Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

H Άθυτος: ένα από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής

Άθυτος- Αυτή η μαγική

Η Άθυτος είναι από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής. Έχοντας διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσφέρει στον επισκέπτη τον συνδυασμό της πανέμορφης φύσης με την γεμάτη σεβασμό ανθρώπινη παρέμβαση στο τοπίο.
Πετρόχτιστα αρχοντικά, η όμορφη πλατεία με την εκκλησία, μια παραλία στολίδι, αλλά και ντόπια νόστιμη κουζίνα, είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν.
athytos-auti-i-magiki-xalkidiki-kassandria-tourismos-artion-news (2)
Αναδεικνύοντας το παρελθόν, το λαογραφικό μουσείο στην πλατεία, εκτός από κόσμημα αρχιτεκτονικό, είναι κι ένας θησαυρός γνώσεων και αρώματος παρελθόντος. Ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του λαογραφικού συλλόγου –«Σύνδεσμο Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου»– και του Νίκου Παραλή. Το μουσείο στεγάζεται σε κτήριο της οικογένειας Αλετρά.
Η Άθυτος είναι ένα χωριό 3000 ετών, με πλούσια ιστορία που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα. Το ιερό του Διονύσου και ο ναός του Άμμωνος Διός είχαν ουσιαστική συμβολή στο να εξαπλωθεί η φήμη της κατά τα αρχαϊκά και τα κλασικά χρόνια. Συνεισέφερε, επίσης, κατά τους Περσικούς Πολέμους με δικά της καράβια. Έπειτα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η πόλη έκοβε δικό της νόμισμα, που έφερε την κεφαλή του Άμμωνος Διός.
athytos-auti-i-magiki-xalkidiki-kassandria-tourismos-artion-news

Υπάρχει μια μακρά ιστορική περίοδος κατά την οποία δεν έχουμε καμιά πληροφορία σχετική με την Άφυτο. Ξαναεμφανίζεται σε έγγραφα του Αγίου Όρους του 14ου αιώνα. Ήταν η πατρίδα σημαντικών αρχηγών της ελληνικής επαναστάσεως του 1821.
Κεντρικός ναός είναι αυτός του Αγίου Δημητρίου, στην πλατεία του χωριού, που οικοδομήθηκε το 1857. Πέτρινος φιλόκαλος ναός χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο άγιο. Πρόκειται για ξυλόστεγη, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα, γυναικωνίτη και αυλή. Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι η λιθανάγλυφη παράσταση των κτητόρων στο νότιο τοίχο του ναού, καθώς και το λίθινο περιστέρι στο καμπαναριό.

athytos-auti-i-magiki-xalkidiki-kassandria-tourismos-artion-news (4)

Άλλος σημαντικός ναός είναι ο ιερός ναός του Αγ. Παντελεήμονα που χτίστηκε τρεις φορές στον χώρο που οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης της Αθύτου τιμούσαν τις Νύμφες και τον Διόνυσο. Το κτίσμα που σώζεται σήμερα, φαίνεται να κτίσθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Ο ναός των Ταξιαρχών κτίστηκε στη διάρκεια του α΄ μισού του 17 ου αιώνα (1647). Το σπουδαίο αυτό μνημείο, πρώτος ενοριακός ναός του χωριού, που δείχνει την ευημερία της Αθύτου στους χρόνους της τουρκοκρατίας, κατεδαφίστηκε το 1954. Στη θέση του ανεγέρθη νέος μονόχωρος ναός που και αυτός τιμάται στους άγιους Ταξιάρχες.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί το καθολικό του μετοχίου της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Χτίστηκε το 1867 και πρόσφατα αναπαλαιώθηκε με τη φροντίδα της Εκκλησίας και των ανθρώπων του χωριού.
athytos-auti-i-magiki-xalkidiki-kassandria-tourismos-artion-news
Περιηγηθείτε εικονικά στην Άθυτο, μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο 360°, πατώντας στον σύνδεσμο: http://www.360sites.gr/places/halkidiki/athitos/

πηγή: http://artion-news.gr/%CE%AC%CE%B8%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου