Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί η πίστη έχει νόημα

cognition_thinker

του Harry Farley

Ο αθεϊσμός είναι σε ύφεση και θα ηττηθεί από την πίστη, είπε ο καθηγητής επιστημών και θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης .

Ο Καθηγητής Alister McGrath έκανε τις προβλέψεις του κατά τη διάρκεια των ετήσιων Διαλέξεων  Parchman στο Baylor University's Truett Theological Seminary,αναφέρει η Baptist Standard . Ο ακαδημαϊκός, ο οποίος έχει πτυχίο στη μοριακή βιολογία, τη θεολογία και την πνευματική ιστορία, μίλησε με θέμα «γιατί η πίστη έχει νόημα:. Εξερευνώντας την ορθολογικότητα του Χριστιανισμού"

Ο McGrath είπε ότι ήταν άθεος ως νεαρός , αλλά η πίστη κάνει μεγαλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας και υπερβαίνει τον λόγο, ο οποίος είναι ανεπαρκής για την κατανόηση του κόσμου. 

"Ο  Νέος Αθεϊσμός γελοιοποιεί τον« παραλογισμό της πίστης, »είπε ο McGrath, ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με είδωλα του Νέου Αθεϊσμού , όπως ο Richard Dawkins και ο Christopher Hitchens. "Αλλά είναι σε παρακμή, γιατί είναι μπαγιάτικος, θαμπός και απίστευτος. Παρέχει μη  ικανοποιητική απάντηση στα απόλυτα  ερωτήματα . Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν περισσότερα. "

Ο καθηγητής της Οξφόρδης χαρακτήρισε γελοίο  τον άθεο ισχυρισμό ότι η πραγματικότητα είναι μόνο "ότι η  λογική και η επιστήμη μπορούν να αποδείξουν", επισημαίνοντας τα όρια της επιστήμης και την αμφισημία της επιστημονικής αλήθειας.

Αντίθετα ο McGrath, δήλωσε ότι η πίστη προσφέρει την καλύτερη κοσμοθεωρία για να "βγάλουμε  νόημα από αυτό που βιώνουμε." Η πίστη μπορεί να δεχθεί τις συνεισφορές της επιστήμης, αλλά στη συνέχεια συμπληρώνει  τα κομμάτια που λείπουν στη σημασίας και την κατανόησης.

«Η επιστήμη προσφέρει μία προοπτική για την πραγματικότητα, και το θαυμάζω. Αλλά αυτό μας δίνει μια περιορισμένη προοπτική της πραγματικότητας », είπε. "Η πίστη προσφέρει ένα σύνολο στερεοσκοπικής οπτικής που  μας επιτρέπει  να δούμε το βάθος.Η πίστη συμπληρώνει την επιστήμη.

«Ο Χριστιανισμός έχει νόημα στο τι είναι και τι δεν είναι  η επιστήμη  και τα όριά της», πρόσθεσε ο McGrath. "Η επιστήμη είναι πολύ καλή στο να πάρει τα πράγματα και να τα κάνει κομμάτια για να δούμε πώς λειτουργούν, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πώς να τα βάλουμε ξανά μαζί για να καταλάβουμε  τι σημαίνουν.

"Ο αθεϊσμός (ο  οποίος ισχυρίζεται ότι περιορίζει τη γνώση στην επιστημονική βεβαιότητα) σας προσφέρει μια αδυνατισμένη άποψη για τον κόσμο. Είναι δυσοίωνη, άσχημη.Ο Χριστιανισμός σας δίνει έναν τρόπο σκέψης που έχει τόσο πολύ νόημα, "προσφέροντας σκοπό, ταυτότητα και την ικανότητα να κάνεις τη διαφορά".

"Ο Νέος αθεϊσμός δεν προσφέρει τίποτα από αυτά», είπε.

Τελικά ο McGrath ενθάρρυνε τους Χριστιανούς να μην αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν κάθε επιστημονικό ή θεολογικό ερώτημα.

"Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα αυτά πολύ. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση: Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής », είπε.

Αλλά οι Χριστιανοί μπορούν να προσφέρουν τις απαντήσεις τους σε σκληρά ερωτήματα, καθώς και τους λόγους για τους οποίους  πιστεύουν, διαβεβαίωσε.

"Ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν τους άλλους, δεν είναι με επιχειρήματα αλλά καλώντας τους να εισέλθουν στο  εσωτερικό (της πίστης) και να δουν αν αυτό βοηθάει να κατανοήσουμε τα πράγματα», είπε, επικαλούμενος τον CS Lewis. «Δεν είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά η αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

frjohnpeck.com, πηγή: http://tragoudiglarou.blogspot.gr

..........................................................................
..........................................................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου