Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο Θεός θα σε βοηθήσει να μπορέσεις, αλλά δεν θα σε βοηθήσει να θελήσεις..

4 σχόλια:

  1. Σαφέστατο και αυτονόητο για κάποιους ίσως.
    Όπως και το άλλο επίσης που μου ανέφερε ένας φίλος πρόσφατα απογοητευμένος κάπως από την συμπεριφορά και την στάση των ανθρώπων γύρω του, "άλλο το θέλω κι άλλο το επιθυμώ, έχουν τεράστια διαφορά αυτά τα δυό".
    :-)

    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα φίλτατε Π

    Ανέβασα τη συγκεκριμένη φράση επειδή μου άρεσε και ως διατύπωση και επειδή βρήκα και υπέροχη τη φωτογραφία με ό,τι συνδηλώνει.

    Στην επιθυμία ναι, ο προσανατολισμός της ψυχής στρέφεται προς κάποιο σημείο, αλλά το σώμα παραμένει "παγωμένο". Δεν ενεργοποιείται επαρκώς(όπως όταν ενεργοποιείται η ισχυρή θέληση-βούληση) ώστε τα επιθυμούμενα να υλοποιήσει. Ίσως διοτι πάντα η υλοποίηση προϋποθέτει κοπο, πόνο, στέρηση, δηλαδή χαρακτηριστικά που εμείς "Οι τεμπέληδες της Εύφορης κοιλάδας" δεν είμαστε πρόθυμοι σε καθημερινή και χρόνια βάση να καταθέσουμε..

    Στη φράση "δεν θα σε βοηθήσει να θελήσεις" έχω μια μικρή ένσταση. Νομίζω ότι ο Θεός βοηθάει, παντού, πάντα, ΚΑΙ σε αυτό. Μας βοηθάει, αλλά σε θέματα ηθικών επιλογών ΔΕΝ παραβιάζει το αυτεξούσιό μας. Μπορεί αυτό το αυτεξούσιο να το καλεί με διάφορους πλάγιους τρόπους προς τη μεριά τη δική Του, αλλά ΔΕΝ το εξαναγκάζει.

    Αυτό ειναι που δεν θέλει. Τον εξαγκασμό.

    Αυτό τον εξαναγκασμό που εμείς οι άνθρωποι, με οργή, με θράσος, με μύρια πρόσωπα κακίας, αιώνες τώρα, χρησιμοποιούμε για να υποτάξουμε τους διπλανούς στο δικό μας, άθλιο και ΕΓΩ-κεντρικό, σκοτεινό θέλημα.

    Μπαίνοντας η Σαρακοστή, σκέφτομαι να ΑΡΑΙΩΣΩ τις αναρτήσεις.

    Αν με ψιλοχάσετε, αν ανεβάζω αραιά και πού κάτι, να ξέρεις ότι θα απέχω ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ για να μαζέψω την εξω-στρέφεια και να φροντίσω περισσότερο, τον εσωτερικό μου άνθρωπο, που χρειάζεται Φώτιση, πριν έρθει η Νύχτα.

    Εύχου να τα καταφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε , μην μας ξεχάσεις εντελώς , άλλωστε να ξέρεις ότι οι αναρτήσεις σου είναι πνευματικές και βοηθούν να βιώσουμε το κατανυκτικό κλίμα της σαρακοστής ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αααχ! Δεν μας λείπουν τα πνευματικά κείμενα, αγαπημένο μου.
    Οι πνευματικές ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ μας λείπουν.
    Μακάρι όσοι ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ και ας μήν έχουν διαβάσει στη ζωή τους ούτε μιά αράδα, και ας είναι και ολοτελα αγράμματοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή