Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η νέα μόδα των ημι-χριστιανών κατά το δοκούν


Γράφει ο +Yanni Spiridakis

.... παρατηρώ πως κάθε χρόνο αυτές οι μέρες  [των μεγάλων Χριστιανικών εορτών ] ολοένα και λιγότερο επηρεάζουν τους ανθρώπους. Αυτά που ακούμε καμιά φορά στην τηλεόραση ("σε κλίμα κατάνυξης" μπλα μπλα μπλα) αποτελούν τετριμμένες δημοσιογραφικές ατάκες και σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το πραγματικό κλίμα στην κοινωνία.

Γιατί; Γιατί ο κόσμος δεν επαναπαύεται πια στην πνευματική του φύση; Γιατί η ύλη έχει κατακλύσει τον χρόνο, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας με τόσο μεγάλη διαφορά; 

  • Ίσως επειδή ο άνθρωπος έγινε πιο χαζός και δεν μπορεί να προσεγγίσει πια ότι δεν βλέπει. Έτσι έγινε υλιστής.

  • Ίσως επειδή έγινε πιο έξυπνος. Θέλει να βασίζεται σε αυτό που έφτιαξε ο ίδιος. Αν ανατρέξουμε όμως στην ιστορία, κάθε κατασκεύασμα του ανθρώπου γνωρίζει την ακμή και στο τέλος την αποκαθήλωση. Τίποτα δεν παραμένει το ίδιο στον χρόνο, γιατί πάντα έρχεται να ανατρέψει το παλιό κ.ο.κ. Δεν υπάρχει σταθερά.
Κι όμως. Δεν είναι μόνο η μία ή η άλλη άποψη. Είναι η απέχθεια της μίας πλευράς ενάντια στην άλλη. Η έλλειψη σεβασμού.

Σήμερα, ο μέσος έλληνας είναι πιστός κατά το δοκούν. Αν τον ρωτήσεις θα σου πει ότι "εγώ πιστεύω με τον δικό μου τρόπο" ή "εγώ έχω την δική μου επικοινωνία με τον Θεό" Ωπα ρε μεγάλε (που λέει κι ένας φίλος μου)! τι είναι ο Θεός; Τι είναι η χριστιανοσύνη; Ένας σύλλογος που επιλέγεις τον τρόπο συμμετοχής σου; Μήπως είναι ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που το διαμορφώνεις ανάλογα με τα δικά σου συμφέροντα;

Ο Ορθόδοξος Χριστιανός έχει σαφέστατες υποχρεώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι η συμμετοχή στα Μυστήρια. Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε κάποιο ή κάποια από αυτά επειδή με τα άλλα δε συμφωνείς ή δεν θέλεις. Όπως κάθε ομάδα διέπεται από κανονισμούς έτσι κι εδώ. Δε νομίζω στη δουλειά σου να πηγαίνεις στις εννιά το πρωί αλλά να φεύγεις όποτε εσύ θες.

Αυτή η ελευθερία... είναι κατά τρόπο ειρωνικό και αντιφατικό, χαρακτηριστικό της Ορθοδόξου πίστεως που είναι πράγματι μια θρησκεία βασισμένη στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Τι φταίει λοιπόν; Νομίζω πως φταίει η Εκκλησία. Και είναι κρίμα ένας τόσο τεράστιος οργανισμός με πρόσβαση σε πόρους και δυναμικό να έχει τόσο φτωχό και άθλιο management και διαχείριση. Η Εκκλησία έχει καταφέρει να απoλέσει σε μερικές δεκαετίες ένα τεράστιο ποσοστό της δημοφιλίας της! Κατά έναν τρομακτικό τρόπο όλες οι ατασθαλίες που παρατηρούνται στους κόλπους της, φτάνουν να γίνονται πρωτοσέλιδα και να παγιώνονται στις συνειδήσεις των ανθρώπων, την ίδια ώρα που το τεράστιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο που εκτελείται από αμέτρητους συντελεστές της, αποκρύπτεται αλλά και αμφισβητείται!

Με το παρόν δε θέλω να σας πείσω να επιστρέψετε στην Εκκλησία και στην συμμετοχή στα Μυστήριά της -τελευταία δεν αισθάνομαι άξιος για κάτι τέτοιο- ωστόσο νιώθω ότι πρέπει να εκφράσω τον προβληματισμό μου ή μάλλον την αγανάκτησή μου για αυτούς τους χριστιανούς με πολλά μέτρα και σταθμά. Για τους ανθρώπους του συμφέροντος που μπερδεύουν την ύλη με το πνεύμα και επειδή πλέον έχουν χάσει την επαφή τους με το δεύτερο, αισθάνονται πιο άνετα (έστω και υποσυνείδητα) να το εχθρεύονται.  

+Yanni Spiridakis

yannidakis.net- πηγή: http://koukfamily.blogspot.gr

8 σχόλια:

  1. Πολλά θέματα ανοίγει αυτή η ανάρτηση που θέλουν πολύ ώρα να αναλυθούν.Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Εκκλησία για να "φανεί" το έργο της.Κάθε τι κακό γίνεται πρωτοσέλιδο ενώ κάθε καλό γίνεται μονόστηλο.Και τέλος πάντων αυτό είναι η Εκκλησία.Ένας φιλανθρωπικός-εθνικός οργανισμός;
    Και το να διατυμπανίζει το έργο της είναι σωστό;
    Και,τέλος,είναι τόσο σημαντικό να έχει πολλούς πιστούς ή σημαντικότερο να έχει,έστω λίγους,συνειδητούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και εγώ μέ τον Παπά-Κώστα, ότι ο συγγραφέας τού άρθρου πολλά θέματα "πιάνει" στά χέρια του, όμως στό τέλος τά βάζει μέ τήν Εκκλησία.
    Εάν ο καθένας από εμάς κοιτούσε βαθιά μέσα του με ειλικρίνεια, τι εστί άνθρωπος, ποιός ο σκοπός μας, πώς ήρθαμε εδώ, πού πάμε, νομίζω ότι θά ξετύλιγε το μίτο της ουσίας τής ζωής μας.
    Θεωρώ λάθος νά ρίχνουμε τά βάρη αλλού, αντί νά κοιτάμε νά διορθώνουμε το μέσα μας.
    Ο τρόπος επιστροφής τών ανθρώπων στήν Αγία Εκκλησία, είναι ο καθένας από εμάς νά γίνει εσωτερικά Φώς Χριστού, γιά νά Φωτίζει καί νά ειρηνεύει τούς γύρω του, συν Θεώ. Μία ολόκληρη οικογένεια, μπήκε στήν Αγία Εκκλησία, Χάριτι Θεού, όταν μέ κάποιο συνάδελφο καί τώρα εν Χριστώ αδελφό, κάναμε μία δίωρη κουβέντα γιά τόν προορισμό τού ανθρώπου σέ αυτή την ζωή.
    Μία δίωρη κουβέντα καί ο Θεός τούς άνοιξε τίς πύλες τού Παραδείσου.
    Ας κοιτάμε κατάματα μέ ειλικρίνεια το μέσα μας, καί πολλά σημαντικά γιά διόρθωμα θά βρίσκουμε, έτσι αλλάζουμε, καί έτσι ομορφαίνει τό γύρω μας..
    Όσο γιά έκφραση αγανάκτησης πρός άλλους Χριστιανούς, μόνο δόκιμος τρόπος γιά επιστροφή στήν Εκκλησία δέν είναι.
    Ο άνθρωπος πού κατάλαβε ότι ζούμε στη Χάρη Τού Θεού, αντιλαμβάνεται την αναξιότητά του, καί αισθάνεται μόνο απέραντη ευγνωμοσύνη.
    Ουδείς Άξιος, καί όλοι πού έχουμε συνείδηση μέσα στήν Αγία Εκκλησία, είμαστε ελεημένοι!
    Μόνο ελεημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω και κάτι ακόμη;Η Εκκλησία οφείλει να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία;Και ποια είναι αυτά;Και μέχρι ποιο σημείο;Διότι εύκολα ολισθαίνουμε στην εκκοσμίκευση(πόσο περισσότερο,θα μου πείτε).Ο λαός έχει υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία,όχι η Εκκλησία σ'αυτόν,όπως είχε πει ο Θεςός στον Ιερεμία(15,19).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παπα-Κώστα μου
    ξέρω πολλούς λαΪκούς που πολύ θα επιθυμούσαν μια ενεργό ιεραποστολή στην τοπική τους κοινωνία, αλλά που εμποδίζονται από παπάδες εγώ-κεντρικούς και α-ν-ώριμους οι οποίοι την προσφορά αυτή την λαΪκών δίπλα τους την εκλαμβάνουν ως ΑΠΕΙΛΗ για την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ τους ΕΞΟΥΣΙΑ στην ενορία και στην κοινωνία.

    Λοιπόν, όταν αυτού του είδους τα συμπλέγματα κατωτερότητας πλεονάζουν στις χριστιανικές κοινωνίες, δηλαδή όταν η ΒΛΑΚΕΙΑ των ταγών πλεονάζει, από κει και μετά...μούτζω τα!

    - "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!" ...και... "έχε με παρητημένον..."
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν το καταλαβαίνω.Άλλωστε η επιλογή καλών συνεργατών,δείχνει ότι έχεις ηγετικές ικανότητες.Το έχω συναντήσει και σε Μητροπολίτες που δεν θέλουν να φαίνονται οι παπάδες τους.Ακατανόητο.Μωραίνει Κύριος...

      Διαγραφή
  5. Μαρίνο φίλτατε

    Συμφωνώ μαζί σου ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
    Στην εποχή μας που ο καθένας παίρνει ένα πλιτσιπλόκι και γράφει στα ντερντέτια..σήμερα που ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ τα ΕΥΚΟΛΑ τα λόγια, τα υπνωτιστικά, τα μεγάαααλααα...
    ο άνθρωπος ΠΙΑ... καραΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ και... επιθυμεί, ΛΑΧΤΑΡΑΕΙ ΔΙΑΚΑΩΣ... να δει ΕΡΓΑ Χριστού...

    ΔΕ βλέπει ΈΡΓΑ Χριστού...;
    Σκορδοκαήλα του στην τελική!
    ;-)
    -Θα πάρει το καπελάκι του θα φύγει ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ και θα πάει ΠΑΡΑΚΑΤΩ (υλοποιώντας το "είναι κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια" )

    θα πάει, λοιπόν, στην παρακάτω γειτονίτσα, να μάσει...μανουσάααακια, μανουσάααακιαααα που λέει και το λαικόν άσμα...!

    Τα έχω πει πολλές φορές και στους μαθητές μου στις τάξεις:
    -
    Αγάπες μου! Όταν ο ανταγωνισμός θα κορυφωθεί μέχρι αηδίας σε αυτή την παλιοζωή που ζούμε, όταν στον ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ θα είναι πέντε μαγαζιά που θα πουλάνε το ΙΔΙΟ προϊον, σε ΠΟΙΟ από τα πέντε θα μπαίνουν οι ΠΟΛΛΟΙ πελάτες;

    Στο μαγαζί, του οποίου οι υπάλληλοι , θα προσέχουν τους πελάτες ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ!

    Άπειρες φορές τα εξήγησα και όπου λάχει τα εξηγώ, καλοί μου φίλοι...φέρνω και παραδείγματα, αλλά τα περισσότερα ματάκια με κοιτάνε με ...βοδινή έκφραση...σαν υπνωτισμένα...
    ;-)
    ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ...ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ....("αλίμονο και γραψαλίμονο, μωρή Σαλογραία! " )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παπα-Κώστα μου
    στη ζωή μου ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ιερωμένο συνάντησα που ήξερε άριστα ΠΩΣ να αξιοποιεί τους συνεργάτες του, λαικούς και κληρικούς.Ζήτημα αν είχε τελειώσει το Λύκειο ο ίδιος (νομίζω όχι...εκτός και πήγε σε Εσπερινό αργότερα, ως μεγάλος στην ηλικία δεν το έχω ψάξει...είναι τόσος ο σεβασμός στο πρόσωπό του, που δεν επιθυμώ να ενοχλήσω με ερωτήσεις μου τους δικούς του ανθρώπους...δεν με νοιάζει κιόλας...)...ομως είχε να μυαλό ξουράφι και ήξερε να βάζει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση...ήξερε κυριότατα ΠΩΣ να ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ τους δικούς του ώστε να κόβουν φλέβες για εκείνον και να πίνουν νερό στο όνομά του...

    Η περίπτωσή του μου θυμίζει την περίπτωση της ταινίας "Μανταντάγιο" του Κουροσάβα...Αν δεν την έχεις δει, αξίζει να δεις....Τα έγραφα και παλιά στα σχόλια τα παρόμοια..δεν ξέρω αν τα είχες διαβάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή