(η φωτό από το pentapostagma.gr)
«Ο Εσταυρωμένος πιθανόν να τρομάζει τα παιδιά»!
(ενώ τα games και η τηλεόραση βρίθουν φρικαλεοτήτων !!!)
του Κώστα Ζαφειρίου
Το θλιβερό και απαράδεκτο κείμενο που ακολουθεί, το αλιεύσαμε -δυστυχώς με καθυστέρηση- από περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας, το οποίο απευθύνεται σε γονείς...
Υπήρχε λοιπόν στο περιοδικό, στην Πασχαλινή έκδοση, δημοσίευμα με τίτλο «Στην εκκλησία», όπου μια κλινική ψυχολόγος και μια παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, ανέλαβαν να .προειδοποιήσουν τους γονείς ότι, αν ένα παιδί βρεθεί την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία, «θα κουραστεί, θα μελαγχολήσει, θα φοβηθεί, θα τρομάξει και θα πανικοβληθεί».
Οι δύο επιστήμονες, προκαταλαμβάνουν τους γονείς για αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να καταλάβουν τα μικρά παιδιά και έτσι αποτρέπουν τους γονείς, που θα διαβάσουν το πόνημά τους, να πάνε τα παιδιά τους στην εκκλησία στη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο κυρίες, αγνούν τί πραγματικά συμβαίνει στην εκκλησία την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος. Και βέβαια μόνο αυτά τα συναισθήματα δεν θα δημιουργηθούν στα παιδιά.
Γράφουν λοιπόν μεταξύ άλλων οι ειδήμονες:
«Η αναπαράσταση του Εσταυρωμένου, η Αποκαθήλωση και ο νεκρός Χριστός στον Τάφο πιθανότατα θα το τρομάξουν.Αν πάτε να προσκυνήσετε τον Επιτάφιο, προσεγγίστε το ως παραδοσιακό έθιμο, χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες και αν το παιδί δεν θέλει να αφήσει λουλούδι ή να τον φιλήσει ή να περάσει από κάτω, ακούστε το και μην το πιέσετε».
Σε άλλο σημείο:
«Η περιφορά του Επιταφίου είναι ουσιαστικά κηδεία. Το κατανυκτικό ύφος της λειτουργίας, οι μαυροφορεμένοι ιερείς και οι καμπάνες που ηχούν πένθιμα πιθανόν να ταράξουν και θα μελαγχολήσουν το παιδί. Αν επιλέξετε να πάτε, φροντίστε να τα έχετε προετοιμάσει με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν και αν δείτε ότι φοβάται αποχωρήστε αμέσως».
Υπάρχει άποψη και για την Ανάσταση:
«Η Ανάσταση, αν και χαρμόσυνη λειτουργία, έχει δύο μειονεκτήματα. Κατ' αρχάς γίνεται πολύ αργά. Τα μεσάνυχτα είναι ώρα, που το παιδί πρέπει να κοιμάται και είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον οργανισμό του είτε να το κρατήσετε ξύπνιο είτε να το ξυπνήσετε και να το πάρετε με το ζόρι μαζί σας. Κατά δεύτερον τα βεγγαλικά τρομάζουν τους πάντες, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί, που κατά πάσα πιθανότητα θα πανικοβληθεί από τους έντονους θορύβους».
Έως θανάτου θλίβομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο πιο κάτω;
Καλησπέρα Ευανθία,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα, νομίζω, δεν είναι ΤΙ ΛΕΝΕ... (δεν λένε δα και καμιά μεγάλη "σοφία", ούτε και τα χειρότερα που θα μπορούσαν )
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που λένε, είναι ΛΟΓΙΚΟ...
Εκεί, νομίζω, βρίσκεται η μεγάλη και νέα δυσκολία.
Εγώ, πάντως, ως πιτσιρίκι, έτρεμα κάθε Μεγάλη Πέμπτη περιμένοντας τη σειρά μου να μεταλάβω, γιατί οι εξυπνάκηδες γονείς μου με είχαν ορμηνέψει πως η Αγία Κοινωνία καίει σα βιτριόλι το λαρυγγάκι όσων παιδιών δεν ήντουσαν καλά. Δεν τους έφτανε, βλέπεις, η απόρριψη από τον Άγιο Βασίλη!..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧώρια τα εφιαλτικά σκεπάσματα με τις κουβέρτες ως απάνω τις νύχτες, γιατί τα διαβόλια και τα τριβόλια καραδοκούσαν και ο εξαποδώ όλο και κάποια περαντζάδα ενδεχομένως να σκάρωνε..
Χρειάστηκαν χρόνια, μετά την ανακλαστική εφηβική "αθεϊα", τότε που ο Νίτσες(sic) κατέβαινε μονοκοπανιά, για να επιστρέψω και να συγχωρέσω. Αλλά, πραγματικά, φρίττω στην ιδέα πως κι άλλες ευαίσθητες ψυχούλες(γιατί υπάρχουν και τα γομάρια, μην ξεχνιόμαστε) περνούν παρόμοιο λούκι και αναρωτιέμαι το γιατί και το εάν υπάρχει άλλος δρόμος.. Από την άλλη, χωρίς φόβο δεν υπάρχει πίστη, οπότε δυσεπίλυτο το ζήτημα..
Καλησπέρα σε όλους και καλό μας ξημέρωμα μαλλον (πέρασε η ώρα-δεν το κατάλαβα, κλείνουν τα ματάκια μου αλλά δυο σειρές θα τις γράψω )
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αλεξανδρέα φίλτατο
ακόμη δεν έχουμε δει και ακούσει τα χειρότερα.
Υπάρχουν πολύυυυ πιο κάτω πατώματα Κόλασης
που μας περιμένουν αλλά...θαρσείν χρη...
δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον πνευματικό μας αγώνα.
;-)
@paracosmos- Ελένη Ραβάνη
Tι είναι λογικό, αρχόντισσά μου, και τι δεν είναι λογικό;
Έχει η λογική, σχέση με μαθηματικές εξισώσεις;
με αντικειμενικότητα πειραμάτων φυσικής ή χημείας;
Δεν το πιστεύω.
Αυτό που υποστηρίζω ενθέρμως είναι ότι η λογική εκάστου εξ ημών εξαρτάται ΠΑΝΤΑ απ’ τις ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ και κυριότατα απ' τα συναισθήματα, τα οποία μετασχηματίζοντάς τα σε λογικές σκέψεις, βοηθούμαστε να ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ασταμάτητα τα μύρια βιώματά μας και να κατασκευάζουμε τους χάρτες με τους οποίους πορευόμαστε μέσα στον κόσμο όπως σημειώνει και ο ψυχίατρος Σκοτ Πεκ στο αγαπημένο βιβλίο του «ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος»
Λοιπόν τέτοιο δαιμονικό επιχείρημα διατυπωμένο με ευγένεια, και άψογα προσωπεία ενδιαφέροντος δήθεν για τα παιδιά, σαν αυτό των σημερινών πσυχολόγων- διανοούμενων που διαβάσαμε στο κείμενο της ανάρτησης, ομολογώ ότι δεν φανταζόμουν πως θα ακούσω..
.κακώς βέβαια που δεν το φανταζόμουν...
Πολλά θα μπορούσε να γράψει κάποιος ...
Διαβάζοντας τους ενάντιους λογισμούς των..υπερ-ευαίσθητων «θεραπευτών» της παιδικής ψυχής, ξαναθυμήθηκα γιατί απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας ΤΑ ΠΑΘΗ του Μελ Γκίμπσον στη Γαλλία .
Απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας επειδή λέει είχε βίαιες σκηνές, ενώ όλα τα ψυχανώμαλα θρίλερ (ξαναθυμάμαι τη σιωπή των Αμνών με τον Άντονυ Χοπκινς στο ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτορ που εκτρεπόταν σε ανθρωποφαγία ) ήταν ο.κ. για να προβληθούν και στη Γαλλία. «Η σιωπή των Αμνών» κατά τη γνώμη τους ήταν Τέχνη και όχι μια σκέτη φρίκη. Ενα κάτι πολύ άρρωστο φίλμ..που απλά το διαφήμισαν αγρίως και έβγαλαν από δαύτο τα ποθούμενα λεφτουδάκια τους.
Ω ΥΨΟΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ!
Τόσους αιώνες πάμε οι Ορθόδοξοι Ρωμηοί στις εκκλησιές τη Μεγάλη Εβδομάδα, ΚΑΝΕΙΣ ποτέ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΉΘΗΚΕ να πει αυτά που αράδιασαν οι μοντέρνοι πσυχολόγοι- ΕΛΕΟΣ..
Και γιατί δεν τρομάξαμε ως παιδάκια στους ναούς τη Μ. Εβδομάδα;
Επειδή η απεικόνιση των Αγίων Παθών του Χριστούλη, μέσω των Αγίων στην τεχνοτροπία βυζαντινών εικόνων, μέσω της μουσικής, μέσω των ιερών ψαλμών και αναγνωσμάτων αποφορτίζεται από κάθε γήινο σκοτάδι και μας γεμίζει κατάνυξη και Χαρά ουράνια...
Δεν προσπαθώ να πείσω τους πσυχολόγους βεβαίως.
Κανείς ΠΟΤΕ δεν έπεισε κανέναν, με επιχειρήματα.
Ο καθένας πιστεύει ΠΑΝΤΑ αυτόν που ΠΡΟΛΑΒΕ ΠΡΩΤΑ να εμπιστευτεί
και ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ...
ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ και το Βίωμα- και ΕΠΕΤΑΙ η πειθώ την οποία κατασκευάζει με συλλογισμούς η "λογική" μας.
Τον απόδειξε περίτρανα μέχρι και η επηρμένη η Επιστήμη- με τις έρευνες στον εγκέφαλο- τον ακατάλυτο ρόλο των συναισθημάτων...
Ωστόσο τα ...κουλά των πσυχολόγων δεν περιμέναμε να τα ακούσουμε και γουρλώσαμε για άλλη μια φορά, έκπληκτοι, τα ματάκια μας.
ΚΑΚΩΣ , Αλεξανδρέα μου, που δεν το περιμέναμε.
Ο άνθρωπος σήμερα αλλά και σε κάθε εποχή,
ΟΛΑ, οφείλει να τα περιμένει.
Και τα χείριστα.
Και να μην εκπλήσσεται κάθε τόσο ως παρθενοπιπίτσα που της χάλασαν τα χρηστά ήθη.
;-)
Σε έναν κόσμο Δαιμονικής Αποστασίας κληθήκαμε να κρατήσουμε Ζωντανό το Μήνυμα των Παθών του Χριστού και της Ανάστασής Του.
Σε όποιον αρέσουμε.
Σε όποιον δεν αρέσουμε, δεν θα μπορέσουμε...
:-)
Εγρήγορση και σθένος ακατάβλητο μέχρι το τέλος ας δώσει η Κυρά Παναγία σε κάθε ψυχή Χριστιανού Ορθοδόξου θλιβομένη -από τους προαιώνιους υπεναντίους- και καταπονουμένη, πλην, το Φοβερόν και Άγιον Όνομα του Λατρευτού Της Υιού, πάντοτε επικαλουμένη.
Αμήν!
Διαγραφή@HARVSPEX
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαπητέ
τι να πω!
Σέβομαι την εμπειρία σου.
Οι ισορροπίες των συναισθημάτων και των εξ αυτών απορρεόντων λογισμών συχνά μοιάζουν πανδύσκολες.
Αυτός δεν είναι λόγος όμως να απομακρύνουμε τα παιδιά από τους ιερούς ναούς...άμα πονάει το κεφάλι δεν το κόβουμε το κεφάλι...έτσι δεν είναι;
;-)
Διαβάζω αυτές τις μέρες το βίο του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και μερικές φορές μένω με το στόμο ανοιχτό βλέποντας ΤΙ ΤΡΟΜΑΡΑ είχε ο άγιος για το ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ!
Αν δεν τον κατείχε αυτή η ΤΡΟΜΑΡΑ, ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ και ΤΟΣΟΝ ΑΓΙΟΣ, μου φαίνεται ότι αποκλείεται να γινόταν.
;-)
Θα παντρευόταν με μια καλή κοπέλα και θα πέρναγε ζάχαρη!
;-)
Από την άλλη να πω ότι την Μ. Εβδομάδα τη ΜΙΣΟΥΝ πάρα πολύ μάγοι, μάγισσες, δαιμόνια και δε συμμαζεύται
(ναι υπάρχουν και απ' αυτά..)
Επομένως συκοφαντούν τα κακά πνεύματα, τις εκκλησιαστικές ακολουθίες, ειδικά της Μ. Εβδομάδος, όσον δύνανται...
Αυτά τα φαιδρά για τον τρόμο της Μ.Εβδομάδας αλλά και για την προσκύνηση των ιερών λειψάνων μας τα έχουν ξαναπεί.Κάτι πιτσιρίκια πάντως μου ζήτησαν επανάληψη της Αποκαθήλωσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην πίστη,προσωπικά, δεν την συνέδεσα ποτέ με τον τρόμο.Γιατί άλλο τρόμος και άλλο φόβος.
παπα-Κώστα
ΑπάντησηΔιαγραφήεπανάληψη της Αποκαθήλωσης
δεν θα μπορούσα να το φανταστώ!
;-)
Φυσικά και άλλο ο τρόμος άλλο ο φόβος.
Ο φόβος προφυλάσσει και σώζει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα.
Φαντάζεσαι τα ζώα να ήταν άφοβα και να μην προφυλάσσοντα με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος τους; Θα είχαν ξεπαστρευτεί πριν της ώρας τους από τους εχθρούς τους...
;-)