Μια Λυγερή (Αφιερωμένο με αγάπη σε όλες τις πρώην και τις επόμενες ...λυγερές-όσες δεν είμεθα πλέον λυγερές να κόψουμε την αχαλίνωτη μασαμπούκα, παρακαλώ!)



Μια Λυγερή Καθιστικό, Λακωνία Από τον δίσκο "Τι Γλυκά Πικρά 'ν' Τα Γέλια" - Κυκλοφορεί ψηφιακά στις 3 Σεπτεμβρίου Ερμηνεία / Διασκευή : Ζαχαρίας Καρούνης Μια λυγερή, πω πω πω μια λυγερή τραγούδησε μια λυγερή τραγούδησε απάνω στον αέρα κι ήταν αέ- πω πω πω κι ήταν αέρας δυνατός κι ήταν αέρας δυνατός και πήρε την λαλιά της, την πήρε και την έριξε στη μέση του πελάγου. Κι όσα καράβια τ' άκουσαν όλα πανιά μαϊνάραν. Κι ο καπετάνιος φώναξε από την κάμαρά του Παιδιά, μαϊνάρετε πανιά, ρίχτε τα όλα κάτου, ν' ακούσουμε την λυγερή σαν τι τραγούδι λέγει Την εκδοχή αυτή του τραγουδιού άκουσα από το δίσκο της Μαρίας Αρώνη «Τραγούδια από τον Καβο-Μαλιά και την Ελαφόνησο», Επίσης, βασίστηκα και σε καταγραφή του Νίκου Μπαριάμη, απο την οποία πήρα το στίχο «Κι ο καπετάνιος φώναξε από την καμαρά του» . Ερμηνεία / Καλλιτεχνική επιμέλεια / Παραγωγή: Ζαχαρίας Καρούνης Μουσική Παραγωγή / επιμέλεια ορχήστρας : Θωμάς Κωνσταντίνου Έπαιξαν οι Μουσικοί: Σωτήρης Μαργώνης: Βιολί Αντώνης Καλιούρης: Κλαρίνο, Καβάλ, φλογέρα Στέλλα Βαλάση: Σαντούρι Πάνος Βέργος: Σαντούρι Μανούσος Κλαπάκης: Κρουστά Μιχάλης Μπακάλης: Κρούστα Γιάννης Πλαγιανάκος: Κόντρα Μπάσο Θωμάς Κωνσταντίνου: Λαούτο ------------------------------------------------------------------------------------------ Σκηνοθεσία / Μοντάζ : Θάνος Λυμπερόπουλος Κάμερα : Θάνος Λυμπερόπουλος, Αλέξης Χατζηγιάννης, Μανόλης Ριζικός Kiss the Frog. Ηχοληψία / Μίξεις: Βαγγέλης Μόσχος Mastering: Γιαννης Πετρόλιας Οι πρόβες και οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Noisy King Music Residence ------------------------------------------------------------------------------------------- A fair maid Table song, Lakonia A fair maid did sing, a fair maid did sing upon the wind and the wind did blow and take her song. And the wind blew and swept it out to sea, and every boat that heard it reefed its sails, and the captain yelled from his cabin Hove to, boys, lower the sails, so we may hear the fair maid sing Performance / Artistic oversight / Production: Zacharias Karounis Musical supervision / coordination of musicians: Thomas Konstantinou Featuring the musicians: Sotiris Margonis: Violin Antonis Kaliouris: Clarinet, Kaval, Flute Stella Valasi: Santouri Panos Vergos: Santouri Manousos Klapakis: Percussion Michalis Bakalis: Percussion Giannis Plagianakos: Double bass Thomas Konstantinou : Oud, Lute, Guitar, Ukulele Sound recording & mixing: Vangelis Moschos Mastering: John Petrolias The rehearsals and the recordings took place at the Noisy King Music Residence Ζαχαρίας Καρούνης - Μια Λυγερή Zaharias Karounis - Mia Lygeri | A Fair Maid

 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Kαι όμως..ΕΙΔΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ! η συγκλονιστική εμπειρία του π. Μητροφάνη στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ...



Ο π. Μητροφάνης που ΕΖΗΣΕ την ΕΜΠΕΙΡΙΑ με  ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ,  
και το ΤΟ ΕΙΔΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ, 
ήταν Πόντιος...

Στο πρώτο βίντεο αποδίδεται η  μαρτυρία του, λεπτομερώς  
με επεξεργασία στο γλωσσικό ιδίωμα, προκειμένου 
να γίνεται κατανοητή από τον πιστό,  του σήμερα.

.........................................................................................................
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον π. Μητροφάνη 
στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που ΕΔΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ
 στον δημοσιογράφο, σε πολύ μεγάλη ηλικία...

.........................................................................................



....................................................................................
Παραθέτω επιπρόσθετα  μια μαρτυρία από το φίλο και εν Χριστώ αδελφό Πέτρο Χ. 
ο οποίος πριν λίγα χρόνια ΕΖΗΣΕ και αυτός την ΕΜΠΕΙΡΙΑ του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ στα ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ...

Ρώτησα πρώτη,  τον Πέτρο τα ακόλουθα : " Πετράν θα μου κανεις τη μεγάλη χάρη,  να μου γράψεις με λεπτομέρεια,  ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ σας από το  ΑΓΙΟ ΦΩΣ μέσα  ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ, μαζί  με τη λατρεμένη μας  ΦΩΤΕΙΝΗ;"

Και ο Πέτρος Χ., μου απάντησε :  " Γλυκιά μου Ευανθία, εγώ με την χάρη του Θεού μας το έχω δει 11 φορές και η γυναίκα μου 13 φορές. Η εμπειρία είναι απίστευτη, δεν περιγράφεται με λόγια. 

Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός είναι μοναδική και ανεπανάληπτη θα σου έλεγα, ενώ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή εκείνη την ώρα που έρχεται το άκτιστο φως. 

Εμένα με έχει λούσει από πάνω μέχρι κάτω αρκετές φορές. Έχω ζήσει μοναδικές στιγμές στην ζωή μου και εγώ και η αείμνηστος σύζυγός μου Φωτεινή. Έχω κλάψει κατ' επανάληψη εκείνη την στιγμή και δεν ήξερα γιατί κλαίω και όχι μόνο εγώ , αλλά πολύς κόσμος. 

Οι στιγμές εκείνες είναι μοναδικές στην ζωή του κάθε προσκυνητή μέσα στον Πανάγιο Τάφο του Ναού της Αναστάσεως του κυρίου ημών Ιησού Χριστού μας. 
Θα έλθω κάποια στιγμή στην Πάτρα να τα πούμε από κοντά και θα σου τα πώ πολύ αναλυτικά και εκτενέστερα, δεδομένου ότι δεν είμαι καλός στον γραπτό λόγο. 

Όμως, θα σου πώ ότι,  αξίζει τον κόπο να βρεθείς και να παραστείς, έστω και για μία φορά στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός που γίνεται κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 1:20 το μεσημέρι κάθε χρόνο. Οι στιγμές είναι μοναδικές, η συγκίνηση απερίγραπτη και ζεις καλύτερα από τον καθένα μέσα στον Πανάγιο Τάφο μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία μοναδική στην ζωή σου. 

Θα έλεγα εάν δεν έχετε πάει,  να πάτε. Εγώ που το έχω ζήσει 11 φορές στεναχωριέμαι τα τελευταία χρόνια που κάνω Πάσχα στην Ελλάδα και όχι εκεί" .

ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ο ΘΕΟΣ των ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! 
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!













 

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Χανιά: Η απίστευτη ιστορία του πατέρα Σωφρόνιου - Η πάθηση που τον παράλυσε



Αυτές τις μέρες στην Πάτρα, μια νέα και όμορφη κοπέλα 
 
έφυγε από τη ζωή βουτώντας με το αυτοκίνητό της, 
στα νερά του μώλου...

Συγκλονίστηκε η πόλη. Είπαν και ότι μπορεί να αυτοκτόνησε. 
Ποιος μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα;; 

Ουδείς. 

Ο Κύριος είθε να χαρίζει Φωτισμό και Δύναμη ψυχής 
σε κάθε ύπαρξη θλιβομένη 
και καταπονουμένη και το Φοβερόν και Άγιόν Του Όνομα, επικαλουμένη...
......................................................................
Βρήκα το παράδειγμα Σθένους του πατρός Σωφρονίου 
που δείχνει το βίντεο

 εκπληκτικό!

Αξίζει να το παρακολουθήσεις, περιστεράκι μου. 

Χριστός Ανέστη!

..................................................................................





 

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!



Kαι μια ακόμη, λατρεμένη εκτέλεση- να ζωηρεύουν τα πνεύματα
μέσα στη Αναστάσιμη νύχτα ...

Χριστός   Ανέστη!






 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (Αγ. ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ )- ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ!


Η σημασία της θυσίας του Χριστού (Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος)


Κατηχητικός λόγος του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου σχετικά με τη σημασία της θυσίας του Ιησού Χριστού, για την ζωή του ανθρώπου.

«Ο Κύριος Ιησούς και Θεός μας χωρίς να φταίει σε τίποτε ραπίσθηκε, ώστε οι αμαρτωλοί που θα τον μιμηθούν, όχι μόνον να λάβουν άφεση των αμαρτιών τους, αλλά και να γίνουν συγκοινωνοί στη θεότητά του με την υπακοή τους.
Εκείνος ήταν Θεός κι έγινε για μας άνθρωπος. Ραπίσθηκε, φτύστηκε και σταυρώθηκε, και με όσα έπαθε ο απαθής κατά τη θεότητα είναι σαν να μας διδάσκει και να λέει στον καθένα μας:
«Αν θέλεις, άνθρωπε, να γίνεις Θεός, να κερδίσεις την αιώνια ζωή και να ζήσεις μαζί μου, πράγμα που ο προπάτοράς σου, επειδή το επεδίωξε με κακό τρόπο, δεν το πέτυχε, ταπεινώσου, καθώς ταπεινώθηκα κι εγώ για σένα– απόφυγε την αλαζονεία και την υπερηφάνεια του δαιμονικού φρονήματος, δέξου ραπίσματα, φτυσίματα, κολαφίσματα, υπόμεινέ τα μέχρι θανάτου και μην ντραπείς.
Αν όμως εσύ ντραπείς να πάθεις κάτι χάρη των εντολών μου, καθώς εγώ ο Θεός έπαθα για σένα, θα θεωρήσω κι εγώ ντροπή μου το να είσαι μαζί μου κατά την ένδοξη έλευσή μου και θα πω στους αγγέλους μου:
Αυτός κατά την ταπείνωσή μου ντράπηκε να με ομολογήσει και δεν καταδέχθηκε να εγκαταλείψει τον κόσμο και να γίνει όμοιός μου. Τώρα λοιπόν που απογυμνώθηκε από τη φθαρτή δόξα του Πατέρα μου, θεωρώ ντροπή μου ακόμη και να τον βλέπω. Πετάξτε τον λοιπόν έξω: «αρθήτω ο ασεβής, ίνα μή ίδη τήν δόξαν Κυρίου» (Ησ. 26:10) (διώξτε τον ασεβή για να μη δει τη δόξα του Κυρίου).
Φρίξετε, άνθρωποι, και τρομάξετε, και υπομείνετε με χαρά τις ύβρεις που ο Θεός υπέμεινε για τη σωτηρία μας… 
Ο Θεός ραπίζεται από έναν τιποτένιο δούλο… και εσύ δεν καταδέχεσαι να το πάθεις αυτό από τον ομοιοπαθή σου άνθρωπο; Ντρέπεσαι να γίνεις μιμητής του Θεού, και πώς θα συμβασιλεύσεις μ’ αυτόν και θα συνδοξασθείς στη βασιλεία των ουρανών, αν δεν υπομείνεις τον αδελφό σου; Αν και ’κείνος δεν καταδεχόταν να γίνει άνθρωπος για σένα και σ’ άφηνε να κείτεσαι μέχρι τώρα στην πτώση της παραβάσεως, δεν θα βρισκόσουν τώρα στον πυθμένα του Άδη, άθλιε, με τους άπιστους και τους ασεβείς;
Αλλά τί θα πούμε προς αυτούς πού δήθεν εγκατέλειψαν τα πάντα κι έγιναν φτωχοί για την βασιλεία των ουρανών;
— Αδελφέ, φτώχυνες και μιμήθηκες το Δεσπότη Χριστό και Θεό σου. Βλέπεις λοιπόν ότι τώρα ζει και συναναστρέφεται μαζί σου, αυτός που βρίσκεται υπεράνω όλων των ουρανών. Να, βαδίζετε τώρα οι δυο μαζί– κάποιος σας συναντάει στο δρόμο της ζωής, δίνει ράπισμα στον Δεσπότη σου, δίνει και σε σένα. Ο Δεσπότης δεν αντιλέγει και συ αντεπιτίθεσαι; «Ναι», λέει, γιατί είπε σε εκείνον που τον ράπισε: «ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού– ει δε καλώς, τί με δέρεις;» (Ιω. 18,23). (Αν είπα κάτι κακό, πες ποιο ήταν– αν όμως μίλησα σωστά, γιατί με χτυπάς;)».
Αυτό όμως δεν το είπε αντιμιλώντας, όπως φαντάστηκες, αλλά επειδή εκείνος «αμαρτίαν ουκ εποίησεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού» (δεν έκανε αμαρτία, ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα του).
Και για να μη νομισθεί, ότι, επειδή τάχα αμάρτησε, δίκαια τον χτύπησε ο δούλος λέγοντάς του: «ούτως αποκρίνει τω αρχιερεί;» (Ιω. 18,22)– (έτσι αποκρίνεσαι στον αρχιερέα;), για να αποδείξει λοιπόν ανεύθυνο τον εαυτό του, είπε τον παραπάνω λόγο. Δεν είμαστε όμως όμοιοί του εμείς οι υπεύθυνοι για πολλές αμαρτίες.
Έπειτα, μολονότι υπέμεινε πολύ χειρότερα απ’ αυτό, δεν μίλησε καθόλου, αλλά μάλλον προσευχήθηκε για τους σταυρωτές Του.
Εκείνος, αν και τον περιέπαιζαν, δεν αγανακτούσε, και σε γογγύζεις;
Εκείνος ανέχεται φτυσίματα, κολαφίσματα και φραγγελώσεις, και σε δεν ανέχεσαι ούτε ένα σκληρό λόγο;
Εκείνος δέχεται σταυρό και την οδύνη των καρφιών κι ατιμωτικό θάνατο, και συ δεν καταδέχεσαι να εκτελέσεις τα ταπεινά διακονήματα;
Πώς λοιπόν θα γίνεις συγκοινωνός στη δόξα, αφού δεν καταδέχεσαι να γίνεις συγκοινωνός στον ατιμωτικό του θάνατο; Μάταια στ’ αλήθεια εγκατέλειψες τον πλούτο, αφού δεν δέχθηκες να σηκώσεις τον σταυρό, δηλ. να υπομείνεις πρόθυμα την επίθεση όλων των πειρασμών – έτσι απόμεινες μόνος στον δρόμο της ζωής και χωρίσθηκες δυστυχώς από τον γλυκύτατο Δεσπότη και Θεό σου!»

 

(από το βιβλίο «Σταυροαναστάσιμα», έκδοσις Ι.Μ. Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου)
(Πηγή ηλ. κειμένου: xfe.gr)

 

Η σημασία της θυσίας του Χριστού (Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος) | Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ (alopsis.gr)

 

ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΘΑΝΑΤΟ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ


πηγή; Αμέθυστος, Alopsis.gr .