Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Επιβολή διά νόμου στη Βρετανία του «Μεγάλου αδελφού»



© Provided by έθνος.gr


Σχεδόν απεριόριστη ελευθερία στις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν μαζικά πολίτες και δημοσιογράφους στο Διαδίκτυο δίνει η βρετανική κυβέρνηση με την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, ο νόμος 'Investigatory Powers Act' που πέρασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας χωρίς σχεδόν καμία αντίδραση, δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να κάνουν χρήση μιας τεράστιας γκάμας εργαλείων παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών (κινητών τηλεφώνων και οποιασδήποτε άλλης συσκευής συνδέεται στο Διαδίκτυο), ενώ νομιμοποιεί και τις εκστρατείες χάκινγκ από τις ίδιες υπηρεσίες.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η νομοθεσία επιτρέπει στις υπηρεσίες της Βρετανίας να 'χακάρουν' υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και προσωπικά δεδομένα πολιτών, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι ύποπτοι για κάποιο αδίκημα.

Η ψήφιση του νέου νόμου σχολιάστηκε μέσω Twitter από τον Εντουαρντ Σνόουντεν σύμφωνα με τον οποίο: 'Το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις νομιμοποίησε την πιο ακραία παρακολούθηση στην ιστορία των δυτικών δημοκρατιών. Πηγαίνει ακόμη πιο πέρα από πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα'. Αρκετά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο γεγονός ότι ο νέος νόμος δεν διασφαλίζει ότι οι επαφές των δημοσιογράφων και οι πηγές τους είναι ασφαλείς από τις υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που αρκετοί ειδικοί σχολιάζουν ότι γίνεται για να μπει ένα φρένο στις υποθέσεις διαρροής τεράστιου όγκου δεδομένων προς τα μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε επί παραδείγματι στην περίπτωση Σνόουντεν, αλλά και στα 'Panama papers'.

Παρά την κατά γενική ομολογία ανησυχητική αυτή εξέλιξη, κάποιοι σχολιαστές τονίζουν ότι υπάρχει κάτι θετικό στην ψήφιση του νόμου κι αυτό είναι ότι για πρώτη φορά καθορίζονται ακριβώς και γίνονται γνωστά τα μέσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών για να παρακολουθούν μαζικά το κοινό.

Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει πολύ περισσότερες ελευθερίες στις υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας από την αντίστοιχη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ ξεπερνάει κατά πολύ τους περιορισμούς που θέτει η νέα αντίστοιχη νομοθεσία που υιοθέτησε πρόσφατα η Γερμανία στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας από τις τρομοκρατικές απειλές.

Η ώρα της βασίλισσας
Αξίζει εδώ επίσης να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, καθώς η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αναμένει τη σχετική έγκριση από τη βασίλισσα. Το νομοσχέδιο πρώτη φορά παρουσιάστηκε για συζήτηση τον Νοέμβριο του 2015 στη σχετική επιτροπή, πέρασε τον Μάρτιο του 2016 από τη Βουλή των Κοινοτήτων και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Λόρδων στις 16 Νοεμβρίου.
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο που μας πέρασε το ειδικό δικαστήριο για τις υποθέσεις εναντίον των υπηρεσιών πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας εξέτασε προσφυγή εναντίον των MI5, MI6 και GCHQ και αποφάσισε ότι οι τρεις υπηρεσίες συνέλεγαν παρανόμως απόρρητα προσωπικά δεδομένα χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη επί 17 συναπτά έτη.

ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΑΛΜΑ

Θα βλέπουν e-mails και επισκέψεις σε sites
Το σημείο του νέου νόμου για τις παρακολουθήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι το άρθρο που αναφέρει ρητά ότι αξιωματικοί της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών μπορούν να εξετάζουν τα αρχεία των επισκέψεων σε ιστοσελίδες, οποιουδήποτε ατόμου στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας, χωρίς να χρειάζεται ένταλμα γι' αυτό.

Οι υπηρεσίες έχουν με τον νέο νόμο πρόσβαση στα e-mails οποιουδήποτε χρήστη κρίνουν απαραίτητο χωρίς να χρειάζεται ένταλμα. Επίσης υποχρεώνει τους παρόχους σύνδεσης στο Διαδίκτυο (CPS) να κρατούν για διάρκεια ενός έτους αρχεία για τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες όλων των Βρετανών χρηστών του Ιντερνετ. 

Οσον αφορά στο θέμα ατόμων εναντίον των οποίων έχει ξεκινήσει έρευνα από υπηρεσία άλλου κράτους, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους αξιωματικούς των βρετανικών υπηρεσιών να προχωρούν σε χάκινγκ εναντίον των συσκευών των συγκεκριμένων ατόμων που βρίσκονται υπό έρευνα, αλλά και σε μαζικής κλίμακας χάκινγκ, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Υποκλοπές

Οι πάροχοι Διαδικτύου είναι πλέον υποχρεωμένοι από τον νόμο να παρέχουν όλα τα στοιχεία που τους ζητούνται και να συμβάλλουν στην υποκλοπή δεδομένων, αλλά και στην αφαίρεση της κρυπτογράφησης από αρχεία. 


Ο νόμος επίσης προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής, που θα διασφαλίζει ότι οι έρευνες γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και θα εξετάζει τα αιτήματα για εντάλματα όταν αυτά απαιτούνται. 

Σε αυτήν την Αρχή θα συμμετέχει και δικαστής. Τέλος το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην ουσία ο νόμος παρακάμπτει το Δόγμα Γουίλσον, το οποίο προστάτευε σε έναν βαθμό τις επικοινωνίες των βουλευτών, των δικηγόρων, των γιατρών και των δημοσιογράφων, αναγνωρίζοντας απόρρητο σε αυτές.

Χρήστος Στασινόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου