Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

"Σε νιώθω"είπε ο υπολογιστής και συνέχισε τις εργασίες του.

 Πηγή: Kαθημερινή


«Σε νιώθω», είπε ο υπολογιστής και συνέχισε τις εργασίες του

Αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα.



Σήμερα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να «αντιληφθεί» το άγχος από την εφίδρωση του δέρματος, τη διάθεση από τον τρόπο που δακτυλογραφεί κανείς, τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου από τον τρόπο που κινείται μέσα σε έναν χώρο, ενώ υπάρχει ακόμη και φωτογραφική μηχανή που «αρνείται» να φωτογραφίσει, αν ο φωτογραφιζόμενος δεν χαμογελάσει!


Η συναισθηματική υπολογιστική είναι το πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που είτε αφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο είτε προκύπτει από αυτόν ή τον επηρεάζει σκόπιμα. 

Η συναισθηματική υπολογιστική αποτελεί αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του έργου «Σθένος», με εταίρους το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. 

Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών υπολογιστών, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, χρησιμοποιώντας κυρίως συνθετική οπτικοακουστική πληροφορία.

«Απώτερος στόχος είναι να κάνουμε τους υπολογιστές πιο ανθρωποκεντρικούς, δηλαδή να καταλαβαίνουν το ανθρώπινο συναίσθημα είτε αυτό προέρχεται από τις εκδηλώσεις του βαδίσματός μας είτε προέρχεται από τις εκδηλώσεις του εγκεφάλου μας ή τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου μας και να λειτουργούν καταλλήλως

Τρεις διαφορετικές ομάδες στο έργο αυτό εστιάζουν
 σε αυτά τα τρία διαφορετικά πράγματα. 

Η συμβολή μας στο πρόγραμμα από την πλευρά του ΑΠΘ 
είναι η κατανόηση 
του πώς ο εγκέφαλος εκδηλώνει τα συναισθήματα. 

Προσπαθούμε να δούμε με ποιες μεθόδους μπορούμε να μελετήσουμε τον εγκέφαλο και να διαπιστώσουμε, αν αυτός έχει εκδηλώσεις συναισθημάτων, 
αν αυτά τα συναισθήματα παίζουν κάποιον άλλον ρόλο στην κατανόηση και τη νόηση» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, με αφορμή τη σημερινή ημερίδα ανάλυσης νευροεπιστημονικών δεδομένων, που διοργάνωσε η ερευνητική ομάδα του έργου «Σθένος» του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαμίδης, 
αυτά που πριν από 15 χρόνια φαίνονταν σαν επιστημονική φαντασία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και ευρέως.

«Πολλές εφαρμογές που νομίζαμε ότι πριν από 15 χρόνια είναι τρελές, σήμερα τις έχουμε στην πραγματικότητα, είτε με συσκευές που συνδέουν το χέρι μας με τον υπολογιστή και ανιχνεύουν μέσω της εφίδρωσης του δέρματος, αν είμαστε αγχωμένοι είτε μέσω της αντίδρασης μας - από το πώς δακτυλογραφούμε και τι είδους πράγματα γράφουμε στον υπολογιστή βλέπουμε να εμφανίζεται την οθόνη ένα ανθρωπάκι, που είτε χαμογελάει είτε είναι στεναχωρημένο, δείχνοντας έτσι τη συναισθηματική μας κατάσταση. 

Αυτό το οποίο βλέπουμε σε ευρείες εφαρμογές της καθημερινότητας είναι οι κάμερες που αν δεν ανιχνεύσουν χαμόγελο όταν πατάς το κουμπί, δεν βγαίνει η φωτογραφία» επισημαίνει ο κ. Μπαμίδης.


Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που μετέχει στο έργο «Σθένος» έχει ανακαλύψει κάποιες ανατομικές δομές του εγκεφάλου, που ευθύνονται για το ανθρώπινο συναίσθημα και οι οποίες δεν ήταν γνωστές τα προηγούμενα χρόνια.


«Ανακαλύψαμε ότι μια δομή, η παρεγκεφαλίδα, παίζει ρόλο και στην έκφραση των συναισθημάτων, ενώ μέχρι πρόσφατα όλοι θεωρούσαμε ότι παίζει ρόλο στην ισορροπία ή σε κάποια άλλης φύσεως θέματα. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουμε γιατί οι βλάβες στην παρεγκεφαλίδα μπορούν να οδηγήσουν και αλλού ή χάρη σε αυτή τη γνώση να προλάβουμε τη δημιουργία αυτών των βλαβών. 

Η άλλη ερευνητική ομάδα έχει ήδη προσπαθήσει να κατανοήσει, με κάμερες που τοποθετεί στην οροφή, ανίχνευση την κίνησης του ανθρώπου μέσα στο χώρο και άρα του βαδίσματος και να αντιληφθεί, αν είναι αγχωμένος ή αν είναι σε καλή φυσική κατάσταση

Δεν πρόκειται για ένα μόνιτορ που λειτουργεί ως 'μεγάλος αδελφός' διότι δεν λαμβάνονται φωτογραφίες του ανθρώπου, αλλά ανιχνεύεται τι ακριβώς κάνει ο σκελετός» προσθέτει ο κ. Μπαμίδης.

Πηγή: AMΠE

10 σχόλια:

  1. Τώρα γιατί μας τα γράφεις αυτά , για να σκιαχτούμε βραδιάτικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να λέμε τώρα φιλενάδα! Ό,τι μα ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει κάτι που δεν υπάρχει. Ο αγαπημένος μου γέροντας Σωφρόνιος το λέει χαρακτηριστικά(υπήρξε και σημαντικός ζωγράφος): ο άνθρωπος αντιγράφει τα πάντα, διότι όλα είναι διάχυτα στη φύση. Από μόνος του πάπαλα! Τίποτα δεν μπορεί να κάνει. Απλά ανακλυκλώνει και νομίζει πως δημιουργεί κιόλας(οι καλλιτέχνες βασικά). Επειδή ασχολούμαι λίγο με την καλλιέργεια ανακαλύπτω πως ο άνθρωπος τίποτα δεν κάνει. Απλά γίνεται, ολίγον τι, συνδημιουργός. Συνεισφέρει ελάχιστα, αν όχι με κακό τρόπο, στη συντήρηση των φυτών. Μην ξαφνιαζόμαστε από την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της. Εκτός από μια ψευδή εικόνα του κόσμου παρέχουν και την ψευδαίσθηση της υπέρβασης των ορίων. Γνώμη μου φυσικά.
    kiss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαχαχα!

    ;-) Αυτό το "να σκιαχτούμε" ήταν όλα τα λεφτά!
    Μου θύμισες τη μακαρίτισσα τη μανούλα μου, βρε πάλι!
    ...............................
    ;-)
    Φιλενάδα, για τη μίμηση και τη συν-δημιουργία συμφωνώ.
    Και ΔΕΝ φοβάμαι για μένα προσωπικά, ΤΙΠΟΤΕ.

    Για τα νέα παιδιά τα αστήριχτα ανησυχώ.

    Για τα πρόβατα τα πολωλά που είναι ΠΛΗΘΟΣ γύρω μας -τα μη έχοντα ποιμένα.

    Από τα χρόνια του Κυρίου, αυτή ήταν η κατάσταση.


    Προσωπικά ούτε αν καταφέρουν να φτιάξουν ζωή ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ- μα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚ του ΜΗΔΕΝΟΣ- δεν θα ιδρώσει το αυτάκι μου, διότι γνωρίζω ότι ο ΘΕΟΣ ειναι ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟΣ από σένα και από μένα που μιλάμε αυτή τη στιγμή και έχει το Λόγο του για το κάθε σκηνικό της Ιστορίας των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως... λέω τώρα, μήπως γεννηθήκαμε κάπως αργότερα απ' ότι έπρεπε;
    Ως Ανταίοι μόνο θα επιζήσουμε, αρκεί να μη πατούμε μόνο τσιμέντα και άσφαλτο, γιατί τότε χάνουμε την επαφή με το είναι μας, "χους ην και εις χουν απελεύσει"...

    youtube.com/watch?v=qx_RbzFmAsk&list=PL5527F9FCD8FB6988

    dj

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. dj

    ;-)φίλτατ

    Προσωπικά, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ που ζω,
    σε αυτήν ΑΚΡΙΒΩΣ την εποχή που ζω.

    Δεν θα ήθελα να ζω σε ΚΑΜΙΑ προηγούμενη

    (κάνω μια μοναδική εξαίρεση για την ΕΠΟΧΗ του Κυρίου Ιησού, θα ήθελα να τον ΕΙΧΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ.
    ΝΑ ΕΙΧΑ ΑΠΟΣΒΟΛΩΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥ...αλλά...δεν είχα αυτή τη Χάρη...)

    Για επόμενη εποχή δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να κρίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και στην δική μας εποχή μπορείς να Τον συναντήσεις Ευανθία. Στόν άνθρωπο που ενώνεται μαζί Του, γίνεται πιό οικείος απ τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΑ ΧΑ!
    Ίσως έτσι οι υποκριτές ή οι αρχιυποκριτές ξεσκεπαστούν. Αν είμαστε αληθινοί τι μας φοβίζει;
    Σκεφτείτε να βάλουν στην "ανάκριση" με τα μέσα που προαναφέρθηκαν κάποιον πνευματικό (αγιοπνευματικό, μην πάει ο νους σας στους θολοκουλτουριάρηδες). Απλώς θα επιβεβαιώσουν τα μηχανεύματά τους!
    Ο αληθινός Άνθρωπος, ως απλός, δεν υποκρίνεται: Όταν χαίρεται γελάει, όταν λυπάται κλαίει. Όταν έχει πρόβλημα με τον αδελφό του το συζητάει μαζί του πριν να δύσει ο ήλιος. Άρα εν γένει όχι μόνο δεν του καίγεται καρφί αν οι άλλοι γνωρίζουν τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά ακούσια/εκούσια, τα κάνει γνωστά στους γύρω του.

    Αυτές οι τεχνικές όμως, δυστυχώς, τελικά μας νοιάζουν. Εμάς τους πονηρούς και πολυσύνθετους. Γιατί πιθανόν να αποκαλύψουν τι βρίσκεται πίσω από το ψεύτικο χαμόγελο που "χαρίζουμε" καμμιά φορά. Τι βρίσκεται πίσω από την "φιλοφρόνηση", τι πίσω από την ψεύτικη δυσαρέσκεια ("τρε μπανάλ") ή ψεύτικη αδιαφορία. Τι πίσω από τις ψεύτικες υποσχέσεις, τι πίσω από την ψεύτικη εικόνα μας εν γένει...

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ;-) Σας ευχαριστώ όλους για την επίσκεψη και τις σκέψεις.

    Στέλιο
    ένας άγιος πνευματικός, σήμερα, σε άλλη πολή (όχι στην Πάτρα όπου μένω ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ εδώ και ΧΡΟΝΙΑ...) είπε ότι οφείλουν να είναι οι ιερείς ΔΙΑΦΑΝΟΙ, να αφήνουν το Θεό να φαίνεται πίσω από τη δική τους μορφή.

    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.
    ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ τολμούν να το κάνουν.

    Έλειπα από το πρωί. Θα επανέλθω σε λίγο...

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To "να αφήνουν το Θεό να φαίνεται πίσω από τη δική τους μορφή", έχει ιδιοτέλεια, τουτέστιν κρυφή υπερηφάνεια, κεκαλυμμένη με πανουργία εωσφορική.

    Το να φαίνεται ο Θεός ΜΕΣΑ (όχι πίσω!) στη δική μας μόρφη, δεν είναι της δική μας θελήσεως και επιθυμίας Ευανθία , αλλά αποκλειστικά της δικής Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Iωάννη
    το "μέσα"και το "πίσω" σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει το ίδιο. Μην κολλάς στις λέξεις.
    Ναι. Ο καθένας δεν φτάνει όπου θέλει ο ίδιος αλλά όπου ο Θεός τον έχει προωρίσει να φτάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή