Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

H παιδεία ως πρίσμα

Κώστας Γεωργουσόπουλος - Σχολή Θεάτρου "δήλος - Δήμητρα Χατούπη"
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος 
Στην φωτό, 

[κραταιός φιλόλογος -συγγραφέας 
και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς...
...πω πω είναι και φτυστός στη μέση ηλικία του,  
με τον συχωρεμένο μπαμπούλη μου

............................................................................
............................................................................

ΓΡΑΦΕΙ

Tο έχω πριν πολλά - πολλά χρόνια αφηγηθεί το γεγονός, μια προσωπική ριζιμιά εμπειρία που με αναστάστωσε και δεν έπαψε έκτοτε να επανέρχεται και να λειτουργεί ως οδοδείκτης στην ηθική, πνευματική και την πολιτική μου καθημερινότητα.  

Στη διάρκεια της χουντικής λαίλαπας δίδασκα σε ιδιωτικό σχολείο που ο ιδρυτής του ήταν έξοχος φιλόλογος, μαθητής του Συκουτρή και πεντακάθαρος δημοκράτης, και στη θεωρία και στην πράξη, ιδιαίτερα στην παιδαγωγική. 

Οταν η χούντα απέλυσε πολλούς και έξοχους πανεπιστημιακούς, ο Αντώνης Μωραΐτης προσέλαβε πολλούς απολυμένους και τους ανέθεσε να οργανώσουν σεμινάρια επιστημονικής ενημέρωσης νέων επιστημών, νέων μεθόδων και νέων εφαρμογών, ώστε οι διδάσκοντες στο σχολείο να προικίσουν τους μαθητές τους με άγνωστες, έως τότε, προοπτικές σπουδών ή να τους κατευθύνουν υπεύθυνα προς εγχώρια ή ξένα Πανεπιστήμια που μυούσαν τους τροφίμους τους στις νέες ιδέες και μεθόδους.

Ενας από τους απολυμένους που προσελήφθη ήταν ο σπουδαίος μαθηματικός, καθηγητής στο Αθήνησι, Γεράσιμος Λεγάτος. Ως μαθητής είχα φοιτήσει σε πρακτικό Λύκειο και είχα την τύχη, στην εποχή του Εμφυλίου, να μάθω μαθηματικά από τον σπουδαίο ειδικό και συγγραφέα μαθηματικών προχωρημένων θεμάτων. Ετσι, η έλευση στο σχολείο του Λεγάτου με κατέστησε ευτυχή συνομιλητή με, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό δάσκαλο που είχε κατορθώσει να μεταδίδει περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα με τρόπο σχεδόν παιγνιώδη.
Μια μέρα που είχα κενό δύο ωρών στο πρόγραμμα με κάλεσε να τον ακολουθήσω στις επισκέψεις του στις τάξεις του σχολείου, Δημοτικού, Γυμνασίου,  Λυκείου που, εκείνες τις ώρες, είχαν Μαθηματικά.

 Ξεκινήσαμε από τη δευτέρα τάξη του Δημοτικού, παιδιά 7 - 8 ετών. 
Και ο μέγας εκείνος δάσκαλος, αφού ζήτησε άδεια από τον διδάσκοντα να πει μια «ιστορία» στα παιδιά, τον άκουσα άναυδος να αφηγείται μια επίσκεψη στο Τουρκολίμανο με τον εγγονό του. 

Είπε, λοιπόν, στα μαθητούδια πως, καθώς κατέβαινε από τον κεντρικό δρόμο προς το Τουρκολίμανο, ο εγγονός του του είπε: «Παππού, κοίτα πόσες βάρκες, κότερα, καΐκια είναι στο λιμανάκι». «Και τι παρατηρείς»; του λέει. «Παππού, άλλα σκάφη έχουν ένα πανί, άλλα δύο, άλλα τρία και άλλα κανένα». «Και πριν φτάσουμε να τα μετρήσουμε», του λέει, «μπορείς από δω πάνω να μου πεις πόσα έχουν τρία, πόσα δύο και πόσα ένα πανί»; 

Το παιδί άρχισε να υπολογίζει και να υποθέτει πως δέκα σκάφη είχαν δύο, δεκαπέντε, τρία, είκοσι, ένα, τριάντα, κανένα ή τρία σκάφη, τρία, δύο σκάφη, δύο, είκοσι σκάφη, ένα, σαράντα, κανένα πανί ή... 

Ο Λεγάτος, αφού τελείωσε την ιστορία με τον εγγονό, απευθύνθηκε στα παιδιά και τα ρώτησε πόσα σκάφη, κατά τη γνώμη τους, είχαν τρία, πόσα δύο, πόσα ένα και πόσα κανένα πανί. 

Και η έκρηξη στην τάξη ήταν εκπληκτική. Τριάντα υψωμένα χεράκια υπέθεταν «τόσα με τρία, τόσα με δύο», άλλα, «όχι τόσα με τρία, όχι τόσα με δύο, αλλά πέντε με δύο...». 

Ο Λεγάτος, γελαστός, είπε στα παιδιά ευχαριστώ για τις απόψεις τους και φύγαμε. 

Με έκπληξή μου οδηγηθήκαμε στην τρίτη τάξη του Λυκείου, στη θετική κατεύθυνση, υποτίθεται με μαθητές που προορίζονταν για τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, το Πολυτεχνείο.
Εθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Επεσε στην τάξη θανάσιμη σιωπή (πού το δάσος των πρόθυμων χεριών των πιτσιρίκων) και τότε ένας μαθητής, που γνώριζα πως ήταν αριστούχος, σήκωσε το χέρι του, του έδωσε τον λόγο ο Λεγάτος και είπε: 

«Κύριε καθηγητά, εγώ στο φροντιστήριο έχω διδαχθεί τις διαφορικές εξισώσεις, αλλά εδώ στο σχολείο δεν έχει φτάσει ως εκεί η ύλη μας». 

«Ευχαριστώ, παιδιά», είπε ο Λεγάτος, «θα ξανάρθω, όταν διδαχθείτε τις διαφορικές εξισώσεις». Βγήκαμε από την τάξη και καταλήξαμε με έναν καφέ από το μηχάνημα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, μια πλούσια βιβλιοθήκη. 

Ο Λεγάτος, κατηφής και νευρικός, μου είπε: «Κατάλαβες, συνάδελφε, τι εγκληματική είναι η εκπαίδευσή μας; Αυτή η ευφορία που είδαμε στα παιδάκια του Δημοτικού, με την πληθώρα των υποθέσεων και των προτάσεων, την καταντήσαμε στεγνό φορμαλισμό στα ώριμα και εύφορα, από τη φύση τους, εφηβικά μυαλά. Εντάσσουμε την καλπάζουσα ποικιλία των διαφορετικών λύσεων σε έναν τύπο, μιαν άτεγκτη φόρμα, έναν μονόδρομο και έναν δογματικό τρόπο σκέψης».
Σκέπτομαι πως και τώρα, με την εισαγωγή των υπολογιστών, πάλι στην ίδια θέση βρισκόμαστε. Γιατί και οι υπολογιστές, παρόλη τη φαινομενική τους, πολλαπλή πληροφορία και ποικιλία λύσεων, αποκλείει και απορρίπτουν ό,τι δεν έχει προγραμματιστεί. Μια εκπαίδευση που φιμώνει την ποικιλία, ακόμη και το ευφάνταστο λάθος. 

Ο Γαλιλαίος παραλίγο να καεί από την Ιερά Εξέταση που επέμενε, κόντρα στην παγιωμένη γνώση, πως η Γη γυρίζει περί τον άξονά της και ο Νεύτωνας ανακάλυψε τη βαρύτητα, όταν ένα μήλο σάπιο έπεσε στο κεφάλι του, αφού είχε βρει καταφύγιο στη δροσιά ενός δέντρου. 

Ο Ηράκλειτος ανακάλυψε την αιώνια ΑΛΛΑΓΗ, διαπιστώνοντας πως, μπαίνοντας δυο φορές να δροσιστεί στο ποτάμι, τη δεύτερη φορά, ούτε ο ίδιος, ούτε το ποτάμι, ούτε ο κάμπος ήταν το ίδιο με πριν. Ο Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη, όταν, γυρίζοντας από διακοπές, διαπίστωσε πως ένα δοχείο του εργαστηρίου του με μικρόβιο είχε σπάσει και είχε χυθεί σε ένα άλλο στο άλλο ράφι, όπου τα μικρόβια είχαν ψοφήσει μέσα στη μούχλα!
Αγαπητοί αναγνώστες, πριν από πολλά χρόνια που είχα επισκεφτεί την Κύπρο και πολλοί παλιοί μου συμφοιτητές ήταν γυμνασιάρχες, γενικοί επιθεωρητές και διευθυντές σπουδών στο υπουργείο Παιδείας, με ξενάγησαν ακόμη και σε απομακρυσμένα Δημοτικά και Γυμνάσια της Μεγαλονήσου, όπου έμεινα έκπληκτος, διαπιστώνοντας πως στη σχολική βιβλιοθήκη υπήρχε και δισκοθήκη, όπου δάσκαλοι και μαθητές σπούδαζαν και μελετούσαν θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορό, είτε σε μαθήματα στην τάξη, είτε έχοντας την ευχέρεια να δανειστούν το υλικό και να το μελετήσουν στο σπίτι τους.
H μεγαλύτερη, όμως, έκπληξή μου ήταν, όταν με πληροφόρησαν πως δίπλα στο σύστημα των Δεσμών (4 τον αριθμό) που είχαν αντιγράψει από το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπήρχε και 5η Δέσμη, καλλιτεχνικών μαθημάτων. 

Εκεί οι μαθητές, αφού διδάσκονταν βασικά μαθήματα γενικής παιδείας (Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Θρησκευτικά) συγκροτούσαν επιμέρους τμήματα και σπούδαζαν τις βασικές αρχές της τέχνης: μουσική, εικαστικά,  λογοτεχνία, χορό, θέατρο. 

Μάλιστα, οι εξετάσεις τους, πέρα από το ιστορικό και θεωρητικό υλικό, περιείχε και δημόσια εξέταση εφαρμογής των τεχνών, όπου μαθητές έγραφαν, έπαιζαν, συνέθεταν και χορογραφούσαν έργα τους. 

Σε μας εδώ έγινε μια μίμηση - αντιγραφή της κυπριακής εκπαίδευσης με τη δημιουργία των Μουσικών Σχολείων που ήδη φθίνουν και απαξιώνονται.

Κοντά στα άλλα καταργείται η θεωρία και η πράξη των Τεχνών στο Λύκειο, όπου τα παιδιά, με την καθοδήγηση καλών δασκάλων, μπορούσαν να καταλάβουν πώς μια μαθηματική εξίσωση έχει μουσική δομή και μια φούγκα του Μπαχ μαθηματικό σχέδιο!
Κώστας Γεωργουσόπουλος 
(Κώστας Χ. Μύρης, το ποιητικό του ψευδώνυμο) 
........................................................................................
..........................................................................................




Στίχοι:  
Κ.Χ Μύρης
Μουσική:  
Γιάννης Μαρκόπουλος


Θεοσκότεινο πέλαγο και αφέγγαρη νύχτα
αιώνες ανήμεροι ταξιδεύουν στην πλώρη μας
αιώνες αλύτρωτοι αντηχούν στην ψυχή μας.

Ανοίγουν τα σύννεφα σαν ουράνια βλέφαρα
τρομάζουν τα σύμπαντα την οργή των ανέμων.
Ανοίγουν τα σύννεφα σαν ουράνια βλέφαρα
και τρέμουν τα σύμπαντα την οργή των ανέμων.

Κατεβαίνει κρυφά στον βυθό ο θεός των υδάτων
τρικυμίζει τις μέδουσες και ταράζει τα φύκια.
Αγέρας χώμα και νερό μιλούν την γλώσσα της φωτιάς
και γλώσσες πύρινες ορμούν απ’ τις σπηλιές των άστρων.

Σύντροφε ξύπνα ήρθεν η ώρα
μέσα στη μπόρα και τη φωτιά
να βρεις το νόημα και τον αγώνα
που κοιλοπόνα η γη βαθιά.


Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Οι Άγιοι του Χριστού είναι οι Άγιοι των θρησκευομένων;




Έχω εξηγήσει κατά καιρούς στο Χριστεπώνυμον και αντιΧριστεπώνυμον αναγνωστικό κοινό αυτής της σελίδας ότι διατηρώ και στο facebook (παρότι το ψιλοαπεχθάνομαι ), ένα προφίλ με το όνομα Εύα Πέτρου με μια δική μου φωτό στο προφίλ όταν ήμουν περίπου 37 ετών...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

(ενημερώνω διότι κυκλοφοράνε πολλές Εύες Πέτρου, στο διαδίκτυο, να μην μπερδευτεί κάποιος. 

Το Εύα προέκυψε από το βαπτιστικό μου Ευανθία και το Πέτρου, προέκυψε από το βαπτιστικό όνομα του σεβαστού σύν-ευνου Πέτρου Γ. Κουτσούκου -διευκολύνω όσους με φακελώνουν ακούραστα, με επαναλήψεις στις πληροφορίες, προς εμπέδωσιν, με εννοείς; ευχαριστώ... )

Στο Φατσομπούκι λοιπόν ανέβασα την Κυριακάτικη,  21/6/2020, διαδικτυακή ομιλία του σεβαστού Νεοημερολογίτου πατρός Βασιλείου Βολουδάκη και κάτω από την ομιλία του, (στο Φατσομπουκι, πάντα), έγραψα ένα σχόλιο. 

Εκείνο το σχόλιο, ακριβώς όπως το ανάρτησα εκεί, το αντιγράφω και εδώ και ελπίζω ότι ο εκλεκτός π. Βασίλειος σε κάποια ευκαιρία, τις απορίες και σε μένα τη γραιότατη, θα τις λύσει...

Ευανθία η Σαλογραία


................................................
..................................................

Εύα Πέτρου Στο παρόν βίντεο ο σεβαστός και εκλεκτός π.Βασίλειος Βολουδάκης," τα έχωσε"... ελαφρώς σε μας τους "παλαιοημερολογίτες" και μας κατηγόρησε ότι έχουμε "αποθεώσει" το ημερολόγιο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εμείς αποθεώσαμε το ημερολόγιο, αγαπητέ μου π. Βασίλειε, ή οι ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΤΕΣ την ΕΠΙΣΤΗΜΗ, δηλαδή, ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ επίσκοποι οι ΥΠΟΤΑΓΕΝΤΕΣ στο ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ των Πλαστήρα-Γονατά, του 1924,(πολυ αυστηρότερη από την Μητσοτακική Χούντα, του σήμερα ) . 

Εκείνοι οι ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ επισκοποι της Ελλάδος του 1924....... 

με την ΒΙΑΙΗ αλλαγή του ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ...... (ας ΜΗ θυμηθούμε μέχρι και τον ΦΟΝΟ της ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Μάνδρα Αττικής, που έκανε εντεταλμένος ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ με ΞΙΦΟΛΟΓΧΗ εντός ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ, σε ώρα Θείας Λατρείας )ο λατρεμένος πολλών, π. Ευάγγελος Παπανικολάου, θα άκουσε σχετικά για εκείνη την ΦΡΙΚΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ρωτήστε τον παρακαλώ).........

ΚΑΤΑΣΚΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΏΝ και έγιναν ΑΙΤΙΟΙ του Σχίσματος της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ (για να ακολουθήσουν μετέπειτα η ΆΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ και της ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑΣ που έγινε από τον ΑΡΧΙΜΑΣΩΝΟ Πατριαρχούκο Αθηναγόρα, το 1965, και μετέπειτα, το 2016, η ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑΡΟΤΑΤΗ ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟΣ του ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ, για να ΔΟΎΜΕ ΜΕ ΓΟΥΡΛΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ, πρόσφατα, το 2019, το έτερον ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ Σούργελον, δηλαδή ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΩΝ επισκόπων ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ υπό του Πατριαρχούκου κ. Βαρθολομαίου και λοιπα και λοιπά...να μην επεκταθώ ΔΕΝ είναι ο χωρος και ο χρόνος κατάλληλος)......

Πάτερ Βασίλειε,  οι επίσκοποι του 1924 , οι ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ, ΥΠΗΡΞΑΝ οι ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ ότι ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ -τα μόμπιλα-οι Χριστιανούληδες , να ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑς. ΤΌτε έγινε ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. Τώρα γίνεται ΕΠΙΚΛΗΣΗ στην αυθεντία και καλά, της Λοιμωξιολογίας!!!...........................

 Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ΔΕΝ σας πείραξε και σας πείραξε ΤΩΡΑ Η εισήγηση των Λοιμωξιολόγων; .......... Δηλαδή το πρόβλημα είναι η επιστημονική εξειδίκευση (υπακούουμε στην αστρονομία αλλά όχι στη λοιμωξιολογία;;;), ή η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ και η ΑΛΗΘΕΙΑ της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ; 

Επειδή παρακολουθούμε τις διαδικτυακές σας ομιλίες κάθε Τρίτη και Κυριακή, θα χαιρόμασταν πολύ να είχαμε μια αδελφική απάντηση.......... 

Εν τιμή βαθυτάτη, η ερωτώσα υμάς, στο παρόν προφίλ ως "Εύα Πέτρου", υπογράφω με το ΑΛΗΘΙΝΟ μου όνομα, δηλαδή, Ευανθία, σύζυγος Πέτρου Γεωργίου Κουτσούκου, (το γένος Παναγοπούλου)η γνωστή και ως μπλόγκερ salograia.com, ή ΕΥΑΝΘΙΑ Η ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ , κάτοικος Πατρών από το 1981, και εις πολλά έτη ακόμη ελπίζω, αμήν και γένοιτοοοο!
...........................................................................
...........................................................................
Παραθέτω κάτω από την σημερινή  ανάρτηση του βίντεο  με την ομιλία του π. Βολουδάκη και ένα σχόλιο ακόμη που έλαβα πριν λίγο, εδώ στο μπλογκ μου salograia.com

Μετά τα τόσα που έγιναν, δέν κατάλαβε ο καλός π. Βασίλειος τίποτε; Το 1924 έγινε η καταστροφή της εορτολογικής τάξης της εκκλησίας και το σχίσμα του Φράγγικου Ημερολογίου ως προς την καθόλου Εκκλησία, έγινε η συνίδρυση του Παγκόσμιου Συμβούλιου του Σατανά από την "εκκλησία της Ελλάδος" το 1948, άρση της ακοινωνησίας προς τους Παπικούς το 1965, Συμφωνία του Σαμπεζύ το 1991 με τους Μονοφυσίτες, Ένωση με τους Ουνίτες στο Μπάλαμαντ του Λιβάνου το 1992, ένωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας με τους Μονοφυσίτες στην Αντιόχεια στη συνέχεια με τους οποίους είναι κοινωνικοί οι Νεοημερολογίτες, άπειρες συμπροσευχές με όλα τα δαιμόνια της γης, Φράγγους, Προτεστάντες, Μονοφυσίτες, Ουνίτες, ετεροθρήσκους Μωαμεθανούς, Βουδιστές, Εβραίους, Σαμάνους, Ειδωλολάτρες σε πατριαρχικό και επισκοπικό επίπεδο, διακοινωνία, φανερή και κρυφή, με τους προαιώνιους αιρετικούς, εκκλησιοποίηση της αιρέσεως στο Κολυμπάρι με την επίσημη αναγνώριση του Οικουμενισμού συνοδικά και δημόσια από δέκα τοπικές "ορθόδοξες" "εκκλησίες" και πατριαρχεία; Είναι αυτό το Νεοημερολογικό μόρφωμα εκκλησία του Χριστού; Δεν τους δίνει έτσι ο π. Βασίλειος την νομιμοποίηση να συνεχίσουν, αφού παραμένει κοινωνικός μ΄ αυτούς, τους μεγαλύτερους προδότες της Πίστης από αρχής της συγκροτήσεως της αγιωτάτης Εκκλησίας μας;

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Αληθεύουν αυτά που ακούμε, οι μισόκουφοι, κύριε Τράγκα μου;




Να επεξηγήσω, περιστεράκι μου

ότι ο υπογράφων  το σχόλιο 
με το προφίλ ΑΚΥΛΑΣ 
τυγχάνει ο Ομότιμος καθηγητής 
Ανόργανης ΦυσικοΧημείας 
στο Πολυτεχνείο Πατρών, 
Πέτρος Γεωργίου Κουτσούκος-
...............................................................................
(Πέτρε, φίλος ο Πλάτων, 
φιλτάτη δ' η Αλήθεια, υποστηρίζαμε  πάντα! 

Είμαι υπόχρεη για την τοποθέτησή σου...)
..................................................................................
Ευανθία η Σαλογραία

( κι αν ζουλήξεις με το "ποντίκι " στην υπογραφή,
θα πεταχτείς αυτή τη φορά, σε παλαιότερες σκέψεις μου, με τίτλο:
η κυματική θεωρία της ύλης και οι χαμένοι παπάδες
....................................................................................................................
.....................................................................................................................


ΑΚΥΛΑΣ20 Ιουνίου 2020 - 3:54 μ.μ.

Προσοχή σε αυτά που παρουσιάζονται! Για την αποφυγή ψευδών εντυπώσεων θα ήθελανα παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Τα έγγραφα τα οποία παρουσιάζονται είναι του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Ο όποιος Καθηγητής Πανεπιστημίου, πλήρους απασχόλησης, δικαιούται να προσαυξήσει τις αποδοχές του μέχρι ένα ανώτατο όριο, το οποίο είναι οι αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή κατά τι λιγότερο των 5,000 Ευρώ μηνιαίως τα οποία φορολογούνται βεβαίως αναλόγως (40% περίπου τουλάχιστον). Οι εκατοντάδες χιλιάδες αναφέρονται σε κονδύλια έρευνας με τα οποία κινούνται τα εργαστήρια και οι κλινικές, εξοπλίζονται (το κράτος δε διαθέτει σχεδόν τίποτε για τα έξοδα λειτουργίας τους -ας δει κάποιος τι παίρνουν ως τακτικό προϋπολογισμό τα εργαστήρια ετησίως (δημόσιες επενδύσεις έχουν κοπεί εδώ και δεκαετία τουλάχιστον) και μετά να μιλάει...Με αυτά τα χρήματα αμείβονται και οι επιστημονικοί συνεργάτες, αποκτά τεχνογνωσία η χώρα , αντιστρέφεται το brain drain (σε όποιο βαθμό) και πολλά άλλα οφέλη έμμεσα. Γι αυτά ο κ. Τράγκας, μούγκα στη στρούγκα, για να χρησιμοποιήσω τη λαϊκή διάλεκτο στην οποία αρέσκεται πολλάκις. Η χρηματοδότηση των Καθηγητών στους οποίους αναφέρεται είναι από πολλές εταιρείες, γεγονός το οποίο δε σημαίνει ότι ευνοεί μια συγκεκριμένη, δεδομένου του μεταξύ τους σκληρού ανταγωνισμού.
Σε καμμία περίπτωση δεν είμαι υποστηρικτής της ομάδας Τσιόδρα, αλλά οι μισές αλήθειες οδηγούν σε δημιουργία ψευδών εντυπώσεων και καταντά συκοφαντία το πράγμα, για την οποία οι διασπείροντές την είναι τουλάχιστον ηθικά υπόλογοι.
Επειδή στο παρόν ιστολόγιο είναι δεδομένη η αγάπη για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, θα συνιστούσα ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγή συνέργειας εις τον καννιβαλισμό ανθρώπων χωρίς τουλάχιστον σωστά στοιχεία.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Πώς καθιερώθηκε η εορτή των Αγίων Πάντων




Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Οι υπεραγωγοί, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και η έλλειψη αντίστασης (επανάληψη της επανάληψης )




Μια και σήμερα (27Μαϊου/9 Ιουνίου, στα 2020),
η Ορθόδοξη Εκκλησία, η ακολουθούσα 
το Πάτριο, Εκκλησιαστικό Εορτολόγιο, 
στην Ελλάδα, 
στο Άγιο Όρος, στα Ιεροσόλυμα, 
στη Σερβία στη Ρωσία 
και αλλαχού, 
τιμάει την μνήμη 
του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, 

σου θυμίζω το σύνδεσμο με τίτλο: 
οι υπεραγωγοί, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και η έλλειψη αντίστασης
προκειμένου  να διαβάσεις κάτι σκέψεις που είχα γράψει στο παρελθόν, τότε- προ του κατηραμένου κορωνοϊού- που διέθετα, ακόμη, ανεξάντλητο κέφι για γράψιμο οποιασδήποτε τρελαμάρας, περνούσε από το λωλό μου κεφάλι.

Σε ασπάζομαι μητρικώς 
(και το κατά δύναμη... πατρικώς)
ευχόμενη για όλους, ειρήνη Αγίου Πνεύματος, αμήηην!

Ευανθία η Σαλογραία

(εφόσον  ζουλήξεις, φίλτατε αναγνώστη 
και επάνω στην υπογραφή, θα διαβάσεις
μια εξομολόγηση για την θαυμαστή σωτηρία 
του πατέρα μου, Γεωργίου Μιχ. Παναγόπουλου 
σε καιρό Ελληνικού Εμφυλίου
από τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, επίσης.)
....................................................................................................
....................................................................................................






To Άγιο Πνεύμα ήλθε για να μείνει και να μας αλλάξει τη ζωή


ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ


Η σπουδαιότερη εικόνα του Andrei Rublev, Η Αγία Τριάδα (περίπου 1410. Tretyakov Gallery, Μόσχα)

Η σπουδαιότερη εικόνα του Andrei Rublev, Η Αγία Τριάδα (περίπου 1410. Tretyakov Gallery, Μόσχα) Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Τις Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών;


Πεντηκοστή-Τι σημαίνει- Γιατί είναι η Γενέθλια Ημέρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Προφητεία Αγίου Ανατολίου της Όπτινα

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ενας αντικομφορμιστής ηθοποιός που έκανε στροφή και έγινε Χριστιανός – Τι απαντά για τον σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για τη Θεία Κοινωνία με την οποία δεν μεταδίδεται καμία ασθένεια: ούτε Εμπολα, ούτε λέπρα, ούτε AIDS, ούτε κορωνοϊός…



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ

Ενας αντικομφορμιστής ηθοποιός που έκανε στροφή  και έγινε Χριστιανός – Τι απαντά για τον σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για τη Θεία Κοινωνία με την οποία δεν μεταδίδεται καμία ασθένεια: ούτε Εμπολα, ούτε λέπρα, ούτε AIDS, ούτε κορωνοϊός…

Καλλιέργησε μακριά γενειάδα. Αφομοιώθηκε από την πορεία ενός ασκητή και περιμένει πώς και πώς να ερμηνεύσει τον Αγιο Νεκτάριο, τον πολιούχο της Αίγινας. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τη συνεργασία του με μεγάλη αμερικανική παραγωγή, με θέμα τον βίο και την ακλόνητη πίστη του Αγίου. Αλλωστε με τις τελευταίες τοποθετήσεις του κατοχύρωσε δημοσίως το θρησκευτικό του αποτύπωμα.

Αγνώριστος λοιπόν ο Αρης Σερβετάλης; Κι όμως. Η θρησκευτική του πίστη δεν προέκυψε από την καραντίνα, από τον φόβο του μπροστά στον ύπουλο εχθρό ονόματι COVID-19. Ο Αρης είναι πιστός χριστιανός από το 2003. Ως αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Δεν μεταλλάχθηκε. Απλώς πορεύτηκε. Από τον ορθολογισμό στη μεταφυσική. Από τον υλισμό στον πνευματισμό. Συμφωνείς – διαφωνείς, πρέπει να το σεβαστείς… Οσο για την καλλιτεχνική του πορεία, εδώ να δεις ανεξίτηλα αποτυπώματα. Οπως στην αθόρυβη και υποτιμημένη κομεντί «Μικρό έγκλημα». Καλύτερος δεν γίνεται. Οπως η συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην πολύκροτη θεατρο-χορευτική παράσταση «2». Οπως στις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου. Και όπως σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές. Ας πούμε «S1ngles», ας πούμε «Είσαι το ταίρι μου». Οπως θα διαπιστώσετε, όμως, οι πνευματικές του ανησυχίες και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις φαντάζουν πρωτόγνωρες, ιδιαιτέρως για όλους τους φερόμενους ως celebrities.



– Κάθε πιστός πρέπει απαραιτήτως να επισκέπτεται την εκκλησία; Δεν μπορεί μόνος του να επικοινωνήσει με τα θεία; «Είμαστε ετερόφωτοι και όχι αυτόφωτοι. Είμαστε συμμέτοχοι στο μυστήριο της λειτουργίας της εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η προσωπική σχέση με τον Θεό. Ιεροκρυφίως».

– Δεν συμφωνείς πως τελικά όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι τα λόγια μας; 
 «Φυσικά και οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και όχι τα λόγια. Και πολλές φορές άλλα λέμε και άλλα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή. Απλά μια κατάκτηση προσωρινή θα ήταν να αναγνωρίζουμε την αδυναμία μας, να την ομολογούμε στον εαυτό μας. Να λέμε πως κάνω αυτό ή το άλλο από αδυναμία γιατί δεν μπορώ τη δεδομένη στιγμή να κάνω κάτι άλλο. Διότι είναι διαφορετικό την αδυναμία να την ονομάζω αρετή με σκοπό να αποκρύψω την αλήθεια ακόμα και από τον ίδιο μου τον εαυτό».

– Εγώ δεν πιστεύω. «Είτε πιστεύουμε είτε δεν πιστεύουμε, ο Θεός υπάρχει και νοιάζεται για εμάς. Και μας κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Κάποιος, για παράδειγμα, που δεν πιστεύει μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός στην καθημερινότητά του και πιο κοντά από κάποιον που πιστεύει τυπολατρικά και αφυδατωμένα».

– Διάβασα και τις αντιρρήσεις σου για τη μετάληψη και τη Θεία Κοινωνία. Μα δεν είναι άκρως επικίνδυνο από το ίδιο κουτάλι να λαμβάνουν κοινωνία όλοι οι πιστοί σε μια εκκλησία; «Κατά την άποψή μου, με τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδεται καμία αρρώστια. Αυτό έχει διαπιστωθεί ιστορικά. Κανείς δεν μολύνθηκε ούτε από Εμπολα, ούτε από AIDS, ούτε από λέπρα. Η κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Είναι κοινωνία με την πηγή της ζωής, πώς είναι δυνατόν να μεταδοθεί θάνατος και αρρώστια; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ο Θεός θα αναιρούσε τον εαυτό του».

– Μα η επιστήμη που λειτουργεί και εξελίσσεται βάσει πειραμάτων και δεδομένων έχει προχωρήσει και με τις κατακτήσεις και τις επιτυχίες της έχουν ευεργετηθεί δισεκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα, με αποτέλεσμα την άνοδο του προσδόκιμου ζωής κάθε ανθρώπου. «Δεν αναιρώ την επιστήμη. Διαπιστώνω όμως ότι μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου. Δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Πιστεύω ότι η επιστήμη είναι ένα ανθρώπινο επίτευγμα. Και ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού. Πώς λοιπόν μπορεί ο Δημιουργός να είναι αποκομμένος από τα ενεργήματα της δημιουργίας του;».

 Τι εννοείς; Οτι όλες αυτές οι επιστημονικές κατακτήσεις συμβαίνουν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; «Τίποτα δεν είναι πραγματικά δικό μας. Εννοώ πως ναι μεν μπορεί να έχουμε καταφέρει πολλές επιστημονικές κατακτήσεις, να έχουμε κάνει το καλύτερο, αλλά αν δεν υπήρχε θεία παρέμβαση τίποτα δεν θα είχε ευοδωθεί. Επίσης, υπάρχει και ο άνθρωπος που συνειδητά αποκόπτει τη σχέση του με τον Θεό και πορεύεται με τις δικές του δυνάμεις. Ισως φτάσουμε σε σημείο που τα δέντρα θα τα βλέπουμε μέσα σε μουσεία σαν εκθέματα πλέον ενός πολιτισμού που κάηκε».

– Αν είναι έτσι και αν όλα προέρχονται ως θεία δώρα μιας ανώτερης δύναμης, τότε γιατί ο Θεός δεν βάζει φραγή σε όλες αυτές τις δυστυχίες που βασανίζουν τους ανθρώπους; «Δεν μπορώ να κατανοήσω πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε εξωτερικά ερεθίσματα για να αφυπνιστούμε ίσως. Επίσης, ο Θεός δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Αντιθέτως, τη σέβεται. Πράγμα που δεν κάνουμε εμείς. Το μεγαλειώδες είναι ότι ο Θεός δημιούργησε ένα πλάσμα τόσο ελεύθερο που έχει τη δυνατότητα να αναιρέσει τον ίδιο του τον Δημιουργό. Η αμαρτία φέρνει θάνατο και ο Θεός Ανάσταση».

– Παρατηρώ, από το βιογραφικό σου, ότι διαρκώς μετακινείσαι, συνεργάζεσαι και προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές καλλιτεχνικές καταστάσεις, άλλοτε με σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Λάνθιμος, άλλοτε με Κακλέα και Δημήτρη Παπαϊωάννου στη σκηνή, ενώ κάμποσες φορές το όνομά σου βρίσκεται στη μαρκίζα τηλεοπτικών σειρών. «Καλώς η κακώς, ένας ηθοποιός πρέπει να προσαρμόζεται και να υπηρετεί τις ανάγκες του σινεμά, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Είναι ένας βασικός όρος και προϋπόθεση για την επιβίωσης σε αυτό τον δύσκολο χώρο. Κάθε φορά η αντιμετώπιση και η προσέγγιση είναι διαφορετική. Με διαφορετικό τρόπο εργάζεσαι για ένα θεατρικό έργο και με διαφορετικό για ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό».

– Ο εγκλεισμός στην περίοδο της καραντίνας πόσο σε επηρέασε; «Ετσι κι αλλιώς, στο επάγγελμα του ηθοποιού ο εγκλεισμός είναι μια οικεία συνθήκη. Ας πούμε όταν μπαίνεις να κάνεις πολύωρες πρόβες, αισθάνεσαι έγκλειστος και απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά πρέπει να σου πω ότι ο εγκλεισμός είναι κομμάτι του χαρακτήρα μου. Είμαι συμφιλιωμένος με τον εγκλεισμό-απομόνωση. Δεν έχω πρόβλημα. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα στη διάρκεια της καραντίνας είχε να κάνει με τις απαγορεύσεις».

– Μα εγώ έβγαινα και περπατούσα από την πρώτη μέρα. «Ναι, μπορούσες να το κάνεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως είχες πάρει άδεια. Ηταν απαγορευμένο να περπατήσεις στο βουνό ή να κολυμπήσεις στη θάλασσα, για παράδειγμα. Μπορούσες να πας στο σούπερ μάρκετ, αλλά όχι στην εκκλησία. Κατά την προσωπική μου άποψη, υπήρξε μια υπερβολή στην αντιμετώπιση χωρίς καμία διάκριση».

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ– Φαντάζομαι πως σκέφτηκες ότι η υπερβολή των απαγορευτικών μέτρων είχε να κάνει με εκείνες τις ομάδες που όλα τα εκλαμβάνουν σαν χαβαλέ και σαν σχεδιασμούς συνωμοτικών κύκλων. «Αισθάνθηκα πως ο φόβος χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να περιορίσει και να χειραγωγήσει τη μάζα πολύ καλά. Αυτό είναι ανησυχητικό. Ομως δεν είμαστε μάζα. Είμαστε πρόσωπα, άνθρωποι ικανοί να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».

– Σε παλιότερη συνέντευξή σου είχες τοποθετηθεί για την αποκέντρωση. Εσύ γιατί δεν εγκαταλείπεις την Αθήνα; «Ισως γιατί δεν είμαι έτοιμος. Ισως διότι αναγνωρίζω πως επιλέγοντας κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε ένα ολικό ξεκίνημα χωρίς κάποιες προϋποθέσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δομές ώστε να βρεις μια εργασία στην περιφέρεια. Παλαιότερα τα ΔΗΠΕΘΕ έδιναν τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εργαστούν στην περιφέρεια. Τώρα φαντάζει δύσκολο. Σίγουρα όμως αν αναβαθμίζονταν θα έδιναν μια νέα πνοή και στην περιοχή, αλλά και στους καλλιτέχνες».

– Εχεις αναφερθεί συχνά στην αγάπη που τρέφεις προς τη Φύση. «Η Φύση λείπει σε έναν άνθρωπο που ζει στα αστικά κέντρα. Δυστυχώς ζούμε απομακρυσμένοι από το χώμα, τους καρπούς, τα ζώα, τα δέντρα. Χάνοντας με αυτό τον τρόπο την απλότητα που σου διδάσκει. Την υπομονή και την ταπείνωση».

– Η Φύση όμως δεν υπακούει σε κανένα κανόνα ηθικής. «Η Φύση έχει τους δικούς της νόμους. Τα ζώα κυριαρχούνται από το ένστικτό τους και ο άνθρωπος είναι πλάσμα έλλογο με προδιαγραφές ουράνιες. Ο Ανθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Οπως μας θολώνει ένα πάθος, όπως είναι η εξουσία ή το χρήμα, και είμαστε ικανοί να ισοπεδώσουμε τα πάντα γύρω μας για να το ικανοποιήσουμε, άλλο τόσο είμαστε ευλογημένοι να αναπτύξουμε μια αρετή μας που θα αναβαθμίσει τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους. Το μεγαλειώδες είναι ότι είσαι ελεύθερος να επιλέξεις ποιο από τα δύο θα τροφοδοτήσεις. Και φυσικά αναλαμβάνεις και την ευθύνη της επιλογής».

– Εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται να παίξεις, ως πρωταγωνιστής, στην ταινία «Man of God» («Ανθρωπος του Θεού») για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, του πολιούχου της Αίγινας. «Ναι, θα συμμετέχω στην ταινία. Η ιστορία ξεκινά από τη στιγμή που εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο με ψευδείς κατηγορίες και επιστρέφει στην Ελλάδα. Τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένα για τον Μάρτιο, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε για τα μέσα του Ιουνίου».

– Με τη σκηνοθεσία της Γελένα Πόποβιτς από τη Σερβία. «Ετσι ακριβώς. Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Αθήνα και την Αίγινα. Είναι μια ελληνοαμερικανική παραγωγή».

 Με τον εγκλεισμό, λένε, προκλήθηκε ενδοοικογενειακή βία, με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να καταλήξουν σε οριστικό χωρισμό και σε διαζύγιο. «Κάθε ανθρώπινη σχέση χρειάζεται δουλειά. Πολλή δουλειά. Βασικός παράγοντας αποξένωσης είναι ότι πολλές φορές κρυβόμαστε από τον εαυτό μας. Συσσωρεύονται πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, να βγαίνουν στην επιφάνεια και να αποκαλύπτονται».

– Αντέχει ο άνθρωπος να μένει σταθερός στην ίδια σχέση; Μπας και τελικά αισθάνεται εγκλωβισμένος, σε χειρότερη κατάσταση από τον εγκλεισμό στη διάρκεια της καραντίνας; «Ο άνθρωπος που διαρκώς αλλάζει παρτενέρ είναι ανίκανος να μπει και να κοιτάξει βαθιά τον εαυτό του. Ο άλλος καθρεφτίζει τον εαυτό του. Αλλάζουμε παρτενέρ όπως αλλάζουμε ρούχα. Καλύτερα ρούχα. Αναγκαστικά όμως πρέπει να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Οταν αλλάζεις σχέσεις δεν αποκαλύπτεσαι. Ζεις και μονίμως αναζητάς μια νέα σχέση για να γευτείς την κάψα της πρώτης περιόδου. Ετσι αναμασάς και διαρκώς ανακυκλώνεις τα ίδια. Ανεξάρτητα από την ποσότητα των σχέσεων που έχεις κάνει. Αυτά έχουν ειπωθεί πριν από 2000 χρόνια. Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πως φταίμε εμείς. Το προπατορικό αμάρτημα διαιωνίζεται. Δεν βάζουμε τον εαυτό μας να δει πού έχει φταίξει. Δεν λέμε την αλήθεια στον εαυτό μας».

Τον άκουγα και είχα την αίσθηση πως κάποια αόρατη φωνή σκαλίζει την ψυχή μου. Πιστεύεις δεν πιστεύεις, ο «Αγιος Νεκτάριος» λέει αλήθειες. 
Οποιος δεν τις παραδέχεται είναι καταδικασμένος σε ασυμφιλίωτη μάχη με τον εαυτό του!

πηγή ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ 

Μητροπολίτης Νεόφυτος Μόρφου, συνέντευξη 3-6-2020

Τα Ψυχοσάββατα

Τα Ψυχοσάββατα

psixosabbato 

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τούς οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς.

Στο δίπτυχο, που φέρνουμε μαζί με το πρόσφορο για τη θεία Λειτουργία, αναγράφονται τα ονόματα των ζώντων και των κεκοιμημένων, τα οποία μνημονεύονται.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα• το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια ( επί γης )  γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευομένη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα :  Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της  Επουράνιας Βασιλείας Του.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου». Μνημονεύει:

* Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

* Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

* Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

* Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Ο Θεός δεν περιορίζεται από τόπο και χρόνο. Γι Αυτόν είναι γνωστά και συνεχώς παρόντα όχι μόνο όσα εμείς αντιλαμβανόμαστε στο παρόν, αλλά και τα παρελθόντα και τα μέλλοντα. Το διατυπώνει λυρικότατα μία προσευχή της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως, που αποδίδεται στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό η στον άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο: « Επί το βιβλίον δε σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα σοι τυγχάνει».

Ο Θεός έχει γραμμένες στο βιβλίο της αγάπης του και τις πράξεις που θα γίνουν στο μέλλον, άρα και τις προσευχές που αναπέμπουμε τώρα για πρόσωπα που έζησαν στο παρελθόν. Ως αιώνιος και πανταχού παρών ο πανάγαθος Κύριος μας Ιησούς Χριστός αγκαλιάζει με τη θεία του πρόνοια το άπειρο σύμπαν και τούς ατέρμονες αιώνες. Όλους τους ανθρώπους που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν τούς νοιάζεται η αγάπη του• «η γαρ αγάπη του Χριστού συνέχει ημάς» (Β´ Κο 5,14).

Με αυτήν την πίστη αναθέτουμε στην αγάπη και στην αγαθότητα του Θεού «εαυτούς και αλλήλους», τούς ζωντανούς αλλά και τούς κεκοιμημένους μας
Οι γυναίκες του χωριού τα Ψυχοσάββατα τρέχουν στο νεκροταφείο με ένα πιατάκι σιτάρι στο χέρι.Καθαρίζουν τους τάφους των δικών τους,ανάβουν τα καντήλια-και όσων τάφων δεν έχουν κάποιον να τους περιποιηθεί-και κουβεντιάζοντας-πόνος μοιρασμένος μισός πόνος-περιμένουν τον ιερέα να ψάλει τρισάγιο.Και,φυσικά, τα κόλλυβα είναι φτιαγμένα στο σπίτι,με κόπο, φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που αγάπησαν.


Η συνταγή για τα κόλλυβα που παρουσιάζουμε αλλάζει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο(όταν είναι η εποχή του ροδιού δεν λείπει ποτέ από τα κόλλυβά μου)ή αυτά που έχω στο ντουλάπι μου.Πάντως φρόντίζω να μη λείπουν ποτέ οι ξηροί καρποί,αφού τους θεωρουμε,μαζί με το σιτάρι, τη βάση των κολλύβων.
Βράζουμετο σιτάρι(αν είναι με το φλοιό του καλό είναι να το μουσκέψετε αποβραδίς) καλά και το στραγγίζουμε(μπορείτε να το ξεπλύνετε και με κρύο νερό) .


Κατόπιν τα απλώνουμε σε μια πετσέτα για να φύγει το νερό.Στην πετσέτα το αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε(όλο τα βράδυ αν πρόκειται να το ετοιμάσουμε το πρωί).


Λίγο πριν φύγουμε για την εκκλησία,ανακατεύουμε το σιτάρι με τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή:σουσάμι καβουρδισμένο,καρύδια,αμύγδαλα( κανονικά άσπρα αφού συμβολίζουν τα "οστά τα γεγυμνωμένα"),φουντούκια-όλοι οι ξηροί καρποί χοντροκομμένοι-σταφίδες μαύρες και ξανθές,ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι(αν έχουμε ρόδι,ρίχνουμε από αυτό αντί για ξύσμα),λίγο μαιντανό(συμβολίζει τον "τόπον χλοερόν"),λίγη κανέλα και λίγες κουταλιές τριμμένη φρυγανιά(άλλες φορές ρίχνουμε τριμμένα μπισκότα).


Στη συνέχεια τα  βάζουμε σε μια πιατέλα και τα στρώνουμε καλά πατώντας τα με το κουτάλι.



Κατόπιν στο μύλο του καφέ(ηλεκτρικός) κάνουμε αλεύρι από μαλακά στραγάλια και τα απλώνουμε με το σουρωτήρι πάνω από τα κόλλυβα.Το στρώνουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας.                                                                                                                               



Ύστερα ρίχνουμεω με το σουρωτήρι ζάχαρη άχνη(για μισό κιλό σιτάρι βάζουμελίγο λιγότερο από μισό κιλό ζάχαρη άχνη).Το στρώνουμε επίσης καλά με το κομμάτι της λαδόκολλας που είπα πιο πάνω.


Τέλος στολίζουμε με κουφετάκια,σταφίδες,ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο θέλει η φαντασία της νοικοκυράς.


ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
ΠΗΓΗ:" Τρελογιάννης"

Δείτε επίσης  :

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Σήμερα 21 ΜαΪου/3 Ιουνίου, στα 2020, τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατρίου Εορτολογίου, στην Ελλάδα, στο Άγιον Όρος, στα Ιεροσόλυμα, στη Σερβία, στη Ρωσία κ.α. ο Άγιος Μέγας Ισαπόστολος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη.





Περισσότερα για το Όραμά του και το Χρέος μας,
μπορείς να διαβάσεις,
πατώντας στη σελίδα
https://agiografikesmeletes.blogspot.com/2020/06/o.html.

Είθε δια των πρεσβειών τους,  περιστεράκι μου,
να αποκτήσουμε και εμείς- οι Χριστιανοί των Εσχάτων-
στοιχειώδη Μετάνοια, σώζουσα...

Ευανθία η Σαλογραία



Όποιος δεν αγαπά το Δώρον, να μην παίρνει αντίδωρον





Ἐπίκαιρες σκέψεις μέ ἀφορμή τό κείμενο τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀργολίδος Νεκταρίου μέ τίτλο «Ἡ γῆ εἶναι τετράγωνη!»

Οἱ «ροπαλοφόροι», οἱ «φωνασκοῦντες ὁμολογητές» και τό... «γλειφιτζούρι περί σφραγίσματος τοῦ Ἀντι-χρίστου».
Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος - Κιβωτός της Ορθοδοξίας


Πρωτοπρεσβυτέρου Ἰωάννου Φωτοπούλου
ἐφημερίου τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀττικῆς


Ὁ μῦθος τῆς πανδημίας
Εἶναι ἀλήθεια ὅτι μᾶς ἔπιασαν στόν ὕπνο.  Μᾶς ἔκαναν, ἔστω καί πρός στιγμήν, νά πιστέψουμε τόν τερατώδη μῦθο τῆς πανδημίας.  Ἦταν τόση μεγάλη ἡ ἔκταση τῆς ...πανδημίας, ὥστε ἀνάμεσα στούς 170 νεκρούς συμπολίτες μας τό κρατικό τρομοδελτίο περιέλαβε καί ὅσους ἁπλῶς ἔπασχαν ἀπό  Covid 19 χωρίς ὁ coronavirus νά εἶναι ἡ αἰτία θανάτου  τους.  Βάλε κι αὐτούς πού ἦσαν 80, 90  χρονῶν καί ἄνω, βάλε κι ὅσους εἶχαν ὑποκείμενα νοσήματα καί  ...πάει λέγοντας. Στήν Ἰταλία ἀμφισβητεῖται σοβαρά ὁ ἐπίσημος ἀριθμός νεκρῶν ἀπό κορωνοϊό. Στήν Ἀμερική ὁ κόσμος βγῆκε στούς δρόμους. Μεγάλοι ἐπιστήμονες παγκοσμίως ἀμφισβητοῦν τήν ὕπαρξη πανδημίας. Ἰσχυρίζονται ὅτι πρόκειται γιά κάποιου εἶδους ἐπιδημία ἑνός ἀπό τούς κάθε χρόνο μεταλασσομένους κορωνοϊούς. Ἐδῶ ὅμως, στήν ταλαιπωρημένη πατρίδα μας, ἀκόμη μᾶς τρομοκρατοῦν μέ τά μέτρα πού παρατείνονται. «Ὁ κίνδυνος δέν μᾶς ξέχασε καί ἐμεῖς νά μήν τόν ξεχάσουμε...νά τηροῦμε τίς ἀποστάσεις...κλπ.»  Ἀπό τήν ἄλλη ὁ πρωθυπουργός καί οἱ συνεργάτες του βγῆκαν ὁ ἕνας κολλημένος στόν ἄλλο χωρίς τήν κοροϊδία τῶν μασκῶν τῶν γαντιῶν καί τῶν ἀντισηπτικῶν γιά νά.... χαροῦν τήν ἐπιφανῆ τραγουδίστρια. Κόμματα καί φορεῖς ἔκαναν διαδηλώσεις. Οἱ παραλίες, τά πάρκα, οἱ πλατεῖες οἱ δρόμοι εἶναι γεμᾶτοι κόσμο πού τό…γλεντάει!  Μόνο οἱ πειθήνιοι χριστιανοί ἀναγκάστηκαν νά στέκονται σέ ἀποστάσεις μέσα καί ἔξω ἀπό τίς ἐκκλησιές, καί πολλές φορές μασκοφόροι, ἕνα κωμικοτραγικό φαινόμενο. Ἀλλά ἄς ἀφήσουμε τά γενικά καί ἄς ἔρθουμε στά καθ΄ ἡμᾶς, σέ ὅ,τι ἀφορᾶ τήν Ἐκκλησία μας.  

   
Θλίψη καί ἀγανάκτηση τῶν πιστῶν
Ἦταν μεγάλη καί δικαιολογημένη ἡ στενοχώρια καί ἡ θλίψη τῶν χριστιανῶν ἀπό τό κλείσιμο τῶν ἐκκλησιῶν. Δικαιολογημένη καί ἡ ἀγανάκτηση γιά τή στάση τῆς πολιτείας, ἡ ὁποία μέ κάθε ἄνεση ἀποφάσισε τό σφράγισμα τῶν ναῶν. Ποιός ἦταν ὁ λόγος νά μήν ἐπιτραπεῖ ἡ λειτουργία τῶν ναῶν ὅλη σχεδόν τή Μ. Σαρακοστή ἔστω κεκλεισμένων τῶν θυρῶν;  Ἔχοντας εὐαισθησία γιά τήν ἄθληση τῶν πολιτῶν καί τή βόλτα τῶν σκυλιῶν ἡ δῆθεν «πολιτική προστασία» γιατί δέν ἔκανε  τήν ἐλάχιστη πρόβλεψη γιά τούς ὀρθοδόξους πιστούς; Οἱ ἐκκλησίες εἶναι καφετέριες, μπάρ καί μαγαζιά;
Ἐξ ἴσου ἦταν δικαιολογημένες ἡ πικρία καί οἱ πυκνές, θυμωμένες διαμαρτυρίες τῶν πιστῶν πρός τούς κληρικούς καί τούς ἐπισκόπους πού δέν προάσπισαν τό δικαίωμα στή Θ. Λατρεία καί τή συμμετοχή στή Θ. Κοινωνία.  Καμμία πρόταση δέν ἔγινε πρός τήν Κυβέρνηση  γιά τήν μετοχή τῶν πιστῶν ἔστω μέ ὅλες τίς προφυλάξεις, παρά μόνο στό... «Δι’ εὐχῶν», μετά τήν ἀγανάκτηση πού ξεχείλισε. Καί οἱ ἐκκλησιές μας ἄνοιξαν μετά τά κομμωτήρια!
Γι΄αὐτό δέν καταλαβαίνω τήν περιφρονητική στάση τοῦ παλαιοῦ παιδικοῦ φίλου καί νῦν Σεβ. Μητροπολίτου Ἀργολίδος κ. Νεκταρίου πρός τούς λαϊκούς καί κληρικούς πού τηλεφωνοῦσαν καί διαμαρτύρονταν, πού σχολίαζαν στό διαδίκτυο τή στάση τῆς ποιμαινούσης Ἐκκλησίας. Κανείς δέν συμφωνεῖ μέ ἀκρότητες καί ὕβρεις, ἀλλά ὡς ποιμένες πρέπει νά ἐνωτιζόμαστε, νά ἀφουγκραζόμαστε τόν λαό μας. Αὐτόν τόν λαό πού γεμίζει τίς ἐκκλησίες μας καί – συγγνώμη! – τά παγκάρια τῶν ναῶν μας γιά τίς πολλαπλές ποιμαντικές ἀνάγκες τῆς Ἐκκλησίας μας,  ὄχι τούς ἀνεκκλησίαστους, ὡς ἐπί τό πλεῖστον «νουνεχεῖς ἀνθρώπους πού δέχτηκαν τά μέτρα μέ κατανόηση» σάν πρόβατα ἐπί σφαγήν, κλείνοντας τά μάτια τους στήν ὁλοένα ἀποκαλυπτόμενη πραγματικότητα. «Τά μωρά τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός-ὄχι τούς σοβαροφανεῖς νουνεχεῖς- ἵνα τά σοφά τοῦ κόσμου καταισχύνῃ».
Ἡ ὀφειλόμενη στάση  ἀπέναντι στούς  λαϊκούς καί τούς κληρικούς
Καί βέβαια εὐθέως  λέω ὅτι δέν χρειάζονταν οἱ χαρακτηρισμοί τοῦ Σεβασμιωτάτου γιά τούς πιστούς :   «φωνασκοῦντες ὁμολογητές»,  «ἐθισμένοι στόν αὐτισμό τους», «ζηλωτές»(εἰρωνικά) , «τζάμπα μάγκας»,  «ἑκουσίως ἀνοηταίνοντες», «συνωμοσιολόγοι», «κατά φαντασίαν ὁμολογητές» καί οἱ ἄλλοι γενικότεροι χαρακτηρισμοί γιά τίς ποικίλες ἀπόψεις ὅπως, «φανατισμός», «ἀντιχριστολογία». Καί τό χειρότερο τό νά καλεῖ ὅσους διαμαρτύρονται νά «ἀναρωτηθοῦν μήπως..."δουλεύουν τῷ διαβόλῳ"».  Ψυχραιμία, Σεβασμιώτατε!  Ἐξάλλου δέν εἶναι λίγοι οἱ διαμαρτυρόμενοι. Ὅπως γράφετε «Ὅταν συζητᾶς μέ τούς περισσότερους ἀνθρώπους....». Αὐτές οἱ πολλαπλές ἀντιρρήσεις θά ἔπρεπε νά σᾶς προβληματίσουν καί νά κατεβάσουν τούς τόνους στίς διατυπούμενες ἀπόψεις σας.  Μιλᾶτε γιά στατιστικές.  Θά γνωρίζετε τό λόγιο : «Ὑπάρχουν τριῶν εἰδῶν ψέμματα. Τά μικρά ψέμματα, τά μεγάλα ψέμματα καί ...οἱ στατιστικές!»  Ἀκοῦστε καί ἄλλες ἀπόψεις μή συστημικῶν ἐπιστημόνων. Δέν εἶναι ὅλοι συνωμοσιολόγοι, Δεῖτε, ἄν θέλετε, τάπεινά τό συνιστῶ, τό video μέ τή συνέντευξη τοῦ Καθηγητοῦ Μικροβιολογίας καί Ἐπιδημιολογίας στό γερμανικό πανεπιστήμιο τοῦ Mainz κ. Sucharit Bakhdi σέ αὐστριακό δημοσιογράφο.  Λυπᾶται –τό λέω πρός ἐντροπή τῆς συντηρητικῆς μας κυβερνήσεως-γιά τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν! Καί εἶναι βουδιστής!
Ἀλγεινότερη ἐντύπωση μοῦ ἔκανε η στάση τοῦ Σεβασμιωτάτου πρός τούς ἱερεῖς καθώς κάνει λόγο γιά «τήν πολυλογία καί κενολογία τοῦ κλήρου καί ἰδιαίτερα γνωστῶν ροπαλοφόρων ὑπερασπιστῶν τῆς Ἐκκλησίας μέ τήν κατακεραύνωση τῶν πάντων» γιά κληρικούς «πού ἀστράφτουν καί βροντᾶνε ἐναντίον τῶν ἐπισκόπων καί τῆς Συνόδου».  Γνωρίζει ὁ Σεβασμιώτατος ὅτι, ὅσοι τοποθετήθηκαν ἐναντίον ὄχι τῶν μέτρων ἀλλά τῆς ἀπολυτότητός τους ἤ ἔδρασαν ποιμαντικά κοινωνώντας τούς πιστούς, ἦσαν κληρικοί πού λάμπουν στή διακονία τους καί ἀπολαμβάνουν τόν σεβασμό σχεδόν ὅλου τοῦ πληρώματος τῆς ἐκκλησίας. Καί ἐδῶ ἐπιβάλλεται σύνεση. Θά ἔπρεπε οἱ ἀρχιερεῖς-κάποιοι τό ἔπραξαν- νά προσέξουν καλλίτερα τίς ἀπόψεις καί τίς προτάσεις αὐτῶν τῶν ἱερέων. Εἴμαστε ἐμεῖς οἱ πρεσβύτεροι σέ σχέση μέ τούς ἐπισκοπους «ὡς χορδαί ἐν κιθάρα» κατά τή γνωστή ρήση τοῦ ἁγίου Ἰγνατίου. Ἅμα πετάξουμε τίς χορδές ἀπό τήν κιθάρα, ἡ κιθάρα καταντᾶ κύμβαλον ἀλαλάζον.
Διωγμός;
Καί ἐδῶ φθάνουμε στίς ἀποφάσεις τῆς Ἱ. Συνόδου. Γράφει ὁ Σεβασμιώτατος : «Ἡ Σύνοδος καί τό σῶμα τῶν ἐπισκόπων τό ξεκαθαρίσαμε. Κανείς δέν μᾶς ζήτησε νά ἀρνηθοῦμε τήν πίστη μας.  Ὡς χριστιανοί θά ἔπρεπε...νά συμβάλλουμε στήν ἀντιμέτωπιση τῆς πανδημίας».  Προσπάθησα νά καταλάβω τί ἐννοεῖ ὁ Σεβασμιώτατος. Ποιά εἶναι ἡ «Σύνοδος»;  Ποιό εἶναι «τό σῶμα τῶν ἐπισκόπων»;  Ἡ Σύνοδος  ἡ ὁποία συνεκλήθη ἦταν ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος.  Αὐτή ἀποφάσισε καί συνέταξε τίς σχετικές περί κορωνοϊοῦ Ἐγκυκλίους. Τό σῶμα τῶν ἐπισκόπων, τό σύνολο τῶν ἐπισκόπων, τό ὁποῖο ἀπαρτίζει τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας ποίῳ τρόπῳ «ξεκαθάρισε» τά πράγματα, ἐφόσον δέν συνεκλήθη;  Μέ ἐπί μέρους συζητήσεις; Δέν νομίζω νά εἶναι αὐτό τό φρόνημα καί ἡ πρακτική τῶν ὀρθοδόξων Συνόδων.  Ἐρωτῶ: Μήπως ἡ Διαρκής Σύνοδος ὑπερέβη τά ὅρια τῆς δικαιοδοσίας, τά ὁποῖα τῆς ἀπονέμει ὁ Καταστατικός Χάρτης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος; Καθότι σύμφωνα μέ τό ἄρθρο 9 παράγρ. δ  ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος «ἐπιλαμβάνεται τῶν τρεχούσης φύσεως ἐκκλησιαστικῶν θεμάτων».  Ὁπότε δέν ἦταν μᾶλλον στά πλαίσια τῆς δικαιοδοσίας της νά «ξεκαθαρίσει» ἕνα τόσο σοβαρό ζήτημα, πρωτοφανές στά ἐκκλησιαστικά χρονικά, τό κλείσιμο τῶν ναῶν, τή στέρηση τῆς ἁγίας θεοπνεύστου λατρείας μας καί τῆς μετοχῆς στό μυστήριο τῆς Θ. Εὐχαριστίας.
Ἐν πάσῃ περιπτώσει πῶς ἀπεφασίσθη ὅτι δέν ἔχουμε διωγμό τῆς Ἐκκλησίας; Ἐπειδή ὁ κρατικός λοιμωξιολόγος εἶναι θρησκευόμενος;
Δείγματα περί τοῦ ἀντιθέτου:
Ἡ κ. Κεραμέως μᾶς δήλωσε ὅτι μέ τό σάλιο καί τό κουτάλι μεταδίδονται μικρόβια καί ἰοί. 
Οἱ ἀρχές ζητοῦσαν νά συλλάβουν τόν π. Γεώργιο Σχοινᾶ ἐπειδή κοινώνησε ἀπό τήν πλαϊνή πόρτα τοῦ ἱεροῦ 5 ἀνθρώπους.
Ὁ οἰκονομολόγος κ. Μόσιαλος, ἀποφαινόμενος περί παντός ἰατρικοῦ ἐπιστητοῦ διαρκῶς ἐμφανιζόμενος στά κανάλια κατόπιν ..παραγγελιᾶς, διατείνεται ὅτι πρέπει νά παύσει ἡ μετάδοση τῆς Θ. Κοινωνίας. Αὐτό εἶχε ὡς συνέπεια ἕναν ἐμφύλιο πόλεμο μέσα στίς οἰκογένειες καί στούς χώρους έργασίας. Καί δέν ὑπάρχει ἰσχυρότερος διωγμός ἀπ΄αὐτόν πού γίνεται μέ ἀπειλές μέσα στά σπίτια μας.
Ἡ ἀστυνομία πῆρε τίς πινακίδες καί ἔβαλε πρόστιμο στόν ὁδηγό τοῦ ἀγροτικοῦ αὐτοκινήτου, τό ὁποῖο μετέφερε τήν εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς ἐπικαλουμένης Τρυπητῆς, τήν ὁποία συνόδευε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων καί...
τό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν ζητᾶ ἀπό τά Ληξιαρχεῖα ὅλης τῆς χώρας νά ἐνημερώσουν τό Ὑπουργεῖο Παιδείας γιά τά τελεσθέντα Μυστήρια Γάμων καί Βαπτίσεων κατά τήν ...κορωνοϊκή περίοδο καί νά σταλοῦν τά ὀνόματα τῶν συζύγων καί τῶν ἱερέων πού τέλεσαν τό Μυστήριο, ὥστε ἐκεῖνο νά τά διαβιβάσει στίς Εἰσαγγελικές ἀρχές γιά «ποινική διερεύνηση»!
Ἐπειδή ὁ Σεβασμιώτατος ἔχει ἀσχοληθεῖ, ὅπως καί λίγο ἐγώ, μέ τήν κατάσταση τῶν ρώσων πιστῶν κατά τή σοβιετική περίοδο, ὅπως φαίνεται ἀπό τά πολύ ὡραῖα βιβλία πού ἔχει ἐκδόσει, μήπως νιώθει ὅτι ὅλες αὐτές οἱ μεθοδεύσεις ἀποπνέουν ὀσμή  σταλινισμοῦ;  Καί εἴμαστε στήν ἀρχή.
Τέστ πειθαρχίας
Ἐπίσης γράφει ὁ Σεβασμιώτατος ὅτι «τά κίνητρα τῆς πολιτείας ἦταν ἡ διαφύλαξη τῆς δημόσιας ὑγείας». Νομίζω ὅτι ἐν προκειμένω ἰσχύει αὐτό τό ὁποῖο γράφει ὁ π. Εὐθύμιος ἀπό τήν Καψάλα «Αὐτούς τούς ἀνθρώπους πού μᾶς ὑποδούλωσαν στούς ξένους δανειστές καί τώρα μᾶς ὁδηγοῦν στήν σκλαβιά τοῦ Ἀντιχρίστου, εἶναι δυνατόν νά τούς ἐμπιστευθοῦμε; Καί νά προσθέσω. Νά ἐμπιστευθοῦμε ὅτι φροντίζουν γιά τήν ὑγεία μας αὐτοί πού εἶναι ὑπεύθυνοι γιά 15.000 αὐτοκτονίες συνανθρώπων μας λόγῳ μνημονίων; Ἤ αὐτούς πού καραδοκοῦν νά ἐπιβάλουν βαριά πρόστιμα στά μαγαζάκια πού τόλμησαν νά ἀνοίξουν  ἄν οἱ ὑπάλληλοι δέν φοροῦν μάσκες;  
Ἐάν ἦταν καί εἶναι ἀληθινός ὁ κίνδυνος, μετά ἀπό τήν ἐλευθερία πού παρατηρήθηκε στίς κινήσεις τῶν πολιτῶν δέν θά ἦσαν οἱ θάνατοι ἀνύπαρκτοι οὔτε τά ἐπιβεβαιωμένα κρούσματα   2, 3, 10 τήν ἡμέρα. Καί γιατί ὅλη αὐτή ἡ σχεδόν παγκόσμια καραντίνα πού εἶχε παντοῦ τά ἴδια χαρακτηριστικά καί τά ἴδια μέτρα; Πρόκειται  ὅπως ἔγραψε ἁπλά ὁ γέροντας Εὐθύμιος γιά «τέστ πειθαρχίας - ἡ ὑπογράμμιση δική μου  - γιά νά χειραγωγοῦν τούς ἀνθρώπους ἐκεῖ πού θέλουν».  Ἡ παγκόσμια τάξη πραγμάτων δοκιμάζει τίς ἀντοχές μας στήν παραπληροφόρηση καί τήν προπαγάνδα πού εἶναι ὀργανωμένη ἐπιστημονικά καί κατευθυνόμενη ἀπό φορεῖς ἀπόλυτα ἐλεγχομένους, ὅπως στή συγκεκριμένη περίπτωση ὁ Π.Ο.Υ.  Κυβερνήσεις μαριονέττες πλαισιωμένες ἀπό «εἰδικούς» καί ἀργυρώνητους δημοσιογράφους στά ΜΜΕ, μέ ἐξαρτημένη τή Δικαιοσύνη κλπ.  Ἐννοεῖται ὅτι δουλεύει πολύ καλά ἡ προπαγάνδα τοῦ Διαδικτύου καί ἡ ἀστυνόμευσή του.  Ὅλοι οἱ λογικοί ἄνθρωποι πιστεύουν ὅτι πίσω ἀπ΄αὐτόν τόν παγκόσμιο συναγερμό κάτι ἐπιδιώκεται.
Οἱ λαϊκοί, οἱ κληρικοί καί ἡ Θεολογία
Πολύ μέ ἀπασχόλησε ἡ ἄρνηση τοῦ Σεβασμιωτάτου νά ἀκούσει τίς γνῶμες καί τίς ἀντιρρήσεις τῶν ἀνησυχούντων πιστῶν, ὡσάν νά ἐπρόκειτο περί παντελῶς ἀσχέτων πρός τήν πίστη καί τήν Ἐκκλησία. Γράφει : «Δέν ὑποτιμῶ, πρός Θεοῦ, τό λαϊκό στοιχεῖο». Ὅμως ἐκτός ἀπό τίς διάσπαρτες στό κείμενό του παρατηρήσεις γιά τή στάση τῶν λαϊκῶν, αφιερώνει μία σελίδα γιά νά ἀποδείξει ὅτι «ἔχουν μεσάνυχτα ἀπό θεολογία»  καί ὅτι ὡς ἐκ τούτου, κατά τό λεχθέν ὑπό τοῦ ἀλήστου μνήμης ὑπουργοῦ Κουτσόγιωργα,  δέν δικαιοῦνται νά ὁμιλοῦν!  Προβάλλει τά λόγια τῶν ἁγίων Πατέρων Μ. Βασιλείου καί Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, οἱ ὁποῖοι λυποῦνταν καί διαμαρτύρονταν, ἐπειδή ἁπλοί πιστοί ἀπό ὑπερβάλλοντα ζῆλο καταπιάνονταν νά ἑρμηνεύσουν τό Μυστήριο τῆς ἁγίας Τριάδος καί τῆς Θείας Ἐνανθρωπίσεως.  Μά, Σεβασμιώτατε, πρός Θεοῦ! Δέν πρόκειται ἐδῶ γιά Θεολογία, ἀλλά κυριολεκτικά γιά παρακλήσεις καί ἱκεσίες τῶν πιστῶν πρός τούς ἐπισκόπους προκειμένου νά τούς ἐξασφαλίσουν τό ἀναφαίρετο δικαίωμά τους, τό δικαίωμα  Ζωῆς πού τούς ἔδωσε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός με τό Βάπτισμα καί τό Χρῖσμα νά μετέχουν τῆς Θ. Λατρείας καί τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων «εἰς ζωήν αἰώνιον». Βεβαίως μποροῦν νά τό στερηθοῦν ἀπό τούς ποιμένες τους ἄν περιπίπτουν σέ ἁμαρτήματα κωλυτικά τῆς Θ. Εὐχαριστίας. Οἱ Ἐπίσκοποι καί οἱ Πρεσβύτεροι εἶναι οἰκονόμοι τῶν Μυστηρίων τοῦ Θεοῦ καί δύνανται νά ἐπιτιμοῦν, ἀλλά πρέπει νά εἶναι καλοί οἰκονόμοι καί νά δίδουν στούς πιστούς «τήν τροφή ἐν καιρῷ», ὅταν δηλ. αὐτοί ἔχουν τίς ὑπό τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων προϋποθέσεις. Τότε εἶναι ὁ κατάλληλος καιρός: «Ἰδού καιρός εὐπρόσδεκτος ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας».  Ἔπειτα γνωρίζει ὁ Σεβασμιώτατος τόν ἀποφασιστικό ρόλο τῶν λαϊκῶν, πού δέν ἤξεραν θεολογία, τίς κρίσιμες στιγμές τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας, ὅπως τόν ἀναγνωρίζει καί τόν κατοχυρώνει ἡ ἀπόφαση τῶν Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς (1848) : Ἔπειτα παρ᾿ ἡμῖν οὔτε Πατριάρχαι, οὔτε Σύνοδοι ἐδυνήθησάν ποτε εἰσαγαγεῖν νέα, διότι ὁ ὑπερασπιστής τῆς θρησκείας ἐστίν αὐτό τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτός ὁ λαός, ὅστις ἐθέλει τό θρήσκευμα αὐτοῦ αἰωνίως ἀμετάβλητον καί ὁμοειδές τῷ τῶν Πατέρων αὐτοῦ».
Ὡραῖα, λοιπόν.  Ἄς μήν μιλᾶνε οἱ λαϊκοί. Ἄς μιλήσουν οἱ κατ΄εξοχήν ἁρμόδιοι.  Ποιά θεολογία ἐξεπορεύθη αὐτές τίς ἡμέρες ἀπό τίς ἐγκυκλίους τῶν ἡμετέρων ἁρμοδίων; Αὐτή :
Νά πλένουμε τά χέρια μας, νά φορᾶμε μάσκες καί γάντια, νά τηροῦμε τίς ἀποστάσεις. Κάποιοι ἔβαλαν θερμικές κάμερες στίς εἰσόδους τῶν ναῶν! 
Παντοῦ ἀντισηπτικά καί ἀπολυμάνσεις ἀκόμη καί στίς ἐπιφάνειες τοῦ Ναοῦ. Καί βέβαια ἐπιφάνειες δέν εἶναι μόνο τά πατώματα, ἀλλά καί οἱ τοῖχοι καί τά τέμπλα καί οἱ εἰκόνες. –
Τά κόλλυβα καί τό ἀντίδωρο νά δίνονται μέ «ὑγειονομικές προφυλάξεις».
Ἀναστολή δηλ. ἀπαγόρευση τῶν λιτανειῶν Ἱερῶν Λειψάνων καί Εἰκόνων.
Σύσταση στούς ἡλικιωμένους καί ἀσθενεῖς νά μήν ἐκκλησιάζονται κλπ. κλπ.
Καί βέβαια τά ἀνωτέρω δέν ἀποτελοῦν θεολογία. Εἶναι ἁπλῶς  λεπτομερεῖς ὁδηγίες πού μοιάζει νά ἀπευθύνονται σέ μιά ἀποστειρωμένη κοινωνία ἀνθρώπων πού πάσχουν ἀπό ...μικροβιοφοβία. Καί δέν ἦταν αὐτό πού περίμεναν οἱ χριστιανοί μετά τήν ἐξορία τους ἀπό τήν Θεία Λατρεία.
Περί τοῦ σφραγίσματος
Καί τώρα περί αὐτοῦ, τό ὁποῖο ὁ Σεβασμιώτατος ὀνομάζει  «γλυφιτζούρι τοῦ σφραγίσματος τοῦ Ἀντιχρίστου». Εἶναι πολλοί πού ἀρνοῦνται αὐτή τήν ἀλήθεια τῆς Ἀποκαλύψεως, τήν ἐπιθυμία τοῦ Ἀντιχρίστου νά σφραγίσει τούς πάντας μέ τό ὄνομά του πράγμα πού θά δηλώσει τήν ὑποταγή τους σ΄αὐτόν. Ὅταν τίθεται αὐτό τά θέμα  πρός συζήτηση, ὅσοι τό περιφρονοῦν καταλαμβάνονται ἀπό ἕνα εἶδος πανικοῦ καί προσπαθοῦν νά ἐξορκίσουν τό θέμα μέ εἰρωνεῖες, μέ περιφρόνηση πρός ὅσους ἀνησυχοῦν, μέ ἀνάμειξη ἄλλων σχετικῶν καί ἀσχέτων ζητημάτων. Τό ἀποτέλεσμα εἶναι βέβαια θεολογική ἀφωνία. Γιατί πῶς νά ἀντιπαρατεθεῖς στήν Ἀποκάλυψη πού εἶναι ξεκάθαρη;  : «Καί ποιεῖ πάντας, τούς μικρούς καί τούς μεγάλους καί τούς πλουσίους καί τούς πτωχούς καί τούς ἐλευθέρους καί τούς δούλους, ἵνα δώσωσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπί τῆς χειρός αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἤ ἐπί τῶν μετώπων αὐτῶν. καί ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἤ πωλῆσαι εἰ μή ὁ ἔχων τό χάραγμα, τό ὄνομα τοῦ θηρίου ἤ τόν ἀριθμόν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ»(Ἀποκ. 13, 16-17).  Ἔχουμε καί τόν Ἅγιο Παΐσιο, ὁ ὁποῖος μᾶς προειδοποιεῖ γιά τίς μεθοδεύσεις τῶν ἀντιχρίστων δυνάμεων, οἱ ὁποῖες πονηρά θά προσπαθήσουν νά ἐπιβάλουν πρῶτα ἄλλα ἠλεκτρονικά δεσμά πού θά προετοιμάσουν τό ἔδαφος γιά τό χάραγμα.  Δέν γνωρίζω πῶς σκέπτεται ὁ Σεβασμιώτατος ὅταν ἐκφράζεται ἀπαξιωτικά γιά τά ἀκόλουθα λόγια κάποιου, πιθανόν θεολόγου ἤ κληρικοῦ : «Ὁ ἱερέας πού θά ἔχει τό τσιπάκι στό χέρι του καί θά εὐλογεῖ τά τίμια δῶρα ἤ τά ἄλλα μυστήρια, δέν θά μεταδίδει τή χάρη καί τά μυστήρια θά εἶναι ἀνενεργά». Δηλαδή τό microchip τό ὁποῖο ὅταν τό ἔχεις «ἐπί τῆς χειρός τῆς δεξιᾶς»  δέν θά δύνασαι «ἀγοράσαι ἤ πωλῆσαι»  καί μέ τό ὁποῖο γίνεσαι ὑπόδουλος, καί ὑπάκουος σέ κάθε κέλευσμα τοῦ ἀντιχρίστου συστήματος,  μᾶς εἶναι ἀδιάφορο ;  Δἐν μᾶς θυμίζει τίποτε;
Ἀφιερώνω σέ ὅσους κλείνουν τά μάτια τους στήν ἀπειλή τοῦ σφραγίσματος τά ἁπλά ἀλλά θεόσοφα λόγια τοῦ ἁγίου Παϊσίου : «...ἀπορῶ δέν τούς προβληματίζουν ὅλα αὐτά τά γεγονότα; Γιατί δέν βάζουν ἔστω ἕνα ἐρωτηματικό γιά τίς ἑρμηνεῖες τοῦ μυαλοῦ τους; ...Θά πλανεθοῦν αὐτοί πού τά ἑρμηνεύουν μέ τό μυαλό».
Ρωσία, Βέλγιο καί κορωνοϊός
Ὅσον ἀφορᾶ στίς πληροφορίες ἀπό τή Ρωσία, αὐτές εἶναι ἀντικρουόμενες. Π.χ. διαψεύδεται ὅτι ἕνας ἐκ τῶν διακεκριμένων Πνευματικῶν τῆς Μονῆς τοῦ ἁγίου Σεργίου ἀσθένησε σοβαρά.  Μέ ὅσα γράφει ὁ Μητροπολίτης Πιτιρίμ διεκτραγωδεῖ τήν ἐπιθυμία τῶν πιστῶν νά συμμετάσχουν στίς ἀκολουθίες τῆς Μονῆς τοῦ ἁγίου Σεργίου, κάτι πού δημιουργεῖ φόβο στούς ἕλληνες ἀναγνῶστες τοῦ κειμένου μήν τυχόν  κολλήσουν κορωνοϊό τήν ὥρα πού θυμιάζει ὁ ἱερεύς λόγω συνωστισμοῦ. Κατά τά ἄλλα ἀναφέρει 3-4 κληρικούς πού ἀπεβίωσαν – εἴμαστε σίγουροι ὅτι ἔχασαν τή ζωή τους ἀπό τόν coronavirus ; Ἒπίσης γιά ὅλα τά μοναστήρια ὅπου κοινοβιάζουν ἑκατοντάδες μοναχοί ἀναφέρει 4 νεκρούς, οἱ ὁποῖοι θά μποροῦσαν νά ἔχουν ἀποβιώσει  καί ἀπό ἄλλες αἰτίες. Ἔπειτα ὁ ἐπίσκοπος Πιτιρίμ, γιά νά τόν ἐμπιστευθεῖ κάποιος θά πρέπει νά μᾶς ἐξηγήσει ἄν στήν «σοφή» προσπάθεια τοῦ Πατριάρχου καί τῆς Συνόδου τῶν ρώσων Ἐπισκόπων,  «νά βροῦν τήν λύση στό μεγάλο πρόβλημα τῆς ἐπιδημίας», ὅπως γράφει, περιλαμβάνεται καί ἡ κατάπτυστη μέθοδος τριπλῆς ἀπολυμάνσεως τῆς ἁγίας λαβίδος μεταδόσεως τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων.  
Ὅσον ἀφορᾶ ἐπίσης στόν ἐν Βελγίῳ συλλειτουργό μας π. Ἀθανάσιο, εἶναι συγκινητική ἡ 6 σελίδων περιγραφή τῆς ταλαιπωρίας του λόγω κορωνοϊοῦ στήν ἐντατική. Ἀλλά ἄς σκεφθοῦμε πόσοι ἀσθενεῖς ἀδελφοί μας ἐκοιμήθησαν ἀβοήθητοι ἐπειδή δέν μποροῦσαν νά νοσηλευθοῦν καί νά ἐγχειρισθοῦν. Κι αὐτό διότι πάρα πολλές νοσοκομειακές κλίνες ἐντατικῆς θεραπείας περίμεναν ἄδειες τούς ἀνύπαρκτους  κοροϊνοπαθόντες. Καί ἀκόμη  πόσοι ἄλλοι ἀπό ἄλλες αἰτίες δέν μπόρεσαν ποτέ νά βγοῦν ἀπό τήν ἐντατική ἀφήνοντας πίσω ὅλη τήν οἰκογένειά τους!  Δέν νομίζω ὅτι οἱ συναισθηματικά φορτισμένες περιγραφές βοηθοῦν στήν ἀντικειμενική ἐκτίμηση καί πληροφόρηση.
«Συζητήσεις» γιά τήν Θεία Κοινωνία
Ἄφησα κι ἐγώ τελευταῖο τό θέμα τῆς Θ. Κοινωνίας. 
Σεβασμιώτατε,
Γράψατε περί τῆς Θ. Κοινωνίας στό τέλος τοῦ κειμένου σας «Εἶναι ἕνα θέμα πού θά μᾶς ἀπασχολήσει ἔντονα τό ἑπόμενο διάστημα. Καί θά δεχτοῦμε   πιέσεις...μήπως θά πρέπει νά τό συζητήσουμε σοβαρά καί νά εἴμαστε ἕτοιμοι;  Στ΄ἀλήθεια ὑπάρχει κάτι σχετικό μέ τήν Θ. Μετάληψη, τό ὁποῖο χρειάζεται συζήτηση; Μήπως πρέπει νά υἱοθετήσουμε  τήν ἀπρέπεια τῶν λαβίδων μιᾶς χρήσεως πού καθιερώνεται τώρα σέ ὀρθοδόξους ναούς τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν;
Ἀγαπητέ μου π. Νεκτάριε, θυμήσου τό παιδικό μας τραγούδι «Τ΄ἀχτινοδεμένο δισκοπότηρο». Πρός Θεοῦ!  Μή διανοηθεῖτε, ἅγιοι ἀρχιερεῖς, νά πειράξετε αὐτό τό Θεῖο, ζωοποιό δῶρο, τό πλῆρες ἀκτίνων τῆς Θ. Χάριτος, ὅπως τό παραλάβαμε ἀπό τούς ἁγίους Πατέρες μας. Κάποιοι, τότε πρίν τήν Ἅλωση, τό «πείραξαν» μεταδίδοντας τούς θείους μαργαρίτες ἐκεῖ πού δέν ἔπρεπε καί εἴδαμε τά ἀποτελέσματα...   Καί θά πρέπει ἐπιτέλους νά μήν ὑποχωροῦμε ὡς Ἐκκλησία στίς πιέσεις τοῦ Καίσαρος, ὁ ὁποῖος ἤδη «ἔβαλε πόδι» στόν ἐσώτατο πυρῆνα τῆς Ἐκκλησίας μας.  Καί ἀφοῦ δέν ἔχουμε κουράγιο νά ἐλέγξουμε τό ἦθος τῶν ἀρχόντων, τοὐλάχιστον ἄς βάλουμε φραγμό («οὐκ ἔξεστί σοι») στήν βέβηλη ἐπιθυμία τους νά πατήσουν τό ἄβατο τῆς λατρείας μας. 
Ὡς κατακλεῖδα τῶν ἀνωτέρω παραθέτω τά κάτωθι λόγια τοῦ πνευματικοῦ μας πατρός Ἀρχιμ. Σαράντη Σαράντου, τά ὁποῖα προσυπογράφω :
Οἱ ἄρχοντές μας, μᾶς ἑτοιμάζουν, ὅπως ἤδη ἔχουν ἀνακοινώσει, καί δεύτερο γῦρο κορωνοϊακό τό φθινόπωρο.  Τί θά κάνουμε; Θά κλείσουμε τίς Ἐκκλησίες μας ξανά κατά τήν περίοδο Σαρακοστῆς Χριστουγέννων-Θεοφανείων;  Αὐτή τή στιγμή πολλοί ἱερωμένοι εἴμαστε ἀποφασισμένοι νά μήν ξαναπροσβάλουμε τόν Γεννηθέντα καί Βαπτισθέντα Σωτῆρα Χριστό.  Ἐμεῖς ὡς ἁπλοῖ ἐφημέριοι δέν ἔχουμε δυνάμη οὔτε νά ὑπονοήσουμε ἀνταρσία καί ἀπειθαρχία.  Ὅμως δέν θά ξαναπέσουμε, τοῦ Κυρίου συνεργοῦντος, γιά δεύτερη φορά στό φοβερό ἁμάρτημα τῆς βλασφημίας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος…- 

 ἡ ὑπογράμμιση δική μου -  Θά εἴμαστε στυγνοί προδότες, ἄν τή δεύτερη φορά δέν ἐπανορθώσουμε τίς τραγικές ἐλλείψεις τοῦ πρώτου γύρου.  «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ»;
orthros


12 ΣΧΌΛΙΑ:

Ανώνυμος είπε...
Ας μην βιαστεί κανεις να πει "ξέρεις το είναι να χάνεις τον δικό σου άνθρωπο, όσο μεγάλος και αν είναι", σύνηθες επιχείρημα των "μενουμεσπιτακηδων". Ο πατήρ Ιωάννης Φωτόπουλος έχει βιώσει πάρα πολύ βαθια τον θάνατο πολύ προσφιλους, και όχι στις ηλικίες που χτυπάει ο κορονοιος... Τα λέγω αυτά χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά και χωρίς να είμαι καν του ευρύτερου κύκλου του....

Cyclus
Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...
Εκεί που έσφαλες, έλεγε ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, εκεί θα διορθώσεις. Έσφαλες στην υπακοή; Δεν θα διορθώσεις με νοερά προσευχή. Με υπακοή θα διορθώσεις! Πού έσφαλε η Ελλαδική Εκκλησία; Στην ομολογία. Πώς θα διορθώσουμε; Με ομολογία! Στις τόσες αμαρτίες μας ουδόλως προτιθέμεθα να προσθέσουμε την άρνηση του αγαπήσαντος ημάς, του εαυτόν δόντος υπέρ ημών, του εξαλείψαντος ημών πάσας τας αμαρτίας. Την ευχή του καλού ιερέως να έχουμε!
Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...
Κι επειδή πολλοί προβάλλουν το επιχείρημα της υπακοής σε Πολιτεία, Ιεραρχία και Πνευματικούς Πατέρες, ένα θα πούμε: Ο Χριστός μας δεν δύναται να ευλογήσει υπακοή αναιρετική της υποστάσεως της Εκκλησίας Του επί καταστροφή των υπακουόντων, υπέρ ων απέθανεν. Αρνήσασθαι γαρ εαυτόν ου δύναται.
Ανώνυμος είπε...
Παιδιά, ήθελα να γράψω κάτι για το κείμενο το ίδιο, αλλά είδα τα δύο παραπάνω σχόλια, και οφείλω να ξεκινήσω λέγοντας ευχαριστώ στους φίλους που τα έγραψαν.

Στον ιερέα που έγραψε το κείμενο, θα ήθελα να πω ότι, αφού οι δεσποτάδες μας έχουν απογοητεύσει τελείως, μπείτε μπροστά εσείς οι παπάδες μας, οι παπάδες των γειτονιών και των χωριών μας, κι εμείς θα είμαστε μαζί σας. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να το φωνάξω και πολύ δυνατά, γιατί δεν ξέρω πόσοι και πόσο θα είμαστε μαζί τους.
Ανώνυμος είπε...
Μπράβο στον άξιο ιερέα! Την ευχή του να έχουμε!
Ανώνυμος είπε...
Θυμόσαστε προ ετών, το 2004 ίσως, κάπου εκεί, που είχε γίνει μέγα θέμα παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας με το ψευδεπίγραφο "ευαγγέλιο του Ιούδα", που είχε προμοταριστεί από το National Geographic; Τα μύρια όσα είχαν γράψει οι δημοσιογράφοι για το Πανάγιο Πρόσωπο του Κυρίου, τι Μαγδαληνές, τι σαρκικά, τι για τον "παρεξηγημένο" Ιούδα, τι ότι η Εκκλησία εξαφάνισε τα "γνήσια κείμενα" "για να μην μαθευτεί η αλήθεια"....

Τότε ήταν επί αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και η Εκκλησία είχε βγάλει ευθαρσή ανακοίνωση και αποκαθιστούσε την αλήθεια και μάλιστα είχε, νομίζω, μιλήσει και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος...Φυσικά, όλοι όσοι έχουν λίγες γνώσεις ιστορίας γνωρίζουν ότι τέτοια "γνωστικά κείμενα" αφθονούσαν τον 2ο-3ο αιώνα και μάλιστα ήταν πολύ μεταγενέστερα από τα Ευαγγέλια. Εχουν αξία ως πηγές για την ιστορία και την ιδεολογία της εποχής τους, όχι για τα γεγονότα που περιγράφουν οι Ευαγγελιστές. Απλή η αλήθεια και μπορεί να δοθεί στους καλοπροαίρετους αγνοούντες με απλά λόγια, ώστε να την καταλάβουν...

Αλλά από τότε το σαράκι του πληγωμένου εγωισμού, αλλά και ο θολός α-θεολόγητος ανθρωπάρεσκος, ασαφής, "μασημένος" λόγος του τύπου "να τους ευχαριστήσουμε όλους και προπαντός τους κρατούντες τα ΜΜΕ", κυριαρχούσε στις ψυχές ορισμένων υψηλόβαθμων κληρικών..

Είχα βρεθεί για λίγες μέρες εκείνο ακριβώς τον καιρό, μέσα στον κουρνιαχτό του "Ευαγγελίου του Ιούδα", σε μικρή πόλη της Ρούμελης, φιλοξενούμενος συγγενών. Ανοιχτή τυχαία η τηλεόραση στο κανάλι "Star Κεντρικής Ελλάδας". Έπαιζε συνέντευξη ενός μητροπολίτη της Στερεάς Ελλάδας. Στην απάντηση του δημοσιογράφου "τι πιστεύετε για το "ευαγγέλιο του Ιούδα", ο μητροπολίτης δεν εξηγεί, δεν λέει ότι είναι ψευδεπίγραφο, δεν αναφέρει τα απλά πιο πάνω πραγματάκια που γράφω εδώ, ώστε η άσχετη δημοσιογράφος και ο άσχετος με την εκκλησιαστική ιστορία κόσμος (δηλαδή το 99%) να καταλάβει.

Τι απαντά, λοιπόν, ο εν λόγω μητροπολίτης, εμφανώς για να κοντράρει τον Χριστόδουλο; Επί λέξει επαναλαμβάνω τα λόγια του, διότι εντυπώθηκαν (δυσάρεστα) στη μνήμη μου: "Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ". Τι κατάλαβε ο μέσος θεατής; Ότι το "ευαγγέλιο του Ιούδα", το ψευδεπίγραφο γνωστικό κείμενο, είναι ανοικτό θέμα για την Εκκλησία, μπορεί να είναι και έτσι, μπορεί να είναι και αλήθεια, ή έστω η μισή αλήθεια....Στο κάτω μέρος της οθόνης αμέσως εμφανίστηκε το τρέιλερ: "Ευαγγέλιο του Ιούδα: Ο μητροπολίτης ...... διαφοροποιείται από την επίσημη θέση της Εκκλησίας".

Δεν σας λέω ποιος ήταν αυτός ο επίσκοπος, είναι εν ζωή πάντως, αν και όχι στην ίδια μητρόπολη που ήταν.

Εγώ κατάλαβα τότε, το 2004, ότι όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον διωκόμενο Ευαγγέλιο του Χριστού, δηλαδή τον ίδιο τον διωκόμενο Χριστό, πολλώ δεν θα υπερασπιστεί ποτέ τους διωκόμενους Χριστιανούς. Ο Χριστιανισμός είναι απλός, δεν είναι σοφιστεία... Είναι λογικό το παραπάνω συμπέρασμα, common sense, κοινός νους χρειάζεται.

Μακάρι να είχα πέσει έξω και θα ζητούσα συγγνώμη από τον ίδιο τον επίσκοπο για την κρίση μου.
Ανώνυμος είπε...
Σεβασμιώτατε σας εύχομαι ως "επιστήμονας" της πίστεως που είσαστε να συναντήσετε τον ψαρά, τον σκηνοποιό και τον βοσκό μέγα θεολόγο της Αγ. Τριάδος που μαζί με τους αμέτρητους άλλους "πληβείους" της πίστεως ευαρέστησαν ενώπιον του Κυρίου...
Πανταζής Ιωάννης είπε...
Ήταν ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος
δον κιx ο τις είπε...
Να μας στηρίξει ο Θεός,

να μείνουμε ανυποχώρητοι,

...ως εδώ , και μή παρέκει...
Ανώνυμος είπε...
Απλά, κατανοητά, ορθοδοξα, αληθινά!! Την ευχη σας, π.Ιωαννη! Ο Θεος να δυναμωνει και να φωτιζει εσας κι ολους τους σεβαστους και ηρωικους μας ιερεις που μας στηριξαν με ολους τους τροπους
Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...
Γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία του Χριστού υφίσταται διωγμό, π. Ιωάννη. Οι ψυχές μας είναι ανήσυχες και περίλυπες για όσα άνομα τεκταίνονται. Και ο λαός του Θεού ο άγιος διαθέτει απλανές αισθητήριο. Το έλεγε κι ο μακαριστός μας π. Επιφάνιος. Η ύπαρξη, όμως, διωγμού αναδεικνύει α) την ανάγκη ομολογίας του Χριστού από τον πιστό λαό Του και β) τη φρικτή ευθύνη της Ιεραρχίας, η οποία δεν κήρυξε την Εκκλησία εν διωγμώ, τουναντίον συνέπραξε τω Καίσαρι και υπείξε τω δόγματι τω τυραννικώ.
Στέλιος είπε...
Α΄ Οικουμενική Σύνοδος
Τα συμπεράσματα της συνόδου υπογράφηκαν από περισσότερους από 318 και ο αριθμός αυτός επικράτησε για συμβολικούς λόγους. Οι επίσκοποι που ήταν παρόντες στη σύνοδο συνοδεύονταν από ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ των οποίων ο συνολικός αριθμός ανερχόταν σε ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ Ή ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ.
Από το saint.gr

ΠΗΓΉ: Τρελογιάννης