Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ο "Τραμπάκουλας" δεν μένει πια εδώ...


Αποτέλεσμα εικόνας για χάρρυ κλυνν

των Χρήστου Σούτου και  Λίλας Παπαπάσχου

Ο Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης έφυγε [...] από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, τα οποία τον είχαν καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι. Του είχε στοιχίσει πολύ και η πρόσφατη απώλεια του γιου του Νίκου γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος "έφυγε" πριν από περίπου δύο χρόνια.  Το μόνο βέβαιο είναι πως αν είχε την ευκαιρία να διαβάσει την πρώτη παράγραφο του άρθρου θα γελούσε και αν ήταν στο χέρι θα την έσκιζε. Ο Τραμπάκουλας που όλοι αγαπήσαμε ήταν ένας εντελώς αντισυμβατικός καλλιτέχνης και άνθρωπος. Πρωτοπόρος, αυτός που έφερε την έννοια του stand up comedy στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο στυλ στην πολιτική σάτιρα και κοινωνικά δραστήριος, αφού δεν περιοριζόταν μόνο στο να κριτικάρει, αλλά συμμετείχε ενεργά στα κοινά, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στα δρώμενα της πατρίδας μας.
Το παρατσούκλι του, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του, το επέλεξε συνειδητά για να αποτελεί το αντίθετο του γνωστού κινηματογραφικού χαρακτήρα Dirty Harry, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στις σκοτεινές αίθουσες. Οι χαρακτήρες που έπλασε άφησαν ιστορία, πέρα από τον γνωστό και μη εξαιρετέο που αποτελεί και τον τίτλο του σημερινού άρθρου, ήταν ο ταξιτζής αναλυτής των πάντων, ο εφοριακός και ο κριτικός τέχνης και τόσοι πολλοί ακόμα.

Ηθοποιός, συγγραφέας, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος με ότι και αν καταπιάστηκε άφησε τη δική του παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ο πρώτος stand up comedian στην Ελλάδα. 

Έφερε από την Αμερική - και τον Καναδά- όπου δούλεψε για πάνω από μια δεκαετία σε διάφορα ελληνικά κέντρα της ομογένειας - το νέο αυτό είδος θεάτρου προσαρμόζοντας το στο δικό μας περιβάλλον.

Η πολιτική του σάτιρα ήταν άλλου επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολιτικοί τους οποίους σατίριζε με εξαιρετικά δεικτικό τρόπο, όχι μόνο δεν τσαντίζονταν αλλά ενίοτε παρακολουθούσαν  και τις παραστάσεις του. Οι δίσκοι του άφησαν εποχή, αφού για πρώτη φορά δημιουργούνται σατιρικοί δίσκοι οι οποίοι μάλιστα φιγουράρουν για πολλές εβδομάδες στο ελληνικό top- 10. Τότε που οι πωλήσεις των δίσκων ήταν πραγματικές και δεν μετρούνταν με.... κλικ και επιστροφές. Ο εμπορικότερος καλλιτέχνης σύμφωνα με την AGB, με τεράστιες θεατρικές επιτυχίες με τις επιθεωρήσεις του στα θέατρα Δελφινάριο, Ορφέας, Μίνωας και αλλού.

Για τις νεότερες γενιές, που δεν είχαν την τύχη να τον ζήσουν στις δόξες του, πολλά από τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικά.

 Στο σήμερα, που για να κάνεις την διαφορά δεν χρειάζεται να προβληματίσεις τον θεατή, αλλά μόνο να τον σοκάρεις ή να τον ξεφτιλίσεις λείπουν σατιρικές φωνές με την αξία και το ήθος του Χάρρυ Κλυνν. Λείπουν άνθρωποι με τόσο ισχυρές προσωπικότητες που προσπαθούν να περάσουν μηνύματα και να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

Για το τέλος σας αφήνουμε με το τραγούδι "Ουγκαγκά μπουμ, μπουμ ... " σε στίχους δικούς του και του Γιάννη Κακουλίδη που αποτελεί ύμνο στην... συνεννόηση μεταξύ μας σε όλα τα επίπεδα.....γιατί όπως λέει και ο ίδιος...Έλληνες είμαστε, γινόταν να μην συνεννοηθούμε ναουμ....



ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
7/5/1940 - 20/5/2018

Όνομα: Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο: Χάρρυ Κλυνν
Τόπος γεννήσεως: Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία γεννήσεως: 7 Μαΐου 1940
Οικογένεια: Νίκος (πατέρας), Κυριακή (μητέρα), Στέλλα (αδερφή), Χαρίκλεια (σύζυγος), Νίκος & Απόστολος (γιοι),  Κυριακή  (κόρη), Χαρικλάκι (εγγονή)
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Χάρρυ Κλυνν εκδηλώνει το συγγραφικό και υποκριτικό του ταλέντο από μικρή ηλικία. Το 1958, ξεκινώντας από μια βραδιά ταλέντων του Γ. Οικονομίδη, μετακομίζει στην Αθήνα απ’ όπου ξεκινά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Μέσα σε οχτώ χρόνια κατορθώνει να διακριθεί και να έχει σημαντική πορεία στο χώρο των νυχτερινών κέντρων, κυρίως και των καμπαρέ. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 γυρίζει τις πρώτες του κινηματογραφικές ταινίες και κάνει τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα «ΑΚΡΟΠΟΛ» και «ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ». Από το 1964 έως το 1974 ζει και εργάζεται στη Β. Αμερική και διαπρέπει ως συγγραφέας και stand up comedian. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και αλλάζει τη μορφή της νυχτερινής διασκέδασης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ευρηματικά και πρωτότυπα shows στο χώρο των νυχτερινών κέντρων και των μπουάτ. Οι δίσκοι του που κυκλοφορούν την ίδια εποχή κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας (AGB) και οι παραστάσεις του στα θέατρα «ΟΡΦΕΑΣ», «ΑΛΣΟΣ», «ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ» και «ΜΙΝΩΑ» καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Από το 2006 μένει μόνιμα γενέτειρά του Καλαμαριά, γράφει βιβλία (κυκλοφορούν 13 βιβλία του) παίζει θέατρο, ζωγραφίζει (έξι ατομικές εκθέσεις) και ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.

πηγή: http://www.theathinai.com/tauepsilonchinuepsilonsigma--piomicronlambdaiotatauiotasigmamuomicronsigma/7964166







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου