Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, το Παλληκάρι της Πίστης και ..σύγχρονες εμπειρίες με θαυματουργική απάντηση του Αγίου Γεωργίου σε προσευχές

Αγρυπνία απόψε  (22 Απριλίου/5 Μαίου- 2015) στο Άγιο Όρος για τον Άγιο Γεώργιο. Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Ζωγράφου, Ξενοφώντος και Αγίου Παύλου


Πλήθος προσκυνητών, κυρίως από Ελλάδα και Βουλγαρία, έχει συρρεύσει τις δυο τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου αύριο 6 Μαΐου/23 Απριλίου.
Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Ζωγράφου (Βουλγαρική) και Ξενοφώντος, οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο Γεώργιο.
Στα δυο μοναστήρια τελείται απόψε πανηγυρική Αγρυπνία, καθώς και σ' αυτό του Αγίου Παύλου, το Καθολικό του οποίου παλαιότερα (15ος αι.) ετιμάτο στη Μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
Σχετικά:
........................................................................................
........................................................................................
Byzantino_Agios Georgios

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος  Γεώργιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. ΄Ηταν ένας νέος είκοσι ετών από επιφανή και πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας, με βαθιά πίστη στο Χριστό και με πολλά προσόντα, θα λέγαμε σήμερα, αφού είχε ήδη καταφέρει τόσο νέος να πάρει το αξίωμα του Κόμη, του Στρατηλάτη.
Στην ηλικία των δέκα ετών είχε μείνει ορφανός από πατέρα και με τη μητέρα του ζούσε στην Παλαιστίνη, όπου είχαν αρκετά κτήματα. Όταν έγινε 18 χρονών κλήθηκε από τον Διοκλητιανό να υπηρετήσει στρατιώτης. Στο μεταξύ πέθανε και η μητέρα του, ενώ εκείνος προσφέροντας πολλά χρήματα ζητούσε από τον βασιλιά τιμές και αξιώματα.
Εκείνο τον καιρό ήταν που αποφασίστηκε διωγμός κατά των χριστιανών. Ο Γεώργιος τότε πούλησε όλα τα υπάρχοντά του, ελευθέρωσε τους δούλους του και παρουσιάστηκε στον βασιλιά για να υπερασπιστεί την Αλήθεια: το Χριστό, τη χριστιανική πίστη, τους χριστιανούς.
agios georgiosΟ βασιλιάς μη θέλοντας να χάσει έναν τέτοιον άξιο και τολμηρό άνθρωπο, που δεν φοβόταν ακόμη και μαζί του να τα βάλει και για να ησυχάσει το θόρυβο του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί κατά προσταγή του για να θυσιάσει στα είδωλα, του έταξε μεγαλύτερες τιμές και αξιώματα. Γεμάτος πίστη και αγάπη στον Χριστό ο άγιος Γεώργιος τα αρνήθηκε όλα, γιατί τα θεώρησε ένα τίποτε μπροστά στη μεγάλη τιμή να είναι στρατιώτης του Χριστού και πολίτης της Ουράνιας Βασιλείας Του για πάντα, στην οποία αιώνια Βασιλεία κάλεσε και τον βασιλιά.
Έξαλλος από θυμό εκείνος διέταξε να βασανίσουν τον Άγιο και να τον ρίξουν στη φυλακή, μέχρι να σκεφτεί καλύτερα τι θα κάνει μαζί του. Όποια βασανιστήρια κι αν δοκίμασε, τίποτα δεν κατάφερε. Τα ακόντια που του έριχναν γύριζαν πίσω και χτυπούσαν τους στρατιώτες• από το φοβερό τροχό με τα κοφτερά μαχαίρια έβγαινε σώος και αβλαβής• από το λάκκο με τον ασβέστη επίσης. Τέτοια θαυμαστά βλέποντας η βασίλισσα Αλεξάνδρα που ήταν παρούσα, ομολόγησε πίστη στον Χριστό. Το ίδιο και πολλοί ειδωλολάτρες. πίστεψαν και όλοι αποκεφαλίστηκαν μαζί με τη βασίλισσα. Τους γιορτάζουμε στις 21 Απριλίου.
agios georgios1Τότε ο βασιλιάς ζήτησε από τον Άγιο να αναστήσει ένα νεκρό, θεωρώντας ότι ήταν κάτι αδύνατο και έτσι θα ντροπιαζόταν κι αυτός και ο Θεός του. Ο Χριστός όμως, που τον είχε ενισχύσει στον αγώνα του μαρτυρίου, έδωσε στον άγιο Γεώργιο κι αυτή τη χάρη. Έτσι, με την προσευχή του Αγίου αναστήθηκε ο νεκρός που ήταν θαμμένος εκεί κοντά τριακόσια χρόνια πριν έρθει ο Χριστός. Πίστεψε μάλιστα στον Χριστό και ζήτησε να βαπτισθεί.
Και πολλά άλλα θαυμαστά έκανε ο Άγιος με τη Χάρη του Θεού, με αποτέλεσμα να πιστέψουν τόσοι πολλοί, που ο βασιλιάς βιάστηκε να δώσει διαταγή να αποκεφαλιστούν όλοι, με πρώτο τον άγιο Γεώργιο, επειδή φοβήθηκε μήπως ελκύσει και άλλους στην πίστη Χριστού.
Ο Άγιος βέβαια ποτέ δεν σταμάτησε να συμπονά όλους τους ανθρώπους και να είναι, όπως λέει και το απολυτίκιό του, αιχμαλώτων ελευθερωτής, πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, και σήμερα προστάτης και του στρατού μας. Βοηθάει όλους όσοι καταφεύγουν σ’ αυτόν με πίστη, ακόμη και αλλόθρησκους. Είναι γνωστή η ευλάβεια των μουσουλμάνων προς τον Άγιο (όπως και προς την Παναγία εξάλλου) και τα πάμπολλα θαύματα που κάνει για χάρη τους.
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 23 Απριλίου ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα (όταν η 23η Απριλίου πέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα* ή τη Μεγάλη Σαρακοστή, οπότε η μνήμη του δεν μπορεί να εορταστεί πανηγυρικά) και στις 3 Νοεμβρίου την ανακομιδή των λειψάνων του που έγινε στη Λύδα της Παλαιστίνης (κοντά στο σημερινό Τελ Αβίβ).
Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122
πηγή: Πεμπτουσία 
.................................................................................................................................
.................................................................................................................................

Σχόλιο της υποφαινόμενης: 

Πατώντας  και ΕΔΩ αγαπημένο μου, θα διαβάσεις την προσωπική  εμπειρία του πατέρα μου, 
τη σχετική με τον Μεγαλομάρτυρα  Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο.

Ο άνθρωπος αυτός ο αθλητής του Θεού, Γεώργιος, έλαβε τη Χάρη να παραμένει Ζωντανός 
στους αιώνες των αιώνων, επειδή πραγματικά και αληθινά, δέχτηκε τον θείο λόγο
του Κυρίου Ιησού Χριστού και αφέθηκε να γίνει σκεύος Του...

Πατώντας ΕΚΕΙ θα διαβάσεις και μια αληθινή ιστορία σωτηρίας στρατιώτη
που μου την αφηγήθηκε μέσα  στο βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας Πατρών,  αρχοντοκύριος, ώριμος  καπετάνιος.. 

Παρόντες στην αφήγηση ήταν και οι φίλοι μου  εργαζόμενοι 
στο εν λόγω  κατάστημα. Ελπίζω να το  θυμούνται. 

Εμένα πάντως εκείνη η περιγραφή, μου έμεινε 
αξέχαστη, διότι σ'  το έχω ξαναπεί, λωλαμένο μου, τρελαίνομαι για ιστορίες 
που τις καταθέτουν αξιόπιστοι μάρτυρες κοντινοί στην εποχή μου, αν είναι δυνατόν 
και με διευθύνσεις- τηλέφωνα (προς επαλήθευση).

Είθε δια των πρεσβειών του Αγίου Γεωργίου, 
να αφήσω και 'γω κάποτε  τα μονοπάτια της απωλείας
και να έρθω στα συγκαλά μου, αμήν και γένοιτοοοο!

-Χριστός Ανέστη!
-Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, ρε όρνιοοο! 
(είπαμε: αετό πάντα εννοώ όταν γράφω  " όρνιο"!)

9 σχόλια:

 1. @ άγνωστη Aγγελική Φ.

  Ευχαριστώ για ευχές και αντεύχομαι παρομοίως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια καλημερα ειν'αυτη,πες την κι ας πεσει χαμο.
  Καλημερα αγαπητη Σαλογραια!
  Υγεια να εχεις και εσυ κ οι φιλοι του ιστιολογιου!πην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά σε παραδέχομαι!

  "Καραμπουζουκλου" εκφραση που εχω πολλά χρόνια να'κουσω.

  Στο χωριό που μεγάλωσα ελεγαν οι παλιοί γεροντάδες -είσαι καραμπουζουκλής και μπεγλέρης-

  Γειασου Σαλογραία με τα ωραία σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ;-) Ανων. 8: 23 π.μ.
  επαναλαμβάνω καμιά φορά ατάκες που τις θυμάμαι από το στόμα του μακαρίτη του πατέρα μου.
  Τώρα δεν ακούγονται πια.
  Να είσαι πάντα καλά.
  Να στηρίζεις ανθρώπους με τις ευχές σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ;) ακουει ο Θεός ευχές μου?
  ευ-γε σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κ. Σαλογραία γνωρίζεστε με την κ. Πηνελόπη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΓΝΟΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ποιος/α είναι η Πηνελόπη στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο, φίλ. ανων. των 9: 12 μ.μ. που με ρωτάς.

  Γράφει όμως σχόλια στο ιστολόγιό μου, για μακρό χρονικό διάστημα.

  Με όλους τους ευγενείς σχολιαστές μου, ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ, οφείλω να είμαι ευγενής. Δεν νομίζεις;
  ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή