Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η θαυμαστή εμφάνιση τής Αγίας Τριάδος στον Ρώσο Άγιο Αλέξανδρο τού ΣβιρΤο μέγα αυτό θαύμα έγινε ως εξής.

 Το έτος 1508 σε ηλικία 60 ετών αφ' ότου ο όσιος Αλέξανδρος άρχισε τότε να ασκείται με αγώνες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη δύναμη σε πείνα, δίψα και στην αντοχή του ψύχους, ελπίζοντας ότι με το πρόσκαιρο αυτό ψύχος του χειμώνα θα αποφύγει τη μέλλουσα αιώνια κόλαση. 

Οι δαίμονες όμως, βλέποντας να καταπολεμούνται απ' τον Όσιο και καταλαβαίνοντας ότι επρόκειτο να εξοστρακιστούν απ' αυτόν, προσπάθησαν απ' την αρχή να τον τρομοκρατήσουν. Εμφανίζονταν άλλοτε μεν σαν θηρία και άλλοτε σαν φίδια που έτρεχαν κατεπάνω του με συριγμούς και θηριώδη αγριότητα και του προκαλούσαν πολλούς άλλους πειρασμούς.

Μια νύχτα ο όσιος Αλέξανδρος πήγαινε προς το μοναχικό ερημητήριο του οπού συνήθιζε να προσεύχεται μόνος του, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα αναρίθμητο πλήθος δαιμόνων, σαν να 'ταν στρατός πολύς, και άρχισαν να πηδούν κατεπάνω του με μανία, να τρίζουν τα δόντια τους, ενώ απ' το στόμα τους φαινόταν έβγαινε μια μεγάλη φλόγα και με λύσσα να του φωνάζουν:

-Φύγε, φύγε απ' αυτόν τον τόπο, αναχώρησε γρήγορα απ' εδώ, για να μην πεθάνεις με θάνατο κακό.

Ο Όσιος όμως, σαν καλός μαχητής του Ιησού Χριστού οπλισμένος με προσευχή, δεν τρομοκρατήθηκε καθόλου απ' αυτούς, γιατί γνώριζε την ασθενική δύναμη τους. Και η προσευχή, του έβγαινε από το στόμα του σαν πύρινη φλόγα και κατέκαψε και αφάνισε όλες τις ανίσχυρες λεγεώνες των δαιμόνων.

Ο όσιος Αλέξανδρος συνέχισε τότε το δρόμο του και ήρθε στο μοναχικό ερημητήριο του όπου έκανε τις συνηθισμένες προσευχές του στο Θεό, οπότε ξαφνικά ένας άγγελος με λαμπρά ενδύματα παρουσιάστηκε μπροστά του. Βλέποντας τον ο Όσιος αισθάνθηκε φόβο και τρόμο και πέφτοντας στο έδαφος έμεινε εκεί σαν νεκρός. Ο άγγελος τον έπιασε από το χέρι και του είπε:

-Είμαι άγγελος Κυρίου και ο Θεός με έστειλε να σε διαφυλάξω απ` όλες τις απάτες του πονηρού διαβόλου και να σού υπενθυμίσω τα θεια οράματα που είχες δει σ' αυτόν τον τόπο που έχεις εγκατασταθεί - γιατί οι εντολές Του πρέπει να εκτελεστούν - ο Κύριος σε εξέλεξε να γίνεις οδηγός σε πολλούς για τη σωτηρία τους. Σού δηλώνω ότι το θέλημα του Θεού είναι να χτίσεις σ' αυτόν τον τόπο μια εκκλησία στο όνομα της Αγίας Τριάδος, να συγκεντρώσεις αδελφούς και να ιδρύσεις μοναστήρι.

Κι αφού είπε αυτά ο άγγελος έγινε άφαντος.

Ο όσιος Αλέξανδρος όμως αγαπούσε την ησυχία και ήθελε να ζήσει σ' αυτή όλες τις μέρες της ζωής του - γι' αυτό προσευχόταν όλο και περισσότερο στο Θεό να τον ελευθερώσει από κάθε απάτη του εχθρού. 

Κάποτε που είχε απομακρυνθεί απ' την καλύβα του και όπως το συνήθιζε προσευχόταν μερικές ώρες συνέχεια, ξαφνικά εμφανίστηκε πάλι ο άγγελος Κυρίου και του είπε:

-Αλέξανδρε, όπως σου είπα την προηγούμενη φορά, φτιάξε μια εκκλησία, συγκέντρωσε αδελφούς και ίδρυσε μοναστήρι, γιατί πολλοί που επιζητούν να σωθούν θα έρθουν σε σένα και πρέπει να τους οδηγήσεις «εις οδόν σωτηρίας».

Και λέγοντας αυτά ο άγγελος έγινε και πάλι άφαντος.


Κατά το 1508 πάλι, που ο Όσιος συμπλήρωνε τον 23ο χρόνο σ' αυτή την έρημο κι ενώ ήταν στο ερημικό κελί του μια νύχτα και κατά τη συνήθεια του προσευχόταν, ξαφνικά στο σημείο που βρισκόταν έλαμψε ένα μεγάλο φως.

 Ο Όσιος ξαφνιάστηκε και σκέφτηκε: «Τι να σημαίνει αυτό;» Και αμέσως είδε τρεις ανθρώπους να έρχονται προς αυτόν ντυμένοι με λαμπρά, λευκά ενδύματα. Ήταν ωραιότατοι και αγνοί, λάμποντας περισσότερο απ' τον ήλιο και αστράφτοντας με μια ανέκφραστη ουράνια δόξα. 

Καθένας τους κρατούσε στο χέρι κι ένα σκήπτρο.

Όταν τους είδε ο Όσιος έτρεμε ολόκληρος, γιατί τον κατέλαβε φόβος και τρόμος Και μόλις συνήλθε λίγο προσπάθησε να τους προσκυνήσει μέχρι το έδαφος*

Εκείνοι όμως τον έπιασαν απ' το χέρι, τον σήκωσαν και του είπαν:

Έχε ελπίδα, μακάριε, και μη φοβάσαι.

Και ο Άγιος είπε:

-Κύριοί μου, εάν βρήκα κάποια χάρη ενώπιον σας, πέστε μου ποιοι είστε που, ενώ έχετε τόση δόξα και λαμπρότητα, καταδεχθήκατε να έρθετε προς το δούλο σας, γιατί ποτέ μου δεν είδα κανένα με τέτοια δόξα όπως εσείς.

Εκείνοι του απάντησαν:

-Μη φοβάσαι, άνθρωπε θείων επιθυμιών, γιατί το Άγιο Πνεύμα ευαρεστήθηκε να κατοικήσει σε σένα για την αγνότητα της καρδιάς σου και όπως σου προείπα πολλές φορές έτσι και τώρα σου λέω ότι πρέπει να φτιάξεις εκκλησία, να συγκεντρώσεις αδελφούς και να δημιουργήσεις μοναστήρι, γιατί με σένα ευδόκησα να σώσω πολλές ψυχές και να τους φέρω στην επίγνωση της αλήθειας.

Ακούγοντας αυτά ο Όσιος γονάτισε και πλημμυρισμένος από δάκρυα είπε:

 Κύριέ μου, ποιος είμαι εγώ ο αμαρτωλός, ο χειρότερος απ' όλους τους ανθρώπους, που θα ήμουν άξιος ν' αναλάβω τέτοιες ευθύνες, σαν κι αυτές για τις οποίες μου μίλησες; Είμαι αδύνατος για ν' αποδεχτώ τέτοια αποστολή. Γιατί εγώ ο ανάξιος δεν ήρθα σ' αυτόν τον τόπο για να κάνω αυτά που με προστάζεις, αλλά μάλλον για να κλάψω τις αμαρτίες μου.


Μόλις είπε αυτά ο Όσιος κειτόταν κάτω στο έδαφος και ο Κύριος τον έπιασε πάλι απ' το χέρι, τον σήκωσε και του είπε:

-Σήκω όρθιος, πάρε θάρρος και δύναμη και κάνε όλα όσα σε πρόσταξα*.

Ο Όσιος απάντησε:

- Κύριε μου, μη θυμώνεις μαζί μου που τόλμησα να σου αντιμιλήσω - πες μου, σε τίνος το όνομα θέλεις να τιμάται ή εκκλησία που η αγάπη Σου για το ανθρώπινο γένος θέλει να χτιστεί σ' αυτόν τον τόπο;

Και ο Κύριος είπε στον Όσιο:

Όπως βλέπεις τον ένα να σου μιλάει με τρία πρόσωπα, φτιάξε την εκκλησία στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της Αγίας Τριάδος «εν μια τη ουσία». 
Σου αφήνω την ειρήνη Μου και η ειρήνη Μου που σου χαρίζω θα είναι μαζί σου.

Και ξαφνικά ο Όσιος είδε τον Κύριο με απλωμένα φτερά να βαδίζει στο έδαφος, σαν να περπατούσε με τα πόδια, και μετά έγινε άφαντος.

Ο όσιος Αλέξανδρος ήταν συνεπαρμένος από πολλή χαρά και φόβο και ευχαρίστησε θερμά γι' αυτό το Θεό, που τόσο αγαπάει το ανθρώπινο γένος. 

Μετά άρχισε να σκέπτεται πώς και πού θα χτίσει την εκκλησία. Αφού σκέφτηκε πολύ και προσευχήθηκε γι' αυτό στο Θεό, άκουσε ξαφνικά μια μέρα μια φωνή να του μιλάει από ψηλά. 

Κοιτάζοντας προς τα πάνω ο Όσιος είδε έναν άγγελο του Θεού που φορούσε μανδύα και κουκούλια να στέκεται στον αέρα με απλωμένα φτερά και με τον ίδιο τρόπο που άλλοτε εμφανίστηκε στο μεγάλο Παχώμιο, με τα χέρια του τεντωμένα προς τον ουρανό να λέει: 

«Είς Άγιος, είς Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν». 

Και μετά είπε στον Όσιο:

- Αλέξανδρε, ας χτιστεί ή εκκλησία σ' αυτόν τον τόπο στο όνομα του Κυρίου που εμφανίστηκε σε σένα με τρία πρόσωπα, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της αδιαιρέτου Τριάδος.

Και λέγοντας αυτά σημείωσε στον τόπο εκείνο το σημείο του σταυρού με το χέρι του και έγινε άφαντος. Ο Όσιος ευφράνθηκε πολύ με το όραμα αυτό, δοξολόγησε το Θεό που δεν παρείδε τη δέησή του και στο σημείο αυτό τοποθέτησε ένα σταυρό.


*Σημείωση ΟΟΔΕ: Είναι ενδιαφέρον, το ότι ο άγιος εμποδίσθηκε την πρώτη φορά που θέλησε να προσκυνήσει τους τρεις αγγέλους (αγγελιοφόρους), ενώ τη δεύτερη τον άφησαν να τους προσκυνήσει. Γιατί άραγε; Προφανώς, την πρώτη φορά, ΠΡΙΝ ακόμα μάθει ότι έβλεπε εικόνα τού Τριαδικού Θεού, και ενώ ήταν έντρομος, θέλησε να προσκυνήσει "τιμητικά" τους φοβερούς επισκέπτες του, σαν να ήταν κτίσματα. Γι' αυτό και εμποδίσθηκε. Τη δεύτερη φορά όμως, προσκυνάει ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΑ, γι' αυτό και του επιτρέπει ο Κύριος να Τον προσκυνήσει, όπως αρμόζει στον Θεό.

πηγή: http://www.oodegr.com/oode/pateres1/alexandros_svir/emfan_ag_trias_1.htm

Μετάφραση-επιμέλειαwww.proskynitis.blogspot.com
..........................................................................
............................................................................


Βίντεο για το Υπερφυσικό της Αφθαρσίας των Αγίων Ορθοδόξων λειψάνων-Άγιος Αλέξανδρος Σβιρ (1448-1533) (επανάληψη από το  https://salograia.blogspot.gr/2012/03/1448-1533.html )
Στο έχω ξαναπεί, μοσχαναθρεμμένο μου,  αλλά, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω και για όποιον άλλο περάσει σήμερα από αυτή τη σελίδα.

Άκουγα  πολλά χρόνια ότι υπήρχαν άφθορα λείψανα αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έδινα σημασία! Δε χαμπάριαζα!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά προφανώς- λόγω έλλειψης πληροφόρησης από ειδήμονα που να τον σέβομαι  για την επιστημονική του κατάρτιση-  μου φαίνονταν τα άγια λείψανα περίπου κάτι σαν αιγυπτιακές μούμιες.

-Κούνια που σε κούναγε , μωρή Σαλογραία!
Μούμια εσύ είσαι και φαίνεσαι κι  από τη μύτη σου κρέμεσαι!

- Δε ντρέπεσαι να με κράζεις με τέτοια αναίδεια;! 
Λίγος σεβασμός στα γεράματα, κανέναν δεν έβλαψε, όμως...πώς διατηρούνταν οι μούμιες στα μουσεία; ε;πώς διατηρούνταν;  κάπως έτσι νόμιζα ότι διατηρούνται και τα άγια λείψανα.

(Τόσο βλάκας, εκ νεότητος, υπήρξα  πάτερ Νικολάκη μου).

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, συνειδητοποίησα το υπερφυές της αφθαρσίας των αγίων λειψάνων, καθώς άκουσα με προσοχή,  επιστημονικές  σχετικές εξηγήσεις περί του ότι είναι των αδυνάτων αδύνατον να διατηρηθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα, άφθαρτη οργανική ύλη, όπως η ανθρώπινη σάρκα, επί τόσους αιώνες- ούτε κάν επί τριήμερο- θυμάσαι τι αναφέρουν  τα Ευαγγέλια για  τη δυσωδία  που ανέδιδε το σώμα του νεκρού φίλου του Κυρίου  Ιησού Χριστού, Λάζαρου;  

Κανονικά, τονίζει  η επιστήμη,  θα έπρεπε το θανόν σώμα,  να είχε γίνει σκόνη της σκόνης, πλην όμως, αυτή η σάρκα(λόγω της ενοικούσης εν αυτή, ενέργειας της Χάρης του Αγίου Πνεύματος) διατηρείται εις πείσμα όλων των γνωστών φυσικών νόμων και διεργασιών τους.

Ειδικά το σώμα του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ,
βιογραφία του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ παρέθεσα  και σε παλιότερη ανάρτηση)
που διατηρείται άφθορο σε εκπληκτικό βαθμό, από το 1533, τοσεβάστηκαν ακόμη και  οι δαιμονικά άθεοι Σοβετικοί του Στάλιν και δεν τόλμησαν να το πειράξουν. 

Το βίντεο που παραθέτω σήμερα, δείχνει το συγκλονιστικό και υπερφυές, και ασύλληπτο  μέγεθος,  της άγιας αυτής παρουσίας.

Ανέκφραστα και άπειρα   τα θαυμάσια που επιτελεί η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, όχι μόνο στις ψυχές, αλλά και στα σώματα των Αγίων που ενόσω ζούσαν αγωνίστηκαν μέχρις αίματος, ώστε να γίνουν αγνά και καθαρότατα κατοικητήριά της.

Άγιε Αλέξανδρε του Σβιρ,

πρέσβευε και  για τον Πούτιν

( ναι, ναι παρότι βγαίνω εκτός θέματος...με ντροπαλό και χαμηλοβλεπούσικο ύφος ομολογώ ότι τον αγάπησα τον Πούτιν  επειδή στέλνει γριέςπαραδοσιακές τραγουδίστριες στη Γιουροβίζιον!)

πρέσβευε, Άγιε Αλέξανδρε  και για κάθε καλοπροαίρετη ψυχή που διαβάζει αυτό το μπλογκάκι και  που νοερά και  ευλαβικά τιμάει
το σεπτό σου σκήνωμα, αμήν!

Ευανθία η Σαλογραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου