Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της υποκειμενικότητας στο περίκλειστο δωμάτιο της προσωπικής εμπειρίας και η αναγκαιότητα πνευματικής καθοδήγησης


Περιστεράκι μου,

με θλίβει,  που ακόμη,  δεν καταλαβαίνεις  την αναγκαιότητα  της παρουσίας, Ορθόδοξου

(μακράν εμού οι Ινδουϊστές ...γκουρούδες...α πα πα )

 πνευματικού οδηγού δίπλα σου.

Αυτό  το κατανοούν μέχρι και οι κοσμικοί ψυχοθεραπευτές οι οποίοι πορεύονται, συμβουλευόμενοι  - έκαστος- τον ψυχοθεραπευτή του.

Θυμάμαι πόσο εντυπωσιάστηκα, όταν -διαβάζοντας κάποτε  περί οικογενειοθεραπείας-πληροφορήθηκα  την  ύπαρξη δ ύ ο  ειδικών
που άκουγαν  -  τα προβλήματα των μελών της οικογένειας - ενώ  συνάμα βιντεοσκοπούσαν όλη τη συνεδρία, προκειμένου, μετά  το τέλος του επαγγελματικού ραντεβού,  να σχολιάσουν πάντα  τα λεγόμενα και εκφραζόμενα, σημείο προς σημείο, ώστε να μην παρασυρθούν σε άκρως υποκειμενικές(εξ αιτίας των προσωπικών  τους εμπειριών )  ερμηνείες και σχόλια.

Για να το εκφράσω  πιο απλά:
 Ας πούμε, αν ο ένας ψυχαναλυτής  έζησε με  γονιό αλκοολικό και του τύχαινε άνθρωπος-στην οικογενειακή ομάδα-  με παρόμοιο  ιστορικό, ίσως ο θεραπευτής να μπλεκόταν  στα νήματα των προσωπικών  του πληγωμένων  βιωμάτων, και ν' αντιμετώπιζε  λανθασμένα,   τον έχοντα το πρόβλημα του αλκοολισμού  -  ασθενή.

Όταν ο θεράπων  αντιμετωπίζει  εμπαθώς,  το θεραπευόμενο, αντί για θεραπεία προκύπτει,  καινούργιο μπέρδεμα.

 Βοηθάει -λένε - στη διαδικασία της επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων , η σχετική αποστασιοποίηση  απ' τη μεριά του ψυχολόγου ή ψυχίατρου  και η έλλειψη 
(είτε θετικής είτε αρνητικής ) προσκολλήσεως  απέναντι  στο πρόσωπο που επιζητεί, την εσωτερική  υγεία και ισορροπία του.

(Πόσοι  ειδικοί,  τηρούν αυτή την παράμετρο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω).

Η παρουσία, ωστόσο,  και δεύτερου ψυχοθεραπευτή στην ομαδική συνεδρία,  εξασφαλίζει μια παραπάνω   εγγύηση αντικειμενικότητας  για την ανεύρεση υγιέστερων  λύσεων.

Ο Καρλ Ρότζερς υπήρξε  ένας  φημισμένος ψυχίατρος, με αυτή την ειδίκευση.

Τελικά, αυτοκτόνησε;

Κάτι τέτοιο, πήρε, χρυσούλι μου,    το μισόκουφο αφτάκι  μου .

-Αληθεύει;
  
Αν ναι, τι του χρησίμεψε τόση ψυχολογική  γνώση;  αναφώνησα
  γουρλώνοντας  τους χαζούς   οφθαλμούς μου.

-Ω ψυχοθεραπευτάαα, θεράπευσον   σεαυτόν...και ύστερον έλα να μου ζητάς εμένα εβδομήντα ευρώ την ώρα, προκειμένου  να καλμάρεις τα νεύρα μου!

Θα προσπαθήσω, ωστόσο,  αγαπημένο  μου, μια και μου λες ότι δεν το αντιλαμβάνεσαι  το γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως πνευματικό οδηγό,

( και αλίμονό μας, αν πορευόμαστε ολομόναχοι ψυχολογικά, μη συμβουλευόμενοι και  ζωντανό ανθρωπο κάπου τριγύρω μας- έστω τηλεφωνικώς,  έστω ιντερνετικώς, πάει! θα μας κάνει μια χαψιά, η νοερή  η Μαρμάγκαααα!)

θα προσπαθήσω, τονίζω,    να σου παρουσιάσω  ελάχιστες  εξηγήσεις περί του σκεπτικού μου,  προκειμένου  να καταλάβεις την έγνοια  μου, για την ψυχική σου εξέλιξη και πορεία.

Σου ζωγράφισα   τις προάλλες,  μια εικόνα για το περίκλειστο δωμάτιο της εμπειρίας,  θυμάσαι;

-Θυμάμαι, κυρά μου,  αφαιρεμένο δεν είμαι.!

-Εντάξει, βρε! δε σε είπαμε και μόγγολο, ηρέμησε!

-Μην ακούω "ηρέμησε"  μού 'ρχεται  να σε  δείρωωω!

-Θα με αφήσεις να το τελειώσω αυτό το κομμάτι;

-Εντάξει. Το ράβω. Προχώρα!
.....................................................

Συνειδητοποιήσαμε , λοιπόν, εκ  των προηγούμενων αναρτήσεων  -και συ και γω- το διατί πάσα κρίση περί την ηθική ποιότητα της ψυχής του πλησίον μας, είναι απαγορευμένη απ' το Άγιο Πνεύμα- που δια στόματος του Κυρίου, εν αφάτω σοφία, προτρέπει:

«Μη κρίνετε!"

Εκείνο που με δυσκόλεψε αφάνταστα περισσότερο, όμως, να το καταλάβω, αναφέρεται στο ότι
 απαγορεύεται να κρίνω τελεσιδίκως, όχι μόνο τον πλησίον
 αλλά απαγορεύεται να κρίνω τελεσιδίκως  
 κ α ι τον ίδιο τον  εαυτόν μου,

όσο και αν φ α ν τ ά ζ ο μ α ι ότι διαθέτω, προς τούτο, όλη την πληροφορία( εκ των ένδον).

Τι θέλω να πώ;

Ας αναφερθώ πάλι στο περίκλειστο δωμάτιο της  προσωπικής εμπειρίας, για το οποίο σου έκανα λόγο,  σε προηγούμενα ραβασάκια .

Αυτό το κελλί-έμψυχο σώμα , στο οποίο είναι φυλακισμένος δια βίου ο καθένας μας, διαθέτει στους τέσσερις τοίχους του- από πάνω ως κάτω- καθρέφτες.

Οι καθρέφτες- από κάποιο ατύχημα Αρχέγονης Πτώσης - προέκυψαν μ' ένα κουσούρι.

Δεν είναι σωστοί καθρέφτες.

Είναι παρα-μορφωτικοί.

Παρα-μορφώνω, σημαίνει δίνω μια παρα-πλήσια μορφή από εκείνη -την αρχική- που η εικόνα μου, έχει.

Κοιτάγεσαι, λοιπόν, στους καθρέφτες του δωμάτιου και κάθε φορά, σου παρουσιάζουν άλλη μορφή για τα μούτρα σου...

Ναι, ναι, είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτή είναι η ισόβια, έως  εφιαλτική και επικίνδυνη  κατάσταση των εγκλεισμένων...

Οι ψευδαισθήσεις, οι αυταπάτες, ή πλήρης άγνοια της κατάστασης του εαυτού, οι εκ της παραμόρφωσης του καθρέφτη, προερχόμενες...

Κάθε που πέφτει το βλέμμα στους καθρέφτες, παίρνεις άλλη τρομάρα απ’ την εικόνα:

Πότε το κεφάλι γίνεται μακρόστενο σα φίδουκλας, πότε τα μάγουλα απλώνουν και φαίνονται σαν τραπέζι του πινγκ πονγκ, πότε η μύτη μεταμορφώνεται σε ελικοειδές ποτάμι, πότε το στόμα μικραίνει απίστευτα και γίνεται σαν είσοδος μερμηγκοφωλιάς- σχεδόν εξαφανίζεται, ή άλλοτε φουσκώνει- ίδιο με μεγάλη σαμπρέλα στη θάλασσα...

Ο πανύψηλος μπορεί να δει τον εαυτό του, νάνο και ο νάνος μπορεί να δει τον εαυτό του γίγαντα...

Δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, με την παραμικρότερη κίνησή σου- μπροστά τους- η εικόνα αλλάζει... τα σχηματιζόμενα είδωλα -ακόμα και αυτά της επίπλωσης (εμπειρίας σου) στους καθρέφτες παίρνουν άλλα σχέδια(ερμηνείες), συνεχώς αποκωδικοποιεί νοήματα-  παραμορφωτικά- το εγώ μας- που  συχνότατα  εμφανίζονται  απειλητικά, κάποτε χαρούμενα, καμια φορά, φαίνονται ως και υπέροχα.

Θυμάσαι στην Ντίσνεϋλαντ- και ας ήσασταν πολύ μικρά- τι πλάκα που κάνατε στο δωμάτιο με τους συγκεκριμένους καθρέφτες;

Αποτελούν, ωστόσο, μεγάλη αιτία  άγχους, έρωτα, έπαρσης, ηττοπάθειας, μίσους,  φθόνου,  απελπισίας, κατάθλιψης, έως και απόπειρας αυτοκτονίας - δηλαδή ανθρώπινης πλανεμένης κρίσης και από-γνωσης - τούτα  τα κάτοπτρα.

Υποκειμενικότητα ονομάζουν την παραμόρφωσή τους.

Υποκειμενικότητα...

-Κατέχεις  τι είναι, μωρή Σαλογραία, υποκειμενικότητα στην πράξη;

(νταλκάς μεγάλος η πράξη...)

Για πε, να δω αν  σε "πιάνω"

Υποκειμενικότητα  θα πει...ξεκινώντας από την εξωτερική, χειροπιαστή  εικόνα του σώματος:

- Το να είσαι κανονική στα κιλά και ωστόσο, να φαντάζεσαι πως  είσαι υπέρβαρη- ένα το κρατούμενο- να σκυλιάζεις να αδυνατίσεις -επειδή αυτές τις αηδίες λέν' τα περιοδικά που διαβάζεις και οι φιλενάδες στο κομμωτήριο- στη συνέχεια, να αρρωσταίνεις απ' την άστοχη δίαιτα- να σου γίνονται "τα νεύρα ένα μάτσο θυμωμένες οχιές" που γράφει και ο μακαρίτης ο Όσκαρ, με αποτέλεσμα  να χάνεις την αίσθηση της Α-λήθειας από της ψυχής σου τα μάτια.

Όταν , λοιπόν, στον παραμορφωτικό καθρέφτη της υποκειμενικοτητάς σου,
φ α ν τ ά ζ ε σ α ι ότι είσαι θεόχοντρη- και ας είσαι μια χαρά τσουπωτούλα-

(γνωστότατον ότι στα ανατολικά  γεωγραφικά μήκη και πλάτη,   τις προτιμάνε τρρρρελά τις τσουπωτούλες,  οι   άντρες! Μια διαζευγμένη  φιλενάδα, που βρέθηκε στο Ντουμπάι- αφράτη- "έριξε" κοτζαμάν  πρίγκιπα-  της έκανε πρόταση γάμου, ναι καλέεεε! - ναι!  πίστεψέ το- δεν έλεγε ψέματα η γυναίκα,  όμως  εκείνη αρνήθηκε χριστιανικότατα- τρεις κορούλες  δα,  περίμεναν στην Ελλάδα τη μάνα τους- που να τρέχει τώρα με τους τσεμπερωμένους σεΊχηδες στις οάσεις...να τους  λυγιέται   στα τσιφτετέλια και αυτοί  να ευφραίνονται...για Όνομααα! )

 -Επιτέλους δε γίνεται να διαθέτουμε  όλοι τον αυτό ψηλόλιγνο  σωματότυπο  που έχουν κάτι μοντέλα ρωσίδες-  έλεος, έλεος,  ζαβαρακατρανέμιααααα!

 Και δυστυχώς, άμα   πέσεις θύμα της συγκεκριμένης   εωσφορικής  πλύσης εγκεφάλου,  κλειδοστομιάζεσαι....

Σταματάει σε λίγο από νευρική ανορεξία, η έμμηνη ρύση, σταματάει η υγεία , χάνεται η ζωή η πολύτιμη...

(Θε μου Θε μου, δε μας φτάναν οι άλλοι εξαποδοί, πώς  εμπαιζόμαστε, πουλάκι μου,  οι καλοταϊσμένοι δυτικοί και από δαιμόνια ανορεξίας, την σήμερον τη στιγμή που σε άλλες ηπείρους  από πείνα πεθαίνουν παιδάκια,  μα ...ποιος  το φαντάζονταν! )

Υποκειμενικότητα, επίσης,   σημαίνει, να είσαι ως μικρούλα,  τα τρία κακά της μοίρας σου- όπως υπήρξε η φίλη μου η σαλογραία, τότε που ήτο σαλομπέμπα - και παρόλα αυτά, κοιταγόταν στον  καθρέφτη
και  α π ο θ α ύ μ α ζ ε την ...ομορφιά της (χιχιχι ! δε γελάτε κινέζοι μου;)

Καλέεεε!  έβλεπε, η δικιά σου,   ότι ήταν φτυστή- η μεγάλη της αγάπη, η ιταλιάνα ηθοποιός που έπαιζε στις ταινίες με τον Ηρακλή, η Τζίνα Λολομπριτζίτα, ντεεε- τέτοια προβολή και ταύτιση, σωτήρια ωστόσο!

-Θες κι' άλλα  παραδειγματάκια; Πάρε  κάποια  ακόμη:

Υποκειμενικότητα   σημαίνει  να είσαι  φαρισαίος του κερατά  και  ό μ ω ς,
 να  φαντάζεσαι ότι έχεις αγιάσει!

Υποκειμενικότητα σημαίνει  να έχεις αγιάσει και να νομίζεις ότι ο φαρισαϊσμός κυλάει στο αίμα σου…

Υποκειμενικότητα σημαίνει να λένε τα νούμερα ότι είσαι φτωχός και  συ να αισθάνεσαι πάμπλουτος..

Υποκειμενικότητα    σημαίνει  -ενώ   είσαι πάμπλουτος για των ανθρώπων τα μάτια-  να σε κατατρώει η αγωνία  πως  είσαι φτωχός, ή ότι όπου να ναι φτωχαίνεις...να παθαίνεις αϋπνίες της αρκούδας  και να τρέχεις  στο φίλο  ψυχίατρο  Νικόλα -Τιβέριο Οικονόμου-  να σε κοιμίσει...

Υποκειμενικότητα  σημαίνει    ενώ είσαι  αδαής , να  φαντάζεσαι ότι είσαι ειδήμων και τούμπαλιν!

Υποκειμενικότητα συνιστά το να μην ξέρεις την τύφλα σου για το τι γίνεται στην ψυχή του πλησίον από βιώματα και προθέσεις   και ωστόσο  να έχεις την απόλυτη βεβαιότητα ότι, "ναι, ναι εσύ είσαι το τετραπέρατο που γνωρίζεις τα μέσα του", - και τις επικείμενες αντιδράσεις απέξω του- επειδή συνέβη να συναναστρέφεστε εκ του σύνεγγυς ... είκοσι χρόνια...τουλάχιστον...

-Μάμα μία, τι π λ ά ν η η η !

Υποκειμενικότητα φριχτότατη επίσης  αποτελεί το  να εξάγεις αβασάνιστα συμπεράσματα από μια λέξη προφορική -και ακόμη χειρότερα- γραπτή,  του πλησίον, από  αδιόρατο  βλέμμα-κίνηση-στάση του κορμιού του, γεμίζοντας  την καρδιά σου, με μύριες κακές υπόνοιες που βασανίζουν ακόλουθα  και κείνον και σένα,  σα  δαγκώματα μικρών, μαύρων  σκορπιών στης ερημιάς το  καταμεσήμερο...

Άργησα, σου λέω, δεκαετίες- και ας ήξερα από νωρίς,  τι ερμηνεύουν  τα λεξικά- να καταλάβω την απερίγραπτη Απάτη της υποκειμενικότητας, στην οποία απαξάπαντες οι κοινοί θνητοί -όπως ακριβώς τα ψάρια μέσα στη θάλασσα-  κολυμπάμε....

Άρχισα να το ψυλλιάζομαι κάπως, με αφορμή το διαφορετικό άκουσμα της   φωνής, που έχει  έκαστος- ας είναι καλά τα μαγνητόφωνα, χωρίς αυτά, ακόμη θα κάθευδα υπό μανδραγόραν και θα έρεγχα κατά την προσφιλή  μου εικόνα, ως ο Ιωνάς υπό την κολοκύνθην- μετά τη βαρυστομαχιά που προξένησε ο ευλογημένος, στο κήτος...

Λόγω της υποκειμενικότητας, λατρεμένο μου,  μέχρι και το άκουσμα της ίδιας της φωνής μας, το προσλαμβάνουμε διαφορετικά από τους άλλους, επειδή οι ίδιοι   ακούμε  αυτή τη φωνή ,
μ έ σ α από την κρανιακή μας κοιλότητα, ενώ όλοι οι άλλοι, προσλαμβάνουν  τη φωνή μας, α π έ ξ ω.

Και αυτό το "μέσα" και το "απέξω",  κάνει τη διαφορά, περιστέρι μου.

Γι αυτό, και το απερίγραπτό μας το ξάφνιασμα, όταν αφουγκραστούμε τα λόγια μας , σε κασετόφωνο, σε c.d. ή σε κάποια πιστή  ηχογράφηση.

Γι αυτό και η απίστευτη, τότε, εκπληξή μας:

-Μα εγώ δε μιλάω έτσι.

-Χαχαχα! Πριτς!
Σε γελάσανε!
Και μιλάς και ...παραμιλάς, Σαλογραία   μου!
...................................................

Σχετιζόμενα με το θέμα της υποκειμενικότητας θεωρώ και τα όσα ανέφερα στις αρχικές αναρτήσεις αυτού του μπλογκακιού, με τίτλο: «Ο δαιμόνιος ναρκισσισμός».

 Τα παραθέτω επειδή μου λες ότι δεν τα έχεις διαβάσει.

Έγραφα τότε:

(στο http://salograia.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html

και παραθέτω με μικρές παραλλαγές, την σήμερον ):
.........................................................................................

"- Φίλε Ακύλα,μήπως μπορείς λιγάκι να σκεφτείς, τι είδους ψυχισμό διαθέταν οι άνθρωποι σε καιρό που οι καθρέφτες ήτανε σπάνιοι;

(και αυτό επί αμέτρητους αιώνες συνέβαινε)

Πιθανόν , λόγω έλλειψης καθρεπτών ο εγωκεντρισμός τους

(είτε με τη μορφή της έπαρσης, είτε με τη μορφή της κατάθλιψης-διότι

εγωκεντρισμός απερίγραπτος είναι και η κατάθλιψη)

βρίσκονταν σε επίπεδα κατώτερα εκείνου του εγωκεντρισμού που ταλανίζει εμάς,

στις ημέρες μας...

Διάβαζα σε ένα δημοσίευμα,κάπου, πόσο σπάνιοι και ακριβοί για πολλούς αιώνες

ήταν οι καθρέπτες, και ότι μόλις τον δέκατο όγδοο μ.Χ. αιώνα, φτιάχτηκαν καθρέφτες

ολόσωμοι!

Θαύμασα!

Που σημαίνει ότι μέχρι και τον 18ο αιώνα,οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν μια

κατά το δυνατόν- «αντικειμενική»-συνολική, εικόνα απ' το σώμα τους

- όπως με τους καθρέφτεςγίνεται σήμερα, τη φωτογράφιση στη συνέχεια- από τη Νταγκεροτυπία αρχίζοντας, κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, με τα βίντεα από τον 20 αιώνα και μετά -ας μην πούμε και τα ολογραφήματα που θα γενικευτούν από τον 21ο αιώνα και στη συνέχεια...

Όλο αυτό υπαινίσσεται ότι οι άνθρωποι επί εκατονταετίες, είχαν μια άλλη – εντελώς
άλλη- θεώρηση των σωμάτων τους...κατά πάσα πιθανότητα, πολύ πιο υγιή από αυτήν

που βιώνουμε σήμερα...

Ίσως, μη διαθέτοντας τη δυνατότητα να εξαντικειμενικοποιήσουν  την εξωτερική

τους εικόνα- με τον τρόπο που η τεχνολογία το πετυχαίνει στην εποχή μας-ίσως,


λέω, εξ αιτίας αυτής της έλλειψης, να έδιναν περισσότερη προσοχή στο εσωτερικό κόσμο,
σε ό,τι ψυχή, από Προφήτες και Αγγέλους του Θεού, ονομάστηκε.

Θυμάμαι, πόσο παραξενεύτηκα, όταν διάβασα κάπου, ότι κανένας μας, δεν έχει δει
π ο τ έ τον εαυτό του, απ’ το στέρνο του και πάνω- και συγκεκριμένα το κεφάλι του- στις τρεις του διαστάσεις!

Ο καθένας μας, βλέπει τρισδιάστατο, μόνο το σώμα του, μέχρι το στέρνο

(από κάποιες συγκεκριμένες γωνίες βεβαίως)

αλλά το κεφάλι του, κανείς δεν μπορεί να το αντικρίσει στις τρείς του διαστάσεις.

Στους καθρέφτες και στις φωτογραφίες,και στα βίντεα, μέχρι τώρα, το κεφάλι μας, πάντα σε δυο διαστάσεις, το βλέπουμε.

(Δεν γνωρίζω τι θα γίνει όταν γενικευτεί η χρήση της ολογραφίας. Το επίτευγμα  σίγουρα θα μας αναστατώσει  με νέες ψυχολογικές αντιδράσεις, είμαι απόλυτα βέβαιη. Ενα κεφάλι κόβεις στην ... ύδρα, δέκα πετάγονται...άβυσσος! )

Αυτό,  εξηγεί, το γιατί, σε αφηγήσεις μεταθανάτιων εμπειριών, άνθρωποι που μόλις πέθαναν,

 κοιτάζοντας το σώμα τους από τα έξω, δεν αναγνώρισαν το νεκρό πρόσωπό τους, παρά μόνο από

κάποια ρούχα , ή κάποια κοσμήματα.

Το γεγονός ότι δεν αναγνώριζε η ψυχή το νεκρό προσωπό της, ήταν και ένας βασικότατος

λόγος που την έκανε να μ η ν επιθυμεί να ξαναμπεί στο εσωτερικό του- άπαξ και

εξήλθε- τέτοιες αφηγήσεις υπάρχουν πολλές, ο Ρέημον Μούντυ, και η

Ελίζαμπεθ Κάμπλερ - Ρος, πρώτοι στον εικοστό αιώνα, μάζεψαν κάμποσες...και

κατέπληξαν, τους βαθιά υλιστές, οι οποίοι κράταγαν ως σημαία τις φιλοσοφικές

προεκτάσεις του θετικισμού του προπερασμένου αιώνα, που τόση ζημιά έχουν κάνει

στα πλήθη...

Όπως διάβασα κάπου: Ο Μίλαν Κούντερα δοκίμασε να υποθέσει τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν καθρέφτες.

Γράφει σχετικά:

«Είναι πιθανόν, ότι θα φαντασόσουν το πρόσωπό σου σαν μια εξωτερίκευση του εαυτού σου και, αν ξαφνικά κοιταζόσουνα στον καθρέφτη, θα καταλάβαινες ότι εσύ δεν είσαι το πρόσωπό σου».


Πραγματικά, ως παρατήρηση, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα... "

................................................................................................

Αυτά έγραφα τότε.

Και προσθέτω επιπλέον σήμερα ότι:

θύμα αυτής της υποκειμενικότητας είμαστε διαρκώς όλοι μας...επειδή αδυνατούμε, λόγω της Πτώσης μας στη Φθορά και στα Πάθη, να δούμε και να βιώσουμε την Α-λήθεια που λυτρώνει και ελευθερώνει...

Το είπε και ο Κύριος: «Γνώσεσθε την Α-λήθειαν και η Α-λήθεια ελευθερώσει υμάς»

Για να δούμε την Α-λήθεια

(ξεκινώντας πρώτιστα από το χειροπιαστό σώμα μας, ώστε να πάμε εν συνεχεία στη μη χειροπιαστή ψυχούλα μας),

χρειάζεται καθρέφτης χωρίς παραμόρφωση, καλή μου Αναίς.

Αντικειμενικότητα-Αγιότητα, λέγεται ο καθρέφτης χωρίς παραμόρφωση.

Ο πνευματικός οδηγός στην Ορθόδοξη Παράδοση, κρίνεται απαραιτητότατος, επειδή από τους σκοπέλους της υποκειμενικότητας δύναται- Χάριτι θεία-  να με προστατέψει...

Ακόμη και αν- ως άνθρωπος ατελής- κινδυνεύει κ α ι  ο πνευματικός οδηγός,  να εκτρέπεται σε  ημαρτημένες  ενέργειες και σκέψεις σχετικά με  τον εαυτόν του-εφόσον  παραμείνει και ο ίδιος χωρίς τον προσωπικό  του πνευματικό οδηγό και δίχως  αέναη προσευχητική  επαγρύπνηση- όμως, για μένα, εκείνος, μπορεί να λειτουργήσει  σαν ένα  σωσίβιο- οπόταν  βυθίζομαι  σε πέλαγος λογισμών ταραγμένο και  χάνομαι στων παθών, τις αβύσσους.

Μόνος του, ασυμβούλευτος και αυτοκυβέρνητος  έκαστος- ας είναι και ο μεγαλύτερος άγιος - πάντοτε κινδυνεύει τον έσχατο κίνδυνο.

ΟΥΑΙ ΤΩ ΕΝΙ, αναφέρει η Αγία Γραφή.

Μακάρι  να το θυμάσαι..

"Ζώον πολιτικόν ο άνθρωπος", τα εξήγησε  ο αγαπημένος σου ο Αριστοτέλης, δηλαδή,  χρειαζόμαστε(φωτισμένη)  παρέα, δεν φτιαχτήκαμε για να λειτουργούμε στην απομόνωση με τον καλύτερο τρόπο, εκτός και αν  λάβαμε απ' το Θεό- δι' αγίου  πνευματικού- εντολή ιδιαίτερη  άσκησης -τούτο αποτελεί  την ευλογημένη  οδό   ελαχίστων.

Αν πορεύομαι μόνη μου, συμβουλευόμενη μόνο την κούτρα μου "που κατεβάζει ψείρες", αλίμονο και γραψαλίμονο, τι πτώμα εξαίσιον θα καταντήσω,  διότι οι Εχθροί, διαθέτουν  εμπειρία κακίας  αιώνων  και θα με αποτελειώσουν με  μια χαψιά,  σε πειρασμό κάποιας  οδύνης ...

Η αιτία της οδύνης είναι πάντοτε η προπατορική α-σθένεια του εγω-κεντρισμού μας.

Εφόσον  ο αγωνιζόμενος,  προσεύχεται νυχθημερόν,  για την προσέγγιση  της αρετής της αγίας ταπείνωσης,  ζητώντας  συμβουλή από τον εν Χριστώ αδελφό και πατέρα- όσο ατελής,  αμαρτωλός αν μπορεί να είναι και κείνος( μια και δε βρίσκει  υγιέστερον ή  καλύτερον),

βεβαιώνει  η  εμπειρία της Εκκλησίας :

 Θα φωτίσει ο Κύριος -και πράγματι, δια την εμπιστοσύνη την πίστη, ελπίδα,  αγάπη, σ χ ε δ ό ν πάντα φωτίζει τον ερωτώμενο και ο ερωτώμενος - ας μην είν' ο σοφότερος ή ο τελειότερος,  θα εκφέρει  λόγο Πνεύματος  ,  ο οποίος λόγος,  θα συντελέσει στην ψυχική μας ωφέλεια  και σωτηρία.

Μου  έχει συμβεί.

Στον κάθε ειλικρινή, πνευματικό στρατιώτη, συμβαίνει...

Αν ρωτήσεις θα αφουγκραστείς   συγκινητικές εμπειρίες.

Γι αυτό, λατρεμένο, σου  λέω, ναι, καλά τα βιβλία, σπουδαίος  ο ορθός λόγος τον οποίο βαθύτατα σέβεσαι, καλός και ο Πλάτων και ο Σωκράτης και ο Ηράκλειτος και ο Αριστοτέλης, καλή και η Κάρεν Χόρνευ και κείνες οι κυρίες που δημοσιεύει ο Αμέθυστος με τα δυσκολοπρόφερτα ονόματα, όμως, πάγκαλος και κάλλιστος ο   Ορθόδοξος-και όχι υποχρεωτικά τέλειος- πνευματικός οδηγός.

Αυτός κράτησε ζωντανό το ρωμαίϊκο, του Χριστού την πίστη την αγία,  και στης σκοτεινής δουλείας τα τετρακόσια ατέλειωτα χρόνια.

Για τούτο όχι μόνο ο λαϊκός, αλλά και ο ιερέας και ο επίσκοπος και ο Πατριάρχης, οφείλουν  να έχουν τον πνευματικό οδηγό τους.

¨Οποιος δεν κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα
 μπορεί να εμπαιχθεί ά γ ρ ι α  από τους δαίμονες,
 να οδηγηθεί  σε αυτοκτονία ή σε παραφροσύνη  και να  απειληθεί από κίνδυνο  Αιώνιου θανάτου, όπερ μη γένοιτο- δια των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μητέρας και Φοβεράς Προστασίας μας.

Λίγοι,  ωστόσο , έως ελάχιστοι σε κάθε αιώνα- και μόνο εν Αγίω Πνεύματι- και με αιματηρό  κόπο και μόχθο, καταφέρνουν να αποκτήσουν τέτοιους απλανείς, οδηγούς   καθρέφτες...ή ακόμα καλύτερα να μεταμορφωθούν,  οι ίδιοι,  σε απλανή Καθρέφτη , της Παναγίας Τριάδος...

Ίσως γι αυτό, φαίνεται  απαισιόδοξος για τα Έσχατα, ακόμη και ο ο Κύριος και αναρωτιέται αν  όταν θα ξανάρθει θα βρει την Ορθή Πίστη - που απεργάζεται την πλήρη υγεία ψυχής και σώματος- μεταξύ των ανθρώπων.

Ας μη σε κουράσω, όμως,  περισσότερο, λατρεμένο μου.

Σ'ευχαριστώ που έκανες υπομονή και με διάβασες.

Κλείνοντας τη  μικρή μου τοποθέτηση
σε ασπάζομαι εν Κυρίω,  με όλη μου την έγνοια,
με άπειρα χελιδόνια- προσευχές , προκειμένου να ακούσεις  τη φωνή της μητρικής μου καρδιάς

"σαν ένα κύμα άνοιξης που έρχεται" ...

Σαλογραία

149 σχόλια:

  1. Είσαι ποταμός.
    Είθε ο Θεός να σε ενδυναμωνει, να σε φωτίζει, να σου δίνει την μεγίστη των αρετών την διάκριση για να παίρνουμε κατιτίς και εμείς οι αδαείς και σκοτισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-)Ευλογημένο μου, πες, σε παρακαλώ, ένα "Κύριε Ελέησον" να φωτιστούν οι αποδέκτες και να δεχτούν να πάρουνε λίγο νεράκι...
    Σ'ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα φωτιστούν οι αποδέκτες είναι σίγουρο. Η νιότη θα περάσει μέσα απο τα δικάτης μονοπάτια και θάρθει η ευλογημένη ώρα και θα πιούν απο το γάργαρο νερό που τους προσφέρεις.
    Κύριε ελέησον τους νέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ποταμός...χείμαρος καλύτερα πες...ανεμοστρόβιλος στην κλίμακα 5...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ;-)
    -Γυναίκες!
    -Πολυλογούδες!
    -Τι να περιμένει κανείς;
    -Ο Θεός να τις ελεήσει, τις κάργιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμην...
    Χαχαχα... με έκανες και γέλασα και καλή νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Κύριος να ελεήσει και νέους και γέρους, αμήήηην!

    Καλό ξημέρωμα για όσους πάνε για ύπνο...εγώ θα μείνω λίγο ακόμη...είναι νωρίς...πρέπει να πούμε και τα πατερημά μας...:-)

    Σας ευχαριστώ όλους για την εμψύχωση.

    Η αγάπη είναι δωρεά που ΔΕΝ μας τη χρωστάει κανένας.

    ΑΝ ΘΕΛΕΙ, τη δίνει...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α..α..α..

    ..ολα κι ολα..

    ..αν υποψιαστω πως δεν θαναι μονοπολιτισμικος,ο πνευματικος καθοδηγητης* μου,και δεν θα δηλωνει πιστη στην προστακτικη της ιθαγενειας του ''ψηφισατω''..

    ..θα παρω τον..αριθμο προτεραιοτητας και θα φυγω για την..χωρα του συγκεκριμενου..

    ..υπαρχουν πιο αρρωστοι* απο μενα..

    ..θα περιμενω..λιγο ακομα..να εξειδικευσω την θλιψη της ''καθαροτητας'' μου..

    ..πειραζει που δεν βιαζομαι;..


    *..καλη μεταφραση-τα χαιρετισματα μου,και..''Κυριε Ελεησον''..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαλογρια

    εχω κι εγω εναν πνευματικο πολυ ταπεινο κι εχει δωσει φορο αιματος,για τον αγιο γεροντα,εσενα και μενα..πριν τον ανακαλυψουμε..

    εμεινε παντα αποσυναγωγος και ''εξω απο καθε πολιτισμικον στρατοπεδον''..τον επιασαν και τον σταυρωσαν με το χειροτερο αφυξιογονο τροπο θανατου,εξω απο την πολη σε νταμαρι..Σταυρικος θανατος λεγεται..

    ..παρ'ολ'αυτα,ζει και μενει πολυ μακρια αλλα δεν χρειαζεται να ταξιδεψεις για να τον ανακαλυψεις..

    επισης,δεν χρειαζεται να στον συστησω,γιατι,
    ερχεται μονος του και αυτοσυστηνεται..

    για περισσοτερα στοιχεια λεγεται και..

    Εμμανουηλ η Ιησους Χριστος και ακουει μονο στο Ονομα Του..Μεγαλος ασκητης,μεγαλος αγωνιστης..

    ..δοκιμασε στο δωματιο σου κι οσα του ζητησεις στα κρυφα,θα στα κανει στα φανερα..επειδη εισαι το ιδιο απαιτητικη κι εσυ..

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά Δευτέρα πρωί να διαβάζουμε τέτοιον ποταμό!!!!
    Μα δε μας λυπάσαι! Με τι καρδιά τον κόσμο ν' αρνηθώ (μπαρδόν! με τι καρδιά να ανοίξουμε αρχεία στον υπολογιστή και να δουλέψουμε εννοούσα)
    ΤΕΛΕΙΟ
    ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ
    SALOGRAIA FOR EVER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να είστε όλοι καλά, αγαπημένα μου...γέλασα πολύ και με τις... ποδοσφορικές ιαχές: "salograia for ever", μα πολύ γέλασα!

    Πάω και γω σε κάτι τρεχάλες.

    Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε υγεία και μπορούμε και τρέχουμε!

    Φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Σαλόγερε,επίτρεψέ μου μια ευχή-προτροπή στην ανήσυχη και απαιτητική καρδιά σου:
    Όταν σε κουράσει η πραγματικότητα και ο εαυτός σου ... ψάξε επίμονα και εντατικά να βρεις έναν άγιο άνθρωπο και ζήτησέ του να σε μάθει να αγαπάς παράφορα το Θεό,αφού πρώτα τον αφήσεις να σε μάθει να Τον βλέπεις στο πρόσωπό του.
    Πίστεψέ με,είναι ένα κι ένα για ευαίσθητες κι απαιτητικές ψυχές-είναι η πιο camel trophy διαδρομή για να βρείς Αυτόν που αναζητάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε πολύ.. Δυο τρεις σημειώσεις στα πολύ βιαστικά.. και με απότομο ύφος.. διότι τυχαίνει να είμαι ταραγμένη από το πρωί για τους δικούς μου λόγους..
    1)
    "Βοηθάει -λένε - στη διαδικασία της επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων , η σχετική αποστασιοποίηση απ' τη μεριά του ψυχολόγου ή ψυχίατρου και η έλλειψη
    (είτε θετικής είτε αρνητικής ) προσκολλήσεως απέναντι στο πρόσωπο που επιζητεί, την εσωτερική υγεία και ισορροπία του. (Πόσοι ειδικοί, τηρούν αυτή την παράμετρο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω)."
    Επειδή, λοιπόν, αυτή η απουσία εμπάθειας, και αυτή η έλλειψη προσκολήσεως, είναι, όπως είπατε και όπως λέω, πολύ δύσκολη.. Ο θεραπευόμενος όσο πιο πολύ επιθυμεί την Α-λήθεια τόσο περισσότερο θα μπορέσει να περάσει τα μπερδέματα που του προκαλεί η εμπάθεια του θεραπευτή ή τα υπολείμματα αυτής.
    2)
    Αφού είναι τόσο πολύ αυτονόητο το "νομίζω" δίπλα από τους χαρακτηρισμούς μας τότε γιατί επαναλαμβάνουμε σε αυτό το μπλογκ κάθε λίγο και λιγάκι κάθε μέρα οτι "δεν κρίνουμε"..;

    Χίλια συγνώμη για το παραπάνω απότομο ύφος!!!! !!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλ.Ανων.
    το αντίστοιχο του camel trophy θα το έλεγα παπαδο-trophy κατά Άγιο Όρος, μεριά και όχι μόνον...
    Σ'ευχαριστώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γωγούλα
    σ'ευχαριστώ, για το ερώτημα, μόνο μη ζητάς συγνώμη για το απότομον -οπως ΝΟΜΙΖΕΙΣ-του ύφους σου, διότι με κάνεις και νιώθω σαν να είμαι ένας κτηνώδης νεάντερταλ, αμάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή μου, είναι βασικό ο πνευματικός να ανήκει στην εκκλησία, αλλιώς...... τυφλὸς τυφλὸν ὁδηγεῖν; οὐχὶ ἀμφότεροι εἰς βόθυνον ἐμπεσοῦνταιην.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υ.Γ. Προς Γωγούλα

    Καλή-ΝΟΜΙΖΩ- η ερώτηση περί του διατί επαναλαμβάνουμε το ότι δεν πρέπει να κρίνουμε το ΕΙΝΑΙ του πλησίον, εφόσον εννοείται στη συζήτηση το ρ. "ΝΟΜΙΖΩ".
    Λοιπόν-ΝΟΜΙΖΩ-το επαναλαμβάνουμε, επειδή μπερδευόμαστε από τη ρύμη του λόγου, δεν προσέχουμε με ΠΛΗΡΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, άλλα ΑΚΟΥΜΕ Ή άλλα ΛΕΜΕ ΚΑΙ άλλα ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ Ή ΑΛΛΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ...
    ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ, ξεσχίζουμε τις ψυχικές σάρκες του αδελφού
    αβέρτα κουβέρτα -του πλησίον μας- και κάθεται τότε εκείνος στη γωνία ΧΟΛΩΜΕΝΟΣ -Ο ΠΛΗΣΙΟΝ- ΚΑΙ αναμασάει με πίκρα, ΜΕΣΑ ΤΟΥ:

    -ΠΑΛΙΟΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ...
    ΑΜΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΜΙΛΉΣΩ,ΕΓΏ, ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρίνα μου,
    είπα εγώ κάτι το αντίθετο;

    Δεν ανέφερα ότι είναι ΟΥΣΙΩΔΕς το να ανήκει στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

    Μήπως θες να ορίσουμε τι εννοούμε, λέγοντας Ορθόδοξο Εκκλησία;

    ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ...
    Εχω δηλώσει ότι δεν θα μπώ σε τέτοια συζήτηση,διότι θα μπλέξουμε...

    Δεν μου αρέσει ούτε το τσάκωμα ούτε το μαλλιοτράβηγμα...ούτε και είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για τέτοιες αναλύσεις...τα γράφει καλύτερα ο Αμέθυστος, ο Χριστοδουλίδης, και λοιποί άλλοι...

    Σου θυμίζω πάντως, ότι τον καιρό που ζούσε ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής,
    ΟΛΑ
    ΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
    ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ
    ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ
    ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ...

    Ο ΆΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ , μαζί με ελάχιστους πιστούς που τον ακολουθούσαν είχε χαρακτηριστεί αντάρτης και ...σέχτα...

    οι "φιλάνθρωποι"... χριστιανοί παπάδες(παπάδες θα τονίσω, ουχί ειδωλολάτρες ή ΦΑΝΕΡΑ αντίχριστοι)

    του καιρού του, του ΕΚΟΨΑΝ........... "χριστιανικότατα"
    τη ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙ...
    και βέβαια, ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΕ,
    ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ,
    ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ
    ΩΣ ΑΓΙΟ, όταν πάλι επικράτησε η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΔΙΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    Π Ο Τ Ε ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
    παρά τις ζοφερές εικόνες που δίνει ανά τους αιώνες το παπαδαριό της...

    Αυτό το ελάχιστο, ως απάντηση σε κάτι που μπορεί να ΥΠΟΝΟΕΊΣ-ΝΟΜΙΖΩ- που θέλει και η Γωγούλα να γράφουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαρίνα μου

    έλαβα το μήνυμα.

    Σ'ευχαριστώ για την αγάπη και τις προσωπικές συμβουλές...

    Είναι τριάντα χρόνια τώρα που ψάχνω και όσο ψάχνω τόσο βεβαιότερη γίνομαι...για την επιλογή μου.

    Μου παραθέτεις μερικά ονόματα.

    Μπορώ να σου αντιπαραθέσω τον άγιο Μητροπολίτη των Ρώσων της Διασποράς, Φιλάρετο,που βγήκε άφθορο το λείψανό του, τον άγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς, με επίσης άφθορο λείψανο, τον π.Σεραφείμ Ρόουζ, τον άγιο Ιωάννη το Ρουμάνο το Χοζεβίτη, επίσης άφθορο το λείψανό του, στους άγιους Τόπους, που όσο ζούσαν δεν είχαν ΚΑΜΙΑ σχέση με τον Οικουμενισμό και τις καινοτομίες του.

    Προσωπικά ε μ π ι σ τ ε ύ ο μ α ι ΑΥΤΟΥΣ, και υπακούω στις δικές τους ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ.

    Εσύ, εμπιστεύεσαι τους άλλους.

    Εν ημέρα Κρίσεως θα μάθουμε ποιος είχε το δίκιο.

    Με αναπαύει το γεγονός ότι από την επιλογή μου έχω ΜΕΓΑΛΗ κοινωνική-οικονομική χασούρα και ότι από τότε που θυμάμαι εαυτήν- είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι- επιλεγα ΠΑΝΤΑ , ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ- ΟΣΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΣΤΙΖΕ ΑΥΤΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ.

    Σ'ευχαριστώ πάντα, για την αγάπη...

    Φιλιά στο μπεμπάκι:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. :-)KOUKOU !
    SALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
    TA MATAAAAAAAAAAAAAAAAAKIA MOY!!!
    TI PAPYROS HTO AYTOS?!

    PLAKA EXEIS!
    MIA EINAI H LYSIS DIA OLA OLA OLA
    TA ZHTHMATA!

    AGAPH AGAPH AGAPH.
    ME THN AGAPH OLA OMORFAINOYN
    KAI OLA LYNONTAI....

    MAKIA MOUKIA!!
    :-)
    KALO MAS KSHMERWMA
    ANEY KATAIGIDWN!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. :-)
    την ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

    ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ
    ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ,..

    ΤΗΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ
    ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
    ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ-ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ
    ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ
    ΕΝΑ ΣΩΜΑ
    ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ=ΟΡΘΟΔΟΞΗ
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑ.

    ΟΠΟΤΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ
    =ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΡΦΑΚΙΑ ΜΑΣ.

    ΔΕΝ ΕΙΠΑ εγω ΟΤΙ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
    ΑΠΛΑ ΕΙΠΑ
    ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ
    ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.!

    ΟΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΕΙ ΤΕΦΤΕΡΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ
    ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ
    ΚΑΤΙ...'
    ΤΟΤΕ ....ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ!!!
    ¨--ΤΗΙΝΚ---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπη μου
    ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΨΑΧΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ...ΠΟΥΝ' ΤΗ;

    Στην Π Ρ Α Ξ Η, ΛΈΩ, ΠΟΥΝ ΤΗ
    ;
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΓΑΠΗΣ.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μακάρι να μπορούσα να πεθάνω από αγάπη για όλους αυτούς τους ανόητους και μικρούς ανθρώπους που βλέπω γύρω μου. Αλλά αλίμονο είμαι απλά ένας από αυτούς. Μάλλον ο πιο μικρός, ο πιο εγωκεντρικός και ο πιο ανόητος,είπε ένα πριγκηπόπουλο του νότου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εμένα μου έχει μείνει η φράση του ηθοποιού Δημήτρη ¨Ημελλου:

    -Ποια αγάπη;
    Ενας μόνο αγάπησε και τον κάναν θρησκεία!

    Φοβούμαι πως ίσως έχει δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλή μου,
    1.το ότι είναι κάποιος με το νέο ημερολόγιο δεν σημαίνει ότι είναι οικουμενιστής.
    2. Οι άγιοι που παραθέτεις καλή μου , είναι όλοι Ρώσοι, και απλως ανηκαν στην Υπερόρια Ρωσική Εκκλησία λόγω πολιτικών συνθηκών, η οποία όπως γνωρίζω μετά την πτώση του Σοβιετικού καθεστώτως αποκατέστησε τις σχέσεις της με το πατριαρχείο Μοσχας. Οι εν Ελλάδι παλαιοημερολογήτες είναι κάτι το διαφορετικό. Επομένως αν εμπιστευεσε Αυτους θα έπρεπε να τους ρωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

    "Η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας σηματοδότης για τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες – αλλά δεν θα είναι έτσι, εάν γίνουμε μια σέκτα όπως (η “υπέρ-ορθή” ομάδα) θέλει να μας κάνει να είμαστε (μια σέκτα που θα πολεμάει μόνο μαζί με άλλες μικρές “σέκτες” που βρίσκονται στην Ελλάδα»π.Σεραφειμ Ροουζ

    3.Το γεγονος ότι έχεις κοινωνική και οικονομική χασούρα, καλή μου δεν σημαίνει ότι έκανες την σωστή επιλογή. Και ο θειος Μητσος μάλλον χασούρα θα είχε στην ζωή του, αλλά η πλάνη , πλάνη!
    4. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι παλαιοημερολογήτες , που έχω συναντησει, σκέφτονται με χαρά την δικαίωση τους την ημέρα της κρίσεως, τότε που θα καταισχυνθέί η υπόλοιπη εκκλησία.
    5.Σε παρακαλώ, καλή μου, ανέβασε το σχόλιο μου, γιατι θεωρώ ότι έχω ευθύνη απέναντι σε αυτούς που διαβάζουν την σελίδα σου και τα σχολια που κατα καιρούς έχω γράψει. Θελω ξεκάθαρα να φαίνεται ότι δεν συντάσομαι μαζί σου σε αυτήν την επιλογή. Αυτή θα είναι και η καλή μου πράξη για σημερα.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαρίνα μου
    ανέβασα το σχόλιο όπως επιθυμείς.

    Δεν είσαι καλά πληροφορημένη αγαπημένο μου, αλλά..δεν θα θα σε πληροφορήσει η ταπεινότητά μου.
    Θα σε αφήσω στις λοιπές, καλες πράξεις της ημέρας σου.
    Την ημέρα της Κρίσεως δεν θα χαρούμε γι αυτούς που θα καταισχυνθούνε, Μαρίνα μου.
    Τη μέρα της Κρίσεως
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να π α ρ η γ ο ρ η θ ο ύ μ ε για τους πολλούς κατά Θεόν διωγμούς και θλίψεις που χρόνια υφιστάμεθα...
    Δε θα σχολιάσω τίποτε άλλο, διοτι έχω δηλώσει πολλάκις ότι δ ε ν επιθυμώ να ανοίξω τέτοια κουβέντα.
    Υπάρχουν άλλες σελίδες για όποιον επιθυμεί τα γεγονότα επί του θέματος να τα μάθει.
    Καλό σου βράδυ, περιστεράκι μου
    Πάντα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υ.Γ.
    Ο θείος Μήτσος είχε ΚΕΡΔΗ οικονομικά στη ζωή του, και γνωριμίες της υψηλής κοινωνίας από το μπλέξιμο με τον πνευματισμό...δεν τα έκανε τσάμπα τα μαγιλίκια...
    Εμείς ενισχύουμε σε μόνιμη βάση τους παπάδες μας, διότι δεν είναι κρατικοσυντήρητοι...ούτε δημόσιοι υπάλληλοι, ευτυχώς!
    φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλοί μου φίλοι,
    το "τις δύναται σωθήναι" νομίζω πώς το κράτησε το Αφεντικό ως αποκλειστικά δικό του προνόμιο. Εγώ προσωπικά, αν και με τους αυτοματισμούς της καθημερινότητάς μου άλλα δείχνω, όταν κάθομαι και σκέπτομαι σοβαρά επί του θέματος κατανοώ ότι το μεγαλύτερο ζόρι να σωθώ το έχω ο ίδιος. Ωστόσο πιστεύω βαθειά μέσα μου ότι "ο πάντας ανθρώπους θέλων σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν" δε θα σταθεί μικρόψυχότερος εμού που σε ώρες νηφάλιες επιθυμώ σωτηρία ει δυνατόν για πάντας. Με αυτά που λέω δεν πρεσβεύω την των πάντων αποκατάστασιν. Απλά κάνω έκκληση στη μετριοπάθεια, την καταλλαγή, -η αγάπη παραείναι δύσκολος στόχος!- κραδαίνων εκείνο τον τρομερό στίχο που λιώνει σαν οξυγονοκόλληση τις ψυχικές μας σκληρύνσεις: "Γίνεσθε ουν οικτίρμονες, ότι ο Πατήρ υμών οικτίρμων εστί".
    Καλημέρες σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανων.9:01

    Καλημέρα!
    Αυτό με την οξυγονοκόλληση και πολύ πρώτη εικόνα!

    Σ'ευχαριστώ για την παρέμβαση.

    Νομίζω ότι το κλειδί βρίσκεται στο να είμαστε όσο γίνεται πιο αυστηροί με τον εαυτό μας, και όσο γίνεται πιο επιεικείς με τους άλλους.

    Η ομολογία Πίστεως, όμως είναι έτερο ζήτημα.

    Λέει ο ψαλμωδός:"Δια τους λόγους των χειλέων σου, εγώ εφύλαξα οδούς σκληράς"

    Προσωπικά θα χαιρόμουν απίστευτα να μας χώραγε ΟΛΟΥΣ ο Κύριος στη Βασιλεία Του, αλλά με βάση τα λόγια Του, με βάση τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της ανθρώπινης φύσης, αυτό μάλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν τηρηθούν από μας κάποιες προϋποθέσεις.

    Θα δείξει.
    Υπάρχουν δυστυχώς, πολλά και διαφορετικά είδη συνείδησης.
    Ο καθένας λαμβάνει το ρίσκο των επιλογών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «Από παλιά εσείς συνηθίζατε να περιφρονείτε όλους τους άλλους εκτός από εκείνους που συμφωνούσαν με τις επιθυμίες σας.
    Έτσι έχετε αναγκάσει τους ρήτορες να μην φροντίζουν και να μην σκέπτονται εκείνα που συμφέρουν τον πολίτη, αλλά πώς θα βγάλουν λόγους που θα σας αρέσουν.
    Και όμως, αν θέλατε να αναζητείτε το συμφέρον των πολιτών, θα έπρεπε να προσέχατε περισσότερο εκείνους που διαφωνούν μαζί σας παρά εκείνους που συμφωνούν για να σας ευχαριστήσουν».

    Ισοκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟς ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΆ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ...ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΕ ΜΕ ΖΗΛΟ...

    ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΣΩ
    ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
    ΓΙΑ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ
    ΛΟΓΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

    ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΩ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

    ΦΙΛΙΆΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προς Μαρίνα,
    παρόλο που επιθυμώ να σεβαστώ την επιθυμία της σαλό περί μη εκτροπής εις εκκλησιολογική συζήτηση, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι στην βάση του νεοημερολογιτισμού βρίσκεται η "περίφημη" εγκύκλιος του 1920 (για την οποία ακόμα καμαρώνει το Οικουμενικό και την βγάζει φόρα παρτίδα-μέχρι πρότινος την είχε πρώτο τραπέζι πίστα στην ιστοσελίδα του και ίσως να υπάρχει ακόμα) όπου φαίνεται ο άρρηκτος δεσμός νέου ημερολογίου και θεωρίας των κλάδων.
    Πάλι το να αποκαλόύμε φιλομοναρχικούς αγίους με άφθορα λείψανα (Άγιος Ιωάννης και Άγιος Φιλάρετος) και να αποδίδουμε τα κίνητρά τους σε μοναρχικές εμμονές είναι μάλλον απαράδεκτο, ιδιαίτερα την στιγμή που και η κοινωνική με τους νεοημερολογίτες Ρωσική Σύνοδος (που βέβαια δεν είναι φιλομοναρχική-κατάγεται και από Κα-Γκε-Μπίτες, Σεργιανιστές) έχει επίσημα ανακηρύξει την οικογένεια του Τσάρου Μάρτυρα Νικολάου εις αγίους.
    Αυτά τα δύο προς επεξεργασίαν από την αγαπητή Μαρίνα.
    Ακύλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπημένα μου

    ΜΗ με φέρνετε σε δύσκολη θέση.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.

    Ας λήξει, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπημένοι μου φίλοι... ότι και να είστε... όπως και να είστε, απλά θυμίζω: ...

    Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. είτε γλώσσαι παύσονται. είτε γνώσις καταργηθήσεται. εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. βλέπομεν γαρ άρτι δι΄εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη.


    (Απ. Παύλου Α' Κορ.ιγ΄)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. :-)
    koukou!
    salooooooooooooooooooooooooo!!!
    πράξεις ΑΓάΠΗς ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΆΑΑΑΦΟΡΕς=
    1.-ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ,ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ/ΕΥΧΗ.
    2.-ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...
    ΠΧ.ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ
    ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ.
    ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ
    ΕΝΑ ΛΟΓΟ-ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ-ΕΝΑ ΚΑΤΙ...
    ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΥΣΤΙΚΗ....
    3.- ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ-ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΝΑΝΑΙ- ΠΡΟΣΕΧΕ...
    ΟΤΑΝ ΧΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΛΑΚΟΥΒΙΤΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΙΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ.
    4.- ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ ΜΑΣ
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.
    5.-ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΙΜΑ
    6.-ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ,ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ
    7.- ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ
    8.- ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙΑ
    ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ.
    9.- ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΕ
    10.-ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙ ΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ
    ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙ ΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ
    =ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ-ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑΣ.
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ...
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ
    ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΝΑΟ Η ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΤΒ
    ΕΡΓΑΣΙΑΝ ΕΧΟΝΤΕΣ.
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΥΧΕΣ ΕΙΚΟΝΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ.
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΝΑΕΙ.
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ,
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
    ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ....

    {ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!}
    ΦΙΛΑΚΙΑ+
    ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μαρίνα, γλυκό περιστεράκι της Κύπρου
    συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ!
    Άνευ αγάπης-το κατα δύναμη- εν Κυρίω και ταπείνωσης-το κατα δύναμη- και ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑς-αυτό και αν είναι το κατά δύναμη- μας πήρε ο Εξαποδώς και μας σήκωσε- δεν πα να χουμε,όση Ορθοδοξία, δήθεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΤΟ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΑΛΟ ΜΟΥ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΛΟ-ΟΥΤΕ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΩ
    ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ
    ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΜΕΣΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.
    ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΚΗΔΕΙΑ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ
    ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ-ΤΗΝ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ
    ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ.
    ΑΜΗΝ+
    ΦΙΛΙΑ
    ΕΥΧΕΣΘΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    +ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγἀπη μου όλο πρέπει να φύγω και όλο με καθηλώνει η αγάπη σας, μα για Όνομααα!
    ;-)
    Μου άρεσαν πολύ ΟΛΑ όσα μας έγραψες εκτός από κείνο που λέει να λέμε την αλήθεια και ας πονάει...
    Εδώ χρειάζεται σκέψη το πράγμα...

    ΑΝ ΤΗΝ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ν Ο Μ Ι Ζ Ε Ι Σ ΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΤΗΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ,
    (τι λέει ο άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιάνινωφ;ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, Ή ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ή με ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΟΓΗΔΗΣΗ.
    ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ πράττουμε από κακώς εννοούμενο υπερβάλλοντα ζήλο, προκύπτει πρόβλημα, ΨΥΧΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΨΗΤΑ ΑΡΝΙΑ ΟΙ ΔΙΑΟΛΟΙ!
    τον έστειλες στην αγκαλιά του διαόλου εκ της μνησικακίας που του άναψες και ακόμη παραπέρα...

    Θα το συζητήσουμε άλλη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΝΑΙ,ΣΩΣΤΑ,
    ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
    ΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ,
    ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ
    ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ=ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥ!
    ΔΙΟΤΙ ΑΜΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙΣ
    ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ!
    +ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.+
    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ
    Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ.
    ΣΥΓΝΩΜΗ.
    ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΕΣ ΝΑ ΛΕΝΕ.
    ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΥΣ ....
    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΕΧΕ
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΑΙ.
    ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙ,
    ΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΛΑΚΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΦΤΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ!
    συγνωμη αλλα δεν εχω δει ποτε τα πονηρα πνευματα να τρωνε τιποτα....
    και δεν ξερω τι κανουν.
    απλα μη του δινουμε και περισσοτερη αξια
    απο οτι πρεπει.
    τα πονηρα πνευματα χαιρονται πολυ με τισ κολακειεσ-παρα πολυ
    και με την αποκρυψη της αληθειας
    να το θυμομαστε αυτο.
    πατηρ του ψευδουσ ειναι
    και ψευδος ειναι η μερικη αποκρυψη της αληθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγάπη μου
    όταν βλέπουμε κάποιον και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα για ΜΑΣ, ή για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΕΙΝΟΝ, μπορούμε απλά να σηκώσουμε τους ώμους, να γελάσουμε,να του πούμε απλά ότι δεν ξέρει ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Η ΑΠΕΙΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΤΙΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΜΑΣ...
    Δεν είναι ανάγκη να τον κοπανάμε με ρόπαλο στο κεφάλι στο Όνομα της ειλικρίνειας διότι μπορεί να γίνει ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. δέξου με ...
    ως την πόρνην
    ως τον ληστήν
    ... απλά δέξου με
    Π Α Τ Ε Ρ Α!
    ...όλα τα αδέλφια μου ...και μένα...

    σαλο μου σ΄αγαπώ πολύ...
    μη μου στεναχωριέσαι με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. "Ο δε Ιησούς ΕΣΙΩΠΑ" λέει η Αγία Καινή Διαθήκη

    έχω απορία:

    Διατί εσιώπα και δεν του τα ριξε στο κεφάλι τα διάφορα που θα μπορούσε, του Πιλάτου, του Ηρώδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 1.Εσιώπα, καλή μου, γιατί ήταν Αυτός η Αλήθεια, Εκεί μπροστά στον Πιλάτο ήταν η απάντηση στο ερωτήμα του. Τι να πει καλη μου;
    2.Να ξέρεις καλή μου θα χαρώ πολύ-πολύ στην Μελλουσα Κριση να είσαι εσύ πολυ-πολύ ψηλα κι εγω να σε αγναντευω από κάτω. Μακαρι τότε να αναπαυτείς από τους διωγμους που υπέστεις για χαρη του Χριστου μας.
    3. Και κατι για τον Ακύλα, δεν καταλαβα τι ακριβως να επεξεργαστω, αλλά ας μην το συνεχίσουμε, ετσι κι αλλιώς το σερβερ είναι χαλασμένο.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μαρίνα περιστεράκι

    Λίγη ΥΠΟΜΟΝΗ.

    Υπομονή μέχρι να βγεί η ψυχούλα μας

    (προσωπικά, λόγω ηλικίας έχω πάρει σειρά προτεραιότητας)

    Τότε Εκείνος που ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΤΕΡΕΣ σκέψεις, και τα οδυνηρά τα βιώματα, ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    Με αφήνει ΆΔΙΑΦΟΡΗ το "ψηλά" ἠ το "χαμηλά".

    Δεν με απασχολούν αυτά τα ζητήματα, ούτε τέτοιου είδους συγκρίσεις.

    Μου αρκεί να βλέπω έστω και από μακριά κάτι ελάχιστο από το Φως του προσώπου Του, που γράφει και η γλυκιά Πηνελόπη..

    Μας συνδέει , Μαρίνα μου ο ανάλογος πόνος για το θέμα του Ποτηρίου, μόνο που η αθλιότητά μου δεν το εκφράζει και δεν το περιγράφει διότι...δεν πρόκειται κανείς να το ακούσει....
    .........................................
    Η πλάνη είναι μόνιμη ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και καταστάσεων.
    .......................
    Ας περιμένουμε με υπομονή στον προθάλαμο, μέχρι να έρθει ο άγγελος, να μας πάρει για την Πατρίδα.
    Ας περιμένουμε εν αγάπη και εν ειρήνη...

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. -Διατί εσιώπα και δεν του τα ριξε στο κεφάλι τα διάφορα που θα μπορούσε, του Πιλάτου, του Ηρώδη;
    -Διότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν κάποια αλήθεια. Δε θέλανε να την ακούσουν. Αν ήθελαν, θα την αναζητούσαν από μόνοι τους. "Όχι τα ιερά στα σκυλιά". Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ετσι νομίζω και γω, γενναίε, πολεμιστή μου.
    Βέβαια,την ερώτηση την έκανα στην Αγάπη, με άλλη αφορμή, άλλη μου απαντήσατε, αλλά εντάξει...
    και αυτές οι κουβέντες είχαν τη νοστιμιά τους.
    Καλό βράδυ, αγαπημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΄Καλησπέρα σας καλοί μου φίλοι..Να πω και εγώ κάτι ελάχιστο για το πολύ σπουδαίο θέμα που πιάσατε σε αυτό το μπλόκ.Ενα έχω να πω πως δυστυχώς κόψαμε σε κομμάτια τον Κύριο..θέλαμε μια θρησκεία και αφήσαμε τους ''ινδιάνους''[διάβολο]να παίξουν πόλεμο στα δικά μας χωράφια δυστυχώς...Δυστυχώς αν είναι να κολαστώ κανένα εορτολόγιο δεν θα με έσωζε ούτε νέο ούτε και παλαιό....Ευτυχώς που ο Κύριος με την δικαιοσύνη του δείχνει και την μεαλύτερη του αγάπη, γνωρίζοντας την αδυναμία του ανθρώπου.Νομίζω όλοι μας θέλουμε να σωθούμε οχι για να βολευτούμε στον Παράδεισο .[[.έναν τέτοιο παράδεισο δεν θα τον ήθελα με τίποτε ακόμα και αν τον είχα κατακτήσει με τους κόπους μου..έναν παράδεισο δίχως Θεό οχι.]]..--αλλά για να χαιρόμαστε ατενίζοντας την ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΛΟΙ!!!Ανήκω στη ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ...και σίγουρα αν θέλαμε να είμαστε σωστοί στην πίστη μας πάντα θα προσκρούαμε σε άλλων λάθη του παρλθόντος..Ας κάνουμε τον αγώνα μας όλοι σεβόμενοι τις επιλογες του καθενός και ο Θεός ας δείξει το σωστό...Εκείνο που ΄χει σημασία είναι ο αγώνας για μια καρδιά καθαρή που γιαυτή νηστευουμε..γιαυτή αγρυπνούμε και γιαυτή πονάμε και θρηνούμε ...ο Κύριος ας μας φωτίσει όλους...πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. :-) ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ
    ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ...ΔΕΝ ΕΡΙΞΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ
    ΚΑΝΕΝΟΣ.
    ΚΑΙ ΜΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΣΑΛΟΥΛΑ
    ΔΙΑΤΙ πάντα λες οτι εγω ριχνω πραγματα στο κεφαλι
    ενω μερικοι αλλοι με τισ κακιεσ τους και τισ μπηχτεσ τουσ
    στεναχωρουν τουσ αλλουσ αδικως
    και εκει ποτεεεεεεεεεεεε δεν διαμαρτυρεσαι.
    ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΕΜΕΝΑ
    ΔΙΑΡΚΩς ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?
    ΠΑΝΤΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ
    μένα
    και γενικα υπαρχει μια ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
    ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΟΥ
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΦΕΡΕΣΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ.
    Ο σπυριδωνακις που ολο καλιγεται
    και ολο κανει το σοφο
    ειναι ο αγαπημενος σου,
    και ολο του λεσ γλυκολογα
    .ΕΛΕΟΣ.ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ οτι μερικοι αλλοι εδω μεσα.

    ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
    ΣΕ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΦΤΑΙΕΙ.
    ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.

    ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
    ΝΑ ΚΛΑΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΣΥ μόοοοοοοοοοοονο σε μένα.
    ΣΥΓΝΩΜΗ.
    ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΜΑΙ
    ΟΥΤΕ ΖΗΛΕΥΩ,ΟΠΩΣ ΛΕΣ.
    ΑΠΛΑ ΛΕΩ -ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ
    ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΑΙΗ.
    ΜΗ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΜΕΝΑ
    ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΠΛΗΚΤΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
    ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ=
    "Δεν είναι ανάγκη να τον κοπανάμε με ρόπαλο στο κεφάλι στο Όνομα της ειλικρίνειας διότι μπορεί να γίνει ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ..."
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΠΑΛΟ.
    ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ-ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΣ-ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΙΚΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

    ΕΛΕΟΣ.+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μια φορά είχα μία γνωστή που δεν την ήθελα καθόλου για φίλη.. Παραπονιόταν και γκρίνιαζε όλη την ώρα, της φταίγανε οι πάντες και τα πάντα, και δεν ήθελε να κάνει κάτι για να πάψει να νιώθει θύμα.. Αυτό έβλεπα.. Για αυτό, δεν ήθελα πάρε-δώσε μαζί της καθόλου μα καθόλου καθόλου. Κάθε φορά που την έβλεπα, σκεφτόμουν οτι δεν έχω καμμία μα καμμία όρεξη να την ξαναδώ. Μετά από κάποιο καιρό, άρχισα σιγά-σιγά να μαθαίνω κάποια πράγματα περισσότερα (για εκείνην και για εμένα). Κατάλαβα οτι αντιμετώπιζε προβλήματα τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου. Μου φάνηκε οτι είχε κάθε μα κάθε λόγο για να με ζηλεύει, όμως, μου φάνηκε σα να χαιρόταν με την χαρά μου, πράγμα που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Αυτή τη στιγμή είμαστε φίλες, και με βοηθάει όποτε τη χρειάζομαι, και μαθαίνω κι εγώ να την βοηθάω σιγά σιγά. Χρειάστηκε να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να υποψιαστώ τι κρυβόταν πίσω από αυτήν. Νομίζω οτι πίσω από κάθε άτομο κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος για τον οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Μερικές φορές, όταν συναντώ ένα άλλο άτομο, νιώθω σα να είμαι ένας εξωγήινος που συναντά έναν άλλον εξωγήινο. Διότι, ο καθένας κουβαλά μια εντελώς διαφορετική ιστορία από πίσω του, έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας. Κάποιες φορές, περνούν από δίπλα μας κάποιοι εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, και εμείς δεν παίρνουμε μυρωδιά και χαμπάρι τίποτα, παρόλο που αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται δίπλα μας. Σα να πλησιάζει ένας κομήτης, ή κάτι τέτοιο, ένας θαυμαστός ολόκληρος καινούριος κόσμος, και εμείς να μην παίρνουμε μυρωδιά τίποτα. Όσο περισσότερη ματαιοδοξία έχω, τόσο δυσκολότερο είναι να ανοίξω τα μάτια μου και να αντιληφθώ τι υπάρχει δίπλα μου. Προσπαθούσα να είμαι λιγότερο ματαιόδοξη, αλλά, ο μοναδικός τρόπος για να "μάθω" ήταν να "πάθω"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αγαπημένο μου ΣΥΧΩΡΑ ΜΕ.

    ΔΕΝ Ε Ν Ν Ο Ο Ύ Σ Α ΟΤΙ ΕΣΥ
    ΧΤΥΠΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΡΟΠΑΛΟ ΛΕΚΤΙΚΑ.

    Ε Μ Ε Ν Α ΕΝΝΟΟΥΣΑ,
    ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ!!!!!

    ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙς ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ ΕΠΙΣΗΣ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Α,

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕΙΛ

    ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ,
    ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΜΕ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν
    ΑΛΛΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.

    ΛΑΒΕ ΤΟ ΑΝ ΘΕΣ ΥΠΟΨΗ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΑΙ, ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΡΙΜΑΑΑΑ!

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

    ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΙΛ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ.

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΦΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Α ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕς, ΜΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΑΑΑ!

    ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ.

    ΜΕ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν ΑΛΛΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ Δ ΕΝ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΟΟΟΟΣΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΟΟΟΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ

    (εικόνες, δημοσιεύσεις από άλλα μπλογκς και λοιπά, και σ ευχαριστώ)

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΕΡΙ
    "ΚΛΙΚΑΣ" ΚΑΘΕ ΤΌΣΟ, ΟΤΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ, ΤΑ ΒΡΙΣΚΩ ΕΠΙΣΗΣ
    ΑΤΟΠΑ,
    ΔΙΟΤΙ
    ΤΟΥς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥς
    ΤΟΥς ΓΝΩΡΙΖΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
    ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ
    ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΣΕΝΑ,
    ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
    ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙ ΚΛΙΚΑΣ,
    για να μην είπω ότι τον βρίσκω ΚΑΙ εξαιρετικά

    ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ...

    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ , ΤΥΧΟΝ , ΠΑΡΑΠΟΝΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΣ ΤΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ
    ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕΙΛ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ
    ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
    ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    ΤΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΚΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ "ΦΑΕΙ" (πράγματι)κάτι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ
    ροπαλιές ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,

    ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΠΟΛΎ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΛΊΤΣΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΊΝΟΝ...ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ...

    ΕΥΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΑΝ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙς ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΙα,

    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΊΜΑΙ ,
    ΚΑΙ ΑΠΛΑ, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ...ΜΠΟΡΕΊς
    ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ,ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,
    ΜΟΝΑΧΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙς ΝΑ ΛΕς ΕΝΑ ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΙΣΟΒΙΩΣ ΕΥΓΝΩΜΩΝ...

    Εχω αρκετά άλλα ΒΑΣΑΝΑ στο κεφάλι μου, για να ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΕ ΠΙΚΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ..

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΟΟΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΟΟΟΟΟ!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

    "ΥΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΤΑ ΑΣΘΕΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΒΑΣΤΑΖΕΙΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΑΥΤΟΙΣ ΑΡΕΣΚΕΙΝ"

    που λέει ο μέγας Απόστολος.

    ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ, ΣΥΧΩΡΕΣΕ ΜΕ.

    Προσωπικά είμαι ΑΚΟΜΗ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

    ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ, ΑΘΛΙΑ μάνα είμαι,που γράφω στο διαδίκτυο, επιστολές στα παιδιά μου, ΜΗΠΩΣ και ΚΑΠΟΤΕ τις διαβάσουν.

    ΣΥΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΣΥΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΣΥΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ- ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ- ΘΑ ΣΥΧΩΡΕΣΕΙ..

    ΠΟΛΥ ΤΟ Κ Ο Υ Ρ Α Σ Α Μ Ε ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ....

    ΦΙΛΙΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @1:12
    Για να νιώθεις έτσι, θα έχεις τους λόγους σου.
    Λυπάμαι που νιώθεις έτσι.
    Είμαι όλο αυτιά, σε ακούω.
    Συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ουτε 2-3ΜΑΙΛΣ δεν στελνεις σαλο....
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ
    ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΩ εγω ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ....
    καμια φορα δεν εστειλες σε μενα
    20 μαιλσ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!=ΕΛΕΟΣ.
    και δεν ειναι αυτο το θεμα μασ.
    μαθε επιτελουσ να λεσ ολη την αληθεια και να μην παιζεισ,
    και σε παρακαλω πολυ παψε να ξεσπας πανω μου,
    με τουσ αλλουσ φοβασαι να το κανεισ
    διοτι δεν θελεις να χαλασεις τη σχεση σου με κανεναν,
    με μενα δεν σε νοιαζει
    γιατι και ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΩ ΚΑΚΙΑ
    ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΩ ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
    ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΦΤΑΙΩ.

    ΤΟ ΑΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΝΑ
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ.
    ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
    ΑΥΤΑ ΑΝΕΦΕΡΑ.
    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ?
    ΕΠΑΝΕΡΧΕΣΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΟΒΑΡΑ
    ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ...
    ΤΟ ΚΟΥΡΑΣΕΣ?
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΟΥ....
    ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ
    ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΜΑΙΛΣ ΣΤΕΛΝΕΙΣ
    ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΣ.!
    ΣΥΝΗΘΩΣ ΛΕΣ->ΕΦΥΓΑ,ΦΕΥΓΩ ΚΛΠ
    ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ,
    ΟΚ.
    ΤΕΛΟΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΑΩ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑ
    ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.

    ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ+
    ΑΝΤΙΟ
    ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @1:12
    Έλα.. κοίτα αν θέλεις τι απάντηση έδωσε η Σαλογραία.. Μάλλον σπαρακτική, μακροσκελή και ειλικρινή.. τι λες; please; sorry.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @ 3:03
    Λυπάμαι πάρα πολύ αν νιώθεις έτσι.. Δεν είχε καμμία κακή πρόθεση η Σαλογραία, νομίζω.. Νιώθει πως έχει δώσει πάρα πολλά και πως δεν έχει εκτιμηθεί τίποτα, νομίζω.. Έχει δώσει αυτά που μπορούσε.. Και περισσότερα από όσα μπορούσε.. Αυτά μπορεί.. Δε μπορεί περισσότερο.. Νιώθει πως δεν έχεις εκτιμήσει τίποτα από όσα έχει δώσει.. Έτσι νομίζω.. Συγχώρα με που μοιράστηκα τις σκέψεις μου.. Συγνώμη, και πάλι συγνώμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. "Τα πολλά λόγια δημιουργούν παρεξηγήσεις"

    ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΔΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ.

    Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ- Η ΧΑΖΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΑΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

    ΠΆΝΤΩΣ...

    ΕΙΤΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ, ΕΙΤΕ ΔΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ, ΘΑ ΣΑς ΚΟΥΒΑΛΆΩ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΊΑΣ ΜΟΥ...

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΑΛΟ.
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ?!
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ?
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ? ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ?!
    τελοσ
    δεν υπαρχει λογος να γραφω πλεον
    αφου καταλαβα οτι ......
    ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κάθε άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος κόσμος· άγνωστος· και ανεξιχνίαστος· και ακατανόητος.

    Και γι' αυτό, μόνο οποίος συνεξηγείται, δεν παρεξηγεί και δεν παρεξηγείται.


    Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος(Ανάρτηση Αναστάσιος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Προχθές παρεξήγησα έναν λόγο της αδερφής μου και με την συνεξήγηση κατάλαβα το παιχνίδι του μυαλού μου και μετανόησα πικρά. Έβλεπα μόνο στον δικό μου καθρέφτη τον παραμορφωτικό, μόνο την δική πλευρά και μέσα στους κακούς λογισμούς μου ποτέ δεν έβλεπα την πλευρά της αδερφής μου. Έγλειφα την δική μου πληγή και δεν έβλεπα το μόνιμο και ανοιχτό τραύμα εκείνης και στάθηκα σε λέξεις και παραγνώρισα όλα τα υπόλοιπα. Όταν το κατάλαβα είδα πόσο με βολεύει να είμαι το θύμα. Το θύμα είναι πάντα ανεύθυνο και η ευθύνη πάντα πέφτει στους ώμους των άλλων.
    Το θύμα, όπως μου αρέσει πολλές φορές να είμαι, κάθεται και περνάει ατέλειωτες ώρες γλείφοντας τις πληγές που του προξενούν πάντα οι άλλοι. Αλλά αυτό το γλείψιμο των πληγών έχει μια γλυκιά ευχαρίστηση και πάντα είναι ωραιοποιημένο και σε όμορφο χαρτάκι περιτυλιγμένο και γι αυτό είναι και τόσο ύπουλο και απατηλό για το θύμα. Και ποτέ δεν σταματάει το θύμα εκεί, προχωρά και κάτω απο το ωραίο περιτύλιγμα γίνεται θύτης με την σειρά του και μόνο για να αποδοθεί η δικαιοσύνη.
    Σας παρουσίασα έναν δικό μου παραμορφωτικό καθρέφτη, ελπίζω να μην σας κούρασα, ζητώ την κατανόηση σας.
    Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Πάει τελείωσε πια...είμαι φαν σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ευαγγελία

    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, αγαπημένο μου , για την κατάθεση της προσωπικής σου εμπειρίας...
    Υπήρξε και δική μου εμπειρία κατά το παρελθόν.
    Τώρα με τη βοήθεια του Κυρίου μπορώ να δω λίγο καθαρότερα κάποια πράγματα...
    ......................
    Κουμουλάκι μου
    ΕΧΕΙΣ ΠΛΑΞ...
    .............
    Τι σου θυμίζει άγνωστε;
    Θύμισέ μας τι σου θυμίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Γρηγόρης Ζαγοραίος21 Οκτωβρίου 2010 στις 2:33 μ.μ.

    Χρυσαφένια μου, είχα μέρες να μπώ στο blog και.... έχασα επεισόδια!
    Πάντως παρ`όλον που έχεις υποσχεθεί να μήν ασχολείσαι με τα εκκλησιολογικά, σε τρώει ο ....και μόλις σε στριμώξουν θυμάσαι την υπόσχεση!
    Τέλος πάντων σπίτι σου είναι ότι γουστάρεις κάνεις!
    Εγώ σ`αγαπώ και το ξέρεις γιατί έχεις "ψυχή"! Κι αφού έχεις ψυχή σίγουρα θα την σώσεις...το λέει και στο Γεροντικό!
    Σε φιλώ γλυκά, γλυκά, αγαπημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΔΑΜΑΣΚΟΣ...
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανων. το κατέβασα διότι το ανέβασε ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΟ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ.
    ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. .. " Όταν σε κουράσει η πραγματικότητα και ο εαυτός σου ... ψάξε επίμονα και εντατικά να βρεις έναν άγιο άνθρωπο και ζήτησέ του να σε μάθει να αγαπάς παράφορα το Θεό,αφού πρώτα τον αφήσεις να σε μάθει να Τον βλέπεις στο πρόσωπό του.
    Πίστεψέ με,είναι ένα κι ένα για ευαίσθητες κι απαιτητικές ψυχές-είναι η πιο camel trophy διαδρομή για να βρείς Αυτόν που αναζητάς!
    18 Οκτωβρίου 2010 1:24 μ.μ."


    Αυτό άνωθεν είναι ή αλήθεια!

    Μόνο κάποιος πού ζεί τόν Θεό στόν εαυτό του, μπορεί νά οδηγήσει καί άλλους σέ Εκείνον..

    «Σοφισθήναι καί ούτο σοφίσαι'
    γενέσθαι φώς καί φωτίσαι'
    εγγίσαι Θεώ καί προσαγαγείν άλλους'
    άγιασθήναι καί αγιάσαι»

    Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου

    Οταν ο Θεός ιδεί ότι ειλικρινά τόν αναζητάς, όταν ακούσει τόν χτύπο τής καρδιάς σου, τόν πόνο καί τόν στεναγμό της, θά φέρει άνθρωπο στήν ζωή σου μέ Σταυρικό φρόνημα, Αναστάσιμη Χαρά, καί Ελευθερία Πνεύματος..

    Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος δίνει στόν άλλον τήν αγάπη τού Θεού,
    διά μέσου τής δικής του πού είναι έλεύθερη καί ύγιής.

    Σού εμπνέει αληθινή μετάνοια, όχι απλώς μία όμολογία των άμαρτιών, αλλά περισσότερο μιά άρνηση τού "δαίμων εαυτού"!..

    Κυριολεκτικά σέ "ενσωματώνει" στή δική του ψυχή..
    Πορεύεται μαζί σου στήν κόλαση καί Αναστένεται μαζί σου, γίνεται γιά εσένα ενα άνοιγμα στόν κόσμο τού φωτός τού Θεού.

    Η χαρά του είναι νά βρείς τόν Χριστό...
    .."ο έχων τήν νύμφη νυμφίος έστίν' ό δέ φίλος τού νυμφίου, ό εστηκώς καί ακούων αυτού, χαίρει διά τήν φωνήν τού νυμφίου. αυτή ούν ή χαρά ή εμή πεπλήρωται". (Ιωαν. γ' 29)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μετά από μια τέτοια αναρτηση και 79 σχολια τι να πω κι εγω ο κακομοίρης;

    Προφανως τα ειπες όλα και οι φιλοι ειπαν ότι είχε απομείνει....

    Να προσθεσω μονο κατι σαν μικρο λιθαρακι....

    Ενας γέροντας μου ειχε πει κάποτε πάνω στο παραδειγμα που χρησιμοποίησες κι εσυ με τον καθρεφτη (να ξερεις ότι ειναι πολύ αγαπητό παραδειγμα αναμεσα στους γεροντες γιατι αποδίδει άριστα αυτο που κι εσυ λες...την υποκειμενικότητα)

    Λοιπον ο γεροντας είπε ότι όλοι οι άνθρωποι με το που γεννιούνται λαμβάνουν έναν καθρέφτη για να κοιταζωνται. Κάθε αμαρτία που κάνουν ο καθρέφτης παραμορφώνεται από τον διάβολο λίγο και δεν δείχνει καθαρά την εικόνα. Ενώ ταυτόχρονα το πρόσωπο παραμορφώνεται κι αυτό με την δαιμονική αλλοίωση..... Ο άνθρωπος ασχημίζει.......

    Τα χρόνια περνούν κι ο άνθρωπος που δεν εξομολογείται, που δεν εχει πνευματικό (ο οποίος έχει την εξουσία από τον Θεό να διορθώνει τον καθρέφτη αλλα και το πρόσωπο ως πλαστικός χειρουργός) βλέπει συνεχώς μια όλο και πιο παραποιημένη εικόνα στον καθρέφτη του ενώ το πρόσωπό του συνεχίζει να αλλοιώνεται.....

    Οταν λοιπόν αναποφευκτα έρχεται ο θάνατος τότε πριν από οτιδήποτε άλλο ο φύλακας Αγγελος που περίμενε υπομονετικά όλα αυτά τα χρόνια έρχεται (με θεική εντολή) και αφαιρεί τον παλαιό παραποιημένο καθρέφτη του ανθρώπου και του δίνει εναν καινούργιο......
    Φανταζεσαι την εκπληξη του ανθρώπου όταν βλέποντας μέσα σε αυτόν βλέπει ένα τέρας;
    Μια διαβολική μορφή που τον κάνει να φρίττει...
    Φυσικά ο διάβολος κάπου εκει κοντά πανηγυρίζει....

    Ετσι εξηγείται και το γιατί οι αμετανόητοι αμαρτωλοί αυτού του κόσμου δεν θα μπορέσουν να ψελλίσουν το παραμικρό μπροστά στο φοβερό Βήμα Του Χριστού κατά την Δευτέρα Παρουσία.....

    Σε ευχαριστω Σαλή μου Γραια για τις λιγες πνευματικές σκεψεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Θάνο μου

    ήταν διαμάντι το λιθαράκι σου.

    Πολύ σε ευχαριστώ!

    Προσωπικά όταν άρχισα πριν λίγα χρόνια να συνειδητοποιώ το μέγεθος της υποκειμενικότητας των ανθρώπων, ένιωσα σαν να με κοπάνησε μια κοτρώνα στο κεφάλι!

    Σοκαρίστηκα!

    Μετά συνειδητοποίησα ότι ακόμα και ψυχίατροι κινδυνεύουν από αυτοκτονία όταν πιστέψουν στους κακούς και από το διάβολο υποβολιμαίους λογισμούς τους...

    Αρχισα εν συνεχεία να καταλαβαίνω τι εννοούσαν όλοι οι άγιοι όταν μιλούσαν για την πλάνη, την εκ των αισθήσεων προερχόμενη...

    Μεγάλη βοήθεια προς την ωριμότητα αυτές οι συνειδητοποιήσεις που με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, γίνονται β α θ μ ι α ί α μέσα μας και σε βάθος ανθρώπινου χρόνου, ώστε να μ η ν παραβιαστεί η ελευθερία της συνείδησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Θάνο το σχόλιο σου ήταν η συμπύκνωση της αν'αρτησης. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Θάνο

    τέτοια αγάπη που σου έχει το Σύννεφο, ούτε ο Δάμων και ο Φιντίας! :-)

    Να είστε καλά, περιστεράκια μου...

    Σας ευχαριστώ που στηρίζετε με τόση ευγένεια ψυχής ο ένας τον άλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κι εγω τον αγαπάω τον "Φιντία".....
    Ειναι ο πιο αγαπημενος φιλος απο όσους εκανα μεσα στον κυβερνοχώρο...

    Τελευταία εχει κι εναν ποιητικό οιστρο.....

    Γιατι ειναι πραγματικο ταλεντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. :-)Να είστε πάντα ενωμένοι Θανάκο εν τω αυτώ Πνεύματι...

    Διαβάζω και γω τους στίχους του...

    Εξαιρετικοί...έχει κι άλλους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Σαλόγρια, αυτή την στιγμή μιλάω στο gmail με τον Θάνο. Θα μπείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ ΜΟΥ
    μου βάζεις δύσκολα. Πώς μιλάνε στο gmail...όπως το msn? Μου έχουν ανοίξει τα παιδιά ένα λογαριασμό αλλά δε θυμάμαι το πας..είναι και περασμένη η ώρα...καλύτερα να σας πάρω κανα τηλέφωνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ναί όπως στο μσν (περίπου δηλαδή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. :-) Κούμουλους πλάκα κάνω...
    Θέλω να πω...προτιμώ τους πιο παραδοσιακους τρόπους επικοινωνίας όπως τα αργά σημειωματάκια... :-)

    (πάω για ύπνο...τραβάει τα μαλλιά του ο καλός άνθρωπος εδώ παραδίπλα...
    "τι γαργαλάς, μωρή Σαλογραία μέσα στη μαύρη νύχτα τα πληκτρολόγια; για Ονομααα! άστα να κοιμηθούνε!" )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Σαλώ, θα είμαι στο μπλόκ του Θάνου. Αν θέλεις κάτι έλα στο τσατάκι που έχει εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. EINAI ΩΡΑ ΟΙ ΓΡΙΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ...

    Πλην...το μπλοκ του Θάνου, δεν έχω καταλάβει γιατί μου δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην πλοήγηση...με πάει πάντα ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...σαν να κολλάει η σελίδα...

    Καλό βράδυ περιστεράκια...
    Σας ευχαριστώ για την εμψύχωση...
    Ο Κύριος να σας ανταποδώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αγάπη

    Με ρώτησες τι τάχα είν' η αγάπη
    είχαμε μια κουβέντα από ώρα σταματήσει
    καθόσουν πλάι μου μα τ' ακριβό σου βλέμμα
    κάπου στον ουρανό το είχες ακουμπήσει.

    Σ' άγγιξα με το βλέμμα, μα η ψυχή σου
    δε σ' άφησε να νιώσεις τη ματιά μου
    πόναγες, είχες χάσει κάτι και καθόλου
    δε σ' ένοιαζε τι ένιωθε η δικιά μου.

    Αγάπη, σκέφτηκα, είναι πάνω σου να σκύψω
    και να γιατρέψω την οδυνηρή πληγή σου
    ξέροντας ότι έπειτα θα μείνω
    μονάχος μόνο με τη θύμισή σου.

    ΦΙΛΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΥ!
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΜΕΝΩΣ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΞΕΡΟΣΤΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ,ΠΛΗΝ ΟΎΤΩΣ ΑΔΗΜΟΝΟΥΝΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΝΕΑ ΚΟΤΡΩΝΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,
    ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ,
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ!
    ΦΙΛΙΑ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Πρέσβυ;
    :-)

    Για Όνομα!

    Πρεσβύτιδα εννοείτε, προφανώς, τουτέστιν
    την προβεβηκυίαν εις την ηλικίαν
    γραιοτάτην και λωλοτάτην της σελίδος ...

    Θα καθυστερήσει το νέον ποστάκιον διότι πρέπει να περατώσω κάτι άλλες υποχρεώσεις πρώτον και...ύστερον...

    Όσοι αγαπημένοι, ξαναδιαβάστε τις αναρτήσεις από την αρχή...

    :-)

    Η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως, έτσι δε λένε και οι δασκάλοι;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ... ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΟΓΡΑΙΪΤΙΔΑ!
    ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Τι όμορφο που μου φάνηκε το ποιηματάκι 11:46!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. " Σ' άγγιξα με το βλέμμα, μα η ψυχή σου
    δε σ' άφησε να νιώσεις τη ματιά μου
    πόναγες, είχες χάσει κάτι και καθόλου
    δε σ' ένοιαζε τι ένιωθε η δικιά μου" ...............
    ............................
    Πολύ τρυφερό, απίστευτα τρυφερό και πονεμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Χαίρομαι
    που διαβάζουν τη σελίδα και σε σχολεία.
    Παρήγορο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Όπως χαρακτήρισε το ποιηματάκι ο Ανώνυμος 5:35, έτσι ακριβώς θα το χαρακτήριζε ο Ανώνυμος 1:52.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Υπέροχο το ποίημα, και όλοι εμείς εγκλωβισμένοι μέσα στην υποκειμενικότητά μας, νομίζουμε για πολλά πρόσωπα ότι δεν μας αγαπούν...

    Ευτυχώς, κάνουμε και κάναμε λάθος...

    Προσωπικά, μετά την κηδεία του πατέρα μου, από κάτι χαρτιά προσωπικού ημερολογίου του, που ανακάλυψα, κατάλαβα το ΠΟΣΗ αγάπη μου είχε, και ας μη φαίνονταν...λόγω της επιφανειακής τραχύτητας του χαρακτήρα του...

    Μα είμαι πάβλακας σου λέω, πάβλακας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ....Καλά, και, τι σόι αγάπη είναι αυτή που απαιτεί από τον άλλον να ανακαλύψει μετά θάνατον κρυμμένα ημερολόγια, προκειμένου να καταλάβει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Περιστεράκι μου των 10:38

    ανοίγεις μια μεγάλη κουβέντα...δεν μπορώ εύκολα να απαντήσω.

    Ο άνθρωπος(ο πατέρας μου) έδινε την αγάπη με τον τρόπο που εκείνος καταλάβαινε ως αγάπη.

    Η ίδια, είχα την ΑΠΑΙΤΗΣΗ να τη λαμβάνω με τον τρόπο που εγώ όριζα ως αγάπη.

    Εκεί, γινόταν το μπέρδεμα.

    Εκείνος νόμιζε ότι τον μισούσα και γω νόμιζα ότι εκείνος δε νοιαζόταν, παρά μόνο για τον εαυτόν του.

    Έπρεπε να πεθάνει για να καταλάβω πόσο πολύτιμος ήταν για μένα έστω και μέσα στην προβληματική επικοινωνιακά, σχέση...

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται, μέχρι τη συντέλεια, με τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους.

    Και ο Κύριος Ιησούς, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΠΗΡΞΑΝ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ...

    Η ΑΓΑΠΗ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ, ΤΟΥΣ ΜΙΛΟΥΣΕ, ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΕ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ,
    ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΜΩΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ...
    ΌΠΩΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΣΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Πηγαίνοντας τόν καθημερινό μου περίπατο στήν εξοχή, είναι κοντά εδω πού μένω, χαιρόμενος τήν αγάπη τού Θεού στά χρώματα τής φθινοπωρινής φύσης, στό οξυγόνο, στό ηλιοβασίλεμα, τήν ύπαρξή μου ως ακατάπαυστη δοξολογία στόν Πλάστη μου....ήρθαν κάποιες σκέψεις πού επιθυμώ νά μοιραστώ μαζί σας..

    Τό κύριο πρόβλημα τού ανθρώπου είναι ό θάνατος..

    Ολη ή ζωή τού ανθρώπου, από τήν κοιλιά τής μητέρας του, υποσυνείδητα, είναι μία πάλη μέ τόν θάνατο πού δεσπόζει σέ όλη τήν ύπαρξή του...

    Όλες οι μορφές κακίας δέν είναι τίποτε άλλο παρά εκφράσεις θανάτου, κραυγές απεγνωσμένες...ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ!!

    Η αίσθηση ζωής αιωνίου πού δίνει ή ένωση μέ τόν αναστάντα Κύριοεξουδετερώνει, εξαφανίζει τελείως τήν υποσυνείδητη αίσθηση θανάτου ή μάλλον τήν μεταβάλει σέ αίσθηση ζωής..

    Είμαι πεπεισμένος ότι ή κακία σέ κάθε της μορφή καί στήν πιό ελάχιστη, είναι παράγωγο της αίσθησης θανάτου..

    "Θανάτω θάνατον πατήσας.." λέει τό αναστάσιμο τροπάριο..

    Αυτό ισχύει καί γιά εμάς όλους...

    Ολος ό αγώνας είναι όχι να αναστηθούμε, αλλα...νά πεθάνουμε, αυτόματα έπειτα επακολουθεί η ανάσταση καί ζωή!..

    Οταν βλέπεις τούς συνανθρώπους σου μέσα από τό αναστάσιμο πρίσμα αυθόρμητα βάζεις τόν εαυτό σου κάτω από όλους, όχι από αίσθήματα μειονεκτικότητας, ούτε ύπεροψίας, αλλά μέσα από τήν Θεία ενέργεια Αγάπης-Ζωής πού κυβερνά όλη τήν ύπαρξή σου.

    Κάτω απ'όλους... υπέροχη, υπερκόσμια αίσθηση δόξας Θεού!..

    Καλό βράδυ σε όλους
    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλημέρα!
    Νομίζω κατάλαβα το βάθος των εννοιών που μας παρουσίασε ο αδελφός εδώ.
    Ολες οι μορφες κακίας οδηγούν στον Θάνατο τον πνευματικό επειδή δεν πρεπει να εχουν θέση στην καρδιά μας ..αν θέλουμε να πλησιάσουμε τον Κύριο που είναι όλος ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ...
    Κατω από όλους λοιπόν να βάζει κανείς τον αυτόν του και θα συμπλήρωνα και κάτω και απο αυτή την κτίση[νομίζω]..διότι σκεπτόμουν πως ενώ ο άνθρωπος ειναι το τελειότερο πλάσμα του Θεού με τις αμαρτωλές πράξεις του καταντησε χειρότερος και από τα ζώα...
    Ωραιο το κείμενο του Ιωάννη!!!
    πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Γλυκειά, μικρή, αθώα Πηνελόπη,
    και στην αθλιότητά μου, άρεσε το κείμενο
    του Ιωάννη, όχι τόσο διότι είναι καλογραμμένο

    - αυτό με συγκινεί δευτερευόντως- τα έχω προ πολλού απομυθοποιήσει τα όμορφα(κούφια) τα λόγια τα μεγάλα, ειδικά όταν τα ακούω και από παπάδες-

    όσο διότι γνωρίζω -από πληροφορία - ότι αυτά που γράφει και ομολογεί,
    με της ΚΑΡΔΙΑΣ του ΑΙΜΑ, ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Γλυκειά, μικρή, αθώα Πηνελόπη
    μου θυμίζει το μικρή μου ροζ βεντάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. ;-0
    Αχ αυτοί του διαόλου οι συνειρμοί...όπου θένε τραβάνε τα μυαλάκια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ΕΜΕΝΑ Η ΡΟΖ ΒΕΕΝΤΑΛΙΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΓΚΕΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Εμένα οι βεντάλιες γενικώς μου θυμίζουν τη συχωρεμένη τη μανούλα μου.
    ;-)
    Στην τσάντα της κουβάλαγε πάντα μια βεντάλια και ένα φακό δια παν ενδεχόμενον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Αχ βρε Σαλογραία με τις αναμνήσεις σου και τις έξαλλες αναρτήσεις σου!
    Σαλογραία με τα όλα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΜΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΕΝΑ ΨΑΛΙΔΑΚΙ,ΕΝΑ ΦΑΚΟΥΔΑΚΙ,ΜΙΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑ,ΑΣΠΥΡΙΝΕΣ,ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ,ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ,ΒΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΚΛΩΣΤΗ,ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ,ΤΣΙΡΟΤΑ,ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΙΩΔΙΟ,ΑΕΡΟΛΙΝ,ΑΚΟΥΑΖΟΛ -ΑΚΡΕΜΑ,ΚΙΝΗΤΟ,ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ,ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ.
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ναι, ναι αδελφοί... τρελογραία, τρελομπετούγια με τη βούλααααα!
    :-)
    Πρέπει να παίρνουμε ανάλαφρα μερικές καταστάσεις για να μη μας τρελάνουν οι εξαποδοί από την πολλή σοβαρότητα...

    Αντε τώρα να πάμε να πούμε τα πατερημά μας, μέρα που ξημερώνει...

    Φιλιάααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Καλά τώρα!

    Το τι κουβαλάμε όλες οι γυναίκες στην τσάντα μας, ένας Θεός μόνο γνωρίζει!

    Μην πτοείσαι!

    Συνέχισε να τα κουβαλάς αν δεν έχεις ορθοπεδικά προβλήματα...

    Οι ασπιρίνες μπορεί να βοηθήσουν άνθρωποι σε περίπτωση που ταβλιαστεί μπροστά σου και έχει πάθει έμφραγμα...

    Αν του δώσεις να μασήξει δυο ασπιρίνες και τον τρέξεις στα επείγοντα, μπορεί να γλιτώσει...μια πρώτη μου ξαδέρφη, έτσι τον έσωσε τον δικό της...

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Οι ασπιρίνες μπορεί να βοηθήσουν άνθρωποι σε περίπτωση που ταβλιαστεί μπροστά σου και έχει πάθει έμφραγμα... Αν του δώσεις να μασήξει δυο ασπιρίνες και τον τρέξεις στα επείγοντα, μπορεί να γλιτώσει...

    Α, δεν το ήξερα. Ήταν χρήσιμη πληροφορία:). Ευχαριστούμε. Μόνο, μην είναι ληγμένα τα χάπια, ούτε να έχουν μείνει μέσα στη τσάντα σε ζέστη ή σε ήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Εχουμε ξεφύγει πολύ από το θέμα, μπήκαμε στα χωράφια του Κυπριανού Χριστοδουλίδη, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ , που είσαι; μας κρατάς μούτρα;
    δε μας αγαπάs πια;

    (Ευτυχώς που εξακολουθεί να με αγαπάει το γκρηκλισάκι...
    ;-))
    Για δώσε ΧΡιστοδουλίδη και άλλες συμβουλές για πρώτες βοήθειες!
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ!
    ...............................
    Κάπου αλλού διάβαζα ότι σε περίπτωση που νιώσει κάποιος οξύ πόνο στο στέρνο και οδηγεί, πρέπει ΒΗΧΟΝΤΑς ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ να οδηγήσει μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο...Ο αδιάκοπος βήχας, κάτι ευεργετικό κάνει στην καρδιά μέχρι να δοθούν οι πρώτες βοήθειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Που ναναι ο ΙΣΚΙΟΣ ΣΟΥ ΘΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Αν με το ό,τι γράφει δεν ξεγράφει εννοείς ότι όταν βγεί το προσκλητήριο για την Ανω Ιερουσαλήμ δεν το γλιτώνουμε το ταξίδι, θα συμφωνήσω απολύτως...ωστόσο ανθρωπίνως κάποια μέτρα τα σκεφτόμαστε και τα παίρνουμε με γιατρούς , θεραπείες και λοιπά...

    Τα λέγαμε και σε παλιότερη ανάρτηση με ένα φίλο μου που τον χτύπησαν τρεις νταλίκες ενώ αυτός ήταν σε μηχανή του άνοιξαν ΦΡΙΧΤΑ το κεφάλι, και παρόλα αυτά ο άνθρωπος ΕΖΗΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Δεν ξέρω για τον ίσκιο του Θεού, αλλά η παρουσία του είναι ΠΑΝΤΟΎ...;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Χαίρετε αγαπητή Σαλογραία δίνεις ρεσιτάλ βλέπω αν και έχω και καιρώ να μπω στον υπολογιστή μου σε θυμήθηκα .

    Αν είχαμε πάντα έναν Καθρέπτη να βλέπουμε την συμπεριφορά μας προς τους άλλους θα ειμαστάν καλύτεροι !
    Για ποιόν σταυρώθηκε ο Χριστός;
    Στην Ελβετία πωλούνται μικρά καθρεπτάκια
    που στο πίσω μέρος είναι γραμένα τα ακόλουθα.
    {Γνωρίζεται για ποιόν σταυρώθηκε ο Χριστός;
    Γύρισε από την άλλη μεριά να τον δείς.}Και το
    καθρεπτάκι στο γύρισμα δείχνει το πρόσωπό μας.
    Πρωτότυπος ο τρόπος,με το οποίο μπορούμε να
    ενθυμούμεθα μιάν αλήθεια.Ο Χριστός σταυρώθηκε
    στον Γολγοθά για σένα και για μένα,για μας.
    Το αίμα του Ιησού Χριστού,που χύθηκε στο Γολγοθά
    δεν πρέπει να πάει χαμένο.Η θυσία του Χριστού πρέπει
    να αποβεί λυτρωτική για όλους μας.

    Φως Ιλαρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Φωτάκι μου
    πολύ χαίρομαι που είσαι καλά!

    Αυτά τα καθρεφτάκια καταπληκτική ιδέα!

    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη και τη ζεστή σου κουβέντα...
    Ο Κύριος να σε ευλογεί και να αγαπάς την καλή σου, κάθε μέρα και περισσότερο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @11:13.. Δεν μπορούμε να ξέρουμε για μια γυναίκα αν *καλώς* κουβαλά αυτά που κουβαλά στη τσάντα ή *κακώς*..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ..ΤΟ ΣΟΥΓΙΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ.
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ.ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΩ ΗΜΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.ΒΛΕΠΩ ΚΟΣΜΟ ΠΟΛΥ..ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΑΚΩΘΗΚΕ Μ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ ΟΔΗΓΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΗΡΕΙ.ΑΥΤΗ ΕΒΓΑΛ ΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΠΡΑΜΑΤΑ!ΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑΝ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΑΡΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Αστα, άστα!
    Εχουν σηκωθεί τα πόδια και χτυπάνε το κεφάλι...χάλασε ο κόσμος!
    γι αυτό καλά κάνεις και κουβαλάς ό,τι κουβαλάς...
    Πού είναι οι φίλοι μου οι καθαρίστριες..άραγε;
    τους έχω πεθυμήσει!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Τι είναι οι καθαρίστριες που λες κάθε τόσο Σαλογραία μου;
    Κάνουν και σκάλες,κανα σίδερο;
    Σου καθαρίζουνε ή σε καθαρίζουνε;
    Πού έχουμε μπλέξει ΠΑΝΑΓΙΑΑΑ ΜΟΥ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. θα σου πω αλλη μια αληθινή ιστορία μιας και σου αρέσουν.Ειμαι πωλήτρια σε ένα μαγαζι με παπούτσια.βγαίνω έξω να δείξω σε μια πελάτισσα το παπούτσι που θα ήθελε και ξαφνικά μια κυρία με χτυπάει στον ώμο και μου λεει''κοπέλα μου αυτή η αλβανή την βλέπεις που τρέχει; ε..αυτή σε έκλεψε.την είδα που ΄χων στην τσαντα της τα παπούτσια''.Τρελάθηκα!κάθε μήνα κάνω απογραφή και αν λείπουν παπούτσια τα πληρώνω από την τσέπη μου και έχω και το αφεντικό να μου φωνάζει..σκέφτηκα ακόμα ένα ζευγάρι θα το πληρώσω; ε,ΟΧΙ πάει πολύ κάθε πονηρή που της τη βυδωσε να κλέψει θα την πληρώνω εγω;
    Λεω στα κορίτσια [άλλες πωλήτριες] -καλά δεν πήρατε χαμπάριμας έκλεψαν..Γινόταν χαμός στο μαγαζί [οτι πάρεις 10 ευρω].
    βγαίνω έξω και τρέχω πίσω της η οποία είχε απομακρυνθεί.θυμωμουν πως φορούσε μπλουζάκι ασπρο και τζιν παντελόνι...την φτάνω και της φωνάζω ''πστ!κυρία κλέψατε ένα ζευγάρι παπούτσια από το κατάστημα μας..θα φωνάξω την αστυνομία αν δεν ανοίξετε την τσάντα σας τωρα ..''.Γυρίζει για μια στιγμή και μου δίνει μια σπροξιά και πέφτω σε έναν μικρο ευτυχώς λάκκο με έργα και τρέχει σαν την παλαβή.Σηκώθηκα μεσα στα χώματα και γυρνάω στο μαγαζι στενοχωρημένη και πολύ νευριασμένη που πάλι θα ακούσω τις φωνές του αφεντικού και πάλι στο τέλος του μήνα θα λείπουν παπούτσια..κουράστηκα πια να πληρώνω!Μόλις μπήκα στο μαγαζι με ρωτησαν οι άλλες τι έγινε τα έβαλα μαζί τους αφου όλες θα πληρώναν τα χαμένα παπούτσια[ο λογαριασμός στα τρια].Ετρεμα ολόκληρη!Σκέφτηκα πως αυτή βγήκε να κάνει την καρνταρόμπα της τσάμπα τσάμπα..να δεις θα πάει και αλλού να το κάνει.''Φευγω !πάω να την βρώ ..''είπα στα κορίτσια.>>>>>>>συν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. :-) Οι... καθαρίστριες είναι κάτι καλά παλικάρια στα πενηνταφεύγα... ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, που μας διαβάζουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες από νετ καφέ(έτσι μας γράφουν) αλλά...τελευταία δε μας γράφουν και ανησυχώ μήπως μας έχουν..."γραμμένους"!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. <<<<<<<Που πας καλέ τρελή είσαι,που θα τη βρεις.τώρα αυτή καλα κρασιά...θα έχει φτασει στην Αλβανία μου είπαν εκείνες.
    ''Τα νευρα μου είναι τεντωμένα σας παρακαλώ πολύ,θα πάω μια βόλτα ως πέρα στο τέλος του δρόμου και αν δεν την βρω θα γυρίσω πίσω''.
    Βγαίνω έξω ...αν μου περνες την πίεση 38 χρονων,θα είχα 16 σίγουρα.Τα μάγουλά μου εκαιγαν!.''Θεε μου!βοήθησ με να τη βρω την άθλια σε παρακαλώ βοήθησέ με δεν πάει άλλο αυτη η κατασταση να μας λέιπου συνεχώς παπούτσια...σε ικετευω!!!!!!!.Προχώρησα αρκετά...κοιτάω τα μαγαζιά ένα ενα πουθενα δεν ήταν..προχωράω και πριν φτάσω στο τέλος του δρόμου που τελείωναν τα μαγαζιά την βλέπω μέσα σε ένα παντοφλάδικο...τι έκανε;Τήν ίδια δουλειά που έκανε και στο δικό μας μαγαζί.Με τρόπο βάζει στην Χ τσάντα της[αρκετα ευρύχωρη]ένα ζευγάρι παντόφλες και κοιταγε δεξιά μην την δουν.Τραντάχτηκαν τα νευρα μου!Την περιμένω έξω...Βγαίνει..κρύβομαι λίγο πίσω της και κάνει να φύγει.Την πιάνω από τον γιακά''Ανοιξε τώρα την τσάντα σου που μουκλεψες τα παπούτσια ...τώρααααα!''''Δεν έκλεψα τίποτα ''μου λέει.Την τράβηξα από το μπλουζάκι και φώναζα σαν την τρελή''κλέφτρα!''Μαζευτηκε κόσμος και φωναζε...'Φέρε την αστυνομία κορίτσι μου..''σιγά μην περιμένω τωρα θα ανοίξει την τσάντα...Αυτή άνοιξε την τσάντα ενω εγω την τράβαγα από το μπλουζάκι.Βγαίνει ο παντοφλάς και λεει''Αααααα τα παντοφλάκια μου καλέ μου τακλεψε και δεν την πήρα είδηση !''.
    Παίρνω τα παπούτσια και την αφήνω να φύγει.''Αν θα ξαναπεράσεις από το μααζί σε έχω σταμπάρει''της λεω..φύγε πριν φωνάξω την αστυνομία.Σουλούπωσε το μπλουζάκι που για κακή της τύχη είχε φτάσει ως το λαιμό και δεν φορούσε τίποτε από μέσα και έφυγε..
    Γύρισα με τα παπούτσια στο μαγαζι και δεν το πίστευαν...Αυτό το θεε μου βοήθησε με να την βρω ήταν το θαυμα!!!!!!!!!!!Ακόμα τρέμω που βρηκα το θράσος να την πιάσω βρε παιδί μου..αλλά δεν άντεχα άλλο να μας κλέβουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ευχαριστώ για την κατάθεση της εμπειρίας με τα παπούτσια που έκλεβε η άλλη αλλά νομίζω ότι πάλι βγήκαμε εκτός θέματος ανάρτησης...εντάξει...δεν είναι η πρώτη φορά...

    Ο Θεός πάντα βοηθάει σε κάθε περίπτωση-αγαπάει και τον κλέφτη και το νοικοκύρη που λέει και παροιμία- όταν του το ζητάμε με πάθος
    :-)
    Και γω μια φορά είχα ξεμείνει από χρήματα για μια μέρα και έλεγα:
    Κρίμα! να μην έχω ούτε ένα κατοστάρικο να πάρω ψωμί, Κύριε!
    Το έλεγα νοερά και το ξανάλεγα και λοιπόν, δεν ξέρω αν το πιστέψεις, αλλά θα στο πω, ενώ περνούσα έξω από ένα φούρνο- κιόλας- στα δέκα μέτρα από την είσοδο του φούρνου, βρήκα πεταμένο στην άσφαλτο, ένα εκατοντάδραχμο, το πήρα με χαρά, μπήκα στο φούρνο, και αγόρασα το ψωμί που μου έλειπε για εκείνη τη μέρα...
    Τέτοια άπειρα...σε καθέναν που θέλει να δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. http://www.euart.gr/D6B1D09D.el.aspx

    Το διάβασα, μου άρεσε πάρα πολύ, και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Τίποτα το σπουδαίο δεν είναι. Είναι ένα απλό κειμενάκι, τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ο Καρλ Ρότζερς υπήρξε ένας φημισμένος ψυχίατρος, με αυτή την ειδίκευση.
    Τελικά, αυτοκτόνησε;
    Κάτι τέτοιο, πήρε, χρυσούλι μου, το μισόκουφο αφτάκι μου .
    -Αληθεύει;

    Πάντως, απεβίωσε στα 85.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Και ο άλλος ψυχοθεραπευτής ο Μπρούνο Μπετελχάιμ στα 90 του αυτοκτόνησε...και ο ψυχολόγος Μπουσκάλια νωρίτερα...είναι πολλοί μην τα ψάχνεις...που σημαίνει τί;
    σημαίνει ότι ΜΟΝΟΝ η κατά κόσμον γνώσεις ΔΕΝ δύνανται να σώσουν κανέναν όταν αντιμετωπίζει τον πόνο του θανάτου προσφιλών του, αναπηρίες, ή τα γεράματα...

    Εντάξει:
    Άμα σου πηγαίνουνε όλα τα πράγματα καλά, σπουδαία τα λάχανα!
    Ο καθένας δεν αυτοκτονεί όταν του πάνε καλά οι δουλειές και τον παρακαλάνε οι γκόμενες για ατέλειωτα λαβ στόρυ...
    Η δύναμη που έχει ή δεν έχει κάποιος στα ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...
    ΌΤΑΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΟΡΙΑ...ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΘΑΝΑΤΟΥ... ΓΗΡΑΤΟΣ...
    ΜΟΝΟΝ Η ΠΙΣΤΗ, Η ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ όποιου ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ , Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ , ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΤΡΩΣΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Στα δύσκολα φαίνονται οι αντοχές μας και η πίστη μας.
    Ο Μπουσκάλια, όμως, πέθανε απο καρδιακή προσβολή.
    Και οι ψυχολόγοι, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, έχουν τόση μεγάλη έπαρση που με την επιστήμη τους νομίζουν ότι μπορούν να απαντήσουν σε όλα και κάποτε έχουν να πέσουν απο το βάραθρο τους και να δουν ότι ελάχιστα γνωρίζουν και οι ψυχολόγοι να καταλήξουν ότι μόνο με υποθέσεις δούλευαν και σε τίποτε δεν είχαν βεβαιότητα. Ο πιστός έχει βεβαιότητα στην μάχη του με τις αμφιβολίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ti σημαίνει στα Σαλογραιίστικα τρία τέρμινα;
    ΤΙΙΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Α δεν αυτοκτόνησε ο Μπουσκάλια; Δεν τον εγκατέλειψε το μεσογειακό ταμπεραμέντο του, ευτυχώς, χαίρομαι...είχα ακούσει λάθος φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Τρία τέρμινα σημαίνει αγαπημένο μου , ή τρεις ώρες ή τρεις μέρες, ή τρεις βδομάδες, ή τρεις μήνες ή τρία χρόνια ή και τρεις αιώνες...
    Σημαίνει αόριστο χρονικό διάστημα...;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Αγαπητέ εν Χριστώ αδερφέ Κυπριανέ,

    χάρηκα γιά τήν αγάπη σου, αυτό αισθάνθηκα από τά λόγια σου, τά άλλα δέν έχουν καί τόσο σημασία αλλά καί μιά καί υπάρχει όφελος καλό είναι νομίζω νά πούμε λίγα λόγια..

    Δέν είμαι ψυχολόγος, ούτε θεολόγος καί ή επίκτητη παιδεία μου είναι χαμηλού επιπέδου, λέω καί γράφω ό,τι αισθάνομαι γιά τόν άλλον δίχως νά τόν ξεχωρίζω από τόν εαυτό μου καί αυτό μού δίνει τήν βέβαια ελπίδα ότι καί αν ακόμα δυσαρεστηθή, μέ αντιπαθήση ή καί μέ μισήση δέν θά βλαφτή.

    .. Ισως ακούγεται αυτό παράλογο, δέν είναι όμως, είναι υπέρλογο.

    Αν κάποιος αγαπά τόν άλλον ως "ετέρα μορφή" Χριστού κινήται σέ άλλες σφαίρες, εκτός νόμου, ανάμεσα κτιστού καί άκτιστου, εντός καί ταυτόχρονα εκτός χρόνου..

    Γίνεται αγαπητικά "ένα" μέ όλα τά κτίσματα, ειδικά μέ τους συναθρώπους του, λειτουργεί ώς "πάντων διάκονος" Δεσπότης ών..

    Τά κίνητρά του είναι καθαρά ερωτικά πρός κάθε άνθρωπο.

    Η αγάπη εν Αγίω Πνεύματι αλλοιώνει όλόκληρη τήν ψυχή, οπότε μιά ενέργεια κάνει : αγαπάει εν Θείω Έρωτι ακατάπαυστα καί συνεχώς φλεγόμενα.

    Κάθε άλλη κίνηση τής ψυχής προς τόν άλλον είναι ιδιοτελής κι ας κάνει τίς μεγαλύτερες θυσίες.

    Μέσα από τήν κοινωνία μεταξύ μας ανακαλύπτουμε τόν εαυτό μας ανάλογα μέ ποιόν έχουμε απέναντί μας καί τήν προαίρεσή μας, παιδαγωγούμε καί μας παιδαγωγούν..

    Τά έτερα έλκονται..

    Ελπίζω αγαπητέ αδερφέ νά έδωσα απάντηση στίς απορίες σου.

    Καλό βράδυ σέ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Αγαπητέ Ιωάννη,

    Μου απαντάς "ετερότοπα", αλλά δεν πειράζει. Μκρός είναι ο ιντερνετικός κόσμος, αν και αχανής.

    Γράφεις ότι δεν είσαι ψυχολόγος, ούτε θεολόγος και ό,τι γράφεις, προέρχεται από την επίκτητη παιδεία σου. Καλά είναι αυτά που γράφεις, ταπεινά και όμορφα. Αλλά έχε υπόψη, ότι στα θεολογικά κάποια προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλλουμε όλοι. Όχι βέβαια για να φθάσουμε το ύψος ενός Μ. Βασιλείου ή του αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου και των άλλων Πατέρων, που αενάως μας φωτίζουν με τη Χάρη του αγ. Πνεύματος.

    Κάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε, αν μη τι άλλο, τι έχουν γράψει και πώς. Άρα, το να σου γράψω με τη σειρά μου ότι κι εγώ δεν είμαι θεολόγος, εν μέρη θα είναι σωστό. Πάντως, μικροί θεολόγοι καλούμαστε όλοι να γίνουμε οι θητεύοντες στους κόλπους της μητρός Εκκλησίας. Για να δίνουμε την καλήν ομολογία και την καλή μαρτυρία στους δύσκολους καιρούς όπου ζούμε.

    Με εμπάθεια; Δεν θα το έλεγα. Με πίστη και οπωσδήποτε ζήλο, αν και ο τελευταίος έχει κατασυκοφαντηθεί αγρίως τα τελευταία χρόνια. Εύκολα λες τον άλλο εμπαθή, αλλά δύσκολα κάθεσαι να κουβεντιάσεις μαζί του. Οι προκαταλήψεις, βλέπεις, από τις αυθεντίες. Αλλά ας το αφήσουμε.

    Μου γράφεις, αγαπητέ Ιωάννη, για θειον έρωτα. Ξέρεις όμως πόσο δύσκολο είναι αυτό για όλους εμάς τους κοσμικούς; Ειδικά μάλιστα σήμερα. Αυτοί που μίλησαν και έγραψαν για θείον έρωτα είχαν δώσει όλα τους τα χρόνια στην άσκηση, στη μόνωση, στην αναχώρηση. Τόλμη είναι να το επαναλαμβάνει κανείς και τόλμη είναι να γράφουμε εμείς, που δεν είμαστε θεολόγοι, που δεν είμαστε ψυχολόγοι, που έχουμε παιδεία χαμηλού επιπέδου, τόλμη είναι, λέω, να γράφουμε ότι : "Αν κάποιος αγαπά τόν άλλον ως Χριστού κινείται σέ άλλες σφαίρες, εκτός νόμου, ανάμεσα κτιστού καί άκτιστου, εντός καί ταυτόχρονα εκτός χρόνου" και "τά κίνητρά του είναι καθαρά ερωτικά πρός κάθε άνθρωπο".

    Αυτά, καλώς είναι να γράφονται, αλλά όταν έχουμε επίγνωση πού ζούμε και κάτω από ποιές συνθήκες είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε, τότε το μόνο που θα μας έμενε να κάνουμε, θα ήταν να κλάψουμε πικρά γι΄ αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά, φευ, μας είναι αδύνατο. Ή, επειδή δεν είναι ακατόρθωτο, αυτό δεν θα το γράφαμε ποτέ. Άλλα προηγούνται, θέματα απλά, στοιχειώδους θεολογικής (χρήσιμης και ωφέλιμης και αναγκαίας) παιδείας, στο σημερινό σκοτεινό τοπίο, όπου η αίρεση κυριαρχεί και κατέχει όλα τα πεδία του επιστητού.

    Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι η αναφορά μου γίνεται για όλους εμάς τους κοσμικούς με την εν τω κόσμω, όσο αυτό είναι δυνατόν, άσκηση και άθληση.

    Μου είναι γνωστά όλα αυτά. Πέρασαν από πάνω μου, με άγγιξαν, αλλά δόξα τω Θεώ έφυγαν και χάθηκαν. Δεν με παρέσυραν και τη γραφή μου δεν τους τη χαρίζω. Τω επ' εμοί, γραφές θείες και ερωτικές είναι απρόσιτες. Είναι μόνο για εκείνους που αυτά τα έζησαν, γιατί αξιώθηκαν, ύστερα από άσκηση μιας ολόκληρης ζωής με μοναδική τροφή το "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με".

    Αυτά δεν είναι για μας, αγαπητέ Ιωάννη. Προηγούνται άλλα και σε ευχαριστώ, και πάλι, για την ευκαιρία που μου έδωσες.

    Από τον εμπαθή εν Χριστώ αδελφό σου,
    Υγίαινε εν Κυρίω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. 1:38Μ.Μ-ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ;ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΔΑ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @Ανων. αγαπημένο...
    Σ'ευχαριστώ που με ρωτάς...
    Εχει ξεκινήσει ένας διάλογος από το προηγούμενο ποστ περί του γελοίου και ματαίου της αυτοκτονίας, αλλά από λάθος δικό μου, ανέβασα την απάντηση του Ιωάννη εδώ , οπότε εδώ απάντησε ο Κυπριανός...ίσως τώρα που το παρατήρησες να μεταφέρω την απάντηση του Ιωάννη και την καινουργια απάντηση του Κυπριανού εκεί που αρχικά ξεκίνησε η κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Σκέψου κούμουλε (λέω στον εαυτό μου) τα τρία τέρμινα να ήταν τρείς .... Σαλογραίες. Το ίντερνετ θα γινόταν Σαλογραιάδικο. Ωϊμέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Κούμουλους,
    παρότι δεν το έπιασα το...υπονοούμενο, θα υποκριθώ ότι το κατάλαβα και ότι αποτελεί μάλλον θετικότατο σχόλιο, έτσι...για να νιώθω χαρούμενη, χαχα!
    Μη στενοχωριέσαι, βρε!
    Είναι άλλο πράγμα
    τα γ ε γ ο ν ό τ α και εντελώς άλλο πράγμα
    οι ε ρ μ η ν ε ί ε ς τους...
    Προσωπικά με λυτρώνει που κατανοώ όλο και περισσότερο ότι δ ε ν έχει κ α μ ί α απολύτως σημασία η ανθρώπινη ερμηνεία του οποιουδήποτε ανθρώπου πάνω στο οποιοδήποτε γεγονός.

    Σημασία έχει μόνο ο Λόγος που θα με κρίνει εν τη Εσχάτη σάλπιγγι, και νιώθω σαν χαρακτήρας που κινείται στις σελίδες του μυθιστορήματος, έχοντας ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ο οποίος -έξω από το δικό μου χωρόχρονο- ΚΙΝΕΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ μου της επίγειας- εντός του βιβλίου που συγγράφει- τα ΝΗΜΑΤΑ...

    "Κανείς από μάς δε φτάνει εκεί που ο ίδιος επιθυμεί να φτάσει.
    Ο καθένας φτάνει όπου ο Θεός επιθυμεί να τον οδηγήσει" πές στο φίλο μου Κούμουλους...γράφει ο Τζέημς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου, Δημοσίευση: 21/06/2010

    Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου (UCL), ο ανθρώπινος εγκέφαλός "βλέπει" στον καθρέφτη το σώμα εως και κατά 2/3 μεγαλύτερο σε σχέση με την πραγματικότητα.

    "Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα ακριβέστατο μοντέλο του σώματος. Φαινόταν λογικό ότι, αφού κοιτάζουμε το σώμα μας κάθε ημέρα, ο εγκέφαλος θα είχε αναπτύξει μια σωστή αναπαράστασή του", εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο Γνωσιακών Νευροεπιστημών του UCL, Μάθιου Λόνγκο.

    Η πειραματική έρευνα όμως, οδήγησε τους ερευνητές στην ανακάλυψη ότι το εσωτερικό μοντέλο που έχει αναπτύξει ο εγκέφαλος σχετικά με το σώμα μπορεί να είναι λανθασμένο.

    "Το λάθος αυτό, εξηγείται ως έναν βαθμό από τον μεγάλο αριθμό αισθητήριων σημάτων που αποστέλλονται στον εγκέφαλο από διαφορετικά σημεία του δέρματος", λέει ο κ. Λόνγκο.

    Το ενδιαφέρον της έρευνας αυτής, εντοπίζεται στις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το "λάθος" του μυαλού μας!

    " Η στρεβλή εικόνα του σώματος , είναι πιθανό να ευθύνεται για την εμμονή πολλών γυναίκων ότι "είναι χοντρές" και χρειάζονται δίαιτα, που συχνά οδηγεί σε διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία", εξηγούν οι επιστήμονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Λίγο εκτός θέματος:
    Συστήνω ενθέρμως στους φίλους του μπλογκ το τελευταίο βιβλίο της ΜΑΡΩΣ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

    Τίτλος:"ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ".

    Διαβάζοντάς το, είδα κοινές μας αναφορές και χάρηκα...
    ΜΆΡΩ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ, ΣΕ ΠΟΛΥΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.
    Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Φώτιε Αθανασόπουλε

    Ευχαριστώ για τη βοήθεια στη διακίνηση
    των κειμένων μου.

    Καλή Ανάσταση να έχουμε!
    Υγεία και Φώς ΧΡιστού σε όλη την οικογένεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή