τα μάτια μας είναι κλειστά και όταν πεθαίνουμε και βγαίνει η ψυχούλα μας,τότε ανοίγουν τα μάτια και βλέπουμε τον πανέμορφο πραγματικό κόσμο του Δημιουργού.Τότε ισχύει το Τα σώματα των Δικαίων- πάντα σύμφωνα με τη Διδασκαλία των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας- θα αναστηθούν εις Ανάστασιν Ζωής, τα σώματα των Αδίκων, εις Ανάστασιν Κρίσεως.

  Να είσαι πάντα καλά αγαπητή εν Χριστό . ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Cummulus :-)
  αγαπημένε του Χριστούλη
  τα γιατί και τα διότι, φάγανε το στρατιώτη...
  και δεν θα καθίσω - εγώ το κεραμίδι- να ανακρίνω τον Κεραμέα...
  Αν περάσει από τη σελίδα κάποιος ειδήμων, και έχει απάντηση στο ερώτημά σου, ας μας τη δώσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φωτάκι μου:-)
  το έχω καταλάβει ότι είσαι αγαθή ψυχούλα, αλλά μην το παρακάνεις στην αγαθότητα, για Ονομααα!
  Την τύφλα μου ΔΕΝ ξέρω!
  Ένας πάβλακας χωρίς περικεφαλαία είμαι, απλά, κάτι ε λ ά χ ι σ τ ο υποπίπτει στην αντίληψή μου- από διαβάσματα, ή καμια κουβέντα με ειδικούς- και προβαίνω σε κάποιες θεολογικές αναγωγές πάντα με τις δέουσες επιφυλάξεις, διότι τα Μυστήρια που μας περιβάλλουν είναι αμέτρητα και άρρητα.
  Εύχου να αποκτήσω Μετάνοια και Φώτιση κάποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο/Η ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Ο Αϊνστάϊν, το Φ(φ)ως και η αναπλαστική του δύναμη...":

  Άστα αυτά καλή μου το ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ δεν του αρέσει να λέει κολακείες σε κανέναν,όταν κάτι γράφει κάτι ξέρει αυτό. Έχεις πραγματικά γνώση ακόμα και πως να τονίσεις τη κάθε φράση!!Είσαι μία εσύ μας παίζεις ψιλό γαζάκι με την καλή επίνοια! πραγματικά σε πάω Αϊνστάϊν γραια μου :-)

  Και εύχομαι από καρδίας να αποκτήσεις Μετάνοια και Φώτιση !! Εύχου και εσύ για το σαλοΦΩΣ...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ευγενικό μου Φώς Ιλαρόν
  ελπίζω να μη μαλλιοτραβιέται υπερβολικά, ο Αινστάιν από κει που βρίσκεται, ακούγοντάς σε...:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σαλό μου καλά τα πας με τον Albert Einstein και
  με τη θεολογία ,όντος μετά θάνατον υπάρχει η αιώνιος ζωή, μακάρι να κάνουμε αγαθά και όχι φαύλα,αλήθεια καλή μου δεν ήρθες στο μπλοκάκι μου να δεις για την κιβωτό του Νώε,θα ήθελα την άποψή σου Einstein Σάλο μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Mysteri planet
  ήρθα στο μπλοκάκι σου και διάβασα τα ωραία περί του γέρο Νώε...
  Αναρωτιέμαι αν θα επαληθευτούν τα φοβερά του βιβλίου: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΡΙΑ, που διάβασα κάποτε, και αν θα ξαναπνιγούμε στο εγγύς μέλλον...
  Εκείνος ο γόης με το κόκκινο πουλόβερ στη φωτό, ποίος ήτο; :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σαλό μου σε ευχαριστώ για την αστραπιαία ανταπόκριση :-) Ο γόης με το κόκκινο πουλόβερ είναι αυτός που έφτιαξε το μουσείο της κιβωτού στην Ολλανδία, όσο για την Εναλλακτική λύση νούμερο τρία δεν επαληθεύεται τίποτα,αφού ο ίδιος Ο Θεός είπε ότι δεν θα ξαναγίνει τελεία και παύλα.Έχω και συνέχεια στο θέμα και θα σε ενημερώσω, να σε καλά καλή μου θα τα ξαναπούμε.

  Mysteri planet

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το παλάτι της ψυχής:

  Κάποτε,οι άγγελοι έχτιζαν ένα μικρό παλατάκι με χρυσά και ασημένια τούβλα.Ξαφνικά σταματήσαν.
  Ένας άγιος,που τους παρατηρούσε,βρέθηκε σε μεγάλη απορία.Γιατί σταματήσατε το χρυσό σπίτι στα μισά,και γιατί κλαίτε;Ρώτησε.Και οι άγγελοι απάντησαν:Σταματήσαμε την οικοδομή,γιατί η ψυχή,
  για την οποία χτίζαμε το παλατάκι,έκανε μία μεγάλη αμαρτία.

  Τι κρίμα!Μια ψυχή αμάρτησε και τόσοι άγγελοι θρηνούν!Τι κρίμα!Έχασε το παλάτι πάνω στον ουρανό. Ώ! Και αν σκεπτόμαστε,τι χάνουμε κάθε φορά που αμαρτάνουμε,και το παλατάκι της αιώνιας ευτυχίας μένει στα μισά και πάντα ατελείωτο.

  Αφιερωμένο το ΦΩΤΑΚΙ ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αχ Φωτάκι μου!
  Και εκεί που έχω μια άλφα συννεφιά στην ψυχή μου, έρχεσαι εσύ, και με κάνεις να χαμογελάω.
  Να είσαι ευλογημένος!

  Να μου φιλήσεις το κορίτσι σου!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σαλογραία Καλή χρονιά και χρόνια πολλά ευλογημένα!!
  ευχαριστώ πολύ και για τις δικες σου όμορφες ευγενικές ευχές...νάσαι πάντα καλά οικογενειακώς!!!
  τα λέμε...

  Μήτσους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η υπογραφή
  Μήτσους
  είναι όλα τα λεφτά!
  Γελάω κάθε φορά που τη βλέπω...
  Θα μου ανάψεις ένα κεράκι στο Φοβερό Ταξιάρχη του Μανταμάδου;
  Ευχαριστώ,πολύ αγαπημένο μου :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. εννοειτε γιαυτο ειμαστε εδω κοντα Τους ...για να πηγαινουμε οχι μονο για μας αλλα και για τους αδερφους να αναβουμε κερακια!!!
  την ευχή σου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αγαπητοί cummulus και Σαλογραία

  "Είναι ευκαιρία να μας εξηγήσει κάποιος Σαλή μου, γιατί η ταχύτητα του φωτός είναι αυτή που είναι, και γιατί υπάρχει, (και όχι πως υπάρχει) το σύμπαν.
  Γιατι υπάρχει, αυτό που υπάρχει;"

  Η ανάρτηση παραπέμπει στην ανθρωπική κοσμολογική αρχή. Με βάση αυτή την αρχή οι φυσικές σταθερές έχουν τις τιμές που έχουν γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε ζωή στην γη. Μεταξύ των σταθερών ιδιάζουσα θέση έχει η ταχύτητα του φωτός γιατί οι νόμοι τις φυσικής μπορούν να περιγραφούν σαν συνάρτηση της ταχύτητας του φωτός (http://www.inplainsite.org/html/anthropic_principles.html). Μια ελάχιστη μεταβολή στην ταχύτητα του φωτός ή σε κάποια άλλη σταθερά θα απέτρεπε την εμφάνιση ζωής. Οι συνδυασμοί των σταθερών είναι τόσο πολλοί που η πιθανότητα να προκύψουν οι συγκεκριμένες σταθερές που έχουμε είναι μηδέν. Οι σταθερές αυτές είναι η αναγκαία συνθήκη για να φιλοξενήσει ο πλανήτης τον άνθρωπο. Η ανθρώπινη αυτο-συνείδηση είναι ο παράγοντας που πιστοποιεί το υπαρκτό συμπεριλαμβανομένου του εαυτού της. Επομένως υπάρχει ότι υπάρχει γιατί οι φυσικές σταθερές είναι αυτές που είναι. Η συνθήκη όμως δεν είναι και ικανή. Ο John Barrow και ο Frank Tipler στο κλασσικό έργο τους The Anthropic Cosmological Principle αναφέρουν ότι η πιθανότητα τυχαίας δημιουργίας ενός ανθρώπινου γονιδίου είναι στην καλύτερη περίπτωση της τάξεως του 10 στην -109. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και με τις κατάλληλες φυσικές σταθερές, η ηλικία της γης δεν προσεγγίζει καν τον χρόνο που χρειάζεται για να δοκιμαστεί ένα ικανό μέρος των συνδυασμών ώστε τυχαία να προκύψει ένα ανθρώπινο γονίδιο. Αλλά και η ύπαρξη του ανθρωπίνου γονιδίου είναι πάλι αναγκαία και όχι ικανή συνθήκη για την το συγκεκριμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Ο εγκέφαλος του κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου που ζει, έζησε ή θα ζήσει είναι οργανωμένος με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Και η οργάνωση δεν είναι στατική αλλά αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις εμπειρίες του κάθε προσώπου. Ο νομπελίστας Gerald Edelman περιγράφει αυτήν την ετερότητα στο βιβλίο του Bright Air, Brilliant Fire (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κάτοπτρο). Ότι υπάρχει πιστοποιείται από τον άνθρωπο με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο για το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Η ετερότητα του είναι σφραγίδα μοναδική και ανεπανάληπτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Φίλτατε Εμμανουήλ
  ήταν εξαιρετικό το σχόλιο που μας έκανες για την ανθρωπική αρχή του σύμπαντος, και σε ευχαριστώ θερμά για τον κόπο.
  Και ο καθηγητής Γραμματικάκης από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης- που κάθε άλλο παρά του κατηχητικού είναι ο άνθρωπος -τα ανάλογα σημειώνει στα βιβλία του

  ΑπάντησηΔιαγραφή