Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Νανοϋλικά και η τεράστια σημασία της λεπτομέρειας


Αγαπημένο μου,

η γενιά μου, είναι γενιά ανθρώπων, που μεγάλωσε με τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του θετικισμού-εμπειριοκρατίας του δέκατου ένατου αιώνα(ναι ναι είμαι τόσον γραία!) ο οποίος έλεγε ότι υπάρχει μόνο ό,τι βλέπω, ό,τι πιάνω, ό,τι αισθάνομαι και πέραν τούτου...μπαρμπούτσαλααα!


Επί πολλούς αιώνες,στη Δύση, ελάχιστοι μάθαιναν κάποια γράμματα.

Η μόρφωση ήταν πλεονέκτημα των πλουσίων ή των ανώτερων κληρικών, που μπορούσαν να πληρώνουν δασκάλους στο σπίτι.

Όταν μετά τη βιομηχανική επανάσταση(18ος-19ος αι.) φτιάχνονται τα πρώτα δημόσια σχολεία προκειμένου να αποκτήσουν οι βιομηχανίες εγγράμματους εργάτες για καλύτερο χειρισμό των όλο και πολυπλοκότερων μηχανημάτων τους,τότε άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και οι απανταχού της γής μορφωμένοι έως και ...παραμορφωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι πήραν στα περίεργα χεράκια τους το για αιώνες απαρασάλευτο κοσμοείδωλο και... του ...άλλαξαν τα ..πετρέλαια!

Μας το ερμήνευσαν δηλαδή- έστω με αργά βήματα στην αρχή, ταχύτερα έπειτα- κάτω από ένα καινούργιο, ασύλληπτο φως!
Και δεν ήταν πια μόνο η γνώση για τη γνώση, ούτε η γνώση για το ιλιγγιώδες κέρδος των εχόντων τα μέσα παραγωγής που θα 'λεγε και ο μακαρίτης ο Μαρξ- οι οποίοι έκτοτε αρμέγουν τους απανταχού της γης επιστήμονες για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ οι ίδιοι από εξουσία και χρήμα, έχουνε τα κερατά τους τα τράγια -κατά δήλωση της ετοιμόλογης Λιάνας, σε κάποια απολαυστική, τηλεοπτική της συνέντευξη- αλλά πλέον η αποκομιζόμενη γνώση, μετέθετε όρια αρχαία και άλλαζε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τη ζωή, το Θεό, την υγεία, την ασθένεια, τη δημιουργία, το θάνατο...
Δεν ξέρω για τη δική σου τη γενιά, αγαπημένο μου, που βίωσε άλλα ερεθίσματα αλλά η ίδια -δεν θα κουραστώ να το γράφω- ανάμεσα στα αμέτρητα κουσούρια που κουβαλούσα, ήταν και αυτό της αδιαφορίας για τη λεπτομέρεια,τόσο γενικότερα, όσο και ιδιαίτερα για τα δογματικά- εκκλησιαστικά τα ζητήματα.

Mετά τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης με την είσοδο της Επιστήμης στην επανάσταση Υψηλής Τεχνολογίας, οι εξελίξεις φάνηκαν ραγδαίες και για το περιβάλλον και για τις συνειδήσεις οπωσδήποτε.

Δεν θα ασχοληθώ εδώ με κοινωνιολογία ή ηθική.

Μιλώ μόνο για την προσωπική μου- αρχόμενη- αφύπνιση, από μια χρόνια υπνοβασία.

Το πόσο σημαντική τελικά είναι η λεπτομέρεια, το συνειδητοποίησα εσχάτως, πάλι με τη βοήθεια του απόηχου της σύγχρονης έρευνας, τον οποίο, μέσα από εκλαϊκευμένα διαβάσματα, ή συζητήσεις με ειδικούς, μπόρεσα λιγάκι να ακούσω...

Ας πούμε

(το αναφέρω και κάπου στο ξεκίνημα αυτού του μπλογκακιού - η επανάληψη είναι αναπόφευκτη πάνω σε ορισμένα θέματα, καθώς λέει και η αγαπημένη μου Μάρω Βαμβουνάκη)

έμεινα με το στόμα ανοιχτό για ακόμη μία φορά, μαθαίνοντας πώς- ανά παν κλάσμα του δευτέρου-κρέμεται πάνω από χάος αβεβαιότητας, η συνέχεια της ίδιας της ζωής μας, δεν πα να κάνει ο καθένας μας κάθε μέρα, τα τσεκάπ της αρκούδας.

Λένε π.χ. οι σεβαστοί επιστήμονες ότι αν διαταραχτεί η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, π.χ. του νατρίου κατά ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου (δηλαδή κατά ένα μικρογραμμάριο) στα κύτταρα του σώματός μας- από κάποια αιτία- επέρχεται ο θάνατος, λόγω της διακοπής, τής αναπνευστικής αλυσίδας.

-Τόση ευαισθησία, μανδάμ, στο σώμα μας;

-Τόση, αγαπητέ μου, κουρέα και χαίρομαι που παρακολουθείς αυτή τη σελίδα!

Και στο σώμα των άλλων πλασμάτων, συνέχεια η επιστήμη σήμερα, ανακαλύπτει, θαυμαστές ισορροπίες που αναδεικνύουν την τεράστια σημασία της λεπτομέρειας, εκείνου, δηλαδή, του φαινομενικά ασήμαντου-σχεδόν αόρατου με γυμνούς οφθαλμούς- στοιχείου που δεν είναι εύκολο κάποιος, με ούτε με πρώτη, ουτε με δεύτερη ούτε με τρίτη ούτε με τέταρτη ματιά, ορθά να το αξιολογήσει.

Το απλό σαμιαμίδι π.χ. που το βλέπουμε να τριγυρνάει και στα ταβάνια, ισορροπεί, διότι έχει στα πόδια του, εκατομμύρια νανοσωματίδια-νανο-ίνες.

Σε μικροσκοπικές διαστάσεις οι δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ νανοΪνιδίων και επιφάνειας είναι πολύ μεγάλες(δυνάμεις var der Waals)διότι οι δυνάμεις στη νανοκλίμακα είναι εντελώς διάφορες από τις δυνάμεις που ασκούνται σε μακροσκοπικά σώματα(μακροσκοπικά σώματα είναι αυτά που μπορούν να εξεταστούν δια γυμνού οφθαλμού κατά το λεξικό του Μπαμπινιώτη).

Με παρατηρήσεις σαν αυτή και άλλες παρόμοιες, κατασκευάζονται σήμερα νανοϋλικά, που έχουν ιδιότητες πολύ διαφορετικές από τα υλικά των οποίων τα στοιχειώδη σωματίδια βρίσκονται στη μικροκλίμακα και όχι στη νανοκλίμακα (ένα μικρό, ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου ενώ το ένα νάνο ισούται με ένα δισεκατομμυριστό του μέτρου).

Έχοντας, λοιπόν, συνειδητοποιήσει και αξιοποιήσει πρακτικά, την αξία της λεπτομέρειας σε τέτοιο ελάχιστο επίπεδο μεγεθών, φτιάχνουν π.χ. ενισχυμένες κατασκευές με νανο-ίνες άνθρακα που έχουν ισχύ μεγαλύτερη από χάλυβα.

(Τα υπέροχα επίσης χρώματα στα φτερά των πεταλούδων οφείλονται σε κάποια νανοσωματίδια που έχουν τα φτερά και ανακλούν διαφορετικά το φως, και όχι σε κάποια υπάρχουσα-επί των φτερών-χρωστική ουσία).


Αυτές οι μικρές, διάσπαρτες, εν χρόνω, συνειδητοποιήσεις, αγαπημένο μου, δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο με βοήθησαν κάποια ωραία πρωία, να αρχίσω να σέβομαι τη λεπτομέρεια που η συχωρεμένη η μανούλα μου-μέσα στη δική της άγνοια- με είχε μάθει να την προσπερνώ ως ασήμαντη.

Ναι, το ομολογώ.

Προσπερνούσα τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή συμπεριφορών, συναισθημάτων, πράξεων, ως άνευ αξίας και κορόιδευα κάποιους που τους έβλεπα να τις σέβονται, ως νευρωτικούς, σπαστικούς, σχολαστικούς ή ως διαθέτοντες περιδεή συνείδηση...

Μετά από τούτα και από κείνα, όμως, τα διαβάσματα, ή τα επιστημονικά ντοκυμαντέρ -του ΣΚΑΙ αν θες- το πνεύμα του επιπόλαιου χλευασμού , φιμώθηκε μέσα μου και ανανοήθηκα:

-Βρε ...ΜΗΠΩΣ;

Μήπως, κάποιοι παλιότεροι, που από φώτιση περισσότερο παρά από επιστημονική διευρεύνηση επέμεναν επί του πρακτέου είχανε δίκιο;

Μήπως η τυφλή- η θεότυφλη, μέχρι αυτήν ταύτην την στιγμήν ήτο η αφεντιά μου, που όλα τα ισοπέδωνα, γιατί έτσι έβλεπα να κάνουν και όλοι όσοι παίζανε στο σινεμά και στην τηλεόραση;


Μήπως, αφού είναι τόσο σημαντική η λεπτομέρεια στα του υλικού κόσμου, είναι απείρως σημαντικότερη στα του πνευματικού, που έχουν να κάνουν και με της ψυχής μου, το αιώνιο μέλλον;


Βρε μήπως και ξέραν κάτι παραπάνω δια του Φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, όλα τα σκεύη της Χάριτος, που ήταν τόσο προσεκτικοί και αυστηροί με τους προσωπικούς βίους τους;

-Ω ναι!

Μετά από πολύ ψάξιμο και εμπειρίες μπορώ να σε βεβαιώσω!


-Όχι μόνο επί του καθαρά σωματικού και υλικού, αλλά και επί παντός του πνευματικού, λατρεμένο μου, είναι τεράστια, ανυπολόγιστα σημαντική, η σημασία της λεπτομέρειας!

Ευλογία και Χάρις σε όποιον εγκαίρως-όσο βρίσκεται ακόμη εν ζωή-το καταλάβει και ζητήσει από τον Κύριο Ιησού, σε οδούς βαθύτερης επίγνωσης- σωτηριωδώς- την ύπαρξή του, να κατευθύνει...

ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ

12 σχόλια:

  1. Σε κάποιες σκέψεις άρχισες να με βάζεις και εμένα. Όμως θα τις συνεχίσω αύριο πρωί που και το μυαλό μου θα είναι περισσότερο ξεκάθαρο.
    Πόσες λεπτομέριες έχω αφήσει να πάνε χαμένες.
    Με προβλημάτισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναστάσιε, όσο ζούμε θα συνειδητοποιούμε πράγματα και αυτό μας δίνει ελπίδες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γρηγόρης Ζαγοραίος24 Νοεμβρίου 2009 στις 12:07 μ.μ.

    Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση σε ουσιώδεις και επουσιώδεις λεπτομέρειες.
    Η παρατήρηση των πρώτων απαιτεί λεπτότητα συνείδησης, ανεπτυγμένο πνευματικό αισθητήριο και το κυριώτερο Φωτισμό Γνώσεως! Καί οδηγεί σταδιακά στην αυτογνωσία και κατόπιν στην Θεογνωσία.
    Η παρατήρηση των δευτέρων εκτός που κουράζει, γεμίζει με άχρηστα εν πολλοίς φορτία το νού και τον ψυχισμό μας και αν απουσιάζει και η πνευματική διάκριση ( ή η κριτική ικανότητα του νού, για τους κοσμικούς) μπορεί να μετατρέψουν π.χ. μια σοφή "Σαλογραία" σε μωρή γραία που της τρέχουν τα σάλια ( αν λόγου χάριν παρατηρεί λεπτομερώς τα τεκνά...)!!!!
    Υ.γ. επειδή με ρώτησες αν γνωριζόμαστε, σου απαντώ ότι σε γνωρίζω σταδιακά εδώ και κοντεύω να σε....ερωτευτώ (με την ευρεία έννοια του όρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γρηγόρη:-)
    σ'ευχαριστώ για την αγάπη και ανταποδίδω!
    Να είσαι πάντα σε οδό ευλογημένης αναζήτησης.
    Πολύ σοφή η παρατήρηση που κάνεις,ναι, μήτηρ πασών των αρετών διάκρισις, και χρειάζεται πάντα να παίρνουμε και μια συμβουλή, από κάποιον που περπατάει το ίδιο μονοπάτι με μας και έχει ανάλογες εμπειρίες, έτσι που να προφυλαχτούμε από τις παγίδες της υποκειμενικότητάς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Γιατί όποιος εχει ώτα ακούειν, ακουέρω".Καιρός να αποκτήσουμε ευήκοα ώτα και να δημιουργήσουμε ένα όργανο ικανό γι΄αυτή τη λεπτή κατανόηση της λεπτομέρειας, η οποία ειναι ικανότητα προσοχής που συνδέεται άμεσα με την πνευματική μας πρόοδο και ανάπτυξη.Το ζήτημα ειναινα μάθουμε, πως ειναι δυνατή αυτη η προσοχή στην λεπτομέρεια και η ακρόαση.....
    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @M
    Η ικανότητα για ακρόαση του νόμου του Θεού και του πόνου του πλησίον, είναι χάρισμα του Αγίου Πνεύματος από τα πιο ακριβά.
    Δίνεται στους λίγους που θα το αναζητήσουν με εντιμότητα, διαρκή εγρήγορση και άγιο πάθος αγάπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γρηγόρης Ζαγοραίος25 Νοεμβρίου 2009 στις 12:34 μ.μ.

    περιμένω μιά παρατήρησή σου στο τελευταίο μου σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτησή...
    μη με απαξιώσεις!
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή εν Χριστό Σαλογραία ο φίλτατος Γρηγόρης
    είπε κάτι είπε κάτι πολύ σωστό για την πνευματική διάκριση γιατί πολλές φόρες υπάρχει η διάκριση του εγώ μας που είναι του πονηρού,και τα ευήκοα ώτα του φίλου @^ είναι πολύ χρήσιμα για την ικανότητα ακρόασης του νόμου του Θεού,αρκεί μη μας καταβάλει η διάκριση του εγώ .....

    ΦΟΣ ΙΛΑΡΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γρηγόρη, ήμουν στην υπέροχη Θεσσαλονίκη.
    Έδωσα μια μικρή απάντηση στην προηγούμενη ανάρτηση, επιστρέφοντας σήμερα, πριν λίγο...
    Να είσαι πάντα καλά...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φωτάκι μου
    η Διάκριση είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος τι να πεί μια χαζή γραία γι αυτήν;
    Ας διαβάσουν το σχετικό λόγο όσοι ενδιαφέρονται από τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ;-) Για τις επιστημονικές πληροφορίες της παρούσης ανάρτησης θα ευχαριστήσω έτι και έτι το λατρεμένο μου Πέτρο
    με τον οποίο πίνουμε χρόνια φιλοσοφημένους καφέδες στο ωραίο Δασύλλιο της Πάτρας!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ;-) Και για μια νεαρή φίλη που πρόσφατα ανακάλυψε αυτή τη σελίδα να πω ότι

    η φωτογραφία με το κοριτσάκι που έχω στο προφίλ

    είναι ΑΛΗΘΙΝΑ η ΔΙΚΗ μου φωτογραφία, τραβηγμένη από τον μακαρίτη τον πατέρα μου, μαζί με άλλες παρόμοιες, από το μακαρίτη τον πατέρα μου πού ήταν και φωτογράφος εκτός των άλλων...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή