Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πολλοί σήμερα διδάσκουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να έλθει σε γνώση του εαυτού του με την αυτοανάλυση και την ψυχανάλυση…






Περιστέρι  μου,

αλίευσα από το ιστολόγιο του Τρελογιάννη το παρακάτω απόσπασμα από βιβλίο του επισκόπου, κ. Ιεροθέου Βλάχου. 


Στο παραθέτω προς ωφέλειαν  και προβληματισμόν,
θυμίζοντάς σου, παράλληλα, σχετικό κείμενο που έγραψα εδώ, στη σελίδα μου- πριν καιρό- με τίτλο:οι παραμορφωτικοί καθρέφτες στο περίκλειστο δωμάτιο της προσωπικής εμπειρίας και η αναγκαιότητα πνευματικής καθοδήγησης, και επειδή -αν την παίρνεις και πολύ στα σοβαρά την ψυχολογία ως επιστήμη- σίγουρα, δεν θα δίνεις σημασία στις ιστορίες για ύπαρξη κακών και φθονερότατων πονηρών πνευμάτων -που ρίχνουν κατά ριπάς, διαρκώς αρνητικές σκέψεις στις διάνοιες των ανθρώπων- αν θες, διάβασε και μια προσωπική μου εμπειρία, καταγεγραμμένη παλιότερα εδώ, με τίτλο:Περί μώρας, κασίδας και λοιπών δαιμονίων .

Πριν μου συμβεί το σκηνικό, κορόϊδευα και γω ιεροκρυφίως (χι χι) όσους τόλμαγαν και ξεστόμιζαν κάτι παρόμοιο.

Τελικά, ο άνθρωπος, δ ε ν πρέπει να περιγελάει τίποτε, διότι κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που περιγελάει θα το λουστεί, και όλα, (Ήλε μου) γίνονται  για  τ α π ε ί ν ω σ η, την μανούλα της γνήσιας Γνώσεως -και ουχί της ψευδεπιγράφου τοιαύτης.

Σε ασπάζομαι, ευχόμενη τα μύρια καλά,  με χαρούμενη -σαν στολισμένο χριστουγεννιάτικο καραβάκι-  την πολύχρωμή μου αγάπη.

Σαλογραία


Υ. Γ. Για σένα- τον σημερινό επισκέπτη που δεν έχεις ξαναμπεί σε αυτό το μπλογκάκι- θα πρότεινα  επίσης, την σχετική με το θέμα της ψυχοθεραπείας ανάρτηση, με τίτλο:Η Τελετή(Rite)

Στο ρόλο του εξορκιστή, παπικού ιερέα, ο Άντονυ Χόπκινς.
.....................................................................................................
......................................................................................................
Πολλοί σήμερα διδάσκουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να έλθει σε γνώση του εαυτού του με την αυτοανάλυση και την ψυχανάλυση.

Αλλά αυτό είναι πλάνη και μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε φρικτά αποτελέσματα. 


Όταν κανείς αυτοαναλύεται, τότε το πιθανότερο είναι να καταλήξει στην σχιζοφρένεια.


Η ασκητική μέθοδος είναι απλή. 

 Επιδιώκουμε με την τήρηση του νου, με την κάθαρση και την επιστροφή του στην καρδιά δια της μετανοίας και της νοεράς προσευχής, με την τήρηση των εντολών του Χριστού, να τον ελευθερώσουμε από τις εικόνες και την αιχμαλωσία στα αισθητά πράγματα και έτσι, επιστρέφοντας στην καρδιά, να δει την ερήμωσή του, την εσωτερική.


Η γνώση του εαυτού μας γίνεται με την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος


Μόνον όταν η Χάρη του Θεού με την δικά μας εργασία, φωτίσει την ψυχή, γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια του είναι μας με ακρίβεια. 


Γι’ αυτό η θεραπεία του νου, μας φανερώνει την ύπαρξη των παθών, οπότε φωτιζόμενοι από το γιο Πνεύμα και ενδυναμούμενοι από Αυτό, μπορούμε να πολεμήσουμε εναντίον τους.


Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Συζητήσεις για την ορθόδοξη ψυχοθεραπεία, τόμος γ’, σελ. 90-91.
Έκδοση Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας). 
......................................................................................
.......................................................................................
Και αφού διάβασες όλα τα παραπάνω, αγαπημένο μου,  νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δεις και το κείμενο που αλίευσα σήμερα, επίσης,  από το μπλογκ του Προσκυνητή, στην ανάρτηση με τίτλο:
Πρώην δημοσιογράφος, ασκητής σε σπήλαιο, στο Άγιο Όρος


Οι πιστοί ακόλουθοι του Εσφαγμένου Αρνίου, δεν χρειάζονται πολλούς και περίπλοκους λογισμούς, προκειμένου  να ελκύσουν τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.


Αρκεί ένας και μόνο, ένας επιπόνως και επιμόνως δια βίου και άχρι θανάτου, επαλαμβανόμενος, λογισμός μετανοίας:


"Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό" .


Αρκεί αυτός, μόνος, ο λόγος(λογισμός μαζί με συναίσθημα)
και λυτρώθηκαν,  απ' το Φως της Χαράς του Εσταυρωμένου και Αναστημένου  Θεανθρώπου, Σωτήρος μας.


Σαλογραία 
.......................................

112 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον. Αξίζει για Προβληματισμό.
    Τάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα! Αμάν! Κοιτάξτε εδώ τι διάβασα αυτή τη στιγμή. Έψαχνα κάτι άσχετο στο γκουγκλ μόλις τώρα, και τυχαία σκόνταψα πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα.
    Εδώ http://goo.gl/CtPmb έχουμε έναν πατέρα που γράφει σε φόρουμ και λέει "το παιδί μου έχει πρόβλημα με την ιστορία και την γεωγραφία. Δυσκολεύεται να κατανοήσει τα κείμενα. Υπάρχει πρόβλημα. Κάνει παρέα με κακούς μαθητές, και τους μιμείται". Και, συνεχίζει, αναφέροντας τις απαντήσεις πλήθους ειδικών της δυσλεξίας και ψυχολόγων, καθώς και τα ποσά που ζήτησαν για να πληρωθούν.
    Η συζήτηση στο φόρουμ τραβά 3 σελίδες, εγώ έφτασα μέχρι τη μέση της πρώτης σελίδας.
    Αχ, μου 'πέσαν τα μαλλιά από αυτά που διάβασα.
    Αντί να καθήσουν κατ'αρχήν να εξηγήσουν στο παιδί τις δύσκολες λέξεις των σχολικών βιβλίων, πηγαίνανε και δίνανε περιουσίες σε ψυχολόγους κι ειδικούς που τους έλεγαν για οικογενειακές ψυχαναλύσεις.
    Καημένος κόσμος που δεν ξέρει, τι τραβάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεωργία μου
    υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙ πρόβλημα με ΔΥΣΛΕΞΙΑ, λόγω της ΠΟΛΛΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με την οποία μεγαλώνουν από μικρά τα παιδιά, τα οποία πια αναγιγνώσκουν ΕΛΑΧΙΣΤΑ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.

    Το πρόβλημα της δυσκολίας με τη γραφή και την ανάγνωση έχει αποκτήσει μεγάλες, ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ διαστάσεις, ανάμεσα στα παιδιά.

    Δεν νομίζω ότι θα λυθεί με λογοθεραπευτές και ψυχολόγους τόσο εύκολα.

    Προσωπικά θα πρότεινα στους γονείς ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ( αν είναι δυνατόν!) ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ και να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΩΡΑ, ΙΣΩΣ, ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ο υπολογιστής.

    ( ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ Α Θ Ο Λ Ο Υ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, μέχρι να πάνε 18 ετών τουλάχιστον, η καταστροφή που παθαίνουν τα μυαλά και οι ψυχές των παιδιών από τηλεοράσεις και υπολογιστές είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, κάποτε ΑΡΓΑ στο μέλλον θα φανούν...και τότε οι...ειδικοί θα καταλάβουν...την τύφλα που τους έδερνε...

    Υφίσταται βέβαια, και η λεξιπενία.

    Ακριβώς διότι δεν διαβάζουν ΠΙΑ τα παιδιά, ΔΕΝ ξέρουν λέξεις.
    Δεν διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο.

    Το λεξιλόγιο το αποκτάς διαβάζοντας βιβλία ΚΥΡΙΩΣ.
    (Κυρίως ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ, χαχα!)

    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ και ζεις με ΓΟΝΕΙΣ έχοντες ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ, Ή μεγαλώνεις σε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟ θα πάρεις ωφέλεια και από εκεί, όμως ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΗ.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη, ανάγνωση και γραφή αποτελούν γλωσσικές ασκήσεις αναντικατάστατες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της γλωσσικής ικανότητας.

    Ο Πολιτισμός, με υπερκατανάλωση εικόνας, στον οποίο ωθούμαστε και διαρκώς εκτιθέμεθα , δεν είναι για τις διανοητικές μας δεξιότητες και ό,τι καλύτερο.

    Μίλησέ μας, για σένα, που θεωρώ ότι γράφεις έξοχα, πώς μεγάλωσες;
    Είχες μια θερμή και φιλική σχέση με τα βιβλία ή όχι; θα χαιρόμουν να το ακόύσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εν αρχή ην ο Λόγος", αλλά κάποιοι αιώνες τώρα διαφωνούν.
    Άλλος είπε ότι εν αρχή ην τα άψυχα (α-λογα) (Φρόιντ) και έτερος (ο Επίκουρος) "η της γαστρός ηδονή". Ο μέγας Φρόιντ κι αυτό το άλλαξε, είπε ότι είναι η ηδονή εκ του σεξ.

    Τον περασμένο αιώνα βγήκε ο Βιντγκενστάιν, τον οποίο ιδιαιτέρως εκτιμούν οι δικοί μας και οι άλλοι κουλτουριάρηδες. Αυτός είπε : Εν αρχή ην η εικόνα.

    Έκτοτε ο λόγος χρησιμοποιείται δευτερευόντως και υποστηρικτικά της εικόνας. Που δεν είναι εικόνα. Είναι φωτογραφία εν κινήσει, αν πρόκειται για κινηματογραφία - την οποία ακολουθούν οι υπότιτλοι - ή οι περισπούδαστες αναλύσεις, αν πρόκειται για ζωγραφιά ή φωτογραφία.

    Η λεξιπενία με όλα όσα τη συνοδεύουν οφείλεται κατά τη γνώμη μου στον υποβιβασμό του λόγου για την κυριαρχία των πάσης φύσεως φωτογραφιών και πολλών άλλων. Που διεκδικούν τον επίζηλο τίτλο της "εικόνας".

    Αυτά τα ολίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας μη γράφουμε αυθαίρετα. Η δυσλεξία είναι μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου και δεν έχει καμιά σχέση με την τηλεόραση!! Υπήρχε και παλιότερα αλλά δεν είχε γίνει γνωστή. Ωστόσο υπάρχουν και γλώσσες στις οποίες δεν υπάρχει το πρόβλημα της δυσλεξίας. Εχει να κάνει με τη δομή της γλώσσας και το πως ο εγκέφαλος την προσλαμβάνει για επεξεργασία.Η ελληνική γλώσσα είναι περίπλοκη.

    Ναι, οι επιστήμονες θα πληρωθούν για τον κόπο τους. Ναι, οι γονείς θα καταφύγουν εκεί. Δεν είναι όλα για πέταμα. Ο αφορισμός δεν ταιριάζει σε σκεπτόμενα άτομα. Ούτε η απολυτότητα. Κι ας μη γινόμαστε εύκολα αποδέκτες γνωμών από διάφορα φόρουμ! Τα πράγματα ούτε μονοδιάστατα ούτε απλά είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς όλα αυτά που λες είναι αιτίες που μου 'πεσαν τα μαλλιά όταν είδα τι λέγανε οι άνθρωποι στο φόρουμ..
    Μακάρι αυτά που έγραψες τα να αντιλαμβάνονταν όλοι οι καθηγητές..
    "Ελληνικά ομιλούμενα από ξένη μητέρα" = η μητρική μου γλώσσα.
    Δάσκαλοι του δημοτικού.. Έχουν τη δύναμη να καταστρέφουν ή να σώζουν ζωές.. Δουλειά τους είναι να μαθαίνουν στα παιδιά γραφή, ανάγνωση, αριθμητική. Δυστυχώς, είναι αδιάφοροι (!!!!!είναι απίστευτο!).
    Από όταν ήμουν μικρή, είχα δημιουργήσει τον ορισμό μου του καλού καθηγητή: 1. Να έχει ικανοποιητικό ποσό γνώσεων 2. Να θέλει να μεταδώσει τις γνώσεις στους μαθητές.
    (Πολύ λίγοι καθηγητές θεωρώ οτι έχουν αυτές τις προϋποθέσεις.)
    Θεωρώ πως το επίπεδο των καθηγητών πανελλαδικώς είναι πολύ χαμηλό.
    Σημερινοί φοιτητές Φιλοσοφικής Αθήνας "τα πτυχία copies κτώνται". Περνούν εξεταστικές αντιγράφοντας. Και, αύριο, θα διδάσκουν τα ελληνόπουλα, δυστυχώς. Δυστυχώς..

    Πιστεύω ακράδαντα τα παραπάνω, και για να ΜΗΝ υποτιμηθεί η σημασία τους από τον αναγνώστη (η σημασία των καλών καθηγητών κλπ) διευκρινίζω (σε όποιον θα απαξιούσε τα παραπάνω σκεφτόμενος πως εκφράζω υπερβολή, αρνητισμό ή μιζέρια):
    Άλλο πράγμα το να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι και να έχουμε υψηλά κριτήρια, κι άλλο το να μιζεριάζουμε για το ποιά είναι η πραγματικότητα. Από το μήνυμά μου, φαίνεται το πώς αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα. Το αν μιζεριάζω για το ποιά είναι η πραγματικότητα μπορεί να το κρίνει ο αναγνώστης μόνο ακούγοντας τον τόνο της φωνής μου, που δεν ακούγεται τώρα.
    Συνεπώς, όσοι είστε γονείς, αν δείτε δάσκαλο ή καθηγητή που είναι αδιάφορος και ΔΕΝ έχει ΜΕΡΑΚΙ να μεταδώσει γνώσεις στα παιδιά, σας παρακαλώ, πείτε του κάτι να ξεκουνηθεί από το βόλεμά του...

    Έντονα παρατηρήσιμη διαφορά μεταξύ πρωτεύουσας και περιφέρειας (πιο υψηλό επίπεδο καθηγητών και μαθητών στην πρωτεύουσα).

    (Τα βιβλία δίνουν τη γνώση, την γνώση την θεωρούσα ως το σημαντικότερο κοσμικό αγαθό, συνεπώς καταλαβαίνεις αν τα αντιπαθώ ή όχι. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το οτι με έχουν σώσει διαχρονικώς, καταλαβαίνεις αν τα θεωρούσα επιθυμητά ή ανεπιθύμητα.)

    Εσύ τι λες, αγαπημένη μας Σαλογραία;
    (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ) από Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ. Μου έκανε εντύπωση που είπες πως θεωρείς πως έχω καλό γραπτό λόγο.

    Εγώ τον θεωρώ ελεεινό.. συναντώ τόσο μεγάλη δυσκολία να λεκτικοποιήσω τις σκέψεις που μερικές φορές σκέφτομαι πως φωνή έχω, αλλά μιλιά δεν έχω.

    Παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον με ερεθίσματα, παιδί που έχει βιβλιοθήκη το σχολείο του, παιδί που επισκέπτεται βιβλιοθήκη, ασυγκρίτως ευνοημένο..

    Τεχνολογικό επίπεδο σημερινής εποχής δίνει απεριόριστες δυνατότητες για περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα.

    Αμέτρητες δυνατότητες βελτίωσης σε ό,τι άσχημο στην υπάρχουσα κατάσταση (λεξιπενία, αδιάφορους καθηγητές, κλπ) :-)

    Ελληνόπουλα μαθητούδια συγκρινόμενα με αγγλόπουλα, γνωρίζουν πολύ περισσότερα τα πρώτα.

    Έλληνες μπαίνοντας στο ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκονται σε επίπεδο υψηλότερο από Αμερικανούς κι Ευρωπαίους που μπαίνουν στα δικά τους πανεπιστήμια.

    Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο, οι Αμερικανοί-Ευρωπαϊοι έχουν υπερκαλύψει το κενό κι έχουν μάθει περισσότερα.

    Αγγλόπουλα διδάσκονται πολύ λίγα στο σχολείο.. αγράμματους κι αμόρφωτους, μας θέλουν οι εξουσίες.

    Διπλογλωσσία είναι χειρισμός διαφορετικών υπο-γλωσσών της ίδιας γλώσσας (πχ στην ελληνική η καθαρεύουσα και δημοτική, πχ άλλες γλώσσες εκτός ελληνικής: έχουν άλλη γλώσσα στον προφορικό λόγο κι εντελώς άλλη είναι η γραπτή γλώσσα, πχ άλλη η καθημερινή γλώσσα κι άλλη η επίσημη).

    Καταστράφηκε η διπλογλωσσία την σημερινή εποχή, δηλαδή νέες γενιές διπλογλωσσία δεν έχουν.

    Εγώ δεν έχω.

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 8:08 μ.μ., όλοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που ονομάζουμε "ταλέντο". Κάθε άνθρωπος γεννιέται με διαφορετικά έμφυτα ταλέντα. Πχ δυνατός μυώδης σωματότυπος που βοηθά σε συγκεκριμένα αθλήματα, ή μουσικό ταλέντο τύπου Μότσαρτ, ή ταλέντο ξένων γλωσσών τύπου Mezzofanti, ή νοητική υστέρηση.
    Όμως, δεν τα καλλιεργούμε όλοι εξίσου τα ταλέντα και τις προδιαθέσεις μας.

    Υπάρχουν άνθρωποι/μαθητές που έχουν εγκέφαλο που ξεφεύγει σημαντικά από το μέσο όρο των μαθητών όσο αφορά την έμφυτη δυσκολία στην γλώσσα?
    Υπάρχουν. Λίγοι, αλλά υπάρχουν. Ας πούμε οτι έχουν δυσλεξία.

    Υπάρχουν άνθρωποι/μαθητές που έχουν εγκέφαλο του μέσου όρου μαθητή όσο αφορά την έμφυτη δυσκολία στην γλώσσα, οι οποίοι συναντούν δυσκολίες στο σχολείο?
    Υπάρχουν. Ας πούμε πως έχουν μαθησιακές δυσκολίες.
    Αυτοί οι μαθητές μπορεί να μεγαλώνουν σε περιβάλλον που δεν εξασκούν επαρκώς την προφορική και γραπτή γλωσσική επικοινωνία (βλέπε σχόλιο Σαλογραίας) και ανοίγουν το βιβλίο της Ιστορίας και βλέπουν μέσα ένα σωρό λέξεις που δεν τις πολυκαταλαβαίνουν.. Ανώνυμε, αν πάρεις ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας κι ανοίξεις σε μια τυχαία σελίδα, και πάρεις κι ένα οποιοδήποτε τυχαίο παιδί του δημοτικού δίπλα σου, αν το ρωτήσεις τι σημαίνουν κάποιες λέξεις του κειμένου, άραγε θα ξέρει να σου απαντήσει; Όχι, δεν θα ξέρει, κατά τη γνώμη μου.
    Το πρόβλημα της λεξιπενίας που ανέφερε η Σαλογραία, υπάρχει, είναι υπαρκτό.

    "Ναι, οι επιστήμονες θα πληρωθούν για τον κόπο τους."
    Πλήρωσέ τους εσύ. Εγώ δεν θα τους πλήρωνα όλους εκείνους που αναφέρει στο πρώτο του γράμμα ο πατέρας του φόρουμ.

    Τα μηνύματα που διάβασες ήταν αφοριστικά και μονοδιάστατα αλλά δεν ήταν αφοριστικό και μονοδιάστατο το δικό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως απάντηση στο μήνυμα 7:40 μ.μ. της Σαλογραίας, έγραψα την δική μου απάντηση, η οποία τελικά βγήκε μεγάλη, για αυτό την έστειλα σε μέηλ. Σαλογραία την έλαβε και με ρώτησε αν μπορεί να την βάλει στο μπλογκ, για το οποίο προοριζόταν αρχικώς.

    @Ανώνυμο
    Στο περιστατικό του πατέρα στο φόρουμ, οι γονείς του παιδιού έδωσαν μια ολόκληρη περιουσία και έκαναν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρουν την διάγνωση του παιδιού.
    Αυτό που είπα είναι πως πολύ απλά θα μπορούσαν οι καημένοι, πριν ξοδέψουν μια περιουσία και πριν γυρίσουν τον κόσμο άνω κάτω ψάχνοντας για διαγνώσεις, να είχαν εξηγήσει στο παιδί τις δύσκολες λέξεις του μαθήματος της Ιστορίας. Δες τι λέει ο πατέρας στο τρίτο γράμμα του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι όλοι έχουμε δίκιο, μια κι ο καθένας βλέπει από άλλη οπτική γωνία το αντικείμενο.

    Και ο Κυπριανός, μας μίλησε ωραία, για τον Βιντγκενστάιν, και για την παντοκρατορία της εικόνας-όμως το θέμα της ανάρτησης, νομίζω ότι ήταν άλλο.

    Το θέμα της ανάρτησης, δεν ήταν η γλώσσα,το θέμα, νομίζω, ήταν ότι βλάπτει η υπερανάλυση σχέσεων και χαρακτήρων στην οποία επιδιδόμαστε δίκην προσφιλούς σπορ,στο όνομα της ψυχολογίας, εμείς οι γυναίκες περισσότερο, οι οποίες έχουμε τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι ο άλλος είναι ΟΠΩΣ εμείς κρίνουμε ότι είναι.

    Και βέβαια ο άλλος ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΌΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ.
    Μα ΠΟΤΈ!
    Στην άλλη ζωή, θα μας περιμένουν ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, το θεωρώ βεβαιότατον.
    ;-)
    Όπως και αν έχει, σας ευχαριστώ αγαπημένα μου, για τη συμμετοχή στην κουβέντα, σας ασπάζομαι τρις, και σας εύχομαι να έχετε ένα ήρεμο και ειρηνικό ύπνο.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχετικά με το Θέμα της ανάρτησης και τα γραφόμενα:

    "Ψυχικός δε άνθρωπος ου δέχεται τα του Πνεύματος του Θεού, μωρία γαρ αυτώ εστί, και ου δύναται γνώναι ότι πνευματικώς ανακρίνεται. ο δε πνευματικός (εν. άνθρωπος) ανακρίνει μεν πάντα, αυτός δε υπό ουδενός ανακρίνεται"

    Προφανώς, το σημερινό μας πρόβλημα είναι ότι οι πνευματικοί είναι όλοι ή σχεδόν όλοι, ψυχικοί με άφθονη πνευματικότητα. Ερευνητέο το είδος της πνευματικότητας, αφού το Πνεύμα του Θεού εκπορεύεται και από τον πατέρα και από τον υιό. Το παίρνει ο πάπας και τότε λαλεί του άγιον πνεύμα (θεέ μου συγχώρα). Το παίρνουν και οι προτεστάντες, γίνεται το "έλα να δεις" (θεέ μου συγχώρα δις). Όσο για μας, μας αρκεί η πνευματικότητα και όλα τα λήγοντα σε -οτητα (θεέ μου συγχώρα τρις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ήρεμος και ειρηνικός -λέμε τώρα- ξάπλωσα το βράδυ Σαλογραία μου χωρίς προηγουμένως να έχω διαβάσει το μπλοκάκι σου, παρόλα αυτά στις 3 η ώρα το μάτι γαρίδα, άγνωστο γιατί. Κι αφού ανάγνωσα διάφορα μπλοκάκια πέρασα να ρίξω μια ματιά και στο δικό σου. Το καλό για το τέλος δηλαδή.

    Εδώ και πολλά χρόνια λέω, πως θα ψηφίσω εκείνη την κυβέρνηση η οποία αφού βγει, μου αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την παιδεία αυτού του έρμου τόπου. Μέχρι τότε η σχέση μου με τις κάλπες θα παραμένει εκείνη της απαξίωσης. Τυχαίο ότι αυξάνονται τα ποσοστά της δυσλεξίας όσο χειροτερεύει η παιδεία μας; Δεν νομίζωωωωω...! Επίσης, κάποτε σε αυτό τον τόπο, ελπίζω να μάθουν οι υποψήφιες μανούλες κι οι υποψήφιοι πατερούληδες τι σημαίνει και τι ευθύνες έχει να φέρνεις στον κόσμο μια ψυχή, ΠΡΟΤΟΥ την φέρουν. Είχα κατά νου να γράψω ένα αστείο κάπου εδώ, αλλά το έσβησα, γιατί αστεία το θέμα αυτό ΔΕΝ σηκώνει. Αυτά για τα σχόλια περί δυσλεξίας.

    Στο κυρίως θέμα της ανάρτησής σου τώρα, έχοντας περάσει για κανά χρόνο από το ντιβάνι της ψυχανάλυσης, το συμπέρασμά μου είναι πως πολύ φασαρία (και χρήμα πολλές φορές) για κάτι που έχει εξαιρετικά αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Διότι άντε και σε βοήθησε η ψυχανάλυση να ξεπεράσεις τον σκόπελό σου τον εσωτερικό, στο κυρίως θέμα όμως, του που θα πορευθείς μετά τον σκόπελο, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γνώμη μου είναι ότι, ψυχολογικά υγιής άνθρωπος και καλός άνθρωπος, δεν συνάδουν απαραίτητα. Η ωμή αλήθεια είναι, ότι χωρίς άνωθεν φώτιση και βοήθεια και χωρίς συνειδητή προσπάθεια διόρθωσης των κακώς κειμένων του καθενός μας, μάλλον από σκόπελο σε σκόπελο θα πορευόμαστε στην καλύτερη περίπτωση. Και να μπορούσες τουλάχιστον να φτιάξεις, σκόπελο τον σκόπελο, μια σκοπελίτικη πιττούλα να την φχαριστηθείς, πάει στην ευχή. (Συνεχίζεται…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (Συνέχεια…) Τα πράγματα είναι απλά. Και όσο ποιο απλά είναι, τόσο περισσότερο βάζει την ουρά του ο μισόκαλος να τα μπερδέψει. Αιώνες προσπαθεί η ανθρωπότητα να μάθει την ανθρώπινη ανατομία την οποία με πολύ κόπο και αγώνα κάποιοι απ' τους γιατρούς μας ξεστραβώνονται για να την μάθουν και να θεραπεύουν στον βαθμό που μπορούν τα νοσήματα του πολύπαθου σώματός μας. Κάποια στιγμή άρχισε να προσπαθεί να σκιαγραφεί και την ανατομία της ψυχής μας με αυτό που ονόμασε ψυχολογία. Δώστου κι άλλο ξεστράβωμα από τους υποψήφιους ψυχαναλυτές μπας και διορθώσουν κι αυτοί τίποτα άλλο εκτός από το νούμερο του τραπεζικού τους λογαριασμού. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που σκέφτονται ότι υπάρχει Εκείνος που και το σώμα μας έπλασε αλλά και την ψυχή μας. Άρα ποιος είναι σε θέση να ξέρει καλύτερα πως λειτουργούμε; Εμείς ή Εκείνος; Πόσοι προστρέχουμε στην γνώμη Του για να μας πει πως θα θεραπευτούμε; Δεν είναι λιγάκι χαζό, να έχεις "κάποιον" που γνωρίζει τα πάντα για εσένα, το σώμα, την ψυχή, τον νου, το α- υπο- εν-συνείδητο σου (τα μέσα και τα έξω σου απέξω κι ανακατωτά βρε παιδάκι μου!) κι εμείς να τρέχουμε δεξιά κι αριστερά σαν τα κοτόπουλα που τους έχουν κόψει το κεφάλι να βρούμε τον γιατρό που θα μας γιατρέψει; Ε; Δεν είναι; Είναι! Το καλύτερο όλων; Δεν παίρνει επίσκεψη βρε κουτά και τα φάρμακα που συνταγογραφεί τα δίνει δωρεάν! Οποία καταστροφή για τις φαρμακοβιομηχανίες και για τους γιατρούληδες με τις περιουσίες!!! Έχει ένα κακό βέβαια Ετούτος ο γιατρός. Ναι γιατρέ μου θα το πω, όλα κι όλα. Μόνο διαφήμιση θα Σου κάνω; Να θες πρώτα ΕΣΥ να γιατρευτείς και να μη θες σώνει και ντε να γίνει το δικό σου, αλλά να ακολουθήσεις τις συμβουλές Του. Ορίστε το 'γραψα. Κι εξακολουθώ να γράφω. Και κεραυνός δεν με κατακεραύνωσε, μπουμπουνητό δεν ακούω. Άρα, μάλλον αλήθεια έγραψα. Να λέμε και του στραβού -σε μας αναφέρομαι, να το αποσαφηνίσω μη φάω τον κεραυνό χωρίς λόγο- το δίκιο. Διότι αν δε θέλει ο στραβός να δει, δεν πα' να χτυπιέσαι Σαλογραία μου ωσάν όταν φτιάχνεις ομελέτα, δε θα δει! Θα του βάλεις ματάκια καινούργια κι εκείνος θα αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα βλέφαρά του.

    Αυτά τα ολίγα Σαλογραία μου με εύθυμη όπως διαπίστωσες διάθεση, παρά το ανεπιθύμητο της αφυπνίσεως μου (αχ αλλοίμονο, σωματικής μόνο) στις τρεις τα ξημερώματα. Σε λίγες μέρες θα εορτάσεις την πρωτοχρονιά, οπότε να σου ευχηθώ από τώρα γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σου γράψω μέχρι τότε, ο νέος χρόνος να φέρει σε σένα και όσους αγαπάς ό,τι είναι ωφέλιμο για εσάς. Αγάπη με τα τσουβάλια, υγεία με τα κοφίνια και Χριστό. Πολύ Χριστό. Άφθονο! Κι αν σου περισσέψει τίποτα, δώσε μου και μένα θεία (κατά την γνωστή φράση).

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλοι του δημοτικού.. Έχουν τη δύναμη να καταστρέφουν ή να σώζουν ζωές.. Δουλειά τους είναι να μαθαίνουν στα παιδιά γραφή, ανάγνωση, αριθμητική. Δυστυχώς, είναι αδιάφοροι (!!!!!είναι απίστευτο!).

    Δεν μπορώ να γνωρίζω τι κουβαλά ο καθένας από το σχολείο του. Ο απαξιωτικός κι απόλυτος τρόπος που μιλά για οτιδήποτε νομίζει πως γνωρίζει φανερώνει στοιχεία του χαρακτήρα του.
    Απο κει και πέρα 'εχω μόνο να προσθέσω πως η... απαίτηση της τελειότητας από τους άλλους που φανερώνεται μέσα από το συγκεκριμένο γραπτό λόγο από μόνη της κάνει κάθε επιχείρημα ανίσχυρο. Κι ασφαλώς δείχνει άγνοια του κάθε αντικειμένου.
    Κι όσο για την αδιαφορία των δασκάλων;
    Δε χρειάζεται κανενα σχόλιο μόνο η προτροπή προς το πρόσωπο που σχολιάζει: ας μην είναι η ίδια αδιάφορη στο δικό της τομέα. Ας κάνει την αρχή να αλλάξει τα πράγματα. Μην αρκείται μόνο στην καυτηρίαση των λαθών των άλλων γιατί δ θα της μείνει και χρόνος να δει τα δικά της!

    Τίποτα παραπάνω δε θα σχολιάσω. Δε χρειάζεται να μπω σε διάλογο αδιέξοδο από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @10:17 π.μ.
    Δεν είναι απαξίωση, αγαπητέ/η Ανώνυμε/η, είναι πόνος. Πόνος που βλέπω να τα αφήνουν τα παιδιά έρμαια στην τύχη τους, ενώ θα μπορούσαν με πραγματικά ελάχιστο κόπο να τα βοηθούσαν και να τους έσωζαν τις ζωές. Για τους δασκάλους δεν κοστίζει τίποτα, όμως για τα παιδιά είναι πολύ σημαντική η βοήθεια. Αν το παιδί συναντά δυσκολίες στο δημοτικό, αν είναι κακός μαθητής στο δημοτικό, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να είναι κακός μαθητής κ α ι στο γυμνάσιο και λύκειο, και πλέον βρίσκεται σε δυσμενή θέση για την υπόλοιπη ζωή του. Οι σπουδές είναι σημαντικό εφόδιο.
    Υπάρχουν πολλοί μαθητές δημοτικού που έχουν μαθησιακές δυσκολίες σε κάποιο μάθημα, ή πάνε κάθε μέρα αδιάβαστοι στο μάθημα της Ιστορίας. Αν οι δάσκαλοι αυτών των παιδιών έκαναν την δουλειά τους με πραγματικό ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ και ΕΓΝΟΙΑ για τους μαθητές, κι όχι ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΑ, θα "έσωζαν" τις ζωές αυτών των παιδιών.
    Πριν ένα μήνα τα είδα αυτά, και πόνεσα τόσο πολύ που μου ερχόταν να αφήσω τις υποχρεώσεις μου και να πάω να γίνω δασκάλα δημοτικού, ή να πάω να οργανώσω σεμινάρια για δασκάλους δημοτικού.

    Δεν είναι απαξίωση, είναι πόνος.

    Αν θέλεις, μην απαξιώνεις τόσο πολύ τις προθέσεις μου, αφού δεν σου αρέσει η απαξίωση. Μην εκμηδενίζεις τον πόνο μου, αφού δεν σου αρέσει ο μηδενισμός. Ευχαριστώ, γεια, καλή υπόλοιπη μέρα, καλή συνέχεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @lpap
    Λοιπόν, στο μπλογκ σου, άλλοτε παίρνει κανονικά το σχόλιο, και τώρα πριν λίγο που ήθελα να γράψω κάτι πάλι, πατώντας τα πλήκτρα, αντί για γράμματα, παρουσιάζονταν μικρά τετραγωνάκια. ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΝΤΕΛΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυρία μου μιλάτε πολύ γενικά σα να γνωρίζετε τα πάντα. Όλους τους εκπαιδευτικούς, όλα τα παιδιά, όλες τις δυσκολίες.. Αυτό από μόνο τους φανερώνει τι; Πως γνωρίζετε τί έκανα γω στη δουλειά μου σήμερα αν βοηθησα και πως; Πως τα χρεώνετε όλα στους εκπαιδευτικούς όταν η εκπαίδευση κι η μάθηση είναι μία απόλυτη σ'υνθετη διαδικασία; Που περιλαμβάνει και τον εκπαιδευτικό και το γονιό και την πολιτεία;
    Δεν απαξιώνω τις προθέσεις αλλά με ανοχλεί τρομερά το ύφος κι η απολυτότητα που φαίνεται μέσα από τα κείμενα.
    Όποιος πραγματικά πονά, σημαίνει πως αγαπά. Αγαπώ σημαίνει πλαταίνω τα όριά μου και κατανοώ πολλούς και πολλά. Δεν έχω τη ματσούκα στο χέρι να κοπανάω, όποιον νομίζω ή πιστεύω πως δεν πράττει καλά. Δε γνωρίζεται την εκπαίδευση..τέλος..δε σχολιάζω άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεωργία, μικρέ, άγγελε
    εκτιμώ αφάνταστα το ειλικρινές, και πνευματώδες και πνευματικό των γραπτών σου.

    Κείμενα που μου έχεις στείλεις σε προσωπικό μήνυμα, ΣΥΧΝΑ, είναι πολύ πιο άψογα γλωσσικά από τα σχόλια που στέλνεις,εδώ στα σχόλια, ώστόσο είναι ΠΑΝΤΑ, και γεμάτα πρώιμη σοφια, και αισθητικά-γλωσσικά, άψογα.

    Προσωπικά, επειδή γράφω τις απαντήσεις στα σχόλια τις γράφω με ταχύτητα ΓΕΜΑΤΗ λάθη.

    ΔΕΝ χτενίζω, ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ, το κείμενο των σχολίων μου.

    Είναι σαν να βγαίνω στο δρόμο βιαστική με τη νυχτικιά μου

    (δεν το πράττω ποτέ στην αληθινή ζωή, αλλά βλέπω γειτόνισσες που το κάνουν)

    Δεν με νοιάζει η μορφή του κειμένου των σχολίων μου.

    Δεν με νοιάζει αν θα με κακοχαρακτηρίσει ο καλός αναγνώστης, δεν πάω για νύφη χαχα, ούτε για προαγωγή ξανα χαχα...τα έχω εξαντλήσει αυτά τα σημαντικά θέματα...

    Λοιπόν, τι έμαθα εγώ από την επικοινωνία
    ( και την προσωπική ) μαζί σου;:

    Έμαθα ότι εσείς τα πιο νέα παιδιά των εικοφεύγα και τριάντα ετών, είστε πιο απαιτητικοί και ευαίσθητοι στην επικοινωνία από τα παιδια των σαρανταφεύγα και ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ, από μια λέξη να πληγωθείτε, ενώ την ΙΔΙΑ λέξη, τα μεγαλύτερα παιδιά, οι οι γραίες της δικής μου γενιάς θα την προσπέρναγαν απαρατήρητη.

    Αυτή η συνειδητοποίηση στην οποία με βοήθησες, ήταν για μένα πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

    Ας πούμε η αφεντιά μου κατηγορούσε τον πατέρα μου, ως άνθρωπο του νεάντερταλ από άποψη λεκτικής συμπεριφοράς.

    Είχα την φαντασίωση ότι εγώ ας πούμε, στο γράψιμό μου, ήμουν λεπτή και προσεκτική, προς τον παραλήπτη.

    Και, λοιπόν,όταν μια μέρα οι γιοι, με κατηγόρησαν ότι λεκτικά συμπεριφέρομαι σαν... κανίβαλος...

    (λέγοντας λεκτικά εννοώ τα σχόλιά μου εδώ μέσα, προς αναγνώστες και τον ίδιο τρόπο με τον οποίο επικοινωνώ και στην καθημερινή μου ζωή, διότι δεν είμαι διαφορετική εδώ και διαφορετική στην αληθινή μου ζωή)
    ...πραγματικά σοκαρίστηκα.

    Κατάλαβα τότε το κάθε new generation από την προηγούμενη γενιά, προκύπτει πιο ...μυγιάγγιαχτο να πω...οπότε κατάλαβα ότι τουλάχιστον τη ΓΡΑΠΤΗ γλωσσική συμπεριφορά μου, πρέπει να την περνάω από ΚΟΣΚΙΝΑ, τουλάχιστον ΔΥΟ φορές προκειμένου να ΜΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΤΟΥΝ, οι αγαθές μου-απέναντι στο συνομιλητή μου-προθέσεις...
    Βέβαια, το εγχείρημα ΔΕΝ είναι εύκολο, διότι η ΕΞΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΥΣΙΣ, που λέει και κάποιο ρητό, πάντως προσπαθώ, και παρακαλώ, όποιος μπορεί επί του θέματος, ας με διορθώνει, τον παρακαλώ πολύ για να προσέχω περισσότερο και να έρχομαι στα συγκαλά μου.
    Με το μαχαίρι του λόγου, οφείλω να κόβω ψωμάκι χορταστικό και όχι να μακελεύω τον ανυποψίαστο και καλοπροαίρετο συνομιλητή μου.

    .....................
    ΚΥΠΡΙΑΝΕ, φίλτατε,
    αυτό το ΖΩΤΙΚΟ θέμα των πνευματικών και ψυχικών ανθρώπων θα ήθελα να μπορούσα να το κατανοούσα σε βάθος μεγαλύτερο...
    Πως παύει κάποιος να είναι ψυχικός και γίνεται πνευματικός;
    Μπορεί να είναι ενταυτώ και ψυχικός και πνευματικός;
    Αυτός που γίνεται πνευματικός δεν κινδυνεύει να υποστραφεί σε ψυχικό;

    Τι απάτη προωθείται σήμερα από εφημερίδες και μίντια που μας μιλάνε για "πνευματικούς"ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και των επιστημών;

    Πως μπορεί ένα παιδί να γλυτώσει από αυτή την απάτη;

    Μπορείς να μου δώσεις μια εξήγηση παραπάνω;
    Νομίζω είναι σχετικό με το θέμα της ανάρτησης.
    ........................
    ΗΛΕ, φίλτατε
    τι θωπευτικό, ζεστό και γλυκό κείμενο, μας έγραψες μεταμεσονύκτια;
    Ποια τυχερή έχει στην αγκαλιά της, ένα παραδείσιο οξυπτέριο, σαν και σένα , δικέ μου;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Lpap
    Εξακολουθεί να μην παίρνει σχόλιο και να βγάζει αντί για γράμματα τετραγωνάκια.
    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υ.Γ.
    άλλαξα τη φωτό της ανάρτησης, γιατί εκείνο το πρόσωπο που είχε ο Τρελογιάννης, με...αγρίευε...
    Παραγέρασα και δεν αντέχω τις αρνητικές εικόνες φαίνεται!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. :-) Να μια θετική εικόνα, αφού δε σου αρέσουν τοι αρνητικές: http://www.flickr.com/photos/jaja56/6504333257/sizes/l/in/photostream/
    Χαιρετισμούς, γεια, καλή υπόλοιπη μέρα, Σαλογραία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ααααα, έχει κι άλλο μήνυμα από Σαλογραία παραπάνω, δεν το είδα. Πάω τώρα να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. :-) Ευχαριστώ πολύ για τα συμπεράσματα που κοινοποίησες τα οποία έχουν βγει μέσα από την προσωπική σου εμπειρία. Αν εμείς η νέα γενιά (ηλικιών 20-30) απαιτούμε από τους άλλους λεπτότητα από τους συνομιλητές, ελπίζω να την προσφέρουμε στους συνομιλητές. :-)
    Μου έχει συμβεί με διάφορους ανθρώπους που επικοινωνούμε μια χαρά από κοντά, όταν συζητούσαμε μέσω ίντερνετ γινόταν χαμός από παρεξηγήσεις.
    Ευχαριστώ για όλα, ευχές, καλή συνεεέχεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @1:51 μ.μ.
    Συγγνώμη αν πήρατε την εντύπωση πως κρατούσα ματσούκα και κοπανούσα! Θα προσέχω περισσότερο. Ευχές πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεωργία περιστεράκι μου

    ΟΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ λόγου.
    ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ, δεν ακούμε χροια φωνής, ούτε τόνο άρθρωσης λέξεων, δεν βλέπουμε μάτια, δεν ακουμπάμε με το χέρι μας, το χέρι του διπλανού μας να τον ζεστάνουμε.

    ΣΤο ΓΡΑΠΤΟ λόγο εχουμε ΜΟΝΟ ΛΕΞΕΙΣ, που ΕΚΑΣΤΟΣ τις ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ εν πολλοίς ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ανάλογα με τα ΦΙΛΤΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΘΩΝ, ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, εκ των παρελθουσών ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΤΟΥ.

    Οι παράμετροι οι παραγλωσσικοί και εξωγλωσσικοί του προφορικού λόγου διασαφηνίζουν ΠΟΛΛΑ από τα σημασιολογικά φορτία των λέξεων.

    ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία και ΧΑΝΕΤΑΙ λένε οι ΕΙΔΙΚΟΙ, ΤΟ 70 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΣΚΕΨΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ Μ Ο Ν Ο ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ.

    Ίσως αυτό να το συνειδητοποιούσε ο αρχαίος φιλόσοφος ΣΩΚΡΑΤΗΣ, γι αυτό δεν έγραψε ΤΙΠΟΤΑ.

    ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΟ ΚΑΤΕΧΕ, ΓΙ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΕΠΙΣΗΣ.
    ;-)
    Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ)
    ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΓΡΑΠΤΑ, ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ.

    Γι αυτό τα βιβλία ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ χαρτί ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ!

    Άλλα εντελώς, ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, θα έχουν γράψει οι άνθρωποι που τα έγραψαν, άΛΛΑ θΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ, ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, ΟΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ.

    ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προς τη Σαλογραία και το ερώτημα :"Πως παύει κάποιος να είναι ψυχικός και γίνεται πνευματικός;"

    Αρχίζω με αυτό εδώ : "Η γνώση του εαυτού μας γίνεται με την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος" του νεοησυχαστού π. Ιεροθέου Βλάχου.

    Η γνώση του εαυτού μας είναι η επίγνωση του Θεού μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ισοθεΐα. Ο Θεός μας γνωρίζει και όχι εμείς. (Σημ. Το "εμείς" αφορά στο κατά πόσον η ελευθερία μας επείγεται και κινείται προς την κατεύθυνση του θείου).

    Η επίγνωση γίνεται κατά Χάριν και κατά την προαίρεση - μόνος ο Κύριος τη γνωρίζει - ενός εκάστου. Ακόμη και όταν κάνουμε πάντα τα διαταχθέντα δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, και αδιάκοπα να το αποδεικνύουμε έμπρακτα, ότι "αχρείοι δούλοι εσμεν".

    Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ψυχή, έχουμε και σώμα Το ένδυμα της ψυχής που έχουμε είναι το σώμα μας και αυτό το ένδυμα, καλείται να λαμπρυνθεί, να γίνει πνευματοφόρο όντας φθαρτό και γήινο.

    Το φθαρτό και γήινο σώμα είναι το ψυχικό σώμα, που όσο ζει φέρει την αθάνατη και αιωνία ψυχή. Άγνωστο τι συμβαίνει μετά θάνατο για όλους εκείνους που είτε δεν γνωρίζουν, είτε γνωρίζουν αλλά κατά διάστροφο και κατά ιδίαν γνώμη, και ιδιοτελές συμφέρον, τρόπο. Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά.

    Αν η ψυχή παραμείνει "η ψυχή του σώματος", του χοϊκού και φθαρτού σώματος, η κατάληξη είναι κάποιος αντιρροπιστικός μηχανισμός προστασίας του εγώ, κατά του ψυχιάτρους, με την αντίστοιχη πνευματικΟΤΗΤΑ (υπάρχουν πολλές). Η παρεχομένη βοήθεια ομοιάζει με εκείνη του ψευδοφαρμάκου, το οποίο στην ιατρική ορολογία λέγεται placebo.

    Αν η ψυχή ξεπεράσει την "ψυχή του σώματος" - τούτο γίνεται όταν συναντά το πανσθενουργό και ζωοποιό Άγιον Πνεύμα, τον Παράκλητο και πανταχού παρόντα - τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο άνθρωπος καθώς φορεί την εικόνα του χοϊκού, φορεί και την εικόνα του επουρανίου, προσκαρτερώντας την τελική Κρίση : Την καλήν απολογία, πρεσβείες της υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων, μηδόλως αμφισβητώντας το μέγα έλεος του Κυρίου και Θεού ημών.

    "Θανάτω θάνατον πατήσας".

    Αυτά είχα να σου γράψω. Τα υπόλοιπα είναι δικά σου. Φρόντισε να μην απαντήσεις σύντομα και κατά το σύνηθες, με εκτενή σχολιαστική αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Ίσως αυτό να το συνειδητοποιούσε ο αρχαίος φιλόσοφος ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σ.σ. ότι ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ) γι αυτό δεν έγραψε ΤΙΠΟΤΑ.
    ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΟ ΚΑΤΕΧΕ, ΓΙ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΕΠΙΣΗΣ"

    Κυπριανός Χ :
    Δεν είναι αυτός ο λόγος, ότι με το γραπτό κείμενο χάνεται η επικοινωνία. Δεν χάνεται, χάνουν μόνο οι πλασιέ της...επικοινωνιακότητας.

    Ο Σωκράτης ορθά δεν έγραψε τίποτα και άφησε τον Πλάτωνα να τα συμμαζέψει εκείνος. Ο τελευταίος δεν κατάλαβε ότι ο λόγος, όταν καταγράφεται σε πλάκες, σε παπύρους ή ο,τιδήποτε άλλο, υποτάσσεται στην χρεία, στην ανάγκη. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί δέσμευση. Αλλά ο λόγος δεν δεσμεύεται, είναι ελεύθερος και μη υποκείμενος και υποτασσόμενος στην ένδεια.

    Οι άνθρωποι μιλούν και γράφουν για την ελευθερία. Τους διαφεύγει όμως ότι ο γραπτός λόγος είναι δέσμιος των αναγκών της γραπτής εκφοράς.

    Και οι πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν, αλλά έχουμε και "το ΛΑΛΗΣΑΝ δια των προφητών" άγιον Πνεύμα, του οποίου την εμφάνεια αμυδρά αντιληφθήκαμε όταν οι Εβδομήκοντα μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη, μετέπειτα Αγία Γραφή, με τη συμπερίληψη της Καινής Διαθήκης.

    Γιατί εγγράφως; Διότι ο Λόγος σαρξ εγένετο και ακόμη, διότι αυτή η γραφή (και Γραφή) ελευθερώνει ουσιαστικά τον άνθρωπο.

    "Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Σαλογραία. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πλέον με γνωστούς που συναντιόμαστε από κοντά δεν μιλάμε με ίντερνετ. Πλέον . Αποστολή λινκς, ναι. Ομιλίες, όχι. Ελπίζω το μέλλον που περιγράφεις να μείνει μέλλον, όχι παρόν. Για Σωκράτη την αιτία αυτή δεν την είχα σκεφτεί, ενδιαφέρον, ευχαριστώ. Το επιχείρημα για Χριστό δύσκολα το συμμερίζομαι (με βάση αυτό το σκεπτικό, ας έγραφε τα δικά του αντί να έγραφαν άλλοι), αλλά, για να το λες, θα ξέρεις.

    @ Ανώνυμο. Είπε η Σαλογραία «"Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ) ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΓΡΑΠΤΑ, ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ». Και τυχαίνει να δουλεύω εγώ στην ψηφιοποίηση βιβλίων κι αρχίζω να της λέω:
    "είσαι απόλυτη, βγάζεις εύκολους κι ανέξοδους αφορισμούς, γενικεύεις, μιλάς πολύ γενικά σα να γνωρίζεις τα πάντα ενώ δεν γνωρίζεις."
    Μπορεί εγώ ψηφιοποιώντας να κάνω καλό έργο, έχοντας υπέροχες και συγκινητικές προθέσεις. Μπορεί να κάνω διάφορα προγράμματα επικοινωνίας πχμε ΑΜΕΑ αναγνώστες βιβλιοθηκών, πχ με διάφορες απομακρυσμένες βιβλιοθήκες, και να συμβάλλω πραγματικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής κάποιων ανθρώπων.
    Όμως, στο σχόλιό της, η Σαλογραία δεν αναφέρθηκε σε όοοοοοοολους τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ψηφιοποίηση. Αναφέρθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο. Τέλος. Αυτά. Αυτά, για να πω και του στραβού το δίκιο. Κατά τα άλλα, σας ζητώ ειλικρινά συγγνώμη που σκανδαλίστηκατε και σίγουρα θα προσέχω από εδώ και πέρα περισσότερο την διατύπωσή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΥΠΡΙΑΝΈ μου με αφορμή αυτά που γράφεις, θα πω και γω ότι κατέληξα πως ο ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ για μένα πια είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ από το γραπτό.
    ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ,μπορώ κάπως να ελέγξω το βάθος και την αλήθεια των ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ, εκείνου που ομιλεί.
    Με το γραπτό λόγο, η εξαπάτηση μπορεί να γίνει πιο εύκολα.
    Έκαστος ας κάνει ό,τι μπορεί.
    "Ο δυνάμενος χωρείν, χωρείτω" που λέει και η Γραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γρηγόρης Ζαγοραίος11 Ιανουαρίου 2012 στις 12:13 μ.μ.

    ...τι μας λές βρέ Σαλογριούλα; Κατέληξες στον προφορικό τελικά!!! Μόνο μη τα λές δυνατά... και μας κουφάνεις!
    Μπορείς και να καταλάβεις την αλήθεια των προθέσεων του συνομιλητού σου;...εύγε "διακριτικόν ωτίον"!
    Eσύ μιά και η Αμάντα (η μάγισσα του Ηρακλείου) δυό έχετε τέτοιο χάρισμα...
    Θα σου συνιστούσα να καταλήξεις στην-πάσης φύσεως-σιωπή που είναι η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γρηγόρη μου
    Καλημέρα!

    Σου αρέσει να με πειράζεις και να με ειρωνεύεσαι αλλά δεν σου θυμώνω γιατί ξέρω ότι με αγαπάς κατά βάθος ( μιλάμε για ποοοολλά χιλιόμετρα βάθος!)

    Δεν εννοούσα ότι μπορούσα ΠΡΑΓΜΑΤΙ, να καταλάβω τις προθέσεις του συνομιλητή μου με τον προφορικό λόγο.

    Απλά, εννοούσα, ότι με τον ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ λόγο είναι δυνατόν να καταλάβεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΩΣ από όσα καταλαβαίνεις με το γραπτό, διότι με το γραπτό κείμενο, ΧΑΝΕΤΑΙ περισσότερη ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.

    Αν θελήσουμε να είμαστε ακριβείς ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ και αυτό το ανέλυα σε εκτενή ανάρτηση με τίτλο ΤΟ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, αν θυμάσαι.
    Αν δεν το έχεις δει, κοίταξέ το στην πρώτη ανάρτηση στο:http://salograia.blogspot.com/2010/09/blog-post_14.html

    Οσο για τον καιρό του σιγάν και τον καιρό του λαλείν αυτά τα ορίζει ο Κύριος.

    ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ αν δεν ξανάγραφα κάτι.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΧΑΡΗ.

    ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ.

    ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΩ ΠΑΛΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΕΜΨΥΧΩΝΟΥΝ, ΝΑ ΔΙΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.

    Είτε γράφουμε, είτε σιωπούμε, είτε ζωγραφίζουμε είτε δεν ζωγραφίζουμε(το λέω για σένα που ζωγραφίζεις)
    "είτε γαρ ζώμεν, είτε αποθνήσκομεν ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΣΜΕΝ",
    και αυτή την διάθεση-μαζί και πραγματικότητα, ΟΥΔΕΙΣ Κερατάς δύναται να μας την αφαιρέσει, διότι..."μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω"που λέει και η Γραφή, αγαπημένο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γρηγόρης Ζαγοραίος11 Ιανουαρίου 2012 στις 12:58 μ.μ.

    Άν μου ήταν δυνατόν θα σε φιλούσα ζεστά και τρυφερά γιατί είσαι παιδάκι...τρισχαριτωμένο!
    .............................................
    Εκείνοι, οι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, έγραψαν με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Με την ίδια "έμπνευση" είναι δυνατόν να μελετηθούν και προπαντός να κατανοηθούν.
    Οι άλλοι όλοι, γράφουν και λέν λόγια γεννήματα του μυαλού(εγκεφάλου). Άλλ`όμως το μυαλό χρυσαφένια μου, όσο έξυπνο κιάν είναι, είναι κι αυτό... χώμα.
    Και προς Θεού, μην παύσεις να γράφεις ...που θα σε βρίσκω εγώ μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γρηγόρη Ζαγοραίε,

    της Ταρσώς πολυαγαπημένε, άειντε! το ...μπάλωσες πάλι, χαχα, και με εμψύχωσες, σ'ευχαριστώ!
    :-)
    Η Κυρά Παναγία μας, να σου ανταποδίδει το έλεος προς τον άθλιο πλησίον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καιρό έχω να μπω στο μπλοκάκι μου και στο διαδίκτυο γενικότερα ! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι . Το Φωτάκι έφτιαξε μια γλυκιά αλχημεία για την Ζωή που είναι τόσο μα τόσο Θαυμαστή και ωραία !!! στο πλοκ μου . Σαλογραία μου επανήλθα και πάλη :) Οι Ψυχολόγοι ονομάζονται έτσι,αλλά δεν πιστεύουν στην ψυχή έλα ντε δεν βρίσκεις άκρη με αυτούς ,κάπως αλλιώς πρέπει να ονομάσουν την επιστήμη τους . Χρόνια πολλά και πάλη Φως Ιλαρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτό που αναφέρθηκε, από Ζαγοραίο και Σαλογραία (το οτι "ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ"),
    το οποίο το είχε γράψει Σαλογραία και πιο πάνω ("βλάπτει η υπερανάλυση σχέσεων και χαρακτήρων στην οποία επιδιδόμαστε δίκην προσφιλούς σπορ,στο όνομα της ψυχολογίας, εμείς οι γυναίκες περισσότερο, οι οποίες έχουμε τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι ο άλλος είναι ΟΠΩΣ εμείς κρίνουμε ότι είναι. Και βέβαια ο άλλος ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΌΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ. Μα ΠΟΤΈ! Στην άλλη ζωή, θα μας περιμένουν ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, το θεωρώ βεβαιότατον."),
    ας το επαναλάβω κι εγώ.
    Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα για τον άλλο άνθρωπο,
    όπως κι οι φυσικοί δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για τον κόσμο..
    ..«όσο πιο πολλά μαθαίνω, τόσο πιο λίγα ξέρω» (είχα ως δόγμα από παλιά)..
    ..«Αποτελεί σφάλμα το να πιστεύουμε ότι το έργο της Φυσικής είναι να ανακαλύψει πώς είναι η φύση. Τη Φυσική αφορά στο τι μπορούμε να πούμε για τη φύση» (φράση που τυχαίνει να είναι του Νιλς Μπορ με την οποία τυχαίνει να συμφωνώ)
    Για την ακρίβεια, θεωρώ βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος το να θεωρώ πως η γνώση είναι πεπερασμένη κι όχι άπειρη. Έτσι, λοιπόν, αυτό που ανέφερε Σαλογραία παραπάνω (το να έχω την βεβαιότητα πως ο άλλος είναι όπως εγώ κρίνω ότι είναι), αν το κάνω, τότε, πολύ απλά, βλασφημώ κατά του Αγίου Πνεύματος. Λέω καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για στο θέμα της ανάρτησης.. παραφράζοντας το τσιτάτο του μαρξ: "οι ψυχαναλυτές απλώς ανέλυσαν τις ανθρώπινες πράξεις κατά διάφορους τρόπους.. ο πραγματικός στόχος είναι να τις αλλάξουμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φωτάκι μου

    Χτες πάλι σε σκεφτόμουν και σήμερα να που με θυμήθηκες με αγάπη! Πραγματικά, με εντυπωσιάζει αυτός ο συντονισμός. Μάλλον πρέπει να επικοινωνούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων...δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εξηγήσω...
    Σ'ευχαριστώ και εύχομαι τα καλύτερα για σένα και τους λατρεμένους σου!
    .......................
    Γεωργία γλυκειά
    δεν έτυχε ποτέ να διαβάσω το Μαρξ. Τι ακριβώς λέει, για να καταλάβω πού ακριβώς βρίσκεται η παράφραση;
    Για το αν η γνώση είναι άπειρη, ή πεπερασμένη, τι να σου πώ, πάλι και αυτό δεν το είχα σκεφτεί!
    Δεν ξέρω και από θεολογία την τύφλα μου!
    Ισως πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για γνώση.

    Ας μιλήσει κάποιος που να γνωρίζει θεολογία, να μας επιβεβαιώσει.
    ...............
    ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΓΟΡΑΙΕ,
    σήμερα γνώρισα έναν αληθινό άνθρωπο του Θεού, την Ελένη, και μαζί τηλεφωνήσαμε, στην Ορθοδοξία, στις Οινούσσες.
    Η Ελένη ήξερε αυτά τα κορίτσια πριν φύγουν, νεότατες τότε, για το υπέροχο εκείνο μοναστήρι, που έκτισε η γερόντισσα Μαρία Πατέρα, στις ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ, και στο οποίο φυλάσσεται και το ΑΦΘΟΡΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ, το γένος Πατέρα, επίσης.

    ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ που την άκουσα!
    ......................
    ΚΥΠΡΙΑΝΕ, είδες; μου είπες να μην σου γράψε μακροσκελή ανάλυση και σου έκανα ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΑΚΟΗ.
    ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΙΠΟΤΕ.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. δεν είπα κάποια καινούρια ιδέα, απλά επανέλαβα με άλλα λόγια αυτό που εξέφρασε για την δυτική ψυχοθεραπεία η ανάρτηση, και το εξέφρασε κι ο Ήλος («Διότι άντε και σε βοήθησε η ψυχανάλυση να ξεπεράσεις τον σκόπελό σου τον εσωτερικό, στο κυρίως θέμα όμως, του που θα πορευθείς μετά τον σκόπελο, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.»). Έτυχε να θυμηθώ τη φράση του μαρξ "οι φιλόσοφοι απλώς ερμήνευσαν τον κόσμο κατά διάφορους τρόπους.. ο πραγματικός στόχος είναι να τον αλλάξουμε" και έπαιξα παραφράζοντάς την για να πω πως…
    έστω άνθρωπε ότι σε βοήθησε η δυτική ψυχοθεραπεία να κάνεις κάποια αυτογνωσία. Μετά; Από εκεί και πέρα; Τι κάνεις; Δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι ακόμα η δυτική ψυχοθεραπεία, έχει περιορισμένα όρια, αφού δε λαμβάνει υπόψη της τόσα και τόσα πράγματα.....
    (μίλησα τώρα κατανοητά; όχι, ε; :-) τελοσπάντων, δεν πειράζει, δεν έχει σημασία :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γεωργία φιλτάτη
    ευχαριστώ για την επεξήγηση.
    Το κατάλαβα τώρα!
    φιλάκια!
    ..............
    ΗΛΕ, ΉΛΕ, είσαι εδώ;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. :-) Όσο για το περί γνώσης...
    Αυτό που εννοούσα ήταν πως όσα μα όσα όσα όσα κι αν μάθουμε, όση μα όση όση γνώση αποκτήσουμε (είτε ατομικά, είτε συλλογικά ως ανθρωπότητα).. πάντοτε θα υπάρχει ακόμα περισσότερη γνώση να ανακαλύψουμε.. πάντα και για πάντα.. εις τους αιώνας των αιώνων. Μπορούμε ποτέ οι άνθρωποι να γνωρίζουμε όσα υπάρχουν; Όσα ξέρει ο Παντοδύναμος και Πάνσοφος Θεός;
    Χαζή ερώτηση, διότι όλοι με ένα στόμα μια φωνή απαντάμε "όχι".
    (Τόσο απλό και τετριμμένο είναι αυτό που είπα.. Αχ, τόσο απλοϊκά πράγματα τα διατυπώνω με περίεργο τρόπο.. συγγχωωώρα με αν δεν εκφράστηκα με σαφήνεια.. δε τα καταφέρνω εύκολα να μιλώ με σαφήνεια, μα προσπαθώ..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπημένη Γεωργία
    με την τελευταία σου εξήγηση, κατάλαβα τι ήθελες να πείς. Συχώρα με, αν αργώ να πάρω τη στροφή που πρέπει. "Ου γαρ έρχεται το γήρας μόνον" που έλεγαν οι αρχαίοι ημών. Φέρνει και το σχετικόν ξεκούτιασμα, χιχι...φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Περί γνώσεως και Γνώσεως

    "Γνώσιν άγνωστον γνώναι η Παρθένος ... "

    Λίγοι, ελάχιστοι, είναι εκείνοι που αξιώθηκαν, κι αυτοί εις το ελάχιστο, "γνώναι γνώσιν άγνωστον".

    Είναι οι άγιοι πατέρες της Εκκλησίας, είναι οι Μάρτυρες, είναι οι Ομολογητές της Πίστεως. Είθε ο Κύριος να μας φωτίσει, να βαδίσουμε το δρόμο που εκείνοι πορεύθηκαν. Δεν είναι άλλος από την οδό και την αλήθεια και τη ζωή, στην ολότητά τους - ως ενιαία - θεωρούμενα. Δεν χωρίζουν και δεν σπουδάζονται μεμονωμένα.

    Αυτή είναι κατά τον γράφοντα η "άγνωστος γνώσις". Όσο για τις άλλες, είναι απλά γνώσεις. Γνώσεις κοσμικές που διαρκώς αναθεωρούνται, αφού προηγουμένως έχουν κάνει σημαντική ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κυπριανέ μου
    συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Η ΜΟΝΗ Γνώσις είναι το Φως που δίδεται στους αγωνιζομένους εν Κυρίω Ιησού.
    Η άλλη, η κοσμική ή αν θες, "επιστημονική" γνώση δεν σώζει.
    Είναι απλώς, η οδηγούσα εις πολυδιάσπασιν της προσωπικότητος, πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μη μηδενίζετε. Όλα είναι χρήσιμα, όλα έχουν την αξία τους. Δεν είμαστε μόνο πνευματοί αλλά και υλικοί άνθρωποι. Οι φτασμένοι γέροντες της εποχής μας δεν απέρριπταν τίποτα(όσο κι αν εδώ, στο μπλογκ εννοώ, δεν είναι αποδεκτοί). Η ύλη και το πνεύμα συνυπάρχουν. Είναι δε καλύτερο να μη θεωρητικολογούμε για όλα, τα δύσκολα κιόλας θέματα.
    Το μόνο που χρειάζεται είναι να ιεραρχήσουμε σωστά. Αυτό που δεν κάνει ο άνθρωπος σήμερα. Η ιεράρχηση των πραγμάτων είναι πρώτα υποκειμενική.Κι ακολουθεί την προσωπική ωριμότητα κάθε προσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. !!!!!!!!!!!
    ;-ο
    ΞΑΦΝΙΚΑ, ΑΛΛΑΞE TO ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ; ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ BLOGQ ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΞΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΡΘΙΑ ΤΑ ΒΛΈΠΩ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΑΓΙΑΣΤΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ...ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
    .........
    Φίλε/η ανων. των 12:49 Η ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ 11 ΚΑΙ ΔΕΚΑ, ΤΟ ΠΡΩΙ.
    ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Α! ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΩΡΑ ΠΟΥ Δ Ε Ν ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
    ΑΣΕ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΖΑΛΑΔΑ. ΕΓΩ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΠΛΑΓΙΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΕ ΖΑΛΑΔΑ...
    ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ,
    Ή ΝΑ ΑΠΟΤΑΘΩΣ ΣΕ Μ Ε Γ Α Λ Ε Σ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;
    ;-(
    ...............
    Ξανά προς ανών. να πω ότι ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑς, ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ...ΕΜΑΘΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΠΛΩΣ...Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΕΣ.
    Π Ρ Ω Τ Α ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΚΑΙ
    Μ Ε Τ Α Ο Λ Α ΤΑ ΑΛΛΑ.
    .........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Y.Γ.
    Φίλε/Η ανων. έγραψες:

    "Είναι δε καλύτερο να μη θεωρητικολογούμε για όλα, τα δύσκολα κιόλας θέματα".

    ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΟΥΜΕ";

    Οτιδήποτε ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΌΓΚ,ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΙΑ;
    ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ;

    Π Ρ Α Ξ Η Β Ι Ο Υ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΣΑ;

    Η ΠΡΑΞΗ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ, ΣΤΟΝ
    Α Λ Η Θ Ι Ν Ο, Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Ο ΒΙΟ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ Μ Ο Ν Ο Ν
    Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ, Ε Κ Α Σ Τ Ο Υ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,
    ΚΑΙ Ο Υ Δ Ε Ι Σ ΕΤΕΡΟΣ, ΌΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ, ΧΑΧΑ..

    ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΓΙΑ Ο Π Ο Ι Ο ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ.

    Ο Λ Α ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ(και προφορικά) ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ "ΠΙΣΤΕΥΩ" ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ
    Θ Ε Ω Ρ Η Τ Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ.

    ΜΑ Ο Λ Α.

    Για να πάψουμε να θεωρητικολογούμε θα πρέπει να ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

    ΑΥΤΟ ΘΕΣ;
    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ;
    ΑΛΗΘΕΙΑ, τότε, ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ ΚΑΙ
    ΑΠΟ Π Ο Ύ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ;

    ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΦΥΛΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΦΛΕΟΡΑΣΗΣ, Ή ΑΠΌ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ;

    ΑΥΤΟ ΘΕΣ;

    ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Παρών Σαλογραία μου, έστω και καθυστερημένα. Είδα σε κάποιο σχόλιό σου ότι με ανέκραξες κι έσπευσα βραδέως...

    Σε ό,τι αφορά το σχόλιο του φίλου μας που λέει να μη μηδενίζουμε, έχει το δίκιο του. Και υποθέτω πως κατέληξε εκεί από την αρνητική θέση αρκετών εξ' υμών στο θέμα της ψυχολογίας αλλά και της βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν οι διάφοροι -λόγοι. Και πάλι θα πω, έχει το δίκιο του.

    Θα διαφωνήσω όμως κι εγώ στο να μη θεωρητικολογούμε για τα δύσκολα θέματα. Αντιθέτως! Εγώ λέω ας θεωρητικολογήσουμε. Ας κάνουμε λάθος. Ας συνδιαλλαγούμε. Κι ας μας εξηγήσουν εκείνοι που γνωρίζουν τα σημεία που σφάλλουμε. Να μάθουμε κι εμείς. Ούτε δέχομαι την άποψη πως υπάρχει γνώση για λίγους. Διότι αν ήταν έτσι, κανείς μας μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο το μπλοκάκι δε θα έπρεπε να γράφει τίποτα.

    Αντιθέτως, είναι η επιθυμία μας να μεταδώσουμε και να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε είτε εκ βιώματος είτε εκ γνώσεως που μας σπρώχνει να γράφουμε και δεν αναφέρομαι σε εκείνη την Γνώση που έγραψε ο Κύριος Χριστοδουλίδης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταδοθεί και μάλιστα δια μέσω γραπτού λόγου.

    Τέλος, ας προσπαθούμε να κρατούμε όσο μπορούμε, την καλή μας προαίρεση. Μας γλυτώνει από παρανοήσεις κι από τρικυμίες εν κρανίω κι άλλες...

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα αδυνατω να διαβασω 49 σχολια!!!!
      Παντως θα πω οτι απλα πιστευω οτι ειναι αδυνατο να βοηθησει τον ανθρωπο οποιαδηποτε επιστημη αγνοεί το βασικο αντικειμενό της....
      Προς τουτο αρκει μια απλή ερωτηση σε καποιον ψυχαναλυτη ή ψυχολογο.... Τι είναι ψυχη;

      Δεν βαζω τον ψυχίατρο διοτι η ψυχιατρικη ομολογει ότι απλα ο τιτλος είναι ατυχής....
      Ειναι καθαρη ιατρικη σωματος με χημικες θεραπειες....

      Διαγραφή
  49. θΑΝΆΚΟ ΜΟΥ
    Εσύ που όλα τα ξέρεις, μήπως ξέρεις πως ΔΕΝ θα βγαίνουν πλάγια τα γράμματα στα σχόλια, όταν ανεβαίνουν;
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΕΙΡΑΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;
    Με την άποψή σου, συμφωνεί και ο λατρεμένος μου Ακύλας. Λέει ότι τα χαπακώματα με τα ηρεμιστικά, άνετα θα μπορούσε να τα γράφει στα βιβλιάρια ( Θεός σχωρέσ'τα βιβλιάρια δηλαδή τώρα...) και ο παθολόγος και δεν χρειάζεται ΠΣυχίατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μην τα βγάλεις. Είναι πιο όμορφα τα πλάγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΉΛΕ , ΦΙΛΕ,
    ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Α Γ Α Π Η, ΆΡΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ, ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.
    ΖΕΣΤΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Προς τον ΘΑΝΟ περί του ερωτήματος : Προς τουτο αρκει μια απλή ερωτηση σε καποιον ψυχαναλυτη ή ψυχολογο.... Τι είναι ψυχη;

    ΚΧ :
    No problem at all.

    Τα πάντα ρει και όλα έχουν λυθεί! Η ψυχή είναι ενέργεια!!

    Next please

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε μου φιλε κ. Κυπριανε εδω μάλλον πεσατε εξω....
      Και τα ζωα εχουν ενεργεια ...δεν εχουν ομως ψυχη.

      Θα έλεγα οτι το ενεργεια πάει πιο πολύ στην ζωή....

      Η εξηγηση λοιπον για το τι ειναι ψυχη κολλάει απευθείας για τους πιστους στην "πνοη του Θεού" με κύριο χαρακτηριστικο το "κατ' εικόνα" και για τους άπιστους σε άλλους είναι παντελως άγνωστο και σε άλλους και ανυπαρκτο....

      Διαγραφή
  53. ;-(
    LPAP
    αγαπημένη, για κοίτα που τα πλάγια γράμματα, με παραπέμπουν σε επιβάτες που πάσχουν από ναυτία και ξερνάνε ΓΕΡΜΕΝΟΙ στα ΠΛΑΓΙΑ ΜΙΑΣ ΒΑΡΚΑΣ!;
    Τι να γίνει;
    Άλλα τα γούστα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ τον ΘΑΝΟ για την αφορμή που μου δίνει, ελπίζω, για μίαν καλή αντιλογία.

      "Και είπεν ο Θεός, εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ΨΥΧΩΝ ζωσών και πετεινά πετόμενα επί της γης κατά το στερέωμα του ουρανού. και εγένετο ούτως. και εποίησεν ο Θεός τα κήτη τα μεγάλα και πάσαν ΨΥΧΗΝ ζώων ερπετών α εξήγαγε τα ύδατα ... .
      Και είπεν ο Θεός, εξαγαγέτω η γη ΨΥΧΗΝ ζώσαν κατά γένος, τετράποδα και ερπετά και θηρία της γης κατά γένος ..." κλπ.

      Τι βλέπουμε από τα παραπάνω; Ότι είπεν ο Θεός "εξαγαγέτω τα ύδατα ερπετά ΨΥΧΩΝ ζωσών". Και τι ακόμη; Ότι είπεν ο Θεός "εξαγαγέτω η γη ΨΥΧΗΝ ζώσαν κατά γένος". Τι σημαίνουν αυτά; Προφανώς ότι τα της θαλάσσης και της γης έμβια όντα έχουν ψυχή.

      Αυτά έγιναν δια του "είπεν ο Θεός". Με τον άνθρωπο τι έγινε; Εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπο δια του "είπε"; Βεβαίως όχι. Στο Β΄ Κεφάλαιο της Γενέσεως μας δίδεται η ακριβής πλάση-δημιουργία του ανθρώπου και πώς εγένετο "εις ψυχήν ζώσαν". Υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά : Τα μεν ζώα έγιναν απλώς δια του "είπε", ο δε άνθρωπος δια χειρός Θεού αλλά και με το "ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής".

      Το τι ακριβώς είναι η ψυχή δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε πέραν αυτού που, για τον άνθρωπο, εμφαίνεται και δηλούται : Το συναμφότερον, ψυχή και σώμα. Άλλο το "τι είναι ψυχή" και έτερο το πώς εμφαίνεται ορατώς και αοράτως.

      Η ερευνώσα επιστήμη διατείνεται ανοήτως ότι η ψυχή είναι ενέργεια. Πλανάται και παραπλανά. Η ψυχή δεν είναι ενέργεια. Έχει ενέργεια όπως και πολλά άλλα πράγματα. Άλλο το έχω και έτερο το ειμί. Αυτός που έχει χρήματα δεν είναι ο πλούτος. Λέμε ότι είναι πλούσιος, δεν είναι όμως αυτός καθ΄ εαυτός ο πλούτος, διότι πλούσιος μπορεί να είναι και ένας πένης. Όταν μάλιστα η πενία του γίνεται αντιληπτή ως έλλειψη αγιοπνευματικής Χάριτος, το δίχως άλλο θα την αναζητήσει και θα την αποκτήσει. Διότι παρέχεται δωρεάν και τον καθιστά σχεδόν πλήρως ανενδεή.

      (Σημ. Το μόνο που έχω ανάγκη, έλεγε ένας ασκητής, είναι η επίκληση του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διαρκώς επαναλάμβανε το "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλο".)

      Δήλον ότι κατά κυριολεξίαν πλούσιο. Αυτός είναι και ο όντως πλούτος.

      Αυτά τα ολίγα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε μου φιλε Κυπριανε τωρα μιλησες πολυ καλυτερα απο το Next please....
      Και τεκμηριωσες την απαντηση σου κλπ...

      Θα μου επιτρέψεις να κρατησω μια επιφυλαξη για την ερμηνεία της λέης "ψυχη" που βλέπουμε στα βιβλικα αποσπασματα που παραθετεις και για μένα η λέξη ζωή περικλείει κάθε τι σχετικο με τα ζώα...
      Η ψυχή είναι αθανατη και έχει το χαρακτηριστικο που προείπα του κατ' εικονα ομως έχει και κατι περισσοτερο...
      την προοπτική του "καθ' ομοίωσιν" δηλαδή την θέωση την ένωση του ανθρώπου με τον Θεό...
      Ελπίζω να μην θεωρεις οτι στα ζώα δινεται αυτη η προοπτική και φυσικα ούτε καν το κατ' εικονα....

      Χαιρομαι στο δευτερο και σημαντικοτερο μηνυμα σου λες οτι η ψυχή δεν ειναι ενεργεια .... (κατι που υποστηριξες επιγραφικώς στο πρωτο).

      Κατα τα λοιπα συμφωνω με την γενικοτερη τοποθετηση σου περι ψυχής.... και φυσικα απολυτα με την σημείωση για τον ασκητη...

      Να εισαι καλα

      Διαγραφή
  54. χαχχαχα
    Υπερβολή!! Μακάρι να γέρνανε στο δικό μου μπλόγκ!! Εκεί οι γραίες δε θα χαν μεγάλο πρόβλημα..περαστικές απλά..πόση ναυτία πια; χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. A! Βλέπω τήν νέα πλατφόρμα τοῦ blogger, πού ἔχει τήν επιλογή "ἀπάντηση", γιά κάθε σχόλιο, ὅπως εἶναι στό wordpress.
    Ἄντε μέ γειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ.
    ...............
    CUMMULUS
    ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΔΩ ΜΕΣΑ, Δ Ε Ν ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΝΑ
    ΚΑΙ Α Π Ο Ρ Ω
    ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΜΠΗΚΕ, ΔΙΟΤΙ Μ Ο Ν Ο Ν ΕΓΩ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΣΕ Κ Α Μ Ι Α ΑΛΛΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δ Ε Ν ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΧΡΟΝΟ.

    (ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΩΣ ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.

    Το γράφω και για τα "παιδιά"της Ασφάλειας, που μας ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, για να τους διευκολύνω):-))

    ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ;

    Η GOOGLE ΠΑΝΤΩΣ, Χ Τ Ε Σ, ΜΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΩ, ΓΙΑΤΊ ΕΙΔΕ -ΛΕΕΙ- ΚΑΤΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΑΛΛΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.

    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΤΟ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΞΑΝΑΛΕΩ, Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.

    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΕΔΩ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΜΕ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ,
    Χ Ω Ρ Ι Σ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ,
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    Ε Π Ι ΕΝΑ Μ Η Ν Α ΝΩΡΙΤΕΡΑ,
    ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.

    ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΡΩΤΑΓΑΤΕ ΧΤΕΣ ΑΝ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.

    Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ,

    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΕ Κ Α Μ Ι Α ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ, Η ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ , ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ, Η Ε.Π.Κ.

    (τα αρχικά του ονοματεπώνυμου, τα είπα στα σχόλια άλλης ανάρτησης, να μην τα επαναλαμβάνω ξανά)

    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ.

    ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ,
    ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ,
    ΘΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΩ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ,
    ΚΑΙ
    Ε Ν Ν Ο Ε Ι Τ Α Ι
    ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΑΡΑΥΤΑ,
    ΚΑΙ Π Ι Ο Μ Α Χ Η Τ Ι Κ Ο,
    ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑς, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΧΑΧΑΧΟΥΧΑ!

    ΑΥΤΑ, ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΦΩΤΙΣΗ ΘΕΟΥ, ΚΑΙ ΣΘΕΝΟΣ, ΕΝ ΠΑΝΤΙ...

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γρηγόρης Ζαγοραίος13 Ιανουαρίου 2012 στις 12:54 μ.μ.

    Όλα χρειάζονται κι οι ψυχολόγοι κιοι ψυχίατροι και λοιπές ειδικότητες...
    Ο καθένας απευθύνεται κατά τα μέτρα και τα δεδομένα του.
    Άν όλοι ήταν συνειδητοί χριστιανοί με εκκλησιαστική-μυστηριακή ζωή και έλεγχο των λογισμών και των πράξεων, ίσως δεν θα είχαν ανάγκη ούτε πνευματικού!
    Υπάρχουν και πολλά κρύφια, που ο άνθρωπος τα μαθαίνει σιγά σιγά καθώς ωριμάζει και για τα οποία μπορεί και να μήν ευθύνεται.
    Αφήστε το, η ψυχή είναι μεγάλο μυστήριο...
    Ο Θεός σαρκώθηκε για να σώσει τον άνθρωπο σ`όποιο χάλι κι άν βρίσκεται...σε μας απομένει η αγάπη και η κατανόηση γιά όλους τους ανθρώπους και η αποστροφή κάθε αφορισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γρηγόρη Ζαγοραίε( λατρεμένο της αγιότατης σαλής Ταρσώς)
    με ανάπαυσε ο λόγος σου, και ευχαριστώ που τον καταθέτεις.

    Αν συνειδητοποιήσουμε το ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, ΤΗΝ ουσιαστική ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ επί παντός του Επιστητού, ΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, επίσης την ΑΠΕΙΡΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Κ Α Θ Ε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝΙ,
    Ε ΤΟΤΕ, ΘΑ γίνουμε πιο σεμνοί και ταπεινοί στον κάθε μας λόγο και στην κάθε μας πράξη.

    ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ, ΟΜΩΣ, αγαπημένο μου, που ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ
    ( ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ) ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΕΚΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ και ο Κύριος, μέσα από πτώσεις ποικίλες, προσπαθεί ευτυχώς να μας συνετίσει και να μας επαναφέρει στην ΑΓΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΜΑΣ, ΏΣΤΕ ΚΑΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ, ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ;-)
    lPAP
    Eπειδή δεν προλαβαίνω να ανεβάσω κάτι καινούργιο, είπα να αλλάξω τη φωτό ...το ένα μήλο μου θυμίζει την αυτοανάλυση, το άλλο μήλο την ψυχανάλυση και το κλειδί που βρίσκεται παραπέρα μου θυμίζει τη λύση που ειναι αλλού, όπως σημείωσε και ο Κυπριανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ;-)
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ 13 Ο ΜΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ;ΕΝΤΑΞΕΙ. ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΩΡΑ...ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ, ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. "ΔΕΝ ΕΧΕΙ 13 Ο ΜΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ" και ...

    ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

    Όχι, έχει 13 διότι είναι ο κοσμικός χρόνος, ο χρόνος που οι άνθρωποι τον φτιάχνουν όπως αυτοί θέλουν. Έχουν προσμαρτυρούσα και την επιστήμη τους η οποία δεν κάνει λάθη, όπως ο πάπας.

    (Θυμάμαι ένα διαστημόπλοιο που όλοι το έβλεπαν να ανεβαίνει στους ουρανούς με το πλήρωμα και ξαφνικά έγινε χίλια κομμάτια. Αχ, γιατί θεέ μου;)

    Ο άλλος χρόνος, αυτός που σήμερα δεν δείχνει 13 Ιανουαρίου, είναι για τους άλλους, πολλοί των οποίων κάνουν σήμερα πρωτοχρονιά με φρόνημα, δυστυχώς, κοσμικότατο.

    Να εορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου; Προς τι; Υπάρχει κανένας λόγος που δεν τον ξέρουμε και πρέπει να ξεφαντώνουμε με πυροτεχνήματα, ταρατατζούμ και άλλα καραγκιοζιλίκια;

    Γιατί τα γράφω;
    Just "Spending my time", αφού σου αρέσουν τα τραγουδάκια (παρένθεση, είναι πραγματικά ευήκοον το άκουσμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. για να δω τι ακριβως καταφερες,...ωρα κρισης
    βαλτο κα βγαλτο μετα
    απλα να δω την ωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Κυπριανέ φίλτατε

    Για τους Ορθόδοξους ο χρόνος αρχίζει την πρώτη Σεπτέμβρη.
    Τότε είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Τοτε λέγονται στην εκκλησία οι ωραίες ευχές.

    Το οικονομικό έτος που ενδιαφέρει τις εφορίες άρχισε πριν 13 μέρες, εγώ φτιάχνω απόψε μια βασιλόπιτα διότι αύριο εορτάζω τον άγιο Βασίλειο τον μέγα, και την Περιτομή του Χριστού, υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα σε αυτά αναμφίβολα, αλλά εντέλει, ο σπουδαιότερος χρόνος, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΔΙΟΤΙ Δ Ε Ν ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΘΑ ΜΟΥ ΔΟΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΕΚΑΣΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΙΣΩΣ, το πολύ, Μ Ο Ν Ο Ν ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.

    ΤΟ ΈΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ.

    ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΟΣ ΜΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ, Ο Π. ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ, ΠΟΥ ΑΣΚΗΤΕΥΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ.
    Λοιπόν, ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.
    ΜΟΝΟ Η ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ.
    ΤΟ ΝΥΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
    "Ιδού, νυν, καιρός ευπρόσδεκτος, νυν ημέρα σωτηρίας"
    ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ.

    ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
    "Μακάριοι οι ειρηνοποιοί,ότι αυτοί, υιοί Θεού κληθήσονται"λέει η Γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ;-0
    Η ΩΡΑ ΧΑΛΑΣΕ ΠΑΛΙ...ΕΝΩ ΕΙΧΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΞΑΝΑΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΑΥΤΟΣ...
    Α! ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΘΕΛΕΙ ΕΡΕΥΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. πιστεύω ότι κατάφερα και σας έχω στείλει το e mail μου.ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μινωίτισσα
    ΔΕΝ νομίζω να έχω λάβει προσωπικό μέιλ από σένα.
    Το έστειλες πότε; Τι έγραφε ως subject?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Τι συμβολίζει η φωτό; Το να μην τολμήσουμε να διαφωνήσουμε με το κείμενο;χαχααχχα
    Το σπαθί κοιτάζει τη γη, το στόμα ανοίγει να πει κάτι απροσδιόριστο, το φόντο ομιχλώδες, ο χρόνος ψιλοπαλαιολιθικός, η ένδυση ικανή να ζεστάνει, για την υπόδηση δε φαίνεται κάτι(ξυπόλητοι τριγυρνάγαν τότε, απ΄όσο...θυμάμαι), βλέμμα σκεπτικό, όχι χαρά,,,κι ενα σωρό άλλα
    επιθετική φωτό, δε νομίζεις;
    Τι σκεφτόσουν; τον βαρθολομαίο; χαχαχαχα

    τον καημένο!!
    ώρα ανάρτησης πραγματική: 20.48

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Τι να συμβολίζει η φωτό;
    Ό,τι έκαστος βούλεται.
    Για μένα συμβολίζει τον άνθρωπο που κρατάει την Μάχαιραν του Πνεύματος ΗΤΙΣ ΕΣΤΙΝ, ΡΗΜΑ ΘΕΟΥ, που λέει ο Απόστολος.
    Δεν μπορούν να μας σώσουν ψυχαναλυτές,όσο καλοί και να είναι.
    Μόνον Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, "Ο ΖΩΝ, Ο ΕΝΕΡΓΗΣ, Ο ΤΟΜΩΤΕΡΟΣ ΥΠΕΡ ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΔΙΣΤΟΜΟΝ"
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΌΠΟΙΟΥΣ ΓΟΡΔΙΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μόνο που η μάχαιρα του πνεύματος, όπως λες, δεν αναπαύεται τηρώντας(από το τήρα τήρα που λέγαμε παιδιά, κοίτα δηλαδή) τη γη... Έχει, θαρρώ, τη μύτη στραμμένη πάνω...χχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ;-)
    Μην το κάνουμε ζήτημα.
    Ποιητική αδεία, μπήκε η φωτογραφία, καλέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Η φωτό κοινή.
    Στη φωτό, ο καθένας βλέπει τα δικά του.
    Ο ένας βλέπει την μάχαιρα του πνεύματος, ο άλλος βλέπει ομιχλώδες φόντο και παλαιά εποχή (παλιά, τότε που μάλλον περπατούσαν ξυπόλυτοι), και κάποιος άλλος βλέπει σύγχρονη εποχή,εμπορικότητα, ηθοποιούς-ταινίες-χολυγουντιανά εφφέ-βιομηχανία του θεάματος, παγκοσμιοποιημένα πολιτιστικά προϊόντα.
    Και, αν ήθελα να ψυχαναλύσω, περί του τι σκέφτεται ο καθένας θα έλεγα:
    ο "ένας" - οι δέ υπομένοντες τον Θεόν αλλάξουσιν ισχύν, πτεροφυήσουσιν ως αετοί... (Ησ. Κεφ.μ, 31)
    ο "άλλος" - ένδυση, ψυχική διάθεση, περιβάλλον
    ο "κάποιος άλλος" - πολιτισμικές παραδόσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να ψυχαναλύσουμε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε;
      Πολύ φιλόδοξο δεν είναι ως σκέψη;
      Μια σκέψη, μια κρίση ή ακόμα ακόμα μια περιγραφή δεν είναι ο όλος άνθρωπος.
      Για όνομα!! (που λέει και μια Σαλή!_)
      Για να μη μιλήσουμε για το καλό ή όχι των σκέψεων.
      Επί της ουσία τώρα: 'ηθελα να πειράξω τη σαλογραία και περιέγραψα την εικόνα. Ε, δε θα το κάνουμε και μέγα θέμα!! Εντάξει;
      Καλή σας μέρα.
      ώρα 12.28 μμ..

      Διαγραφή
    2. Τώρα είδα το μήνυμα ώρα 12.28.

      Μήπως αυθαίρετα θεωρήσατε οτι εγώ μιλούσα σοβαρά και δεν αστειευόμουν; :-)
      Μήπως ήταν αυθαίρετο;
      Για αυτόν τον λόγο..
      Σας επιστρέφω την ερώτηση. Θα ήθελα να απευθύνετε την ερώτησή σας στον εαυτό σας.
      Μπορούμε να ψυχαναλύσουμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε;
      Πολύ φιλόδοξο δεν είναι ως σκέψη;

      Καλή σας μέρα.
      ώρα 12.16πμ..

      Διαγραφή
  72. ;-)
    Και ένας με ροπή στην ψυχανάλυση θα αναφωνούσε:

    "Η Σαλογραία, μας φανέρωσε απόψε τον δικόν της άνιμους" χαχα...άντε να πάω να πλάσω κάτι νοστιμούλια μπιφτέκια κοτόπουλου, Γεωργία, καλή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Προσωπικά, καθόλου δε θα με πείραζε να υιοθετούσαμε όπως και οι Ρώσοι την θερινή ώρα μόνιμα και να σταματούσε αυτή η αηδία με την αλλαγή της. Επίσης θα προτιμούσα την Βυζαντινή ώρα και ημερολόγιο κι αυτό γιατί θεωρώ πως είναι ποιο κοντά στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά όπως είπες κι εσύ καλή μου Τρελόγρια, το τώρα είναι που έχει σημασία.

    Σε αυτό το τώρα μας λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι σαφώς και έχουμε λόγους να γιορτάζουμε. Θεωρούμε τόσο δεδομένα κάποια πράγματα, που ξεχνάμε πολλές φορές την αξία τους. Θεωρούμε τόσο δεδομένο το ότι βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, αναπνέουμε που δε τα θεωρούμε λόγο να γιορτάζουμε και να δοξάζουμε. Θεωρούμε τόσο δεδομένο το ότι ανοίγουμε την βρύση μας και τρέχει πόσιμο νεράκι που δε το θεωρούμε λόγο να γιορτάζουμε και να δοξάζουμε. Γράφει η Αλκυόνη Παπαδάκη, "Ζήτω ο μικρός βάτραχος. Η γριά χελώνα. Το μυρμηγκάκι. Το ποντικάκι. Ζήτω ο κόσμος όλος! Γιατί όλα έχουν θέση στην ψυχή εκείνου που αγαπά." Το πρόβλημα αγαπητέ Κυπριανέ, δεν είναι τόσο το ότι γιορτάζουμε είτε την αλλαγή του χρόνου είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά το για ΤΙ γιορτάζουμε. Και ο τρόπος που γιορτάζουμε παίζει κι αυτός τον ρόλο του βεβαίως βεβαίως. Διότι θα προτιμούσα τα χρήματα των πυροτεχνημάτων να δινόντουσαν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη παραδείγματος χάριν. Αλλά αυτό θα προϋπόθετε ότι έχουμε προτεραιότητά μας τον άλλο.

    Πιστεύω ότι στις δύσκολες ημέρες που έχουμε μπροστά μας, πολλοί θα επαναξιολογήσουν πολλά. Ελπίζω να βγούμε κερδισμένοι από τις δυσκολίες που έρχονται και σοφότεροι. Κλείνοντας, παραθέτω μια προσευχή του Αγίου Νικολάου του Βελιμίροβιτς.

    http://impantokratoros.gr/2D3A5CCC.el.aspx

    Σε τελική ανάλυση, έχουμε λόγο να γιορτάζουμε και να δοξάζουμε, ακόμα και για όσα περνάμε και θα περάσουμε ακόμα, διότι για εκείνον που έχει την πίστη και την ελπίδα του σε Εκείνον που σταυρώθηκε για εμάς, ούτε ένα φυλλαράκι δεν πέφτει από το δέντρο χωρίς το θέλημά Του. Γεννηθήτω το θέλημά Σου λοιπόν.

    Ήλος

    Υ.Γ. Εκείνο το πρώτο "ώστε" στην προσευχή του Αγίου Νικολάου, με συγκλόνισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΉΛΕ
    ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ.

    Την είχα ανάρτηση και ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΣΤΟ:

    http://salograia.blogspot.com/2009/10/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. "Το πρόβλημα αγαπητέ Κυπριανέ, δεν είναι τόσο το ότι γιορτάζουμε είτε την αλλαγή του χρόνου είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά το ΤΙ και το ΓΙΑΤΙ (σ.σ. συγγνώμη για τη μικρή διόρθωση) γιορτάζουμε.

    Κυπριανός Χ :
    Το ΤΙ και το ΓΙΑΤΙ εορτάζουμε έχει σημασία, σύμφωνοι, και αυτό μας πηγαίνει στο "μνήμην ποιούμενοι".

    Και γιατί "μνήμην ποιούμενοι"; Για να έχουμε τις πρεσβείες πάντων των αγίων.

    Όταν λοιπόν για κάποιο λόγο τους ζητήσουμε να μας συμπαρασταθούν στις προσευχές μας, δικαίως θα μας απαντήσουν άλλοι αντ΄ αυτών. Και θα μας πουν : "Σήμερα, που τους χτυπάτε την πόρτα για να ακούσουν το αίτημα σας μαζί με τις εόρτιες ευχές, απουσιάζουν. Ουκ οίδαν υμάς".

    Θα σπεύσει βέβαια ο φιλόθρησκος αγαπολόγος να μας πει "οι άγιοι είναι πέραν των χρονικών ορίων". Αλλά δεν είναι. Είναι εντός αυτών διότι και οι αιτούντες εντός χρονικών ορίων δοξάζουν, τιμούν και προσκυνούν τους αγίους του Θεού.

    Αν λοιπόν εορτάζουμε "μνήμην ποιούμενοι" των αγίων εκτός του ορισμένου χρόνου, το πιθανότερο ματαία η εορτή, μάταια και τα αιτήματα προς μεσιτείαν ή άλλου είδους άνωθεν βοηθείας. Θα το παρομοίαζα με το "Κλειστόν λόγω απουσίας".-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Βρε συυυυ, γιατρουλάκο μου, πολύπαθε(διότι "πολλών ανθρώπων είδες άστεα και νόον"... έγνως)
    ;-)
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ τη σκέψη είχα χτες στο μυαλό μου, και κοίτα τώρα την έγραψες ΕΣΥ και την καλόγραψες μάλιστα.
    Μερικές φορές, λοιπόν, (ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΑΑ!)
    νιώθω σαν να κρατάς μια απόχη ψαρεύοντας με αυτήν, δικές μου σαρδέλες-σκέψεις, από τον ήρεμο γιαλό των λογισμών.

    Τις ψαρεύεις, αθόρυβα τις σαρδέλες-σκέψεις και μετά...τις βγάζεις στο δημόσιο, διαδικτυακό τηγάνι!

    Όποιος κεραστεί,απ'αυτές, μάλλον δεν θα το μετανιώσει!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. :-)
    Γειααα :-) Καλημέρα στην οικοδέσποινα του ιστολογίου!!! :-)
    :-)
    Προς τον ανώνυμο σχολιαστή που μου είχε πει τις προάλλες οτι δεν θα πρέπει να έχω κανένα παράπονο για την κατάσταση στα σχολεία:
    Να ένα μπλογκ που δεν είχα ξαναδεί κι έτυχε να το πρωτογνωρίζω μόλις τώρα: http://imerologiodaskalou.blogspot.com/
    Αναρτήσεις: "Σπουδαίοι", το "Αξία των εκπαιδευτικών" και το "Διευθυντές". :-)
    Α, και η ταινία "Entre les murs" (Ανάμεσα στους τοίχους) είναι σχετική.
    Περιστατικό: Ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο είπε στους φοιτητές του να πάνε όλοι να δούνε αυτή την ταινία (ταινία-ντοκυμαντέρ). Και οι φοιτητές απαντήσαμε "σιγά το πράγμα, τι να δούμε, δε μας λέει κάτι η ταινία, δείχνει μια συνηθισμένη τάξη όπως αυτές που ήμασταν τόσα χρόνια".
    Όταν το άκουσε αυτό το καθηγητής, ξαφνιάστηκε, εντυπωσιάστηκε, του έκανε μεγάλη εντύπωση, δεν το περίμενε με τίποτα μια αντίδραση με τόση φυσικότητα, μια τόσο αυτονόητη βεβαιότητα, για την κατάσταση των σχολικών τάξεων.
    Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλη ταινία, και πολλά άλλα παραδείγματα..
    :-)
    ------
    Αλλαγή θέματος.
    Περί ψυχ-ανάλυσης, που είναι το θέμα της ανάρτησης. :-)
    Η γνώμη μου για την ψυχανάλυση: :-)
    Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αναλύσεις την ψυχή, το ζητούμενο είναι να την σώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Αγαπητέ Κυπριανέ και καλή μου Σαλογραία, στο θέμα -ας το πω έτσι- της ημερολογιακής διαφοράς, σέβομαι απόλυτα τις θέσεις σας. Δε θα μπω όμως σε καμία περίπτωση στη διαδικασία αντιπαράθεσης ή συζήτησης για αυτό. Θα το έχετε ήδη διαπιστώσει ότι αποφεύγω τον σχολιασμό σε ό,τι αφορά το θέμα, και αυτό γιατί, δεν έχω ούτε την απαιτούμενη γνώση αλλά ούτε και την απαιτούμενη φώτιση για να μιλήσω. Το ότι, "ανήκω" να το πω, "πηγαίνω" να το πω, με το νέο ημερολόγιο κι εσείς με το παλιό, σε καμία περίπτωση δε μειώνει την εκτίμησή μου για εσάς, ούτε για εμένα αποτελεί πρόβλημα τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή. Προσωπικά, είμαι με τη θέση του Αγίου Νικόλαου Πλανά τον οποίο και αγαπώ πολύ ο οποίος συνήθιζε να τελεί τις ιερές λειτουργίες και με το νέο, και με το παλιό ημερολόγιο.

    Προ ημερών, κατεβαίνοντας με τους γονείς μου προς την Δραπετσώνα, έτυχε να διακοπεί ακριβώς μπροστά μας η κίνηση διότι πραγματοποιούταν παρέλαση των πιστών με το παλαιό ημερολόγιο καθώς πήγαιναν για τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πατέρας μου, δυσφόρησε για την καθυστέρηση (θα δυσφορούσε είτε ήταν με το νέο, είτε με το παλιό, το διευκρινίζω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων). Τότε γύρισα και του είπα, μπαμπά, να χαίρεσαι και να μη δυσφορείς, διότι έτσι αγιάζεται ο τόπος μας. Το ίδιο θα του έλεγα και αν είχαμε πέσει στην παρέλαση των πιστών του νέου ημερολογίου. Αυτή είναι η άποψη μου και σαφώς δεν έχω την παραμικρή απαίτηση ούτε να συμφωνήσετε, ούτε τίποτα άλλο.

    Ήδη δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω τις λέξεις για να γράψω όσα έγραψα. Τα έγραψα απλώς για να γνωρίζετε τι πιστεύει ο άνθρωπος που προσυπογράφει ως "Ήλος" σε αυτό το μπλοκάκι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Επίσης ζητώ από όποιον άνθρωπο προβληματίζεται επί του θέματος και προσπαθεί να πάρει θέση, να μην λάβει καθόλου υπόψη του αυτά τα οποία αναφέρω, διότι δεν γνωρίζω αν είναι σωστά ή αν είναι λάθος. Ακόμα και το παράδειγμα που αναφέρω του Αγίου Νικολάου του Πλανά, μπορεί να το έχω παρερμηνεύσει. Είναι απλώς η προσωπική μου άποψη.

    Κλείνοντας, αγαπητέ Κυπριανέ, θεωρώ τις αμαρτίες μου πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο στο να εισακουστούν οι προσευχές μου. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω.

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Προς,
    τον Ανώνυμος Jan 21, 2012 01:19 PM
    με την υπογραφή "Ήλος"

    Σχετικό :
    "Κλείνοντας, αγαπητέ Κυπριανέ, θεωρώ τις αμαρτίες μου πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο στο να εισακουστούν οι προσευχές μου. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω"

    ΚΧ :

    Σχεδόν θα συμφωνούσα με όλα όσα γράφει ο αγαπητός "Ήλος". Θα μπορούσα να τα είχα γράψει κι εγώ, διότι πολύ δεν απέχουν απ΄ό,τι φρονώ αναφορικά με το θέμα.

    Δεν παύει όμως να υπάρχει μια λεπτομέρεια, η οποία για άλλους μπορεί να είναι σημαντική και για άλλους ασήμαντη.

    Ορθά επισημαίνει ο "΄Ηλος" ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο να εισακουστούν οι προσευχές μας είναι οι αμαρτίες μας. Ως προς τις αμαρτίες, είναι γνωστό ότι αυτές γίνονται "λόγω, έργω ή διανοία". Υπάρχει όμως και διαβάθμιση αμαρτιών, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε αμαρτίες προς θάνατον (θανάσιμα αμαρτήματα) και αμαρτίες όχι τόσον επιβλαβείς (ιάσιμα αμαρτήματα).

    Προσωπικά θεωρώ θανάσιμο το αμάρτημα να αποκρύπτεται σκόπιμα και συστηματικά η αλήθεια, που αφαορά στην ημερολογιακή καινοτομία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν με άφηνε αδιάφορο το ζήτημα αυτό. Ακόμη και η ολιγωρία μου επ΄ αυτού, κρίθηκε από εμέ τον ίδιο επιβαρυντική.

    Ήθελα, επιθυμούσα, έπρεπε να γνωρίζω τι συνέβη. Πώς, αίφνης, άνθρωποι που είχαν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο - μετά λόγου γνώσεως εννοείται - ξαφνικά έκαναν στροφή 180°;

    Δυστυχώς όσα έμαθα, όσες πληροφορίες κατόρθωσα να συλλέξω, ήταν απίστευτα επιβαρυντικές για το θεολογικό και εκκλησιαστικό τόλμημα της τότε ιεραρχίας. Το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας. Πέραν αυτού, είναι λίαν έκδηλος η συστηματική απόκρυψη στοιχείων που οδηγούν στην επίλυση της εμπλοκής, κατ΄ επέκταση δε, τούτο συνεπάγεται την ανεπαρκέστατη εκκλησιαστική (και η εξ αυτής προκύπτουσα) θεολογική κατάρτηση του λαού του Θεού.

    Χαρακτηριστικά ένα και μόνο παράδειγμα : Υπήρξε ποτέ καθηγητής της Θεολογικής στο Αθήνησι Πανεπιστήμιο ο οποίος ήταν αρνητής της ημερολογιακής καινοτομίας; Ουδείς ευρέθη.

    Ορθά λοιπόν γράφει ο αγαπητός ΄Ήλος : "... θεωρώ τις αμαρτίες μου πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο στο να εισακουστούν οι προσευχές μου". Σε αυτές όμως δεν συμπεριλαμβάνει την ηθελημένη του άγνοια (: δεν έχω την απαιτούμενη γνώση, γράφει) με αιτιολογικό - έμμεσα προκύπτει - την ανεπαρκή φώτιση (: αλλά και την απαιτούμενη φώτιση, συμπληρώνει). Δεν χρειάζεται να επεκταθώ.

    Τέλος, για τον άγιο παπα-Νικόλα Πλανά, θα είχα να πω ότι βρέθηκε στην έναρξη αυτής της ταραχής και θα του αναγνώριζε κανείς, ότι προσπάθησε να ακολουθήσει την "βασιλική οδό". Μετά την κοίμησή του άρχισε να εκπτύσσεται η θεολογική αναίρεση της καινοτομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. H αληθινή ώρα Ελλάδος που ανέβηκε η παραπάνω ανάρτηση είναι 11:15. Για κάποιο λόγο τα σχόλια βγαίνουν σε ΛΑΘΟΣ ΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Κυπριανέ
    επίτρεψέ μου να θυμίσω σε όσους δεν γνωρίζουν ότι ο τότε(1924) ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ΑΛΛΑΓΗΣ του ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ στην Κρατική Εκκλησία της Ελλάδος, ήταν ο αρχιεπίσκοπος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αυτός, ένα χρόνο περίπου ΠΡΙΝ εκλεγεί ως Αρχίεσκοπος, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ΠΡΟΕΔΡΟΣ της επιτροπής που ορίστηκε για εισήγηση σχετικά με το θέμα της ημερολογιακής-εορτολογικής μεταρρύθμισης, ΑΠΕΦΑΝΘΗ ότι ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ-ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ

    (όπως και έγινε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ διότι οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ΔΕΝ ακολούθησαν την καινοτομία), ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ την Εκκλησία της Ελλάδος , ΣΧΙΜΑΤΙΚΗ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.

    ΑΥΤΟ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1924 Ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος.

    Ερωτἀ ο καλοπροαίρετος ερευνητής, του θέματος, ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ- ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ 1924- ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος , ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 180 μοιρών, (που υποσημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης) και ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ -ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ των ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ- ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙΡΟΥ- ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ;

    ΚΑΙ Ε Δ ί ω ξ ε ΚΑΙ Ε Φ Υ Λ Α Κ Ι Σ Ε πολλούς λαικούς και κληρικούς ΚΑΙ
    Α Π Ε Σ Χ Ι Μ Α Τ Ι Σ Ε, ΒΙΑΙΩΣ ΦΙΛΟΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΚΕΙΝΟΥ, ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΙΟΥΣ ΛΕΥΙΤΕΣ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΥΝ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ, ΜΕ ΚΟΛΑΦΙΣΜΟΥΣ, ΜΕ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥΣ, ΝΑ ΧΥΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ, ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΤΑΓΗΣ, ΧΛΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ, με αποκορύφωση του σατανικού μένους της, τη θανάτωση από χτύπημα αστυνομικού ΤΗΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ, στη Μάνδρα της Αττικής.
    Είναι ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ όλος ο διωγμός των Ορθοδόξων, αυτών των ετών μετά την Φασιστική Καινοτομία, στους τόμους με τίτλο «Τα Πάτρια», όποιος επιθυμεί να βρεί να διαβάσει, να μάθει να του σηκωθεί η τρίχα κάγκελο, και να θαυμάσει πόση...αγάπη για τον συνάνθρωπο είχε ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος και ο εσμός των νεωτεριστών πέντε επισκόπων της Παράνομης Αριστήνδην Συνόδου, που απήρτισε η τότε Κυβέρνηση της Χούντας των Γονατά- Πλαστήρα.

    (Δεν έχω το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ παράπονο από τον ευγενέστατο ¨Ηλο.

    Για άλλους περαστικούς από τη σελίδα και άνοες υβριστές, το σημειώνω:

    Μη μας «κολλάτε» παρακαλώ, των Ορθοδόξων πολύ...
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, σε πλάτος και βάθος και μετά ... ελάτε να τα ξανακουβεντιάσουμε )

    Και μύρια άλλα που να μην τα αναφέρω , γιατί θα μου ανεβεί η πίεση και δεν κάνει...
    Τώρα με τσίγκλησε ο Κυπριανός και τα θυμήθηκα

    ,ΑΜΑΑΑΝΝΝ, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΛΟΟ!.

    Να πάμε κάτω από την ανάρτηση για τον Άγιο Μάξιμο, να τα πούμε αν έχετε όρεξη.
    Προσωπικά, αυτή τη στιγμή, δεν έχω καμία όρεξη για τέτοια κουβέντα, αλλά για μια σκορδομακαρονάδα, πετάω τη σκούφια μου, χαχα...

    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 11:45 ΑΝΕΒΑΖΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Γράφω πολύ βιαστικά, δεν πρόλαβα να "χτενίσω"το κείμενο, το βλέπω τώρα, με πιάνουν τα νεύρα μου, αλλά ας μη το σβήσω...αν δεν καταλάβει κάποιος, ας με ρωτήσει να διεκρινίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σαλογραία μου, καλή επιτυχία στη σκορδομακαρονάδα σου, την συνταγή της οποίας θα ήθελα να μάθω! Επιφυλάσσομαι να γράψω στον αγαπητό Κυπριανό απάντηση μόλις βρω τον χρόνο, και την οποία θα δώσω στο σχετικό θέμα το οποίο είπες, του Αγίου Μάξιμου.

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Υ.Γ.

    Αναφέρθηκα, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στον ΉΛΟ, επειδή αυτός είχε σχολιάσει ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ το θέμα το ημερολογιακό.

    ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ "άνοες και υβριστές", εννοώ ανθρώπους
    των οποίων Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ (λόγω της αγάπης μου για το Πάτριο)

    και των οποίων ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ,

    Δ Ε Ν ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΩ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΟΤΙ τυγχάνουν σχόλια, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ,
    ΜΟΝΟΝ ΓΕΜΑΤΑ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ήλε
    η σκορδομακαρονάδα είναι απλούστατη

    (για να την φτιάχνει η ακαμάτρα τρελή γριά φίλη σου, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; χαχα!)αλλά θα σου κάνω υπακοή και θα στη γράψω.

    (μου αρέσει πάντα να κάνω υπακοή όσο μπορώ, ας είναι και σε μικρότερους, χιχι...)

    Βράζεις, λοιπόν, σε αλατισμένο νερό, κανονικά μακαρόνια και μετά τα σουρώνεις.

    Βάζεις ΛΙΓΟ λάδι σε τηγάνι και ρίχνοντας μέσα καμια δεκαριά σκελίδες σκόρδο, ή και περισσότερες αν θες, ελαφρά, τις τσιγαρίζεις.

    Προσθέτεις κάμποσες ελιές χωρίς το κουκούτσι,και μια κουταλιά της σούπας κάππαρη,ψιλοκ. μαιντανό και πιπέρι.

    Σε άλλη βερσιόν, αντί για έλιές μπορείς να προσθέσεις λιαστή ντομάτα, ή φουντίτσες μπρόκολο ελαφρά ζεματισμένο για πέντε λεπτά στην κατσαρόλα.

    Ανακατεύεις όλα αυτά με τα μακαρόνια που είχες σουρώσει και η σκορδομακαρονάδα είναι έτοιμη.
    :-)
    Μπορείς να της προσθέσεις τριμμένο τυρί μετά,ή και πάνω στο τυρί, τόνο κονσέρβα Ρίο Μάρε το συνοδεύεις με λευκό κρασάκι ή μπύρα, αν προτιμάς, και ...καλή όρεξη!
    .............
    Αν μας ακούει ο ΘANOSKOYKFAMILY και ξέρει από την ΕYH κάτι ενδιαφέρον, ας ρίξει την ιδέα - να δούμε το φως μας
    Περιμένoυμε επίσης, καμια καλή συνταγή και από τον μερακλή τον CUMMULUS, και τη Lpap που της αρέσει να ανακατεύει με μεράκι κατσαρόλες, ωσαύτως!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Υ.Γ. ΈΣΤΕΙΛΑ ΤΟ ΠΡΟΗΓ. ΣΧΟΛΙΟ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 12:45 ΜΜ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΡΟΛΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αχμ... Σκορδοκαήλα μου καλή μου Σαλογραία έτσι και βάλω τόσες σκελίδες σκόρδο όσες λες, μιας και δεν είμαι ιδιαίτερα μαθημένος σε αυτό. Πόσο μάλλον δε, που αν κατάλαβα καλά, τις ρίχνεις ολόκληρες. Πάντως κάποια στιγμή θα την δοκιμάσω την συνταγή από περιέργεια.

    Θα σου δώσω κι εγώ μια συνταγή για μακαρονάδα, που όσοι την έχουν φάει τους έχει αρέσει και δόξα το Θεό είναι καλά στην υγεία τους! Οι ποσότητες που θα σου πω είναι για περίπου 5 μερίδες, αναλόγως της ορέξεως του κάθε συνδαιτυμόνα βεβαίως βεβαίως. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

    Σε λαδάκι τσιγαρίζουμε ένα μεγάααλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δυο σκελίδες σκόρδο που εγώ τις περνάω από αυτό το εργαλείο που τις λιώνει και τις βγάζει σαν κιμά (και που ιδέα δεν έχω για το πως λέγεται) και μισή κουταλιά του γλυκού περίπου μπούκοβο. Ρίχνουμε επίσης και βασιλικό. Λίγο πριν τελειώσουμε με το τσιγάρισμα των ανωτέρω, προσθέτουμε και τρεις κονσέρβες τόνο, και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτάκια. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε ανακατεύοντας μισό λίτρο κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι κατά βούληση, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σύνολο, προσέχοντας να μη βράσει η κρέμα, γιατί αλλιώς θα μας κόψει. Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα μας, παίρνουμε ικανή ποσότητα μακαρόνια, τα περιχύνουμε με τη σαλτσούλα μας, και προσθέτουμε και τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, λες και όλα τα προηγούμενα δεν είχαν αρκετή ποσότητα λιπαρών, και καλή μας όρεξη!

    Σίγουρα δεν είναι μια συνταγή για συχνή κατανάλωση, αλλά μια στο τόσο, αξίζει πιστεύω :-)

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ;-)Ήλε
    καλάαα! Όργιο γίνεται εδώ μέσα με τις συνταγές μαγειρικής και όχι μόνον...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΟΛΥ!
    Παντα ήθελα να φτιάξω μια μακαρονάδα με... μπούκοβο!
    :-)
    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 10:35 ΜΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Μια και..κλήθηκα ας καταθέσω κι εγώ μια συναταγή μακαρονάδας. Πριν όμως να κάνω ένα ερώτημα. Τόνος και κρέμα γάλακτος κάπως μου κάνει!! Είναι σίγουρα κρέμα γάλακτος; Προσπάθησα να σκεφτώ πως θα είναι η γεύση. Θα την φτιάξω καταρχήν από περιέργεια.

    Μακραρονάδα με γαρίδες.( για ένα άτομο)
    μεγάλες γαρίδες 5-6
    σκόρδο μια σκελίδα, μικρή
    βασιλικό
    τοματίνια μικρά ώριμα
    λάδι ελαιόλαδο(πάντα και για όλα)
    αλάτι πιπέρι κι εννοείται μακαρόνια Barilla spagettini

    Αφού τα χουμε όλα καθαρίσει και ψιλοκόψει..βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά..με ελαιόλαδο...το τηγάνι να ναι λίγο βαθύ.
    Τσιγαρίζουμε το σκόρδο, και στη συνέχεια βάζουμε τα τοματίνια κομμενα στη μέση..προσθέτουμε και λίγο νερό και τ αφήνουμε να μαζέψουν λίγο για να μπορούμε να πετάξουμε το εξωτερικό περίβλημά τους. Αφού γίνει κι αυτό κι αρχίσουν να βγάζουν χρωμα κόκκινο βάζουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε. Αφού γίνει κι αυτό προσθέτουμε νερό αρκετό και το αφήνουμε να κοχλάσει. Όταν συμβεί αυτό προσθέτουμε τα μακαρόνια(στο τηγάνι είμαστε) και τ αφήνουμε να βράσουν..παρακολουθούμε την πορεία τους και προσθέτουμε ή όχι νερό..ανάλογα..
    Εννοείται έχουμε προσθέσει αλάτι-πιπέρι-βασιλικό...
    Αφήνουμε να σωθεί το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς..κι όταν καταλάβουμε πως είναι έτοιμα σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτοντας, αν διαθέτουμε και φρέσκο βασιλικό επιπλέον.
    Καλή όρεξη.
    Είναι ένα εξαιρετικό κι εύκολο πιάτο.

    Ξεχωριστά να κάνεις ένα θέμα που θα λέει συνταγές.. κι ας καταθέτει εκεί καθείς ό,τι προαιρείται..

    Καλή όρεξη. Ας φάμε όσο είναι καιρός!! ;-) να χουμε μετά να..θυμόμαστε!!! χαχχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. ;-)
    lpap περιστεράκι

    Έκαστος μάγειρος αυτά που φτιάχνει τα θεωρεί εύκολα πιάτα(εμένα μου λές; χιχι...δεν μιλώ για σένα αυτή τη στιγμή, ΓΕΝΙΚΏΣ τοποθετούμαι...)
    Ναι.
    Πρέπει να κάνω και μια ανάρτηση με συνταγές, :-), να έχουμε να θυμούμαστε σε λίγο...που θα καταντήσουμε σαν ανορεξικές μοντέλες, από την ΠΟΛΛΗ πείνα...

    Και γω την ίδια σκέψη για τόνο μαζί με κρέμα γάλακτος...
    Εντάξει θα τα δοκιμάσουμε και θα δούμε!
    ;-)
    φιλιάαα!!!!!

    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 9:36 το ΠΡΩΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. http://www.youtube.com/watch?v=9qYKkcyJDwc

    Επειδή, διαρκώς, με προσφωνείς περιστέρι, σου αφιερώνω ενα αγαπημένο τραγούδι από μια εξαιρετική φωνή!!(αδικημένη φωνή)!!
    kiss ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. ;-)
    Ευχαριστώ εκ καρδίας
    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 11:16 Π.Μ. (ένα λεπτό πριν, έλαβα lpap το νέο σου μήνυμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. :-)
    Lpap άκουσα το τραγούδι...
    Ο στιχουργός και ο μουσικός εκφράζουν-για μένα- τον πόνο της ψυχής από την απουσία της Χάρης...

    (Ο Σκοτ Πεκ στο βιβλίο του Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ αναφέρεται σε αυτή την αναζήτηση της Χάρης και μου έκανε εντύπωση να το βλέπω αυτό εκπεφρασμένο υπέροχα από έναν δυτικοαναθρεμμένο και για πολλά χρόνια άθεο(κατά δήλωσή του) ψυχίατρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. ;-)
    θΕ ΜΟΥ, ΘΕ ΜΟΥ...ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΡΘΕ Τ Ε Λ Ι Κ Α
    11:54 Π.Μ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΊΝΑΙ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 11:58 Π.Μ.
    ΑΜΑΑΑΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ;-)Αλλά, Ανων.
    ΔΕΝ καταλαβαίνω γιατί στέλνεις αυτά τα τεστ της ώρας.
    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Δ Ι Κ Ο ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΑ TEST, TI BOΗΘΑΣ;
    ΕΞΗΓΗΣΑ.

    ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΡΑ ΑΠΟ Μ Ε Σ Α ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ Ο Λ Α ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ Δ Ι Α Φ Ο Ρ ά...

    Γ Υ Ρ Ε Υ Ε....
    ;-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Δηλαδή ΕΡΧΟΝΤΑΙ Α Μ Ε Σ Ω Σ όταν τα στέλνετε, αλλά η
    ΩΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Π Α Ρ Α Π Λ Α Ν Η Τ Ι Κ Η...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Το φανταζόμουν ότι θα σας φανεί περίεργος ο συνδυασμός τόνου και κρέμας γάλακτος... Πάντως όσοι έχουν δοκιμάσει, τους άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι πως μου προέκυψε η συνταγή αυτή. Πάντως, αν την δοκιμάσετε, ανυπομονώ να ακούσω σχόλια. Προτείνω Σαλογραία μου, ανάρτηση με τίτλο συνταγές μαγειρικής, και καθείς να προσθέτει στα σχόλια συνταγούλες... Δε θα ήταν άσχημο νομίζω. Θα σου πω και συνταγούλα πανεύκολη και απλούστατη, και παραδόξως νόστιμη!

    Περιλαμβάνει όρνιθα, κριθαράκι, αλατάκι και πίπερι. Αυτά και μόνον αυτά αν θυμάμαι καλά. Για σιγουριά, θα τηλεφωνήσω αύριο της αδερφούλας μου να μου την υπενθυμίσει και θα σπεύσω να σας την επιβεβαιώσω. Η απλότητά της εξακολουθεί να με κάνει καχύποπτο στο αν την μεταφέρω σωστά, έστω κι αν την έχω δοκιμάσει.

    Αν δεν κάνω λάθος, αλατοπιπερώνουμε την κότα μας, την βάζουμε στη γάστρα, και ψήνουμε στους 180. Κανά 30λεπτο πριν γίνει η κοτούλα προσθέτουμε το κριθαράκι με νερό κι επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Κατά τα γνωστά από το γιουβέτσι, ανακατεύουμε συχνά να μη μας κολλήσει το κριθαράκι, κι αυτό είναι όλο. Μόλις γίνει το κριθαράκι, σερβίρουμε.

    Όταν μου την είχε πει την συνταγή η αδερφή μου, έλεγα αποκλείεται να είναι νόστιμο αυτό το πράγμα με τόσο λίγα υλικά. Έλα όμως που μια φορά λόγω ελλείψεως υλικών και χρόνου την έφτιαξα. Ομολογώ εξεπλάγην ευχάριστα από το αποτέλεσμα.

    Λοιπόν, αφού την επιβεβαιώσω αύριο, και αν φτιάξεις την καταχώρηση που είπα, ξέρω πως θα βαφτίσω την συνταγή! Η χαρά της ακαμάτρας, τρελής γριάς!!! Μπδδδδδδδ...

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. ;-)
    Ήλε, ερωτώ:μήπως το παρατραβήξαμε με τις συνταγές; μήπως το παρακάναμε με τα γαστριμαργικά όργια κατά φαντασίαν; Νομίζω ότι είναι καιρός να υπενθυμίσω πόσο ύπουλο είναι το πάθος της γαστριμαργίας, για Όνομααα!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. :-) Ευχαριστούμε τον Ήλο που μπήκε στον κόπο να πληκτρολογήσει για χάρη μας, και να μας κοινοποιήσει την συνταγή που τον είχε εκπλήξει με τον συνδυασμό απλότητας-νοστιμιάς.
    Το πήλινο σκεύος κάνει κάθε φαγητό πολύ πιο νόστιμο.

    Η πίτσα αρέσει σε όλους, είναι υγιεινή και νόστιμη. Κρίμα που τόσες δεκαετίες την αγόραζαν πανάκριβα (σε σύγκριση με την τιμή της στην Ιταλία) οι Έλληνες, ενώ θα μπορούσαν όλοι να την φτιάχνουν μόνοι τους, είναι πολύ εύκολη η παρασκευή της.
    Ρίχνουμε αλεύρι+μπύρα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε, τεντώνουμε τη ζύμη πάνω στο ταψί, βάζουμε επάνω τα λαχανικά (σε λεπτές φέτες) και το τυρί (φέτα ή/και μοτσαρέλλα), περιχύνουμε από πάνω το κόκκινο πράγμα (το κόκκινο πράγμα αποτελείται από 3 υλικά: 1.πουμαρό αν είναι χειμώνας ή φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη αν είναι καλοκαίρι, 2. λάδι, 3. ρίγανη άφθονη), και, τέλος, χρησιμοποιούμε την θερμότητα και τα μαγικά της (δηλαδή, ψήνουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Η ορθόδοξη ψυχοθεραπεíα αρχίζει με την εκ καρδίας μας συγχώρεση πρός τους άλλους. Αλλοιώς, η ασκητική μέθοδος δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

    Δεν είναι δυνατόν ο διαιρεμένος να ενωθεί με τον Αδιαίρετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. ;-)
    Ιωάννη ΤΕΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΧΩΡΕΣΗ..
    Πολλά θα μπορούσα εδώ να πω αλλά δεν έχω χρόνο αυτη τη στιγμή.
    Σας ασπάζομαι όλους τους τελευταία σχολιάσαντας και cummulus και ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    ...ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 4:50 ΜΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή