Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πίστη εξ ακοής και Πίστη εξ εμπειρίας συνέχεια πέμπτη



Όταν αναφέρομαι σε διηγήσεις θαυμάτων, αγαπημένο μου, θα ήθελα διηγήσεις από πρόσωπα, γνωστά

( με ει δυνατόν διευθύνσεις και τηλέφωνα προς επιβεβαίωση, γιατί-επιτέλους-ζούμε στην εποχή που υπερυψούται η παραπομπή και η πληροφορία!)

διότι αυτά με πείθουν περισσότερο από θαύματα που έγιναν προ χιλιετίας.

Η όλη εκπαίδευση ακόμα και του πιο απλού ανθρώπου της Δύσης, στηρίζεται πάνω στον ορθολογισμό, λατρεμένο μου.

Φοβούμαι ότι ακόμα και τη Δευτέρα Παρουσία να ατενίζαμε, θα υποθέταμε, ότι ξαφνικά, αρχίσαμε να διανύουμε φάση, καταιγιστικών ομαδικών παραισθήσεων, άγνωστης αιτιολογίας.
Τόσο ξένη είναι η ψυχολογία μας προς οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να ανακύψει εμπρός μας, και αυτή τη φιλοσοφία, του να πιστεύουμε μόνο ό,τι μπορούμε να το καταγράψουμε ή να το επαναλάβουμε επιστημονικά μέσα στα εργαστήρια, μας την υποβάλλει ο συγκεκριμένος πολιτισμός, εντός του οποίου διαρκώς αλλοτριωνόμαστε.

Την αλλοίωση εκ του δεδομένου πολιτισμικού μας περιβάλλοντος, σπανίως, επαρκώς τη συνειδητοποιούμε, όπως γράφει ο Μάρσαλ Μακ Λούαν, ένεκεν του ότι διαβρεχόμαστε απ'αυτό το περιβάλλον συνεχώς, δίκην ιχθύων εντός της θαλάσσης.

Όταν κάποια στιγμή συμβαίνει το παράδοξο, τότε ή πιανόμαστε απροετοίμαστοι-αν είμαστε ανυποψίαστοι για την ύπαρξή του, και μπορεί μέχρι και ασχολίαστα να το προσπεράσουμε, ή το ενσωματώνουμε στην εμπειρία μας, έχοντας πλήρη συνείδηση περί της διαφορετικής φύσεώς του- περίπτωση σπάνια.

Όπως ευφυέστατα σχολίασε κάποιος διανοούμενος:< ο μυστικιστής, μπορεί και κολυμπάει σε κείνο ακριβώς το πέλαγος , στο οποίο ο σχιζοφρενής πνίγεται>.

Εμείς οι κοινοί θνητοί, είμαστε τόσο καλά τυλιγμένοι στην παγίδα του αυτονόητου, όσο και οι πεταλούδες μέσα στο κουκούλι τους.
Θεωρούμε αυτονόητο π.χ. το ότι θα ζούμε αύριο, ή το επόμενο δευτερόλεπτο.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα ανατείλει σε λίγες ώρες ο ήλιος , και ότι η γη θα συνεχίζει απαρέγκλιτα την ίδια πορεία στο διάστημα.
Ενώ τίποτα απολύτως δεν είναι βέβαιο
(αυτό πια το έχουνε βεβαιώσει και οι κομπορρήμονες επιστήμονες)
εμείς η ...πλέμπα κατασκευάζουμε μέσα στο μυαλό μας, άπειρες ψευδαισθήσεις ασφάλειας και κανονικότητας, επειδή έτσι, σ' ένα πρώτο επίπεδο, νιώθουμε λιγότερο πανικόβλητοι, και κύριοι-δήθεν-των καταστάσεων!

<Ταλαίπωρος εγώ άνθρωπος! Τις με ρύσεται εκ του σώματος του θανάτου τούτου!> ακούω τον Απόστολο να οδύρεται και για λογαριασμό μας.


Η προσωπική μου εμπειρία διάσωσης, ήταν σωτηρία από θανάσιμη πτώση με φανερή και... ΧΕΙΡΟ-ΠΙΑΣΤΗ Θεία επέμβαση.

Δεν θα αναφέρω τις λεπτομέρειες. Τις ξέρεις.


Αυτό που καταθέτω εδώ για τον όποιον περαστικό καλοπροαίρετο ηλεκτρονικό διαβάτη, είναι ότι η όλη μου εμπειρία, μεταποίησε την πίστη μου εξ ακοής, σε νέο σχήμα δυνάμεως, σε πίστη εξ εμπειρίας!

Αν η προηγούμενη πίστη που είχα μπορούσε να παρομοιαστεί με μικρό φοβισμένο σπουργίτι, αυτό που ένιωθα τώρα εντός μου να φτερουγίζει ήταν τολμηρό, χαρούμενο περιστέρι- μην ήταν και μικρό αετόπουλο;

Ξαφνικά, κατάλαβα την ενθουσιώδη εκείνη έξαψη των αρχαίων εκείνων Μυροφόρων, όταν επιστρέφοντας από τον άδειο τάφο του Κυρίου, μετέδωσαν σ'όλη τη γη, το πυρφόρο και ζείδωρο μήνυμα της Ανάστασης, του Λατρευτού Διδασκάλου και Θεανθρώπου.

Όλα εκείνα τα συγκλονιστικά δευτερόλεπτα στα περίγραψα στην προσωπική επιστολή που σου έστειλα...

Εδώ σήμερα, θα επαναλάβω άοκνα , ότι τώρα πια δεν πιστεύω ότι υπάρχει Θεός.

ΞΕΡΩ ότι ΥΠΑΡΧΕΙ Θεός, που είπε και ο μακαρίτης ο Γιουνγκ.

Μπορώ πια να χοροπηδάω ευτυχισμένη φωνάζοντας στους φίλους μου, τα περιστέρια, το κουνέλι, το χάμστερ, τον παπαγάλο, τα παιδιά μου, γενικώς όλα τα μέλη της οικογένειας και όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους που καθημερινά συναντώ:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΟΣ!
ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ!
ΥΠΆΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ Λ Ο Γ Ο Ι ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ!

Δε με νοιάζει που δεν τους καταλαβαίνω τους λόγους, όπως τους καταλάβαινε ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ή ο όσιος Νικόλαος Καβάσιλας.

Είμαι πολύ μικρή σε δυνατότητες και μέγεθος για να τους κατανοήσω!

Δε με νοιάζει που δεν ξέρω τις απαντήσεις για όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο Χριστός ΖΕΙ , ΑΚΟΥΕΙ τις ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΑΣ, μας αγαπάει και δίνει ΠΑΝΤΟΤΕ απάντηση, είτε την κατανοούμε είτε όχι!

Υπάρχει ο Λόγος του Πατρός και το Πανάγιο Πνεύμα και όλη η επουράνια Ιεραρχία των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων, και Πάντων των Αγίων της Ορθοδοξίας που θριαμβεύει!

Υπεραγία Θεοτόκε, φώτισόν μου το σκότος!

Εκ βάθους καρδίας, σας ευχαριστώ όλους!


Αγαπημένο μου, είμαι παιδιόθεν κοντά στη Μητέρα Εκκλησία, όμως τώρα πια, συνειδητοποίησα με ένα καινούργιο βάθος ότι ό λ α τα υλικά και τα πνευματικά που έχει ο καθένας μας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου
της Πίστεως εξ ακοής και της Πίστεως εξ εμπειρίας, είναι δώρα δικά Του!

Όχι επειδή το αξίζουμε.
- Άπαγε!

Αλλά επειδή απείρως και ανεκφράστως το Πανάγιο Πνεύμα του Τριαδικού Θεού, μας αγαπάει και όταν του γυρεύουμε εμπόνως τη στερέωση στο δύσβατο δρόμο του Πνεύματός Του, μας επιδαψιλεύει, πλουσία παρηγορία!

ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ

45 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την ανάρτηση και για το μπλογκ.

    Όμως να ρωτήσω κάτι?

    Λέτε:
    Υπάρχει ο Λόγος του Πατρός και το Πανάγιο Πνεύμα και όλη η επουράνια Ιεραρχία των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων, και Πάντων των Αγίων της Ορθοδοξίας που θριαμβεύει!

    Ρωτω:
    Όλες οι άλλες θρησκείες κάνουν λάθος?
    Όλος ο υπόλοιπος κόσμος κάνει λάθος εδώ και χιλιετίες, και οι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι οι μόνοι έξυπνοι?

    Καλή συνέχεια : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένε μου φίλε
    ευχαριστώ για την ευγένεια και λυπούμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά ΝΑΙ, ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΛΑΘΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΒΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, με τα κριτήρια τα κοσμικά, ΑΠΛΑ, ΚΡΑΤΑΝΕ, ΕΣΤΩ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΑΚΑΘΑΡΤΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΤΗς ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΡΗΘΗΚΕ...
    Η συζήτηση όμως είναι μεγάλη και ας μην την κάνουμε απόψε...
    Καλό βράδυ...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...όσο κι αν φωνάζεις χρυσαφένια μου, ότι κι αν κάνεις, κανένα δεν θα πείσεις για την ύπαρξη του Θεού που κανείς δεν είδε ποτέ...
    Αν δεν ανοίξει Εκείνος την θύρα της καρδίας στον καθένα, δεν είναι δυνατό να ενστερνιστεί την πίστη από την δική σου εμπειρία, ακόμη κιάν αναστήθηκες από τον τάφο και να το βεβαιώνουν αυτό πολλοί και επίσημοι!
    Μή με ρωτήσεις πώς ανοίγει η θύρα της καρδίας δεν ξέρω...ξέρω όμως, όπως κι ο Ιδιος βεβαιώνει, ότι στέκει και κρούει και περνά από όλους...και δεν του διαφεύγει κανείς!
    Και στον ανώνυμο φίλο θέλω να πώ, πως γιά τον Θεό δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να μάθει τίποτε, άν δεν ερχόταν ο Ιδιος στους ανθρώπους οι οποίοι με λαχτάρα τον προσδοκούσαν όπως φαίνεται και στά αρχαία προ Χριστού, συγγράμματα των σοφών του κόσμου...
    Τίποτε άλλο δεν είναι ο Χριστιανισμός, παρά η διάδοση της "πληροφορίας" από γενιά σε γενιά, της επίσκεψης του Θεού στους ανθρώπους...
    Είδαν οι άνθρωποι τον Θεό έζησαν και μίλησαν μαζί Του, κατανόησαν βαθιά στο DNA τους ότι δεν είναι μόνοι...
    Γεννήθηκε στα πεπρωμμένα της ανθρωπότητας η Ελπίδα! Κι ο ταλαίπωρος θνητός άνθρωπος έγινε πρόσωπο με την αναφορά του πλέον στο Αιώνιο Πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γρηγόρη μου
    σ'ευχαριστώ για την παρατήρηση.
    Μου συμπληρώνεις σοφά την τοποθέτηση...
    Κάποτε είχα και γω την αφέλεια να πιστεύω, ότι αρκεί να βρω τα κατάλληλα συλλογιστικά επιχειρήματα και θα τον πείσω τον απέναντι.
    ΌΜΩς...εις μάτην...
    Η ενέργεια των παθών εμποδίζει την όραση...
    Εάν μη Κύριος διανοίξη τους νοερούς οφθαλμούς, ματαίως ημείς κοπιώμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λες :
    « ...Η προσωπική μου εμπειρία διάσωσης, ήταν σωτηρία από θανάσιμη πτώση με φανερή και... ΧΕΙΡΟ-ΠΙΑΣΤΗ Θεία επέμβαση.
    Δεν θα αναφέρω τις λεπτομέρειες. Τις ξέρεις.
    Αυτό που καταθέτω εδώ για τον όποιον περαστικό καλοπροαίρετο ηλεκτρονικό διαβάτη, είναι ότι η όλη μου εμπειρία, μεταποίησε την πίστη μου εξ ακοής, σε νέο σχήμα δυνάμεως, σε πίστη εξ εμπειρίας!...»

    όμως αυτό που δεν λες, το τι και το πως, ίσως είναι το μόνο που θα είχε αξία για ένα «περαστικό [...] ηλεκτρονικό διαβάτη».

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...θα συμφωνούσα μαζί σου περαστικέ ηλεκτρονικέ διαβάτη αν στο blog αυτό είχαν πρόσβαση μόνο πρόσωπα που έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Άλλως, υπάρχει το ενδεχόμενο να ριφθούν "τα άγια τοις κυσί" διότι όπως γράφουμε παραπάνω η Πίστις είναι Δώρο και χωρίς αυτό δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς τα Θεία συμβεβηκότα!
    Δεν είναι δυνατόν σε κανένα, να δεί οτιδήποτε εάν δεν έχει "μάτια" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο μου ΝΛ
    Απόλυτα δεκτό το σχόλιό σου.
    Το περίμενα να το ακούσω από τους ευφυείς, και προσεκτικούς ...περιπατητικούς φιλο-σόφους της σελίδας.
    Και η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να την αφηγηθώ
    ό λ η την εμπειρία( που την έχω καταγράψει και σε μια προσωπική επιστολή περίπου 30 πληκτρολογημένων σελίδων...)όμως...φτάνοντας σε κείνο το σκηνικό ΤΩΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΗΣ ΘΑΝΑΣΙΜΗΣ ΠΤΩΣΗΣ...- χάριν του οποίου, τώρα, με τη δύναμη του Θεού, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ θα καθόμουνα να με φάνε και τα...λιοντάρια σε κάποια σύγχρονη αρρένα- φτάνοντας εκεί- λέω- αμφιταλαντεύτηκα αν έπρεπε να το περιγράψω.
    Όταν αμφιταλαντεύομαι για κάτι, κάνω και προσευχή σχετική και ζητάω και συμβουλή από πρόσωπο του οποίου σέβομαι πολύ την προσωπικότητα και την επισκιάζουσα-το πρόσωπό του- Χάρη...
    (δεν αναφέρομαι σε ρασοφόρο)
    Λοιπόν...τόσο η προσευχή...όσο και η συμβουλή, μέ έκαναν πάλι να σιωπήσω...γιατί ...και ΝΕΚΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ , ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ,ο Χριστούλης ο ίδιος το είπε και έχει ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ.
    Το κρίνω και από μένα.
    Μου στέλνουν κάποια γεγονότα από το Ιντερνετ, αγιωτικά, εντυπωσιακά.
    Ε , λοιπόν, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ
    ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ,
    ΤΑ διαβάζω ΜΕ ΜΙΣΟ ΑΥΤΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΥΔΙ ΜΙΣΟΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ,
    παρότι την έχω ΨΗΛΑΦΗΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ του Κυρίου της Δόξης.
    Αφού, λοιπόν, και η ίδια είμαι ΤΕΤΟΙΟΣ άπιστος Θωμάς, από κανέναν άλλον δεν επιτρέπεται να έχω απαίτηση, για μή ...ψηλάφηση...
    Επί του θέματος, όταν κάποιος άλλος φίλος με ρώτησε γιατί δεν γράφω εκείνες τις λεπτομέρειες δημόσια, του απάντησα γελώντας,ότι ΤΕΛΙΚΑ, η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ, γίνεται ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΠΟΥ ΤΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ -ΓΙΑ ΣΈΝΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ, μπορεί να ισοδυναμεί με το να δώσεις το Μαργαριτάρι σε χοίρους.
    Και ο ίδιος ο Κύριος, αυτό συμβούλεψε να ΜΗΝ το κάνουμε.
    Ακόμη και για τα ερωτικά μας, βλέπεις, μπορούμε να πούμε τα ΠΡΙΝ, μπορούμε να πούμε τα ΜΕΤΑ, σε μια κολλητή μας, αλλά τα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, τις κρατάμε αιδημόνως, για τον εαυτό μας, χαμογελώντας ενίοτε και...αποβλακωμένα από τη μεγάλη προσωπική μας χαρά...κατά το ρητόν που λέει ότι θέλει η... επί χρήμασιν εκδιδόμενη γυνή να κρυφτεί και η...χαρά δεν την αφήνει!
    (το είπα λίγο...λόγια για να μη με στηλιτεύσει ο Κυπριανός που με κρυφοδιαβάζει...):-)

    Σε ευχαριστώ εκ καρδίας που μου έδωσες την ευκαιρία τη σκέψη μου να την ολοκληρώσω...
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και μια διόρθωση:η λέξη αρένα με ΈΝΑ ρ, γιατί είναι από το λατινικό arena =άμμος.
    Τα δυο μ της άμμου με ...παρέσυραν...:-)
    (ο όφις...πάντα υπάρχει καί ένας όφις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γρηγόρη μου,
    τώρα είδα το σχόλιό σου.
    Όποιος έχει προαίρεση αγαθού Ισραηλίτη, εντός του, θα ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ στον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ χρόνο.

    Το πρόβλημα με όλους εμάς είναι ότι βιαζόμαστε, ότι επιθυμούμε να γίνουν όλα εδώ και τώρα- λες και μπαίνουμε σε ταχυφαγείο, περιφερόμαστε σε τούτο το βίο.
    Το πρόβλημα είναι ότι δεν κατανοούμε τη μεταφυσική αξία της ΥΠΟΜΟΝΗΣ άχρι θανάτου, διότι
    ΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥΤΑΙ ΤΙΣ,
    ΕΑΝ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΘΛΗΣΗ...
    Λοιπόν, όσων τα ονόματα είναι γραμμένα στο Βιβλίο της Ζωής, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή φαίνονται σαν άπιστοι ή ολιγόπιστοι ή και αντίχριστοι, όταν έρθει ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ θα τους ΔΟΘΟΥΝ οι ΟΦΘΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ...

    ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ...και τότε θα δακρύσουν ήσυχα και θα καταλάβουν πόσο μεγάλη και ζεστή, θεία ΑΓΚΑΛΙΑ- τους βαθιά ταλαιπωρημένους
    από την Α-σθένεια της Αμαρτίας-ΟΛΟΥΣ, ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση στο σύνολό της.
    Με εκφράζει απόλυτα. Μόνο που στην περίπτωσή μου, ακόμη και μετά την περιοδική -και εμφανέστατη- θεϊκή παρέμβαση στη ζωή μου, πολλές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να είναι χλιαρός ή -ακόμη χειρότερα- αμφίβολος. Και μετά μονολογώ: Μα τι περισσότερο θέλω στη ζωή μου για να πιστέψω ακράδαντα; (όπως για παράδειγμα δηλώνεις ευθαρσώς και απόλυτα εσύ;).
    Εν πάση περιπτώσει, μετά τη ανάγνωση και των πέντε τμημάτων της ανάρτησής σου, στο μυαλό μου ήρθε ο τίτλος του βιβλίου του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς "Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται"...
    Να είσαι καλά και μακάρι πάντα τέτοιες εμπνεύσεις -και διάθεση να τις μοιραστείς δημόσια ...
    (παρεμπιπτόντως, πρώτη φορά σχολιάζω -γενικώς- ιστολόγιο και με ενθουσιάζει η ιδέα ότι έτσι έχω την ευκαιρία να εκφράσω κάποιες ιδέες μου που -δυστυχώς- δεν έχεις εύκολα πλέον την ευκαιρία να το κάνεις αλλοιώς ...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλτατε Ανώνυμε
    σ'ευχαριστώ για την αγάπη.
    Και γω δεν είχα την παραμικρή σκέψη να φτιάξω ένα μπλογκάκι αλλά...πραγματικά...επειδή ...θύμωσα με έναν ρασοφόρο που κατέβασε(δια της εντολής του) μια επιστολή μου από το μπλογκ φίλου, διότι τη βρήκε...μη αρμόζουσα ως ύφος, και δε φτάνει που την κατέβασε ο φίλος (ενώ εκείνος με είχε παρακαλέσει να τη δώσω για ανέβασμα, αλλά...) μετά, ο φίλος, με παραμύθιαζε κιόλας, λέγοντάς μου κάτι ψέματα με ουρές από δω μέχρι τη ...Λάρισα!

    Θύμωσα, λοιπόν, με τα ψέματα(τα σιχαίνομαι..ΜΠΛΙΑΧ) επειδή δεν τρώω ΤΟΣΟ χόρτο όσο φαίνεται, και είπα:

    -Τέτοιος είσαι κύριε, ρασοφόρε μου;!

    θα ανοίξω και γω τη δική μου σελίδα και θα κρεμάω εκεί, ό,τι... σώβρακα θέλω!

    Αμα πια!

    Πολύ μου τον σκότισες τον...έρωτα!
    :-)
    Ετσι, στην κακή συμπεριφορά του χαζού ρασοφόρου,ΟΦΕΙΛΩ αυτό το μπλογκάκι και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΚΑΡΔΙΑΣ!

    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ! :-)
    ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ, το είπαν και οι αρχαίοι προγόνοι! :-)

    Τώρα(αλλάζω θέμα) ο λόγος που συχνά, χάνουμε αυτή τη στέρεη ελπίδα που οι ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ οι κατά Θεόν, μας δίνουν, είναι διότι το Πνεύμα το Αγιο, ΣΕΒΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ.

    ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

    Αντίθετα, ακριβώς, ενεργούν οι Σκοτεινές Δυνάμεις.

    Αυτές, βάζουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟ των οφθαλμών της ψυχής μας, Ο,ΤΙ ΠΑΓΚΑΚΙΣΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ,ΟΠΟΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ, Η ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ, προκειμένου να μας συντρίψουν -δια των αρνητικών συναισθημάτων- σε μύρια κομμάτια...
    (γράφω σχετικά, σε παλιότερες αναρτήσεις...)

    -Ποιος θα νικήσει;

    Ο στερεούμενος ΔΙΑΡΚΩΣ, δια της εξαγορεύσεως των λογισμών του, ο στερεούμενος υπό αδελφών, ο ΑΕΝΑΩΣ(ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ) προστρέχων στη Χάρη της Κυρίας των Αγίων Αγγέλων, της Ελπίδας και Σωτηρίας του Γένους των ανθρώπων...

    Να εύχεσαι,αγαπημένο μου, για πάσα ψυχή θλιβομένη και καταπονουμένη και το Φοβερόν και Αγιόν Του Όνομα, επικαλουμένη.

    Αυτή την εντολή παρελάβαμε από τους Πατέρες μας...

    Να είσαι πάντα καλά, να μοιραζόμαστε το ψωμάκι των σκέψεων και συναισθημάτων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ποιος θα νικήσει;
    Ο ... ο ΑΕΝΑΩΣ(ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ) προστρέχων στη Χάρη της Κυρίας των Αγίων Αγγέλων, της Ελπίδας και Σωτηρίας του Γένους των ανθρώπων...".
    Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεσαι στην Υπεραγία μας Θεοτόκο.
    Πράγματι, χθες το βράδυ, στους Χαιρετισμούς,ένοιωθα εντονότατα πόσο πολύ
    την έχουμε ανάγκη -για βοήθεια, υποστήριξη, διαμεσολάβηση ...
    Θρακομακεδών
    (παρεπιμπτόντως είμαι ο ανώνυμος του συγκεκριμενου σχολίου που προτιμά, αντί της τελείας ανωνυμίας, τουλάχιστον την υποδήλωση της καταγωγής του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς Θρακομακεδόνα
    πράγματι,ΤΙΠΟΤΑ δεν προστατεύει τόσο τη σκέψη και το συναίσθημά μας, ΟΣΟ η προσευχή...και η συνεχής θεία Μετάληψη- αυτό το πόνημα των Αγίων Νικοδήμου και Μακαρίου ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ, θα έπρεπε να το μελετήσει πολλές φορές ο κάθε ένας που λέει ότι συγκινείται από τη μορφή του Κυρίου Ιησου.
    Και να το ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ, βεβαίως.
    Προσεχώς, αν θα βρω λίγο καιρό -γιατί σήμερα είμαι πολύ πιεσμένη- θα σου εξιστορήσω, πώς αγάπησα τους Χαιρετισμούς στην Παναγία, ενώ μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, τους θεωρούσα... απλά, ως αξιόλογη απλά... φιλολογική...φλυαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λες :
    «Το κρίνω και από μένα.
    Μου στέλνουν κάποια γεγονότα από το Ιντερνετ, αγιωτικά, εντυπωσιακά.
    Ε , λοιπόν, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ
    ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ,
    ΤΑ διαβάζω ΜΕ ΜΙΣΟ ΑΥΤΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΥΔΙ ΜΙΣΟΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ,
    παρότι την έχω ΨΗΛΑΦΗΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ του Κυρίου της Δόξης.
    Αφού, λοιπόν, και η ίδια είμαι ΤΕΤΟΙΟΣ άπιστος Θωμάς, από κανέναν άλλον δεν επιτρέπεται να έχω απαίτηση, για μή ...ψηλάφηση...»

    Κι αυτή τη στιγμή, όπως καταλαβαίνεις, εγώ είμαι στη θέση αυτού που διαβάζει «...ΜΕ ΜΙΣΟ ΑΥΤΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΥΔΙ ΜΙΣΟΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ...». Ο καθένας βέβαια δικαιούται να γράφει, (ή να μη γράφει), ότι του (δεν) του αρέσει. Περίμενα όμως κάτι περισσότερο για να μπορέσω να δικαιολογήσω και να συνδέσω τα πριν και μετά, που διηγείσαι. Έμεινα όμως με την όρεξη.

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς ΝΛ
    αν με κάποιο τρόπο μπορούσα να είχα μια προσωπική επικοινωνία μαζί σου, να ακούσω τη φωνή σου, να δω την έκφραση σου, μπορεί να σου έλεγα και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, αγαπημένο μου.

    Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με την απόφαση να ξαναπληκτρολογήσω και τις 30 σελίδες εκείνης της εμπειρίας μου, όμως...κάτι με σταμάτησε ...
    Σκέφτηκα πάλι ότι έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία το να ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ.

    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Π Ω Σ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΒΙΟ ΜΟΥ, ό,τι και να καταθέσω ως ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ως λήρος ανόητης γυναίκας, μπορεί να φανεί στην εκλεπτυσμένη σου διάνοια...

    Συχώρεσέ με που σε άφησα με την ...όρεξη αλλά και αυτό, ενίοτε, είναι προτιμότερο από ένα αίσθημα κόρου...
    Πάντως να είσαι βέβαιος, ότι όποιος ψάχνει για την Αλήθεια, κάποια μέρα, μέσα από απίστευτα σκηνικά, θα συναντηθεί με το Φως Της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. « ...Η προσωπική μου εμπειρία διάσωσης, ήταν σωτηρία από θανάσιμη πτώση με φανερή και... ΧΕΙΡΟ-ΠΙΑΣΤΗ Θεία επέμβαση.
    Δεν θα αναφέρω τις λεπτομέρειες. Τις ξέρεις.
    Εγω δεν τις ξέρω.
    Πρεπει να γράψεις 30 σελίδες δεν μπορείς να πεις σε 30 γραμμες λίγο να καταλάβουμε περι τινος πρόκειται.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημένη μου Μαρίνα τα εξήγησα στο ΝΛ...
    Συχώρεσέ με που δεν μπορώ να σου λύσω την απορία...και σίγουρα δεν θα είναι η μόνη απορία που θα σου μείνει άλυτη...
    Εδώ, ο καθένας εξομολογείται ό,τι νομίζει ότι μπορεί να εξομολογηθεί.
    Υπάρχουν αυτοί ακούν και καταλαβαίνουν.
    Υπάρχουν και αυτοί που ακούνε και βρίζουν.
    Τις προάλλες μου μίλησε πολύ άσχημα ένας κυριούλης λέγοντάς μου για κάποια εμπειρία του πατέρα μου, που ανέφερα εδώ, ότι τη φαντάστηκα!
    Λοιπόν, επειδή δεν είναι όλα τα μάτια που διαβάζουν τα ίδια, δεν θα γράψω τίποτα περισσότερο.
    Αυτά πάντα με αγάπη, περιστεράκι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αδελφή εν Κυρίω Σαλογραία μας.
    Ωραία τα λες και με το θέμα των τελείως προσωπικών σου εμπειριών. Μάλιστα προσωπικά ακόμη και στον πνευματικό μου αμφιταλαντεύομαι να τις περιγράψω. Φοβιτσιάρης που είμαι, έ; Μου είχε πει πως πρέπει να τις λέω για να ενισχύουμε ο ένας τον άλλο στον αγώνα. Καταλαβαίνω πως εννοούσε βέβαια με διάκριση, όχι όπου νάναι, όπως και σύ λες. Βρε, τους δικούς σου πάρε του στενού οικογενειακού κύκλου, πήγαινε να τους τις πεις και τα λέμε.
    Επίσης βιώνω και αυτό που λες, πως βλέπεις με καχυποψία του οιουδήποτε, μη καταξιωμένου στην ψυχή σου, τις εμπειρίες. Είναι κι αυτό που λένε πως η σοφία του Θεού πέραν ενός σημείου, δε μεταδίδεται με τα λόγια.
    Έλα και καλή επανιμειλαντάμωση αδελφούλα.

    @ Μαρίνα. Δεν πρέπει να είσαι η Μαρίνα που γράφεις και στο Ζωντανό Ιστολόγιο, έτσι δεν είναι; Συγχώρα με, αλλ αυτή δε φαίνεται τόσο πιεστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ μου 777
    πρόκειται για δυο ξεχωριστά πράγματα:
    Το ένα είναι η εμπειρία και το άλλο είναι
    η ε ρ μ η ν ε ί α της.
    Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά εύκολο να χάσουμε το μπούσουλα με το θέμα της
    ε ρ μ η ν ε ί α ς- ειδικά στη σημερινή εποχή που χάθηκαν οι γνήσιοι ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλός διαχωρισμός, μ άρεσε.
    Δηλαδή εννοείς και εμάς αν είναι έτσι, γιατί μπορεί και να είναι εκ του πονηρού, τίποτε ψευτοεμφάνειες και κάτι τέτοια λοιπόν.
    Ας προσέχουμε αδελφή τότε.
    Τώρα κάτι άλλο,συνηθίζω να γράφω στον πληθυντικό, όταν συνειδητοποίησα πως σου έγραψα ξαφνικά στον ενικό.
    Ξέρω πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αφορά εμένα τον ίδιο και απλά το αναφέρω.
    Ποιός είναι ο Λιούις, αν επιτρέπεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πω,πω βρε παιδάκια!ζείτε μέσα σε διαρκές θαύμα!μα τι λατρείες,τι αγάπες,τι αγκαλιές...σαν ερωτικός παροξυσμός μου ακούγεται,μετά την ηλικία των εξήντα κ τόσο..μα τέλος πάντων πού την βρήκατε αυτήν την Ορθοδοξία;τόσο χύμα; τόσον "εύκολη"; τέτοια "χαρά";καλύτερα να μην προχωρήσω σε ψυχολογική ανάγνωση, κυρία σαλογραία,γιατί μάλλον έχεις κουφαθεί από την πολλή σου χαρά..άντε κ καλή συνέχεια Μ.Σαρακοστής,με πολλή χαρούμενη λατρευτική μετάνοια κ πλημμύρα καυτών σαρακοστιανών δακρύων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. « ... Το ένα είναι η εμπειρία και το άλλο είναι
    η ε ρ μ η ν ε ί α της. ...»

    Τώρα αυτό κάτι (ή καλύτερα κάποιον)μου θύμισε !
    Μήπως όμως αυτό το εφαρμόζουμε (κάποιοι) επιλεκτικά, όπου μας συμφέρει;

    ΝΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ανωνυμε 777 η ιδια είμαι. Άλλες φορές κακιά κι άλλες καλη. Αλλες απότομη κι άλλες γλυκιά. Ετσι είμαι. Δεν ηθελα να πιεσω την σαλογραία την καλή πάντως. Ηθελα απλά μια ιστορία. Τρελαίνομαι για ιστορίες και συνήθως τις πιστεύω και παίρνω θάρρος και δύναμη.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλη μου σαλογραία,να΄ναι ευλόγημένο, όπως έλεγε η γιαγιά μου η καλογραία.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προσπαθω να σας απαντήσω σε όλους αλλά δεν τα ανεβάζει ολο χάνετΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε 777 ο ΛΙΟΎΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ , ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ...και ναι...αναφέρομαι στον τεράστιο κίνδυνο της ΠΛΑΝΗΣ...ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ, ΑΠΛΑΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ...ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥΣ ΤΗς ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΥΦΛΑ ΨΆΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΜΑς ΧΛΕΥΑΖΕΙ, ΕΧΩ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΟΘΕΙ,ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ.
    ΦΙΛΆΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΠΡΟΣ ΝΛ πΟΥ ΌΛΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΣΕΛΙΔΑ...ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΌΤΙ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΤΗς ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΠΕΙΔΉ ΑΝ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗ, Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΈΛΕΙ, Ο ΠΑΘΏΝ...
    Λοιπόν...οταν είπα σε κάποιο φίλο οικονομολόγο την εμπειρία ΜΟΥ, ΑΥΤΟΣ ΕΠΕΜΕΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΌΤΙ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ!
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ...Ο Λ Α ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ Π Ρ Ο Α Ι Ρ Ε Σ Η ς ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΚ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ...ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΝΕΒΆΣΩ ΚΑι την ερωτησή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΝΛ
    ( ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ...)
    Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Α Ν Δ Ε Ν ΘΕΛΕΙ...
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΘΟΝΕΡΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΟΣ...ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ...
    ΟΣΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο Λ Α ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ
    Π Ρ Ο Α Ι Ρ Ε Σ Η Σ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΟΦΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΚ, ΜΑΤΑΙΩς ΚΟΠΙΩΜΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συμφωνούμε για την υποκειμενικότητα στην ερμηνεία, κι ακόμη στον καθοριστικό ρόλο της προαίρεσης στην πρόσληψη της εμπειρίας. Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται στην όχι σπάνια σύγχυση ανάμεσα στην πραγματική εμπειρία και στην περίπτωση να πείθει κανείς τον εαυτό του ότι είχε κάποια εμπειρία. Όχι λίγοι ταλαιπωρούνται από υποτιθέμενες φανταστικές εμπειρίες. Κι όσο για τον απλανή πνευματικό οδηγό, άστο καλύτερα. Αυτοί που υπάρχουν, αν και όπου υπάρχουν, πόσους νομίζεις από τους ανθρώπους αρκούν για να καθοδηγήσουν; Οι πιο πολλοί καλούνται να βρουν το δρόμο τους μόνοι τους. Κι ίσως νάναι και καλύτερα να ψάχνεις μόνος σου και να το ξέρεις ότι είσαι μόνος σου, παρά να βασίζεσαι σε κάποιον που νομίζεις ότι αξίζει να τον εμπιστευθείς ενώ εκείνος δεν αρκεί να καθοδηγήσει ούτε τον εαυτό του.

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. NL
    OLO APANTAW KAI OLO XANETAI H APANTHSH...META THN PEMPTH ISWS TA KATAFERW...OLO XANETAI H SYNDESH MOLIS PAW NA STEILW THN APANTHSH...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μαρίνα ευχαριστώ για την ενημέρωση,
    Καλά πως και βγήκες έτσι εσύ, βρε παιδάκι μου; Μια έτσι, μιά αλλιώς... Είδες λοιπόν αγαπητή Μαρίνα πόσο αφελής είμαι(ανήρ γαρ) και πραγματικά, όπως μου αρέσει να κτίζω ένα μύθο για μένα, έτσι φαντάστηκα και σένα μέσα απ τις θαυμάσιες τοποθετήσεις σου στο "Ζωντανό....". Μακριά είναι η θεωρία απ την πράξη, έτσι; Ο Θεός να μας λυπηθεί λέω κάθε φορά και ξεχνάω να λυπάμαι τον εαυτό μου εγώ πιο πριν.
    Καληνύχτα εν Κυρίω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητή Σαλογραία.
    ευχαριστώ για την ενημέρωση περί Λούις.
    Ναι, ναι ωραία λοιπόν το τοποθέτησες το θέμα, αλλά καλά να πάθεις με τον οικονομολόγο. Πως θα μάθαινες.
    Καληνύχτα εν Κυρίω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αδελφή Μαρίνα ξέχασα, ευχαριστούμε πολύ ιδιαίτερα και για τις τοποθετήσεις στο Περί ημών, του Ζωντανού..... #162 & #165. Το εννοώ και θεωρούσα τον εαυτό μου αρκετά διαβασμένο. ¨Αλλη μια ψευδαίσθηση που είχα...

    Μ αρέσει αυτό που ζητάς με το "εύχου"
    Επί τη ευκαιρία λοιπόν, θα ήθελα να πάρω μια απάντηση, αν είναι θέλημα και Θεού βέβαια, με κάποιο τρόπο, στο εξής:
    Υπάρχει πνευματικός γέροντας εξαιρετικός, καθ ομολογία γενική και προσωπική μου, ο οποίος ισχυρίζεται, πως οι δικές μας οι ευχές δεν πιάνουν. Και πως είναι έπαρση, ή οδηγεί ευκολότατα σ αυτήν, το να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, πως με τη δική μας προσευχή ευεργετήθηκε κάποιος. Μόνο οι ιερείς είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν κάτι τέτοιο και το κάνουν καλώς, ιδίως στην προσκομιδή.
    Με προβλημάτισε ιδιαίτερα, διότι με ενθουσιασμό είχα ακολουθήσει τις προτροπές του Π. Πορφυρίου, εξ ενός των βιβλίων του, περί του να το πούμε στην Παναγία και Αυτή θα προστρέξει αμέσως.
    Η αναφορά αυτού στον Γέροντα και στο ότι σ αυτή την περίπτωση άραγε, δεν είναι που αποφεύγουμε την παγίδα της έπαρσης, αφού το αναθέτουμε στην Παναγία μας, δεν επιτελούμε εμείς οι ίδιοι κάτι με δική μας ικανότητα, η απάντηση πάλι ήταν πως κι αυτό δεν επιτρέπεται.
    Υποθέτω, πως η πρώτη απάντηση που θα λάμβανα θα ήταν μάλλον, η περί υπερβολής εκ μέρους του Γέροντα. Ωστόσο, συγχώρα με θα ήθελα έτσι κάτι πιο τεκμηριωμένο, ει δυνατόν, μια και για να ομολογήσω και την αμαρτία μου, το περί υπερβολής το κάλυψα ήδη μόνος μου.....

    Ο Θεός μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Προς 777
    ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΕς ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ...ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ...ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. ΠΟΛΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
    Α Κ Ο Υ Ε Ι Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ...ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΕΚΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΔΙΟΤΙ ΠΑΣΑ ΔΟΣΙΣ ΑΓΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΝ ΔΩΡΗΜΑ ΤΕΛΕΙΟΝ ΑΝΩΘΕΝ ΕΣΤΙ ΚΑΤΑΒΑΙΝΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν ξερω γιατί το λεει αυτο ο γεροντας. Με τον καλο λογισμο ίσως να εννοεί , αν προσευχηθείς για καποιον και πραγματοποιηθεί το αίτημα σου, μη σκεφτεις ότι πραγματοποιηθηκε απο την δική σου προσευχή, αλλά εξαιτίας της αγάπης του Θεού, των προσευχών και άλλων αδερφών , την καλοσύνη που κρυβει μεσα του αυτος για τον οποιο προσευχήθηκες, για να μην το πάρεις πάνω σου.
    Φυσικά κι εγω ξέρω ότι η μνημόνευσει ονομάτων στην προσκομιδη έχει μεγάλη αξία. Αλλά κι αυτή πως θα γίνει , δεν πρέπι πάλι έυ να νιαστείς; Να κοπιάσεις; Να ετοιμάσεις πρόσφορο και νάμα να γράψεις τα ονόματα να τα φέρεις στην εκκλησία; Και μόνο η διαδικασία δεν είναι προσευχή;
    Εχω ακούσει το αντίθετο , ένας πολύ καλός ιερεας μας "μάλωνε" γιατί την ώρα του όρθρου "χαζεύαμε" αναπαυμένες ότι για τους συζύγους και τα παιδιά μας προσεύχεται ο παπας, αφού του είχαμε δωσει τα ονόματα. Μαλιστα μας συμβούλευε να γράφουμε ξανά και ξανα τα ονόματα και να μην τα τυπώνουμε π.χ. στον υπολογιστη ή να τα βγάζουμε φωτοτυπία για να κοπιάζουμε λιγουλάκι γι'αυτους που αγαπάμε και θέλουμε την προσευχή της εκκλησίας.
    Αν πάρω αυτολεξη τα λόγια του δικού σου ιερέα θα τον έβγαζα off.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι να σας πω. Ναι είναι περίεργο.
    Αυτό που λες, το να μη σκεφτείς ότι το έκανες εσύ, αλλά η αγάπη του Θεού, ναι είναι καταλυτικό.
    Ϊσως παίζει ρόλο και το τι βλέπει ο Ιερέας. Ίσως να διαγιγνώσκει τάση προς έπαρση και ...
    Προς το παρόν πάντως και μέχρι να λάβω διαφορετικότερη, ή πληρέστερη πληροφορία, αρκούμε σ αυτά. Ευχαριστώ προς το παρόν, λοιπόν.
    Είμαι και τεμπέλης, γιατί διαβάζουμε, πως αν θέλεις να μάθεις, ή να ξεδιαλύνεις κάτι, προσεύχου και σε ανύποπτο χρόνο θα σου δοθεί η πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λοιπόν ψάχνοντας τα κιτάπια μου, βρήκα πως είχε ο Γέροντας πει, πως οι προσευχές ανήκουν στο Άγιο άνθρωπο και στον Ιερέα στο χώρο του Ιερού θυσιαστηρίου.
    Διερωτάται, άραγε γινόμαστε εμείς εντολοδότες κι ο Θεός εντολοδόχος; Που σημαίνει, αυτό που συχνά λέμε, μήπως ο Θεός δε γνωρίζει τι χρειάζεται ο καθένας μας;
    Εμείς πρέπει να λέμε ανά πάσα στιγμή: «γεννηθήτω το θέλημά σου Κύριε».
    Μόνον αν ο Θεός μας χαριτώσει και με προσευχή, τότε εντάξει.
    Είχα σημειώσει επίσης, πως ο Πάτερ εν γένει, εναντιώνεται στους σύγχρονους πατέρες που διακηρύττουν δογματικές μη αλήθειες, μη σύμφωνες με την Αγία Γραφή.

    Βέβαια τώρα που το σκέπτομαι, εδώ ο ίδιος ο Κύριος προσευχόμενος στον κήπο της Γεσθημανή, δεν είναι που είπε "...απελθέτω το ποτήριο τούτο, πλήν ας γίνει το θέλημά σου...."; Δηλαδή με την εξουσία που είχε και πάλι αιτήθηκε στον Πατέρα. Πόσο μάλλον εμείς.
    Επίσης δεν είναι που μας λέει "...ζητείτε και θα σας δοθεί";
    Είναι λίγο περίεργα και δε φαίνεται εύκολη η διάκριση στο πότε τελικά είμαι χαριτωμένος για προσευχή, ή σε ποιά περίπτωση ας πούμε δεν καταντά απρέπεια ένα αίτημα και στο πόσο δίκιο έχει ο παππούλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπητέ 777
    μου θέτεις ερωτήματα για...προχωρημένους...
    Περιμένω κάποιον να δώσει χείρα βοηθείας...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο ΝΛ ΕΓΡΑΨΕ:Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται στην όχι σπάνια σύγχυση ανάμεσα στην πραγματική εμπειρία και στην περίπτωση να πείθει κανείς τον εαυτό του ότι είχε κάποια εμπειρία. Όχι λίγοι ταλαιπωρούνται από υποτιθέμενες φανταστικές εμπειρίες.
    ΠΆΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ, ΕΓΡΑΨΑ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕ ΈΞΩ...
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ...ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΟΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ, ΚΑΜΠΟΣΕς ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΥΠΕΡ-ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ.
    Εκρατήθησαν οι οφθαλμοί μου, προς καιρόν, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΩ το...λαλά της Αρκούδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όταν κάποιος, όπως εσύ αγαπητή Σαλογραία, σου διηγείται μια εμπειρία του, είναι το λιγότερο θράσος και αυθάδεια να του πεις ότι ονειρεύεται ή ότι δεν ξέρει τι του γίνεται. Απ' την άλλη, είναι επίσης αφέλεια να αποδέχεσαι έτσι, χωρίς άλλη επιφύλαξη όσα ο άλλος ομολογεί ως «εμπειρίες» του. Εδώ πολλοί ψεύδονται ακόμη και για φανερά γεγονότα. Γι αυτό κρατάω αυτά που λες, ίσως (κι εύχομαι) νάχεις δίκιο. Προ το παρόν όμως δεν μπορώ να τα προσυπογράψω.Έχει όμως κι ο καιρός γυρίσματα.

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητε εν χριστω αδελφε-η 777 διαβασα τα κειενα σου και νομιζω πως μπορω να σου απαντησω συνφωνα με τις δικες μου εμπειριες αν και ανηκω στη γεναια των 40ρηδων...και για να τα βαλουμε στη σειρα ----η προσευχη ειναι επικοινωνια ανθρωπου και θεου ---ο θεος προγνωριζει τι θαγινει με μια ψυχη αλλα δεν προοριζει οτι αυτη η ψυχη θα πραξει τελικα ετσι.Το θελημα του θεου το βασικο για ολον τον κοσμο ειναι η σωτηρια με οποιο τιμημα.Αν τοτιμημα ειναι να φυγουμε απο αυτη την ζωη με ανιατη ασθενεια η με καποιοατυχημα η με πνιγμο η ξαφνικα στον υπνο μας η με χυσημο του αιματος για την πιστη αυτο ειναι το θελημα και αυτο το τιμημα εμεις θα πρεπει να κανουμε υπακοη σε αυτο το θελημα και σε αυτο το τιμημα διοτι προσεξε ο πονος ειναι ενα μυστηριο του θεου που ολοι διαμαρτυρομαστε και λεμε ΄΄γιατι να μου συμβει εμενα αυτο θεε μου;'' αν δεν γινει ο πονος μια δευτερα φυσις ολοι θα αναρωτιωμαστε αυτο το τεραστειο ''γιατι'' ο πονος ειναι αγαπητικο γεγονος....οπως οταν εχεις μια κοπελια και σου κανει κογξες σε στυνει στα ραντεβου,σου μιλαει αποτομα,σε παιδευει και σε σταυρωνει αυτο σου δημιουργει πονο και μετεπειτα νταλκα και μετεπειτα περισσοτερα αισθηματα αγαπης.....ετσι και ο πονος ο καθε ειδους της ζωης εχει νταλκα εχει αγαπη εχει αισθηματα γιατι ομως ποναω δεν αναρωτιεσαι ; ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΣΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΓΑΠΑΣ [διοτι απο αγαπη τα εκανες ολα αυτα] και στο τελος αορατως λαμβανεις και την ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-----ΔΕΣ ΠΟΣΕΣ ΑΡΕΤΕΣ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ---[μιλαμε για αρρωστιες,στενοχωριες,βασανα και θλιψεις ετσι;] ΔΟΥΛΕΨΕς ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΜΟΝΗ///ΠΙΣΤΗ///ΕΛΠΙΔΑ///ΑΓΑΠΗ///ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ///ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ/// θα μου πεις και τι με αυτο με αυτο ομοιαζεις με τον θεο και σε κανει κατα χαριν θεο και οταν με το καλο φυγεις απο αυτη τη ζωη θα αναπαυεσαι αιωνιως μαζι του και φυσικα ο ανθρωπος εχει το κατ εικονα του θεου ---το καθ ομοιωσιν πρεπει να το αποκτησει με τον αγωνα του. τωρα καποιες φορες το θελημα του θεου διακοπτεται λεγει ο γερων ιωσηφ σπηλαιωτης στο βιβλιο ''εκφρασις μοναχικης εμπειριας'' απο το θελημα του ανθρωπου για δικους του λογους οταν παρεις τη μηχανη και πας και στουκαρεις δεν θα φταιει ο Θεος εσυ που δεν προφυλαξες τον εαυτον σου φταις οταν παρεις ναρκωτικα και θες να ζεις με αυτα δεν φταιει ο θεος εσυ θες να αυτοκτωνησεις οταν αποφασισεις να πεσεις απο το μπαλκονι δεν φταιει ο θεος εσυ θελεις να πεθανεις οπωτε ο θεος σεβεται την γνωμη σου και σου λεγει ο.κ εισαι ελευθερος...''υπομενων υπεμεινα τον κυριον''ξερεις τι σημαινει ''μπορεις να αντεξεις τον θεο; ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕς ΔΕΝ ΛΕς ''ΘΕΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ'' σημαινει κανω υπομονη να αντεξω το αγαπητικο σχεδιο του θεου πανω μου....ο,τι και αν ειναι αυτο.Ο Θεος δεν σου δινει παραπανω απο αυτο που μπορεις να αντεξεις βασει αυτου αν σου τυχει κατι στη ζωη βαλε καλο λογισμο και πες στον εαυτον σου '''εφοσον ο θεος δεν μπορει να μου δωσει παραπανω απο αυτο που μπορω να αντεξω αραγε αυτο που μουδωσε μπορω να το αντεξω αραγε πρεπει να κανω υπακοη σο αγαπητικο σχεδιο του θεου επανω μου και αραγε με αυτο το σχεδιο θα εργαστω αρετες για να ομοιασω με τον θεο και να αγιαστω και εγω ...''καταλαβες φιλε-η 777 τι τρεχει με το θελημα του θεου; Πολλοι ανθρωποι πονανε και τα βαζουν με τον θεο πρεπει να γινει δευτερα φυσις η θλιψη στη ζωη μας για το δικο μας το καλο επισης εχοντας κατα νουν πως ο ανθρωπος δεν ειναι αφθαρτος ειναι απο υλη απο χωμα απο πνευμα και φλεγμα οπως λεγει και ο γερων ιωσηφ.Και να μην ηθελες να μαρτυρησεις αφου εισαι γηινος θα εχεις φθορα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πηνελόπη
    μας βάζεις δύσκολα αλλά...μιλάς Ορθόδοξα...
    πλην...ο καθένας διαλέγει ό,τι μπορεί...όσο αντέχει...
    Εχω τη σκύλα μου χειρουργημένη...ευχηθείτε μου να γίνει καλά το καημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ ΝΛ
    ένα συγγενικό μου πρόσωπο που μου έχει μεγάλη αγάπη και εκτίμηση μου το είπε, διότι...δεν άντεξε αυτό που άκουσε. Είναι πολύ όρθολογιστής για να το αντέξει...όμως δεν τον παρεξηγώ... και γω είχα ειρωνευτεί κάτι ανάλογο και πολυ λιγότερο εντυπωσιακό...εφόσον κορόιδεψα, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΘΑ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝΕ, ΔΙΟΤΙ Ο,ΤΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ
    Ο Λ Α ανεξαιρέτως τα συμβάντα, μας γίνονται για ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ...
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ...ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ...
    Γι αυτό και η εικόνα του ΧΡιστού στον τάφο, ονομάζεται Η ΑΚΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ...ΕΠΕΙΔΗ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΗΣΟΥΣ, ΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΤΩΝ ΘΝΗΤΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΤΑΠΕΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΠΩΤΑΤΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ;-) Ξαναδιαβάζοντας μετά από καιρό τις αναρτήσεις μου
    έχω να πω ότι το τι συνέβη στο Αρχαίο Ωδείο, το έχω γράψει λετπομερώς στον τότε Θεοφιλέστατο και νυν Σεβασμιώτατο Κυπριανό της Ιεράς Μονής Κυπριανού και Ιουστίνης στη Φυλή.
    Υπάρχει στο αρχείο της Αλληλογραφίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή