Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Βίντεο για το Υπερφυσικό της Αφθαρσίας των Αγίων Ορθοδόξων λειψάνων-Άγιος Αλέξανδρος Σβιρ (1448-1533)



Στο έχω ξαναπεί, μοσχαναθρεμμένο μου,  αλλά, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω και για όποιον άλλο περάσει σήμερα από αυτή τη σελίδα.

Άκουγα  πολλά χρόνια ότι υπήρχαν άφθορα λείψανα αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έδινα σημασία! Δε χαμπάριαζα!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά προφανώς- λόγω έλλειψης πληροφόρησης από ειδήμονα που να τον σέβομαι  για την επιστημονική του κατάρτιση-  μου φαίνονταν τα άγια λείψανα περίπου κάτι σαν αιγυπτιακές μούμιες.

-Κούνια που σε κούναγε , μωρή Σαλογραία!
Μούμια εσύ είσαι και φαίνεσαι κι  από τη μύτη σου κρέμεσαι!

- Δε ντρέπεσαι να με κράζεις με τέτοια αναίδεια;!
Λίγος σεβασμός στα γεράματα, κανέναν δεν έβλαψε, όμως...πώς διατηρούνταν οι μούμιες στα μουσεία; ε;πώς διατηρούνταν;  κάπως έτσι νόμιζα ότι διατηρούνται και τα άγια λείψανα.

(Τόσο βλάκας, εκ νεότητος, υπήρξα  πάτερ Νικολάκη μου).

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, συνειδητοποίησα το υπερφυές της αφθαρσίας των αγίων λειψάνων, καθώς άκουσα με προσοχή,  επιστημονικές  σχετικές εξηγήσεις περί του ότι είναι των αδυνάτων αδύνατον να διατηρηθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα, άφθαρτη οργανική ύλη, όπως η ανθρώπινη σάρκα, επί τόσους αιώνες- ούτε κάν επί τριήμερο- θυμάσαι τι αναφέρουν  τα Ευαγγέλια για  τη δυσωδία  που ανέδιδε το σώμα του νεκρού φίλου του Κυρίου  Ιησού Χριστού, Λάζαρου;  

Κανονικά, τονίζει  η επιστήμη,  θα έπρεπε το θανόν σώμα,  να είχε γίνει σκόνη της σκόνης, πλην όμως, αυτή η σάρκα(λόγω της ενοικούσης εν αυτή, ενέργειας της Χάρης του Αγίου Πνεύματος) διατηρείται εις πείσμα όλων των γνωστών φυσικών νόμων και διεργασιών τους.

Ειδικά το σώμα του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ,
βιογραφία του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ παρέθεσα  και σε παλιότερη ανάρτηση)
που διατηρείται άφθορο σε εκπληκτικό βαθμό, από το 1533, το σεβάστηκαν ακόμη και  οι δαιμονικά άθεοι Σοβετικοί του Στάλιν και δεν τόλμησαν να το πειράξουν. 

Το βίντεο που παραθέτω σήμερα, δείχνει το συγκλονιστικό και υπερφυές, και ασύλληπτο  μέγεθος,  της άγιας αυτής παρουσίας.

Ανέκφραστα και άπειρα   τα θαυμάσια που επιτελεί η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, όχι μόνο στις ψυχές, αλλά και στα σώματα των Αγίων που ενόσω ζούσαν αγωνίστηκαν μέχρις αίματος, ώστε να γίνουν αγνά και καθαρότατα κατοικητήριά της.

Άγιε Αλέξανδρε του Σβιρ,

πρέσβευε και  για τον Πούτιν

( ναι, ναι παρότι βγαίνω εκτός θέματος...με ντροπαλό και χαμηλοβλεπούσικο ύφος ομολογώ ότι τον αγάπησα τον Πούτιν  επειδή στέλνει γριές, παραδοσιακές τραγουδίστριες στη Γιουροβίζιον!)

πρέσβευε, Άγιε Αλέξανδρε  και για κάθε καλοπροαίρετη ψυχή που διαβάζει αυτό το μπλογκάκι και  που νοερά και  ευλαβικά τιμάει
το σεπτό σου σκήνωμα, αμήν!

Σαλογραία
............................................................................


73 σχόλια:

  1. Ώστε αγάπησες τον Πούτιν; Τον ξέρεις καλά; Το ρόλο του, το πόσο σκληρά φέρθηκε στους συμπατριώτες του, το ότι είναι ο έτερος πυλώνας του συστήματος, το ότι χρησιμοποιεί την ορθοδοξία και για πολιτικό όφελος............ατελείωτα παραθέτει κανείς. Άμα ζούσαμε στα χρόνια αμέσως μετά την απελευθέρωση θα σου ρωσόφιλοι. Όμως ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Άγγλοι ούτε οι Γάλλοι μας σώσαν.Τα συμφέροντά τους εξυπηρέτησαν και με τσαντίζει που δεν μπορούν να το δουν για μια ακόμη φορά. Κι είναι λογικό διότι μπαίνει το όπιο της θρησκείας σε λειτουργία.Μεγάλη αλήθεια από το Μάρξ. Η μόνη ίσως. (για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω καμιά σχέση με τον κομμουνισμό και την αροστερά, δε σημαίνει όμως πως δεν σκέφτομαι ή δεν μπορώ να δω πως χρησιμοποιούνται όλα τούτα έκω από τις επιταγές του Ευαγγελίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;-)Καλέ για Ονομαααααααα!
    Τι εφαπτόμενες πήρες ανων. μου;

    ΠΛΑΚΑ κάνω η γραία!

    Επειδή βρήκα τέλειο το βίντεο με τις γριές ρωσίδες που τραγουδάνε στη Γιουροβίζιον, που ανέβασε ο Τρελογιάννης.

    Προσωπικά, χρυσούλι μου από ΚΑΝΕΝΑ άνθρωπο δεν περιμένω ούτε έλεος, ούτε σωτηρία.

    Μόνο πόνο, ψέμα και απάτη περιμένω από τους ανθρώπους.

    Μόνο από το Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού, την Κυρία Θεοτόκο και Πάντες τους Αγιους, περιμένω παρηγορία.

    Τα έγραψα για τον Πούτιν έτσι για να χαμογελάν οι πικραμένοι του διαδίκτυου, και ουδέν έτερον.

    Μη θορυβείται η ασφάλεια που μας παρακολουθεί, χαχα...

    Μη θορυβείται!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μας πει ο ανώνυμος των 04:47 ΑΜ , ποιός ,στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία, ήταν καλύτερος και ικανότερος από τον Πούτιν . Ας είχε και η Ελλαδίτσα έναν σαν τον Πούτιν , που είχουμε γεμίσει ανίκανους και δοσίλογους . Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα αισθανόμαστε άμεσα!

      Διαγραφή
  3. Ελεος αδελφοί έλεοςςςς...ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ...αμάν...ΜΗ ΧΑΛΑΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗ...ας το αφήσουμε κατανυκτικό και ...χαρωπό...φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες:) για άλλο ήταν η ανάρτηση για άλλο τα σχόλια:) μα πώς μας αντέχετε; :) Πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα, θα δω και το βίντεο πριν σχολιάσω περαιτέρω, ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον Πούτιν. Ζω στην Ελλάδα κι αυτή μ ενδιαφέρει. Με ενοχλεί αφάνταστα η ρωσολαγνεία σε όλα τα επίπεδα και η φαντασίωση πολλών, εκκλησιαστικών ειδικά,πως θα τους σώσουν οι ρώσοι. Αγνοώντας προκλητικά το χτες κι όσα διδάσκει για την πολιτική ζωή αλλά και για το αισχρό πάντρεμα της πολιτικής με τη θρησκεία(γίνεται κι εδώ φυσικά) που αυτόματα υποβιβάζει τη θρησκεία κι υποτιμά το πρόσωπο.
    Για το ρόλο του Πούτιν όρα στο ..λήμμα Εφραίμ και κάτσε και σκέψου. Τα συμπεράσματα δικά σου. Δε με αφορούν διόλου.
    Μια όμως και το συζητάμε, για τον Πούτιν εννοώ, να σκεφτείς πόσο δημοκρατικά διοικεί μια χώρα που ενώ εξάντλησε την θητεία που προέβλεπε ο νόμος, έγινε πρωθυπουργός, άλλαξε το σύνταγμα για να ξαναγίνει πρόεδρος!! Αγαπητέ μου, δεν υπάρχουν άγγελοι στην πολιτική. Αν θες να το πιστεύεις πρόβλημά σου, αλλά όταν θα τους δεις με τα μαύρα φτερά μην απογοητευτείς.
    Κι επιτέλους σε αυτό τον τόπο ας μάθουν οι άνθρωποι να σκέφτονται σφαιρικά και πως το καθετί έχει πολλές όψεις κι όχι κατανάγκην τη μία που βλέπουμε μεις..
    Θα μείνω εδώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ;-(

    Καλέ, έλεοςςςς...τόσο ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ στον Πούτιν κολλήσατε;

    ΤΟΣΟ ΦΟΒΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΤΕ και κολλήσατε στον Βλαδίμηρο;

    Έλεοσσσσσσσσ!
    Σαρακοστή είναι, θρησκευτικό θέμα έχουμε, ΔΕΝ θα ανεβάσω άλλο σχόλιο πολιτικό,ό,τι και να λέει...αμάαααν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνεις λάθος! Όταν ανακατεύεται η θρησκεία με την πολιτική(ή το θρησκευτικό αν προτιμάς) δεν κάνει διάκριση στις εκκλησιαστικές περιόδους. Ίσως είναι αυτή η πλευρά των πραγμάτων το πιο σκοτεινό κομμάτι στα εκκλησιαστικά. Μια ματιά στην εκκλησιαστική ιστορία πείθει.Λίγοι αντιστάθηκαν στην πολιτική εξουσία.Σημερα τυγχάνει να ναι πιο ύπουλο το παιχνίδι. Μια βολτίτσα στο ίντερνετ σε διάφορα μπλοκάκια και βλέπει ο καθένας τι τρέχει και πως προωθείται.. Άσε, ας μην είμαστε τόσο χαζοί. Όταν μπαίνουν τα όρια, στον προσωπικό βίο του καθενός φυσικά, μένει χώρος για το θρησκευτικό.Αλλιώς..αδιέξοδο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα και ενδιαφέρουσα βεβαίως αλλά..ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...
    :-)
    καλό σας βράδυ, αγαπημένα μου.
    Βοήθεια ας είναι για όλους ο άγιος Αλέξανδρος του Σβιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλό βράδυ αγαπητή Σαλογραία και λοιποί φίλοι.Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι έχουν ανοιχτή τη λάρνακα ,πράγμα που εδώ δεν συνβαίνει σε κ'αποιους από τους αγίους μας.Θυμήθηκα τον Βυσαρίωνα,τον άγιο Ι.τον Ρώσσο κ.λ.π ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συγκλονιστική η εικόνα του Αγίου, εύχομαι να πρεσβεύει υπέρ ημών όλων, ευχαριστώ που μου τον γνωρίσατε, δεν τον ήξερα. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που προσκύνησα Άγιο, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, κι ας ήμουν μια σταλιά παιδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στις φωτογραφίες αγαπητή Πην. και ευχαριστώ πάρα πολύ για το βίντεο που μου έστειλες σήμερα και ωφελήθηκε τόσος κόσμος που το είδε, φαίνεται άλλοτε ανοιχτή και άλλοτε κλειστή η λάρνακα.
    Εντάξει.
    Το κατανοώ.
    Και στον Άγιο Γεράσιμο και στον άγιο Ιωάννη το Χοζεβίτη στα Ιεροσόλυμα και στον άγιο Σπυρίδωνα, άλλοτε ανοίγουν άλλοτε κλείνουν τη λάρνακα.

    Όταν μαζεύονται πολλοί πιστοί την ανοίγουν.

    Είχα βρεθεί στον άγιο Γεράσιμο με τη Μαρία Κακ. από Πάτρα και τη Μάρθα Βασ. τα κορίτσια ήταν μαθήτριες Λυκείου τότε και πήγαμε για προσκύνημα στον Άγιο Γεράσιμο. Άνοιξαν τη λάρνακα.
    Τα κορίτσια ήταν κρυολογημένα με μπουκωμένες μύτες. Εγώ ήμουν μια χαρά. Τα κορίτσια παρόλο το κρυολόγημα αισθάνθηκαν μια άρρητη ευωδία όταν άνοιξαν τη λάρνακα του Αγίου Γερασίμου και συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων, εγώ που ΔΕΝ ήμουν κρυωμένη, και βρισκόμουν ΔΙΠΛΑ τους, από ευωδία δεν ένιωθα ΤΙΠΟΤΑ.

    Ήταν για μένα αφορμή μεγάλου ελέγχου γιατί είχα πάει να προσκυνήσω τον Άγιο, με όχι τη δέουσα προετοιμασία και ο Άγιος μου στέρησε τη χάρη του και πολύ καλά μου έκανε...

    Πράγματι ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ;-)Να μας ενισχύει ο άγιος όλους, στον ανήφορο που ανεβαίνουμε, ο καθένας. Όταν τελειώσει αυτό το βίντεο, έχει και κάποιο άλλο ακόμη με το ίδιο θέμα.
    Μπορείτε να το δείτε, κάνοντας κλικ στο κατάλληλο τετραγωνάκι που εμφανίζεται. Νομίζω ότι το άλλο βίντεο έχει καλύτερη φωτογράφηση.
    Και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος πολύ θαυματουργός. Έχω αφιερώσει δυο αναρτήσεις μου στον άγιο Ιωάννη το Ρώσο, αν βάλεις στο γκουγκλ θα στις βγάλει.
    Καλο βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω το έχω ξαναγράψει και σε μία άλλη ανάρτησή του για τον άγιο Αλέξανδρο , ένα θαύμα που συνέβη την τελευταία πενταετία νομίζω. Μία πιστή μητέρα σήκωσε το παιδάκι της (βρεφικής ηλικίας) να προσκυνήσει και αυτό τον Άγιο, όμως αυτό της γλίστρησε και έπεσε μέσα στη λάρνακα. Τότε ενώπιον πολλών παρευρισκομένων πιστών, ο άγιος το σήκωσε με τα χέρια του και της το έδωσε , άφηνοντας όλο το εκκλησίασμα εμβρόντητο! Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις ΑΥΤΟΥ! Βίκυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ;-)Ναι, το έχεις ξαναγράψει Βίκυ. Το θυμάμαι.
    Ακούγεται αλλόκοτο αλλά...ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΛΛΟΚΟΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΥΣΙΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΦΘΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ, ΟΠΩΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.
    Όποιος έχει μάτια και βλέπει, ΚΑΤΑΝΥΓΕΤΑΙ.

    Όποιος ΔΕΝ έχει πνευματικά μάτια, παραμένει δαιμονιώδης στο νου, ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ;-)
    Φίλε ανων. που προσπαθείς να με φέρεις στον...ίσιο δρόμο, επίτρεψέ μου να συζητήσω το θέμα που θίγεις μια ΆΛΛΗ φορά και όχι κάτω από αυτή την ανάρτηση.
    Σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χαχαχαχαχαχ
    Αχ! Όλοι να σε...ισιάξουν θέλουν!!! Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. :-) Lpap

    Νομίζω ότι με ΑΓΑΠΑΝΕ , γι αυτό...με ΣΥΓΚΙΝΕΙ αυτό το ενδιαφέρον, ειδικά όταν το θέτουν( όπως και ετέθη)με εξαιρετικά ευγενικό και πολιτισμένο τρόπο.

    Με σκλαβώνει, αλλά τόνισα ότι ΔΕΝ επιθυμώ εδώ κάτω από αυτή την ανάρτηση να ξεφύγω εκτός θέματος.

    Το θέμα μας εδώ είναι η ΑΦΘΑΡΣΙΑ και ΜΥΡΟΒΛΥΣΙΑ και ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑ των ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ, γεγονός ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, όσο δεν παίρνει, ακόμα και για ορθολογιστές και αδιάφορους προς την χριστιανική πίστη, επιστήμονες.

    Τα άλλα ας τα λύσει έκαστος με τον πνευματικό του και ΚΥΡΙΩΣ την συνείδησή του.

    Προτιμώ να εστιάσω τη συζήτηση σε ό,τι ΘΕΤΙΚΟ με τους χριστιανούς ανθρώπους με ΕΝΩΝΕΙ.

    (Θα ξαναθυμίσω ότι άρχισα να γράφω σε ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τη σελίδα, προκειμένου για να επικοινωνήσω ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ, με τα παιδάκια μου.

    Τα εξηγούσα και στην ανάρτηση με τίτλο "ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ", αν θυμάσαι).

    Ωρα Ελλάδος (Πάτρας συγκεκριμένα όπου μένω εδώ και πολλά χρόνια)

    8:34 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τους δυο αγγέλους σου που τόσο αγαπάς
    μην τους φοβάσαι
    αν τα φορέματα τους κρύβουν τα φτερά
    σίγουρη να ‘σαι
    πως δεν θ’ αντέξουν και μια μέρα φωτεινή
    μέρα μεγάλη
    στην αγκαλιά σου θα γυρίσουν τη ζεστή
    κι οι δυο τους πάλι.

    Τα δυο αγγελούδια σου που τώρα σε πονούν
    θα απολαύσεις
    κι αν απ’ το πάτωμα τα γόνατα πρηστούν
    μην αποστάσεις
    καμιά κουβέντα σου στον Κύριο γι αυτούς
    δεν πάει χαμένη
    στείλε τους ένα νοητό φιλί ζεστό
    κι αναπαυμένη

    Πέσε στο στρώμα σου μάνα ν’ αναπαυτείς
    κι η προσευχή σου
    θα σε κρατεί με τους αγγέλους σου αγκαλιά
    ως να γυρίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ;-)
    Ανών.
    ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!
    Με συγκίνησες ΒΑΘΥΤΑΤΑ.
    Ο Κύριος να σου ανταποδώσει πολλαπλασίως το έλεος...
    Καλό σου βράδυ...

    Ωρα Ελλάδος 11:53μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίο και μου κάνει κάπως διορατικο...
    Μεγας είσαι Κύριε!πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ορίστε πως οι Ρώσοι κρατούν τη σημαία της Ορθοδοξίας ψηλά :
    http://hggiken.pblogs.gr/2012/03/sthn-agia-petroypolh-apagoreythke-h-prowthhsh-ths-omofylofilias.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Χριστός όταν ήρθε στη γη δεν ανάγκασε κανένα να τον ακολουθήσει. Η ελευθερία στον άνθρωπο είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού. Ό,τι την αφαιρεί είναι ενάντια στο θέλημα του Θεού. Ο Χριστός δεν θέλει γύρω του πρόσωπα καταναγκαστικά. Εν ελευθερία τα πάντα.
    Όσο για το μπλογκ και τις πρακτικές του είδους είναι από τις χείριστες!!
    Προχειρότητα, προφητολαγνεία,αυθαίρετα συμπεράσματα, γνώμες γερόντων ανωνύμων.............
    πολλά μπορεί να γράψει κανείς...το θέμα είναι πάντα ποιός σκέφτεται κι αν. Δυστυχώς οι άνθρωποι δε σκέφτονται, προτιμάν την έτοιμη τροφή και το στενό ορίζοντα. Το τραγικό είναι πως τον ορίζοντα τον νομίζουν απέραντό._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ;-)
    Και για μένα η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της επιλογής είναι το ΥΠΕΡΤΑΤΟ αγαθό και θλίβομαι όταν βλέπω ότι ΕΙΔΙΚΑ, άνθρωποι μεγαλόσχημοι της θρησκείας, ΔΕΝ αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα στους ανθρώπους.
    Σχετικά με τι σκεφτόμαστε και πώς το σκεφτόμαστε οι άνθρωποι, είναι θέμα τεράστιο, αξίζει μια ξεχωριστή ανάρτηση, αγαπημένο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι προσωπικές προβολές πάντα υπάρχουν. Τι εννοείς με τους μεγαλόσχημους δεν μπορώ να αντιληφθώ ακριβώς. Σε ό,τι με αφορά, περίεργο πράγμα είναι η αλήθεια, ποτέ κανείς δεν μου υπέδειξε τι να κάνω ή πως. Παράξενο με δεδομένη τη δασκαλίστικη διάθεση όλων!!! Το χουν οι χριστιανοί μεγαλόσχημοι ή μη να κάνουν teaching!! Άμα βάλεις τέτοιες αναρτήσεις θα πιάσουμε και τα όρια της ψυχολογίας!! Δε θα μείνει λίθος όρθιος!!!χαχαχαχχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Δεκάλογος της κατά Χριστόν νομοθεσίας (απόσπαμα)

    "Αν μπορείς, άσκησε την παρθενία, για να μπορέσεις να γίνεις ολοκληρωτικά του Θεού και να προσκολληθείς σ' Αυτόν με τέλεια αγάπη, παραμένοντας πάντοτε κοντά Του σ' όλη σου τη ζωή και φροντίζοντας διαρκώς χωρίς περισπασμό τα του Κυρίου(Α΄ Κορ. 7, 34), προαπολαμβάνοντας τη μέλλουσα ζωή και ζώντας σαν άγγελος Θεού πάνω στη γή".

    "Με αυτόν το Θεό εξομοιώνεται και ενώνεται με άφθαρτο γάμο εκείνος που διάλεξε την αληθινή παρθενία και παρθενεύει στην ψυχή και στο σώμα και ομορφαίνει όλες τις αισθήσεις και το λόγο και τη διάνοια με τα κάλλη της παρθενίας".

    Ιωάννης ο Σιναΐτης, Άγιος: Κλίμαξ - Λόγος ΙΕ΄ Περί αγνείας (απόσπασμα)

    "Αγνός δεν θεωρείται εκείνος πού εφύλαξε αρρύπωτο το πήλινο σώμα του, αλλ΄ εκείνος πού υπέταξε τα σωματικά μέλη στην ψυχή είναι ο τελείως αγνός".

    "Δέκατο πέμπτο βραβείο! Όποιος ζώντας με την σάρκα το κατέκτησε, απέθανε και ανεστήθη και εγνώρισε ήδη από εδώ το προοίμιο της μελλοντικής αφθαρσίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ;-)
    Αγαπημένο μου ευχαριστώ αν και αυτά είναι ποοοολύ ψιλά γράμματα την σήμερον ακόμη και για...καλογέρους...
    Φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η αγνότητα και η ειρήνη της ψυχής μεταδίδεται και στό σώμα. Η αγνότητα και ειρήνη του Κυρίου Ιησού Χριστού.

    "Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς".

    "Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις".
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

    Δεύτε ΠΑΝΤΕΣ...

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. :-) σύντομο, βιαστικοοό σχολιάκι, και πολλές πολλές γλυκές ευχές στη Σαλογραία.

    "Όσο για το μπλογκ και τις πρακτικές του είδους είναι από τις χείριστες!!
    Προχειρότητα, προφητολαγνεία,αυθαίρετα συμπεράσματα, γνώμες γερόντων ανωνύμων............."

    Άμα το μπλογκ και οι πρακτικές του και τα συμπεράσματά του κι οι γνώμες του έχουν προχειρότητα κι αυθαιρεσία,
    τότε εγώ, που είμαι πολύ χειρότερη, δε τολμώ καν να φανταστώ πόση πολλή προχειρότητα κι αυθαιρεσία έχουν οι δικές μου πρακτικές, και συμπεράσματα και γνώμες.

    Ουπς.. Τι είπα μόλις τώρα; Ουπς. Μια στιγμή να αυτολογοκριθώ. Μόλις είπα κάτι ακόμα σαν αυτά που τυχαίνει μερικές φορές να πω αυθορμήτως, σαν αυτά που λέω κάποιες φορές και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει αν τα λέω ειρωνικώς ή σοβαρώς.
    Διευκρινίζω πως δεν τα λέω ούτε ειρωνικώς ούτε σοβαρώς αλλά ουδετέρως. Δεν έχω χρόνο να κάθομαι να κρίνω το κάθε τι ως καλό ή κακό. Δε κρίνω. Απλά, έκανα την ξερή διαπίστωση (και ενημέρωσα και τον Ανώνυμο) πως άμα οι γνώμες της Σαλογραίας είναι χείριστες, τότε, οι δικές μου, που είναι πολύ χειρότερες από τις Σαλογραίας, είναι καραχείριστες. Αν Ανώνυμε σας φαίνεται η κατάσταση της Σαλογραίας τραγική, καλύτερα να μη σκεφτείτε την κατάσταση τη δική μου. Σκανδαλιστική. Λυπάμαι για το σκάνδαλο. Λυπάμαι που αυτή τη στιγμή δεν είμαι κάποια άλλη, μα, αυτή τη στιγμή είμαι αυτή που είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η αναφορά σου στον άγιο Γεράσιμο, μου θύμισε καλή μου Σαλογραία® ένα περιστατικό που μου έχει συμβεί στο Άγιο Όρος.

    Στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί, την ημέρα που ήταν να φύγω, πέρασα από την σκήτη του Αγίου Ανδρέα λίγο έξω από τις Καρυές. Την ώρα που έφτασα, ήταν εκεί μαζεμένοι κάποιοι προσκυνητές, κι ένας γέροντας τους μιλούσε για τον Άγιο Ανδρέα και για το λείψανο που υπήρχε δίπλα του. Για να μη μακρηγορώ, όταν προσκυνήσαμε το λείψανο, όλοι ανεξαιρέτως αισθανθήκαμε ευωδία, η οποία μου "έμεινε" στη μύτη μου για αρκετή ώρα.

    Τη δεύτερη φορά που πήγα στο Άγιο Όρος, πάλι φεύγοντας είπα να περάσω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, όμως αυτή τη φορά ήταν περισσότερο από περιέργεια να δω αν θα ευωδίαζε το λείψανο και πάλι. Καθόλου περίεργο και Δόξα τω Θεό, αυτή τη φορά δε μου ήρθε καμία ευωδία. Και λέω Δόξα τω Θεό, διότι μόνο έτσι συνειδητοποίησα το ποταπό της πράξης μου. Βέβαια, θα μπορούσε ο Άγιος να μου ρίξει κανά κεραμίδι στη κεφάλα μου προτού μπω, αλλά με λυπήθηκε φαίνεται...

    Για τον Άγιο Αλέξανδρο του Σβιρ είχα διαβάσει πριν από ένα χρόνο περίπου. Τα λόγια περιττεύουν.

    Τέλος (και άσχετο με το θέμα), αν κάποιος μου έλεγε ότι η Σαλογραία® βρίσκεται μέσα στο βίντεο με τις γιαγιάδες από την Ρωσία κι έπρεπε να διαλέξω ποια είσαι, θα διάλεγα την πιο κοντή!!! Και πριν μου σύρεις κανέναν εξάψαλμο, θα προσθέσω ότι είναι η πιο όμορφη και η πιο χαριτωμένη κατά τη γνώμη μου. ;-)

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. TΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟ:
    "Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις".
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

    Δεύτε ΠΑΝΤΕΣ.."
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ;-)
    Γεωργία ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη αλλά δεν νομίζω να τέθηκε τέτοιο θέμα εδώ μεσα.
    Όσοι γράφουν εδώ, με αγαπάνεεεε!
    :-)
    Όταν μπαίνεις στο μπλογκ κάποιου έστω και για να τον επικρίνεις σε οτιδήποτε, κατά βάση ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε παρακαλώ. Δεν μέμφθηκα τη Σαλογραία και το μπλογκ της αλλά κάποιο μπλογκ που δόθηκε σε ένα σχόλιο!!
    Δε μαζεύω τη γνώμη μου, δεν την αλλάζω.Κι η Σαλογραία γνωρίζει τον..ανώνυμο! Επιπλέον ανήκω στα πρόσωπα που δημόσια επικρίνουν επωνύμως. Θα το έκανα και στο συγκεκριμένο μπλογκ αλλά έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να κάνεις σχόλιο. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. :-)
    Ήλε, πληηηηζ, κόψε το Σαλογραία με το σημαδάκι, το βρίσκω ...κάπως...ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ, χαχα!

    Πάσα προσπάθεια για μίμηση, δε λέω, τιμητική φαίνεται, ΑΝ δεν είναι φθόνος ή μικρόψυχη προσπάθεια παραπλάνησης και ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ όπως ακριβώς γίνεται και με τη μαϊμού Εσφιγμένου

    (άντε πάλι εγώ, ξανά μανά τον καημό μου με την υποκρισία των εξουσιαστών εν Αγίω Όρει παπάδων, ΜΗΝ το προεκτείνουμε όμως...έλεος...κλείνει ΕΔΩ η παρένθεση)

    Λοιπόν, στο άγιο Όρος, με το λείψανο του Αγίου Ανδρέα που υπάρχει στις Καρυές, έγινε το ανάλογο με τον άνδρα μου.
    Πριν χρόνια που το είχε προσκυνήσει ΔΕΝ του ευωδίασε ΤΙΠΟΤΕ.

    ΜΕΤΑ από χρόνια ξαναβρέθηκε με το φίλο του Χρηστ. Κοντ.στο ναό, όπου μπήκαν την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή, διότι ο ναός έκλεινε.

    Ζήτησαν από τον μοναχό να τους ανοίξει, να προσκυνήσουν το ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΝ οστούν του Αγίου Ανδρέα που φυλάσσεται εκεί.

    Πρώτα προσκύνησε ο Χρήστος.
    Αμέσως μετά ακολούθησε ο δικός μου.
    Και των δύο η όσφρηση λειτουργούσε κανονικότατη.

    Ο Χρήστος, όμως, δεν ένιωσε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε, ενώ ο σύζυγός μου,που προσκύνησε ακριβώς αμέσως ΜΕΤΑ το Χρήστο
    (και ΟΥΔΕΙΣ έτερος πλησίασε το λείψανο, ούτε ο καλόγηρος)
    ένιωσε ένα άρωμα καταπληκτικό, από την επαφή του με το αγιασμένο κομμάτι του μετώπου του Αγίου Ανδρέα, τόσο καταπληκτικό άρωμα, που του έφερε δάκρυα συγκίνησης στα μάτια.

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΉΛΕ ΜΟΥ.

    Εμ πώς αλλιώς πάνε άνθρωποι στην Αγιορείτικη ερημιά και ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΛΗ;
    Για βλάκες τους έχουν μερικοί; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΕΧΟΥΝ, τα παλικάρια Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Ε ς ΠΟΥ εκεί,μέσα στη μοναξιά και στην ταλαιπωρία και τη στέρηση του σώματος, μέχρι θανάτου, ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΝΕ.

    ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ Σ Ω Σ Τ Ο Σ, στο Αγιο Όρος,
    Δ Ε Ν ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ, εκτός βέβαια και μένεις ως μυστικός πράκτορας άλλων δυνάμεων, εκτελώντας διατεταγμένες υπηρεσίες με το ΑΖΗΜΙΩΤΟ βέβαια και μέ ΟΛΕΣ του βίου τις απολαύσεις πίσω από τη βιτρίνα του Αγιορείτου

    (φύεται και αυτό το ...φρούτο εκεί τις τελευταίες δεκαετίες που έπεσαν τα ευρά με τη σέσουλα...αλλά...ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...τέλος εδώ.)

    Τελεία και παύλα.
    Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑΕΙ στην ΟΔΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

    Τα έχω γράψει σε σχόλια παλιότερα.

    Και μια άλλη κοπέλα,παλιά γνωστή μου στην Πάτρα πριν καιρό- δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει στα σχόλια, μάλλον ναι- είχε εμπειρία με ΘΑΥΜΑΣΤΗ, ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ευωδία από άγιο Γεράσιμο.

    Από εκεί μετεστράφη στην Πίστη η κοπέλα

    (πριν ήταν μια αγριεμένη αναρχοαυτόνομη πολιτικά)

    διότι η ευωδία την ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΕΠΙ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΑΝΕ, ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΕ, ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ.
    Η ΚΟΠΕΛΙΑ ΕΙΧΕ...ΦΡΙΚΑΡΕΙ!

    Από αυτά, η Σάμη (έτσι τη λένε) και από το όλο σκηνικό ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

    ..........όσο για μένα, δεν ξέρω αν σε απογοητεύω με το ύψος μου αλλά, θα με δεις σε κοινωνικές συναναστροφές με ύψος κοντά στο ένα εβδομήντα και με λίγα κιλά, παιδιόθεν.

    Δεν είμαι καλόβολη γιαγιούλα όπως βλέπεις, αφανής.

    Μάλλον για ψηλή, μακρυμαλλούσα γριά λάμια μού μοιάζω, φόβος και τρόμος, χαχα, πρόσεξε ΜΗ με πειράξεις, και πάρω ανάποδες, Ήλε μου, την έχεις βάψει!
    Το αίμα θα σου ρουφήξω με καλαμάκι!
    ;-)
    Ωρα Ελλάδος 10:46 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πνευματική ευωδία δεν αναβλύζει μόνο από τά Λείψανα των Αγίων μας, αλλά και από βιβλία που περιέχουν τα συγγράμματά τους.
    Ακόμα και από μία φωτογραφία κάποιου σύγχρονού μας Αγιορίτη πατέρα, πνευματικού πατέρα, ανέβλυσε μόλις μπήκε στό σπίτι μου, γιά λίγα λεπτά πνευματική ευωδία!

    Ο Θεός είναι πανταχού, έτσι και οι Αγίοι μας που είναι ενωμένοι μαζί Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πνευματική ευωδία ΜΠΟΡΕΙ να αναβλύσει και στο δρόμο που περπατάει κάποιος και να ΜΗΝ είναι από λουλούδια ή από άρωμα ανθρώπων, ΑΛΛΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ, ΜΟΝΟΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ, από το δικό του μικρό μετερίζι.

    Υπάρχουν και τέτοιες εμπειρίες σε απλούς καθημερινούς, ΜΗ επώνυμους (στην αγιότητα επώνυμους) ανθρώπους έχει τύχει να ΓΝΩΡΙΖΩ, αλλά δεν τα επικαλούμαι διότι, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, χωρίς τα ΕΠΙΣΗΜΑ εκκλησιαστικά εύσημα, ΔΕΝ είναι ούτε επίσημοι άγιοι, ούτε μοναχοί, ούτε ρασοφόροι, οπότε ΔΕΝ θεωρούνται αυθεντίες, οπότε η μαρτυρία τους θα πέρναγε ή στο ...ντούκου ή θα γινόταν καταγέλαστη αν δημοσιεύονταν.

    Ετσι-ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, εξαιρώντας βέβαια και τις περιπτώσεις ΠΛΑΝΗΣ που ΠΑΝΤΑ υπάρχουν γύρω και μέσα μας-

    μένουμε και σχολιάζουμε ΔΗΜΟΣΙΑ, ΜΟΝΟΝ Ο,ΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ...

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. O Άγιος και Πατέρας αναγνωρίζεται στήν καρδιά μας.

    Σεβώμαστε την επίσημη εκκλησία, αυτό όμως δεν μας σώζει.

    Γιά εμένα EΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ είναι η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Είναι απαθής η καρδιά σου! Είναι αιώνια; Είναι καθαρή; Είναι ορθόδοξη;(με την έννοια της ορθής γνώσης και στάσης(ξέχωρα από ημερολόγια)); Μπορεί να χει γνώση του συνόλου κι όχι του μερικού όπως όλοι μας; Ολοκληρώνοντας: μπας κι είναι Θεός η καρδιά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ;-)Εγραψα ένα καλό κατεβατό στα δυο προηγουμενα σχόλια δυστυχώς μου το έφαγε και δεν το είχα σώσει.
    Βαριέμαι να το ξαναγράψω.

    Σε μένα απευθύνετε την ερώτηση;
    Αν την απευθύνετε σε μένα να καθίσω και να ξαναγράψω παρότι δεν υπάρχει χρόνος αυτή τη στιγμή.

    Προσωπικά, και ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ, ΔΕΝ πάω εκεί που μου με πάει η καρδιά δηλαδή τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μου, που άλλοτε μπορεί να είναι άγια, άλλοτε όχι, επειδή ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ.
    Πάω εκεί που με πάει η ΟΡΘΟΔΟΞΗ και με ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΚΤΙΣΜΕΝΗ,
    Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η μου...
    Η συνείδησή μου με προστάζει να ακολουθώ τις ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

    Αυτό με προστάζει η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩ.

    Η καρδιά ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ.
    ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ, με την Ορθόδοξη συνείδηση, η καρδιά μου, ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ, χαχα...

    ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ, ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΑΛΛΑ...ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ μου, ΑΛΛΑ ΤΗΝ Ορθόδοξη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μου, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ Ν Ο Υ , ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ του έσω ανθρώπου.

    Ας μην επεκταθούμε γιατί πάλι ξεφεύγουμε από το θέμα μας.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Θ Α Υ Μ Α Σ Τ Ο, ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΒΙΡ..
    ....................
    ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΚΑΙ λόγω Σαρακοστής, ΝΑ ΑΡΓΗΣΩ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΩ...
    Σας ευχαριστώ πάντα για την αγάπη...

    Ώρα Ελλάδος(Πάτρας συγκεκριμένα) 2:52 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το σχόλιο αφορούσε τον/την προηγούμενο σχολιαστή/στρια που έλεγε πως η καρδιά του είναι η εκκλησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Διόρθωση:Στο προηγούμενο σχόλιό μου στη φράση:

    "με πολύ ΚΟΣΜΟ κτισμένη,
    Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η μου..."

    ήθελα να γράψω, "με πολύ ΚΟΠΟ κτισμένη"

    όχι "με πολύ κόσμο", όμως είναι αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι ότι και πολύς ΚΟΠΟΣ και πολύς ΚΟΣΜΟΣ χρειάστηκε προκειμένου να κτιστεί η Ορθόδοξη συνείδησή μου, οπότε τελικά και τη διόρθωση να μην την έκανα, δεν θα ήταν μακριά από την αλήθεια ο ευφυής και καλοπροαίρετος αναγνώστης...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "Είναι αιώνια; Είναι καθαρή; Είναι ορθόδοξη;(με την έννοια της ορθής γνώσης και στάσης(ξέχωρα από ημερολόγια)); Μπορεί να χει γνώση του συνόλου κι όχι του μερικού όπως όλοι μας; Ολοκληρώνοντας: μπας κι είναι Θεός η καρδιά σου";

    Απάντηση:

    Μα έχεις πάρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου, την ίδια στιγμή που διάβασες το σχόλιό μου, από την δική σου καρδιά!

    Πίστεψέ την και μη αμφιβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. "Έξυπνος" τρόπος να ξεφεύγει κάποιος. Πετάμε το μπαλάκι! Το ζήτημα όμως είναι πως στεκόμαστε στην ουσία των πραγμάτων. Αυτό που δίνουμε να καταλάβει ο απέναντι αφορά εμάς πρώτα και μετά τον άλλο. Το τι πιάνει ο καθένας δείχνει ένα μέρος από τις δυνατότητες που χει. Δεν είναι κατ ανάγκην προβολή. Η εμπειρία πάντα παίζει το ρόλο της. Τα δικά μου ερωτήματα ήταν ρητορικά. Η καρδιά κάποιου δεν μπορεί να ναι η εκκλησία(με μία έννοια ναι, είναι ένα μέρος της εκκλησίας). Προφανώς δεν αντιλήφθηκες τα λεγόμενά μου. Δεν πειράζει όμως. Δεν είναι κι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ο Κύριος είπε ότι «Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί» και εσύ ισχυρίζεσαι ότι η καρδιά κάποιου δεν μπορεί να ναι η εκκλησία;

    Ποιόν "θεόν" υπηρετείς τελικά πάτερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Ι.
    :-)
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

    Τα γραπτά λόγια ΣΥΧΝΑ δημιουργούν παρεξηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πρώτον δεν είμαι πάτερ και δεύτερον δεν κατάλαβες τι είπα. Διάβασε καλύτερα και βλέπουμε.(....με μία έννοια ναι, είναι ένα μέρος της εκκλησίας)..
    Το κάθε πρόσωπο είναι μέρος της εκκλησίας, όχι η εκκλησία. Τέλος πάντων δε θα το προχωρήσω μια και δε θα συννενοηθούμε. Τα γραπτά δυσκολεύουν ενίοτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δεν υπάρχει καμμία παρα εξήγηση σαλόγραιά μου.

    Ορθόδοξες απαντήσεις δίνουμε σε κάποιους που μιλάνε με "μεταλλαγμένα" δόγματα και αλλοιωμένες συνειδήσεις. Ανορθόδοξους που δεν έχουν καμμία σχέση με τον Εσταυρωμένο Κύριο.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. O Kύριος και οι Άγιοι Πατέρες μας δίδαξαν με την ζώη τους και τον λόγο τους ότι το κάθε πρόσωπο είναι μέρος της εκκλησίας και ταυτόχρονα ολόκληρος η εκκλησία.

    Τούτο εστί Ορθοδοξία!

    Ακαταμάχητη! Ανίκητη! Αθάνατη! Αιώνια!

    Μία ενιαία αλυσίδα που οι κρίκοι της είναι υιοί και θυγατέρες Θεού σε μιά αδιάσπαστη ενότητα.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εγώ πάλι έχω άλλα βιώματα, άλλες εμπειρίες και θεωρώ πως φράσεις όπως "κάθε πρόσωπο είναι μέρος της εκκλησίας και ταυτόχρονα ολόκληρος η εκκλησία" είναι τουλάχιστον άστοχες. Επίσης, τι θα πει: "οι πατέρες ΔΙΔΑΞΑΝ;" Δεν διδάσκουν πλέον οι ιερείς της Ορθοδοξίας; Εγώ ξέρω κάθε ιερέας αποκαλείται "πάτερ". Είναι λανθασμένο αυτό; Μήπως έχουμε την φαντασίωση οι περισσότεροι πως, με το που διαβάσαμε ένα βιβλίο για τον π. Παϊσιο, αυτομάτως "ασχολούμαστε με τα πνευματικά" και μπορούμε να γίνουμε και κριτές των...αιρετικών! Λοιπόν, σας έχω νέα: η πρακτική αυτή είναι ξεκάθαρα Ρωμαιοκαθολική (το να λες "Πατέρες" και να εννοείς ΜΟΝΟ το παρελθόν) και από την άλλη δείχνει πως η Ορθοδοξία δεν είναι ζωντανή αλλά ταγμένη να υπηρετεί ένα ένδοξο παρελθόν, ένα "θρησκευτικό μουσείο" ας πούμε.

    Ιερεύς τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ένας υπέροχος ήλιος μας είπε, μετά από καιρό, καλημέρα! Καλημέρα, λοιπόν!Μια πρώτη ανάσταση μετά τη σταύρωση του χειμώνα, του ασήκωτου φέτος χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ;-)
    Ναι αυτός ο χειμώνας, ρε παιδί, μας αλάλιασε, για
    Ονομααααααααααααααααααα!

    Σήμερα όμως ο ήλιος σκορπίζει στην πλάση, χρυσάφια.
    Καλημέραααα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @Ιερέα
    Ανοίγεις αγαπητέ άλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα για κουβέντα.
    Δεν μπορώ τώρα να λάβω μέρος. Ισως άλλη ώρα.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέφθηκα πολύ αν θα έπρεπε να κοινοποιήσω αυτό που έζησα και σχετίζεται με το θέμα της ανάρτησης. Τα λείψανα των αγίων με "φόβιζαν". Είχα δει και προσκυνήσει [και στο Άγιο Όρος], πάντα όμως ένιωθα ένα φόβο. Άλλωστε ποτέ δεν είχα αντιληφθεί κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά.
      Πέρσι τον Ιανουάριο [2011], βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη με προβλήματα υγείας. Πονούσα και η διάθεσή μου ήταν πολύ άσχημη. Ήμουν μόνος, έπρεπε να τρέξω και για γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια να γίνει εισαγωγή στην κλινική. Αφού τελείωσα με τις διατυπώσεις και έχοντας λίγο χρόνο πριν την Κλινική, πέρασα από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ήθελα να ανάψω ένα κερί και να ευχηθώ όλα να παν καλά. Ήμουν σχεδόν απελπισμένος. Για πρώτη φορά πρόσεξα το προσκυνητάρι των λειψάνων του Αγίου. Πλησίασα και ένιωσα την ανάγκη να προσκυνήσω. Ασπαζόμενος τη γυάλινη προθήκη που περιείχε την Κάρα του Αγίου μύρισα ένα έντονο «παρήγορο» άρωμα που δεν υπήρχε στον χώρο και από ό,τι φάνηκε κανείς από τους άλλους που πέρασαν μετά δεν κατάλαβε. Παράλληλα δε μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Κατάλαβα ότι ήταν μια ξεχωριστή ευλογία. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Ξεπεράστηκε το πρόβλημα χωρίς επιπλοκές.
      Μετά από μήνες βρέθηκα ξανά στη Θεσσαλονίκη και στον Άγιο Δημήτριο. Προσκύνησα και πάλι το Άγιο Λείψανο. Δεν κατάλαβα τίποτε...
      Ευχαριστώ τον Άγιο για αυτό που μου πρόσφερε, τότε που είχα ανάγκη.
      Ζει Κύριος ο Θεός!

      Διαγραφή
  52. Μα ποιός σου είπε πάτερ τις ότι όταν γράφουμε "Πατέρες" και "δίδαξαν" αναφερόμαστε στο παρελθόν;

    Αναφερόμαστε κυριολεκτικά στο παρόν!

    Στο αιώνιο παρόν του Κυρίου και των Aγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας!

    Πολλοί φέρουν τον τίτλο τού "πάτερ", αλλά δίχως το πατερικό φρόνημα είναι άχρηστος ο τίτλος.

    Τα "νέα σας" πάτερ δεν είναι νέα, είναι από τα παλαιά τεχνάσματα του πονηρού, του δόλιου και φθονερού όφη του αρχαίου!

    Εμείς γνωρίζουμε τούς Αγίους Πατέρες ολοζώντανους, επίκαιρους και σύγχρονούς μας.

    Ορθοδοξία εστί να γνωρίζεις προσωπικά τους Πατέρες ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΣΑΙ απ αυτούς!

    I.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Aνων. που γράφεις για την ευωδία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου με συγκινείς και σ'ευχαριστούμε πολύ!

    Ναι, ο άγιος Δημήτριος δρα ως ευεργέτης και Μυροβλύτης από τη ΧΏρα των Ζώντων, όπως πιο ζωντανοί και από τους ζωντανούς- που εμείς γνωρίζουμε- τυγχάνουν ΟΛΟΙ όσοι δια μέσου των αιώνων πρόσφεραν ΦΛΟΓΕΡΗ ΑΓΑΠΗ και ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ στον Κύριο Ιησού Χριστό, το Σωτήρα και Λυτρωτή του γένους των ανθρώπων.

    Ωρα Ελλάδος (Πάτρας συγκεκριμένα) 4:38 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ευχαρίστως θα τον έδερνα τον Ι. Μας έχει πρήξει με τις βεβαιότητές του! Έλεος!
    w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Πάντα επίκαιρος και σύγχρονός μας ο Απόστολος του Χριστού, όπως ο Ίδιος Ο Κύριός μας.

    "οίς μέν οσμή θανάτου εἰς θάνατον, εἰς δέ ζωῆς εἰς ζωήν".

    Τούτο εστί Ορθοδοξία!

    Eίτε το θέλουμε είτε όχι.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. :-)
    Φίλε Ι. επίτρεψέ μου να πω δυο σκέψεις και γω.

    Τον υπογράφοντα ως "w" συμβαίνει να τον ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ( όταν λέω προσωπικά, εννοώ την ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ)

    Εσένα συμβαίνει να σε γνωρίζω ΜΟΝΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

    Γνωρίζω για σένα, δηλαδή,
    ΜΟΝΟΝ ό,τι ΕΣΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ.

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
    ΑΠΟ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν αξιόπιστο για ΜΕΝΑ, μάρτυρα.

    Χωρίς συστάσεις, όμως από ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΑ, ΟΥΔΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ.

    Για τον "w", επειδή ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΚΕΙΝΟΝ, ΕΧΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.

    Γνωρίζω ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ το πολύτιμο ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ...ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

    ( και ΟΧΙ δεν είναι κανένας "παλαιημερολογίτης" στην ίδια εκκλησία με σένα ανήκει).

    Λοιπόν, ο άνθρωπος με το ψευδώνυμο w που τυχαίνει να γνωρίζω, έχει, νομίζω, μια ιδιαιτερότητα.

    Δυσφορεί με τους χριστιανούς που το "παίζουν", είτε σοφοί, είτε άγιοι, είτε ειδήμονες και αποτιμητές του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΤΗς ΨΥΧΗΣ ΔΗΛΑΔΗ, των συνανθρώπων τους.


    Πραγματικά, φίλε Ιωάννη, ΜΠΟΡΕΙ να είσαι κάποιος σύγχρονος και κρυφός άγιος και ΜΑΚΑΡΙ να είσαι, ΌΜΩΣ...αυτή η αγιότητά σου, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ
    Κ Α Ν Ε Ν Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ, να μιλάς ΑΡΝΗΤΙΚΑ για ΆΓΝΩΣΤΑ ΣΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΣΩΠΑ, ούτε σου δίνει το δικαίωμα να τα κρίνεις τα ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ από τα ΓΡΑΠΤΑ τους λόγια

    (διότι ο ΚΑΘΕ άνθρωπος ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ εκπεμπόμενα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, είτε τα ιερά, είτε τα αν-ίερα).

    Αυτό παρακαλώ να το ενθυμούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. (συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο προς Ιωάννη)

    Σου θυμίζω το ακραίο παράδειγμα των Δια Χριστών Σαλών που ενίοτε, ΕΒΡΙΖΑΝ ΣΑΝ ΧΑΜΑΛΗΔΕΣ, έτσι, για να χάνουν οι συγκαιρινοί τους, ΚΑΘΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ και ΟΜΩΣ, ΜΕΣΑ στα σώματα των αγίων σαλών, αναπαυόταν το ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ.

    Λοιπόν, φίλτατε Ιωάννη, για να πω και γω μια δική μου αλήθεια, νομίζω ότι ενίοτε το ΎΦΟΣ σου είναι παραπλανητικό.

    Δηλαδή, ενώ ΜΠΟΡΕΙ να είσαι ένας μεγάλος αγωνιστής( ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ) όμως, το ΥΦΟΣ σου, ΕΝΟΧΛΕΙ, έστω και αν δεν το καταλαβαίνεις, διότι φαίνεται ΣΑΝ να θες να ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΥΠΕΡΥΨΩΝΟΝΤΑΣ πνευματικά, και δικαιώνοντας ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ.

    Πιθανόν, όλοι άλλοι, να έχουν το διάολο μέσα τους, όπως σου αρέσει να αποφαίνεσαι.

    Πιθανόν, ΕΣΎ ΜΟΝΟΣ από όλους, όσους έχουν περάσει από τούτο το μπλογκ, ή και από άλλα που γράφουν άλλοι, διότι η ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΩ Μ Ο Ν Ο Ν ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ, πιθανόν λέω, να έχεις μια αγιότητα ΙΣΑΞΙΑ του αγίου Ιωάννη του Προδρόμο, όμως ...αδερφέ, ας ΕΙΜΑΣΤΕ Κ Α Π Ω Σ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ στα σχόλιά μας

    για τις Ψ Υ Χ Ε Σ άγνώστών μας ανθρώπων

    (όπως η ταπεινότητά μου που ΔΕΝ με γνωρίζεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ, όπως ο w που ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ τον γνωρίζεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ)

    Ας αφήνουμε αυτές τις δαιμονοποιητικές κρίσεις που μου θυμίζουν ιεροεξεταστές του ΜΕΣΑΙΩΝΑ...

    ΈΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!
    ;-)

    ΕΚΑΣΤΟΣ ΑΣ ΚΡΙΝΕΙ Μ Ο Ν Ο τον εαυτόν του.

    ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ , ΠΡΙΝ ΨΥΧΟΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ.

    Ας ΑΦΉΣΕΙς ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ.

    Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές.

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΨΗ, Ή ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΙΔΕΑ, ΑΝ ΝΟΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΈΚΑΝΕ κάτι ΛΑΘΟΣ στην ομολογία του, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

    Ας μη γράφουμε, όμως, με τρόπο που να φανερώνει ότι τον απέναντι τον ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ και ότι τον ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ.

    Ας μη δίνουμε τη χαρά στους αντίχριστους που λένε ότι οι θρησκείες έγιναν αφορμή μίσους μεταξύ των πιστευόντων.

    Είναι κρίμα.

    ΕΔΩ ΣΕΒΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ Δ Ε Ν ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ.

    Εσύ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ που ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙΣ, λες και είσαι ο υπέρτατος κριτής, ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ;

    Α Ν Α Ρ Ω Τ Ι Ε Μ Α Ι.

    Αυτά τα λίγα είχα να πώ.
    Αν τα κατάλαβες καλώς.

    Αν δεν τα κατάλαβες, ΔΕΝ θα επανέλθω διότι μάλλον είναι ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΕΞΑΛΛΟΥ, δεν είναι υποχρεωτικό, να λειτουργούν και όλοι οι εγκέφαλοι με τον ίδιο τρόπο και ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ, έτσι δεν είναι;

    Προσωπικά, θέλω να ελπίζω και να εύχομαι για τις καλύτερες των προθέσεων των συνομιλητών μου.

    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 1:16 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. "Για τον "w", επειδή ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΚΕΙΝΟΝ, ΕΧΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΟΣΜΟ".

    Με τα συναισθήματα και τις διαθέσεις πού τρέφει γιά εμένα, δείχνει μόνος του σε πιά παράταση ανήκει.

    Κανένας δεν τον αδικεί, ούτε τον κρίνει, ούτε τον καταδίκαζει, παρά μόνο ο εαυτός του!

    Αν δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του και είναι σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί του, δεν φταίμε εμείς πού είμαστε ο εαυτός του, σαλόγραία μου.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. :-ο
    Ιωάννη
    με σένα τόσον η ...επιστήμη όσο και εμείς οι τρελοί, σηκώνουμε τα χέρια ΠΣηλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. [...]Ας μη δίνουμε τη χαρά στους αντίχριστους που λένε ότι οι θρησκείες έγιναν αφορμή μίσους μεταξύ των πιστευόντων.[...]

    Amen to that! που λένε και στο χωριό μου καλή μου Σαλογραία. Πάνε χρόνια τώρα, που είχα συναντήσει στο δρόμο έναν μάρτυρα του Ιεχωβά. Καθώς περνούσα, με καλημέρισε και μου έπιασε την κουβέντα. Κατάλαβα από την αρχή για τι πράγμα επρόκειτο, ωστόσο συζήτησα με καλή διάθεση μαζί του περί Θεού και περί της καθημερινότητας και το πως αυτή έχει. Τον άκουσα με προσοχή. Σε κάποια πράγματα συμφώνησα μαζί του. Σε κάποια άλλα του είπα τη γνώμη μου κι έδειξε να με ακούει και εκείνος με προσοχή. Προς το τέλος της κουβέντας, πέρασε στο "παρασύνθημα". Ευγενικά, του είπα όχι. Του είπα ότι χριστιανός ορθόδοξος γεννήθηκα κι έτσι σκοπεύω να κλείσω τα μάτια μου. Δεν επέμεινε, σεβάστηκε αυτό που του είπα. Μου πρότεινε να πάρω το γνωστό φυλλάδιο που μοιράζουν. Από ευγένεια το πήρα. Δεν θυμάμαι σίγουρα αν το διάβασα, νομίζω πως όχι. Ποτέ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας δεν αισθάνθηκα απειλή. Γνώριζα ποιος ήταν, γνώριζα ποιος ήμουν. Σεβάστηκα εκείνον, σεβάστηκα κι εμένα. Αφού το έκανα εγώ το ρεμάλι, πάει να πει δεν είναι και τόσο δύσκολο...

    Έρχομαι τώρα στην περιγραφή σου Σαλογραία μου περί της εμφανίσεώς σου. Σχεδόν με έπεισες όταν και αν ποτέ βρεθούμε από κοντά να σε πειράξω! Μπας και μου ρίξεις καμιά σφαλιάρα ανάστροφη και μπει το μυαλό μου στη θέση του! Όσο για το αίμα με το καλαμάκι, έχε υπόψη σου ότι ίσως βρεις περίεργη την γεύση του, λόγω του στίγματος μεσογειακής αναιμίας που έχω. :-Ρ

    Πάντως από ότι πρόσεξες, το ® το έκοψα καλού-κακού...

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ;-)Ήλε μου
    ωραία τα γράφεις εν προκειμένω για την ευγένεια που απαιτείται προς πάσα κατεύθυνση.

    Αν ξέρεις ΠΟΙΟΣ είσαι, ΔΕΝ νιώθεις να σε απειλεί ΚΑΝΕΝΑΣ με τα ενάντια πιστεύω του.

    Και γω έχω πιάσει κάποτε φιλική κουβέντα με κάτι χιλιαστές σε παγκάκι σε πλατεία της Πάτρας.

    Τα παιδιά, εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία.
    Εντάξει. Δικαίωμά τους.

    (Και χαίρομαι που ζω σε εποχή που κανονικά ΔΕΝ καίγονται άνθρωποι σε πυρά εξ αιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων- όποιες και αν είναι αυτές).

    Τα άτομα που με πλησίασαν στην πλατεία,
    ήταν νεαρά και διαβασμένα κάμποσο.

    Θέλαν και καλά να με...σώσουν.
    ;-)
    Τους άφησα να προσπαθήσουν να με...σώσουν.
    Ωραία περάσαμε!
    :-)
    Πολιτισμένα. ΔΕΝ με έπεισαν, βεβαίως.
    Να είναι καλά όπου και αν βρίσκονται.

    Σκέφτομαι ότι ο Κύριος, ανέχτηκε τον μέγα Απόστολο Παύλο να βαστάει τα ρούχα των λιθοβολούντων τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, μέχρι να τον καλέσει, στο μέγιστο έργο.

    Μας χρειάζεται η μητέρα πασών των αρετών η Διάκριση, σε κάθε περίπτωση, μακάρι ο Κύριος να μας τη χαρίσει.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. http://www.youtube.com/watch?v=UnV9or2FUY4

    Τι μνήμες ξυπνά το τραγούδι, τι μυρωδιές, πόσες ζωές, πόσο πλούτο, πόση μοναξιά, πόση προσμονή, τι κρύψιμο συναισθημάτων, κόσμων ολόκληρων. Μακάρι να μη χάθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ευχαριστούμε για το τραγουδάκι.
    Μην ανησυχεις, δεν χάνουμε τη χαρά της ζωής, επειδή μείναμε στο θέμα των αγίων λειψάνων, λίγο περισσότερο...
    Είναι Σαρακοστή και χρειαζόμαστε λίγη περισυλλογή παραπάνω...
    Ναι, η ζωή, ΠΑΝΤΑ είναι ΩΡΑΙΑ!
    Μακάρι να καταντήσουμε και μεις άγια λείψανα κάποτεεε!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Όταν κάποιος πεθάνει, το σώμα, πάει εκεί που ανήκει στο χώμα και διαλύεται εις τα εξ ών συνετέθει( χώμα και νερό) η δε ψυχή ανἀλογα με την καλλιέργεια που εχει δεχθεί απο το σώμα, πάει η στο δαίμονα η στο Θεό.
    οι ιδέες ομως δεν χάνονται με το Θάνατο αλλά βρίσκουν την αθανασία τους με το γεγονός του θανατου, άλλωστε και από πολλούς ἐχουμε ακούσει ότι σημασία δεν έχει τι είσαι αλλά τι ἐκανες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ;-)
    Φίλε ανων. του μεσημεριού σήμερα, σύμφωνα με την αυθεντία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όταν πεθαίνει ο άνθρωπος, η ψυχή του, η οποία διατηρεί την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ της ατομικότητας-προσωπικότητας, τίθεται στα χέρια του Θεού, και το σώμα, χωρίς την ψυχή, απο-συν-τίθεται.

    Εξαίρεση βλέπουμε να υπάρχει στα σώματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΙΩΝ, τα οποία σώματα ΔΕΝ αποσυντίθεται μετά θάνατον, αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ σε κατάσταση μικρότερης ή μεγαλύτερης αφθαρσίας( το σώμα του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ είναι το ΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΑΓΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ)
    Τα σώματα επίσης των αγίων αυτά, είτε ευωδιάζουν όποτε θέλουν αυτά και την ευωδία τους ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ , ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ, δηλαδή, ενώ την ΙΔΙΑ στιγμή προσκυνούν το άγιο λείψανε τρεις άνθρωποι ο ένας μπορεί να αισθανθεί ευωδία και δυο να ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ.

    ΤΟ ΤΡΊΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ, που συμβαίνει είναι η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑ των αγίων λειψάνων, όπου άνθρωποι που τα ασπάζονται ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΝΟΣΟΥΣ.

    Αυτή η εξαιρετική Χάρις δίδεται σε σώματα Αγίων που ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΝ ΖΩΗ.

    Εμείς βέβαια ακόμα και χρόνια στην Εκκλησία ευρισκόμενοι πιστοί, μιλάμε για Χάρη Αγίου Πνεύματος, και δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί η Εκκλησία, επικαλούμενη αυτή τη Χάρη.

    Υπάρχουν ενημερωτικά βιβλιαράκια στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία που θα μπορούσες να αναζητήσεις με αυτό ακριβώς το θέμα της Θείας Χάριτος.

    Ωρα Ελλάδος 2 :46 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μα ισα ισα τώρα, μου επιβεβαιώνεις αυτό που λέω.

    Αν αυτοί οι Αγιοι πατέρες και μητέρες και μάρτυρες, από το σωμα τους δεν ειχαν καλλιεργησει έτσι την ψυχή τους με τον τρόπο ζωης τον οποιον είχαν, θα τους αγίαζε ο Κύριος;
    Άρα, είναι δική μας επιλογή, η απομάκρυνσή μας απο το Θεό, και μακάρι να ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ να πάμε κοντά του, με τα έργα μας, την αυτογνωσια μας, με την αγάπη και την στοργή που έχουμε για τον κάθε συνανθρωπό μας.

    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 12:03 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. αγαπητή Σαλογραία και ανώνυμοι,διαβάζοντας όλα τα παραπάνω,θέλω να αναφέρω μία πρόταση από τα τροπάρια του Ακαθίστου ύμνου..Θεός όπου βούλεται,νικάται φύσεως τάξις,φησίν ο ασώματος ,και τα υπέρ άνθρωπον διαπράττεται.Είναι θέλημα Θεού να γίνουν κάποια πράγματα προς βελτίωση μας και σωτηρία μας..διότι χους εσμέν.Ανθρωπος ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού ωσεί άνθος του αγρού,ούτως εξανθήσει.ότι πνεύμα διήλθε εν αυτώ,και ουχ υπάρξει και ουχ επιγνώσεται έτι τον τόπον αυτού,αναφέρεται στον ΙΟ2 Ψαλμό.Επιτρέψτε μου ακόμη να αναφέρω μία προσωπική εμπειρία που είχα πριν από πολλά χρόνια....ήθελα με όλη μου την ψυχή να προσκυνήσω τον Αγιο Νεκτάριο στην Αίγινα,διότι είχα πάει πολλές φορές από παιδί,αλλά δεν είχα νοιώσει θρησκευτικό συναίσθημα,πήγαινα πιο πολύ για διασκέδαση και εκδρομή.Ξεκίνησα μία μέρα μόνη μου,διότι παρέα δεν μπορούσα να βρώ,μία καθημερινή, εργάσιμη μέρα που αποφάσισα να πάω...στο καράβι συνάντησα μία οικογένεια που πήγαιναν διότι είχαν τάμα....πήγαμε μαζί στην εκκλησία,και πριν ακόμη φθάσουμε,ένοιωθα μία έντονη ευωδία...το εκφράστηκα και διαπίστωσα ότι οι υπόλοιποι δεν ένοιωθαν το ίδιο....θυμάμαι η μητέρα πήρε διακριτικά το μικρό παιδί της που με κοίταζε παράξενα και κάτι θα του είπε....ήταν να γίνει έτσι για να αντιληφθώ ότι μόνο εγώ αισθανόμουνα την ευωδία και να μη παραπλανηθώ και να πιστεύω ότί ήταν διάχυτη παντού,από θυμιάματα των μοναχώνευχαριστώ πολύ Σαλογραία που μου έδωσες την ευκαιρία να έκφραστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Μινωίτισσα
    αγαπημένη
    ευχαριστώ θερμά για την κατάθεση.

    Σε πιστεύω απόλυτα επειδή έζησα τα ανάλογα, σε κάποια περίπτωση μαζί με άλλους μάρτυρες του θαυμαστού γεγονότος.

    Αυτά τα πιστεύει μόνον όποιος ΕΛΑΒΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

    Αν δεν έλαβε,εισέτι, εμπειρία, τα ακούει μόνο με το ένα αυτί, με μισοκλεισμένο το ένα ματάκι, και θεωρεί τον απέναντι που τα ισχυρίζεται μάλλον...ως ...σχιζοφρενιασμένο, που του συμβαίνουν αχαλίνωτες, οσφραντικές-οσφρητικές, παραισθήσεις.
    :-)

    Ωρα Ελλάδος (Πάτρας είπαμε...)
    3:03 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ, ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΑΠΟΨΕ , διανυκτερεύουν καλοπροαίρετοι προσκυνητές από Πάτρα.
    Μακάρι να τους δείξουν το άγιο Λείψανο του χεριού του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ώστε να φύγουν ΣΟΒΑΡΑ προβληματισμένοι με της Ορθοδόξου Πίστεως τα ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ κατορθώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ;-)
    Γι αυτούς που ανησυχούν για την...υγεία μου, έχω να πω ότι χαίρω άκρας υγείας και τους ευχαριστώ για το...ενδιαφέρον.
    ;-)
    Η παρούσα ανάρτηση θα παραμείνει λίγο καιρό ακόμη, για...τεχνικούς λόγους.
    Φιλάκια!
    :-)
    Ωρα Ελλάδος(Πάτρας συγκεκριμένα) 3:23 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή