Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Γιατί ο Άγιος Μάξιμος Ομολογητής έκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως -Η επιβαλλόμενη Αποτείχιση των Ορθοδόξων

(Στη φωτό , εικονίζεται  το χέρι της Ευανθίας Σαλογραίας κρατώντας το λατρεμένο  περιστέρο της
 το Χάρη.
Τοποθεσία Κρήνη Πατρών, σε εκδήλωση του πατρινού Βιβλιοπωλείου- Πολυχώρου Πολύεδρου )

Καλόν Αύγουστο μήνα, να έχουμε περιστεράκια μου!
...................................................................................

 Αγαπημένα μου 

διάβασα σε δυο μέρες- χτες και σήμερα απνευστί-το υπέροχο έργο  με τίτλο "Μάξιμος" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αρμός"- της Αλέκας Ρίτσου- για τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή.

Το συνιστώ εκ καρδίας προς πάντα Ορθόδοξο αλλά και καλοπροαίρετο αναζητητή της Αλήθειας.

Η συγγραφέας με εξαιρετική γλώσσα, γνώση ιστορίας, εικόνες ομορφιάς, και ειλικρινή βιώματα πίστεως, παρουσιάζει γλαφυρά  μπροστά μας
 τη μορφή του Γίγαντα της Ορθόδοξης  Ομολογίας.

Την ευχαριστώ και εύχομαι ο Θεός τον κόπο, πολλαπλασίως να της τον ανταποδώσει δι ευχών του  μαρτυρικού Αγίου  Μαξίμου.

Σαλογραία
...........................................................................................
.............................................................................................................................................................
(To αχτύπητο  κείμενο εκκλησιολογικού ενδιαφέροντος με τους διαλόγους του Αγίου Μαξίμου και των διωκτών του,  ακριβώς, στην  προηγούμενη ανάρτηση της 29ης Μαίου.

Εκεί υπάρχουν και κάποια περισσότερα  σχόλια.

Αν θες, ρίξε πρώτα ματιά στις  παλιότερες  αναρτήσεις,   με τίτλο:

Γράμματα σε παπάδες, Πολυμορφισμός και θεραπευτική δραστικότητα-το ανάλογο της Ορθοδοξίας και επίσης στην ανάρτηση με τίτλο:1) νανοϋλικά και η τεράστια σημασία της λεπτομέρειας , 2)Η ψευδαίσθηση του ρομαντικού έρωτα,  3)Ντροπαλή εισαγωγή περί παρθενίας, παρθενορραφών και λοιπών δαιμονίων,  4)Δική μου είναι η εκδίκηση ,  5) Ο εγκέφαλος , οι νευρώνες και η Ορθόδοξη εμπειρία , 6)Ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, οι υπεραγωγοί και η έλλειψη αντίστασης,   7)Ο Αϊστάιν, το Φ(φ)ως και η αναπλαστική του δύναμη   8) Η δυσκολία του Πάτερ Ημών και 9)Η φωνή του Θεού μέσα μας, η φωνή του εξαποδού...10)Διάχυση, ή αλλιώς έχει στεγανά η ψυχή;11)Η γεύση της Ελευθερίας 12)Μηδέν και Ένα υπαρξιακές καταστάσεις 13)Η μοναδικότητα της Επιλογής 14)Τα νήματα των σκέψεων -συναισθημάτων και η προσευχή 

Σαλογραία

...........................................................................................

Και ένα κείμενο, σχετικά με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή,
 από το εξαιρετικό   βιβλίο "Ο έρωτας του απολύτου" του παιδοψυχίατρου  π. Βασιλείου Θερμού:
 
.....................................................................

Γράφει, λοιπόν, ανάμεσα στ'άλλα,  ο π. Βασίλειος Θερμός, και  τα ακόλουθα:

"Ο "Αρμός" εξέδωσε ένα βιβλιαράκι με τον διάλογο του αγίου Μαξίμου προς τον αιρετικό πατριάρχη Πύρρο , όπου με καταπληκτικά διαλεκτικό τρόπο  και
θαυμάσια επιχειρηματολογία ο άγιος Μάξιμος,
 του αποδεικνύει ότι ο Χριστός έχει δύο θελήσεις επειδή έχει δύο φύσεις.


"Μα", λέγανε οι μονοθελήτες, οι αιρετικοί , αιρετικοί, "τι σημασία έχει να έχει δύο θελήσεις, και ανθρώπινη θέληση, αφού η ανθρώπινη θέλει ό,τι θέλει και η θεϊκή;
Ό,τι  θέλει το θεϊκό  θέλημα το θέλει και το ανθρώπινο. Ένα  θέλημα θέλει.
 Τι θα βάλουμε δύο, να υπάρξει το ενδεχόμενο να διαφωνήσουν; "

 "Όχι" λέει ο Άγιος Μάξιμος . "Έχει τεράστια σημασία, γιατί αλλιώς είναι σαν να λες ότι ο Χριστός  προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, χωρίς την ικανότητά της να θέλει. Ακρωτηριάζεις τον άνθρωπο.

Πρέπει να θέλει ο άνθρωπος, αλλιώς δεν μπορεί να αγιασθεί"

Να γιατί η αίρεση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αγιασμό τον άνθρωπο.

Τι σημασία έχει για τον αγιασμό του ανθρώπου αν ο Χριστός έχει δυο θελήσεις, ή μία; Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού και να αγιαστούμε.

Έχουν σημασία  τα δόγματα, όμως, ακριβώς διότι χωρίς αυτά αλλοιώνεται ό λ ο το έργο της σωτηρίας μας"

(Από το βιβλίο του, "Ο έρωτας του Απολύτου"σελ. 30-31)
..........................................................................................  

.......................................................................
Αγαπημένο μου,

επειδή με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση της 29ης Μαίου, για το θέμα της διακοπής μνημοσύνου του Πατριάρχη, από τον Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή, έχουν  ακολουθήσει πάρα πολλά σχόλια, και στο θέμα του Παλαιοημερογιτικού, παραθέτω εδώ, ένα ακόμη σχόλιο, που έλαβα, από εντιμότατο αγωνιστή αδελφό, σήμερα, στις 14 Ιουλίου 2011, ως επιστέγασμα όλων των προηγούμενων σχολίων. 
Το παραθέτω προς προβληματισμόν και ενημέρωση.

Σε ασπάζομαι με όλη την εν Κυρίω αγάπη, ευχόμενη καλή φώτιση

Σαλογραία
.....................................................

Πέμπτη, 1/14 Ιουλίου 2011, Των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού


Αξ. Κον Παν. Σημάτη

Θεολόγον

Αξιότιμε κ. Σημάτη

Μία καλή μου φίλη, ευσεβής ορθόδοξη χριστιανή, είχε την καλοσύνη να μου στείλη την ιστοσελίδα http://amethystosbooks.blogspot.com/2011/07/blog-post_6076.html της 9ης Ιουλίου 2011 όπου διάβασα το ερωτηματικό σας άρθρο : «Το σχίσμα των Παλαιοημερολογιτών έγινε με αφορμή την αφετηρία ή εξ αιτίας της ιδίας της αίρεσης του Οικουμενισμού;».

Κατά συνείδησιν αισθάνομαι υποχρεωμένος να απαντήσω και να καταθέσω την μαρτυρία μου. Καίτοι δεν είμαι θεολόγος και δεν μπορώ να συναγωνισθώ την εντιμότητά σας στις γνώσεις, πλην όμως, παρ’όλον τον σεβασμό που σας οφείλω, διακρίνω στην θεολογία σας τ’αχνάρια της πεπατημένης του δυτικού και ιησουϊτικού σχολαστικισμού και ορθολογισμού.

Διάβασα κι εγώ το βιβλίο του κ. Δελήμπαση καθώς και διάφορα άλλα βιβλία και από τις δυό πλευρές. Ομολογώ ότι πολλές φορές όσο περισσότερο διαβάζω τόσο λιγότερο καταλαβαίνω. Αλλά δεν πειράζει, διότι αν δεν καταλαβαίνω εγώ καταλαβαίνει όμως η Εκκλησία μου.
 Εγώ δεν ξέρω, η Εκκλησία μου όμως ξέρει.
Εγώ μπορεί να πλανηθώ, η Εκκλησία μου όμως δεν μπορεί ούτε να πλανηθή ούτε να με πλανήση.
Καύχημά μου και παρρησία μου δεν είναι ούτε η υποτιθέμενη αρετή μου, ούτε οι γνώσεις μου ούτε τα έργα μου. Καύχημα και παρρησία μου είναι αποκλειστικά ο Σωτήρας και Δεσπότης Χριστός και η Αγία Αυτού Εκκλησία.

Πριν όμως απαντήσω στα επιχειρήματα της εντιμότητός σας αυτά καθ’ εαυτά είναι ανάγκη να διασαφηνισθούν δύο πράγματα τα οποία είναι ακόμη συγκεχυμένα στον νού και την συνείδηση πολλών ανθρώπων.

Πρώτον: η ονομασία μας και δεύτερον: το υποτιθέμενο «σχίσμα» μας.

Είναι αλήθεια ότι αισθάνομαι μεγάλη δυσφορία όταν με αποκαλούν «Παλαιοημερολογίτη» ή «Γ.Ο.Χ.» ή ότι δήποτε άλλο.

 Εγώ είμαι απλά Ορθόδοξος Χριστιανός και τα επί πλέον επίθετα στην ουσία δεν με αφορούν.

 Βέβαια είμαι υποχρεωμένος να τα υποστώ αφού ζω σε μια κοινωνία όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου, πλήν όμως «ου συ με λοιδορείς αλλ' ο τόπος».

Όπως ο απόστολος Τιμόθεος είχε διδαχθή τα «ιερά γράμματα» απ' την γιαγιά του, έτσι κι εγώ από την δική μου γιαγιά, μαζί με όλα τ’ άλλα κληρονόμησα και το εορτολόγιο της Εκκλησίας για να επιτελώ τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, όπως κι’ αυτή με την σειρά της το είχε κληρονομήσει από την δική της την γιαγιά.

Η μακαρίτισσα η συχωρεμένη η γιαγιά μου, ούτε «Γόχισα» ήταν ούτε «Παλαιοημερολογίτισσα» αλλά μια απλή ορθόδοξη χριστιανή.

Θυμάμαι όταν είχα μεγαλώσει αρκετά και άρχισα να μελετώ και να καταλαβαίνω, με έβαλε να καθίσω δίπλα της και μου είπε :

«Βλέπεις παιδάκι μου; Στον πλανήτη μας υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων θρησκευμάτων : Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Ινδουϊστές, Βουδδιστές, Μπαχάϊ, Ταοϊστές και άλλοι.

Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ένα κοινό συμβατικό πολιτικό ημερολόγιο για τις συναλλαγές μεταξύ τους, και αφήνουν το θρησκευτικό τους ημερολόγιο ανέπαφο.
Το ίδιο κάνουν και πολλοί ομόδοξοί μας στα Ιεροσόλυμα, το Άγιον Όρος, την Ρωσσία, την Σερβία και την Βουλγαρία.

Είναι ποτέ δυνατόν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια να είναι τόσο ανόητοι και ο Μεταξάκης και ο Παπαδόπουλος, που προσάρτησαν το εορτολόγιο της Εκκλησίας στο ημερολόγιο της Πολιτείας, να είναι τάχα πιο έξυπνοι»;

Εγώ από την γιαγιά μου την συχωρεμένη αυτά κληρονόμησα.

 Και αφού δεν άλλαξα τίποτε από αυτά που κληρονόμησα, δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα πρέπει ν’αλλάξω και όνομα προσθέτοντάς του, περισσά επίθετα.

Έτσι το «Ορθόδοξος Χριστιανός» μου αρκεί.

Εσείς όμως κ. Σημάτη, από την δική σας την γιαγιά τι πράγμα και ποιο εορτολόγιο κληρονομήσατε;

Δεν γίνεται κάθε φορά που εσείς εισαγάγετε μια καινοτομία να … «παλιώνουμε» εμείς!
Δεν είναι ούτε σωστό ούτε δίκαιο.

Εσείς π.χ. καινοτομήσατε και στον τύπο του Αγίου Βαπτίσματος.

 Έτσι τώρα καθίζετε τα παιδιά σας μέσα στην κολυμβήθρα και τους ρίχνετε νερό στο κεφάλι βαπτίζοντάς τα «δι επιχύσεως», καθιστώντας έτσι το βάπτισμά σας άδεκτο και άκυρο όπως περιτράνως απέδειξε και ο πολύς μεταξύ υμών π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Εμείς εξακολουθούμε να διατηρούμε τον τύπον, την πράξιν και παράδοσιν της Καθολικής Εκκλησίας βαπτίζοντες τα τέκνα μας δια τριτής καταδύσεως και αναδύσεως.

Μήπως θα έπρεπε σύμφωνα με την ίδια λογική να μας ονομάζουν επίσης … «Παλαιοβαπτιστές» γι’αυτό;

Τι να κάνουμε; Εν ανάγκη θα το υποστούμε κι αυτό, αφού εσείς κρατάτε το μαχαίρι από το μανίκι.

Η Παράδοσις της Εκκλησίας όμως είναι μεν Παλαιά, ως και ο Κύριος είναι «ο Παλαιός των ημερών» δεν παλιώνει όμως ποτέ και δεν γηράσκει καθ’ ότι «το παλαιούμενον και γηράσκον εγγύς αφανισμού» (Εβρ. η΄13).

Εμείς σύμφωνα με τον εκ Λειρήνης Άγιον Βικέντιον κρατούμε «παν ό,τι πάντοτε, παντού και υπό πάντων επιστεύθη» χωρίς καινοτομίες και νεωτερισμούς διότι ο νεωτερισμός θεωρείται «υπαγόρευμα του διαβόλου» και ο «δεχόμενος νεωτερισμόν κατελέγχει ελλειπή την Ορθόδοξον Πίστιν και βλασφημεί εις το Πνεύμα το Αγιον, ως μη αρτίως λαλήσαν» εν τη Εκκλησία.

 Και αυτό δεν είναι δική μας «παλαιοημερολογίτικη» άποψη και διατύπωση, είναι άποψη και διατύπωση της Πανορθοδόξου Συνόδου των Πατριαρχών της Ανατολής του 1848 η οποία ουδέποτε ημφισβητήθη υπό της Καθολικής Ορθοδοξίας.


Και περί μεν της ονομασίας ταύτα ειρήσθω(ας λεχθούν).

Ας δούμε τώρα και το πολυθρύλητο «σχίσμα των Παλαιοημερολογιτών», που μοιραίως μάς θυμίζει την λαϊκή παροιμία : «φωνάζει ο κλέφτης για να βγή ο νοικοκύρης».

Επιτρέψατέ μας κ. Σημάτη, παρά τον σεβασμό και την αγάπην μας, «να σας κρίνουμε εκ του στόματος υμών».

Εσείς ο ίδιος παραδέχεσθε στο παραπάνω άρθρο σας ότι η αλλαγή του εορτολογίου υπήρξε «ομολογουμένως αντικανονική».

 Και ποιος μας υποχρεώνει μέσα στην Εκκλησία του Χριστού να δεχόμεθα αντικανονικές πράξεις;

Μας συστήνετε να κάναμε «διαμαρτυρία»!

 Μα δεν είμαστε «Διαμαρτυρόμενοι» κ. Σημάτη μας, Ορθόδοξοι είμαστε οι πτωχοί, και ως Ορθόδοξοι προσπαθούμε να μιμηθούμε τους Πατέρες μας.

Όταν παραβιάζεται η Παράδοσις της Εκκλησίας, πού είδατε εσείς μέσα στους Κανόνες της Εκκλησίας να προβλέπονται «διαμαρτυρίες» και «αντιδράσεις»;

Θα επανέλθουμε σε αυτό το σημείο παρακάτω.

Σύμφωνα λοιπόν με εσάς εάν κάποιος απορρίψη μια «ομολογουμένως αντικανονική» πράξη και διαχωρίσει τις ευθύνες τους με τους υπαιτίους γίνεται αυτόχρημα «σχισματικός»!

Αυτά διδάσκει η θεολογική επιστήμη;

Δηλαδή ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης που άπλά έναν παράνομον γάμο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ς΄ τον εκήρυξε «αίρεση ζευξιμοιχείας» και έκοψε κοινωνία με τον Πατριάρχη και τον Αυτοκράτορα, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια πρέπει να ήταν κι εκείνος «σχισματικός»!

Ο Άγιος Θεόδωρος όμως δεν περιορίσθη σε «διαμαρτυρίες» και «αντιδράσεις» σύμφωνα με την δική σας νεώτερη συνταγή αλλά προέβη σε διαχωρισμό των ευθυνών του, και διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας καίτοι αυτό του κόστισε πολλούς ραβδισμούς, εξορίες και πολλές κακώσεις, διωγμούς και ταλαιπωρίες.

 Και πολλοί συνεβούλευαν τότε τον Άγιο Θεόδωρο, να βάλη λίγο νερό στο κρασί του και να κάνη τα στραβά μάτια, διότι με τον αυτοκράτορα πάντα ελλόχευε ο κίνδυνος της επανόδου της εικονομαχίας.

Ο Άγιος Θεόδωρος όμως δεν σκεπτόταν υπολογιστικά, χρησιμοθηρικά και ωφελιμιστικά. Δεν κάθισε να σκεφθή όπως η υμετέρα εντιμότης, ποιό είναι το «πρωτεύον» και ποιό το «δευτερεύον» διότι δεν θεωρούσε τον εαυτόν του κριτή και εκτιμητή των Εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Μπροστά στην συγκεκριμένη παρανομία, έλαβε την επιβαλλόμενη απόφαση, αφήνοντας το θέμα των συνεπειών και του αύριο στην κρίση του Αγίου Θεού ο οποίος στην πραγματικότητα «τους οίακας(το τιμόνι) έχων εν τή της Εκκλησίας κυβερνήσει πηδαλιουχεί δια των Αγίων Πατέρων» σύμφωνα με τον Ιεροσολύμων Δοσίθεον.

Εάν λοιπόν ο Άγιος Θεόδωρος δι έναν παράνομον γάμον ταύτα έπραξε και υπέστη, τι έπρεπε να κάνουμε εμείς το 1924 όταν είδαμε να έρχονται τα πάνω κάτω μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, και είδαμε το υπερώον της αενάου Αγίας Πεντηκοστής ένθα «καινουργείται η συμφωνία προς σωτηρίαν των ψυχών ημών» να επανέρχεται στο «γλώσσαι ποτε συνεχύθησαν δια την τόλμαν της πυργοποιΐας»;

Έπρεπε ν΄ακολουθήσουμε το παραλήρημα του Μελέτιου Μεταξάκη και του Χρυσόστομου Παπαδοπούλου για να μην μας πούν «σχισματικούς»;


Αλλά μπροστά σ’αυτό το παραλήρημα δεν θυμάμαι να κάναμε εμείς κάτι το συγκεκριμένο:

Απλά «εμείναμε εις ά εμάθαμε και επιστώθημεν» (Β’ Τιμ. γ΄ 14) και ότι ήμασταν πριν την αποφράδα ημέρα της καινοτομίας, παραμείναμε και μετά, μη αλλάξαντες «ιώτα έν ή μία κεραίαν» εξ ών παραλάβαμε.

Αφού λοιπόν δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια, δεν μετακινηθήκαμε και δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτε, πώς είναι δυνατόν την μια μέρα να κοιμηθούμε Ορθόδοξοι και το άλλο πρωί να ξυπνήσουμε «σχισματικοί»;

Εάν μοιραίως επήλθε σχίσμα από την δική σας καινοτομία «τι προς ημάς»;

 Όποιος έχει νούν και στοιχειώδες συναίσθημα δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεται ποίον βαρύνει η ευθύνη ενός τέτοιου σχίσματος.


Και οι παπικοί όταν αρνηθήκαμε να ακολουθήσουμε τις καινοτομίες και αποστασίες τους άρχισαν κι εκείνοι σαν κι εσάς να αποκαλούν τους Ορθοδόξους «σχισματικούς».

 Εμείς αυτό πού απαντήσαμε στους παπικούς δια στόματος του Πατριάρχου Γρηγορίου του ΣΤ το 1868, επαναλαμβάνουμε και προς υμάς σήμερον με μίαν ελαφράν παραλλαγήν ή μάλλον προσαρμογήν που επιβάλλει η περίπτωσις :

 «Αναδράμωμεν εκάτεροι και ίδωμεν, οπότεροι προσέθεντο ή αφείλον ή εκαινοτόμησαν. Εκκοπτέσθω η καινοτομία, εάν υπάρχη και όπου υπάρχει, και τότε σύμπαντες ανεπαισθήτως ευρεθησόμεθα εις το αυτό σημείον της Καθολικής Ορθοδοξίας»!
(Ας σπεύσουμε και από τις δυο πλευρές και ας δούμε ποιοι απ'τους δύο πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν ή εκαινοτόμησαν. Ας κοπεί η καινοτομία εάν υπάρχει και όπου υπάρχει και τότε όλοι χωρίς δυσκολία  θα βρεθούμε εις το ίδιο σημείο της Καθολικής Ορθοδοξίας)

Και έρχομαι τώρα στο άρθρο σας, το οποίο αν κατάλαβα καλά πραγματεύεται την σχέση «πρωτεύοντος» και «δευτερεύοντος» ανάμεσα στην καινοτομία αυτήν καθ’ εαυτήν, και την αιρετικήν, σύμφωνα και με την δικήν σας ομολογίαν, εγκύκλιο του 1920.

Και θέλετε, αν κατάλαβα καλά, να δήτε σε ποιο από τα δύο οι «Παλαιοημερολογίτες» απέδωσαν την βαρύτητα του «πρωτεύοντος».

Ειλικρινά κ. Σημάτη, δεν αντιλαμβάνεσθε ότι έχετε εμπλακεί στο λούκι του δυτικού σχολαστικισμού, όπως αναφέρω και στην αρχή της παρούσης μου;

Οι άνθρωποι είτε «Παλαιοημερολογίτες» είναι είτε Νεοημερολογίτες, δεν είναι όλοι τους ούτε λόγιοι, ούτε ιστορικοί ούτε θεολόγοι.

Την όντως αιρετική Εγκύκλιο του 1920 εκτός από αυτούς που ασχολούνται επισταμένως με αυτά τα θέματα, ακόμη και σήμερα πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξή της και πόσοι την έχουν διαβάσει;

Μια καινοτομία όμως που αναστατώνει την ζωήν της Εκκλησίας και φέρνει τα πάνω κάτω είναι σε όλους ορατή.

Η προαναφερθείσα Πανορθόδοξος Σύνοδος των Πατριαρχών της Ανατολής του 1848 αναφέρει συν τοις άλλοις :

«Παρ’ ημίν ούτε Πατριάρχαι, ούτε Σύνοδοι ηδυνήθησαν ποτέ εισαγαγείν νέα, διότι ο υπερασπιστής της Θρησκείας εστίν αυτό το Σώμα της Εκκλησίας, ήτοι, αυτός ο λαός, όστις εθέλει το θρήσκευμα αυτού αιωνίως αμετάβλητον και ομοειδές τώ των Πατέρων αυτού».

Ο δε Ιεροσολύμων Δοσίθεος στον «Τόμο Καταλαγής» του αναφέρει :

 «Πατριάρχης ή Μητροπολίτης ή Επίσκοπος ή κληρικός, ή μοναχός, ή λαϊκός, έκαστος και ομού πάντες, ο τολμήσας αφελείν(να αφαιρέσει) μίαν γούν συλλαβήν και παρασαλεύσαι, υπεύθυνος μεν ταις των Αγίων Πατέρων ποιναίς, αποσυνάγωγος δε και ακήρυκτος της των Ορθοδόξων Κοινωνίας
 ως σεσηπός μέλος(σαν σάπιο μέλος) αποκοπτόμενος του καθόλου Σώματος της Καθολικής και Αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας»!

Δεν ήταν λοιπόν δύσκολο, και δεν απαιτούντο ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις ούτε από τον λαό ούτε από τους κληρικούς, να συνειδητοποιήσουν ότι δια της νεοημερολογιτικής καινοτομίας έπαυε πλέον το θρήσκευμα αυτών να παραμένη «αιωνίως αμετάβλητον και ομοειδές τώ(θρησκεύματι)
 των Πατέρων αυτών».

Δεν απαιτούντο ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις, από την μια να ακούν τον ιερέα να εκφωνή: «και δός ημίν, εν ενί στόματι και μια καρδία, δοξάζει και ανυμνείν το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου» και από την άλλην να ακούν την ίδια μέρα τους μισούς Ορθοδόξους να ψέλνουν : «Ετοιμάζου, Βηθλεέμ, ήνοικται πάσιν ή Εδεμ» και ταυτόχρονα τους άλλους μισούς να αντιφωνούν :

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», για να καταλάβουν ότι η νεοημερολογιτική καινοτομία είχε σκοπό να μπαχαλοποιήση την Εκκλησία.

Δεν χρειαζόντουσαν τον μπαμπούλα του Οικουμενισμού που θεμελίωνε η αιρετική Εγκύκλιος του 1920 για να καταλάβουν το του Μ. Κωνσταντίνου ότι εν τη Μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία :

«Δεινόν εστι και απρεπές, κατά τας αυτάς ημέρας, ετέρους μεν ταις νηστείαις σχολάζειν, ετέρους δε συμπόσια συντελείν».

Απλούστατα όταν αργότερα οι λόγιοι μεταξύ αυτών ανεκάλυψαν συν τοις άλλοις και την αιρετική Εγκύκλιο, ευχαρίστησαν τον Θεόν αναλογιζόμενοι από ποιο βάραθρο και από ποιόν κρημνόν η Χάρις του, τους είχε προστατεύσει.

 Και αυτό διότι εις «ολίγα ήσαν πιστοί» (Ματθ. κε΄ 21).

Αν δεν είχαν φανεί πιστοί εις τα «ολίγα», τότε ούτε απ’ τά «πολλά» θα τους προστάτευε ο Θεός.

 Και παράδειγμα ο εαυτός σας, αγαπητέ μας κ. Σημάτη!

Εσείς γνωρίζετε την αιρετική Εγκύκλιο του 1920, που ακόμη χιλιάδες από τους «Παλαιοημερολογίτες» αγνοούν.

Εσείς γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι ο Νεοημερολογιτισμός είναι μεθόδευσις και προθάλαμος του Οικουμενισμού και της αποστασίας.

Πολλοί από τους «Παλαιοημερολογίτες» διανοητικά ίσως δεν το έχουν καταλάβει ακόμη όπως το έχει κατανοήσει η δική σας αγχίνεια και πολυμάθεια.

Σε τι σας έχει όμως ωφελήσει αυτός ο πλεονασμός της γνώσης, αφού δεν έχετε απεγκλωβισθή από την αποστασία;

Αφού στα «ολίγα» δεν φανήκατε δόκιμος, τα «πολλά» σε τι σας ωφέλησαν;

Απλά αδολεσχείτε(φλυαρείτε) περί «ελάσσονος» και «μείζονος», περί «πρωτευόντων» και «δευτερευόντων» και δεν τηρείτε ούτε τα μεν ούτε τα δε αλλά κατά τον Αδελφόθεον «ουκ ει ποιητής νόμου αλλά κριτής» (Ιακ. δ΄ 11).

 Και τούτο διότι δεν εγκύψατε φαίνεται αρκετά εις το του ιερού Χρυσοστόμου : «Πανταχού τη Εκκλησία μετ’ακριβείας επώμεθα. Παράδοσίς έστι, μη πλέον ζήτει»!


Μη βιάζεσθε λοιπόν να καταλήξετε σε συμπεράσματα ότι τάχα «εστιάσαμε την προσοχή μας στις 13 μέρες» και παραπλανητικά να μας παρουσιάσετε ως ημερολάτρας.

Εμεις όπως λέγει και ο Απόστολος δεν είμεθα εκ των παρατηρούντων «ημέρας και μήνας και καιρούς» (Γαλ. δ΄ 10).

Απλά παρατηρούμε την Παράδοσιν της Εκκλησίας χωρίς να την μετατρέψουμε σε αντικείμενο δικών μας εκτιμήσεων.

Η παράδοσις της Εκκλησίας είναι η κόρη του οφθαλμού μας και κανείς δεν την εγγίζει επιπολαίως και ατιμωρητί.

Δεν συγχωρείται στην πολυμάθειά σας να λέτε ως επιχείρημα ότι «καμία Οικουμενική Σύνοδος δεν δογματοποίησε το Ημερολόγιο».

Μήπως γνωρίζετε εσείς καμία Οικουμενική Σύνοδο που να δογματοποίησε το σημείον του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού;

«Τις ο διά γράμματος διδάξας»; όπως λεγει και ο Μ. Βασίλειος στον 91ο Κανόνα του. Μήπως αυτό μας εξουσιοδοτεί να τον καταργήσουμε ως «δευτερεύοντα»; Και διευκρινίζει ο Μ. Βασίλειος στη συνέχεια :

«Ει γαρ επιχειρήσαιμεν τα άγραφα των εθών, ως μη μεγάλην έχοντα την δύναμιν, παραιτείσθαι, λάθοιμεν αν εις αυτά τα καίρια ζημιούντες το Ευαγγέλιον»!

Αλλά και το Πασχάλιον που είναι κατοχυρωμένον από την Οικουμενικήν Σύνοδον, μήπως αυτό σας εμποδίζει από του να εκχωρείτε το Δυτικόν Πασχάλιον(το Πασχάλιο του πάπα δηλαδή)
 σε Ορθόδοξες λεγόμενες Εκκλησίες της Ευρώπης  που εξαρτώνται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως;

Ας ήμαστε λοιπόν έντιμοι και ας μην προφασιζόμαστε προφάσεις εν αμαρτίαις.

Δεν συγχωρείται στην πολυμάθειά σας να επικαλείσθε την διαφωνίαν του πάπα Ανικήτου μετά του Αγίου Πολυκάρπου περί του εορτασμού του Πάσχα για να καταλήξετε στο τραβηγμένο από τα μαλλιά συμπέρασμα ότι «το Ημερολόγιο δεν αποτελεί αιτία διασπάσεως της Εκκλησίας».

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν η Εκκλησία αποκρυσταλλώσει γνώμη και απόφασιν είναι δυνατόν να υπάρξουν διαφωνίες.

Όταν όμως η Εκκλησία αποφανθή τότε οι διαφωνίες παύουν.

Γι’αυτό και η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος κατεδίκασε τους Τεσσαρεσκαιδεκατίτας που δεν συνεμορφώθησαν με την απόφασιν της Εκκλησίας περί του εορτασμού του Αγίου Πάσχα.

Αντίθετα δε με τον παραπάνω ισχυρισμό σας ο Θεοδώρητος Κύρου λέγει : «Επειδή δε το νοερόν φώς την αχλύν εκείνην εσκέδασε(διέλυσε) πανταχού γής και θαλάσσης, ηπειρώται και νησιώται, κοινή του Θεού και Σωτήρος επιτελούσιν τας εορτάς και ένθα αν τις αποδημήσαι θελήση, κάν προς ήλιον ανίσχοντα, κάν προς δυόμενον, πανταχού την αυτήν ευρήσει κατά τον αυτόν χρόνον επιτελουμένην πανήγυριν»!

Αλλά και ο Άγιος Επιφάνιος Κύπρου εις το «Κατά Αιρέσεων» γράφει :

«Επειδή δε προ του Κωνσταντίνου τα σχίσματα ήν, και ήν χλεύη, Ελλήνων λεγόντων και χλευαζόντων την εν τη Εκκλησία διαφωνίαν, επί Κωνσταντίνου δε δια της των επισκόπων σπουδής συνηνώθη μάλλον το σχίσμα εις μίαν ομόνοιαν. Τι ούν τούτου εστί προυργιαίτερον και χαριέστερον, από γής περάτων εν μια ημέρα απαλλάττειν λαόν Θεώ, συμφωνείν τε και αγρυπνείν, και τας αυτάς ημέρας ίσας φέρειν εν τε αγρυπνίαις και δεήσεσι, και ομονοία και λατρεία, νηστεία τε και ξηροφαγία αγνεία, και ταις άλλαις ταις κατά την πανσεβάσμιον ταύτην ημέραν ημέραν αγαθαίς Θεώ ευαρεστήσεσιν»;Ο δε ιερός Χρυσόστομος τονίζοντας το εν τη Εκκλησία ομόχρονον των νηστειών και των πανηγύρεων λέγει : «Αλλ᾽ έν μόνον ζητώ όπως εν ειρήνη και ομονοία άπαντα ποιώμεν όπως μη, νηστευόντων ημών και του δήμου παντός και των Ιερέων τας κοινάς ποιουμένων υπέρ της Οικουμένης ικετηρίας, συ μένης μεθύων επί της οικίας. Εννόησον πως διαβολικής τούτό εστιν ενεργείας και ως ουχ᾽ εν μόνον ουδέ δύο ουδέ τρία εστίν τα αμαρτήματα αλλά πολλώ πλείω. ... ουδέ γαρ η Εκκλησία χρόνου ακρίβειαν οίδεν· αλλ᾽ επειδή παρά την αρχήν πάσιν έδοξε τοις πατράσι διηρημένοις, ομού συνελθείν και τούτων ορισάντων ημέραν την συμφωνίαν πανταχού τιμώσα και την ομόνοιαν αγαπώσα κατεδέξατο το επιταχθέν».

Το να εορτάζει κανείς όποτε θέλει ποτέ δεν αποτέλεσε θέσιν και παράδοσιν της Καθολικής Εκκλησίας αλλά μόνον των αιρετικών και αλλοθρήσκων όπως π.χ. οι Εσσηνοί για τους οποίους ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέει ότι : «τοις δε παρατυγχάνουσιν συνεορτάζοντες αδιαφόρως» και οι Ναυατιανοί πού σύμφωνα με τον Σωζόμενο στην εν Αγγάρω της Βιθυνίας σύνοδόν τους απεφάσισαν «μη αξιόλογον είναι αιτίαν προς χωρισμόν της Εκκλησίας την διαφωνίαν της εορτής», πράγμα που στην ουσία επανέλαβε και η Σύνοδος της Μόσχας του 1948.

Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα πολλά, αλλά νομίζω πώς αυτά αρκούν για να καταδειχθή ότι ο ισχυρισμός σας ότι «το ημερολόγιο δεν αποτελεί αιτία διασπάσεως της Εκκλησίας» είναι προσωπικός και αυθαίρετος και πατερικώς πάνυ αμάρτυρος, έτι δε και αιρετικός.
Όντας Ορθόδοξος κ. Σημάτη, παρακαλώ μην προτεσταντίζετε!

Επαναλαμβάνετε το γνωστό νεοημερολογιτικό επιχείρημα ότι οι άλλες Εκκλησίες, δεν διέκοψαν κοινωνία με τις καινοτομήσασες Εκκλησίες Ελλάδος και Κων/πόλεως, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία δεν μπορεί να είναι αιτία σχίσματος.

Μην ξεχνάτε ότι και στην περίπτωση του Μονοθελητισμού όλες οι Εκκλησίες της Ανατολής είχαν προσχωρήσει στην αίρεση εξ αιτίας των διαφόρων κοσμικών επιδιώξεων των ιεραρχών.

 Ελάχιστοι μόνον ομολογούσαν την Ορθόδοξον Πίστιν που παρέμενε στην συνείδηση του πιστού λαού του Θεού.

Η αποστασία είχε τόσο γενικευθή πού οι διώκτες του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού τον λοιδορούσαν και τον ειρωνεύοντο ερωτώντας τον : «Πες μας επιτέλους σε ποιαν Εκκλησία ανήκεις εσύ, Κων/πόλεως, Αντιοχείας»;

 Αυτό δε σημαίνει ότι ο Μονοθελητισμός δεν ήταν αίρεσις ή ότι ο Άγιος Μάξιμος δεν ήταν Ορθόδοξος και ήταν σχισματικός ή εκτός Εκκλησίας.


Το ότι οι διάφορες σημερινές ιεραρχίες θυσιάζουν την Παράδοσιν της Εκκλησίας στον βωμό των διαφόρων κοσμικών τους σκοπιμοτήτων δεν είναι πρωτοφανές, ούτε σημαίνει ότι όσοι τηρούν τυπικά το ορθόδοξο εορτολόγιο είναι απαραιτήτως Ορθόδοξοι.

 Ας μη λησμονούμε του Παύλου λέγοντος : «Ου γαρ πάντες οι εξ Ισραήλ, ούτοι Ισραήλ, ουδ’ ότι εισί σπέρμα Αβραάμ, πάντες τέκνα»! (Ρωμ. ς΄ 9). Όταν χωρίζει ο τύπος από την ουσία δεν σημαίνει ότι παραμένουμε Ορθόδοξοι.

Υπάρχουν στον κόσμο εκατομμύρια παπικών που για τις δικές τους σκοπιμότητες τηρούν το ορθόδοξο εορτολόγιο και το βυζαντινό τυπικό. Μήπως αυτό τους μετατρέπει σε Ορθοδόξους;

Παλαιοημερολογίτες είναι και οι Ρώσσοι που ανεγνώρισαν τα μυστήρια των παπικών. Παλαιοημερολογίτες είναι και οι Σέρβοι που φίμωσαν τον Μητροπολίτη Αρτέμιο Ραντοσάβλιεβιτς για να μπορούν πιο άνετα και ανεξέλεγκτα να συμπροσεύχονται με τους παπικούς.

 Αυτοί όντως είναι παλαιοημερολογίτες διότι ενώ κηρύσσουν ότι δεν έχει σημασία το ποιο ημερολόγιο ακολουθεί κάποιος εξακολουθούν να ακολουθούν το θεωρούμενο παληό, δηλαδή είναι στην ουσία παρελθοντολόγοι.

Εμείς όμως δεν είμαστε Παλαιοημερολογίτες.

Εμείς σύμφωνα με το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας προσπαθούμε απλά με την Χάριν του Χριστού να είμαστε οι «την δια των Αποστόλων και εις Πατέρας διήκουσαν έγγραφόν τε και άγραφον παράδοσιν κρατύνοντες».

Και εις το θέμα της Ιεράς Παραδόσεως δεν είμαστε επιλεκτικοί αλλά εννοούμε «πάσαν παράδοσιν», όπως και εις τα Πρακτικά των Συνόδων αναφέρεται : «ει τις πάσαν παράδοσιν εκκλησιαστικήν έγγραφον ή άγραφον αθετεί, ανάθεμα».

Μέσα στην Παράδοσιν της Εκκλησίας ανάμεσα σε όλα τ’άλλα συμπεριλαμβάνεται και το εορτολόγιο, αυτό πού είναι, και εμάς αυτό μας «αρκεί» όπως λέγει και ο Αγ. Γρηγόριος Νύσσης :

«Αρκεί γαρ εις απόδειξιν του ημετέρου λόγου το έχειν πατρόθεν ήκουσαν προς ημάς την παράδοσιν, οίον τινα κλήρον δι’ ακολουθίας εκ των αποστόλων δια των εφεξής αγίων παραπεμφθέντα».

Το αν δίνουμε σήμερα κάποια ιδιαίτερη έμφαση στο εορτολόγιο είναι διότι μας αναγκάσατε εσείς διασαλεύσαντες την Παράδοσιν.


Δυστυχώς κ. Σημάτη, τόσον εσείς όσον και προγενέστεροι υμών όπως ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος, ή ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος επελέξατε μίαν στάσιν όλως αντιφατικήν και προσπαθείτε να βάλλετε τον λύκο, την κατσίκα και το λάχανο μέσα στην ίδια βάρκα ισχυριζόμενοι ότι και τα τρία θα περάσουν αλώβητα στην απέναντι όχθη.

Λησμονείτε του Παύλου λέγοντος : «εάν άδηλον σάλπιγξ φωνήν δώ, τις παρασκευάσεται εις πόλεμον»; (Α΄ Κορ. ιδ΄ 8).

Εσείς ονομάζετε την εορτολογικήν καινοτομίαν «ομολογουμένως αντικανονικήν», αν δείτε μέσα στα γραπτά του π. Επιφανίου θα δείτε ότι την ονομάζει «ανόητον», «ανώφελον», «άστοχον», «κάκιστον», «σφάλμα» κλπ.

 Και ενώ από την μια μεριά λέτε αυτά, από την άλλη προσπαθείτε να την ελαχιστοποιήσετε και να την παρουσιάσετε ως κάτι το «δευτερεύον», «έλασσον», «αδιάφορον» κλπ.

Αλλά αυτά δεν πάνε μαζί. Ή το ένα είναι ή το άλλο. Δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και αντικανονική και αδιάφορος.

 Γι’ αυτό έρχεται ύστερα ως καταπέλτης και μακάριος Μελέτιος ο Πηγάς και σας λέει : «Τι δε ουχ ευσεβέστερον και ευαπολογώτερον εστιν εν αδιαφόροις πράγμασι συμφέρεσθαι τοις πατράσι και πρεσβυτέροις … ουδέ γαρ μικρά, ουδέ τα μικρά κατά Βασίλειον, όταν βλάβην εισφέρει μεγάλην, αλλ’ ουδέ μικρόν σοι το ταράττειν την Εκκλησίαν και ανακυκάν»!

Μας μέμφεσθε κ. Σημάτη και πολλοί άλλοι μαζί σας ότι δίνουμε έμφαση στο εορτολόγιο πού είναι «δευτερεύον» και όχι στον οικουμενισμό που είναι … «πρωτεύον»!

 Φαίνεται ότι δεν αντιληφθήκατε ότι ο Οικουμενισμός είναι προϊόν και απόρροια της δικής σας εκκλησιολογίας και πρακτικής και όχι της δικής μας.

Ο Οικουμενισμός εκδηλώνεται στο δικό σας βίωμα και όχι στο δικό μας.

Εμείς με την Χάριν του Θεού ούτε συμπροσευχόμεθα με αιρετικούς, ούτε σε οικουμενιστικές εκδηλώσεις συμμετάσχουμε, ούτε άρσεις αναθεμάτων κάνουμε, ούτε αιρετικών μυστήρια αναγνωρίζουμε και επικυροποιούμε, ούτε από οικουμενικές οργανώσεις χρηματοδοτούμαστε, ούτε είμαστε μέλη αιρετικών οργανώσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν αποκλειστικά στον δικό σας τον χώρο και όχι στον δικό μας. Αφού δεν κάνουμε τίποτε από όλα αυτά πώς είναι δυνατόν να μας αγγίξη ο Οικουμενισμός;

Δεκαετίες ολόκληρες σας παρακολουθώ τώρα και βλέπω ότι από την μία φωνάζετε και ορύεσθε κατά του Οικουμενισμού, αρθρογραφείτε, εκδίδετε βιβλία, κάνετε διαλέξεις, οργανώνετε αντιοικουμενιστικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις, και αυτό επαναλαμβάνω επί δεκαετίες ολόκληρες.

Από την άλλη οι ιεράρχες σας συμπροσεύχονται μετά πάσης φύσεως αιρετικούς και αλλοθρήσκους, ακόμη και με Βουντού, Νεοπαγανιστές και λάτρεις της Ίσιδος, αίρετε τα αναθέματα της Εκκλησίας που από την φύση τους είναι αιώνια, προβαίνετε σε αναγνωρίσεις μυστηρίων των αιρετικών κ.λ.π.

Και αφού γίνουν όλα αυτά εσείς πηγαίνετε την επομένη Κυριακή στην Εκκλησία και τους μνημονεύετε ως «ορθοτομούντας τον Λόγον της Αληθείας», κι έτσι όλοι βρίσκετε τον λογαριασμό σας και είστε όλοι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι, και αυτοί που ανοσιουργούν και εσείς που φωνασκείτε και διαμαρτύρεσθε κατά των ανοσιουργιών τους!

Και ύστερα απ’ όλα αυτά περιμένετε από εμάς να κάνουμε σταυροφορία κατά του Οικουμενισμού; Δόξα τώ Θεώ, δεν τρελλαθήκαμε ακόμη!

Δεν θα διαμαρτυρηθούμε εμείς για προβλήματα που εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε.

 Όπως στρώνετε να κοιμηθήτε!

Και όλα αυτά εσείς τα δικαιολογείτε λέγοντας ότι είναι «σποραδικά» και δεν αποτελούν «καθεστώς»!

Δεν νομίζετε ότι αυτό πιά είναι υποκρισία και ότι «Θεός ου μυκτηρίζεται»; (Γαλ. ς΄ 7).

 Εάν π.χ. η «άρσις των αναθεμάτων» το 1965 δεν είναι «καθεστώς» τότε τι είναι «καθεστώς»;

Εάν η επίσημος χορηγία των Μυστηρίων προς τους παπικούς το 1969 από το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν είναι «καθεστώς» τότε τι είναι «καθεστώς»;

Εάν η συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) δεν είναι «καθεστώς» τότε τι είναι «καθεστώς»;

 Εάν εσείς δεν ήσασταν «Ιδρυτικά μέλη» του ΠΣΕ τι θα ήταν σήμερα το ΠΣΕ, εκτός από μία συνάθροιση Διαμαρτυρομένων χωρίς καμία διάσταση παγκοσμιότητος ή οικουμενικότητος;

Ούτε οι Παπικοί δεν καταδέχτηκαν ποτέ να γίνουν μέλη του ΠΣΕ στην ίδρυση του οποίου εσείς πρωτοστατήσατε από το 1948 με το Πατριαρχείο Κων/πόλεως, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κύπρου, και με το οποίο θα συνεργασθεί στενά όλη η πλειάς των θεολόγων σας : Αγουρίδης, Αλιβιζάτος, Βέλλας, Ιωαννίδης, Καλογήρου, Καρμίρης, Κονιδάρης, Μπρατσιώτης, Νησιώτης, Σιώτης, Τρεμπέλας κλπ.

 Αλλά όλα αυτά για σας είναι … «σποραδικά»!!!


Όταν στάζη το ταβάνι του σπιτιού μας από την βροχή, δεν περιοριζόμαστε στο να βάλουμε γύψο στο μέρος που στάζει, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σε λίγο θα στάξη από άλλο μέρος.

Βγαίνουμε έξω στην βροχή, τον άνεμο και την καταιγίδα, σκαρφαλώνουμε στην οροφή του σπιτιού και προσπαθούμε να βρούμε το σπασμένο κεραμίδι και να το αντικαταστήσουμε. Θεραπεύουμε την αιτία και όχι τα συμπτώματα.Πολλοί μας μέμφονται και πολύ δικαίως ότι εμείς οι «Παλαιοημερολογίτες» είμαστε κατακερματισμένοι «σε σαράντα κομμάτια»!

Εμείς οι «Παλαιοημερολογίτες» δεν είμαστε καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους. Ο διάβολος μας πολεμεί με τα ίδια πάθη, τους ίδιους πειρασμούς και τις ίδιες αμαρτίες με όλους τους άλλους, αν μη και περισσότερο όπως είναι φυσικό.

Γι’ αυτό και δεν προβάλουμε ούτε την υποτιθέμενη αρετή μας και τα έργα μας στους άλλους, αλλά την τάξη και την Παράδοση της Εκκλησίας.

Εμείς όπως λέει και ο Αββάς Αγάθων, έχουμε επάνω μας όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Αλλά αιρετικοί και σχισματικοί δεν είμαστε!

Εμείς είμαστε αμαρτωλοί, αλλά η Εκκλησία μας είναι Αγία και το θυσιαστήριό μας αμόλυντο.

Αλλά από εκκλησιαστικής πλευράς ποιος ευθύνεται για τις παρατάξεις αυτές και διαιρέσεις των «Παλαιοημερολογιτών»;

Εάν εσείς δεν είχατε εισαγάγει την «καινοτομία», πόσοι «Παλαιοημερολογίτες» και πόσες «Παρατάξεις» θα υπήρχαν σήμερα;

Και τι είναι άρα γε προτιμότερο σήμερα;

 Να μείνουμε «σαράντα κομμάτια» όπως είμαστε ή να ενωθούμε κάτω από την ομπρέλα της αποστασίας απλά και μόνον για να λέμε ότι είμαστε «ενωμένοι»;


Αλλά και ένα άλλο σημείο.

 Εμείς οι «Παλαιοημερολογίτες» δεν έχουμε την πολυτέλεια του «ενιαίου μισθολογίου» και του «συνταξιοδοτικού ταμείου» του κρατικού κορβανά.

 Ας περιμένουμε να δούμε την ημέρα που οι κληρικοί σας θα πάψουν να πληρώνονται από το Κράτος και τότε θα κάνουμε την καταμέτρηση πόσες είναι οι δικές μας παρατάξεις και πόσες οι δικές σας.

Εμείς ακόμη έχουμε Επισκόπους και κληρικούς που είναι με την τσάπα στο χέρι, για να θρέψουν τον εαυτό τους, να συντηρήσουν την Εκκλησία και να δώσουν ελεημοσύνη στους αναξιοπαθούντες, όπως λένε οι Πατέρες.

Πολλοί μας λένε να ασχοληθούμε με την στάση πού τήρησαν για το εορτολόγιο ο παπα-Πλανάς, ο Γέρων Πορφύριος, ο Γέρων Παΐσιος, ο Μακαριστός Ιωάννης Μαξιμόβιτς και άλλοι.

Όπως λέει και ο λαός «τους καλούς τους καλογέρους ο Θεός τους ξέρει».

Ο Θεός θα κρίνη το έργο των σεβασμίων τούτων Γερόντων και όχι εμείς.

Εμείς δεν είμαστε οπαδοί ανθρώπων αλλά του Δεσπότου και Σωτήρος Χριστού.

 Όσα είπαν και έπραξαν οι σεβάσμιοι τούτοι Γέροντες και είναι σύμφωνα με την Εκκλησία εμείς τα δεχόμεθα ως φωνήν της Εκκλησίας.

 Αν τώρα ως άνθρωποι «σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες» έτυχε να πουν ή να κάνουν πράγματα που δεν είναι σύμφωνα με την Εκκλησία, εμείς ακολουθούμε την Εκκλησία.

Κριτήριον της Εκκλησίας δεν είναι κανείς άλλος παρά μόνον η ίδια η Εκκλησία!

Πολλοί λένε ότι εάν η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. ήταν καλύτερα δομημένη θα προσχωρούσαν σ’αυτήν.

Σε όλους μας αρέσει όταν φύγουμε από κάπου να πάμε κάπου που θα είναι πιο ζεστά και πιο μαλακά.

Σε όλους μας αρέσει η άνεση, η ασφάλεια και η σιγουριά. Αλλά αυτό δεν είναι πίστις! Πίστις είναι «ελπιζομένων υπόστασις» (Εβρ. ια΄ 1).

Όταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κιτίου των Γ.Ο.Χ. Επιφάνιος στο τέλος της δεκαετίας του 1930 ήταν ακόμη δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, έτυχε να μελετήση το θέμα του εορτολογίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νεοημερολογιτισμός είναι καινοτομία.

 Καίτοι δεν ήξερε τότε ότι ήδη υπάρχουν άλλοι «Παλαιοημερολογίτες» στον κόσμο απεφάσισε να κόψη την μυστηριακή κοινωνία με το Μοναστήρι του και κατά συνέπεια με όλη την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο πειρασμός ήταν τρομερός. Ένας νεαρός δόκιμος που πριν απ’ όλα φοβάται την πλάνην, πώς να είναι σίγουρος ότι επιλέγοντας να μείνη μόνος του δεν ήταν πλανεμένος.

 Με δάκρυα στα μάτια ζητούσε μέρα νύκτα από τον Θεό να τον προστατέψη από την πλάνη.

 Από την άλλη ήξερε από τις Κατηχήσεις του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου ότι «Κρείσον είς ποιών το θέλημα του Θεού ή μυριάδες παραβαίνοντες».

 Το πρωταρχικό είναι να πιστεύη ο άνθρωπος ότι στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά ο Θεός και η συνείδησίς του και ανάλογα να πορεύεται.


Δεν θα διηγηθώ εδώ την ζωή του Μακαριστού Μητροπολίτου Επιφανίου.

Θα πώ μόνον ότι αναδιοργάνωσε εκ του μηδενός την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου, και όταν εκοιμήθη το 2005 άφησε πίσω του χιλιάδες πιστών που ακολουθούσαν το ορθόδοξο εορτολόγιο και την όλη παράδοση της Ορθοδοξίας.

Όπως ο προφήτης Ηλίας πίστευε ότι απέμεινε μόνος. Χωρίς ανθρώπινο στήριγμα, βοήθεια και ασφάλεια. Μόνος με τον Θεόν του.

 Όπως όμως και στην περίπτωση του προφήτου ο Θεός είχε χιλιάδες που δεν είχαν κλίνει γόνυ «τη Βάαλ» της καινοτομίας και της αποστασίας.


Περί το 1972 αν θυμάμαι καλά η μακαρίας μνήμη Γερόντισσα Ευγενία ευρίσκετο στο Κορωπί όπου είχε οργανώσει και κτίσει το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος.

Έτυχε κι εκείνη να εξετάση το θέμα του εορτολογίου και κατέληξε στην πεποίθηση ότι ο νεοημερολογιτισμός αποτελούσε καινοτομία.

Ήξερε ότι υπήρχαν «Παλαιοημερολογίτες» και γνώριζε τις διαμάχες των παρατάξεών τους.

Αυτό δεν την εμπόδισε να σηκωθή μια μέρα και να εγκαταλείψη το Μοναστήρι της με τα ράσα που φορούσε καθώς και οι Αδελφές που την ακολούθησαν, και όπως ο Αβραάμ «εξήλθε μη επισταμένη πού έρχεται» (Εβρ. ια’ 8).

Άφηνε πίσω της τους κόπους μιάς ζωής, έναν χώρο που της εξασφάλιζε άνεση και ασφάλεια και τα εγκατέλειψε μη γνωρίζουσα που υπάγει.

 Καίτοι δεν επήρε από το Μοναστήρι που η ίδια ίδρυσε ούτε μια βελόνα ο τότε Μητροπολίτης Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης, έχοντας για συνείδηση τον χωροφύλακα, της εκίνησε διωγμό και δεν την άφηνε σε χλωρό κλαρί.

Ζήτησε τουλάχιστον νομική προστασία από τους «Γ.Ο.Χ.» και εκείνοι απλά εδήλωσαν αδυναμία.

Ύστερα από πολλούς κόπους ίδρυσε στα Κιούρκα κοντά ένα νέο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης.

Μια μέρα την επισκέφθηκε ένας θεολόγος που ήταν κατ΄ αρχάς με το «παλαιό» και κατόπιν γύρισε με το νέο. Ελπίζοντας να δικαιωθή ως προς το διάβημά του της υπέβαλλε την εξής ερώτηση:- Βρήκατε Γερόντισσα στους Παλαιοημερολογίτες αυτό που ζητούσατε;Αυθόρμητα τότε η μακαρία εκείνη ευγενής όχι μόνον κατά το όνομα αλλά και κατά την ψυχή του απήντησε :- Όχι! Αλλά και ποτέ δεν το μετάνιωσα!Όταν κανείς εμπιστεύεται τον Θεόν περιμένει άνεση, ασφάλεια και σιγουριά μόνον από Αυτόν.

Και η άνεσις θα έλθη από τον Θεόν όποτε και όπως Εκείνος ξέρει.

Ούτε από συνόδους, ούτε από ιεραρχίες, ούτε από εκκλησιαστικές δομές, ούτε από τίποτε άλλο αλλά από τον ειπόντα : «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματ. ια΄ 28) Δια να είναι η πίστις μας «ουκ απ’ ανθρώπων, ουδέ δι’ ανθρώπου αλλά δια Ιησού Χριστού» (Γαλ. α΄ 1).

Δεν γνωρίζω κ. Σημάτη, εάν με την χειμαρώδη φλυαρία μου σας έδωσα να καταλάβετε κάπως καλύτερα τον τρόπο της σκέψης μας, αλλά εύχομαι στον Κύριο όπως δια πρεσβειών της Αγίας Μητρός αυτού μας φωτίση όλους μας, μας δώση μετάνοιαν και μας οδηγήση εις την επουράνιον αυτού βασιλείαν και δόξαν. Γένοιτο!

Με αγάπην Χριστού,

Ενας αχρείος δούλος.
.............................................................
Y.Γ.
Περιστεράκι μου

Από το ίδιο αγαπητό και σεβαστό πρόσωπο έλαβα -σήμερα 15 Ιουλίου 2011-  και το παρακάτω μήνυμα σε προσωπικό μέιλ. Αν θες, διάβασέ το.

Σαλογραία
.......................................................
.......................................................
Αγαπητή Σαλογραία

Από αύριο αρχίζω μιά νέα σειρά εξετάσεων και επισκέψεων στους γιατρούς μου,
 που θα μου πάρουν δυό βδομάδες τουλάχιστον και δεν θα μπορέσω να ασχοληθώ με το κομπιούτερ ούτε με μελέτες.


Όποιος ενδιαφέρεται ας γράψει εις τον :

Πανιερ. Μητροπολίτην Κιτίου Γ.Ο.Χ.

και Έξαρχον πάσης Κύπρου

κ. κ. Σ Ε Β Α Σ Τ Ι Α Ν Ο Ν

Ιερόν Ησυχαστήριον

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

CY 7501 ΑΒΔΕΛΛΕΡΟ-ΛΑΡΝΑΚΑ

και ας του ζητήσει τα βιβλία :

- Ολίγα τινά περί του Εκκλησιαστικού Εορτολογίου - Λάρναξ 1998

- Ο Πάπας η αιτία των κακών - Λάρναξ 2010

πρόκειται για δυό σοβαρές μελέτες της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Κύπρου περί του εορτολογίου και του οικουμενισμού, στις οποίες εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

Ξέρετε αυτά τα πράγματα δεν τελειώνουν ποτέ.

Τα αισθάνεται κάποιος ή δεν τα αισθάνεται.

 Εάν με όσα εγράφησαν μέχρι τώρα κάποιος δεν πείθεται, δεν πρόκειται να πεισθή με ότι και να του πούμε παραπάνω.

Εγώ ενδιαφέρθηκα για το θέμα του εορτολογίου και πήρα την απόφασή μου ενώπιον του Θεού, μόνον από το βιβλίο του Σταύρου  Καραμήτσου : "Η Αγωνία εν τω κήπω της Γεθσημανή".

Ο λόγος πάντα φέρνει αντίλογο χωρίς αποτέλεσμα.

Βλέπετε πόσα έγραψα περί ενότητος και Παραδόσεως της Εκκλησίας και η αντίδραση είναι :

 "Εμένα είτε το νέο ημερολόγιο έχουμε είτε το παληό δεν με πειράζει.
Το βλέπω καθαρά πρακτικό θέμα".

-Τι κάνεις Γιάννη(Θανάση);

- Κουκιά σπέρνω!

 Καί ύστερα θέλουν εξηγήσεις για τους πρώτους Επισκόπους, τις χειροτονίες κλπ, λες και αυτό μας μάρανε.

Γράφεις για να κρούσης τον κώδωνα του κινδύνου, και οι άλλοι ενδιαφέρονται για την αχίλλειο πτέρνα και τις ατέλειες του γραπτού σου, και όχι για την ουσία του πράγματος.

Εστιάζουν την προσοχή τους στο δοχείο και όχι το περιεχόμενο.

Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια και Καλό Καλοκαίρι

Με αγάπη

Β.
...................................................................................
...................................................................................
Αγαπημένο μου
αναδημοσιεύω εδώ μερικά τελευταία  σχόλια από την ανάρτηση της 29ης Μαΐου τη σχετική με τη διακοπή μνημοσύνου του Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως, επειδή μου το ζήτησαν κάποιοι αναγνώστες.
Σαλογραία
...........................................................................................................
.................................................................................................................
Ερώτηση από ανωνυμο:

ΕΚΑΝΕ(ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας) ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ;ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ.ΠΟΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ;ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ.


16 Ιουλίου 2011 9:56 π.μ.

Σαλογραια είπε...

@Ανων. 16 Ιουλίου 9:56

ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΑ ΒΑΡΥ "ΛΑΘΟΣ"

ΗΤΑΝ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΟΥ ΕΤΟΛΜΗΣΕ

Ο ΑΡΧΙΜΑΣΩΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ "ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ"(θα το βρεις στις εκδόσεις ΖΕΦΥΡΟΣ) ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ, γιατί και γω μέχρι τότε, -ως κοπέλα- γνώριζα ΜΟΝΟ το σκεπτικό των οργανωσιακών που τους απασχολούσε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ η ηθική(κυρίως η ηθική απο τη μέση και κάτω) και όχι τα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ της αίρεσης και του δόγματος.

Αυτά ήταν...ψιλά γράμματα μόνο για τους "ειδικούς" -λέει- τον Τρεμπέλα, τον Κολιτσάρα κλπ...εμείς-ξαναλέει-η απλή πλέμπα, δεν έπρεπει να σπαζοκεφαλιάζουμε με δαύτα.

Εμείς, ειδικά και τα κορίτσια, έπρεπε μόνο να χασκογελάμε μέσα στα φρουφρου και αρώματα και να αφήνουμε τα λοιπά στους παπάδες των αδελφοτήτων- "ξέραν"αυτοί-- χαχα,-ευθυμήσαμε, δε γελάτε κότες;.

ΟΜΩΣ..."ΕΤΥΧΕ" ΝΑ ΣΚΟΝΤΑΨΩ ΠΑΝΩ ΣΤΟ "ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ " ΤΟΥ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ, ΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Π Ο Ν Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ.

ΕΚΕΙ ΜΟΥ ΔΙΑΝΟΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΑ, πολύ συνειδητά, ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΣ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕς.

Στο "ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ" ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΑΡΣΗ αναθεμάτων

(ΒΛΑΣΦΗΜΗ, ΔΙΟΤΙ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΠΛΑΝΗΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ)

ΑΥΤΗ Η ΑΡΣΗ ΞΑΝΑΛΕΩ, ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ

Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η Σ και Μ Ο Ν Ο Ν, ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

(διότι υπήρξε ένας πάνυ ευκατάστατος και εντιμότατος ορθοπεδικος γιατρός σπουδαγμένος στην Ελβετία στη δεκαετία του 1950 και ΔΕΝ είχε ανάγκη να γλείφει ΚΑΝΕΝΑΝ μεγαλόσχημο κερατά ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να ΚΕΡΔΙΖΕΙ τα προς το ΖΗΝ.

Ο Καλόμοιρος θεία χάριτι, υπήρξε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΣ, και "έλεγε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη",ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΘΡΩΠΑΡΕΣΚΕΙΑ γι αυτο τον ΣΕΒΟΜΑΙ.

Πάντα όταν γνωρίζω κάποιον κοιτάω ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ

ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ(παντεσπάνι) ΤΟΥ,

ΑΝ ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΏΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΗΦΗΝΑΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ που σωρεύει λίπος επάνω στο λίπος και αφήνει ΆΔΙΑΦΟΡΟΣ τα πρόβατα του ποιμνίου του, να τα κατασπαράζουν οι προβατόσχημοι Λύκοι των διαφόρων αιρέσεων)

ΕΚΟΨΕ,Ο ΑΛΕΞ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΣ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ 1965.

ΑΥΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ.

Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΤΗΣ.

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ,

ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ Δ Η Μ Ο Σ Ι Α ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΑ ΜΕ ΜΙΣΗΣΟΥΝ ΜΕ " ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΤΑΤΟ" ΜΙΣΟΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΠΛΗΝ...ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ

Ο Μ Ο Λ Ο Γ Η Σ Ω ΑΥΤΟ ΠΟΥ

Η Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η

ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ.

Η ΑΝΘΡΩΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ

(ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ) ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΕΙΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ.

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.

Τ Ι Π Ο Τ Α ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ Ε Μ Π Ρ Ο Σ ΣΤΟ ΜΟΛΥΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ.

ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΘΥΜΩ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ

Ξ Ε Κ Α Θ Α Ρ Η.

Ναι, είμαστε αμαρτωλοί άνθρωποι, αλλά...

- ΚΥΡΙΕ, ΔΕΝ ΚΛΊΝΑΜΕ ΓΟΝΥ ΤΩ ΒΑΑΛ ΟΥΔΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΜΕΝ ΘΕΩ ΑΛΛΟΤΡΙΩ,

ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΗΣΕΣ ΤΟΝ ΛΗΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΡΕΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΟΥ...

16 Ιουλίου 2011 11:11 π.μ.
...........................................................

Σαλογραια είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:

Προς ανων. 16 Ιουλίου των 9:56

ΛΑΘΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ.

Δ Ε Ν ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΛΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ, ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ.

ΤΑ ΕΧΕΙΣ Μ Α Λ Λ Ο Ν ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο ΤΟΥ 1920, ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ(οσονούπω) ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΔΙΝΕΣ -ΑΝΔΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΕΡΦΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ.

ΤΟ 1965 ΥΠΗΡΞΕ Σ Υ Ν Ο Δ Ι Κ Η Α Π Ο Φ Α Σ Η ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

ΟΙ Μ Ο Ν Ο Ι ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ-ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΉΤΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ πρόεδρος τότε, της Συνόδου των ΡΏΣΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ

(ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΦΗ ΤΟΥ, ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΡΕΘΗ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΣΕΠΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ).

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ(που σιχαινόταν και τις φωτογραφήσεις και τις ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΕΝΤΟΣ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ, ΕΝ ΩΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ)

ΤΟ 1969, ΕΤΥΠΩΣΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΩΝ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΡΩΣΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ, ΤΙΣ ΦΗΜΙΣΜΕΝΕΣ "ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΝΟΥ"ΌΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 1965

Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Ο Λ Η ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΤΩΝ, Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ, ΕΝ ΣΥΝΟΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ Α Π Ε Δ Ε Χ Θ Η Π Λ Η Ρ Ω Σ

Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

(ΕΚΦΡΑΖΟΥΣΑ ΚΙΟΛΑΣ Γ Ρ Α Π Τ Α ΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ)

Την απεδέχθη ασμένως(ευχαρίστως)

ΕΝ Σ Υ Ν Ο Δ Ω Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΟΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΚΟΤΣΩΝΗ

( ΟΛΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ).

ΔΗΛΑΔΗ Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ

ΤΟΥ ΝΑ ΚΗΡΥΤΤΕΤΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΠΛΑΝΗ, ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ,

Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ...ΒΛΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ,ΑΥΤΗ Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΛΕΓΩ,

ΕΠΙΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΜΕ Π Λ Η Ρ Η ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ, από τους "οσίους πατέρες"του ΠΡΟΔΟΤΗ καιρού μας.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΙΑΡΩΤΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩς ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ε Κ Τ Ο Τ Ε

Μ Ν Η Μ Ο Ν Ε Υ Ε Τ Α Ι το όνομα του εκάστοτε πάπα( του λόγω αίρεσης ΑΚΑΘΑΡΤΟΥ, ΩΣ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ )

ΣΕ Κ Α Θ Ε ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ.

ΜΝΗΜΟΝΕΎΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΟΥ ΠΑΠΑ,

Μ Ο Λ Υ Ν Ο Υ Ν ΤΟ ΑΓΙΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΣΕΙ:" Ο κοινωνών ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΩ(ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ), ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΣ ΕΣΤΩ" να μένει και αυτός μακριά από τη ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΡΙΑ ΕΠΙΤΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΑΛΛΆ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο Λ Ο Ι ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΝΤΕΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ,

ΠΟΙΟΣ,ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΙΜΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΒΆΛΛΕΙ;

ΑΥΤΟΙ(οι "ιερές κεφαλές") ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ, ΑΥΤΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ.

ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ, Τ Α ΟΡΓΙΑ.

ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ, ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ, ΟΣΟΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙ.

ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΒΡΟΜΟΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ,

Δ Ε Ν ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΟΥΜΕ, ΦΙΛΕ.

Ο Π Ο Ι Ο ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Τ Ι Μ Η Μ Α.

ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΑΡΕΛΑΒΟΜΕΝ.

ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΦΟΤΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΑΣ.

ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ Μ Ο Ν Ο Ν , ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ, ΕΓΚΟΣΜΙΑΣ ΖΩΗΣ,

Ο Λ Η

Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

ΑΥΤΟ, Ε Λ Α Χ Ι Σ Τ Ο Ι ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ, ΠΛΗΝ...ΜΕΙΖΩΝ Ο ΕΝ ΗΜΙΝ, Ή Ο ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ, ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ.

ΘΆΡΡΟΣ ΤΕΚΝΟΝ...

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ...

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ...ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ!

16 Ιουλίου 2011 11:55 π.μ.
.................................................................................................

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, Σαλογραία μου;

Σάματις

Την αλλαγή του ημερολογίου το 1924 στην Ελλάδα την κάνανε με ΝΟΜΙΜΗ σύνοδο;

ΧΟΥΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ-ΓΟΝΑΤΑ, ΚΑΙ Η Β Ι Α Ι Α

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΜΙΑ "ΑΡΙΣΤΗΝΔΗΝ"ΣΥΝΟΔΟ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Η ΣΥΝΟΔΟ, ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ.

Ομως για αυτή τη σύνοδο που θα νομιμοποίηση όλες τους τις πομπές, τις παρανομίες και ανωμαλίες (ημερολόγιο, αναθέματα, σχίσμα, απαλοιφή του όρου αίρεση (αφού όλοι θα είναι "αδελφές") ) την ετοιμάζουν προσεκτικά εδώ και χρόνια περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που δε φαίνεται να είναι μακριά.

Δουλεύουν πυρετωδώς και ΜΥΣΤΙΚΑ ώστε έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, η σύνοδος θα έχει την πολύ εύκολη δουλειά να νομιμοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Ο ύπουλος τρόπος που δουλεύουνε ενώ ταυτοχρόνως αποκοιμίζουνε το λαό.

Δεστε το αντίστοιχο στην πολιτική ζωή.

Τι μας λέγανε τόσα χρόνια οι προδότες;

Και πώς φτάσαμε ώς εδώ; Δεν το ξέραμε όλοι ότι μας λέγανε ψέματα; Βεβαίως το ξεραμε.

Οι περισσότεροι. Αλλα μας άρεσε η καλοπέραση. Ελα, μωρέ, σιγά. Κάτι θα γίνει και θα τη βολέψουμε. Ξερουμε, οι Ελληνες από τέτοια.

Και όταν κανεις τολμούσε να προειδοποιήσει ότι έρχεται συμφορά, πέφτανε απάνω του να τον φάνε τον σκοταδιστή, τον εθνικόφρονα, το συνωμοσιολάγνο, τον έτσι, τον αλλιώς, τον ξεφτίλα.

Αν είχανε κάνει σύνοδο για το ημερολόγιο τότε, θα τους είχε πάρει και θα τους ειχε σηκώσει.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Οχι δογματικά και εκκλησιολογικά. ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΚΑ.

Και βεβαίως το ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΟ πέρασε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ, η δέ ΑΡΣΗ των ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ.

Και γιατι απορεί ο φίλος μας και νομίζει ότι δεν έγινε η άρση συνοδικώς αλλά μέσω εγκυκλίων;

Ακόμα χειρότερα.

Δεν είχαν τα κότσια να συγκαλέσουν σύνοδο παρόλο που είχαν όλη την εξουσία.

Είχαν το βασιλιά και τη... λουρίδα.

Ο,τι θέλανε θα κάνανε.

Αλλά .... τα αναθέματα, άπαξ και τέθηκαν ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ, ΔΕΝ αίρονται.

Πώς θα τα σήκωναν αυτοί συνοδικώς;

Το ανάθεμα σε αίρεση φανερώνει ότι η διδασκαλία αυτή είναι λανθασμένη, επικίνδυνη, θανατηφόρα για την ψυχή και η Εκκλησία ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ για να ΓΛΙΤΩΣΕΙ τους πιστους από δηλητηριώδεις θεωρίες - διδασκαλίες .

Εδώ, δεν ξέρω αν επιτρέπεται να γίνει άρση των αναθεμάτων σε πρόσωπα, που μπορείς να πείς ότι ο αιρετικός μετενόησε, αναγνώρισε την πλάνη του, ζήτησε συγγνώμη, αλλα και πάλι νομίζω ότι, άν είναι ειλικρινής η επιστροφή του, η Εκκλησία τον ξαναβαφτίζει διότι το ανάθεμα του "σήκωσε" το βάπτισμα.

Ομως με την αίρεση πως θα γίνει;

Θα έρθει η αίρεση να ζητήσει συγγνώμη;

Κύριε ελέησον. Τι άλλο θ' ακούσουμε.

Η αίρεση ως διαπιστωμένη και αποδεδειγμένη πλάνη και πονηρή διδασκαλία καταγιγνώσκεται, ορίζεται επακριβώς και αναθεματίζεται.

Πάει και τέλος.

Δηλαδή το ανάθεμα στην αίρεση λέει με δυό λογια : Ακούστε χριστιανοί, παρουσιάστηκε αυτή η διδάσκαλία, που λέει αυτό και τούτο, που είναι λάθος για αυτό και γι' αυτό το λογο, την καταδικάζουμε και ΠΡΟΣΕΧΤΕ.

Μακριά από δαύτη.

ΑΝ γίνει άρση του αναθέματος αυτό ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ Σύνοδος ήταν σε ΠΛΑΝΗ.

Αρα η Εκκλησία εδώ και 1.200 χρόνια πλανάται.

Για ΠΟΙΑ ορθοδοξία μιλάμε τότε;

Μιλάμε, δηλαδή, για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ.

Και αναρωτιέται ο φίλος αν έγινε συνοδικώς ή δια εγκυκλίου;

Μας ΒΙΑΖΟΥΝΕ τη ΜΑΝΑ μας, την πίστη μας, μας ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ τα όσια και τα ιερά μας και ρωτάμε ΑΝ ο βιαστής το έκανε ΕΠΙΣΗΜΩΣ ή ατύπως;

Αν ήταν πιστοποιημένος και ιατρικώς ηλεγμένος για αφροδίσια; Εκεί καταντήσαμε;

(Συνεχίζεται)

16 Ιουλίου 2011 6:55 μ.μ.
........................................................................................................

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια από προηγούμενο)

Είμαστε ακριβώς στο μύθο του χταποδιού και του κρασιού.

Αλλά, ήτανε κι ο λαός. Ο λαός, που με τη δημοσιότητα που θά 'παιρνε η σύνοδος, θα το μάθαινε.

Ενώ έτσι προχώρησε ύπουλα. Κατέσκαψε τα θεμέλια. Φέρανε και τον πάπα στην Ελλάδα.

Πέρα δώθε οι δεσποτάδες μας με τους καρδιαλίους, αγκαλιες, φιλιά, ΣΙΧΑΜΑΤΑ και προσκύνημα στην παντόφλα του θρησκευτικού πλανητάχη, του θηρίου της αποκαλύψεως, του Αντιχρίστου που 'χει πεί και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός - αλλά, ΚΑΝΟΥΝΕ πως δεν ακούνε.

Και το χειροτερο είναι πως ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι θεολόγοι δεν ξερουνε περί άρσεως των αναθεμάτων.

Θεολόγοι, Τί θεολόγοι; Τέλος πάντων, τροπος του λεγειν, όπως την κατάντησαν τη θεολογία.

Η κολοβη αλεπού όμως, έχει κόψει, από τότε, πολλές ουρές και κατάφερε να έχει κάνει το κόψιμο της ουράς μόδα, όπως κάθε νεωτερισμό και καινοτομία.

Και κόσμος που ζεί στη μοδα ή γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' αυτό το περιβάλλον, δεν ενοχλείται, διότι έτσι το γνώρισε, έτσι το βρήκε.

Η συντριπτική πλειοψηφία, μάλιστα, θεωρεί ότι αυτό είναι το σωστό, αυτή είναι η σειρά, έτσι ήταν πάντα.

Αντε να βγάλεις άκρη. Παγιώθηκε και στερεώθηκε το λάθος. Αυτό θέλανε. Το πετύχανε.

Και τώρα βλέπεις πολύ αξιόλογους ανθρώπους, όπως οι καλεσμένοι εδώ στο μπλογκάκι της Σαλογραίας και σου λένε.

Τί σου λένε;

Διαβάστε ρε παιδιά τους πατέρες, κι αν βρείτε τίποτα κοινό με τουτους τους σημερινούς, να μου πείτε και μένα.

Μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, μισθωτοί ποιμένες, ........ΔΙΟΝΥΣΗΣ
............................................................................................................................

Ἀπάντησιν εἰς τά ψεύδη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, συμφώνως πρός τά
ὁποῖα ἡ πολιορκημένη καί κανονική Ἀδελφότης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσφιγμένου
προσεχώρησεν εἰς παλαιοημερολογιτικήν Σύνοδον καί μνημονεύει τήν φήμην Ἐπισκόπου τοῦ Παλαιοῦ Ἡμερολογίου ἔδωσαν
μέ γραπτήν των δήλωσιν πρός τόν «Ὀρθόδοξον Τύπον» ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἀρχιμανδρίτης Μεθόδιος καί οἱ
Μοναχοί της. «Ὅλα εἶναι ψέμματα» τονίζουν, ἐνῶ ἐπισημαίνουν ὅτι ἀναγνωρίζουν
τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἀλλά δέν ἐκφωνοῦν τήν φήμην τοῦ αἱρετικοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ὁλόκληρος ἡ γραπτή δήλωσις πρός τόν «Ο.Τ.» ἔχει ὡς ἀκολούθως:

Ἐξ᾽ἀφορμῆςτῶν διαδόσεων εἰς τὸ διαδίκτυο καὶ ἀλλαχοῦ περὶ τῆς δῆθεν ὑπαγωγῆς τῆς Ἱστορικῆς καὶ Παραδοσιακῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσφιγμένου εἰς τὴν Σύνοδο τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ. Καλλινίκου, δηλοῦμεν εὐθαρσῶς καὶ πρὸς πᾶσαν κατεύθυνσιν ὅτι οὐδέποτε ὑπήχθημεν εἰς παλαιοημερολογιτικήν τινὰ Σύνοδον. Διεκόψαμεν δὲ τὸ μνημόσυνο τοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, καταγγέλλοντες τοῦτον ὡς αἱρετικὸν καὶ ἀπετειχίσθημεν ἀπὸ αὐτοῦ συμφώνως πρὸς τοὺς Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας (15οςΑ' καὶΒ' Συνόδου καὶ31οςτῶν Ἁγίων Ἀποστόλων–κανόνες.
Ἀναγνωρίζομεν τὸν θεσμὸν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καὶ ἐξακολουθοῦμε νὰ καταγγέλλουμε τὸν νῦν
Πατριάρχην ὡς αἱρετικὸν καὶ ὡς μὴ βαδίζοντα συμφώνως μὲ τὰς Παραδόσεις τῆς Ἐκκλησίας καὶ τοῦ Νόμου τοῦ Ἁγίου Ὄρους (Κ.Χ.Α.Ο) καὶ τῶν διεθνῶν συνθηκῶν. Δηλοῦμεν δὲ μετὰ παρρησίας πρὸς πάντα ἀμφισβητοῦντα ὅτι οὐδέποτε
ἐμνημονεύσαμεν ἐκφώνως ἄλλον τινὰ Πατριάρχην ἢ Ἐπίσκοπον καὶ ἐξακολουθοῦμε χάριτι Θεοῦ τὸν καλὸν αὐτὸν ἀγῶνα τῆς Πίστεως μέ
χρι πλήρουςδικαιώσεως τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Μονῆς Δὲν θὰ παρεκκλίνωμεν τὸ παραμικρὸν ἀπὸ τὴν γραμμὴ τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῶν Ἁγίων Προκατόχων ἡμῶν Ἀθανασίου καὶ Εὐθυμίου τῶν
Μακαριστῶν. Θὰ ἀναμένωμεν τὴν πλήρη δικαίωσιν ἀπὸτὴν Ἔφορον τοῦἉγίου Ὄρους Κυρίαν Θεοτόκον ἢ μὲ τὴν βοήθεια αὐτῆς εἴμεθα
ἕτοιμοι νὰ ἀποθάνωμεν - ἂν τὸ καλέση ὁ καιρὸς γιὰ αὐτὰ τὰ  ὁποῖα πιστεύομεν καὶ δὲν θὰ γίνωμεν εἰς καμμία περίπτωσιν προδόται τῆς Πίστεώς μας καὶ τῆς Πνευματικῆς μας Πατρίδος τοῦἉγίου Ὄρους, μὲ ὁποιοδήποτε κόστος ἢ τίμημα.
Μετ᾽ εὐχῶν καί ἀγάπης,
Ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἐσφιγμένου
Ἀρχιμανδρίτης Μεθόδιος
καί οἱ σύν ἐμοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί».
Ἐπισημαίνεται ὅτι ὁ Οἰκουμενιστής Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος κατά τήν πρόσφατον ἐπίσκεψίν του εἰς τό

Ἅγιον Ὄρος ἐζήτησεν ἐδῶ καί τώρα «ἐκδίωξιν» τῆς κανονικῆς Ἀδελφότητος ἀπό τήν Ἱεράν Μονήν, διά νά ἐγκατασταθῆ ἡ “στημένη” ὑπό τοῦ ἰδίου Ἀδελφότης, τήν ὁποίαν χαρακτηρίζει ὡς «κανονικήν».

.................................................................................................................................

To τραγούδι που ακολουθεί, αφιερώνεται στη Μάνα Πατρίδα.
........................................................................................................................
To τραγούδι που ακολουθεί αφιερώνεται στα  παιδιά αυτής της Πατρίδας


....................................................................................................


Mέχρι πού να φτάνει η βοήθεια του πλησίον.
Να δίνουμε στον πλησίον το "ραβδί"και όχι το "χέρι" μας


Είπε γέρων:

Εάν ίδης τινά εμπεσόντα, και δύνασαι αυτώ βοηθήσαι, χάλασον αυτώ την ράβδον σου, και έλκυσον αυτόν.
Ει δε ου δυνηθής, ελκύσαι αυτόν, κατάλιπε αυτώ την ράβδον σου, ίνα μη συν αυτώ και συ απόλλη.

Ει δε δώσεις αυτώ την χείρα σου, και μη δυνηθής ελκύσαι αυτόν, έλξει σε αυτός κάτω, και αμφότεροι
αποθανείσθε.

Τούτο δε έλεγε προς τους εμβάλλοντας εαυτούς,
 βοηθήσαι τινί
 υπέρ το μέτρο αυτών.

Μετάφραση:

Ένας Γέρων είπε:

Εάν ιδής κάποιον που έπεσεν (εις περιοχήν βαλτώδη ή τελματώδη)και ημπορής να τον βοηθήσης, πρόσφερέ του το ραβδί σου και τράβηξέ τον.

Εάν, όμως, δεν ημπορής να τον τραβήξης,
άφησέ του, το ραβδί σου, δια να μη χαθείς και συ
 μαζί με αυτόν.

Εάν δε επιχειρήσης να του δώσης την χείρα σου και δεν ημπορέσης να τον τραβήξης , είναι κίνδυνος να σε παρασύρη αυτός προς τα κάτω και να αποθάνετε και οι δύο.

Αυτό το έλεγε δι εκείνους που επιζητούν να βοηθήσουν άλλους,
  περισσότερον από το μέτρον
 των ιδικών των δυνάμεων.

(Εν τω Γεροντικώ, Ευεργετινού Δ τόμος, σελ.568 και σελ. 571, εκδ.οίκος Ι.Μ.Μεταμορφώσεως, Κουβαρά Αττικής)
.....................................................................................................................
.............................................................................................................
Και πάλι
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ, Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ-ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ  
ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.Περιστεράκι μου...

Η μνήμη του εικονιζόμενου Επισκόπου  Αγίου Ιωάννη Μαξιμόβιτς(+1966) κάθε χρόνο τελείται στις 2 Ιουλίου με το νέο ημερολόγιο.

Το άφθορο   σκήνωμά του, αναπαύεται στον Ιερό Ναό των Ρώσων της Διασποράς, τον αφιερωμένο στην Παναγία -την  "Πάντων Θλιβομένων Χαρά"- στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής.

Τον ευγνωμονώ, εκ βάθους καρδίας,  διότι-παρότι  αρχικά δεν πίστευα στην αγιότητά του, εκείνος- ο άγιος Ιωάννης Μαξιμόβιτς-
δεν μου κράτησε "μούτρα"( χαχα) ούτε με μίσησε που τον αμφισβήτησα

( Δόξα τω Θεώ δεν έχουν ανάγκη τη δική μας χωματένια και αμαρτωλή εκτίμηση οι Άγιοι).

Βλέποντας τη θλίψη μου,  την μετά πολλών δακρύων προσευχή μου- λίγα χρόνια πριν-  ενήργησε θαυματουργικά, εν μια νυκτί,  και θεράπευσε ο ταπεινότατος Επίσκοπος του Κυρίου Ιησού Χριστού, Ιωάννης,   τους φριχτούς, αβάσταχτους,
ασταμάτητους   πόνους,  που δημιουργούσε ο καρκίνος,
στα κόκκαλα της ηλικιωμένης  μητέρας μου.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του.

Οι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ζ ω ν τ α ν ο ί  -και  μετά θάνατον-  μας ακούν, και
όταν είναι για το πνευματικό μας συμφέρον, τρέχουν και  μας βοηθούνε!

Περισσότερα, μπορείτε να δείς  και   στην ανάρτηση με τίτλο:

Η φανέρωση του Αγίου Ιωάννη Μαξιμόβιτς στη ζωή μου

Σαλογραία
............................................................................................


51 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον Πάντος. Καιρός ήταν να Βάλεις Κάτι Καινούργιο.Τυχαία Μπήκα στην Ιστοσελίδα σου.
  Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχα...ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ..."Γιώργο"
  Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΜΑ, χωρίς τα ενδιαφέροντα σχόλια.
  ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
  ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Δ Ε Ν ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ...
  Φιλιά στην... Κρήτη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θαυμάσια εικόνα των Αγίων Πάντων.

  Είναι λίγο διαφορετική από αυτές που βλέπει συνήθως κανείς.

  Είναι πολύ πνευματική.

  Δεν χορταίνει κανείς να την βλέπει...

  Αγαπητή Σαλογραία μου έλυσες μία απορία...

  Κάτω, στην μέση, ανάμεσα στον Αβραάμ και τον Ιακώβ είναι ο ληστής, ο συσταυρωθείς με τον Χριστό...

  Χρόνια τώρα που προσκυνώ την εικόνα, αναρωτιόμουν ποιός να είναι...

  Να σας σκεπάζει όλους (στην οικογένειά σου) η Παναγία.

  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παναγιώτη
  σ'ευχαριστώ.

  Το ίδιο ακριβώς συνέβη και μένα σε σχέση με αυτή την εικόνα.
  Τώρα κατάλαβα και γω ότι ήταν ο ληστής, που μπήκε π ρ ώ τ ο ς στον Παράδεισο της Τρυφής, χάρη στην ταπεινωμένη,αγαπώσα καρδία του.

  Αντεύχομαι και για σας, τους ευλογημένους, τα καλύτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Θεός αποκαλύπτεται ΜΟΝΟ σέ καρδιές πού τόν αναζητούν γιά νά τόν αγαπήσουν, κάθε άλλη αναζήτηση Αυτού δέν εχει σχέση μέ τήν αγάπηση Αυτού, όπότε δέν φέρνει καί τήν σωτήρια γνώση Αυτού καί του πραγματικού εαυτού μας.

  Αγαπητή μου αδελφή, καλό και ευλογημένο καλοκαίρι

  ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ.
  ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ TOY FACEBOOK.
  ETYXE NA ΔΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΌΝΟΜΑ "ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ"
  ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΣΕΛΙΔΑ, Κ Α Μ Ι Α ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΜΕΝΑ.
  ΘΑ ΞΑΝΑΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
  ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2008 ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΩ(ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ) ΓΙΑ ΟΣΟ ΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αύριο 2 Ιουλίου εορτάζει ο αγαπημένος σου Άγιος Ιωάννης Μαξιμόβιτς. Πες μας τα θαυμαστά περιστατικά δια των οποίων φανερώθηκε στη ζωή σου και τα οποία παρέλειψες να αναφέρεις σε παλαιότερη ανάρτηση σου για τον άγιο αυτό.Είναι πραγματικά πολύ θαυματουργός. Ανακάλυψα δε και της εξής ιστοσελίδα σχετικά με αυτόν :http://saintjohnwonderworker.org/ στα αγγλικά βέβαια μια που η εν λόγω εκκλησία είναι στην Ατλάντα της Αμερικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Περιστεράκι μου
  όλα τα θυμάσαι εσύ!
  Δεν ξεχνάς τίποτε!
  ;-)
  Τώρα μόλις επέστρεψα από μια αγρυπνία που έγινε στη Χάρη του!
  Ας έχουμε όλοι την ευχή του.
  Έχω παλιότερη ανάρτηση με τίτλο "Η φανέρωση του Αγίου Ιωάννη Μαξιμόβιτς στη ζωή μου"
  Τις λεπτομέρειες τις έχω γράψει σε προσωπική επιστολή.
  Είναι για λιγα αυτάκια οι λεπτομέρειες.
  Όπως είναι και για πολύ λίγα αυτάκια οι λεπτομέρειες από το πώς πίστεψα στην αγιότητα του Τσάρου Νικόλαου, και το πώς πίστεψα στην ΥΠΑΡΞΗ του πνευματικού κόσμου των αγίων αγγέλων.
  Ο άγιος Ιωάννης Μαξιμόβιτς ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ.
  ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ(!!!) ΧΡΟΝΙΑ, ΑΦΟΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ, ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΡΕΒΑΤΙ!!!
  Ή σε κάποια πολυθρόνα, ξεκούραζε το σώμα του, ή στο δάπεδο.
  Οποιος έχει αγρυπνήσει σε νοσοκομείο, σε καρέκλα καταλαβαίνει τι ζόρι ΤΕΡΑΣΤΙΟ είναι αυτή η άσκηση
  Αν βρεθούμε ποτέ από κοντά, θα σου τα περιγράψω.
  Καλό ξημέρωμα, αγαπημένο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. https://rapidshare.com/files/813068308/ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ- Ἀπολυτίκιον Ἁγ. Ἰωάννου Μαξίμοβιτς.mp4.

   Την Ευχή του να 'χουμε.

   Διαγραφή
 9. Αγαπητή Σαλογραία,

  Το να δίνουμε το ραβδί μας για βοήθεια και όχι το χέρι μας έχει και την ερμηνεία ότι δεν είμαστε τόσο δυνατοί για να βοηθήσουμε...

  Άρα πρέπει να ανέβουμε και άλλο πνευματικά...

  Το ότι δεν μπορώ να βοηθήσω μου δημιουργεί ενοχές...

  Ακούω στα αυτιά μου τα λόγια του Κυρίου προς τους μαθητές Του όταν δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν το δαιμονισμένο παιδί...

  (Όχι βέβαια ότι βάζω τον εαυτό μου στην θέση των μαθητών-αλλά την πορεία που δείχνει ο Κύρος την καταλαβαίνω, έστω και αν είμαι νήπιο πνευματικά...)

  Η Παναγία να μας σκεπάζει όλους!...

  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παναγιώτη μου
  Καλημέρα και σ'ευχαριστώ.
  Γράφεις:"Το να δίνουμε το ραβδί μας για βοήθεια και όχι το χέρι μας έχει και την ερμηνεία ότι δεν είμαστε τόσο δυνατοί για να βοηθήσουμε...

  Άρα πρέπει να ανέβουμε και άλλο πνευματικά..."

  Ερωτώ:

  Πώς ανεβαίνει κανείς πνευματικά και άντε και ανέβηκε σε κάποιο σκαλοπάτι παραπάνω.

  Πόσο σ τ α θ ε ρ ή είναι η κατάστασή του εκεί;

  Ή πόσο εύκολα μπορεί να ξανακατέβη το επόμενο δευτερόλεπτο, με μια αστοχία, με μια ελάττωση της πνευματικής προσοχής και με μια ψυχρότητα της προσευχής και της αγάπης του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Χμ,..."πώς ανεβαίνει κανείς πνευματικά"...

  Αγαπητή Σαλογραία, εδώ χρειάζεται να απαντήσει ένας καλός οδηγός-πνευματικός...

  Από τα ελάχιστα που ξέρω, θα έλεγα ότι ανεβαίνει κανείς με την προσευχή και τον εκκλησιασμό. Η προσευχή αλλοιώνει τον άνθρωπο και η αλλοίωση φέρνει περισσότερη προσευχή. (Η ευχούλα είναι υπεραρκετή)

  Ανεβαίνει προσπαθώντας να εκτελεί τις εντολές του Χριστού

  Η κατάστασή είναι πάνω-κάτω σταθερά ανοδική. Ο Χριστός επιτρέπει να πέφτουμε και μάλιστα άσχημα καμιά φορά. Έχω την γνώμη ότι γίνεται για να μην υπερηφανευόμαστε ότι κάτι γίναμε...

  Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ξανασηκωθούμε..

  Οι Άγιοι Πατέρες τα έχουν πει με λεπτομέρεια.

  Ας μας σκεπάζει η Παναγία ΟΛΟΥΣ...

  Με την εν Χριστώ αγάπη μου

  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Παναγιώτη
  άντε και ανέβηκε κάποιος πνευματικα, ας πούμε.
  Πόση ώρα(χρόνο) κάθεται στο συγκεκριμένο σκαλοπατάκι της ανάβασης;
  Τι λέει ο Νιμ...;
  ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ..."τεκνία μου, ούς πάλιν ωδίνω, άχρις ού μορφωθεί Χριστός εν υμίν"...(Προς Γαλάτας 4:19)

  Αυτό το "άχρις ού" εννοώ ανάβαση πνευματική.

  Αυτό που λένε τα καλογέρια: "δος αίμα και λάβε πνεύμα"

  Για μένα είναι βέβαια όνειρο θερινής νυκτός...

  Όνειρο που μου αρέσει όμως πολύ...

  Ο Νιμ είναι στην Θεσσαλονίκη.

  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παναγιώτη
  έγραψα μια μικρή απάντηση στο σχόλιό σου.
  Δυστυχώς δεν την κράτησα.
  Χάθηκε.
  Δεν θα επαναλάβω...
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Λοιπόν Σαλογραία μου , στις 2 Ιουλίου είναι και η δική μου εορτή , καθότι εορτάζει ο νεομάρτυρας Άγιος Λάμπρος εξ Έβρου προερχόμενος.
  Είχε αρνηθεί κατ αρχήν τον Χριστό μαζί με άλλους και μετά τα γνωστά...

  Είναι φυσικά και της Παναγίας η τίμια ζώνη.

  Βασικά εορτάζω και το Πάσχα, δεν κάνω τσιγκουνιές δηλαδή....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Λάμπρο
  έχεις πολλούς λόγους να πανηγυρίζεις δηλαδή!
  Τι καλύτερο δηλαδή!
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Και τις επιπλέον τούρτες που τις πας δηλαδή...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ;-)
  Μη μου μιλάς για τούρτες, Λάμπρο, και έχω ακόμη νηστείααααα!
  Μου πέφτουν τα σάλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν κατάλαβα γιατί εσύ ειδικά έχεις ακόμη νηστεία, αλλά τέλος πάντων.
  Λοιπόν η γυναίκα μου καιρό μετά τον γάμο μας μου εξηγούσε τον έναν απ τους τρόπους να κρατάς τον άντρα σου κοντά σου, δηλαδή το νόστιμο φαγάκι.
  Κι όπως στην κλίμακα του Αγ. Ιωάννου, έτσι κι εδώ κρέμονται κάτι σχοινιά γύρω απ τη γαστέρα μας, που την άλλη άκρη κρατά η γυναίκα μας.
  Κι εγώ τότε, σαν ακόμη λιγότερο από τώρα σώφρων, ούτε να τ ακούσω δεν ήθελα, πως μπορεί σ εμένα να συμβαίνει κάτι τέτοιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ευγενικέ φίλε Λάμπρο
  μια και με ρωτάς σου λέω ότι νηστεύω διότι
  κρατάω ακόμα την νηστεία των Αγίων Αποστόλων, που σύμφωνα με τα ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΤΥΠΙΚΑ,ξεκινάει ΜΕΤΑ την Κυριακή των Αγίων Πάντων, και τελειώνει στην εορτή των Αγίων Αποστόλων

  (Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου, με το πάτριο εορτολόγιο πέφτει πάντοτε 12 Ιουλίου, με το νέο ημερολόγιο, επομένως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που θα εορτάσει ΚΑΙ το Αγιο Όρος και τα Ιεροσόλυμα και οι Ρώσοι και οι λοιποί Ορθόδοξοι τους μεγάλους Αποστόλους, κρατάμε την αρχαία νηστεία- που ας σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν είναι η αρχαιότερη νηστεία της Ορθοδοξίας)

  Συμφωνώ γενικώς με τα λοιπά που γράφεις ότι ο έρωτας και η αγάπη περνάνε και από το στομάχι και επομένως μια ευφυής γυναίκα που νοιάζεται για τους λατρεμένους της, πρέπει από καιρό σε καιρό να τους ταϊζει και κατι παραπάνω από καμία κονσέρβαααα!
  ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Αυτό το ''ευγενικέ'' λοιπόν -και σε υπερευχαριστώ για αυτήν την προσφώνηση - μου αρέσει πολύ και η έλλειψή των ιδιοτήτων που το διέπουν, λειτουργεί μέσα μου σαν καμπανάκι...
  ΣΗΜ. Για να γράψω αυτές τις 4 γραμμές, ξεκίνησα νωρίς την αυγούλα. Κάθε λίγο και λιγάκι κάτι παρεμβαλλόταν εξ ολούθεν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ως προς την νηστεία δεν ήξερα τίποτε.
  Να σου πω για διάφορους λόγους, συμπαθώ όπως και άλλοι το Παληό Ημερολόγιο, όπως επίσης για άλλους διάφορους λόγους δεν θέλω και δεν μπορώ να το ακολουθήσω. Πως τα φέρνει βρε παιδί μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Αγαπητή Σαλογραία, παρακολουθώ το ιστολόγιό σου σιωπηλά, δηλαδή από καιρό έχω επιλέξει να μην σχολιάζω. Έχεις αρκετές εμπνευσμένες αναρτήσεις, αλλά αυτή μου η παρέμβαση δεν θα είναι για συγχαρητήρια. Βλέπω ότι σκανδαλίζεσαι από την Εκκλησία και μετατρέπεις ουσιαστικά το ιστολόγιό σου σε πεδίο βολής κατά της Εκκλησίας, σε κέντρο υποστήριξης των πάσης φύσεως παλιοημερολογιτών, εξωεκκλησιαστικών ομάδων και αντορθόδοξων υπερζηλωτών.

  Γιατί βάζεις με τον νου σου τόσο πολύ το κακό και ενισχύεις τους δεδηλωμένους εχθρούς της Εκκλησίας, τόσο τους εξ αριστερών (αθέους, εκκλησιομάχους, προτεστάντες, παπικούς, γιαχωβάδες), όσο και τους εκ δεξιών, πχ παλιοημερολογίτες, «αποτειχισμένους»-σκανδαλισμένους και λοιπούς σύγχρονους κατήγορους του οτιδήποτε στην Εκκλησία;

  Ας πάψει πια η τόση πολεμική. Συζητούμε πολλοί φίλοι (οι υπόλοιποι δεν είναι τόσο ασθενείς στην πίστη, όπως εγώ) και πραγματικά απορούμε με τα πικρά δημοσιεύματα για την Εκκλησία. Τόσο πολύ ξέπεσε λοιπόν η Εκκλησία; Τόσο λίγο την φυλάει πια ο Ιησούς Χριστός και η Θεοτόκος από τους ποικίλους δαίμονες; Τόσο ανάξια είναι τα κληρικά στελέχη της να την υπηρετούν; Τόσο αξιόπιστα είναι τα συγκεκριμένα ιστολόγια που πυροβολούν σχεδόν καθημερινώς την Εκκλησία; Τόσο χρόνο αξίζει να αφιερώνω στην κρίση των πράξεων και των παραλείψεων άλλων ανθρώπων (πχ ιερέων) αντί για την κρίση των πράξεων και παραλείψεων του εαυτού μου; Τόσος χρόνος περισσεύει από τη δική μου προσευχή, ώστε να τον επενδύω στο τι κάνουν/παραλείπουν οι άλλοι; Τόσο λίγο αξίζει να εμπιστευόμαστε τον Κύριο;

  Μήπως αξίζει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τη Σαλογραία από τους ιερείς του Κυρίου, από τον Πνευματικό μας πατέρα; Αν ναι, γιατί δεν ασχολείται η Σαλογραία και οι ομοϊδεάτες της με τα εκκλησιαστικά, πχ. να χειροτονηθεί ένας από εσάς ιερέας, επίσκοπος, πατριάρχης και να ακούμε εσάς και όχι τους προς τούτο ταγμένους και χειροτονημένους ιερείς.

  Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει όλους και να μετέχουμε των αχράντων μυστηρίων της Εκκλησίας. Ας πλατύνει ο νους και η καρδιά μας, διότι ο Χριστός είναι για ανθρώπους κάθε εποχής και κάθε τόπου. Σε διαβεβαιώ πως ο Κύριος είναι παρών στην Εκκλησία και όντως Αυτός κρατά το πηδάλιο του πλοίου της. Το ξέρεις άλλωστε πολύ καλά, από τον άγιο του Θεού, Ιωάννη Μαξιμόβιτς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Προς Μιχαήλ, αντισχολιασμός...

  Αγαπητέ Μιχαήλ,
  επειδή και εγώ τυγχάνω σποραδικώς παρακολουθών το ιστολόγιο και όπως είναι φυσικό έχω και εγώ την δική μου οπτική των αναγινωσκομένων, με αιφνιδίασε η επίπληξή σου προς την Σαλογραία ότι εκθέτει την Εκκλησία, καθιστώντας την βορρά
  τών εκ δεξιών και εξ αριστερών εχθρών...

  Εν πρώτοις είναι φανερόν ότι κάνεις σύγχυση μεταξύ της Εκκλησίας του Χριστού (της οποίας πύλαι άδου ου κατισχύσουσι..πόσω μάλλον η οιαδήποτε Σ.)και της διοικούσας εκκλησίας.

  Η Εκκλησία βρίσκεται εκεί όπου εθρίσκεται η Αλήθεια, η Άπαξ τοις Αγίοις Παραδοθείσα Πίστις και όχι όπου ευρίσκεται η διοίκηση η οποία επρόδωσε πολλάκις (όπως δείχνει η ιστορία) και διοικούντες, καν επίσκοποι καν πατριάρχες, αναθεματίσθηκαν και χαρακτηρίσθηκαν λύκοι βαρείς..

  Η Σαλογραία λοιπόν δεν έξέθεσε την Εκκλησία στους αιρετικούς και στους σχισματικούς αλλά με τον τρόπο της, ο οποίος συνίσταται στην υπόμνηση του λόγου αλλά και της πράξης των Αγίων πατέρων, υπενθύμισε το χρέος μας απέναντι σε εκείνους τους δοκούντας είναι η εκκλησία (το λένε κιόλας οι θρασύτατοι γυμνή τη κεφαλή...)και την σύρουν στις αγκάλες των παπικών και των αγγλικανών και των λοιπών αβαπτίστων και ανιέρων...

  Στρέφεται εναντίον των πραγματικών εχθρών της Εκκλησίας που αναίσχυντα την σύρουν και την διασύρουν στα παζάρια του οικουμενισμού και στις κακόγουστες φιεστες του, από την καμπέρα μέχρι την Ασίζη και μέχρι τη φωλιά του θηριου, το βατικανό...

  Φίλτατε Μιχαήλ, έγκυψε σε παρακαλώ στο παράδειγμα του Μεγάλου Ομολογητού Αγίου Μαξίμου που τον βασάνισαν και τον θανάτωσαν γιατί έλεγχε (και όταν λέμε έλεγχε, δεν χάΙδευε...άχρι καιρού...έκοψε την κοινωνία!

  ευθύς ως συνειδητοποίησε ότι οι διοικούντες την εκκησία είτε πατριάρχες είτε ό,τι ἀλλο λέγονταν, λαλούσαν διεστραμμένα, παρά τα παραδοθέντα παρά των Αγίων πατέρων..).

  Του λέγανε πως είναι εχθρός της εκκλησίας!!

  Ποιάς;;; Αυτής (της εκκλησίας) που συνιστούσαν εκείνοι που είναι αναθεματισμένοι μέχρι την συντέλεια ταν αιώνων από την Αγία Έκτη Οικουμενική Σύνοδο!

  Στώμεν λοιπόν καλώς!

  Πρέπει να οδεύομεν κατά το παράδειγμα των αγίων μάλλον παρά των συγχρόνων γεροντάδων για να μη επαληθευθεί εις ημάς το Κυριακόν Λόγιον: «Ει τυφλός τυφλόν οδηγεί, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται..»

  Στα αναρτώμενα δεν έχω να καταλογίσω στην Σ. ότι καταθέτει μαρτυρία άλλην από την άπαξ παραδοθείσα...

  Δεν μας παραδόθηκε να υπακούουμε άκριτα σε γεροντάδες και δεσποτάδες καθόσον είμεθα λογικά πρόβατα της ποίνης του Χριστού και όχι άλογα!
  Χωρίς αγωνία και άγχος πορευόμεθα εν απλότητι και με απόλυτο εμπιστοσύνη στον Κύριο, δεόμενοι Αυτού να μας φανερώσει το Θέλημά Του εν παντί.

  Με αγάπη Χριστού

  ΑΚΥΛΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Φίλτατε Μιχάλη

  σ'ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες και μοιράστηκες μαζί σου τις σκέψεις μου.

  Με κάλυψαν τα σχόλια του ΑΚΥΛΑ -ως απάντηση στα δικά σου σχόλια- αλλά ας γράψω και γω δυο σειρές για να πω ότι να είσαι "ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ"την σήμερον στην Ελλάδα, φτιάχνει το ΒΑΡΥ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΥΝΑΓΩΓΟΥ.

  ΕΧΩ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΟΛΥ...ΑΓΝΟ και... "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ"ΜΙΣΟΣ ΑΠΟ... "ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΥΘΕΩΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟ ΑΠΗΝΗ ΔΙΩΓΜΟ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΑΓΙΩ ΟΡΕΙ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

  ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ Η ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ, ΦΙΛΕ ΜΙΧΑΛΗ.

  ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ, ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ.

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΧΥΔΑΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ, ΜΕ Τ Ι Π Ο Τ Α ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ
  Α Π Ο Δ Ε Ι Ξ Ο Υ Ν ΤΙς ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ , ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΕ ΤΗ...ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ...
  ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

  Φίλε Μιχάλη
  νομίζω ότι ζούμε σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα εποχή επειδή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗ Γ Ν Ω Μ Η ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΛΟΥΚΩΝΟΥΝ Π Α Ρ Α Υ Τ Α ΟΙ μελανείμονες(μαυροφορεμένοι ρασοφόροι εννοώ) ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ.

  ΣΕ Ο Λ Η ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ, φίλε Μιχάλη ενήργησα και ενεργώ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΊΤΕ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΟΥΤΕ Μ Ι Α ΔΡΑΧΜΗ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
  ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΤΙΜΙΩΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
  ΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥΣ.

  ΠΡΟΣΦΕΡΑ ΕΚ ΝΕΟΤΗΤΟΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΟΝ, Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑ, ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΕΚ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΗΜΑΤΟΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ Ή ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΤΟΥΣ.

  ΛΟΙΠΟΝ, ΜΠΟΡΩ ΜΕ Π Ο Λ Υ ΉΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,
  ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΜΟΥ, ΝΑ ΕΊΜΑΙ Τ Ι Μ Ι Α ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ.

  ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ.

  ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΑΣ.

  ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ Π Ε Θ Α Ν Ο Υ Μ Ε, ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΧΑΡΙΝ ΕΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΙΩΤΑ ΕΝ Ή ΜΙΑΝ ΚΕΡΑΙΑΝ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ.

  ΓΝΩΡΊΖΩ ΟΤΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΕΠΙΣΥΡΩ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΑΣ, ΑΡΧΟΝΤΩΝ.

  ΔΕ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΩ.

  ΚΑΙ ΔΕ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΩ, ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ.

  ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΥΤΟ, ΒΑΣΙΚΑ, Δ Ε Ν ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  "ΕΤΥΧΕ"ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΞΙΜΟ.
  ΕΝΑ ΑΡΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ "ΕΦΤΑΙΞΕ"ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ...
  ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ.
  ΕΜΑΘΕ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ...

  ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΗ.

  ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ Π.Χ. ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΝ.

  Κάνε, λοιπόν, υπομονή, φίλτατε Μιχάλη και σε λίγο καιρό, το ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ε Ν Ο Χ Λ Ε Ι,
  ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΙΕΣΗ...

  Αυτά τα λίγα από μένα, πάντα εν αγάπη Κυρίου
  και σε ευχαριστώ για την καλή σου επίσκεψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Προς Μιχαήλ:

  Ώστε, λοιπόν, αγαπητέ Μιχαήλ, "δεδηλωμένοι εχθροί της Εκκλησίας εκ δεξιών οι παλιοημερολογίτες" και "εκτός εκκλησίας" και "σχισματικοί," αλλά "αληθής εκκλησία του Χριστού" αυτή που επισήμως εγκολπώθηκε και κηρύττει στα πέρατα της οικουμένης την αθεΐα, τον σχετικισμό, τον οικουμενισμό.

  Υποθέτω ότι δεν γνωρίζεις τίποτε απ' ό,τι πραγματικά συμβαίνει στον εκκλησιαστικό σου χώρο, όπως δεν γνώριζα κι εγώ πριν από 15 χρόνια. Όταν όμως είδα με τα μάτια μου, άκουσα με τ' αυτιά μου και ψηλάφισα με τα χέρια μου την αίρεση, τη βλασφημία του Αγίου Πνεύματος, το ψέμα, τη συκοφαντία, την πονηρία, την απάτη, την εωσφορική υπερηφάνεια και το μίσος, του υψηλόβαθμου κυρίως κλήρου του νέου εορτολογίου
  (ν.ε.), τότε ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η Εκκλησία του Χριστού!

  Είναι πάρα πολύ απλό! Δεν μπορεί η αληθής εκκλησία του Χριστού να έχει ως σημαία της και να εφαρμόζει κάθε μέρα την αιρετική και βλάσφημη εγκύκλιο του 1920

  (Συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Δεν μπορεί να έχει πατριάρχες και αρχιεπισκόπους που διδάσκουν ευθαρσώς από τις στήλες της New York Times ή από τον άμβωνα των ιερών ναών ότι "όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο θεό πιστεύουμε, ο καθένας με τον τρόπο του" (Βαρθολομαίος, 1999), ότι "όλοι οι άνθρωποι, Χριστιανοί και μη Χριστιανοί, πιστοί και άπιστοι, ανήκουμε στην εκκλησία" (Χριστόδουλος, 2001), ότι πρέπει να καταργήσουμε το δόγμα της Αγίας Τριάδος, της Ενανθρωπήσεως του Θεού και τα υπόλοιπα, τα οποία δεν δέχονται οι νέοι, και να κατασκευάσουμε νέα δόγματα (Ιάκωβος Κουκούζης, "αρχιεπίσκοπος Αμερικής" New York Times, 25-9-1967), ότι ο Χριστός δεν γεννήθηκε τέλειος και αναμάρτητος, όπως διδάσκει η Δ' Οικουμενική Σύνοδος, αλλά κέρδισε την αναμαρτησία αγωνιζόμενος και "βήμα προς βήμα" (Στυλιανός "αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας," "Η Φωνή της Ορθοδοξίας," Δεκ. 1988), ότι οι ανθενωτικοί πατέρες Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς, Άγ. Μάρκος Ευγενικός, Άγ. Κοσμάς ο Αιτωλός, Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης κ.ά. μας κληροδότησαν το σχίσμα με τη Δύση και γι αυτό ευρίσκονται τώρα εις τας χείρας του δικαιοκρίτου Θεού (Βαρθολομαίος, 1998), ότι πώς μπορούμε να ξέρουμε από ποιον εκπορεύεται το Άγιον Πνεύμα, εφόσον δεν είμεθα παρόντες στην Αγία Τριάδα ("Αιγιαλείας" Αμβρόσιος), ότι "παρήλθε ο καιρός της ναρκισσευομένης Ορθοδοξίας" ("Περγάμου" Ιωάννης), ότι δίδουμε "κοινή μαρτυρία πίστεως" με τον "πάπα Ρώμης" (Βαρθολομαίος), ότι πρέπει να τροποποιήσουμε τους Ιερούς Κανόνες των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων, ώστε να μην απαγορεύεται να συμπροσευχώμεθα με τους ετεροδόξους και τους αλλοθρήσκους (διδακτορική διατριβή Βαρθολομαίου Αρχοντώνη, 1970, σελ. 73), ότι πρέπει οι πιστοί ν' ανέχονται τους κακοδοξούντες αρχιερείς "άχρι καιρού" μέχρις ότου αυτοί καταστρέψουν ολοσχερώς την Εκκλησία και μόνον όταν διαπιστώσουμε ότι μείναμε 2-3 πιστοί τότε ν' αντιδράσουμε (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος), ότι μόνον αν καθιερωθεί παντού το κοινόν ποτήριον με τους παπικούς, μόνον τότε επιτρέπεται η διακοπή της κοινωνίας με τους οικουμενιστάς (Σεραφείμ "Πειραιώς," οι 19 Ι.Μ του Αγίου Όρους και όλοι οι λεγόμενοι "συντηρητικοί"), αλλιώς έχουμε χρέος ν' ανεχόμεθα "πατριάρχες" που είναι ταυτόχρονα και ραββίνοι (ομολογία Αθηναγόρα, New York Times, 25 Νοεμβρίου 1940), που επισκέπτονται τις Εβραϊκές Συναγωγές και λένε ότι Χριστιανοί και Εβραίοι πιστεύουμε στον ίδιο Θεό (Βαρθολομαίος, 2009), που διώκουν απηνώς και απανθρώπως τους Ορθοδόξους που κρατούν "πεισματικά" την Πίστιν των Πατέρων τους (Βαρθολομαίος, 2003 μέχρι σήμερα κατά Εσφιγμενιτών) και που τους εξορίζουν, αλλά και τους δολοφονούν μέσω του χωροφύλακος, επειδή δεν δέχθηκαν να συμπορευθούν με την αίρεση και το σχίσμα του ν.ε. (Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, "αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος," Σπυρίδων Βλάχος κ.ά.) κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Αυτούς ακολουθείς και με αυτούς συμπορεύεσαι, αγαπητέ Μιχαήλ.

  Αν σου φαίνεται Εκκλησία Χριστού αυτό το πράγμα, τότε συνέχισε να βρίζεις όσους το παράτησαν και το κατακρίνουν.
  Αν όχι, τότε χρειάζεσαι αλλαγή πλεύσεως. Γένοιτο.

  Dimitris Hatzinikolaou
  Associate Professor
  Department of Economics
  University of Ioannina
  451 10 IOANNINA
  HELLAS

  Tel.: +30 - 26510 - 05925
  Fax: +30 - 26510 – 05092
  E-mail: dhatzini@cc.uoi.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αγαπητά αδέρφια, δεν υπάρχει περίπτωση να ενστερνιστώ τον παλαιοημερολογιτισμό που αυτό το ιστολόγιο απροκάλυπτα διαφημίζει. Σεβαστές, αλλά όχι δεκτές οι απόψεις σας. Καταρχάς, να ρωτήσω «ποιον παλαιοημερολογιτισμό»; Υπάρχουν οι φλωρινικοί, οι ματθαιικοί και άλλοι ανεξάρτητοι παλαιοημερολογίτες και ανάλογα ποικίλες στάσεις έναντι της κανονικής Εκκλησίας. Με ποιους από τους διαφορετικούς και αλληλοαποτειχισμένους παλαιοημερολογίτες με καλείτε σήμερα να συστρατευθώ, αφήνοντας την Εκκλησία; Με την παράταξη που έχει «αρχιεπίσκοπο Αθηνών» κάποιον Μακάριο, κάποιον Καλλίνικο, με αυτήν του σε κώμα ευρισκομένου Κυπριανού, μήπως με τον Κήρυκο, τον «θηβών» Χρυσόστομο, μήπως με κάποια άλλη μικρότερου ή μεγαλύτερου αριθμού οπαδών; Γίνομαι και εγώ παλαιοημερολογίτης αν με πείσετε ότι η Εκκλησία είναι θρησκευτική αίρεση (!) και ότι η τάδε από όλες τις αντιμαχόμενες παλαιοημερολογίτικες κάστες είναι η σωστή και μάλιστα η μοναδική επί γης διάδοχος της Εκκλησίας που ο Κύριος επί γης ίδρυσε. Θέλετε να μου πείτε ότι η Εκκλησία στην οποία ανήκει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, της Γεωργίας κλπ κλπ κλπ είναι αίρεση;;; Προσέξτε τις πηγές και τους συμβουλάτορές σας! Μου λέτε να αγνοήσω την Εκκλησία και το Έργο της, μου την αποκαλείτε «παρασυναγωγή με άκυρα μυστήρια»; Θεωρείτε πως δεν σώζομαι στην Εκκλησία που ξέρω, αλλά πρέπει να ακολουθήσω τον Χ ή Ψ ρασοφόρο αρχηγό παλαιοημερολογιτών εδώ στην Ελλάδα για να σωθώ; Άλλη πολύ βασική σειρά ερωτημάτων θα περίμενα να περνά από το μυαλό σας, αν δηλαδή θεωρείτε τους εαυτούς σας τόσο καταρτισμένους περί τα «αγιωτικά» και θεολογικά (που λέει η σαλογραία), ώστε να είστε βεβαιότατοι σε αυτά όλα τα βαρύγδουπα, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την δική μου ψυχή, την οποία κατευθύνετε σε «αποτείχιση» και άμεση συμπερίληψη στην Χ, Ψ, ...Ω παλαιοημερολογίτικη «εκκλησία». Θεωρείτε συνάμα τους εαυτούς σας πιο άξιους να μιλήσουν για τα θεολογικά από τους Πατριάρχες και από τους Αρχιεπισκόπους των αυτοκεφάλων Εκκλησιών; Αν ναι, γιατί δεν αφήνετε τα ιστολόγια και δεν τρέχετε να εξομολογηθείτε και να αξιωθείτε να γίνετε ΕΣΕΙΣ ιερείς και Πατριάρχες ή έστω κήρυκες της αγάπης του Θεού; Γιατί να υπακούσω σε τόσο σοβαρά ζητήματα τους λαϊκούς, αντί για τους ιερείς; Ποια «διαδικασία» σας καταξιώνει στο υψηλό υπούργημα της χειραγώγησης ψυχών, στην απόφανση περί Εκκλησίας, στην εξαπόλυση ηθικής καταδίκης εις βάρος Πατριαρχών και ιερέων; Τέλος, αν ξέρετε όλα αυτά, γιατί ξεχνάτε
  Α. ότι οφείλουμε απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη στον Αρχηγό της Εκκλησίας, που είναι ο Ιησούς Χριστός;
  Β. ότι οι άνθρωποι θα είμαστε πάντα ανάξιοι ακόμη και εντός Εκκλησίας;
  Για το τελευταίο συμπληρώνω ότι όπως ηλεκτρισμός περνά από σκουριασμένα καλώδια, έτσι και μυστήρια περνάν μέσα από ανάξιους ιερείς. Η Εκκλησία είναι Διαμάντι που ερχόμενο σε επαφή με οποιονδήποτε λεκέ ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ. Ας αφήσουμε τον λεκέ (βλέπε αιρετική λατινική Δύση) να κοιτά την Εκκλησία και να την χαζεύει ή να την ζηλεύει, δεν πρόκειται να την λερώσει. Εκτός αν νομίζετε ότι μπορεί ο Θεανθρώπινος αυτός οργανισμός, δηλαδή τελικά ο ίδιος ο Θεός, να «λερώνεται». Ας δαπανήσουμε χρόνο για την προσευχή και την μετάνοιά μας, για τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας, παρά για τις πράξεις και τις παραλείψεις οποιουδήποτε άλλου. Ούτως ή άλλως, ΜΟΝΟ την δική μας ψυχή μπορούμε να σώσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Αγαπητέ Ανωνυμε,
  Αναφέρεσαι νομίζω μάλλον με αδόκιμους όρους σε ένα θεολογικό μικρό δοκίμιο, όπως η ανάρτηση που φαίνεται να σε έχει ενοχλήσει, έως και ταράξει.
  Εν πρώτοις, ουδείς ομιλεί περί παλιοημερολογητισμού απλά διότι κάτι τέτοιο είναι επινόηση των καινοτόμων. Αν πάντως επιμένεις στην χρήση του όρου, θα είναι λογικό να δεχτείς ότι αφού δεν είσαι παλαιοημερολογίτης, είσαι νεοημερολογίτης, τουτέστιν συνοδοιπόρος των καινοτόμων νεο-ημερολογιτών. Το πρόβλημα όμως μετατίθεται ψευδώς σε διαστάσεις χρονικές. Το διακύβευμα δεν είναι οι χρόνοι και οι καιροί αλλά η Ορθοδοξία, την οποία ξεπουλούν πάμφθηνα στις συνάξεις του ΠΣΕ οι πατριάρχες που τόσο ευλαβείσαι. Φοβούμαι ότι τα γραφόμενά σου προδίδουν μια κληρικαλιστική άποψη καθήν οι αρμόδιοι είναι οι κληρικοί για την σωτηρία της Εκκλησίας και για την καθοδήγηση. Αυτό αληθεύει μόνο επί υγιώς εχόντων περί την πίστη κληρικών. Τον Άγιο Μάξιμο τον εδίωξαν δεσποτάδες, πατριαρχάδες, πνευματικοί...
  Επίσης δεν είναι πρέπον να διαστρέφεις τα αναρτώμενα στο παρόν ιστολόγιο: Μίλησε εδώ κανείς για ακυροέγκυρα μυστήρια; Μίλησε κανείς για παρατάξεις; Μήπως αυτά είναι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες που κουβανείς στην ψυχή σου και σε βασανίζουν; Η ανάρτηση το μόνοπου κάνει είναι να σε προτρέπει στην μίμηση του Αγίου Μαξίμου: Διακοπή κοινωνίας από τους αιρετικούς. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τον συναγελασμό του ΠΣΕ, με τα συλλείτουργα, τις συμπροσευχές ακόμα και σε συναγωγές, τότε πράγματι αδελφέ δεν χρειάζεται να ταράζεσαι! Κάθευδε και αν χρειασθεί θα σε ξυπνήσουν οι αχρικαιρισταί "πνευματικοί". Αν όμως κάτι σε τρώει μέσα σου, αν νιώθεις τη φωτιά που κατακαίει το σπίτι σου δεν είναι ώρα να σκέφτεσαι που θα πάς...προέχει το να πεταχτείς έξω να σωθείς...
  ΑΚΥΛΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Ακύλα, πες με νεοημερολογίτη, είμαι μέλος της Εκκλησίας και κοινωνώ με όλα τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, είτε ακολουθούν το ιουλιανό είτε το νέο ημερολόγιο. Εμπιστεύομαι την Εκκλησία και δεν πιστεύω πως εκτός αυτής θα βρω "κάτι ανώτερο", είτε παλιοημερολογίτικο είτε άλλο. Απαντήσεις δεν είδα στα γραφόμενά μου, τα οποία όντως αποτελούν απορίες μου για τον τρόπο σκέψης των οπαδών του παλιού ημερολογίου. Σχετικά με το "να βγω από την Εκκλησία για να σωθώ", έχω να πω ότι ξέρω πως ο Κύριος είναι ο οδηγός της και παραθέτω τον καταπληκτικό π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο που μίλησε για το θέμα. Ακόμη και ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος ακολουθούσε το παλιό ημερολόγιο, αλλά ήταν ΕΝΤΟΣ Εκκλησίας, δεν υποστήριξε καμμία παλιοημερολογίτικη ομάδα. www.egolpion.com/planh_apoteixisis.el.aspx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Αγαπητέ Ανώνυμε,
  Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη της εμπιστοσύνης μας. Εμείς έχουμε ανάγκη την Εκκλησία. Και αυτή η Εκκλησία, η και εν τρισίν Ορθοδόξοις οριζομένη, δεν μαντρώνεται από και στα Ρωμαίϊκα Πατριαρχεία!
  Αλλοίμονον να περιορίσουμε το Πανάγιο Πνεύμα σε διοικητικά σχήματα (δυστυχώς μόνο αυτό το κέλυφος έμεινε...). Καταλαβαίνω την ανάγκη για αρχές και εξουσίες που έχει ο άνθρωπος που είναι δέσμιος της Ιστορίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις αγαπητέ μου πως άλλαξαν οι καιροί..
  Όσο για απαντήσεις μην ζητάς από μένα ούτε να σου υποδείξω παρατάξεις, ούτε και να ακυρώσω την Ομολογία όσων φεύγουν την αίρεση.
  Αν δεν ήμουν σαφής, σου ξεκαθαρίζω ότι Ναί, η νεοημερολογίτικη πλειοψηφία έχει ολισθήσει στην Παναίρεση του Οικουμενισμού (Δες που έχουν φόρα παρτίδα την Εγκύκλιο του 20, δες που είναι Οργανικά μέλη του ΠΣΕ, δες τι είπαν και τι έκαναν στην Ραβένα και στις συναγωγές και σίγουρα το έντιμο κομμάτι του εαυτού σου δεν θα ειρηνεύσει με Θεοδωροπούλειους αχρικαιρισμούς και παλινωδίες του π. Φιλοθέου Ζερβάκου του τύπου: Προσευχήθηκα επί τρείς ημέρες και ο Κύριος μου έδωσε την απάντηση : Το παλαιό να ακολουθήσεις...και κοιμήθηκε με το νέο...).
  Δεν φεύγεις αγαπητέ από την Εκκλησία χωριζόμενος της Παναιρέσεως του οικουμενισμού, της παρέας του ΠΣΕ...Ενώνεσαι όλο και πιο πολύ.
  Μην ζητάς συνταγές δεν υπάρχουν! Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζουμε! Δεν σου είπε κανείς φύγε από εκεί που είσαι και πήγαινε στην τάδε παράταξη! Η φαγωμάρα, των Ορθοδόξων δεν είναι άλλοθι παραμονής στην αίρεση για κανένα! Αν όμως όπως λες δεν βλέπεις καμιά αίρεση, αν σε αναπαύουν οι καθοδηγητές (αν και εδώ κράτα μια επιφύλαξη διότι ο Κύριος λέγει: ει τυφλός τυφλόν οδηγεί, ..αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται..) συνέχισε να προσεύχεσαι με καθαρά καρδία και η Κυρία Θεοτόκος θα σε φωτίσει! Για κάθε ένα μας υπάρχει καιρός ευπρόσδεκτος και καιρός σωτηρίας.
  Χαίρε και ειρήνευε
  ΑΚΥΛΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Αδέρφια, ας μην κρίνουμε τα βπάντα τόσο μα τόσο αυστηρά. Κατρχάς, επί αιώνες σε πάμπολλα μέρη γίνονταν συλλείτουργα με αιρετικούς, πχ στα Επτάνησα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και την Κύπρο. Γενιές γενεών Ελλήνων "βαφτίζονταν" από λατίνους ή παρακολουθούσαν τις "λειτουργίες" τους, κλήρος και λαός και μια ωραία μέρα επέστρεψαν στην ορθόδοξη πρακτική. Γενιές γενεών ήταν ορθόδοξοι και κάναν μικτές λειτουργίες με τους λατίνους. Γενιές γενεών εξυπηρετούντα;ν από λατινικό κλήρο κλπ. άθηκε η χάρις; χάθηκε η εκκλησία; Γιτί τόση αυστηρότητα λες και είμαστε εμείς οι κριτές των πάντων και βγάζουμε την εκκλησία αιρετική και προτείνουμε τους τυχάρπαστους του "παλιού ημερολογίου"; Δείτε εδώ΄τι γινόταν και συγκρίνετε. http://www.egolpion.com/alwsh_oikoumenismou.el.aspx
  Σε ένα βιβλίο του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου για τον οικουμενισμό και τον ζηλωτισμό επίσης αναφέρονται πολλά. Ας μην παρασυρόμαστε. Ο Θεός είναι ένας και προστατεύεθι την εκκλησία, δεν μας χρειάζεται κανείς αυτόκλητος σωτήρας είτε Μακάριος είτε Κήρυκος είτε Κυπριανός, με νοείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Αδερφέ σας εννοούμε.
  Μάλλον εσείς δεν μας εννοείτε.
  Δεν πειράζει.
  Έκαστος πορεύεται κατά την ιδίαν αυτού συνείδησιν.
  Καλό σας ξημέρωμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η, αν θέλετε να ονομάζεσθε δικαίως Ορθόδοξος Χριστιανός, διαβάστε σας παρακαλώ το Ευαγγέλιο και το Πηδάλιο της Εκκλησίας και μετά πείτε μας αν επιτρέπεται η νόθευση της Ορθοδοξίας και ο σχετικισμός (=αθεΐα), τον οποίο προτείνετε. Διαβάστε και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος λέγει ότι η αδιαφορία στα της Πίστεως είναι το τρίτο είδος αθεΐας! Εμείς οι "τυχάρπαστοι" του πατρίου, αν και αμαρτωλοί και αχρείοι, προσπαθούμε ν' αντισταθούμε στη λαίλαπα της αθεΐας, που κηρύσσουν σήμερα οι πατριάρχες σας, οι αρχιεπίσκοποί σας κ.ά. Εδώ θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο, αλλά αρκούμαι σε ένα μόνο παράδειγμα: Ο πρώην "αρχιεπίσκοπος Αμερικής" Ιάκωβος Κουκούζης, γνωστός και ως Σιάκωβος, εδήλωσε στις New York Times της 25-9-1967 ότι πρέπει να καταργήσουμε το δόγμα της Αγίας Τριάδος, της Ενανθρωπήσεως του Θεού και τα υπόλοιπα, τα οποία δεν δέχονται οι νέοι, και να κατασκευάσουμε νέα δόγματα! (Αν δεν το πιστεύεις αυτό, γράψε μου να σου στείλω το άρθρο.) Προσπαθούμε, λοιπόν, ν' αντισταθούμε σ' αυτό το κακό (κατά τη γνώμη μας πάντοτε), διότι, κατά τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη, εάν προδίδεται η Πίστις σου και συ παραμένεις σιωπηλός και άφροντις (πολύ δε περισσότερο αν συντάσσεσαι με την κηρυσσομένη αθεΐα), τότε θα σηκωθούν οι πέτρες και θα φωνάξουν! Όσο για το βιβλίο του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου "Τα δύο Άκρα," σας πληροφορώ ότι είναι άκρως αιρετικό και παραπλανητικό. Διότι, εκτός από τα τερατώδη ψεύδη που γράφει, λέγει και ότι πρέπει ν' ακολουθούμε "στενάζοντες" τους αιρετικούς "επισκόπους" του νέου εορτολογίου "άχρι καιρού" και όποιος αποτειχίζεται από αυτούς κάμνει σχίσμα! Η διδασκαλία αυτή, όμως, κατά τον Άγιο Μάρκο Ευγενικό, είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ με όλες τις Γραφές, όλες τις Συνόδους και όλους τους Πατέρες, που μας διδάσκουν να διακόπτουμε την εκκλησιαστική επικοινωνία με τους ετερόφρονες. Δηλαδή, η διδασκαλία του π. Επιφανίου ανατρέπει την Ορθόδοξη διδασκαλία και πράξη, άρα είναι μία καινοφανής αίρεσις. Κατά δε τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, η Εκκλησία βρίσκεται εκεί όπου διδάσκεται η Αλήθεια, ενώ εκεί που δεν διδάσκεται η Αλήθεια ΔΕΝ υπάρχει Εκκλησία. Με νοείτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Γενιές γενεών Ελλήνων "βαφτίζονταν" από λατίνους ή παρακολουθούσαν τις "λειτουργίες" τους, κλήρος και λαός και μια ωραία μέρα επέστρεψαν στην ορθόδοξη πρακτική.

  Αγαπητέ μου, σε αυτό ένα πρόχειρο σχόλιο: ο χρόνος δε με παίρνει για κάτι άλλο τώρα. Στο Άγι Όρος, ακόμα και σε μοναστήρια που θεωρούνται νεωτερίστικα, δεν επιστρέφεις τόσο απλά στην ορθοδοξία. Διάβασε την ιστορία του Πλακίδα Deseile και θα δεις πως για να έρθει στην εκκλησία την ορθόδοξη από την καθολική βαπτίστηκε εκ νέου!!! Μην ισοπεδώνουμε, έστω από άγνοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. ό,τι κι αν λεν κατά καιρούς ιεράρχες τους οποίους κρίνετε ως ανα΄ξιους, ιεράρχες προ ή μετ΄την αλλαγή του ημερολογίου, η εκκλησία μας σ΄'ωζει με τα μ,υστήρια της. Η εκκλησία παραμένι βράχος ακλ΄όνητος και δεν μου χρειάζονται λογισμοί κατά των ιεραρχών. Στο κάτω-κάτω σίγουρα υπάρχει υπερβολή στα γραφόμενα σας κατα ιεραρχών. Μου αρκεί η προσευχή και η εμπιστοσύνη στην Παναγία, πράγματα τα οποία προσπαθω να αποκτήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Προς Αγαπημένο Ανων.
  6 Σεπτ. και ωρα 12:57

  ΔΕΝ καταλάβατε σωστά.
  ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Η
  ΑΜΑΡΤΙΑ.
  ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΎΜΕ ΓΙΑ Σ Υ Μ Π Ρ Α Ξ Η
  ΣΕ Α Ι Ρ Ε Σ Η.
  ΕΙΝΑΙ Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ.

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ
  Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Α
  ΔΙΑΦΟΡΑ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ Ο Λ Ο ΔΙΚΟ ΣΑΣ.

  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΝΑΙ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΒΡΑΧΟΣ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ, αλλά το ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:

  -ΠΟΥ Δ Ι Α Σ Ω Ζ Ε Τ Α Ι
  Η Α Λ Η Θ Ε Ι Α ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

  -ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΕ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α ΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ;
  -Μ Η ΓΕΝΟΙΤΟ!

  Είδα σε κάποια ιστοσελίδα, έναν κύριο καθηγητή ιερέα, ο οποίος παίνευε τον Μητροπολίτη Πρεβέζηςς κ. Μελέτιο Καλαμαρά ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΠΑΙΝΕΥΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;

  ΤΟΝ ΠΑΙΝΕΥΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 14 ΓΛΩΣΣΕς ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ο κ. Μελέτιος Καλαμαράς, ΑΠΤΑΙΣΤΑ!

  -ΦΟΒΕΓΓΓΓΓΓΟ!
  -ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ! ΜΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΧΑΑΑ!

  -ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙ, ΜΠΕΗ ΜΟΥ!
  ΜΟΝΟ Ο ΣΛΗΜΑΝ ΤΟΝ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!
  Ο ΣΛΗΜΑΝ ΜΙΛΑΓΕ 18 ΓΛΩΣΣΕς ΑΝΑΜΕΣΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝΣΚΡΙΤΙΚΑΑΑΑ!

  Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΞΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ 14...ΞΕΦΤΙΛΑ!

  ΜΕΤΆ...ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΚΑΛΑΜίΟΥ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΥΦΗ ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΧΆΝΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ ΟΙ ΈΡΜΟΙ ΟΙ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΙ.

  ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΤΟΙΣ ΧΟΙΡΟΙΣ ΉΓΟΥΝ ΤΗ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΑΣ π.χ. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο Κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΜΑΝΤ.
  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ..

  ΘΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΚΥΡΙΕ ΜΠΕΗ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΜΟΥ
  ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ
  Ο Υ Τ Ε ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ, ΣΤΗΝ Α ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ, ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΥΟΤΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ Τ Α Π Ε Ι Ν Ο Υ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΟΥ Κ Α Θ Α Ρ Ο Τ Η Τ Α Σ .

  ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΩΡΑΙΑ ΑΓΙΩΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΙ.

  ΕΧΕΤΕ "Μ Ο Ρ Φ Ω Σ Ι Ν ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ" ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΣΘΕ ΩΣ
  "ΤΗΝ Δ Υ Ν Α Μ Ι Ν ΑΥΤΗΣ
  (της ευσεβείας) Η Ρ Ν Η Μ Ε Ν Ο Ι, ΟΠΩΣ ΣΟΦΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.

  Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. είναι κρίμα οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Χριστό να είναι τόσο μακριά ο ένας από τον άλλο. Ευχή του Χριστού είναι: ινα παντες εν ωσιν! Δε φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Κρίμα, πραγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. ΕΓΡΑΨΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΑ, ΒΓΗΚΕ ΚΑΚΟΜΑΝΤΖΑΛΟ, ΕΧΩ ΚΟΣΜΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΕΣΒΗΣΑ... ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ...
  ΦΙΛΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Λοιπόν, τι λέγαμε πριν;

  λέγαμε ότι λυπάται ο ανώνυμος φίλος που ακόμα και οι χριστιανοί μαλώνουμε μεταξύ μας και δεν μπορούμε να είμαστε ΕΝ, πλην, ο ίδιος ο Κύριος είπε ότι η παρουσία Του και ο Νόμος Του, θα βάλουν "φωτιά και μαχαίρι" στις σχέσεις των ανθρώπων.

  Το βλέπουμε να συμβαίνει, αγαπημένο μου.

  Όταν θα έρθει ο Πλάνος Αντίχριστος, ίσως δια της Πανθρησκείας επιτευχθεί μια ψευδής, επιφανειακή και λιγόχρονη, εύθραυστη ειρήνη...

  Πάντως, οι γνήσιοι μαθητές Του, είναι ΕΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝ

  Α Λ Η Θ Ε Ι Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Εκτός θέματος

  ==============================
  ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

  Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι οι παλαιοημερίτες, που υποστηρίζουν τον υπέρ πίστεως αγώνα των Εσφιγμενιτών, αναζητούν στα πρόσωπά τους έναν νέο Θεόδωρο Στουδίτη ή έναν Μάρκο Ευγενικό, πλανώμενοι πλανώνται και παραπλανούν. Το χειρότερο γι΄ αυτούς, πλήττουν τον Παλαιό των ημερών - πάντοτε όμως Νέο - χάριν εκσυγχρονισμού της Ορθοδοξίας και απαλλαγής της από τη σκουριά και τη μούχλα. Αυτά δηλαδή που της φόρτωσαν οι θεολογικά ολιγομαθείς, οι φανατικοί και οι "παρωπιδιασμένοι ημερολάτρες".

  Αυτοί που έκαναν τον κόπο να μας πληροφορήσουν γι΄ αυτές τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, ακόμη κι αν ευσταθούν, δεν αλλοιώνουν τον υπέρ πίστεως αγώνα των Μοναχών της Εσφιγμένου (σημ. τώρα αποκτήσαμε και τη "νέα" Μονή Εσφιγμένου).

  Και ερωτώ :
  Έχουν ή δεν έχουν δίκιο στο αμνημόνευτο του Βαρθολομαίου και των προκατόχων του;
  Έχουν ή δεν έχουν δίκιο στα αιρετικά ανοίγματα μιας αγνώριστης πλέον ορθοδοξίας, τουλάχιστον από μέρους των φορέων της;
  Ήταν ή δεν ήταν οι παλαιοημερίτες εκείνοι που πρώτοι, και σε ανύποπτο χρόνο, φώναξαν "μας φράγκεψαν";
  Και τέλος, φραγκέψαμε ή δεν φραγκέψαμε, όταν όλη μας η συμβολή στην Ορθοδοξία και στο περί αυτής ενδιαφέρον εξαντλείται στο αν, τάχα, η Γαβριηλία άγιασε, ή ο Παΐσιος, ή ο Πορφύριος, ή άλλοι; Δεν βλέπουμε ότι βουλιάξαμε μέσα στην αίρεση από τις ευλογίες των αμνημόνευτων, μας νοιάζει μόνο η Γαβριηλία και οι άλλοι!

  Αυτή είναι όλη κι όλη η έγνοια μας, και ότι έχουμε γίνει, με τη στραβομάρα μας, οι φαυλότεροι των φαύλων το αφήνουμε στην άκρη. Διότι έχουμε τους πατέρες, έχουμε την εκκλησία και βγάλαμε από πάνω μας τη νοσογόνο θρησκεία.

  Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι οι Εσφιγμενίτες δέχτηκαν να δώσουν χείρα βοηθείας στην παπική OPUS DEI. Το δικό μας χέρι που δώσαμε και δίνουμε στον Διάβολο δεν το βλέπουμε. Φροντίσαμε και το τυλίξαμε με άφθονη πατερικότητα, πνευματικότητα, εκκλησιαστικότητα, θεολογικότητα και πολλά άλλα όμοια λήγοντα σε -οτητα της αθλίας μας βλακότητας.

  Τώρα λοιπόν, "μία σου και μία μου". Εσείς με την OPUS DEI, εμείς με τον ένα θεό για όλους και τον Ωριγένη. Κόλαση δεν υπάρχει, όλοι σωθήκαμε.

  Εντάξει, όταν θα σημάνει η ώρα, τότε θα λογαριαστούμε.
  ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. μα τι είναι όλα αυτά που γράφετε;; Είστε πρώτα από όλα χριστιανοί; Τι μίσος, τι μένος, τι μανία, τι μεγαλοστομία;; Αφήνετε μπηχτές κατά του π. Παϊσίου, του π. Πορφυρίου κλπ; Τα βάζετε με τους πατριάρχες; Να πάτε να γίνετε εσείς πατριάρχες, αφού τολμάτε και τους κρίνετε! Λογαριάζεστε για καλύτεροι, για ορθοδοξότεροι; Με το μυαλό σας όλα τα ξέρετε και όλα τα κρίνετε, ακόμη και την εκκλησία; Έχετε θεία φώτιση; Αμ δεν είναι έτσι η θεία φώτιση! Έχετε ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εκτονώνουν εδώ τις κακίες τους, των φανατικών και μισαλλόδοξων. Ακόμη και ένα βιβλίο του πατέρα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου το βγάζετε αιρετικό;; Γράφετε υπέρ εκείνων των γραφικών εγωίσταρων της Εσφιγμένου που αγαπούν τις τηλεοράσεις; Προφανώς είστε παλαιοημερολογίτες, πνευματικά τυφλοί και αποξενωμένοι από το Γλυκό Μυστήριο του Χριστού μας, την ΜΕΤΑΝΟΙΑ και ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ. Γρήγορα στο πετραχήλι για να βρείτε την ειρήνη μέσα σας, αλλιώς θα συνεχίζετε να μαλώνετε με τα ρούχα σας κύριοι "ορθόδοξοι".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Προς ανων. των 3:39

  Αυτά που γράφουμε, φιλτ. ανων. μας δίνει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τα γράφουμε, η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ από τη μεριά του Πατριάρχη.

  Ο Πατριάρχης ΔΕΝ είναι πάπας, ΏΣΤΕ, να έχει το αλάθητο.

  Το αλάθητο στην Ορθόδοξη Εκκλησία ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΣ, ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ, ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΓΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΕΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΣΑΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΝ.

  Αν διαβάσεις εκκλησιαστική ιστορία, θα δεις ότι δια μέσου των αιώνων υπήρξαν και ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟΙ που έδρασαν ΚΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ , των συγκαλεσάντων αυτές τις ψευδοσυνόδους.

  Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΣΕΙ, ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.

  ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΜΕΤΑ ΠΑΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΩΝ εμείς οι μικροί,και ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΙ, εχουμε την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τον ελέγξουμε.

  Και τον ελέγχει κι Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΠΛΟΓΚΣ, ΚΑΙ ΙΕΡΑΤΕΙΟ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...παλαιημερολογίτικα.

  ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  Ο Υ Δ Ε Ι Σ, ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΣ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ.

  ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ, Ο Λ Α
  ΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΘΕΛΗΤΙΣΜΟΥ.

  ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΝΟΝ
  Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ.

  ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟ ΑΓΙΟΥ, ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ.

  Βλέπεις, φίλε ανων. η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ, ΔΙΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΗΣ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΥΡΦΕΤΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ.

  Με το να κοντράρουμε τον Πατριάρχη, το ξέρουμε ότι γινόμαστε μισητοί και ανθρωπίνως χάνουμε, την υποστήριξή του, αλλά ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΠΑΡΕΛΑΒΟΜΕΝ ΝΑ Μ Η Ν ΣΙΩΠΟΥΜΕ, ΔΙΟΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ.
  ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Π Ρ Ω Τ Α Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΚΑΙ Μ Ε Τ Α Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

  Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΑΓΑΛΛΟΜΕΝΩ ΠΟΔΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ, ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ.

  Για τους πατέρες που μνημονεύετε, ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΠΟΙΟ ΑΓΙΟ, ΑΦΘΟΡΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΩΔΙΑΖΟΝ ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΚΑΙ Μ Ε Τ Α, ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ.

  Έίναι άλλο καλός μοναχός, τίμιος, ακόμα και αν έχει και προορατικό χάρισμα (τέτοια χαρίσματα και πολύ μεγάλα μάλιστα τα βρίσκουμε και στον Ινδουιστή Σάι Μπάμπα, που τον λατρεύουν ως θεότητα οι οπαδοί του από όλο τον κόσμο)και ΑΛΛΟ, ΑΓΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ Ή ΙΕΡΕΑΣ.

  Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ, φίλε ανών. είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ.

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΠΕΥΔΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΖΟΡ ΖΟΡΙΝΑ, ΧΩΡΙΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΦΗΤΗΤΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ Φ Ο Β Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε
  ΤΗΝ ΕΝΔΗΜΟΥΣΑ ΠΛΑΝΗ.

  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ...ΝΕΟΦΑΝΕΙΣ ΑΓΙΟΥΣ , Μ Π Ο Ρ Ε Ι ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ.

  ΕΜΕΙΣ, ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ.

  ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ, ΟΤΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΕΣΑΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΑΤΕ.

  (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. (συνέχεια από προηγούμενο)

  Και μια μας κρίνατε εσείς που ελέγξαμε τον Πατριάρχη, σας ερωτώ και εγώ ΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ;

  ΠΟΙΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΠΑΡΑΒΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΑΤΕ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝ ΑΓΑΠΗ...

  ΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ Α Π Ο Σ Τ Α Σ Ι Α ΚΑΙ ΤΗΝ Α Ι Ρ Ε Σ Η
  ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ,ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ.

  ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ Η ΥΠΕΡΟΧΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΝ ΙΜΑΤΖ ΤΟΥ.

  ΜΗΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ, ΚΑΙ Μ Η Ν ΜΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΓΙΑ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ Ι Σ Ω Σ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΘΕΣΑΤΕ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ, ΕΝΙΟΤΕ.

  ΕΜΕΙΣ Ε Υ Χ Ο Μ Α Σ Τ Ε ΝΑ Φ Ω Τ Ι Σ Τ Ε Ι ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ,

  ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ-ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΕΣ,
  ΤΟΣΟ Α Δ Ι Κ Α ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ,

  Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗς ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

  (μία καινούργια συμφορά είναι αυτή με τον ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ του ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, επιτρέψτε μου να υποθέσω)
  ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΆΘΙΑ, ΟΠΕΡ, ΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Επειδή όντως η συζήτησή μου με τον αγαπητό Κυπριανό ξέφευγε του θέματος της αναρτήσεως, απαντώ εδώ στο σχόλιο που έγινε στο http://salograia.blogspot.com/2012/01/blog-post_2646.html#comment-form και το οποίο φέρει την ημερομηνία και ώρα Jan 22, 2012 12:17 AM.

  Λέγει λοιπόν εκεί ο Κυπριανός, « Προσωπικά θεωρώ θανάσιμο το αμάρτημα να αποκρύπτεται σκόπιμα και συστηματικά η αλήθεια, που αφορά στην ημερολογιακή καινοτομία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν με άφηνε αδιάφορο το ζήτημα αυτό. Ακόμη και η ολιγωρία μου επ΄ αυτού, κρίθηκε από εμέ τον ίδιο επιβαρυντική.» Και λίγο πιο κάτω αναφέρει, «Ορθά λοιπόν γράφει ο αγαπητός Ήλος : "... θεωρώ τις αμαρτίες μου πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο στο να εισακουστούν οι προσευχές μου". Σε αυτές όμως δεν συμπεριλαμβάνει την ηθελημένη του άγνοια (: δεν έχω την απαιτούμενη γνώση, γράφει) με αιτιολογικό - έμμεσα προκύπτει - την ανεπαρκή φώτιση (: αλλά και την απαιτούμενη φώτιση, συμπληρώνει). Δεν χρειάζεται να επεκταθώ.».

  Επεκτείνομαι λοιπόν εγώ και λέω, πως πολύ σωστά αγαπητέ Κυπριανέ σύμφωνα με το σκεπτικό σου και το κριτήριό σου θεωρείς ότι δεν συμπεριλαμβάνω στις αμαρτίες μου την ηθελημένη μου άγνοια επί του θέματος του Πατρώου ημερολογίου. Και θα εξακολουθώ να πορεύομαι έτσι, αν δεν αισθανθώ μέσα μου επιτακτική την ανάγκη (όπως την αισθάνθηκες κι εσύ κάποτε) να πάρω θέση.

  Χάνω κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, την ψυχή μου στην φράση του Αποστόλου Παύλου «ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι» (ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ 6:9) και κάθε μέρα, ώρα και λεπτό, προσπαθώ να την κερδίσω πίσω. Αν ίσως και ποτέ με αξιώσει ο Κύριος να κερδίσω αυτή τη μάχη, μπορεί μετά να με οδηγήσει στο να πάρω θέση και επί του θέματος του Πατρώου ημερολογίου, αν δεν έχει ήδη επιλυθεί έως τότε.

  Μέχρι τότε, πάντα θα ακούω τις απόψεις σας με πολλές από τις οποίες συμφωνώ, θα στενοχωριέμαι με το άδικο που σας έγινε καθώς και με τον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν και θα εύχομαι να λυθεί κάποτε το θέμα. Για εμένα είσαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι όπως κι εγώ έτσι θεωρώ τον εαυτό μου και αδελφοί εν Κυρίω. Ο Κύριός μας, και όσοι έχουν το σθένος και την φρόνηση, ας φροντίσουν αυτό που εγώ δεν τολμώ να αγγίξω.

  Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να επεκταθώ σε περαιτέρω αναλύσεις τη στιγμή που εκατέρωθεν έχουν επιχειρηματολογήσει άνθρωποι με πολύ περισσότερες γνώσεις από εμένα. Παρακολουθώ πάντα και τις δύο απόψεις και θα εξακολουθώ να εκφράζω τα σχόλιά μου όπως τα αισθάνομαι. Κάθε κριτική τόσο για τα σχόλια αλλά όσο και για το πρόσωπό μου, καλοδεχούμενη. Κάθε προσευχή δε υπέρ του γράφοντος, με καθιστά αιωνίως ευγνώμονα.

  Ήλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ευχαριστώ πολύ τον Ανώνυμο με την υπογραφή "Ήλος" για τη μεταξύ μας συζήτηση.

  Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από όσα μέχρι στιγμής έγραψα.

  Του εύχομαι "καρδίαν νήφουσα και σώφρονα λογισμό" κατά την άνω πορεία.

  Παραλείπω το "γρήγορον νουν" (γρήγορος = εγρηγορώς, άγρυπνος) διότι η εντός παρένθεσης ερμηνεία του "γρήγορος" μας είναι εντελώς άγνωστη και την ταυτίζουμε με το "σβέλτος" ή το "γοργός".

  Και πάλι, τον ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. ;-)
  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το επίπεδο και το ύφος της ανταλλαγής των απόψεων.
  Είναι κάπως δυσεύρετο σε χριστιανικά μπλογκάκια ενίοτε...
  ;-)
  ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή