(η φωτό από τη σελίδα http://anthologioxr.blogspot.com/2015/12/blog-post_13.html )
Ἔχετε βρὴ ποτὲ στὴν Ἁγία Γραφὴ κάποιο χωρίο πού νὰ μιλάη ξεχωριστὰ γιὰ πνευματικότητα λαϊκῶν ἢ γιὰ πνευματικότητα κληρικῶν;
Δὲν ὑπάρχει τέτοιο πράγμα στὴν Ἁγία Γραφή...
Ἡ ἐν Χριστῷ πνευματικότης εἶναι μία γιά ὅλους τούς πιστούς.
Ἄρα, δὲν εἶναι ἡ Χάρις τῆς Ἀρχιερωσύνης ἐκείνη ποὺ ὁδηγεῖ τὴν Ἐκκλησία «εἰς πάσαν τὴν ἀλήθειαν». Ὁ Χριστὸς μιλάει ἐδῶ γιὰ κάτι ἄλλο, τὴν φώτισι καί τὴν θέωσι...
Αὐτὴ ἡ ἐν Χριστῷ πνευματικότης εἶναι στὴν οὐσία της, μία θεραπευτικὴ ἀγωγή, ἡ ὁποία προσφέρεται ἀπὸ τὸν Χριστὸ σὲ ὅλους τούς ἀνθρώπους.
Δὲν εἶναι μόνο γιὰ τοὺς μοναχοὺς ἢ τοὺς παπάδες, ἢ τοὺς μορφωμένους ἢ διανοούμενους...
Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης
πηγή: Αναστάσιος
...................................................................................................
..................................................................................................
Εχετε βρει ποτε χωριο στην Αγια Γραφη που χρησιμοποεί την λέξη πνευματικότητα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σχολιάζων έχει προφανώς δίκαιο, αναλογιζόμενος πιθανώς ότι ο όρος αποτελεί απόδοση στην Ελληνική του όρου "spirituality", ο οποίος λόγω της χρήσεώς του και από τη "Νέα Εποχή" (και όχι μόνο...Μασώνοι, σαμάνοι κλπ για "πνευματικότητα"μιλάνε...) έχει γίνει παρεξηγήσιμος. Ο π. Ιωάννης ωστόσο τον χρησιμοποίησε τον όρο σε μια εποχή που δεν γινόταν τόσος λόγος ή δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο στις μέρες μας η "πνευματικότητα"της νέας εποχής, για να αποδώσει την εν Πνεύματι Αγίω βιοτή (αυτό καταλαβαίναμε εμείς που μεγαλώναμε ως παιδιά και έφηβοι τις δεκαετίες του 50 και του 60). Το "ει ζώμεν Πνεύματι, Πνεύματι και στοιχώμεν" αποδίδαμε και αυτό κατανοούμε έως τη σήμερον ως πνευματικότητα. Επειδή όμως ο διάβολος κάνει διαχρονικά καλά τη δουλειά του και διαστρέφει τα πάντα, με το όργανό του τη Νέα Εποχή, διέστρεψε και τον όρο της πνευματικότητας, με αποτέλεσμα να μη είναι το αυτονόητο. Πάντως, νομίζω ότι η ανάρτηση αναφερόμενη στην "εν Χριστώ Πνευματικότητα" δεν αφήνει περιθώρια για το νόημά της. Ο όρος δεν είναι εξάλλου της αρχαίας Ελληνικής (περιλαμβανομένης της Ελληνιστικής περιόδου) ώστε να αναζητηθεί εις το κείμενο της Αγίας Γραφής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπληρώσω ακόμα, ότι εκτενής αναφορά περί Ορθοδόξου Πνευματικότητος ευρίσκει ο αναγνώστης στον 10ο τόμο της Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαιδείας του Μαρτίνου (σελ. 467-475).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κ. Τελέβαντε, σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Νομίζω ότι ο λατρεμένος μου ΑΚΥΛΑΣ (κατά κόσμον Πέτρος Κουτσούκος) με κάλυψε. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή