Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

To αρχαιότερο ερωτικό ποίημα


Το αρχαιότερο ερωτικό ποίημα

Το αρχαιότερο ερωτικό ποίημα που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο πάντως βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή Νιπούρ στην αρχαία Σουμερία, δηλαδή στο σημερινό Ιρακ.
Το ποίημα βρέθηκε γραμμένο πάνω σε πινάκιο μαζί με άλλες πινακίδες των Σουμερίων, όπου συνήθως καταγράφονταν ιστορίες και θρύλοι, δικαστικές αποφάσεις και κρατικά διατάγματα, καθώς και άλλες συμφωνίες.
Το πινάκιο ήταν φτιαγμένο από πηλό και χρονολογείται περίπου στο 2037 π.Χ. Θεωρείται λοιπόν το αρχαιότερο ερωτικό ποίημα που έχει βρεθεi ποτέ. Το έργο έχει εκτεθεί ήδη σε διάφορα μουσεία του κόσμου.
Γαμπρέ, αγαπημένε της καρδιάς μου,
σαν το μέλι γλυκιά είναι η ομορφιά σου.
Λιοντάρι, αγαπημένο της καρδιάς μου με μάγεψες.
‘Ασε με να σταθώ τρέμοντας, μπροστά σου,
να σε αγγίξω με το χάδι μου.
Το χάδι μου είναι ακριβό,
πιο απολαυστικό είναι από την ομορφιά.
Σαν το μέλι με το γάλα.
Γαμπρέ, πες στη μητέρα μου,
θα σου δώσει λιχουδιές.
Στον πατέρα μου, θα σου δώσει δώρα.
Τη ψυχή σου να ζωντανέψω, ξέρω.
Γαμπρέ κοιμήσου στο σπίτι μας ως την αυγή,
τη καρδιά σου ξέρω πως να ευχαριστήσω.
Λιοντάρι κοιμήσου στο σπίτι μας ως την αυγή.
Εσύ, επειδή μ’ αγαπάς, κύριέ μου,
κύριε προστάτη μου, Σουσίν μου,
εσύ που ευφραίνεις τη καρδιά της Ενλίλ,
άγγιξέ με, με το χάδι σου.

10 σχόλια:

  1. Καλά γράφεις! Δεν ήξερα όμως πως είσαι τόοοοσο παλιά!!χαχαχχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;-)
    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θες να πεις...βοήθησέ με λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στης καρδιάς τα θέματα και της Αγάπης, δεν υπάρχει παληό και καινούργιο...Η Αγάπη είναι από τα στοιχεία εκείνα που μένουν στον Αιώνα κατά το Αιώνιο πρότυπο της Αγάπης...Κραταιά γαρ, κραταιοτάτη! Ξεπερνάει την ηλικία των ανθρώπων και τον τόπο!
    Πολύ συγκινητικό το ποίημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το περίεργο δεν είναι η χρονολογία του ποιήματος αλλά ότι ανάμεσα σε πινακίδες με κρατικά έγγραφα και άλλα τέτοια βαρετά, "φύτρωσε" γαργαλιστικό ένα ραβασάκι ... ;)

    Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ;-)
    Πολύ καλή η παρατήρησή σου Παναγιώτα!
    Και μένα αυτό μου πέρασε από το μυαλό...
    ..........Ανώνυμε χαίρομαι που σου άρεσε το ποίημα και τοποθετείσαι έτσι για την αγάπη.
    Η αγάπη και μάλιστα η συζυγική είναι προαίρεση πάνω από όλα.
    Δηλαδή, εξαρτάται πόσο έκαστος επιθυμεί να αγαπήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επανέφερες αγαπητή Σαλογραία ένα ζήτημα πολύ σημαντικό,στο οποίο με πολύ σκεπτικισμό μπορεί κανείς να απαντήσει.

    Έχω δει τέτοιες περιπτώσεις γονέων που ήθελαν να παντρέψουν άρον άρον τα παιδιά τους, για να μην τρέχουν από δω και από κει και για να εξασφαλίσουν το ''σαρκικό της χρονιάς'',αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε ο γάμος αυτός εξαιτίας της ανωριμότητος των νέων αυτών οι οποίοι δήλωσαν οτι κουράστηκαν από το γάμο.

    Αυτό μπορεί να γίνει και να έχει επιτυχία όταν οι νέοι είναι της εκκλησίας παιδιά,παιδιά που αγαπούν το Χριστό ,παιδιά που ΄χουν μιάν ειρήνη στο βλέμμα και στην καρδιά τους και που γνωρίζουν ποιός είναι ο προορισμός τους,γιατί ήρθαν στη ζωή και σε μιά ηλικία μικρή μεν για τα σημερινά δεδομένα,εκεί λίγο μετά το στρατό για το αγόρι και πέρίπου για το κορίτσι,με σχετική βοήθεια των γονέων,να ξεκινήσουν κάτι ωραίο,έχοντας υπ όψιν τις αναπάντεχες δυσκολίες,τις θλίψεις και τα βάσανα και που θάχουν κοινή αγάπη μεταξύ τους και πόθο την αιώνια ζωή κοντά στο Χριστό.

    Άλλως,αν ο άλλος η η άλλη είναι σαρδανάπαλοι και τρεχουν και κοιτούν από δω και από κει,και τους βλέπεις [αδελφέ]ότι είναι ανήσυχα πνεύματα,ατάσθαλοι,με ανισόρροπες ιδέες,τι σοϊ σπίτι να κάνουν αυτοί?

    Και στην τελική,θα τα βάλουν και με τους γονείς,ότι αυτοί φταίνε,επειδή δεν τους άφησαν ελεύθερους να ΄΄ζήσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν΄΄.

    Σωστά μίλησε ο ιερός Χρυσόστομος,σε μιά άλλη εποχή που δεν υπήρχαν τα ανακατωμένα και από το να πάει κανείς στην πορνεία σαφώς καλύτερο θα ήταν να παντρευτεί.

    Από το να κάνουν όμως οικογένειες αποτυχημένες και παιδιά δυστυχή,έχω την λυπηρά εντύπωση ας καθίσουν να πήξει λίγο περισσότερο το μυαλό και μετά να φτιάχνουν οικογένειες.

    Γιατί και τραυματίζουν τα τέκνα τους αργότερα αλλά και τους εαυτούς τους καταστρέφουν και το πραγματικό τους ρόλο χάνουν και σε γενικό επίπεδο αυτή η τραγωδία δημιουργεί μιά γενική ακαταστασία επί της γης,με διπλοπαντριές,παιδιά και από άλλες συζύγους και δεν πιστεύω αρέσουν του Θεού αυτά τα πράγματα μόνο και μόνο επειδή απουσιάζει η σωφροσύνη,η λογική,η αγάπη,η αλήθεια,η υπομονή και ο Θεός από τη ζωή τους.

    Τη σημερινή εποχή το κυνηγι του χρήματος αντικατεστησε πολλές αξίες και ΄χασαν τους πραγματικούς τους ρόλους αμφότεροι,άνδρες και γυναίκες,με αποτέλεσμα να μπουχτίζουν και οι δύο στη σχέση πριν ακόμη παντρευτούν,πόσο μάλλον να το κάνουν.

    Χριστός Αληθώς Ανέστη
    και συγνώμη για τις συντηρητικές ιδέες μου.

    Πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη
    όποιος αντέξει σήμερα να εφαρμόζει την αλήθεια του Χριστού στη ζωή του, θα πάρει στεφάνια μεγαλομάρτυρα.
    Πρέπει να το θέλει πολύ και να αγωνίζεται μέχρις αίματος, για να λάβει Πνεύμα.
    Αυτό ελάχιστοι το υπομένουν μέχρι το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μετάφραση έχει περάσει απο είκοσι παραμορφωτικά κόσκινα κ απέχει παρασάγγας απο το πρωτότυπο, να σημειώσω μόνο οτι είναι Ο Ενλιλ, "ο Κύριος του Ανέμου", σαφώς αρσενικός, αυστηρός κ καταστροφικός θεός των Σουμερίων. Σουσιν μάλλον εννοεί τον θεό της Σελήνης "Σουεν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aπίστευτο σχολιο ανων. των 8:25 π.μ.
    Θες να μαςπεις με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή