Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Καλό ταξίδι και στον Κώστα Βρεττάκο του Νικηφόρου...




07s15pl



Η προσωρινότητα αποτέλεσε πάντοτε την κύρια εσωτερική μου επιλογή. Γι’ αυτό φρόντιζα να ακυρώνω σιωπηρά όλες τις επιτυχίες που είχα κατά καιρούς (...). Δεν αποτέλεσαν ποτέ τίτλους αρχής, αλλά κρεσέντο μουσικής για φινάλε εξόδου. Πάντοτε περαστικός».
Σπάνια συναντάει κανείς δημιουργό με τόσο καθαρό βλέμμα στον εαυτό του. Ο Κώστας Βρεττάκος, που πέθανε χθες σε ηλικία 80 χρόνων, ό,τι έκανε, και δεν ήταν λίγα, το έκανε αθόρυβα. Είτε γύριζε ταινίες, είτε έγραφε, είτε διοικούσε, είτε φρόντιζε τα υπάρχοντα του πατέρα του, ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου.
Πρόσφατα σχετικά, κυκλοφόρησε ένα μικρό (μόλις 58 σελίδες) ιδιότυπα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κώστα Βρεττάκου «Προστιθέμενη αξία» (εκδόσεις Πόλις). Διαβάζοντάς το κανείς επιβεβαιώνει πολλά για την ταυτότητα και την ποιότητα ενός πολυεπίπεδου δημιουργού, που έζησε κυρίως αποσυρμένος, με τους φίλους, τους δικούς του ανθρώπους, τη σύντροφό του Τίνα, και, κατ’ εξαίρεση, εκτεθειμένος μόνο όταν η περίσταση το απαιτούσε.
Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και στη Ρώμη χωρίς να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του. Εως το 1980 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη διαφήμιση και στη φωτογραφία. Παράλληλα, ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο «Ανάριθμα».
Τα ντοκιμαντέρ
Το 1980 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Τρία φύλλα» και επέστρεψε στον κινηματογράφο, γυρίζοντας αρχικά ντοκιμαντέρ, «Το στρώμα της καταστροφής» (1980), «Τα παρκαβενέικα της Μοντρεάλης» (1984), «Διάσωση του μνημείου» (1986) και μία και μοναδική ταινία μυθοπλασίας, βραβευμένη, «Τα παιδιά της Χελιδόνας», που αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο, με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Μαίρη Χρονοπούλου (1987).
Εργάστηκε ως σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ (1989), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006). Το 2009 κυκλοφόρησε (από τον Ποταμό) το πρώτο του μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ» και το 2016 οι «Ασκήσεις περιέργειας» (2016) που τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/993911/article/politismos/vivlio/o-pantote-perastikos-kwstas-vrettakos
....................................................................................
........................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου