Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΘΑΝΑΤΟΙ 5000 χιλιάδων πολιτών ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, (ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ, ονομάζεται ΠΑΝ-ΔΗΜΙΑ, αδιάβαστε κυρ- Υπουργέ Κρεμανταλάκο μου), σε μια ΠΟΛΗ 300.000 κατοίκων και η εορτή της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ που οι Ορθόδοξοι οι ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ το ΠΑΤΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, ΤΙΜΗΣΑΜΕ Σήμερα στην Ελλάδα, στο Άγιον Όρος, στα Ιεροσόλυμα, στη Σερβία, στη Ρωσία κ.α.


Υποκεφάλαιο με τίτλο] :Διάκρισις [στις 2 Φεβρουαρίου ]

..............................................................................

Μιλώντας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τη σταδιακή εξάπλωση του εορτασμού των Χριστουγέννων είπε τα εξής: " Τα μεγαλοπρεπή δέντρα, όταν φυτευτούν στο έδαφος, φθάνουν σε μεγάλο ύψος, φθάνουν σε μεγάλο ύψος και γίνονται κατάφορτα με κατάφορτα με καρπούς. έτσι συμβαίνει την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου. 

Εξαρχής, αυτή η ημέρα γιορταζόταν από τους χριστιανούς, αλλά η μεγαλοπρέπεια  στον εορτασμό της, ξεκίνησε  τον καιρό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Την περίοδο της βασιλείας του ένας μεγάλος λοιμός  αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης και των πέριξ περιοχών, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν καθημερινά 

(σε μια πόλη σαν την Πάτρα, λέμε ) 

πέντε χιλιάδες ή και περισσότεροι άνθρωποι..

Τον ίδιο καιρό  έγινε ένας φοβερός σεισμός στην Αντιόχεια. 

Αναλογιζόμενος ο αυτοκράτορας  την αδυναμία του ανθρώπου να αποτρέψει τέτοιες συμφορές, αφού συμβουλεύτηκε  τον πατριάρχη, όρισε μια περίοδο νηστείας και προσευχής για ολόκληρη την επικράτεια.

Ανήμερα στην εορτή της Υπαπαντής διοργάνωσε μεγάλες λιτανείες σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, με την ελπίδα  να δείξει ο Πανοικτίρμων Κύριος την ευσπλαγχνία Του στο λαό του. 

Πραγματικά ο  Κύριος, τους σπλαχνίστηκε :η επιδημία και οι σεισμοί έπαυσαν αμέσως. 

Τούτο συνέβη το έτος 544. 


Έκτοτε άρχισε να τιμάται μεγαλοπρεπέστατα η Εορτή της Υπαπαντής. 

Το δέντρο αναπτύχθηκε στον καιρό του και άρχισε να δίνει άφθονους καρπούς. 


(Αντέγραψα η υποφαινόμενη σαλογραιότατη από το Πνευματικό Ημερολόγιο με τίτλο "ο Πρόλογος της Αχρίδος" που έγραψε ο Αγιώτατος Σέρβος Επίσκοπος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, τόμος Φεβρουαρίου, σελίδα 21, εκδόσεις ΑΘΩΣ, με επιμέλεια Χαράς Λιαναντωνάκη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου