"Κανένας αρχάριος δεν ημπορεί να διώξη λογισμόν, ανίσως ο Θεός δεν τον διώξη, διατί οι δυνατοί ημπορούν να πολεμήσουν και να διώξουν τους λογισμούς, πλην και αυτοί από λόγου τους
( από μόνοι τους) δεν τους διώχνουν, αλλά μαζύ με τον Θεόν τους πολεμούν και τους διώχνουν.
Συ όμως όταν έρχωνται οι λογισμοί, επικαλού συχνά τον Κύριον Ιησούν, ήγουν(δηλαδή) λέγε ακατάπαυστα την ευχήν και εκείνοι φεύγουσι, διατί δεν υποφέρουν την θέρμην της καρδίας, οπού προέρχεται από την προσευχήν, και φεύγουσιν ότι κατακαίονται από αυτήν, καθώς λέγει και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, με το Όνομα του Ιησού, κτύπα και πλήγωνε τους εχθρούς, επειδή και ο Θεός ημών είναι φωτιά , όπου αφανίζει την κακίαν.
Ο Κύριος ημών οπού είναι ογλήγωρος εις βοήθειαν, θέλει κάμη παρευθύς την εκδίκησιν εκείνων οπού φωνάζουν εις αυτόν νύκτα και ημέραν εξ όλης της ψυχής και καρδίας, καθώς λέγει ο θείος Λουκάς εις την παραβολήν του Κριτού της αδικίας.
(Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου του Σιναϊτου, τόμος πέμπτος Φιλοκαλίας, σελ.92, εκδοτικός οίκος "ΑΣΤΗΡ")
..........................................................
Όποιος λυτρώνεται απ' το ζόφο των αρνητικών λογισμών, αυτός στη συνέχεια, σιγά σιγά αποκτάει την αγία διάκριση και απολαμβάνει τη γεύση της εν Αγίω Πνεύματι,ελευθερίας.
Σαλογραία
Από τη δική μου προσωπική εμπειρία τολμώ να πω 'οτι οι λογισμοί φανερώνουν τα πάθη μας. Τα κρυμμένα πάθη της καρδιάς, αυτά που ούτε έχουν εντοπιστεί. Η καθαρή καρδιά, ο καθαρός νους, δεν έχει λογισμούς ή έχει λιγότερους, ωστόσο διαφορετικούς. Το θέμα είναι πως βρίσκει κανείς μέσα του τα κρυμμένα, πως τα συνειδητοποιεί. Ευθύς προσπερνά τα πάθη που ανακαλύψει κάνοντας απλά την παραδοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κάλβος έγραψε το περίφημο: θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!! Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι έτσι. Θέλει μεγάλη τόλμη για να φτάσει ο άνθρωπος στην παραδοχή. Για την ανακάλυψη χρειάζεται ικανός δάσκαλος-εκπαιδευτής. Όλα είναι δύσκολα. Σήμερα πιότερο από ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι κρύβονται, αυτοί που ξέρουν. Τους ανακαλύπτει ο αναζητητής μόνο όταν έχει ανοιχτή καρδιά και πρόκειται να ωφεληθεί.
Δύσκολη είναι η χριστιανική ζωή. Κι ας διαβάζω σε άλλα σχόλια για εμπειρίες και βιώματα!!!! Άμα είχε ο άνθρωπος δε θα πιανε το λαπτόπι αλλά κανα βράχο και κανα σπήλαιο..
(Μην τα παίρνετε και τοις μετρητοίς(που να βρει και να πληρώσει έτσι κάποιος σήμερα!!), λόγια της..Βεργίνας(μπύρας)!!! ;-)
:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πόλεμος των λογισμών βασάνισε και αγιώτατους ανθρώπους όπως ο Ιωσήφ ο Ησυχαστής και μάλιστα εν καιρώ γήρατος.
Ο πόλεμος των λογισμών ποτέ όσο ζούμε δεν παίρνει τέλος.
Μοιάζει αυτός ο πόλεμος, σαν τα σύννεφα που ταξιδεύουν συνέχεια στον ουρανό, άλλοτε πιο βαριά άλλοτε πιο ελαφριά, δεν λείπουν ποτέ, πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
Η αυτογνωσία επί της ουσίας, υπόθεση ανέφικτη κατά την ταπεινή μου άποψη
(δεν πα να λένε οι ψυχαναλυτάδες, ό,τι βαθυστόχαστο θέλουν, 99% εκτός ΑΛΗΘΕΙΑΣ ευρίσκονται)
λόγω της υποκειμενικότητας στην οποία ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ παραδέρνουμε.
Χωρίς αυτογνωσία, επαρκή, αδύνατον να υπάρξει και ετερογνωσία- εννοώ γνώση της ψυχής του πλησίον.
Γι αυτό ο Κύριος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την κρίση, προτρέποντας: "μη κρίνετε(την ψυχή του πλησίον) ίνα μη κριθήτε
( τουτέστιν, για να μην αποκαλυφθούν- δια των εικασιών- προβολών που κάνετε επάνω στην ψυχή του πλησίον, τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ σας πνευματικά περιεχόμενα)"
Το ζητούμενο με τους λογισμούς ειδικά τους αρνητικούς, είναι π ώ ς να τους διαχειρίζεται έκαστος, ώστε να κρατάει το συναίσθημά του, φωτεινό και γαλήνιο.
Εδώ είναι που παίζει η προσευχή, σε μεγάλο βαθμό, καθαρτικό και σωτήριο ρόλο...
Στη σκέψη ήσουν Σαλογραία μου; Ξέρεις από χθες τι λογισμοί με πολιορκούν ; Αχ και νάξερες! Χίλια ευχαριστώ για την ανάρτηση!Βίκυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒίκυ
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι καλά.
Εύχομαι όλα τα σκοτεινά να διαλυθούν τάχιστα σαν ιστός αράχνης.
Σε φιλώ
Αυτογνωσία (μόλις άκουσα κάτι του Αγ. Ι. Χρυσόστομου και σπέυδω να το μοιραστώ): ακόμα κι αν μέρα νύχτα κι όλη μας τη ζωή χύναμε δάκρυα όσα κι ο Ιορδάνης ποταμός, και πάλι δε θα έφταναν για να ξεπλύνουν τις αδυναμίες που έχουμε και δεν γνωρίζουμε (κι ας σκεφτούμε ότι με το ζόρι κλαίμε που και που για όσες γνωρίζουμε!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογισμοί: αν το κουτσομπολιό με τον συνάνθρωπο είναι χάσιμο χρόνο και ψυχοφθόρο μια φορά, το κουτσομπολιό με τον πονηρό (έτσι τους καταλαβαίνω τους λογισμούς) είναι καταστροφικό χίλιες.
" Λογισμοί: αν το κουτσομπολιό με τον συνάνθρωπο είναι χάσιμο χρόνο και ψυχοφθόρο μια φορά, το κουτσομπολιό με τον πονηρό (έτσι τους καταλαβαίνω τους λογισμούς) είναι καταστροφικό χίλιες" .
ΑπάντησηΔιαγραφή......................
Μεγάλη αλήθεια, αγαπημένο μου...ευχαριστώ!
το "τινάς" του τίτλου δεν το καταλαβαίνω! μήπως ταιριάζει το "τις" δηλαδή κάποιος;
ΑπάντησηΔιαγραφήw
;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήw
Eννοείτει ότι εννοεί "τις" , δηλαδή "κάποιος".
Το τινάς κανονικά, ειναι αιτιατική ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΥ, αλλά το χρησιμοποιούν και ως ονομαστική ενικού οι συγγραφείς του 19 αιώνα ...καληώρα πώς σήμερα λένε "τον πάτερ"Βασίλειο, π.χ. αντί να πούνε "τον πατέρα "Βασίλειο
Το υπέθεσα ότι κάποιος θα το σκεφτόταν.
Το άφησα, όμως, ΟΠΩΣ το βρήκα τυπωμένο στο κείμενο της μετάφρασης μάλλον από τον Νικόδημο Αγιορείτη, αλλά...τώρα που το λες θα το αλλάξω σε πιο δημοτική για να καταλαβαίνουν και οι νεότεροι.
Μερικές φορές και οι σαραντάρηδες που δεν έκαναν αρχαία καθόλου σε γυμνάσιο και λύκειο δυσκολεύονται να κατανοήσουν ΠΟΛΥ ΑΠΛΕΣ λεξεις.
Μια φορά μια φίλη μου που σπούδαζε ιατρική με ρώτησε στη φράση :¨ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ" τι θα πει η λέξη "εστί", και έφριξον!
Για μένα ήταν αυτονόητο και για κείνη ακατανόητο επειδή ανήκε στην ΑΤΥΧΗ ΓΕΝΙΑ , ΠΟΥ ΔΕΝ διδάχτηκε ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ενώ νεότερα παιδιά κατά μιά δεκαετία από την ίδια, που ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΧΑΙΑ απο την ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ π.χ.
(αμάν...ΜΗΝ πιάσουμε θέμα μετάφρασης λειτουργικών κειμένων...μήηηηηηη!)
;-0
merci
ΑπάντησηΔιαγραφήw
;-) Όποιος ΑΝΤΕΞΕΙ και ΔΕΝ ανταποδώσει ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΩΡΑ από τον Δωρεοδότη Κύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΥΠΟΓΡΑΦΩ πλέον ΕΞ ΕΜΠΕΙΡΊΑΣ, αγαπημένα μου...