Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, εορτάσαμε ΣΗΜΕΡΑ, οι ακολουθούντες το ΠΑΤΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, στην Ελλάδα, στο ΑΓΙΟΝ ΌΡΟΣ, στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, στη ΣΕΡΒΙΑ, στη ΡΩΣΙΑ κλπ.





Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Γιατί ο Κύριός μας, στο όρος Θαβώρ, δεν εκδήλωσε τη Θεία δόξα Του ενώπιον όλων των μαθητών, παρά μόνον ενώπιον τριών εξ αυτών; 
Πρώτον, διότι Αυτός ο ίδιος έδωσε τον Νόμο δια στόματος του Μωυσή: επί στόματος δυο μαρτύρων και επί στόματος τριών μαρτύρων στήσεται παν ρήμα· ( Δευτερονομιον 19,15).
 Επομένως, τρεις μάρτυρες ήταν αρκετοί. 
Αυτοί οι τρεις μάρτυρες αντιπροσωπευουν τις τρεις μεγάλες αρετές. 

Ο Πέτρος – την Πίστη, διότι αυτός ήταν ο πρώτος που ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, ως Υιο του Θεού· ο Ιάκωβος – την Ελπίδα, διότι αυτός ήταν ο πρώτος ο οποίος, με πίστη στην επαγγελία του Χριστού, έδωσε τη ζωή του για τον Κύριο και ο πρώτος που δολοφονήθηκε από τους Ιουδαίους· ο Ιωάννης – την Αγάπη, διότι ανεπεσε επί το στήθος του Κυρίου και παρέμεινε μέχρι τέλους κάτω από τον Σταυρό Του.
Ο Θεός δεν επονομάζεται Θεός των πολλών, αλλά Θεός των εκλεκτών: εγώ ειμί ο Θεός του πατρός σου, Θεός Αβραάμ και Θεός Ισαάκ και Θεός Ιακώβ. (Εξοδος 3, 6). Ο Θεός πολλάκις λογάριασε περισσότερο έναν πιστό άνθρωπο από ένα ολόκληρο έθνος. 
Έτσι, σε πολλές περιστάσεις θέλησε να αφανίσει όλο το εβραϊκό έθνος, αλλά χάριν των προσευχών του δικαίου Μωυσή χάρισε τη ζωή στο έθνος αυτό
Ο Θεός εισάκουσε τον πιστό προφήτη Ηλία μάλλον, παρά ολόκληρο το άπιστο βασίλειο του Αχααβ.

(πηγή για το άνω κείμενο 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου