Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο μοναδικός άγιος έρωτας της Μακαρίας Ξένης...



Μπαίνοντας χτες στο ωραίο ιστολόγιο του Προσκυνητή, αλίευσα αυτή τη φωτογραφία του αγάλματος μια Ρωσίδας αγίας που έζησε και πέθανε στις αρχές του 19 αιώνα, στην Αγία Πετρούπολη.
Πρόκειται για την Ξένη Γρηγκόριεβνα, γυναίκα του συνταγματάρχη και πρωτοψάλτη στην τσαρική αυλή, Αντρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ.

Το αγαλματάκι -δεν ξέρω ποιος λαικός τεχνίτης το έκανε- σίγουρα δεν αποδίδει τίποτα από την εσωτερική αίγλη και ωραιότητα που κοσμούσε την ψυχή αυτής της Οσίας Μητέρας.

Γιατί θυμήθηκα σήμερα την υπέροχη αυτή γυναίκα;
Να σου πώ, αγαπημένο μου.
Τη θυμήθηκα διότι λυπάμαι τα κακόμοιρα τα καημένα παιδάκια που βομβαρδίζονται με αηδίες περί έρωτος και περί της ημέρας του έρωτος, προκειμένου οι ευφυείς έμποροι, να βελτιώνουν τα οικονομικά τους.

Σε αυτά τα χάλια, μας έχουνε καταντήσει οι δαιμόνοι.

Μάλιστα. Ημέρα του έρωτος σου λέει.

Και ακριβώς έτσι την έχουμε καταντήσει την υπόθεση.

Να βαστάει ο έρωτας μια μέρα το πολύ όλο κι όλο...


-Μ'αγαπάς;ρωτάει η χαζή παιδούλα, που γουστάρει παραμύθι κάτω από την ανθισμένη λεμονιά.
-Για πάντα θα σ'αγαπώ, της απαντάει ο ξύπνιος νεαρός.
Και όταν λέει για πάντα, εννοεί το πολύ ένα εικοσιτετράωρο!

-Μικρός χρόνος σου φαίνεται εσένα το εικοσιτετράωρο;


-Για τη μύγα που όλη της η ζωή, κρατάει 24 ώρες, πραγματικά, είναι χρόνος τεράστιος!

Ένα 24ωρο νταβαντούρι έχει καταντήσει η ερωτική σχέση των ανθρώπων.

Ένα κάτι σαν ταχυφαγείο, ένα κάτι σαν ...ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώστε!

Η απόλυτη απαξίωση δηλαδή.

Γι αυτό και λένε τα έρμα τα αγόρια:
-Αποκλείεται να παντρευτώ!
-Γιατί να παντρευτώ;
-Για να έχει τους μύριους γκόμενους μόλις σε κάτι της χαλάσω τη χάρη;

Και λένε τα πρακτικά τα κορίτσια:

-Γιατί να πάρω φτωχό και καλό παλικάρι;

Ας πάρω πλούσιο έστω και γερασμένο... παλικάρι, τουλάχιστον μόλις μου περάσει ο έρωτας να μου μείνουνε τα λεφτά, να περνάω με άνεση τη ζωή μου!

Αυτό είναι, το σημερινό σκηνικό, ευλαβικέ μου αναγνώστη.
Τα βλέπεις εσύ, τα βλέπω και γω η γραία και μας σηκώνεται η τρίχα κάγκελο!

Και ξαφνικά, μπαίνω στο μπλογκάκι του Προσκυνητή και βλέπω αναφορά σε αυτή την άγνωστη σε πολλούς, σπουδαία γυναίκα, την Ξένη.
Τη γυναίκα του συνταγματάρχη.
Που παντρεύτηκε νέα και όμορφη.
Που είχε την αγάπη του άντρα της, την τιμή των συμπολιτών της και την οικονομική της την άνεση. Δεν πρόλαβε να κάνει παιδιά.Και ενώ ήταν ακόμα φρεσκοπαντρεμένη μες στη χαρά τη μεγάλη, ξαφνικά, εκεί επάνω σε ένα φαγοπότι το έπαθε το έμφραγμα ο συνταγματάρχης.
Και άφησε την Ξένη, 26 ετών χήρα να θρηνεί και να κόοοπτεται!
Και μετά το θρήνο -τρελάθηκε από τον πόνο... είπαν οι γνωστοί και οι φίλοι, όταν μοίρασε όλη της την περιουσία στους φτωχούς,και το σπίτι της το δώρισε στην καλύτερή της φίλη-φορώντας τη στρατιωτική στολή του άντρα της, έμεινε από επιλογή της άστεγη και πάμφτωχη, στους δρομους της Αγίας Ρωσίας, στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, επί 45 συναπτά έτη, αγωνιζόμενη-κατ'επίφασιν τρελή, με τα μυαλά τετρακόσια όπως απεφάνθη η επιτροπή που τότε την έλεγξε- με αδιάλειπτη προσευχή και νηστεία και αγρυπνία, υπέρ της ψυχής εκείνου που αγάπησε- υπέρ των ψυχών, όλων των θλιβομένων και καταπονουμένων ανθρώπων.
Στην αρχή, οι συγκαιρινοί της, την έβριζαν, την κορόιδευαν, την πετροβολούσαν...εκείνη επέμενε στο δρόμο της μοναξιάς της ολοκληρωτικής ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ, για χάρη εκείνου που αγάπησε.

Και ο Θεός τη δόξασε για την άκρα ταπείνωσή της, για την άκρα αγάπη της...για το πένθος το κατά ΧΡιστόν το απαραμύθητο.

Και της δόθηκε, ΑγιοΠνευματικό χάρισμα προορατικό και χάρισμα ιαμάτων, ενώ ζούσε ακόμη.
Πέθανε ειρηνικά, καθώς προσευχόταν, στο νεκροταφείο που ήταν θαμμένος ο άντρας της.

Αυτή υπήρξε με δυο λόγια η Μακαρία Μητέρα Ξένη η δια ΧΡιστόν Σαλή, που η Ορθόδοξη Εκκλησία την εορτάζει μαζί με την αγία Ξένη την αρχαία, στις 24 Ιανουαρίου.

Και ερωτώ:
Ποια σημερινή κυρία από αυτές που ξεσαλώνουν στα μπουζούκια -για τον έρωτα του εικοσιτετράωρου- ακούγοντας νταλκαδιάρικα άσματα, μπορεί να συγκριθεί μαζί της;
Καμία!

Αυτός μόνος, ήταν έρωτας παιδιάαααα!

Αυτός!

Της Μακαρίας Άγίας ΞΈΝΗς.

Ας έχουμε τις πρεσβείες της.

Είθε να φωτιστούμε δια των ευλογημένων ευχών της.

Όλα τα άλλα και ο άγιος Βαλεντίνος σας, δεν είναι παρά χάντρες ψεύτικες, κατάλληλες μόνο για φτηνιάρικα πανηγύρια!

ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ

34 σχόλια:

  1. Καλή μου Σαλογραία,

    με συγκίνησες πολύ με το θέμα σου, μα ακόμα περισσότερο με συγκίνησε η ΣΥΝΕΠΕΙΑ!!! ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, που ενώ θα μπορούσε να ξαναπαντρευτεί μια και έμεινε χήρα διότι ο δεύτερος και τρίτος γάμος για την περίπτωση της χηρείας θεσπίστηκε βασικά (άλλο που μετά μπήκαν στη μέση και τα διαζύγια και έγινε της επι χρήμασιν διαζευμένης γυναικός...το κιγκλίδωμα...), έμεινε επί 45 ολόκληρα χρόνια!!! αγωνιζόμενη και προσευχόμενη υπέρ της ψυχής εκείνου που αγάπησε...

    Αυτός είναι Έρωτας μωρέ! Αληθινός, Μοναδικός Έρωτας!!!



    Αναρωτιέμαι όμως, γιατί σήμερα οι γυναίκες, ενώ λένε μεγάλα λόγια ερωτικά, γιατί μετά από λίγο παρατάνε τους άντρες τους και τρέχουνε με καινούργιους έρωτες στην κατηφόρα;

    Γιατί είναι ΤΟΣΟ ΑΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ...;;;

    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για σου Σαλογραία πάντα στην επικαιρότητα καλή
    μου έχεις δίκιο στα λεγόμενά σου.
    Και οι γυναικούλες παρασύρεστε εύκολα, πολλοί εύκολα λες και αυτή η μέρα νύχτα είναι μόνο για την αγάπη.
    Φως Ιλαρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φωτάκι μου σ'ευχαριστώ...
    Ναι οι μαύρες οι γυναίκες!
    Με τα μυαλά μας.... μπιρίμπα παίζουνε συχνά, οι δαιμόνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Δ.
    Σε αυτό το ερώτημα ας μας απαντήσει κανένας κύριος, αν ξέρει...
    Άβυσσος! Της γυναίκας η καρδιά είναι μια Αβυσσος!
    Πότε η Κόλαση και πότε ο Παράδεισος που λέει και το λαικόν άσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομιζω πως,η απαντηση ειναι ενας δρομος που αφορα την παιδεια της ζωης μας και συναρταται με την προιουσα πτωση των φυλων και των σχεσεων στην ιστορια του πολιτισμου και,σημερα ιδιαιτερα,με την ερημωση που επιχειρει το ''εικονικο''επι του πραγματικου γεγονοτος στην προσπαθεια του να το ''αντικαταστησει'' και να ''μιλησει''εκ μερους του..Η αρχεκακη ''εικονικη'' υποδειξη του οφεως ''θα γινετε ως θεοι''λειτουργει κατα το πνευμα του κοσμου στις καρδιες εκεινες που δεν ελκυονται απο τον Χριστο..Τυχαια περασα,ναστε καλα..(Ευς)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ευς
    ΓΡΑΨΑΤΕ : ιδιαιτερα,με την ερημωση που επιχειρει το ''εικονικο''επι του πραγματικου γεγονΌτος στην προσπαθεια του να το ''αντικαταστησει'' και να ''μιλησει''εκ μερους του..
    Η αρχεκακη ''εικονικη'' υποδειξη του οφεως ''θα γινετε ως θεοι''λειτουργει κατα το πνευμα του κοσμου στις καρδιες εκεινες που δεν ελκυονται απο τον Χριστο.
    ...............
    ΚΑΙ ΓΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΈΡΓΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ... ΓΡΆΦΩ ΕΔΩ ΜΈΣΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΌ ΣΑς, ΜΟΥ ΆΡΕΣΕ..
    Εκείνοι οι άνθρωποι, εκείνων των εποχών, δεν είχαν τη ΔΙΑΣΠΑΣΗ του νοός τη δική μας.
    Πέρναγαν μια ζωή με τρεις ιδέες το ΠΟΛΥ μεσα στο κεφάλι τους.
    Και έχοντας δει και άλλα πέντε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ,ΠΡΟΣΗΛΩΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗ Μ Ι Α ΙΔΕΑ,ΣΤΟ Ε Ν Α ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ Μ Ε Τ Α Ν Ο Ι Α Σ ΔΙΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΠΤΕ ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ Μ Ι Μ Η Σ Η Σ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ, και Α Ν Τ Ε Χ Α Ν ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ, Ο Λ Ο ΤΟΝ Π Ο Ν Ο
    ΤΟΝ ΕΚ ΤΗΣ Α Σ Κ Η Σ Ε Ω Σ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Α Ι Σ Θ Η Σ Η ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΣΉΜΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ α ν τ έ ξ ε ι ΝΑ ΜΙΜΗΘΕΙ ΑΓΙΟ, ΌΤΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ- ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ- ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ;

    ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗ δαιμονική, ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗ ΓΗ, ΧΑΝΕΤΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣΗΜΑΝΤΗ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΥΡΙΕΣ ΑΛΛΕΣ.

    Σας ευχαριστώ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ, ΝΑ ΕΥΧΕΣΘΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Σαρακοστή! καλή μου Ο Θεός να ευλογή εσένα και την οικογένεια σου.

    Να είσαι πάντα καλάααααα!


    ΦΩΣ ΙΑΡΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (Σας ευχαριστω)..εστω,κι αν βρισκομαστε υπο την προθεσμια..μιας-παρ'ολη την ψευδαισθηση της αμεσοτητας-εικονικης πραγματικοτητας του διαδικτυου..Διατρεχουμε,οπως ειναι ηδη φανερο, την τηλεοπτικη περιοδο της πληροφορικης που ''ονειρευεται'' να συνθεσει το ''προσωπο'' της,επανω μας..Ο Τυπος ενος νεου και οχι Καινου Ανθρωπου,βυσσοδομειται παραυτα και δεν ειναι καθολου τυχαια η αναφορα της Αποκαλυψεως για την ''γυαλινη θαλασσα''κι αλλα σχετικα που αφορουν τον κοσμο μιας εικονικης πραγματικοτητας που αναδυεται για να επιτεθει συνδυασμενα στους ανθρωπους και να τους διαχειριστει κατα την αναγκη των πραγματων..Η Σοφια και η Απλοτητα της προφητειας του Ιησου αυτην εμπεριεχει,στον Ματθαιο,Μαρκο και Λουκα και δινεται προς οσους ζωντανους και ανυποτακτους κατα το πνευμα Του-ο αναγινωσκων νοειτω-πραγματικους Ιουδαιους..Η εντυπωση του εικονικου,ως αποτυπωμα εννοω,μεσα στις καρδιες,''τρεχει''με την ταχυτητα ενος ψηφιακου ονειρου προυποθετοντας την γενικευμενη ανθρωπινη ''ταυτοτητα'',αυτην ακριβως,που καρφωσε στον Σταυρο του Μαρτυριου ο Ιησους,γενομενος,επικαταρατος στην θεση των ανθρωπων..Ειναι συνταρακτικη η προφητεια του Ιησου στους κατ'ονομα Ιουδαιους,''εμενα που ηλθα στ'ονομα του πατερα μου δεν με δεχεσθε αλλα ''θα δεχθειτε εκεινον που θα ελθει στ'ονομα του''..Οι προσομοιωσεις που επιχειρει ο πατερας του ψευδους, διατρεχουν ολη την Αγια Γραφη απ'ακρη σ'ακρη,οσο και οι Μαρτυριες των Αγιων μας για τα τεχνασματα που τις αφορουν..Σημερα που η ''γνωση του καλου και του κακου''κατεληξε να αποδομει τον ορατο κοσμο καταστρεφοντας τον και, μεσα σ'αυτον,τον ανθρωπο,ολες οι ωδινες σημαινουν την αναποφευκτη εγκυμοσυνη και γεννησι του υιου της απωλειας,που ειναι το γεγονος,ενος καταρρακτωδους και χαραγματωδους κατακλυσμου πανω στα συγκεκριμμενα σωματα μας,οπως προφητευσε ο Αγιος Παυλος στην ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Α'ΕΠΙΣΤΟΛΗ)μιλωντας ''περι της ειρηνης και της ασφαλειας''..Το Πνευμα του Ιησου να σας συντροφευει,γιατι ακολουθει καιρος,οπου ο ψαλμος ''ιδου ο νυμφιος ερχεται εν τω μεσω της νυκτος..''θα ειναι η μοναδικη μας παρηγορια και,οπωσδηποτε..μακραν του διαδικτυου!!..Καλη,Αγια Σαρακοστη να εχετε και να τροφοδοτει τη Λυχνια σας,ο Μονος Τροφοδοτης Ιησους γιατι γεμισαμε πωλητες και ψευτομαγαζα..(Ευς)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για και Χαρά Σαλό μου καλή σαρακοστή να έχεις.
    Ενδιαφέρον ο βίος της Μητέρας Ξένης η δια Χριστόν Σαλή. Και με ότι λες καλή μου έχεις απόλυτο δίκιο η περισσότερες γυναίκες έστω γραιες δεν τα λένε αυτά καλή μου.


    Ζητώ συγνώμη αν κάποια σχόλιά μου ενοχλούν πρέπει να μου το πεις ευθέως και δεν θα το ξανακάνω σου το υπόσχομαι δεν θέλω να παρεξηγηθώ είμαι φίλος αυτού του ιστολογίου. Σε πάω Σαλογραία μου και δεν θέλω να γίνομε βάρος σε κανέναν. Άσχετα αν με κάποιους διαφωνώ.........

    Mysteri planet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένε Μυστήριε Πλανήτη, είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε οι άνθρωποι που και ο ίδιος ο Κύριος τονίζει το ζήτημα της συμφωνίας των δύο επί παντός, σαν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, αυτό όμως, εμένα τουλάχιστον, δε μου χαλάει την καλή διάθεση, στις περισσότερες των περιπτώσεων.
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι.
    Με δύναμη ψυχής και εγρήγορση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @(Ευς)
    Τι ασυνήθιστη υπογραφή!
    Σαν προφητεία του Ησαία ποιητικός, μου φάνηκε ο λόγος.
    Είχα καιρό τέτοιες εικόνες και τέτοια προαίρεση να δω κάτω απ' τις λέξεις...
    (Το μόνο σχετικό και από μακριά, που νομίζω ότι έχω ξαναδιαβάσει είναι <>).
    ΚΡΑΤΕΙ Ο ΕΧΕΙΣ...ίνα μηδείς τον στέφανό σου λάβη...
    Έρχεται...ταχύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω γιατί δεν παίρνει τα εισαγωγικά αυτό το μηχάνημα.
    Ηθελα να γράψω: Η Αγιοτητα και ο Πολιτισμός της Πληροφορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς ανώνυμος(Ευς): πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζίσας..?!!!! αν θέλετε δώστε την ηλεκτρονική σας διευθυνση στη Σαλογραία.

    σας ευχαριστώ!

    ΑΚΤΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολες οι ευχες σας ας ειναι, για τους φιλους και τις φιλες που συναντησα στην ζωη μου..Εγω υπηρξα εχθρος του Ιησου κι ενας Θεος ξερει το σιχαμα που υπηρξα και ποσον ακομα ειμαι..Προφανως,αναφερεστε στο βιβλιο του π.Αρσενιου η ''Αγιοτητα και ο Πολιτισμος της Πληροφοριας''..Εν πασει περιπτωσει,σας ευχαριστω,για τον χρονο σας..(Ευς)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Σαλογραια μου άρεσε η εξιστόρηση του βίου της Αγίας. Τον βίο της είχα δημοσιεύσει στην μνήμη της και εγώ (http://anastasiosk.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html) . Εσύ τον παρουσιάζεις με γλαφυρότητα και ζωντάνια περισσή. Το ίδιο μου άρεσαν και οι εύστοχες παρατηρήσεις σου σχετικά με το σήμερα. Έχεις πάντα κάτι καλό να μας προσφέρεις.
    Καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναστάσιε
    παρουσίασα εντελώς επιγραμματικά και ψυχρά το βίο της Μακαρίας Ξένης, έτσι...αν απλή υπόμνηση κάποιων άλλων συναισθημάτων που τώρα φαίνονται για...μουσειακά είδη...
    Καλή Σαρακοστή πάντα με εν Κυρίω αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναστάσιε
    κάτι λείπει στο προηγούμενο σχόλιο, δεν μπορώ να βρω τί.
    Τώρα ήρθα από ταξίδι και μάλλον το...γήρας...τα μυαλά στα κάγκελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι έχουμε μια τάση να βλέπουμε τα πεπραγμένα των Αγίων ως απόλυτα σύμφωνα με το Θείο Θέλημα. Έχουμε μια τάση να "βαφτίζουμε" όλες τις πράξεις των Αγίων ως απόλυτα άγιες και ιερές. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, έχει ένα εξαιρετικά δυσάρεστο αποτέλεσμα: Ωθούμαστε να πιστεύουμε ότι η αγιότητα δεν μας αφορά προσωπικά - εμείς ποτέ δεν μπορούμε να γίνουμε άγιοι, γιατί δεν μπορούμε να πράξουμε όπως οι πραγματικοί Άγιοι!
    Βλέποντας το βίο της Μακαρίας Ξένης, σκέφτομαι πως τα σύνορα ανάμεσα στη δια Χριστόν σαλότητα και την τρέλα είναι εξόχως δυσδιάκριτα. Το ίδιο θολά και παρεξηγήσιμα είναι τα σύνορα ανάμεσα στο απύθμενο πάθος και στο άγιο πάθος. Άραγε η Μακαρία Ξένη ηταν μια εγωκεντρικά παθιασμένη γυναίκα που σάλεψε από την απώλεια του πάθους της; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία! ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ πως έκανε το πάθος της προσευχή και θυσία και το Άγιο Πνεύμα που τά "πάντα χορηγεί" γιάτρεψε το άμετρο, άλογο πάθος και το μεταμόρφωσε σε ξεχύλισμα αγάπης, σε άπλωμα από την περιοχή του ζεύγους στην περιοχή του πλησίον, στο αγκάλιασμα όλων των ανθρώπων. Η τρέλα της έγινε άγια παραφροσύνη. Παρόμοια συνέβη με πολλούς αγίους. Παράδειγμα το πάθος του διώκτη Παύλου που έγινε άγιο πάθος του αποστόλου Παύλου.
    ΕΙΠΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟΥΤΟ: "... μακάρι να ήσουν ψυχρός ή θερμός, επειδή όμως δεν είσαι ούτε ψυχρός ούτε θερμός, γι' αυτό θα σε ξεράσω από το στόμα μου" (Αποκ. 3:15-16). ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Και χωρίς πάθος -και τα πάθη είναι πάθη χωρίς φιοριτούρες- άγιο πάθος δεν θα προκύψει. Με χλιαρότητες "καλών έργων" και ασφαλούς βιοτής, το πολύ πολύ που θα πετύχουμε είναι μια γωνιά αστέγων στον παράδεισο της Αγάπης Του - κι αυτό σαν χάρισμα γιατί ίσως τελικά ο Θεός αρνείται να μας κάνει εμετό, γιατί η δική Του Άμετρη Τρέλα, συγχωρεί κάτι φοβισμένα ευσεβή ανθρωπάκια όπως η αφεντιά μου...
    Καλή Σαρακοστή, εμπαθή και μη, αδέλφια.
    "Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον..."
    ΝΙΚΟΣ ΑΓΝΑΝΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ΝΙΚΟ ΑΓΝΑΝΤΟ :-)
    Σε λάτρεψα πάλι!
    Σε ευχαριστώ θερμά για τις σοφές σου επισημάνσεις. Μας δίνεις αφορμή για σκέψεις βαθιές.
    Για ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ που έλεγε και η έξοχη ταινία...του
    Βούλγαρη.
    ΝΑΙ, π ά ν τ α χορηγεί το Πνεύμα το ΑΓιον...
    Καλή Σαρακοστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαλό μου η Κιβωτός της Χαμένης Διαθήκης περιμένει σχολειό σου .

    Να είσαι καλά αγαπημένη!!!!


    Mysteri planet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς ''ΑΚΤΙΝΑ''..

    Αγαπητη της εν λογω προσκλησεως,''ΑΚΤΙΝΑ''..Αφ'ενος θα ηθελα αν σας ειναι ευκολο και για το ενδεχομενο μιας πιθανης επικοινωνιας μαζι σας,να διευκρινησετε τον πληθυντικο η τον ενικο του καλεσματος,ουτως ωστε, να γινει περισσοτερο κατανοητη η προσκληση σας..Αφ'ετερου,επειδη στηριζομαι μοναχα στην καθημερινη μου εμπειρια,η οποια υπερκαλυπτει αυτην του διαδικτυου,συντεταγμενη τυχαιοτητα,θα παραδοξολογησω ισως αλλα ηδη,θεου θελοντος, επικοινωνουμε συν τω χρονω..Σας ευχαριστω εκ των προτερων..Με πολλη αγαπη..

    Ευς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς"Ευς":
    εκτιμώ την ευγένεια σας στο ότι απαντήσετε!
    απευθύνεστε σε ένα πρόσωπο!
    Σας ευχαριστώ!
    περιμένω τη συνέχεια..
    πάντα καλοπροαίρετα... :-)

    AΚΤΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ...ΤΥΧΑΙΑ ΣΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ...ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟΣ ΙΣΤΙΟΧΩΡΟΣ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ....ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΥ!
    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...
    ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ...
    ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ...
    Φιλιά ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εννοώ ότι για όλα υπάρχει ένας καλός λόγος, τον οποίο ΔΕΝ γνωρίζουμε και καμιά φορά, σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποκαλυφθεί στα ματάκια μας, μπορεί και όχι...
    Στην παρούσα ζωή, τα περισσότερα, εν εσόπτρω και εν αινίγματι τα αντιλαμβανόμαστε όπως λέει ο Απόστολος και όπως σχολίαζα και σε παλαιότερή μου ανάρτηση περί Πίστεως , Ελπίδος και Αγάπης...
    Να είσαι πάντα καλά, αγαπημένη Πηνελόπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συνφωνω οτι τα περισσοτερα τα βλεπουμε εν εσοπτρω ...αλλα εχω καταλαβει οτι δεν διδονται ετοιμα ολα πρεπει να ψαξεις να βρεις την αληθεια...ειναι οπως ο δασκαλος που τον ρωτας και σου απανταει και τον ξαναρωτας και σου λεει σκεψου! και εσυ ψαχνεις απο δω ,πας δια της ατοπου απαγωγης ξαναγυρνας και το βρισκεις και αν δεν το βρεις στο βρισκει καποιος αλλος συμμαθητης σου...Δεν σημαινει πως ο συμμαθητης σου ειναι καλος και εσυ οχι ...αλλα σημαινει πως σε αυτη τη φαση δεν εδωσες τη λυση που σε αλλη φαση εσυ θα δωσεις τη λυση σε καποιον αλλον η και στον ιδιο και αυτο λεγεται συλλογικη εργασια για το σχολειο και για τους χριστιανους συλλογικη πνευματικη εργασια---οπου ο καθε ενας απο μονος του διαβαζει βιβλια και οταν βρεθει με ανθρωπους της ιδιας προοπτικης η ανταλλαγη πληροφοριων ειναι ο,τι πρεπει να ζεσταθει η καρδια και να αναψει η θεια αγαπη μεταξυ των συνομιλητων.Μην ξεχναμε πως εχουμε κοινα πολλα ειμαστε εικονες του ιδιου θεου--μετεχουμε στα μυστηρια της εκκλησιας--ο θεος μεριμνα για εμας τι αλλο θελουμε;ΕΤΣΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΣΛ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...και μπορει να γραφουμε με διαφορετικο τροπο τα κειμενα αλλα η διαφορετικοτητα αρεσει του κυριου μας θα τολμουσα να πω....Διαβαζα για εναν γεροντα που πηγαινε 3 ωρες δρομο απο τα καρουλια σε καποια σκητη για να συναντησει εναν αλλο γεροντα και απο το βραδυ λεει μεχρι το πρωι μιλουσαν για τα πνευματικα...βλεπεις οτι υπαρχει αναγκη επικοινωνιας ακομη και στους μοναχους.και μερικοι ασκητες τους επιτρεποταν καπου καπου να κατεβαινουν σε μοναστηρια ,να ανεβαινουν επανω[αναλογιο] και να ψελνουν με αλλους το χρειαζεται αυτο η ψυχη νομιζω να επικοινωνει με συνανθρωπους...ανεβαινεις λιγο στο κουραγιο στη δυναμη διοτι γνωριζεις πως υπαρχει και αλλος ανθρωπος που αγωνιζεται δεν εισαι μονος...αυτο ειναι μεγαλη παρηγορια...μεγαλη παρηγορια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπημένη Πηνελόπη
    είσαι μεγάλη παρηγοριά...μεγάλη παρηγοριά!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πολυ ωραίο...σε εμπνεουν οι σαλοι..
    κι εγω τους λατρευω..
    τι ταπεινωση..τι παρεξηγηση απο τους ανθρωπους,τι αντίληψη απο τον Θεο...
    τι βδελυγμα για τους ανθρωπους, τι αγαπημενα τεκνια για τον Θεο..!
    μπορεις να σε βριζει ο αλλος και να μην τον παρεξηγεις?μπορεις επιτηδες να πειραζεις τους αλλους για να σε μισησουν? οι σαλοι με την χαρη του Θεου..μπορουν!
    Οι μεγαλυτεροι αγιοι...

    Σ.Μ.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Σ.Μ.Θ.
    ΝΑΙ...
    Για μένα μετά την Κυρία Θεοτόκο η γυναίκα αυτή, από όλες τις γυναίκες άγιες,η Μακαρία Ξένη της Πετρούπολης, είναι η πιο λατρεμένη μου...για όλα όσα είπατε...για το ακρότατο της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης της, για το ακρότατο της Ταπείνωσής της και της σκληρότατης άσκησής της...
    Για το ότι καθάριζε την ψυχή της από κάθε ίχνος κενοδοξίας που είναι το έσχατο, το πιο μολυσματικό, το πιο δυσπολέμητο πάθος...
    Διάβασα για πρώτη φορά, στα νιάτα μου, για τους Σαλούς, στην Ελευθερία του Ήθους του Γιανναρά...ΚΑΙ ΕΚΕΊ...ΈΜΕΙΝΑ!
    Είθε να πρεσβεύουν για μας τους εσχάτους και μέσα στη πλήρη διαφθορά , ευρισκόμενους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. kαλημερα Σαλογραια μου καλο μου κοριτσι εχω μια απορια με το θεμα σαλοτης...Βασικα ειναι σαλοι η κανουν τους σαλους ; διοτι το να κανω τον σαλο για να ταπεινωθω απο τους αλλους που ειναι βρε αδελφι η αρετη αφου ναι μεν ταπεινωνομαι αλλα γινομαι αιτια να με κακολογουν οι αλλοι δηλαδη γινομαι αιτια να με βριζουν κ.λ.π οποτε οι αλλοι δεν προοδευουν στην αρετη...αλλο το να ειμαι ''εκ γεννετης σαλη''και αλλο να κανω την σαλη...γιατι να προσποιηθω οτι ειμαι κουτορνιθι ενω δεν ειμαι η προσποιηση αυτη δεν ειναι εξαπατηση;ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕς Δηλαδη ---παμε παλι απο την αρχη---κανω τη σαλη για να με κοροιδεψουν οι αλλοι και να μην δουν τι αρετες εχω ας πουμε για να ταπεινωθω περισσοτερο οπωτε οι αλλοι καιγονται ας το πουμε για να υψωθω εγω...γιατι; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΟΛΑΣΗ---ΑΣ ΠΑΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ.....εισαι σε θεση να μου το εξηγησεις;ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ....ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπημένη μου Πηνελόπη

    δυο λόγια πολύ σύντομα, διότι πιέζει ο χρόνος.
    Τις απορίες(κάποιες) που έχεις τις έχω και γω.
    Όταν βρεις αληθινό σαλό και σου τις λύσει...πες μου και μένα.
    Φιλιά πολλάαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πηνελοπάκι
    ξαναδιαβάζοντας μετά από 4 χρόνια εδώ μέσα τα σχόλια, θυμήθηκα ότι σε αυτή την ανάρτηση, μου έγραψες σχόλιο για πρώτη φορά...
    Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά που επιμένεις να με στηρίζεις με την καλή σου κουβέντα...
    Βοήθεια για όλους και ο Μέγας Θεολόγος Γρηγόριος που εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα, με το Πάτριο Εορτολόγιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή