Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

"TΟ ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ "-Μια ταινία που όταν την είδα, ένιωσα σαν ανάλαφρος γλάρος πάνω απ' το πέλαγος (όχι! δεν τη συνιστώ σε ανύπαντρους παπάδες και καλογέρους!)



Γράφει η Χριστίνα Δρούζα 
Το εντυπωσιακό λογοτεχνικό ντεμπούτο της αυστραλής M.L Stedman μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Michael Fassbender, την Alicia Vikander και την Rachel Weisz. 
Το Τζέινους Ροκ είναι μια κουκκίδα στον χάρτη –ένα μικροσκοπικό νησί, μόλις χίλια στρέμματα γης, μισή μέρα μακριά από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας. Ο Τομ Σέμπουρν είναι ο φαροφύλακας του νησιού και μαζί με τη σύζυγό του Ίζαμπελ οι μοναδικοί του κάτοικοι. Το ζευγάρι ζει μια πολύ ήρεμη, σχεδόν ειδυλλιακή ζωή, μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τη γαλήνη τους. Το μόνο που τους λείπει για να συμπληρώσουν την ευτυχία τους είναι ένα παιδί. 
Μια μέρα συμβαίνει το «θαύμα». Μέσα σε μια βάρκα που έχει παρασύρει το κύμα στην ακτή, πλάι στο άψυχο σώμα ενός άντρα, η Ίζαμπελ βρίσκει ένα μωρό. Παρόλο που οι φαροφύλακες είναι υποχρεωμένοι  να τηρούν αναλυτικό ημερολόγιο για οτιδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο συμβαίνει μέσα στην ημέρα, το ζευγάρι αποφασίζει, μετά από πολλά ερωτηματικά, αντιρρήσεις, δισταγμούς και διαφωνίες να μην αναφέρει το συμβάν. Σε κανέναν. Η Ίζι πιστεύει πως δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να σώσει τη ζωή ενός βρέφους.  Ο Τομ διατηρεί τις αμφιβολίες του, αλλά τελικά βλέποντας το χαμόγελο και το γεμάτο αγάπη βλέμμα της Ίζ προς το μωρό, υποχωρεί. Δυο άνθρωποι με αγνή καρδιά και με καλές προθέσεις παίρνουν μια τραγική απόφαση που θα έχει συνέπειες για όλους. 
Δε γίνεται να εμπιστευτείς τον Φάρο στον κάθε τυχαίο 
Ποιος είναι ο άντρας που επιλέγει να ζήσει απομονωμένος σε έναν φάρο στην άκρη του κόσμου; Και ποια η γυναίκα που θα αφήσει τα πάντα για να τον ακολουθήσει στην άκρη του κόσμου; Ο Τομ επιστρέφει ζωντανός από τις μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και, θέλοντας να ξεφύγει από τους ανθρώπους και τις αναμνήσεις του, κάνει αίτηση να γίνει φαροφύλακας. «Αλλά είναι κι αυτός σημαδεμένος, αφού αναγκάζεται να ζει στο ίδιο πετσί με τον άνθρωπο που έκανε όσα έπρεπε να γίνουν τότε. Κουβαλάει μια δεύτερη σκιά που πέφτει μέσα του». Κανείς δεν επιστρέφει αλώβητος από τον πόλεμο.
 Ο πόλεμος αυτός διατρέχει σαν ποτάμι ολόκληρο το βιβλίο, αφού όλοι οι ήρωες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε αυτόν. Ο Τομ επέλεξε να ζήσει στον Φάρο για να ξεφύγει –το 1920 που κάνει την αίτηση για φαροφύλακας, βλέπει ακόμη εφιάλτες τις νύχτες. Η τραγική αυτή εμπειρία καθορίζει όλες του τις πράξεις, όλες του τις σκέψεις, ολόκληρη τη ζωή του. Η οικογένεια της Ιζαμπέλ υπέφερε επίσης στη διάρκεια του πολέμου, θρήνησε νεκρούς –ολόκληρη η πόλη μέτρησε εκατοντάδες θύματα. Στην απομονωμένη και απελπιστικά ήσυχη πόλη Κάβο Παρταζέζ υπάρχει ξεκάθαρα ένα «πριν» κι ένα «μετά» τον Πόλεμο. Η απομόνωση, η μοναξιά, η ρουτίνα κάνουν το φάντασμα του πολέμου να επιστρέφει πολύ συχνά –ο Τομ σκέφτεται τον Πόλεμο σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.
Ο Φάρος είναι επιλογή για τους δύο ήρωες που αναζητούν να ξεφύγουν από όλα όσα τους ταλανίζουν. Η ζωή στον Φάρο, η καθημερινή ρουτίνα, οι δυσκολίες, η έλλειψη επικοινωνίας, η μοναξιά, οι ατέλειωτες ώρες σιωπής, η άγρια θάλασσα, όλα είναι εκεί μπροστά στα μάτια μας και καθώς οι σελίδες κυλούν έχουμε την αίσθηση ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί. 
Ο Φάρος έχει κάτι το τρομακτικά απόκοσμο. 
Η  M.L Stedman ξέρει πως να δημιουργεί ατμόσφαιρα· υπαινίσσεται περισσότερα από όσα λέει, και το σασπένς προκύπτει, αβίαστα, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων. Ο Τομ και η Ιζαμπελ είναι δυο εξαιρετικά σκιαγραφημένοι μυθιστορηματικοί ήρωες. Πίσω από μια φαινομενικά ήσυχη ζωή τους κρύβεται ένα τρομερό μυστικό. Κι επειδή ακόμη και στην άκρη του κόσμου, κανένα μυστικό δεν μένει κρυφό για πάντα, κάποια στιγμή το μυστικό θα αποκαλυφθεί και τότε οι συνέπειες θα είναι τρομερές για όλους.
Το «Φως ανάμεσα στους ωκεανούς» είναι ένα μυθιστόρημα για τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του· για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει και τις συνέπειες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. 
Η ζωή μας είναι το σύνολο των επιλογών μας. 
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν ο Τομ και η Ιζαμπέλ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του μυθιστορήματος. Τι είναι σωστό; Τι είναι λάθος; Τι είναι καλό; Τι είναι κακό; Ποιος αποφασίζει; Μπορεί μια καλή πράξη να κάνει τελικά κακό;
 Γιατί και πώς ο άνθρωπος περνάει από το καλό στο κακό με τόση ευκολία;
 Τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες κάθε φορά; 
Άραγε ο Τομ και η Ιζαμπέλ θα είχαν δράσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, αν δεν ζούσαν απομονωμένοι στο Φάρο; 
Ο αναγνώστης δεν σταματά λεπτό να αναρωτιέται και να επανεξετάζει τις δικές του πεποιθήσεις, τα δικά του πιστεύω, τον δικό του ηθικό κώδικα.
Το βιβλίο "Το Φως ανάμεσα στους ωκεανούς"
 κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Η ομώνυμη ταινία βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες 
την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 από την Odeon. 
INFO
Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς
Συγγραφέας: M.L. Stedman
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη
Εκδόσεις Πατάκη


Πηγή: «Το Φως ανάμεσα στους ωκεανούς» στον κινηματογράφο | iefimerida.gr 
http://www.iefimerida.gr/news

2 σχόλια:

  1. Φώς ή καί Φάρος τών αξιών τού ήθους καί τής αρετής,
    όταν στέκονται ακλόνητα και φωτεινά (το ήθος και η αρετή)
    ανάμεσα στους ωκεανούς των ανθρώπων.

    Εν μέσω τών μαζών, πού ενίοτε αγριεύουν, αφρίζουν, και ορμούν θηριωδώς καί θυελλωδώς καταπάνω του, προκειμένου να τον γκρεμίσουν, νά τον σβήσουν, εκείνον τον ηρωικό, μοναχικό άνθρωπο,
    τον άνθρωπο που πεισματικά επιμένει και μέσα στίς θύελλες νά εκτελεί το έργο του, σιωπηρά και αγόγγυστα. Τής Χάριτος όλοι οι απεσταλμένοι καί εκλεκτοί αυτοί!

    Θά έλεγα ότι θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου
    ώς μια καταπληκτική ταινία, πού μάς γυρίζει πίσω σε χρόνους και παλαιές

    -ξεθωριασμένες γιά το σημερινό image τής εποχής-, αξίες.

    Η προβολή τής αρετής μέσα από συγκλονιστικά διλήμματα της καθημερινού βίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνο, αδερφέ..

    και τα δικά μου συναισθήματα, βλέποντας το συγκεκριμένο έργο, υπήρξαν υπερ-θετικά.

    Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο φιλμ
    δεν το είχα προσέξει.

    Τελευταία στιγμή, πριν βγει από τις αίθουσες της Πάτρας, μια καλή κοπέλα, εκεί στα εισιτήρια, μου είπε ότι έπρεπε να το δω, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

    Ε, λοιπόν, σχεδόν, απρογραμμάτιστα μπήκα στην αίθουσα (γεμάτη κόσμο) και παρότι ταινίες που έχουν ως θέμα, μικρομάνες με παιδιά τις ψιλοβαριέμαι, εδώ...ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΑ !

    Μάστορης ο συγγραφέας που την έγραψε, μάστορης και αυτός που τη σκηνοθέτησε, μαστόρια και οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν τους ρόλους

    ( αμ εκείνος, Μικάκι μου, ο Φαροφύλακας;! Φτυστός ο συχωρεμένος ο πατέρας μου -και θείος σου- στα καλά του νιάτα, σκέτη παλιομοδίτικη αντρίλααα!)
    ;-)
    Για τους πρωταγωνιστές άκουσα ότι αγαπήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας και ότι εν συνεχεία παντρεύτηκαν.

    Να τους ευχηθούμε, καλή στερέωση!
    ;-)
    Πάντως, η υπόθεση εκεί στο Φάρο, μετά το Α Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσε να είναι και πραγματική.

    Δεν πρόλαβα να διαβάσω κριτικές...Αν κάποιος τις είδε, και επιθυμεί ας μας ενημερώσει...

    Για τη δική μου επίσης αίσθηση, "Το Φως ανάμεσα στους Ωκεανούς", υπήρξε αυτοπροσώπως ο φωτεινός χαρακτήρας του Φαροφύλακα, ανάμεσα στις δύο...φουρτουνιασμένες Μητέρες ...
    ;-)
    Υπέροχο! Υπέροχο! Με κάτι τέτοια έργα, το εμπεδώνω το γιατί ο κινηματογράφος μπορεί να είναι Τέχνη, υψηλοτάτου και μεταρσιωτικού επιπέδου!

    Κλείνοντας να πω ότι θερμώς
    ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    Να μου ξανάρθεις!
    Φιλιά στο λατρεμένο Χρυσανθάκι σου!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή