Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Η Αγιότητα του Μ. Κωνσταντίνου που τιμάται μαζί με τη μητέρα του, την Αγία Ελένη, σήμερα (21 Μαίου/3 Ιουνίου )....................................................................................................
...................................................................................................
Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την αγιότητα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την αγιότητά του επικαλούμενοι εγκλήματα που του καταμαρτυρούν πηγές της εποχής(οι πηγές αυτές πάντως ήταν υποστηρικτές των αντιπάλων του) και άλλοι τόσοι είναι οι υπερασπιστές του οι οποίοι προσπαθούν να καταρρίψουν ιστορικά τα επιχειρήματα των πρώτων και έχουν γραφτεί κείμενα επί κειμένων.Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατά πάσα πιθανότητα να έκανε αυτά για τα οποία τον κατηγορούν.Και όμως αγίασε.Ακούγεται παράδοξο αυτό αλλά πρέπει να καταλάβουμε κάτι.Ο Θεός δεν έχει τα δικά μας κριτήρια.Πριν λίγες ημέρες,τη Μ.Εβδομάδα ακούσαμε από τον ίδιο τον Χριστό ότι ο πρώτος που μπήκε στον Παράδεισο ήταν ένας ληστής.Ο οποίος λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή πίστεψε στον Χριστό και Τον παρακάλεσε για τη σωτηρία του.


Όπως ο ίδιος ο Μ.Κωνσταντίνος βαπτίστηκε λίγο πριν τον θάνατό του.

Ο Μ.Κωνσταντίνος είναι άγιος διότι ήταν σκεύος εκλογής του Θεού.


Επιλέχθηκε να σώσει τους χριστιανούς και να σταματήσει τους διωγμούς.Και δεν αρνήθηκε αυτή την κλήση.


Επιλέχθηκε να είναι αυτός που στο πρόσωπό του,συμβολικά,ο παλιός κόσμος ανακαινίστηκε.


Όπως αυτός ως Αυτοκράτορας,με το διάταγμα των Μεδιολάνων,με τη σύγκληση της Α' Οικουμενικής Συνόδου και με τη Βάπτιση του,έσωσε,διατράνωσε και στο τέλος αποδέχτηκε τον χριστιανισμό έτσι και ολόκληρος ο γνωστός τότε κόσμος ξεκινά το πέρασμά του από την ειδωλολατρεία στην πίστη του Χριστού και Θεού μας.

Ο Θεός δεν κρίνει ούτε με ηθικιστικά ούτε με ιστορικά κριτήρια.Είναι πάνω και πέρα από αυτά.


Όπως ο  Δαβίδ αγίασε για την μετάνοιά του,όπως ο ληστής εισήλθε στον παράδεισο για την πίστη του  έτσι και ο Μ.Κωνσταντίνος αγίασε για τη συμμετοχή του στην εξάπλωση του Λόγου του Θεού.


πηγή: http://tragoudiglarou.blogspot.gr/2016/05/blog-post_0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου