Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Καραμπελιάς και Κώστας Ζουράρις συζήτηση για νέο βιβλίο Ζουράρι


Untitled from Άρδην - Ρήξη on Vimeo.

Περιστεράκι  μου

βρήκα αυτό το βίντεο  σήμερα, το παρακολούθησα   και... δεν  απο-λωλάθηκα!

Αν θες να καταλάβεις τους λόγους, άκουσέ  το  με προσοχή και υπομονή απ' την αρχή μέχρι το τέλος- τρώγοντας, αν θες , και κανα ηλιόσπορο.

Θα λάβεις μεγάλη ωφέλεια   απ' τα σποράκια του ηλίανθου βεβαίως , αλλά κυριότατα θα δυναμώσεις   απ' τα σποράκια των σκέψεων!

Σαλογραία

45 σχόλια:

  1. Εσύ μπορεί να "απο-λωλάθηκες", αλλά η ταπεινότητά μου όχι.

    Δεν ξέρεις τι σημαίνει π. Βασίλειος Γοντικάκης, γι΄ αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις τι λένε οι μαθητές της σχολής του - με πρώτο αποφοιτήσαντα και βραβευθέντα τον Γιανναρά.

    Η Ορθοδοξία δεν καθοράται μέσα από τα ελληνικά λόγια γράμματα των προγόνων μας. Να εκχριστιανίσουμε τους αρχαίους, για να γίνουμε εμείς καλύτεροι χριστιανοί, δεν γίνεται. Ο χριστιανισμός δεν εξελληνίζεται, ούτε και δρά μηχανιστικά για να ελληνοποιήσει τους ντόπιους ή τους αλλοεθνείς. Οι ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ αρχαίων και νέων (Ρωμηών) Ελλήνων, οπωσδήποτε δεν σημαίνουν ότι "Ο μανωλιός άλλαξε, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".

    Η περιγραφή - διότι περί αυτής πρόκειται - Ζουράρι λαμπρή στην εκτέλεση. Της λείπει όμως η αυθεντική συγγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βρήκα ηλιόσπορους και έτσι έμεινα στα σποράκια της σκέψης. Νομίζω ότι συμφωνώ στα περισσότερα με τον Ζουράρη και τον φίλο του, έχω όμως δύο βασικές διαφωνίες (συμφωνώντας αρκετά με τον προλαλήσαντα -καλό έ, μου έχει μείνει από τα αμφιθέατρα- Κυπριανό). Η πρώτη: δηλαδή ο προστάτης άγιος του Ζουράρη, ήταν απλώς ένας διορατικός βασιλιάς - τύρρανος που για να κυβερνήσει, αυτός και οι επόμενοι του, άλλαξε το προφίλ από ειδωλολατρικό σε Χριστιανικό? Κι αν ναι, γιατί τον αναγνώρισε και τιμά η εκκλησία ως ισαπόστολο και δεν έκανε "τουμπεκί", αν όχι τότε μερικές δεκαετίες μετά? Ομιλώ τουλάχιστον περί προθέσεων και όχι ίσως περί πεπραγμένων (που και σε αυτά δεν νομίζω ότι έπεσε έξω -Χριστιανικά- αυτός που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα) Η δεύτερη: Διακρίνω ένα συγκριτισμό μεταξύ αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, χριστιανσμού και κομμουνισμού. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι ορθόδοξοι μοναχοί δεν μονάζουν (έστω και με τον πολύ ωραίο ορισμό της εμμονής) για κάποια ιδέα, αλλά για κάποιο πρόσωπο από του οποίου την αγάπη φλέγονται, και την ένωση με αυτό επιζητούν. Οι τυχόν κοινωνικές επαναστάσεις που κάνουν (ο Μ.Βασίλειος π.χ. έναντι του Μοδέστου ή έναντι των πλουσίων που αποκαλεί κλέφτες ή την απάλυνση του πόνου με την λειτουργία ιδρυμάτων - Βασιλειάδας)είναι αποτέλεσμα αυτής της σχέσης με το πρόσωπο του Κυρίου και όχι η αρχική αναζήτηση.
    ο Αθηναίος λαθραναγνώστης
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλιο και Κυπριανέ για τις τοποθετήσεις και τις επεξηγήσεις, σας ευχαριστώ...

    Ο καθένας από κάποια συζήτηση όπως και από κάποιο ερέθισμα, καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα.

    Επειδή έχω στο νού μου ανθρώπους, που απ' το θαυμασμό στην αρχαία Ελλάδα, προχωρούν με βήμα σημειωτόν και προς τις αλήθειες του Χριστιανισμού, τη βρήκα πολύ χρήσιμη αυτήν την κουβέντα την είδα σαν γέφυρα.

    Σας θυμίζω τα περί σπερματικού λόγου, ή προφητείες που κυκλοφορούσαν από τις Σίβυλλες για επερχόμενο λυτρωτή του γένους των ανθρώπων...

    Προσωπικά, το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, μπρός στην Αποκάλυψη του ΧΡιστού, το έβλεπα σαν μια πυγολαμπίδα μπροστά στον Ήλιο, όμως από άποψη ποιμαντικής τέκνων, αυτή η προσέγγιση ίσως να μην ήταν η καλύτερη εκ μέρους μου...
    Μου αρέσει το έργο της μέλισσας και πολύτιμη γύρη βρίσκω ακόμη και σε λουλούδια με αγκάθια...τελικός σκοπός βέβαια είναι η δημιουργία του χρυσαφένιου μελιού, που παράγεται ΜΟΝΟ στην κυψέλη, της Εκκλησίας της Ορθόδοξης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Σας θυμίζω τα περί σπερματικού λόγου, ή προφητείες που κυκλοφορούσαν από τις Σίβυλλες για επερχόμενο λυτρωτή του γένους των ανθρώπων..."

    Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό, αγαπητή Σαλογραία. Δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο και μάλιστα, ο υπαινιγμός κατά του Μεγάλου Κωνσταντίνου του ισαποστόλου, που έκανε ο πολύς Ζουράρης και εύστοχα σημείωσε ο Στέλιος (εόρταζε, με το νέο, και χρόνια πολλά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυπριανέ
    έκανε υπαινιγμό κατά του Μ.Κωσταντίνου ο Ζουράρις;
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ!
    Το είδα που το έγραψε και ο Στέλιος αλλά σκέφτηκα μήπως ο Στέλιος κάτι παρερμήνευσε.
    Προφανώς θα το είπε σε κάτι δεύτερα που βγήκα από το χώρο της ομιλίας και το έχασα.
    Τι εννοείς τώρα εσύ με αυτό που έγραψες με τις Σιβυλλες;
    Είμαι θεόχαζον που λέει και κάποια ψυχή...για ανάλυσέ το...φώτισέ με...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ενδιάμεσοι αρχαίτυποι τυποι μεταξυ των μεταπλατωνικών και μεταβυζαντινων φιλοσοφων"

    Χρηστος Τερεζης καθηγητης φιλοσοφιας Πανεπιστημιο Πατρων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε αγαπητέ που μας στείλατε τη φράση του καθηγητή ΧΡήστου Τερέζη του ομορφόπαιδου;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενας εκλεκτός φίλος μου έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από το ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΜΕΝ ΜΕΤ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ το νέο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι:

    "... περίτρομοι αδιόρθωτοι ληστοσυμμορίτες, οι αδηφάγοι εξουσιαστές, προσκυνούν τάχα την πίστη των δούλων τους: εν τούτω Νίκα! Ο σταυρός του Εσταυρωμένου ανυψούται πλέον ως θέσμιον νόμισμα του Αρχολιπάρου Καίσαρος και της πλουτοκρατίας του ... "

    (Φιλοκαλούμεν Μετ Ανταρσίας, σελ. 58)
    και συνεχίζει με το παρακάτω σχόλιο:

    "Ο Ζουράρις, που τον έχω προσωπικά σε εκτίμηση, παραμένει δυστυχώς δέσμιος του μαρξισμού. Το παραπάνω απόσπασμα κάνει το σφάλμα του ότι ερμηνεύει ένα ιστορικό γεγονός με τις σημερινές συνθήκες".
    ..............................
    Σχόλιο Σαλογραίας:
    Αυτό, αγαπημένε μου φίλε, αποτελεί σοφή παρατήρηση και ένα σφάλμα, στο οποίο οι μελετητές ακόμα και οι θεατρικοί ερμηνευτές συνεχώς περιπίπτουν.
    Σ' ευχαριστώ που μας το επισήμανες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "... περίτρομοι αδιόρθωτοι ληστοσυμμορίτες, οι αδηφάγοι εξουσιαστές, προσκυνούν τάχα την πίστη των δούλων τους: εν τούτω Νίκα! Ο σταυρός του Εσταυρωμένου ανυψούται πλέον ως θέσμιον νόμισμα του Αρχολιπάρου Καίσαρος και της πλουτοκρατίας του ... "

    Κυπριανός Χ : Αν το πήγαινε λιγάκι παρακάτω, δεν θα του ήταν καθόλου δύσκολο να μας πει : Προσκυνούν τάχα την πίστη των δούλων τους σε μια ιδεοληψία, ένα φαντασιοκόπημα, : Εν τούτω Νίκα! (και τρίχες - δικό μου αυτό).

    Κοντολογής, γράφω εγώ, παραμυθάκι ήταν το "εν τούτω Νίκα", παραμυθάκια και κάποια άλλα : η αγιότης, τα θαύματα, γιατί όχι, και τα λοιπά αποδέλειπα παραμυθάκια τα της πίστεως σχετικά. Αλλά δεν είχε το θράσος να το γράψει, έφτασε μέχρι εκεί που έπρεπε και του επέτρεπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυπριανέ μου...είπαμε...είπαμε!
    Μπορεί να αμφισβήτησε τον άγιο Κωνσταντίνο, και γω κάποτε τον είχα αμφισβητήσει-όχι τώρα...
    Δεν είναι άθεος ούτε αντίχριστος ο άνθρωπος!
    Τον είχα ακούσει με τα αυτάκια μου να λέει πόσο συγκίνηση θα ένιωθε αν διάλεγε το παιδί του το μοναχικό βίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Εάν δε και αθλή τις ου στεφανούται, εάν μη νομίμως αθλήση»

    Δεν μπορείς να διαβάλλεις, έστω και μόλις υποσημαινόμενα, έναν άγιο και μάλιστα όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος ( : Ο σταυρός του Εσταυρωμένου ανυψούται πλέον ως θέσμιον νόμισμα του Αρχολιπάρου Καίσαρος και της πλουτοκρατίας του), τουτέστιν, αρχολίπαρος Καίσαρ ήταν ο ισαπόστολος, και από την άλλη να νοιώθεις συγκίνηση αν το παιδί σου διάλεγε το μοναχικό βίο.

    Μη τάχα νομίζεις ότι όλοι οι Μοναχοί είνα άξιοι του μοναχικού σχήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βιβλιο ειναι Σαλη.....που μιλαει για τη σχεση μεταπλατωνικων και μεταβυζαντινων δηλ Πλωτινος πχ με Αγ Διονυσιο Αραιοπαγιτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α πα πα! Και έχεις απαίτηση γρια γυναίκα να ξέρω τον Πλωτίνο και τον Αραιοπαγίτη;
    Για Ονομαααα!
    ;-Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μ΄αυτά που διαβάζω θα κάτσω να δώ το (μεγάλο) βίντεο, αν και βάσικα θα ήθελα να διαβάσω στο βιβλίο τα "πρίν" και τα "μετά" της επίμαχης φράσης, για πληρέστερη εικόνα. Και κάτι ακόμα, είχε ανάγκη ΟΝΤΩΣ ο Μ. Κωνσταντίνος ν΄αλλάξει το προφίλ με οφελιμίστικη λογική, του για να κυβερνήσει; Ήταν δηλαδή μιά "πολιτική απόφαση"; Σε ότι αφορά τον Ζουράρι, ε, εντάξει, γνωστό το μαρξιστικό του υπόβαθρο, γνωστός και ο πληθωρικός του λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για κάποιον λόγο, δεν εμφάνισε κάτι προηγούμενα σχόλια που έστειλα -κάτι είναι σάπιο... :-) Ο Ζουράρις εχει μαρξιστικό παρελθόν και όχι υπόβαθρο. (Για να μην πω ότι οι Καππαδόκες Πατέρες που είχαν ριζοσπαστικότερες και αιχμηρότερες κατά της κοινωνικής αδικίας απόψεις, λ.χ., προηγήθηκαν 14 αιώνες, μήπως ήταν κι αυτοί μαρξιστές, λοιπόν; :-) ) Είναι από τους ανθρώπους που ευχόμαστε να μείνουν μαζί μας χρόνια και άλλα χρόνια να μας διδάσκουν.

    Ευχαριστώ για την (ανα)δημοσίευση!!! :-) Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεμένε μου Φιλαλήθη
    σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλια.
    Δεν πήρα άλλα σου σχόλια.
    Αυτό μόνον.
    Δεν πήρα είδηση ότι το είχες και συ το εν λόγω βιντεάκι.
    Η ίδια το πέτυχα στον Αμέθυστο και το κατέβασα από τη vimeo.
    Ευχαριστώ και πάλι για την αγάπη.
    Φιλιααάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1)Το υπόβαθρό του Ζ. προέρχεται/αντανακλάται από
    παρελθόν του.
    2)Η,κατά της κοινωνίας αδικίας θέση, δεν είναι
    κατ΄ανάγκη μαρξιστικήσ υφής.
    3)Sαφέστατα και ευχόμεστε να τον έχουμε χρόνια
    και χρόνια μαζί μας, για να μας διδάσκει με τον
    μοναδικό του λόγο. Αλίμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Cummulus
    εκπλήσσομαι!

    Έχει και ο Ζουράρις παρελθόν;;;
    ;-)

    Μέχρι τώρα, νόμιζα ότι μόνον οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν ...παρελθόν!

    ΕΤσι λέγαν οι κακιές πεθερές στις ελληνικές επαρχίες κάποτε και στις ελληνικές ταινίες.

    Το λέγαν απαξιωτικά και υπονοούσαν δραστηριότητες περί την κατεργασίαν του...πιπεριού.

    Τόνιζαν λοιπόν με νόημα :

    -Αυτή είναι γυναίκα με...παρελθόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το παρελθόν του Ζουράρη και όλων των "ζουράρηδων" είναι κοινό. Ίσως, είναι αυθαίρετο αυτό που θα γράψω, επειδή δεν τους έχω διαβάσει όλους (του "ζουράρηδες"). Διάβασα μόνο έναν, το Γιανναρά, και από αυτόν έμαθα τους υπόλοιπους. Τα ίδια λένε όλοι με μικρές παραλλαγές.

    Ταυτίζουν το μαρξισμό με το χριστιανισμό, αλλά το μέγα λάθος που κάνουν είναι ότι διδάσκουν ένα Χριστό χωρίς Σταυρό ή το αντίθετο : Παίρνουν τη διδασκαλία του Σταυρού χωρίς το Χριστό. Αυτός είναι ο μαρξισμός με χριστιανικό μανδύα. Δεν λείπουν φυσικά οι προσμίξεις. Αυτές όμως ανατρέπονται από τον κύριο όγκο των στραβών διδαχών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά, έχεις ένα σάλεμα εσύ...12 μποφώρ!! ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω ότι ο γιατρός βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ;-(

    (" Α πα πα! Αυτός ο χριστιανός ο γιατρός, ανελέητος.
    Πονάει χέρι, κόψει κεφάλι, μα για Όνομαααα!")

    ΚΎΡΙΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΜΟΥ, ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ...ΠΛΗΝ...

    Δεχτείτε το Ζουράρι ως , ΤΡΟΠΟΝ ΤΙΝΑ, παιδαγωγό εις ΧΡιστόν, πλήηηζ!

    Επιτέλους, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΑΤΑ, ΔΕΝ υπάρχουν πολλοί καλύτεροι να τραβήξουν με ένα ζωντανό λόγο προς το δρόμο της Εκκλησίας τη ΝΕΟΛΑΙΑ.

    Δεν τους βλέπετε τους λοιπούς πώς παρουσιάζονται;

    Αν εξαιρέσουμε τον επίσκοπο Νικόλαο Χατζηνικολάου και κανα δυο άλλους ...οι έτεροι ...πεθαμένα πράματα!

    Ανευ ικμάδας πνευματικής.

    Άνευ ΙΧΝΟΥΣ ΕΛΕΟΥΣ και ΑΓΑΠΗΣ Χριστού...

    Από παπάδες, προδότες, στυγνούς και Φαρισαίους από χριστεπώνυμον πλήρωμα δήθεν άψογο που κάνει περιουσίες εν εκκλησίαις ως επίτροπος και παρατρεχάμενος μελανειμόνων μεγαλοσχημόνων...

    (Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ)

    ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΖΟΥΡΑΡΙ και ας μην έχω καταφέρει να διαβάσω κανένα του βιβλίο ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος γιατί...χάνομαι στις πολλές ...άγνωστες λέξεις...

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μποφόρια, cummulus, πολλά μποφόρια και σαλεμένος ο καπετάνιος (να μην παρεξηγηθεί η σαλή, δεν απευθύνομαι σ΄ αυτή, είναι για άλλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ;-)
    CUMMULUS σίγουρα έχω σάλεμα πολλά μποφόρ αλλά με τα πολλά μποφόρ πάνε και μεγάλα σύννεφα μαζί, ή μου φαίνεται;
    ..............
    Ναι ο γιατρός τα βάζει στη θέση τους τα πράγματα,όμως ξέρεις πόσοι και πόσοι έχουν πάρει διαζύγιο από σπαστικούς με την τάξη που απαιτούν ΟΛΑ να είναι στη θέση τους διαρκώς, και να μην ξεφεύγει ούτε άκρη από πετσετάκι ή τραπεζομάντιλο;

    Προσοχή αδελφοί και εξάδελφοι εν Κυρίω...

    Η μεγάλη σπαστικότητα με την τάξη μπορεί να να βλάφτει ανεπανορθώτως τον ΕΡΩΤΑΑΑΑΑ!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σαλογραία,

    Λάθος με διαβάζεις. Δεν είμαι σπαστικός με την τάξη, ούτε και παίρνω κεφάλια. Προσπαθώ, όσο μπορώ και η ιατρική μου το επιτρέπει, κάποιες επιπεφυκίτιδες να γιάνω ή μερικά βύσματα από ακουστικούς πόρους να αφαιρέσω.

    Α, ναι. Είναι και κάτι ξυραφάκια που προμηθεύω για τους δασύτριχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ωραία όλα αυτά ο ΚΟΜΟΥΛΟΥΣ γιατί έχει σαν σημα κατατεθέν το καημένο το γαιδουράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα γαϊδουράκια φημίζονται για το πείσμα τους, "τα στηλώνουν" κατά την κοινή έκφραση, και τα "στηλώνει" (έχει πείσμα) όποιος διαθέτει απεριόριστη υπομονή.

    Κατά τις πατερικές γραφές, Υπομονή λογίζεται η βασίλισσα των αρετών. Αν δεν υπάρχει, δυσκολεύουν τα πράγματα και,

    ζητώ συγγνώμη που απαντώ για λογαρισμό του cummulus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κυπριανέ
    μπορεί το γαιδούρι να έχει και θυμό και από θυμό και εγωισμό να μην κάνει ένα βήμα μπροστά ...ξέρεις τις προθέσεις του γαιδάρου;

    (δεν αναφέρομαι στον Κουμουλους τώρα, αυτός είναι κύριος βορειοελλαδίτης, καλοφαγάς και ποιητής (τι σπανιος συνδυασμος καλέ!) ευγενέστατος...

    προσωπικά δεν τις γνωρίζω τις γαιδουρινές προθέσεις...
    Δεν είναι καλοπροαίρετα όλα τα στηλώματα, νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επειδή η φύτρα μου κρατά κι από την Κύπρο, όπου ως γνωστόν υπήρχαν τα φημισμένα γαϊδουράκια της, η έκφραση - κοινή στην Κύπρο αλλά κι εδώ - "γαϊδουρινή υπομονή" είναι γνωστή και παροιμιώδης.

    Αν δεν είχαμε υπομονή οι Κύπριοι, θα ήταν μάλλον πολύ δύσκολο να αντέξουμε και να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας (με άφθονα ομηρικά κατάλοιπα), τις χριστιανικές ορθόδοξες παραδόσεις μας, μετά από τόσους κατακτητές που πέρασαν πάνω από το κεφάλι μας με χειρότερους τους Βρετανούς. Δεν ξέρετε με πόσο ύπουλο τρόπο υπέσκαπταν τις ελληνικές και ορθόδοξες εμμονές των Κυπρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΖΟΟΟΟΟΟΥΡΑΡΙΣ ΟΛΕ!
    ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ+!

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κυπριανέ έγραψες :"Δεν ξέρετε με πόσο ύπουλο τρόπο υπέσκαπταν τις ελληνικές και ορθόδοξες εμμονές των Κυπρίων".
    . .......
    Για εξήγησε, με πόσο ύπουλο τρόπο υπέσκαπταν τις ορθόδοξες εμμονές των Κυπρίων οι Αγγλοι;
    Τώρα πάντως με την τυφλεόραση δεν χρειάζονται πολλοί κόποι.
    ΟΛΑ ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ , ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΕΞΑΠΟΔΟΥ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ναι, ναι, Καραμπελιάς -Ζουράρις ολέεεεε!
    Καθόλου βαρετοί ως συζητητές...ως σύζυγοι άραγε;
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΧΑΧΑ! ΣΑΛΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟΡΙΕΣ!
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΟΣ
    ΔΕΝ ΕΝΥΜΦΕΥΦΘΗ!
    ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΥΜΦΕΥΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ....
    ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ...ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!
    Ο ΦΙΛΑΛΗΘΗΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
    ΑΝ ΜΑΣ ΔΕΙ.ΑΣ ΠΕΙ!

    ΠΑΝΤΩ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ!
    ΟΥΤΕ ΒΑΡΕΤΟΙ ΘΑ ΗΤΟ ΩΣ ΣΥΖΥΓΟΙ
    ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ...ΓΕΝΙΚΩΣ!
    Ο ΔΕ ΖΟΥΡ.ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
    ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΚΑΓΑ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑΝ ΕΙΣ ΤΑ ΓΕΛΙΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ ανώνυμο 8:56
    Εχω σαν σήμα το γαιδουράκι, γιατί θέλω να το μοιάσω στην υπομονή. Και σε αυτήν τους την υπομονή ποντάρω, ότι δεν θα νευριάσουν που τα έχω για σήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. χαχα! κουμουλους!
    δεν το ξευρουν τα γαηδουρακια!
    οποτε μην αγχεσαι!
    ευχες+
    εν Κυριω+

    και καλη Ανάσταση!
    χαρουμενη και φωτεινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ουφ, ανάσανα, ευτυχώς που δεν τό ξέρουν τα γαιδουράκια. Καλή ανάσταση για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα σας!.. :-D Λοιπόν:
    1. το ξέρω ότι δεν ήταν αναδημοσίευση από εμένα, ήταν αναδημοσίευση γενικώς, για την οποία ευχαριστώ, διότι με άρεσε και εμένα η συζήτηση -την πρόλαβα στου λόμακ- εξαιρετικά! :-)
    2.Ο Ζουράρις νομίζω ότι είναι νυμφευμένος με την Ιοκάστη Ζουράρι, τουλάχιστον έτσι έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο του, όπως νομίζω.
    3. @cummulus
    Συμφωνούμε σε όλα. Ο Ζουράρις ανακάλυψε ότι οι Πατέρες μιλάνε πολύ πιο αποτελεσματικά, οργισμένα, και σωστά κατά της κοινωνικής αδικίας. Όπως θα έλεγε και ο ("όψιμος") Μπερντιάεφ, η κριτική των Πατέρων, όπως του Χρυσόστομου και του Μ. Βασιλείου, κατά της κοινωνικής αδικίας θα έκαναν τον Καρλ Μαρξ και τον Προυντόν να χλομιάσουν. Ο δε Γιανναράς, μια που το θέτετε και επειδή τους διαβάζω αμφότερους καιρό πολύ, βρίσκεται στα κοινωνικά θέματα όχι ακριβώς εκεί, πολύ περισσότερο σήμερα, είναι, ας πούμε, πιο "ρεαλιστής".

    Επίσης, αν θυμάμαι καλά, στο τέλος κάποιων βιβλίων του, όπως το "Για την απογείωση της πολιτικής", έχει ...γλωσσάρι για τις άγνωστες λέξεις. :-D Νομίζω, αξίζει τον κόπο, προσπαθήστε, άπαντες οι αδελφοί.

    Σας αφήνω, πολλές ευχές......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπημένε μου Φιλαλήθη
    για το σχόλιο και τις επεξηγήσεις σ'ευχαριστώ!
    ;-)
    Να έχεις πάντα τη χαρά του Θεού στην ψυχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @cummulus!..
    χαιρε!
    ΑΜΗΝ~!+ΝΑΙ,ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    Μ'ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑ....

    @ ΦΙΛ@
    ΓΕΙΑ!
    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...εγω η χαζη ρωτησα
    διοτι δεν ηξευρα,
    νασαι καλα....
    ΕΥΧΕΣ+
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ
    ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ+
    ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ+

    ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΖΟΘΡΑΡΙΣ?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βέβαια και έχει παιδί(α) ο Ζουράρις.
    Γάτα και σκύλο ή καναρίνι δεν ξέρω αν έχει.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. OYTE egw KSERW AN EXEI TSIOU TSIOU
    NIAOU NIAOU-H GAB GAB....
    !!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή